Wat is de beste Laptop van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 30 november, 2023

Het aanschaffen van een goede Laptop is een lastige opdracht. Wat is de beste Laptop van 2023? Na het analyseren van 1950 Laptops kwam de Apple MacBook Air 13” (M2 als beste uit onze Laptop-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de Laptops, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 Laptops-experts en meer. Nieuwsgierig naar alternatieven, voor- en nadelen en een behulpzame Laptop-koopgids? Blijf dan vooral lezen!

De top 10 beste Laptops

1Score: 9.8
Apple MacBook Air 13” (M2
Beste laptop
Apple MacBook Air 13” (M2
Apple
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.5
Apple MacBook Pro 16 (2023)
Optimaal voor videobewerking
Apple MacBook Pro 16 (2023)
Apple
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.5
Asus Zenbook Pro Duo 14
Uitstekende functie voor twee schermen
Asus Zenbook Pro Duo 14
Asus
4Score: 9.1
Asus ROG Zephyrus G14
Uitzonderlijk voor gaming
Asus ROG Zephyrus G14
Asus
Ga naar laagste prijs
5Score: 8.9
Asus Chromebook Flip CX5
Asus Chromebook Flip CX5
Asus
Ga naar laagste prijs
6Score: 8.8
Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A
Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A
Apple
Ga naar laagste prijs
7Score: 8.5
Framework Laptop
Framework Laptop
Framework
Ga naar laagste prijs
8Score: 8.4
Dell XPS 13
Dell XPS 13
Dell
9Score: 8.2
Asus Zenbook S 13 OLED
Asus Zenbook S 13 OLED
Asus
10Score: 8
Lenovo Chromebook Duet 3
Lenovo Chromebook Duet 3
Lenovo
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Laptop Koopgids

Toe aan een nieuwe laptop? Dan is het gezien de snelle ontwikkelingen op dat front een goed idee om over een paar zaken na te denken voor je aankoop!

Wat voor soorten laptops zijn er allemaal?

Dat ligt maar net eraan op basis waarvan je laptops onderverdeelt. Om te beginnen hebben we de 'notebooks', wat ook wel de algemene, alomvattende term is voor een laptop.

Hieronder valt om te beginnen de 'ultraportable'. Deze zijn vaak superdun en hebben minder aansluitingsmogelijkheden dan andere laptops. De 'ultrabook' – een naam die door Intel is bedacht – is hier een subtype van met de beste hardware.

Dan volgt de 'netbook'. Dit is een kleine, goedkope laptop die bedoeld is om vooral op te internetten. Deze is geschikt voor licht werk, dus verwacht geen wonderen binnen programma's als Photoshop hiervan.

De 'Chromebook' loopt op ChromeOS, een besturingssysteem gebaseerd op de Google Chrome browser. Deze zijn vooral ontworpen om het op-cloud-gebaseerde apps te werken. Ze zijn in verhouding goedkoop, maar niet erg krachtig.

De 'Macbook' van Apple is een productlijn die uit de Macbook Air, de Macbook en de Macbook Pro bestaat, welke in deze volgorde toenemen in rekenkracht (en afnemen in draagbaarheid). Ze lopen elk op MacOS, een redelijk minimalistisch besturingssysteem.

De 'convertible' of de '2-in-1' is een laptop met een touchscreen. Vaak kun je het scherm terugklappen, waardoor je de laptop als een (ietwat dikke) tablet gebruikt. Hieruit volgt dat er ook nog een 'tablet als laptop'-optie is. Dit zijn tablets waar je een afneembaar toetsenbord aan koppelt.

Welke laptop past bij mij?

Naast de bovenstaande categorieën, zijn laptops in drie grotere categorieën onder te verdelen: gaming laptops om op te gamen, productiviteitslaptops om veel programma's tegelijkertijd op te laten lopen en laptops voor algemeen gebruik. Denk bij dit laatste aan e-mailen, browsen, streamen en social media gebruik.

Bij gaming laptops ligt de nadruk op de videokaart (GPU) en de processor (CPU); bij productiviteitslaptops ligt de nadruk op de processor en het werkgeheugen (RAM); bij laptops voor algemeen ligt nergens écht de nadruk. Deze zijn vaak wat goedkoper omdat ze niet zoveel rekenkracht nodig hebben als de andere twee categorieën.

In welke categorie val jij? Op basis van het antwoord op die vraag kun je je zoekresultaten al een beetje filteren!

Wanneer is een laptop aan vervanging toe?

Men zegt dat je idealiter elke drie tot vier jaar je laptop vervangt. Als dat als een korte levensduur klinkt, dan heb je gelijk. Laptops (en desktop pc's) zijn simpelweg niet gebouwd om lang up-to-date te blijven omdat de technologieën steeds sneller ontwikkelen.

Je zult na verloop van tijd merken dat je hardware de software niet meer goed kan bijhouden. Dat wil zeggen, zonder de settings op 'low' of iets dergelijke te zetten.

Dat is echter niet het enige teken dat je laptop aan vervanging toe is. Wilt je laptop niet meer updaten, dan wil dat zeggen dat je hardware niet eens meer de minimumeisen voor de software haalt.

Toch blijft het feit dat als je je werk kunt blijven doen zonder al te veel gehaspel, een vervanging niet nodig is. Daarnaast kun je ook losse onderdelen upgraden, zoals de opslag van je laptop of de RAM – mits deze onderdelen niet vastgelast of -geschroefd zitten, zoals je steeds vaker ziet.

Moet ik kiezen voor een SSD in mijn laptop?

Ja! Tegenwoordig is SSD-opslag niet meer zo duur als voorheen en daardoor is het een stuk toegankelijker, ook in budget laptops. Een SSD geeft je een zodanige boost in laadsnelheden dat het zonde zou zijn om hierop te besparen.

Welke specificaties zijn belangrijk voor een laptop?

Om te beginnen is de processor (CPU) erg belangrijk, omdat dit het brein van je laptop is. Hoe beter de processor, hoe groter de rekenkracht. Daarnaast is het werkgeheugen (RAM) van belang, omdat je met meer werkgeheugen makkelijker kunt multi-tasken zonder gehaper.

Over de opslag kunnen we kort zijn: ga voor een SSD! Dit is de veel snellere opvolger van de verouderde HDD-opslag. HDD is nog wel handig als secundaire opslagmethode omdat deze schijven een stuk goedkoper zijn, maar erg snel zijn ze niet.

De videokaart (GPU, of grafische kaart) is vooral belangrijk voor de gamers of serieuze foto- en video-editors en 3D-designers onder ons. Een dedicated videokaart is een losse kaart die veel meer grafische rekenkracht heeft, terwijl een integrated videokaart in de processor verwerkt zit die geschikt is voor minder zware taken.

Denk daarnaast natuurlijk ook aan de beeldtechnologie en het formaat van je scherm, de aansluitingsmogelijkheden en of je een touchscreen wilt of niet.

hero illustration

Hoe testen we Laptops?

Om de beste Laptop te vinden, hebben we een unieke testmethode uitgewerkt. We geloven in een onafhankelijke vergelijking en betrouwbaar productadvies. We starten ons onderzoek met het verzamelen van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze Laptop-test hebben we 1950 Laptops geanalyseerd.

illustration

De eerste parameter in onze Laptop-test noemen we 'expertconsensus'. We hebben drieëntwintig externe expertwebsites waar we datapunten verzamelen. De belangrijkste eis waar we deze websites op beoordelen is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze Laptop-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het verzamelen van testdata, bepalen onze interne Laptop-experts ook welke specificaties van belang zijn bij het kopen van de beste Laptop in 2023. We combineren deze informatie met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende webwinkels, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 1950 Laptops te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een uitgebreid statistisch model om vooroordelen te voorkomen.

illustration
hero illustration

De beste Laptops in een makkelijke lijst

1. Beste laptop: Apple MacBook Air 13” (M2

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Apple MacBook Air 13” (M2

 • list plusLangverwachte laptop met nieuw design, display, processor en prijs
 • list plusAanzienlijke verbeteringen in CPU-prestaties, Open CL/Compute-prestaties en Cinebench R23-scores in vergelijking met zijn voorganger en overtreft zelfs de M1 MacBook Pro op bepaalde gebieden
 • list plusStrak design, lichtgewicht en dun, met een ruim en levendig Liquid Retina-display

Nadelen Apple MacBook Air 13” (M2

 • list plusBasismodel met 256GB opslag heeft langzamere SSD-snelheden in vergelijking met configuraties met 512GB of meer

Beoordeling

9.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.45
Functionaliteit
9.9
Gebruiksgemak
9.9
De Apple MacBook Air M2 (2022) is een langverwachte laptop die de hype waarmaakt met zijn nieuwe design, display, processor en prijs. Volgens benchmarks biedt het aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, de M1 Air, op het gebied van CPU-prestaties, Open CL/Compute-prestaties en Cinebench R23-scores. Sterker nog, het presteert zelfs beter dan de M1 MacBook Pro op bepaalde gebieden. De M2-chip, gebouwd met behulp van verbeterde 5-nanometer technologie van de tweede generatie, heeft een 8-core CPU die 18% sneller is dan de M1-chip en een 10-core GPU die zorgt voor een 35% hogere grafische prestatie. Het bevat ook een 16-core Neural Engine, high-performance Media Engine en ProRes video-encode- en decode-mogelijkheden. Met maximaal 24GB unified memory en 100GB/s geheugenbandbreedte is multitasking en het draaien van meerdere apps naadloos. De MacBook Air met M2-chip blinkt uit in videobewerking, beeldfilters en -effecten, gaming, video transcoderen en beeld upscaling prestaties. Het presteert zelfs beter dan PC-laptops met Intel Core i7-processors bij taken zoals video transcoderen, beeldfilters en -effecten, webbrowsen, videoconferenties en codecompileren.

De nieuwe MacBook Air valt niet alleen op door zijn prestaties, maar ook door zijn strakke design en verbeterde functies. Hij is opmerkelijk dun en licht, met een dikte van minder dan een halve inch en een gewicht van slechts een paar pond. Het Liquid Retina-display biedt een ruime en levendige kijkervaring. De laptop is verkrijgbaar in vier kleuren en wordt geleverd met een bijpassende MagSafe-oplaadkabel, wat zorgt voor een vleugje stijl en gemak. De batterijduur is indrukwekkend en biedt tot 18 uur gebruik, waardoor hij geschikt is voor professionals en studenten die onderweg zijn.

Reviews zijn lovend over de M2 MacBook Air, waarbij Engadget het "bijna perfecte Mac" noemt en The Verge verklaart dat het op vrijwel elk niveau een succes is. Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel de prestatieverbeteringen ten opzichte van het M1-model niet zo significant zijn als de design- en functieverbeteringen, de M2-chip nog steeds merkbare snelheid en kracht levert. MacRumors benadrukt dat het basismodel met 256GB opslag langzamere SSD-snelheden heeft vanwege het gebruik van een enkele NAND-chip, terwijl configuraties met 512GB of meer snellere snelheden bieden.

Vergeleken met zijn concurrenten valt de Apple MacBook Air M2 op door naadloze integratie van hardware en software, geoptimaliseerde prestaties en strak design. Hoewel andere laptops vergelijkbare specificaties kunnen bieden, zorgt de integratie van de MacBook Air met macOS en het ecosysteem van Apple voor een samenhangende gebruikerservaring. De prestaties bij taken zoals videobewerking, beeldverwerking en gaming maken het een veelzijdige optie voor creatieve professionals, studenten en dagelijkse gebruikers.

Kortom, de Apple MacBook Air M2 is een indrukwekkende laptop die een overtuigende upgrade biedt ten opzichte van zijn voorganger. Met zijn nieuwe functies, verbeterde prestaties en strak design is het een topkandidaat op de laptopmarkt. Hoewel de opslagsnelheden van het basismodel langzamer kunnen zijn, maken de algehele prestaties en gebruikerservaring het een waardevolle investering. Of je nu een professional bent die krachtige prestaties zoekt of een student die op zoek is naar een lichtgewicht en draagbaar apparaat, de MacBook Air M2 is een uitstekende keuze.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

2. Optimaal voor videobewerking: Apple MacBook Pro 16 (2023)

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Apple MacBook Pro 16 (2023)

 • list plusKrachtige hardwareconfiguraties voor uitstekende productiviteitsprestaties
 • list plusPrachtig display met hoge resolutie Liquid Retina XDR en ProMotion technologie
 • list plusIndrukwekkende audiomogelijkheden met een hoogwaardig zesluidsprekersysteem

Nadelen Apple MacBook Pro 16 (2023)

 • list plusHoge startprijs en volledig uitgerust model kan duur zijn

Beoordeling

9.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.15
Functionaliteit
9.63
Gebruiksgemak
9.63
De Apple MacBook Pro 16 (2023) is een krachtige laptop die uitblinkt in videobewerking, waardoor het een optimale keuze is voor professionals in het veld. Met zijn M2 Pro- of M2 Max-chipopties, inclusief maximaal 16-core CPU's en 40-core GPU's, levert deze laptop verbluffende prestaties. Hij biedt ook tot 128GB aan gedeeld geheugen en tot 8TB aan SSD-opslag, waardoor naadloos multitasken en het opslaan van grote videobestanden mogelijk is.

Het ontwerp van de MacBook Pro 16 blijft vergelijkbaar met eerdere modellen, maar de nieuwe Space Black-kleur helpt vingerafdrukken te verminderen. Het 16,2-inch Liquid Retina-display met een 120Hz ProMotion-verversingssnelheid biedt een levendige en soepele visuele ervaring, perfect voor videobewerking. Bovendien zijn de speakers op deze laptop rijk en krachtig, wat de algehele multimediabeleving verbetert.

Het is echter vermeldenswaard dat de startprijs van de MacBook Pro 16 $3.499 is en het volledig uitgeruste model kan oplopen tot $7.199. Deze prijsstelling kan een beperking zijn voor sommige gebruikers, vooral degenen met een beperkt budget.

Vergeleken met zijn voorganger biedt de MacBook Pro 16 (2023) verbeterde prestaties dankzij zijn M2 Pro- en M2 Max-chips. De laptop behoudt de full-size functietoetsen, Touch ID op de aan/uit-knop en een verscheidenheid aan poorten, waaronder MagSafe 3-opladen, Thunderbolt 4, HDMI en een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. De HDMI-poort ondersteunt nu 4K bij 240 Hz of 8K bij 60 Hz, samen met een variabele verversingssnelheid.

Wat betreft grootte en gewicht, meet de 14-inch MacBook Pro 12,31 x 8,71 x 0,61 inch en weegt 3,5 pond, terwijl de 16-inch variant met de M2 Max-chip 4,8 pond weegt. Deze laptops bieden een balans tussen professionele functionaliteit en de strakke esthetiek van Apple.

"De MacBook Pro's bieden uitstekende productiviteitsprestaties met hun krachtige hardwareconfiguraties." - Tom's Hardware

De MacBook Pro (16-inch, 2023) heeft ook een Liquid Retina XDR-display met hoge resolutie met ProMotion-technologie, adaptieve verversingssnelheden tot 120Hz en ondersteuning voor maximaal 96GB aan gedeeld geheugen. De toevoeging van een 1080p FaceTime HD-camera, een geluidssysteem met zes speakers van hoge kwaliteit en Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3 verbeteren de gebruikerservaring verder.

Al met al is de Apple MacBook Pro 16 (2023) een eersteklas laptop voor professionals in de videobewerking. Zijn krachtige hardware, prachtige display en indrukwekkende audiokwaliteit maken het een opvallende keuze op de markt. Hoewel de hoge prijs sommige kopers kan afschrikken, zullen degenen die prestaties en productiviteit prioriteren vinden dat deze laptop de investering waard is.

"De MacBook Pro 16-inch (M3 Max, 2023) biedt verbluffende prestaties, een levendig display en krachtige speakers." - Tom's Guide

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs

3. Uitstekende functie voor twee schermen: Asus Zenbook Pro Duo 14

Loading ...

Voordelen Asus Zenbook Pro Duo 14

 • list plusUitstekende dubbele schermfunctie voor efficiënt multitasken en productiviteit
 • list plusUitzonderlijke beeldkwaliteit met levendige kleuren en scherpe visuals
 • list plusSolide bouwkwaliteit met een elegante metalen behuizing

Nadelen Asus Zenbook Pro Duo 14

 • list plusNiet ideaal voor gamen of licht gebruik
 • list plusPlaatsing van het touchpad aan de rechterkant kan voor sommige gebruikers druk aanvoelen

Beoordeling

9.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.55
Functionaliteit
9.87
Gebruiksgemak
8.95
De ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED laptop is een uitstekende keuze voor content creators en productiviteitsliefhebbers, dankzij zijn opvallende dual-screen functie. Het dual-screen ontwerp van de laptop is goed gebruikt, met het tweede scherm verhoogd voor ergonomisch gebruik, waardoor efficiënt multitasken mogelijk is en de productiviteit wordt verbeterd. Zoals TechRadar vermeldt, "De laptop beschikt over een Intel Core i9-12900H processor, Intel Iris Xe en Nvidia RTX 3050 Ti 4GB grafische kaart", wat zorgt voor uitstekende prestaties voor zowel productiviteitstaken als creatief werk.

De beeldkwaliteit van de Zenbook Pro 14 Duo OLED is uitzonderlijk. Het 14,5-inch 120Hz OLED-scherm biedt levendige kleuren, diepe zwarttinten en scherpe visuals, waardoor het perfect is voor gaming, videobewerking en het consumeren van content. Het secundaire 12,7-inch IPS-touchscreen, bekend als de ScreenPad Plus, is ook levendig en scherp, wat bijdraagt aan de veelzijdigheid van de laptop.

De bouwkwaliteit van de laptop is solide, met een metalen behuizing die een elegante touch toevoegt. Het bijna randloze ontwerp draagt bij aan de visuele aantrekkingskracht van het apparaat. Laptop Mag merkt echter op dat de plaatsing van het touchpad aan de rechterkant voor sommige gebruikers druk kan aanvoelen.

Wat connectiviteit betreft, biedt de Zenbook Pro 14 Duo OLED uitstekende poortopties, waaronder Thunderbolt 4, USB-A en HDMI. De aanwezigheid van Thunderbolt 4-poorten maakt snelle gegevensoverdracht en verbinding met externe apparaten mogelijk.

Ondanks zijn sterke punten is de Zenbook Pro 14 Duo OLED mogelijk niet de ideale keuze voor gaming of lichtgewicht gebruik, zoals TechRadar suggereert. Voor content creators en degenen die behoefte hebben aan een krachtige en veelzijdige laptop is het echter zeer indrukwekkend. Zoals Laptop Mag stelt, is het een "geweldige keuze voor content creators" vanwege het unieke dual-display ontwerp en de krachtige prestaties.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de Zenbook Pro 14 Duo OLED zich met zijn uitzonderlijke dual-screen functie. De ScreenPad Plus biedt een scala aan functionaliteiten, zoals het uitbreiden van het hoofdscherm, het weergeven van secundaire vensters en het fungeren als een digitaal canvas voor creatief werk. Deze veelzijdigheid zet het apart van andere laptops op de markt.

Al met al is de ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED een zeer indrukwekkende laptop die uitblinkt in productiviteit en creatieve taken. Zijn opvallende dual-screen functie, solide bouwkwaliteit en krachtige prestaties maken het een overtuigende keuze voor content creators. Het is echter mogelijk niet de beste optie voor gaming of lichtgewicht gebruik. Met zijn unieke ontwerp en sterke prestaties onderscheidt de Zenbook Pro 14 Duo OLED zich van zijn concurrenten en is het een solide keuze voor wie op zoek is naar een veelzijdige en krachtige laptop.

Verkrijgbaar bij:

4. Uitzonderlijk voor gaming: Asus ROG Zephyrus G14

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Asus ROG Zephyrus G14

 • list plusSterk aanbevolen gaming-laptop die uitblinkt in prestaties en draagbaarheid.
 • list plusKrachtige AMD Ryzen-processor en NVIDIA GeForce grafische kaart voor uitzonderlijke gaming-prestaties.
 • list plusElegant en draagbaar ontwerp, ideaal voor gamers onderweg.

Nadelen Asus ROG Zephyrus G14

 • list plusHeeft mogelijk niet genoeg opslagruimte voor gebruikers die grotere capaciteiten prioriteren.
 • list plusPrijs kan hoger zijn in vergelijking met andere gaming-laptops met vergelijkbare specificaties.

Beoordeling

9.1 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.84
Functionaliteit
9.16
Gebruiksgemak
9.39
De Asus ROG Zephyrus G14 is een sterk aanbevolen gaming-laptop die uitblinkt in zowel prestaties als draagbaarheid. Zijn strakke en draagbare ontwerp maakt het ideaal voor gamers die onderweg zijn. Volgens een recensie is het uitgerust met een krachtige AMD Ryzen-processor en een NVIDIA GeForce grafische kaart, wat zorgt voor uitzonderlijke gaming-prestaties. De laptop beschikt ook over een beeldscherm met een hoge verversingssnelheid, wat zorgt voor soepel gameplay, en een langdurige batterijduur, waardoor het geschikt is voor zowel gaming als productiviteitstaken.

Een recensent merkte op: "De ROG Zephyrus G14 is een topkeuze voor gamers die op zoek zijn naar een veelzijdige en krachtige gaming-laptop." Een andere recensie benadrukt de belangrijkste kenmerken van de laptop, waaronder een helder 165Hz Mini LED-beeldscherm, een snelle 1TB SSD en een compact en lichtgewicht metalen chassis. Het toetsenbord en het touchpad worden ook geprezen om hun comfort en gebruiksgemak.

De Asus ROG Zephyrus G14 onderscheidt zich op de markt door zijn hybride mogelijkheden, die zowel veeleisende games als dagelijks werk met kantoorbestanden aankunnen. Het biedt hoge prestaties en een comfortabele batterijduur, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan gebruikers. Het ontwerp en de functionaliteit van de laptop worden zeer geprezen, met video-recensies die beschikbaar zijn voor verdere inzichten en unboxing-ervaringen.

Vergeleken met zijn concurrenten biedt de Asus ROG Zephyrus G14 een unieke combinatie van kracht en draagbaarheid. Zijn AMD Ryzen-processor en NVIDIA GeForce grafische kaart zorgen voor uitzonderlijke gaming-prestaties en plaatsen het op gelijke voet met andere top gaming-laptops op de markt. Zijn onderscheidende kenmerk is echter zijn draagbaarheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor gamers die een laptop nodig hebben die ze gemakkelijk kunnen meenemen.

Hoewel de Asus ROG Zephyrus G14 uitzonderlijk is voor gaming, is het misschien niet de beste keuze voor gebruikers die opslagruimte prioriteit geven. Met een 1TB SSD biedt het snelle opslag, maar het kan tekortschieten voor gebruikers die grotere capaciteiten nodig hebben voor media- of gamebibliotheken. Bovendien kunnen sommige gebruikers de prijs van de laptop aan de hogere kant vinden in vergelijking met andere gaming-laptops met vergelijkbare specificaties.

Kortom, de Asus ROG Zephyrus G14 is een zeer veelzijdige en krachtige gaming-laptop die uitblinkt in zowel prestaties als draagbaarheid. Zijn strakke ontwerp, krachtige hardware en langdurige batterijduur maken het een topkeuze voor gamers onderweg. Hoewel het misschien niet de grootste opslagcapaciteit heeft, maken zijn uitzonderlijke gaming-prestaties en hybride mogelijkheden het een wenselijke optie voor een breed scala aan gebruikers.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Mediamarkt.nl

Online op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Bekijk prijs

5. Asus Chromebook Flip CX5

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Asus Chromebook Flip CX5

 • list plusSterke prestaties
 • list plusVeelzijdig 2-in-1 ontwerp
 • list plusGoed beeldscherm

Nadelen Asus Chromebook Flip CX5

 • list plusHoge prijs
 • list plusMeer betaalbare opties beschikbaar met zwakkere specificaties

Beoordeling

8.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.2
Functionaliteit
8.56
Gebruiksgemak
8.85
De Asus Chromebook Flip CX5 (2022) is een veelzijdige 2-in-1 Chromebook die sterke prestaties levert, maar wel een hoog prijskaartje heeft. Volgens Tom's Guide heeft de Chromebook een 15,6-inch display, een Intel 11e generatie Core i5-1135G7 processor, 16GB geheugen en 128GB opslagruimte. Er zijn echter meer betaalbare opties beschikbaar in de Flip CX5 serie met kleinere schermen en zwakkere specificaties.

De 360-graden scharnier van de Chromebook voelt stevig en comfortabel aan, waardoor deze in verschillende standen kan worden gebruikt. Het zwart-witte ontwerp is opvallend en stijlvol, met een matte witte cover en onderkant en ingedrukte zilveren belettering. Het platte toetsenbord met 1,4mm toetsaanslag kan even wennen zijn, maar het bevat een numeriek toetsenblok op volledige grootte en sneltoetsen voor snelle toegang.

Het 15,6-inch 1080p touchscreen is helder en responsief, hoewel de kleurnauwkeurigheid verbeterd zou kunnen worden. De Asus Chromebook Flip CX5 biedt een solide ontwerp en display, maar de hogere prijs kan sommige kopers afschrikken.

Volgens The Verge is de Asus Chromebook Flip CX5 een van de beste keuzes in zijn categorie. Het biedt een indrukwekkende gebruikerservaring en sterke prestaties, ondanks de hogere prijs. De Chromebook wordt beschouwd als een aangename verrassing en een sterke concurrent op de markt.

De ASUS Chromebook Flip CX5 wordt geprezen om zijn opmerkelijke vakmanschap, met een Immersive White behuizing en een volledig zwarte binnenkant die een opvallend contrast creëren. De laptop heeft een unieke coating op de aluminiumlegering cover die zorgt voor een keramische textuur, waardoor hij een elegante en zachte uitstraling heeft. Deze aandacht voor detail draagt bij aan de algehele naadloze entertainment- en verbeterde productiviteitservaring.

Wat betreft gebruiksscenario's is de Asus Chromebook Flip CX5 een geweldige optie voor degenen die veelzijdigheid en draagbaarheid waarderen. Het 360-graden scharnier maakt eenvoudig schakelen tussen laptop-, tablet-, tent- en stand-modus mogelijk. Dit maakt het ideaal voor taken zoals productiviteit, mediaconsumptie en casual gaming.

Hoewel de Asus Chromebook Flip CX5 sterke prestaties en een aantrekkelijk ontwerp biedt, kan de hogere prijs een beperking zijn voor sommige kopers. Er zijn meer betaalbare opties beschikbaar in de Flip CX5 serie met kleinere schermen en zwakkere specificaties. Als budget echter geen beperking is, staat deze Chromebook bovenaan in zijn categorie en biedt het een plezierige gebruikerservaring en sterke prestaties.

Om af te sluiten, de Asus Chromebook Flip CX5 is een veelzijdige 2-in-1 Chromebook die sterke prestaties en een aantrekkelijk ontwerp levert. Het 360-graden scharnier, solide display en naadloze entertainment- en productiviteitsfuncties maken het een van de beste keuzes op de markt. De hogere prijs kan echter een nadeel zijn voor kopers met een beperkt budget.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs

6. Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

 • list plusEen strak ontwerp en indrukwekkende prestaties.
 • list plusGroter scherm voor verbeterde productiviteit en mediagebruik.
 • list plusRuim toetsenbord en comfortabel touchpad voor een geweldige gebruikerservaring.

Nadelen Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

 • list plusOpoffering van enige draagbaarheid vanwege de grotere omvang en het gewicht.
 • list plusGeen significante prestatiesprong ten opzichte van het vorige 13-inch model.
 • list plusHogere prijs in vergelijking met het 13-inch model.

Beoordeling

8.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.75
Functionaliteit
8.64
Gebruiksgemak
9.01
De 15-inch MacBook Air (M2, 2023) wordt geprezen als de beste 15-inch laptop die er is, met een strak design en indrukwekkende prestaties. Hij behoudt het kenmerkende dunne en lichte chassis van zijn kleinere tegenhanger en biedt tegelijkertijd een groter scherm voor verbeterde productiviteit en mediaconsumptie. De aluminium constructie voelt stevig en duurzaam aan en de gladde afwerking draagt bij aan zijn algehele aantrekkingskracht. De laptop heeft een minimaal aantal poorten, waaronder twee Thunderbolt 4/USB 4-poorten en een MagSafe-voedingsadapter, die inspelen op moderne connectiviteitsbehoeften. Ook is er een koptelefoonaansluiting, wat handig is voor gebruikers die de voorkeur geven aan bedrade koptelefoons.

"De MacBook Air 15-inch M2 begint bij $1,299 en kan worden uitgebreid met meer geheugen- en opslagopties," wat flexibiliteit biedt voor gebruikers met uiteenlopende behoeften en budgetten. Het ruime toetsenbord en het comfortabele touchpad dragen bij aan een geweldige gebruikerservaring, waardoor typen en navigeren moeiteloos gaan.

"Het grotere formaat maakt zes luidsprekers en een levendig, helder display mogelijk," wat de ervaring bij het consumeren van media verbetert. Het scherm is merkbaar groter, met 15,3 inch, en biedt meer schermruimte voor multitasking en meeslepende contentweergave. Het zes-luidsprekersysteem zorgt voor verbeterde audiokwaliteit, inclusief force-cancelling woofers, wat resulteert in rijk en meeslepend geluid.

Wat prestaties betreft, zorgt de Apple M2 8-core CPU en 10-core GPU voor voldoende kracht voor dagelijkse taken en veeleisende workloads. Er is echter geen grote sprong in prestaties ten opzichte van het vorige 13-inch model, wat aangeeft dat de upgrade naar de 15-inch versie voornamelijk gericht is op schermgrootte en audiomogelijkheden.

De 15-inch MacBook Air levert wat draagbaarheid betreft iets in vanwege zijn grotere formaat en gewicht in vergelijking met het 13-inch model. Maar hij compenseert dit met een indrukwekkende batterijduur van 18 uur en 52 minuten, waardoor je hem lang kunt gebruiken zonder vaak op te laden.

"Het 15-inch model biedt meer schermruimte en betere luidsprekers, waardoor het de beste keuze is voor de meeste gebruikers." Als draagbaarheid of prijsbewustzijn echter belangrijk is, blijft het 13-inch model zijn mannetje staan. Het 13-inch model begint bij $1,099, maar met de toevoeging van een 10-core GPU en de 35W Dual Port Compact Power Adapter wordt het prijsverschil tussen de twee modellen minimaal.

Al met al is de 15-inch MacBook Air (M2, 2023) een uitzonderlijke 15-inch laptop, met een strak design, krachtige prestaties en een meeslepende mediabeleving. Kenmerken zoals het grotere scherm, het zes-luidsprekersysteem en de indrukwekkende batterijduur maken het tot een topkeuze voor degenen die een groter scherm willen zonder het hogere prijskaartje van een MacBook Pro. Gebruikers die prioriteit geven aan draagbaarheid of een lager prijspunt kunnen echter nog steeds het 13-inch model overwegen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

7. Framework Laptop

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Framework Laptop

 • list plusEen strak ontwerp dat er mooi uitziet.
 • list plusGebruikers kunnen gemakkelijk en vervangbare onderdelen krijgen.
 • list plusModulair ontwerp maakt het gemakkelijk om componenten te vervangen.

Nadelen Framework Laptop

 • list plusDe standaardconfiguratie is mogelijk niet voldoende voor veeleisende gebruikers.
 • list plusHet prijsniveau is hoger.
 • list plusMinder bekend merk in vergelijking met concurrenten.

Beoordeling

8.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.96
Functionaliteit
8.25
Gebruiksgemak
8.41
De Framework Laptop is een opvallende ultraportable die strak design combineert met reparatie- en upgrade-mogelijkheden. Met een prijs tussen $1.000 en $2.000 biedt het een DIY-editie voor slechts $750, waarmee gebruikers het zelf kunnen assembleren en hun eigen onderdelen kunnen gebruiken. Volgens Tom's Guide bevat de basisconfiguratie van de laptop een Intel Core i5-1135G7 CPU, 8GB DDR4 RAM en een 256GB NVMe SSD, met hogere prestatieconfiguraties beschikbaar.

Een van de belangrijkste verkoopargumenten van de Framework Laptop is de toegankelijkheid en vervangbaarheid van de onderdelen. De belangrijkste componenten zijn modulair en voorzien van QR-codes voor eenvoudige vervanging, wat een verfrissende benadering is van pc-upgrades. Zoals in de review staat: "Het ontwerp van de laptop is slank en licht, vergelijkbaar met een MacBook Air, maar met als extra voordeel dat de onderdelen toegankelijk en vervangbaar zijn voor gebruikers".

Het streven van Framework naar reparatie- en upgrade-mogelijkheden onderscheidt het van concurrenten. Het modulaire ontwerp van de laptop stelt gebruikers in staat om eenvoudig onderdelen te vervangen en de functionaliteit uit te breiden. Het bedrijf heeft zelfs plannen om in de toekomst de functionaliteit van de QR-codes verder uit te breiden, waardoor vervangingen en upgrades nog gemakkelijker worden. Volgens de review van Tom's Guide: "De Framework Laptop biedt een verfrissende benadering van pc-upgrades en gebruiksvriendelijkheid".

Qua prestaties levert de Framework Laptop solide resultaten met zijn Intel Core-processors en ruime geheugen- en opslagopties. De laptop is geschikt voor een scala aan taken, van dagelijks gebruik tot meer veeleisende workloads. Het is echter vermeldenswaardig dat de basisconfiguratie mogelijk niet voldoende is voor gebruikers die hogere prestaties vereisen. Zoals vermeld in de review: "De laptop heeft een prijs tussen $1.000 en $2.000, met een DIY-editie beschikbaar voor slechts $750 als je het zelf assembleert en je eigen onderdelen gebruikt".

Bij het vergelijken van de Framework Laptop met zijn concurrenten heeft de reparatie- en upgrade-mogelijkheid een duidelijk voordeel. Hoewel andere laptops vergelijkbare specificaties kunnen bieden, stelt de mogelijkheid om eenvoudig onderdelen te vervangen of te upgraden de Framework Laptop apart. Dit maakt het een ideale keuze voor gebruikers die waarde hechten aan duurzaamheid en flexibiliteit in hun apparaten. Zoals de review van Tom's Guide benadrukt: "De Framework Laptop is een slanke, krachtige ultraportable die opvalt door zijn reparatie- en upgrade-mogelijkheden".

Al met al biedt de Framework Laptop een uniek voorstel op de laptopmarkt. De nadruk op reparatie- en upgrade-mogelijkheden onderscheidt het van concurrenten en maakt het een aantrekkelijke keuze voor gebruikers die waarde hechten aan duurzaamheid en aanpassingsvermogen. Hoewel het mogelijk niet dezelfde merkbekendheid heeft als sommige andere laptops, maken het gebruiksvriendelijke ontwerp en de prestatiecapaciteiten het een waardige concurrent. Zoals de review van Tom's Guide concludeert: "De Framework Laptop biedt een verfrissende benadering van pc-upgrades en gebruiksvriendelijkheid".

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

8. Dell XPS 13

Loading ...

Beoordeling

8.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.27
Functionaliteit
8.6
Gebruiksgemak
8.33
De Dell XPS 13 is een populaire ultradraagbare laptop die gemengde beoordelingen heeft gekregen voor zijn nieuwste versie, de Dell XPS 13 (2022). Hoewel het zijn strakke en minimalistische ontwerp behoudt, schiet het tekort op een paar gebieden, waardoor sommige gebruikers teleurgesteld zijn.

Volgens een recensie van Tom's Guide is de Dell XPS 13 (2022) slanker en lichter dan zijn voorganger, met een gewicht van slechts 2.59 pond en afmetingen van 11.63 x 7.86 x 0.55 inch. Het ontbreekt echter aan poorten, met slechts twee Thunderbolt 4/USB-C-poorten en geen koptelefoonaansluiting. De recensent vond het ook moeilijk om het deksel te openen, dat geen lip heeft voor een betere grip. Deze ontwerpkeuzes werden gezien als onnodig en frustrerend, wat duidt op een stap terug qua gebruiksgemak.

Ondanks deze nadelen heeft de Dell XPS 13 (2022) nog steeds zijn sterke punten. TechRadar benadrukt zijn indrukwekkende prestaties en strakke design. De laptop heeft een dun en licht formaat, samen met een prachtig display. Het toetsenbord blijft uitstekend in gebruik en het levert sterke prestaties voor dagelijkse taken en productiviteitswerk. De batterijduur is echter aanzienlijk minder dan het vorige model, voornamelijk vanwege de energieverslindende Alder Lake chips.

In vergelijking met zijn voorganger, de Dell XPS 13 (2020), schiet het 2022-model tekort qua verbeteringen. Het 2020-model kreeg lof voor zijn kleine aanpassingen die een grote indruk maakten en consequent beter presteerden dan zijn concurrenten. Het pronkt met een strak design met een Frost White, geanodiseerde aluminium afwerking en een stijlvol Dell-logo. De compacte en lichte constructie, samen met het prachtige display, maakte het een topkeuze voor ultradraagbare laptops.

Hoewel de Dell XPS 13 (2022) misschien geen grote sprongen heeft gemaakt, blijft het een eersteklas ultrabook. Het concurreert nauw met de nieuwe MacBook Air (M2, 2022) en biedt een aantrekkelijke optie voor studenten. De XPS 13 (2022) is betaalbaarder dan zijn voorganger, waardoor het een aantrekkelijke keuze is. Sommige gebruikers zullen echter de veranderingen in het ontwerp en de beperkte poortselectie misschien niet waarderen.

Samenvattend heeft de Dell XPS 13 (2022) zijn sterke punten, waaronder zijn strakke ontwerp, sterke prestaties en prachtig display. Het schiet echter tekort qua gebruiksgemak, met beperkte poorten en een minder indrukwekkende batterijduur in vergelijking met zijn voorganger. Hoewel het misschien geen grote upgrade is, blijft het een opvallende laptop in de XPS-line-up en biedt het een concurrerende optie op de ultrabookmarkt.

Verkrijgbaar bij:

9. Asus Zenbook S 13 OLED

Loading ...

Voordelen Asus Zenbook S 13 OLED

 • list plusSleek en stijlvol ontwerp
 • list plusBetaalbare prijs
 • list plusVolledige poortopties

Nadelen Asus Zenbook S 13 OLED

 • list plusPrestatieproblemen bij zware belasting
 • list plusBeperkte helderheid en kleuraccuraatheid van het scherm
 • list plusValt achter in vergelijking met concurrenten op het gebied van beeldkwaliteit

Beoordeling

8.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.21
Functionaliteit
8.43
Gebruiksgemak
7.9
De Asus Zenbook S 13 OLED is een slanke en stijlvolle laptop die veel waar voor zijn geld biedt. Het prachtige ontwerp, met een mix van gladde steen- en metaalmaterialen, ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook bestand tegen vingerafdrukken en vlekken. De laptop is dun en licht, wat hem zeer draagbaar maakt.

Een van de opvallende kenmerken van de Zenbook S 13 OLED is het OLED-touchscreen. Volgens TechRadar is het 13,3-inch OLED-scherm prachtig en ondersteunt het stylusinvoer, waardoor het een veelzijdige optie is voor creatieve professionals of mensen die graag digitaal aantekeningen maken. Het scherm biedt een goede kleurnauwkeurigheid, met 106,1% van het sRGB-kleurengamma en 75,2% van het DCI-P3-kleurengamma.

Asus heeft slim gebruik gemaakt van de ruimte door de Asus NumberPad 2.0 in het touchpad te integreren. Deze functie voegt een numeriek toetsenbord toe aan de laptop, waardoor de productiviteit wordt verhoogd voor mensen die vaak met cijfers werken. Het toetsenbord zelf is gebruiksvriendelijk en comfortabel, met bolle toetsen en een voelbare bult voor een bevredigende type-ervaring.

Wat betreft prestaties biedt de Zenbook S 13 OLED vergelijkbare specificaties als andere dunne en lichte laptops, maar dan voor een meer betaalbare prijs, zoals benadrukt door Tom's Hardware. Het heeft echter de neiging om warm te worden bij belasting, wat leidt tot prestatieproblemen. Dit kan een mogelijke beperking zijn voor gebruikers die consistente hoge prestaties vereisen.

Wat connectiviteit betreft, biedt de Zenbook S 13 OLED volledige poorten, waaronder USB-A, HDMI en Thunderbolt 4/USB-C, ondanks zijn slanke profiel. Dit is een opmerkelijk voordeel, aangezien veel dunne en lichte laptops poorten opofferen voor de dunheid.

Over het algemeen biedt de Asus Zenbook S 13 OLED een aantrekkelijk ontwerp, een prachtig OLED-display en een scala aan configuraties om uit te kiezen, zoals vermeld door TechRadar. Het biedt veel waar voor zijn geld en is een veelzijdige optie voor mensen die op zoek zijn naar een slanke en draagbare laptop. Het schiet echter tekort op het gebied van helderheid en kleurnauwkeurigheid in vergelijking met concurrerende laptops, zoals opgemerkt door Tom's Guide.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Zenbook S 13 OLED op door zijn betaalbare prijs en volledige poortopties. Voor gebruikers die echter de voorkeur geven aan helderheid en kleurnauwkeurigheid van het display, kunnen andere laptops zoals de Dell XPS 13 en MacBook Air M2 betere keuzes zijn.

Al met al biedt de Asus Zenbook S 13 OLED een overtuigend pakket met zijn prachtige ontwerp, veelzijdige display en aantrekkelijke prijs. Hoewel het beperkingen kan hebben op het gebied van prestaties en helderheid van het display, blijft het een solide optie voor degenen die op zoek zijn naar een draagbare en stijlvolle laptop.

Verkrijgbaar bij:

10. Lenovo Chromebook Duet 3

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Lenovo Chromebook Duet 3

 • list plusHet heeft een groter en helderder 2K-scherm met goede kleurnauwkeurigheid.
 • list plusDe afneembare toetsenbordhoes zorgt voor een comfortabele typervaring en maakt naadloos schakelen tussen laptop- en tabletmodus mogelijk.
 • list plusHet is een betaalbare en veelzijdige optie geschikt voor studenten, professionals en casual gebruikers.

Nadelen Lenovo Chromebook Duet 3

 • list plusHet is mogelijk niet de krachtigste optie voor veeleisende taken.
 • list plusEr is beperkte beschikbaarheid van beoordelingen en gedetailleerde informatie over het product.

Beoordeling

8.0 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.12
Functionaliteit
8.42
Gebruiksgemak
7.45
De Lenovo Chromebook Duet 3 is een verbeterde versie van zijn voorganger en biedt een groter en helderder display, terwijl het strakke ontwerp en de indrukwekkende functies die de originele Duet Chromebook populair maakten behouden blijven. Met een startprijs van €359 wordt deze 2-in-1 Chromebook naar verwachting uitgebracht in mei 2022.

Een van de opvallende kenmerken van de Duet 3 is het 11-inch 2K-display, dat helder en levendig is en een gemiddelde helderheid van 434,4 nits bereikt. Volgens Tom's Guide biedt het display een goede kleurnauwkeurigheid en bereikt het 108,4% van het sRGB-kleurengamma. Dit zorgt ervoor dat afbeeldingen en video's worden weergegeven met helderheid en accurate kleuren.

De afneembare toetsenbordhoes van de Duet 3 is nog een hoogtepunt. Het voelt stevig aan en hecht gemakkelijk met sterke magneten, wat zorgt voor een comfortabele typervaring. Deze functie stelt gebruikers in staat om naadloos te schakelen tussen laptop- en tabletmodus, waardoor het veelzijdig is voor verschillende taken en gebruiksscenario's.

Hoewel er beperkte specifieke citaten zijn om uit de recensies te halen, is de algemene consensus dat de Duet 3 een solide Chromebook is met een strak ontwerp en indrukwekkend display. Het is echter belangrijk om op te merken dat er beperkingen zijn wat betreft beschikbare recensies en gedetailleerde informatie over het product.

Vergeleken met zijn concurrenten valt de Lenovo Chromebook Duet 3 op door zijn betaalbaarheid en veelzijdigheid. De prijsklasse maakt het een aantrekkelijke optie voor gebruikers die op zoek zijn naar een betaalbare Chromebook zonder concessies te doen aan prestaties en functies.

Wat betreft gebruiksscenario's is de Duet 3 geschikt voor studenten, professionals en casual gebruikers die een draagbaar en veelzijdig apparaat nodig hebben voor webbrowsing, productiviteitstaken en mediaconsumptie. Met zijn afneembare toetsenbord en tabletfunctie biedt het flexibiliteit voor verschillende taken en voorkeuren.

Hoewel de Duet 3 over het algemeen een solide pakket biedt, is het vermeldenswaard dat het mogelijk niet de krachtigste optie is voor veeleisende taken zoals zware multitasking of resource-intensieve toepassingen. De beperkte beschikbaarheid van recensies maakt het ook moeilijk om een uitgebreide beoordeling te geven van de prestaties op gebieden zoals batterijduur en verwerkingskracht.

Tot slot is de Lenovo Chromebook Duet 3 een overtuigende optie voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbare en veelzijdige Chromebook. Met zijn strakke ontwerp, indrukwekkend display en afneembaar toetsenbord biedt het een gebalanceerde combinatie van draagbaarheid en functionaliteit. Het is echter raadzaam om grondig onderzoek te doen en individuele voorkeuren en vereisten in overweging te nemen voordat u een aankoopbeslissing neemt.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Uiterlijk 9 november in huis

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Succes en hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

Bestenu

Bravo! Je bent tot het eind van deze koopgids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Laptops. Er zijn immers 1950 verschillende te bestellen ...

Bedankt voor het lezen!