Bestenu

Beste ssd's - nov. 2022

Met meer dan 500 ssd's op de markt zie je al snel door de bomen het bos niet meer.
hier vind je de beste ssd's op een rij
01Score: 9.9
Samsung 870 Qvo 1TB
Samsung 870 Qvo 1TB
Ga naar laagste prjis
02Score: 9.4
Samsung 870 EVO 2,5 inch 500GB
Samsung 870 EVO 2,5 inch 500GB
Ga naar laagste prjis
03Score: 8.2
Samsung 970 EVO PLUS M.2 1TB
Samsung 970 EVO PLUS M.2 1TB
Ga naar laagste prjis
04Score: 7.8
Samsung 980 500GB
Samsung 980 500GB
Ga naar laagste prjis
05Score: 7.7
Samsung 870 EVO 2,5 inch 1TB
Samsung 870 EVO 2,5 inch 1TB
Ga naar laagste prjis
06Score: 7.6
Kingston A400 SSD 240GB
Kingston A400 SSD 240GB
Ga naar laagste prjis
07Score: 7.5
Samsung 980 Pro 1TB M.2
Samsung 980 Pro 1TB M.2
Ga naar laagste prjis
08Score: 7.1
Samsung SSD 980 Pro 1TB met heatsink
Samsung SSD 980 Pro 1TB met heatsink
Ga naar laagste prjis
09Score: 6.7
Kingston A400
Kingston A400
Ga naar laagste prjis
hero illustration

De Bestenu SSD Koopgids

avatar-contour
Michael Kramer

Michael Kramer

Gepubliceerd op: Nov 26, 2021


Een SSD is dé manier om de laadtijden van je besturingssysteem en je programma's te verbeteren. Of je nu voor goed vaarwel zegt tegen je HDD-schijf of hem als secundaire schijf gebruikt, er zijn een aantal vragen waar je bij stil wilt staan voor je aankoop.

Welke SSD past in een laptop?

Dat ligt aan het moederbord van je laptop én de hoeveelheid ruimte die je laptop aan de binnenkant heeft. Over het algemeen past een 2.5-inch drive in wat oudere, ruimere laptops, terwijl tegenwoordig veel vaker de M.2 drives gebruikt worden in laptops.

Wat voor soorten SSD's zijn er?

De meest bekende en betaalbare vorm is de 2.5" SSD-schijf. Deze zit in een dunne behuizing en wordt via een SATA-kabel aangesloten. Ze dienen vaak als data-opslag of als opstartschijven in desktops en laptops en hebben tussen de 120 GB en 4 TB aan opslag. Ze zijn ook als externe SSD verkrijgbaar, wat ze ideaal maakt als back-upschijf.

De mSATA (oftewel mini-SATA) SSD's is een stuk kleiner dan zijn 2.5" (6,3 centimeter) en heeft geen behuizing. Je ziet ze meestal in laptops en hele kleine computers, of andere kleinere apparaten.

M.2 SSD's hebben net als de mSATA-varianten geen behuizing. Ze kunnen of een SATA-aansluiting, of een PCI Express-aansluiting hebben. Verder worden ze in verschillende lengtes en breedtes geleverd, waardoor ze flexibel inzetbaar zijn. Ze worden dan ook veel gebruikt voor draagbare apparaten zoals tablets en laptops.

M.2 SSD's ondersteunen daarnaast NVMe, een nieuwe interface waardoor de PCI Express-varianten nóg sneller zijn dan de oudere AHCI-standaard (die bij SATA-verbindingen hoort). Vertragingen worden ingekort tot 2,8 microseconden (versus 6 microseconden) en een M.2 SSD kan tot wel 64000 wachtrijen met ieder 64000 commando's aan (versus slechts één met 32 commando's).

Ten slotte zijn er NAND-schijven. Deze kunnen data vasthouden zelfs als het systeem uitstaat. Ze worden in in verschillende variaties: Single Level Cell (SLC), Multi-Level Cell (MLC) en Triple Level Cell (TLC).

SLC heeft de hoogste schrijfsnelheden, het laagste stroomverbruik en snelle programmeer/wis-cycli heeft. MLC iets goedkoper en heeft lagere schrijfsnelheden, verbruikt iets meer stroom en heeft iets langzamere programmeer/wis-cycli. TLC is ten slotte het goedkoopste met lagere schrijfsnelheden en nog langzamere programmeer/wis-cycli.

Wat is het verschil tussen een SSD en een HDD?

De afkorting 'SSD' staat voor 'Solid State Drive'. De naam hiervan geeft al weg dat deze schijf geen bewegende onderdelen heeft. Alle data wordt opgeslagen op flash geheugenchips, wat hem een stuk sneller maakt dan een HDD.

'HDD' staat voor 'Hard Disk Drive'. De 'disk' is in deze zin een magnetische schijf. Die draait net als een cd rond onder een lees- en schrijfarm, welke zowel data van de disk afleest als de data hierop opslaat.

Nu is een SSD-schijf niet alleen veel sneller, maar ook nog eens stiller en betrouwbaarder omdat hij geen bewegende onderdelen heeft. Helaas kom je niet vaak SSD-schijven met meer dan 4 TB aan opslag tegen – terwijl HDD-schijven tot en met ruim 16 TB geleverd worden. Dat is ook meteen het grootste nadeel van een SSD-schijf.

Hoeveel sneller is een SSD dan een HDD?

Dat is afhankelijk van hoe hoog de schrijf- en leessnelheden zijn van de SSD- en de HDD-schijven die je vergelijkt alsook de taken die je uitvoert. Hier kan dan ook geen specifieke hoeveelheid megabit per seconde (Mbps) aan vastgemaakt worden.

De snelheden van deze schijven variëren sterk, maar een SSD is gemiddeld tussen de vijf en twintig keer sneller zijn dan een HDD-schijf! Zelfs als zo'n schijf 'maar' vijf keer sneller is, leidt dat dat echter een merkbaar verschil in laadtijden.

Hoe lang gaat een SSD mee?

Het antwoord op die vraag verschilt. Je kunt dit meten aan de hand van de leeftijd van de SSD, hoeveel terabytes hij gedurende zijn tijd heeft geschreven en hoeveel 'drive writes' hij per dag uitvoert. Op het moment ligt de schatting van de gemiddelde levensduur van een SSD echter rond de tien jaar.

Is een dure HDD beter dan een goedkope SSD?

Meestal niet. Inmiddels zijn zelfs de 'slechtste' SDD's zo'n drie tot vijf keer sneller dan de meeste oude HDD-schijven.

hero illustration

Hoe komt deze fantastische ssd lijst tot stand..?

De wereld is aan het veranderen... en dus de speurtocht naar de beste ssd ook!
In het verleden ging je naar een winkel om advies te krijgen over ssd's, maar tegenwoordig ondersteunt een robot jou!
illustration
Onze kunstmatige intelligentie analyseert alle ssd's die die je kunt kopen in Nederland. Hij checkt de prijzen, aanbiedingen, leest de ervaringen van gebruikers en kijkt welke ssd's het best worden verkocht
illustration
Al deze data wordt onderzocht door middel van de nieuwste algoritmes. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van ssd's stelt hij deze opsomming samen!
Vind je dit net zo geweldig als wij? Vergeet dan niet dit artikel te delen op social media!
illustration
hero illustration

De beste ssd's op een rij

1 - Samsung 870 Qvo 1TB

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: Deze 2,5 inch SSD heeft een SATA interface en werkt alleen als je systeem SATA ondersteunt. Controleer dit in de handleiding van je laptop of moederbord. Start je computer en al je applicaties razendsnel op met de Samsung 870 QVO 1TB. Deze 2,5 inch SSD is geschikt voor laptops, desktops en NAS systemen met een 2,5 inch aansluiting. De QVO 870 heeft een leessnelheid van 560 en een schrijfsnelheid van 530 megabyte per seconde. Dit is 10 megabyte per seconde sneller dan zijn voorganger, de Samsung QVO 860. Installeer je besturingssysteem op de SSD, zodat je laptop of desktop in enkele seconden opstart. Ook open je applicaties snel en zet je foto's, films en documenten vlot over naar een andere schijf. De QVO heeft 1 gigabyte cache waarmee je veelgebruikte bestanden nog sneller opent. Deze SSD is daarnaast veel betrouwbaarder en energiezuiniger dan een harde schijf.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

2 - Samsung 870 EVO 2,5 inch 500GB

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: Deze 2,5 inch SSD heeft een SATA interface en werkt alleen als je systeem SATA ondersteunt. Controleer dit in de handleiding van je laptop of moederbord. De Samsung 870 EVO 2,5 inch 500GB SSD is een intern opslagmedium voor dagelijks gebruik op het werk, thuis, en op school. De 2,5 inch SSD beschikt over een 6 Gbps SATA III-interface, waarmee je een leessnelheid tot 560 megabyte per seconde en een schrijfsnelheid tot 530 megabyte per seconde haalt. Dit betekent dat de Samsung 10 megabyte per seconde sneller is dan zijn voorganger. Zo zet je binnen 10 seconden grote bestanden over zoals full hd films of bewaar je enkele games zodat je ze later opnieuw speelt. Door het compacte 2,5 inch formaat is de 870 EVO geschikt voor elke laptop of desktop met een 2,5 inch slot. Samsung geeft 5 jaar garantie op deze SSD.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

3 - Samsung 970 EVO PLUS M.2 1TB

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: Deze M.2 SSD heeft een PCI Express (NVMe) interface en werkt alleen als je systeem PCIe/NVMe ondersteunt. Controleer dit in de handleiding van je laptop of moederbord. De Samsung 970 Evo PLUS 1TB is een interne NVMe SSD die geschikt is voor zeer veeleisende gebruikers. Met razendsnelle leessnelheden van 3500 MB/s en schrijfsnelheden van 3300 MB/s verwerk je je data in een paar seconden. Met deze SSD start je laptop op in minder dan 15 seconden. Bovendien kun je met deze SSD jaren vooruit, dankzij een TBW van 600. Door de 256-bit AES encryptie zijn je gegevens beschermd. Via de Samsung Magician software update je de firmware van de SSD en beheer je de prestaties. Deze SSD is 80 millimeter lang. Wil je gebruik maken van deze M.2 interne SSD? Controleer dan eerst of je moederbord deze lengte ondersteunt. Is dat niet zo, dan past de SSD niet en kun je hem niet installeren.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

4 - Samsung 980 500GB

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: Deze M.2 SSD heeft een PCI Express (NVMe) interface en werkt alleen als je systeem PCIe/NVMe ondersteunt. Daarnaast moet je moederbord over een M-sleutel beschikken. Controleer dit in de handleiding van je laptop of moederbord. De Samsung SSD 980 500GB is een M.2 NVMe interne SSD waarmee je de opslagruimte van je computer vergroot en de laadtijden van applicaties verkort. Je sluit de schijf rechtstreeks aan op de PCIe slot van je moederbord of in je laptop voor een eenvoudige en snelle upgrade. Deze interne SSD heeft een maximale leessnelheid van 3100 megabyte per seconde. Hierdoor starten je besturingssysteem en veeleisende programma's zoals AutoCAD binnen enkele seconden op. De hoge schrijfsnelheid tot 2600 megabyte per seconde zorgt ervoor dat je een video van 30 gigabyte binnen 12 seconden op je SSD zet. Dankzij de vernieuwde celverdeling is deze SSD energiezuiniger dan vergelijkbare modellen. Zo gaat de accuduur van je laptop langer mee. Ook bewaak je de prestaties van je SSD met behulp van Samsung Magician software. Met deze versie van de Samsung 980 haal je 500 gigabyte aan totale opslagcapaciteit in huis. Dit is voldoende ruimte voor 50.000 foto's van 10 megabyte of 50 full hd films van 2 uur.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

5 - Samsung 870 EVO 2,5 inch 1TB

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: Deze 2,5 inch SSD heeft een SATA interface en werkt alleen als je systeem SATA ondersteunt. Controleer dit in de handleiding van je laptop of moederbord. De Samsung 870 EVO 2,5 inch 1TB SSD biedt voldoende opslagcapaciteit voor al je films, muziek en foto's. De 2,5 inch SSD beschikt over een 6 Gbps SATA III-interface, waarmee je een leessnelheid tot 560 megabyte per seconde en een schrijfsnelheid tot 530 megabyte per seconde haalt. Dit betekent dat de Samsung 10 megabyte per seconde sneller is dan zijn voorganger. Installeer bijvoorbeeld je besturingssysteem op de SSD, zodat je laptop of desktop in enkele seconden opstart. Ook je favoriete applicaties en veelgebruikte bestanden open je snel wanneer je ze op de SSD bewaart. De 870 EVO reeks is zowel betrouwbaarder als energiezuiniger dan de vorige serie. Samsung geeft 5 jaar garantie op deze SSD.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

6 - Kingston A400 SSD 240GB

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: Deze 2,5 inch SSD heeft een SATA interface en werkt alleen als je systeem SATA ondersteunt. Controleer dit in de handleiding van je laptop of moederbord. De Kingston A400 SSD 240GB is een interne SSD die geschikt is voor eenvoudige en dagelijkse computertaken. Dankzij de leessnelheid van 500 MB/s en schrijfsnelheid van 350 MB/s sla je een lange HD film op in ongeveer 10 seconden en een uitgebreide collectie aan vakantiefoto's in 15 tot 20 seconden. Ook lange opstarttijden zijn verleden tijd, want de Kingston A400 start je laptop of computer in wel 15 seconden op. Dankzij de hoogte van 7 mm weet je zeker dat hij in je laptop, console of desktop pc past. Bovendien sluit je de SSD aan via de gangbare SATA-verbinding.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

7 - Samsung 980 Pro 1TB M.2

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: Deze M.2 SSD heeft een PCI Express 4.0 x4 (NVMe) interface en werkt alleen als je systeem PCIe/NVMe ondersteunt. Controleer dit in de handleiding van je laptop of moederbord. Met de Samsung 980 Pro 1TB zet je bestanden razendsnel over. Voor de overdracht maakt deze M.2 SSD gebruik van PCIe 4.0, wat zorgt voor een relatief hoge leessnelheid van 7.000 megabyte per seconde. Hierdoor start je pc binnen enkele seconden op, open je bestanden vliegensvlug en duurt het laden van je games minder lang. Met een schrijfsnelheid van 5.000 megabyte per seconde zet je bestanden 10 keer sneller op de 980 Pro dan op een standaard 2,5 inch SATA SSD. Een game van 100 gigabyte staat bijvoorbeeld binnen een halve minuut op je SSD. Dankzij 512 megabyte cache open je ook je veelgebruikte bestanden sneller. De Samsung 980 Pro heeft een TBW (Terabytes Written) van 600 terabyte. Gemiddeld gezien schrijf je dus 600 terabyte aan data voordat de SSD de geest geeft. Je krijgt 5 jaar fabrieksgarantie van Samsung op deze SSD.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

8 - Samsung SSD 980 Pro 1TB met heatsink

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: Deze M.2 SSD heeft een PCI Express (NVMe) 4.0 interface en werkt alleen als je systeem PCIe/NVMe 4.0 ondersteunt. Controleer dit in de handleiding van je laptop of moederbord. Met de Samsung 980 Pro 1TB M.2 NVMe SSD zet je bestanden razendsnel over. Deze variant van de Samsung SSD 980 Pro heeft een heatsink voor slim warmtebeheer om hitte van de SSD kaart te verminderen. Zware acties in gaming en data-analyse laden hierdoor sneller, zodat je meer kunt spelen en minder hoeft te wachten. Voor de overdracht maakt deze M.2 SSD gebruik van PCIe 4.0, wat zorgt voor een maximale leessnelheid van 7.000 megabyte per seconde. Hierdoor start je pc binnen enkele seconden op, open je bestanden vliegensvlug en duurt het laden van je games minder lang. Daarnaast plaats je deze M.2 SSD ook in een PlayStation 5. Met een schrijfsnelheid van 5.000 megabyte per seconde zet je bestanden 10 keer sneller op de 980 Pro dan op een standaard 2,5 inch SATA SSD. Een game van 100 gigabyte staat bijvoorbeeld binnen een halve minuut op je SSD. Dankzij 1000 megabyte cache open je ook je veelgebruikte bestanden sneller. De Samsung 980 Pro heeft een TBW (Terabytes Written) van 600 terabyte. Gemiddeld gezien schrijf je dus 600 terabyte aan data voordat de SSD de geest geeft. Je krijgt 5 jaar fabrieksgarantie van Samsung op deze SSD.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

9 - Kingston A400

Loading..
Ga naar laagste prjis

Ongelooflijke snelheden plus rotsvaste betrouwbaarheid. De A400 solid-state drive van Kingston biedt een drastische verbetering van de reactiesnelheid van uw bestaande systeem met ongelooflijke opstart-, laad- en overdrachtstijden vergeleken met mechanische harde schijven. Deze SSD die wordt ondersteund door de laatste generatie controller met snelheden tot wel 500MB/s en 450MB/s* voor lezen en schrijven, is 10x sneller dan een traditionele harde schijf* voor hogere prestaties, uiterst responsieve multitasking en een sneller systeem in het algemeen. De A400 is tevens betrouwbaarder en duurzamer dan een harde schijf en is gebouwd met Flash geheugen. Het bevat geen bewegende onderdelen, waardoor het minder waarschijnlijk is dat er storingen optreden dan bij een mechanische harde schijf. Het is ook koeler en stiller en de schok- en trilbestendigheid maakt het ideaal voor notebooks en andere mobiele computers. De A400 is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen, van 120GB tot 960GB**, zodat u voldoende ruimte heeft voor al uw applicaties, video's, foto's en ander belangrijke documenten. U kunt ook uw harde schijf of een kleinere SSD vervangen met een schijf die groot genoeg is voor al uw bestanden. Deze SSD is gemaakt voor gebruik in desktop- en notebooks en is niet bedoeld voor server-omgevingen. - Snelle opstart-, laad- en overdrachtstijden - Betrouwbaarder en duurzamer dan een harde schijf - Meerdere capaciteiten met ruimte voor applicaties of een vervanging voor harde schijven

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

Artikelen die soortgelijk zijn aan ssd's

hero illustration
Bestenu

Succes en hopelijk maak je de beste koop!

Bestenu

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze koopgids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van ssd's. Er zijn immers 500 verschillende op de markt...

Hopelijk heeft deze lijst je genoeg ondersteund en kun je straks de beste