Is je laptop sloom? Geen nood! 8 Manieren om je laptop sneller te maken!

ELEKTRONICA

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 07/08/2020


Veroorzaakt jouw laptop je frustratie? Het opstarten duurt voor jouw gevoel een uur en bovendien laden je programma’s ook erg langzaam? Dan is het tijd om uit te vinden hoe jij je laptop zijn oorspronkelijke snelheid weer terug geeft. In deze blog geef ik je acht handige tips waardoor de snelheid toeneemt, en de frustratie afneemt.

man achter laptop

Hoe maak ik mijn laptop weer snel?

Hieronder beschrijf ik acht manieren die je laptop weer sneller maken. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren die de traagheid veroorzaken, probeer dus verschillende methodes uit.

#1 Programma’s die automatisch starten bij het opstarten verminderen

Zoals hierboven in het kort al beschreven kan je laptop sloom worden bij het opstarten als er teveel programma’s automatisch mee opstarten. Terwijl je opstart, gebruiken al deze programma’s een deel van je werkgeheugen (CPU), wat het hele opstart-proces enorm vertraagd.

Door bij het opstarten op Ctrl-Alt-Deletete drukken en vervolgens de Task Manager te openen, zie je welke programma’s er veel geheugen op eisen. Al deze programma’s hebben instellingen: ga naar het desbetreffende programma en vindt de instellingen.

Het gaat om “uitvoeren bij opstarten” wat uitgevinkt moet worden.

Doe dit bij alle programma’s die je in het lijstje van de Task Manager ziet staan (en die veel geheugen gebruiken) en je zult zien dat het opstarten de volgende keer vlotter zal gaan.

#2 Op virussen scannen

Zorg er altijd voor dat je een virusscanner hebt geïnstalleerd om virussen, malware en spyware te voorkomen. Als je een virus hebt kan het gebeuren dat alles plotseling trager wordt: het opstarten, je internetbrowser en het reageren.

Virussen komen vaak mee met downloads of worden automatisch verstuurd via e-mails. Open niets waar je niet zeker van weet wat het is. Doe je dit wel, dan zou dit zomaar een virus kunnen zijn en installeert het virus zich op je computer met alle gevolgen van dien.

Als je internetbrowser traag is, dan bestaat er een grote kans dat dit door een virus wordt veroorzaakt, maar dit kan natuurlijk ook worden veroorzaakt door een langzame internetverbinding. Je WiFi versnellen kan in dit geval ook helpen.

#3 Maak je laptop schoon

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het reinigen van je laptop of computer kan helpen bij het sneller maken van je laptop. Computers en laptops produceren hitte: om te voorkomen dat deze oververhit raken, hebben laptops en computers ventilatoren. Deze zorgen ervoor dat alle componenten optimaal blijven werken.

De hete lucht wordt via ventilatieroosters naar buiten geblazen. Het nadeel van deze roosters is dat er ook stof naar binnen kan komen en dat dit zich kan gaan ophopen. Maak je laptop regelmatig schoon met wat perslucht en plaats je laptop altijd op een harde ondergrond, zodat de hete lucht naar buiten geblazen kan worden.

close-up van printplaatje

#4 Voeg meer opslag toe

Zodra je harde schijf voor meer dan 90% vol is, wordt je laptop langzamer. Dit komt doordat een gedeelte van je harde schijf vaak wordt gebruikt om het RAM geheugen te vergroten. Het upgraden van je harde schijf is een goede manier om je laptop te versnellen.

De gemakkelijkste manier om een harde schijf toe te voegen of te vervangen, is met een externe harde schijf. Deze zijn eenvoudig te installeren en voordelig geprijsd.

#5 Geef je laptop een boost met een SSD

Een Solid-State hard drive heeft geen bewegende delen en is volledig elektronisch. Hierdoor gaat deze langer mee en is vele malen sneller dan een standaard harde schijf. Je programma’s starten sneller op, en je merkt een groot verschil tijdens het opstarten.

SSD’s zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en maken je laptop sneller voor een kleine prijs.

Chromebooks zijn altijd uitgerust met SSD’s waardoor Chromebooks in het algemeen altijd sneller zijn dan de gemiddelde laptop of desktop computer. Als je op zoek bent naar vervanging, en je wilt een snelle laptop, overweeg dan een Chromebook.

#6 Cookies en tijdelijke internetbestanden verwijderen

Tijdelijke internetbestanden en cookies nemen geheugen in beslag. Veelgebruikte data worden in je gebruikerscache opgeslagen waardoor websites sneller geladen worden. Als je deze gegevens nooit wist en opruimt, krijg je het tegenovergestelde: een langzame laptop. Je tijdelijke internetbestanden wissen is niet moeilijk: Je vindt de instellingen in je browser.

Het verwijderen van tijdelijke internetbestanden kan vooral effectief zijn bij een Chromebook, aangezien het bij deze systemen voornamelijk gaat om de browser.

#7 Je besturingssysteem updaten

Afhankelijk van de hardware kan het installeren van een nieuw besturingssysteem de snelheid van je laptop verbeteren. Als er geen drivers beschikbaar zijn voor je moederbord of andere randapparatuur dan ben je hierin beperkt, controleer dit altijd voordat je aan de slag gaat met een nieuwere versie van bijvoorbeeld Windows.

#8 Terug naar de fabrieksinstellingen

Bijna elke laptop heeft de mogelijkheid om herstelt te worden. Je installeert je laptop als het ware helemaal opnieuw en gaat terug naar de fabrieksinstellingen. Hierdoor is je laptop weer als nieuw. Dit is wel een drastische stap, want alle software die je hebt geïnstalleerd raak je kwijt. Hetzelfde geldt voor gegevens zoals foto’s en documenten.

Maak altijd eerst een backup, zodat je deze gegevens niet verliest. Dit doe je gemakkelijk door bijvoorbeeld een externe SSD aan te schaffen, of je gebruikt een simpele USB-stick.

acer laptop op tafel

Oorzaken van een langzame laptop

Er is vaak niet één enkele oorzaak aan te wijzen waardoor je laptop of desktop-computer langzaam is geworden.

Langzaam opstarten

Als je laptop langzaam opstart en verder goed werkt, dan wordt de traagheid waarschijnlijk veroorzaakt door het vele aantal programma’s die tegelijkertijd worden opgestart, en vervolgens actief blijven in de achtergrond.

Deze programma’s controleren bijvoorbeeld elke keer of er automatische updates zijn: dit is helemaal niet nodig. De meeste programma’s die mee opstarten kunnen veilig verwijderd worden.

Trage reacties

Als je laptop of computer over het algemeen traag reageert, dan zou het zomaar aan de harde schijf kunnen liggen. Er kan een tekort aan intern geheugen zijn ontstaan. Dit merk je ook aan het continue geluid maken van de harde schijf.

Als er niet genoeg intern geheugen is, zal de computer zijn gegevens tijdelijk op de harde schijf plaatsen. Een harde schijf is een stuk langzamer dan het interne geheugen waardoor je computer trager wordt in het reageren.

Virussen en ander gespuis

Een virus, of andere malware kan je laptop ook vertragen. Hier kom je achter door je laptop op virussen te scannen. Heb je alleen last van traagheid tijdens het browsen op het internet? Dan wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door de webbrowser of door een trage internetverbinding.

Hou er ook rekening mee dat laptops en computers niet het eeuwige leven hebben. Lees hier meer over de levensduur van een laptop.

vrouw die typt achter laptop of tafel

Heb je een trage Mac?

Een Mac maak je ook met een paar eenvoudige stappenweer sneller.

#1 De activiteiten en apps

Probeer erachter te komen waarom jouw Mac trager is geworden. Dit doe je via de applicatie “Activiteitenweergave”: hier zie je welke apps en taken gebruik maken van het werkgeheugen en CPU.

 • Ga naar Hulpprogramma’s > Activiteitenweergave
 • Via Weergave selecteer je Alle processen
 • Je ziet het percentage CPU-gebruik, RAM-gebruik en opslag gebruik via CPU, Geheugen en Schijf.

#2 Vrijmaken van opslagruimte

 • Verwijder de apps die je niet meer gebruikt, maar verwijder ook overbodige bestanden zoals oude files. Heb je veel foto’s en andere bestanden die veel ruimte in beslag nemen, maar die niet weg mogen? Overweeg dan om gebruik te maken van een online opslagdienst zoals Google Drive of OneDrive.

Als er meer opslagruimtevrij is op je Mac, zoekt hij minder lang naar lege plekjes bij het opslaan van gegevens, waardoor hij sneller wordt.

#3 Controleren van de schijf

Door het controleren van de status van je bestanden op de schijf, herstel je eventuele problemen.

 • Open Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma
 • Selecteer de juiste schijf
 • Klik op Schijf-EHBO. Nu gaat het programma de schijf controleren. Als er fouten worden gevonden dan wordt er meteen een poging gedaan deze te herstellen. Dit proces kan even duren.

#4 Uitvoeren van een schone installatie

Dit is drastisch, maar wel effectief. Alle oude bestanden en programma’s worden bij deze methode gewist, dus zorg ervoor dat je een back-up maakt.

 • Bij het opstarten hou je Cmd + R ingedrukt
 • Kies het Schijfhulpprogramma en selecteer de juiste schijf
 • Stel de structuur in op Mac OS Uitgebreid en klik op Wis. De schijf wordt nu gewist
 • Het Schijfhulpprogramma kan nu worden afgesloten. Kies nu Installeer macOS opnieuw.

#5 Uitbreiden van je werkgeheugen

Koop zelf geschikt werkgeheugen en bouw dit in. Je kunt er ook voor kiezen om dit door Apple te laten doen, maar dit is een stuk duurder.

#6 Je harddisk vervangen door een SSD

De snelheid voor de gegevensoverdracht ligt bij een SSD veel sneller dan bij een gangbare, mechanische harde schijf. Lees je wel goed in over hoe je dit doet. Op YouTube zijn er verschillende video’s te vinden over hoe je je harddisk vervangt, maar als je niet zeker bent, schakel dan de hulp van een expert in.

macbook pro op tafel

Conclusie

Als je bovenstaande suggesties hebt uitgeprobeerd, zou je laptop nu een stuk sneller moeten zijn. In veel gevallen helpen mijn tips, maar het komt natuurlijk ook voor dat niets lijkt te helpen. Computers kunnen ook stuk gaan, en als dit het geval is, is de hulp van een vakman waarschijnlijk nodig.

Hoe dan ook, het is altijd de moeite waard om bovenstaande suggesties uit te proberen voordat je geld uitgeeft aan een eventuele reparatie of zelfs een nieuwe laptop.

Bedankt voor het lezen!