Bestenu

Hoelang Gaat een Laptop mee?

Wanneer is het tijd voor een nieuwe laptop? Lees het hier.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Hoelang Gaat een Laptop mee?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een laptop is geen goedkope aankoop en je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Voordat je die belangrijke koop maakt, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Want wat is nou de gemiddelde levensduur van een laptop?

Wat is de levensduur van een laptop?

Net als een desktop PC bestaat een laptop uit verschillende soorten onderdelen. De gemiddelde levensduur van een laptop wordt op 4 jaar geschat, maar het ligt natuurlijk ook aan de kwaliteit van de laptop en verschilt daarnaast per onderdeel.

Een krachtige laptop van premium kwaliteit gaat bijvoorbeeld logischerwijs langer mee dan een kleine, eenvoudige notebook of chromebook

Info

Bij een laptop is lang niet elk onderdeel vervangbaar. Wel kun je verschillende tips en tricks toepassen zodat het zo lang mogelijk meegaat.

Levensduur van de batterij of accu

De batterij is niet een onderdeel dat ervan de een op de andere dag mee ophoudt: de slijtage verloopt geleidelijk. Je hebt vast wel gehoord dat de accu te veel opladen slecht is voor de accu: dit is eigenlijk maar gedeeltelijk waar! Het hangt af van het type batterij in je laptop.

Een NiMH accu slijt inderdaad als je die teveel oplaadt; het langzaam aftakelen begint na ongeveer 500 keer opladen of 2 jaar. Bij de Li-on accu werkt het precies andersom, want tussentijds en regelmatig opladen is juist goed voor dit type accu! Het ligt er dus maar net aan wat er in je laptop zit.

Software

Op elke laptop zit een besturingssysteem. Logisch, anders zou die onbruikbaar zijn! Macbooks werken met het besturingssysteem macOS en op andere laptops vind je meestal het bekende Windows.

Nu crasht een besturingssysteem niet zo snel, maar komen er wel regelmatig updates uit. Deze updates nemen ruimte in op je harde schijf. Heb je de laptop erg lang, dan kan die op deze manier ‘dichtgroeien’ en langzamer worden. 

Dit proces begint na ongeveer twee jaar, maar kun je grotendeels voorkomen met de tips die we je verder in dit artikel geven.

Hardware

Als je het over hardware hebt, gaat het over de fysieke laptop zelf: van het scherm tot het moederboard en alle andere onderdelen. 

In tegenstelling tot een PC zijn de meeste onderdelen niet zomaar te vervangen en eigenlijk alleen maar te repareren wanneer ze al stuk zijn. Preventief vervangen of upgraden zit er meestal dus niet bij.

Hoelang is de garantie op een laptop?

Op bijna alle laptops zit 2 jaar garantie. Een langere of kortere garantieperiode zul je dan ook niet snel tegenkomen. Wil je langer zekerheid hebben? Tegenwoordig bieden veel (web)winkels de optie om garantie tegen een bijbetaling te verlengen of om je laptop te verzekeren tegen schade.

Waarom zou je een laptop verzekeren als er nog garantie op zit? Nou, de garantie geldt alleen op schade waar je zelf niks aan kan doen en dus aan het product ligt. 

Laat je de laptop vallen en breekt het scherm, dan kan een verzekering dat dekken, maar het valt niet onder de garantie.

Hoe zorg je ervoor dat je laptop langer meegaat?

De meeste onderdelen van een laptop slijten na verloop van tijd. Het goede nieuws is dat je dat tegengaat met deze handige tips.

  • Doe je laptop uit als je klaar bent. Bekijk het zo: ook laptops hebben ook regelmatig een goede nachtrust nodig.
  • Bewaar de laptop in een hoes. Zo is de laptop beter beschermd tegen dwarrelende stofdeeltjes en ongelukken.
  • Houd eens in de zoveel tijd een grote schoonmaak. Volle laptops worden langzaam steeds trager.
  • Laad een laptop met NiMH accu liefst alleen op wanneer de batterij bijna leeg is.
  • Is de laptop volledig opgeladen? Haal de oplader dan uit het stopcontact.
  • Update je besturingssysteem tijdig. Zo heb je ook een betere ondersteuning voor je programma’s en desktop apps.

Ten slotte kun je ook op zoek gaan naar een laptop die verwisselbare onderdelen heeft, zoals een uitbreidbaar werkgeheugen. Je geeft de laptop dan gemakkelijk een upgrade wanneer je daar behoefte aan hebt. Dat scheelt op de lange termijn best veel op de uiteindelijke levensduur!