Wat is de beste Processor van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 30 november, 2023

Het kopen van een goede Processor is een moeilijke uitdaging. Wat is de beste Processor van 2023? Na het onderzoeken van 2009 Processors kwam de AMD X670E Motherboards als beste getest uit onze Processor-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de Processors, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 Processors-experts en meer. Nieuwsgierig naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige Processor-koopgids? Lees dan verder!

De top 10 beste Processors

1Score: 9.7
AMD X670E Motherboards
Beste processor
AMD X670E Motherboards
AMD
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.6
AMD B650 Motherboards
Uitgebalanceerde prestaties en waarde
AMD B650 Motherboards
AMD
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.3
Intel Core i9-13900KS
Optimale prestaties bij gamen en productiviteit
Intel Core i9-13900KS
Intel
Ga naar laagste prijs
4Score: 9.2
AMD Ryzen 9 7900X3D
Uitstekende prestaties bij gaming en productiviteit
AMD Ryzen 9 7900X3D
AMD
Ga naar laagste prijs
5Score: 9
Intel Core i7-13700K
Intel Core i7-13700K
Intel
Ga naar laagste prijs
6Score: 8.9
Intel Core i3-12100F
Intel Core i3-12100F
Intel
Ga naar laagste prijs
7Score: 8.8
Intel Core i7-14700K
Intel Core i7-14700K
Intel
Ga naar laagste prijs
8Score: 8.6
AMD Ryzen 5 5600
AMD Ryzen 5 5600
AMD
Ga naar laagste prijs
9Score: 8.5
Intel Core i5-12400F
Intel Core i5-12400F
Intel
Ga naar laagste prijs
10Score: 8.3
Intel Core i9-14900K
Intel Core i9-14900K
Intel
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Processor Koopgids

De processor is het brein van je pc, dus hier wil je veel aandacht aan besteden voor je je keuze maakt. Hieronder hebben we daarom een aantal belangrijke vragen beantwoord.

Welke processor heb ik nodig?

Dit is de hamvraag van iedereen die zijn processor wilt vervangen, een nieuwe pc gaat bouwen of een nieuwe pc gaat kopen. Er is echter geen eenduidig antwoord op die vraag te geven, aangezien dit afhankelijk is van waar je de pc voor gaat gebruiken.

Houd in gedachten dat voor veel taken, kloksnelheid belangrijker is dan het aantal cores. Hogere kloksnelheden leiden tot snellere prestaties in simpele, veelvoorkomende rekentaken zoals bij gamen. Meer cores zijn daarentegen vooral een voordeel bij het uitvoeren van tijdsintensieve taken.

Probeer ten tweede altijd een 'last gen' processor te kopen. Deze zijn het meest recent en daarom het efficiëntst.

Stem je onderdelen hoe dan ook op elkaar af. Ga niet voor een high-end processor als je hierdoor weinig geld overhoud voor genoeg RAM, een krachtige videokaart en snelle opslag. Hierdoor beperk je de processor alleen maar.

Wat is een core?

Een 'core' is de de eenheid die alle rekentaken verwerkt binnen een processor. Het is als het ware de processor van je processor. Hoe meer je hiervan hebt, hoe meer rekenkracht de processor heeft.

Wat is een quad core processor?

Een quad core processor heeft vier cores. Een dual core heeft twee, een octacore heeft acht, enzovoorts. Dit loopt op tot achttien cores. Natuurlijk zijn er ook uitschieters, zoals een 72-core van Intel, maar die zijn niet bedoeld voor gemiddelde gebruikers.

Hoe warm mag een processor worden?

Er is geen simpel antwoord dat op iedereen van toepassing is. De ideale temperatuur voor je processor is namelijk afhankelijk van jouw precieze processor en waar je je pc voor gebruikt. Een Intel Core i7-9700K haalt natuurlijk andere snelheden dan een oude Intel Celeron-processor.

Je kunt de maximale temperaturen voor Intel- en AMD-processoren hier terugvinden.

Een kort antwoord is echter dat tijdens intensievere taken, zoals gamen, de temperatuur niet boven de 75 à 80 °C zou moeten komen.

Wat is beter: AMD of Intel?

Tot 2017 liep AMD behoorlijk achter, maar met hun recentere Ryzen en Threadripper chipsets hebben ze een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Bij taken waarbij de computer met name afhankelijk is veel cores, heeft AMD een streepje voor.

Intel loopt echter nog steeds een beetje voor bij de gamers, maar dat is alleen als je kijkt naar precieze 'frames per second' op een monitor met een hoge verversingssnelheid.

Uiteindelijk is het verschil tussen de twee merken niet meer zo groot als dat het was. Ben je dus niet van plan om tot op de milliseconde reactietijden te vergelijken, dan kun je je afvragen of de een nou écht merkbaar beter is dan de ander.

hero illustration

Hoe testen we Processors?

Om de beste Processor te bepalen, hebben we een bijzondere testmethode uitgewerkt. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We starten ons onderzoek met het verzamelen van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze Processor-test hebben we 2009 Processors vergeleken.

illustration

De eerste parameter in onze Processor-test noemen we 'expertconsensus'. We hebben 23 onafhankelijke expertwebsites waar we gegevens vergaren. Het belangrijkste criterium waar we deze websites op uitkiezen is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de bevindingen van deze Processor-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het vergaren van testdata, bepalen onze interne Processor-experts ook welke specificaties belangrijk zijn bij de aankoop van de beste Processor in 2023. We combineren deze gegevens met de feedback en recensies van meer dan 3 miljoen reviews op 6 verschillende webwinkels, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 2009 Processors te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een uitgebreid statistisch model om vooroordelen tegen te gaan.

illustration
hero illustration

De beste Processors in een oogopslag

1. Beste processor: AMD X670E Motherboards

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD X670E Motherboards

 • list plusIndrukwekkende gamingprestaties
 • list plusInclusief AMD's 3D V-Cache technologie
 • list plusGeweldige prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen AMD X670E Motherboards

 • list plusNiet de hoogst gewaardeerde of snelste processor

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.31
Functionaliteit
9.27
Gebruiksgemak
10
De AMD Ryzen 7 7800X3D is een betaalbare processor die indrukwekkende gaming-prestaties biedt en vergelijkbaar is met duurdere opties zoals de AMD Ryzen 9 7950X3D en Intel Core i7-13700K. Een van de opvallende kenmerken is de toevoeging van AMD's 3D V-Cache-technologie, die de gaming-prestaties verbetert door een oudere 7nm-processorkern bovenop de nieuwe 5nm-processortechnologie te stapelen. Dit resulteert in een totale cache van 104 MB, met 96 MB aan gaming-verbeterende L3-cache.

Volgens Tom's Hardware presteert de Ryzen 7 7800X3D beter op het gebied van gaming-prestaties dan de duurdere Ryzen 9 7950X3D. Ze stellen: "De gaming-prestaties van de Ryzen 7 7800X3D zijn over het algemeen beter dan die van de Ryzen 9 7950X3D, wat indrukwekkend is gezien het lagere prijspunt van de eerste."

De processor heeft acht cores en 16 threads, met een boostfrequentie van 5,0 GHz en een basisklok van 4,2 GHz. Het heeft een TDP van 120W en ondersteunt DDR5-5200-geheugen. Het is gebouwd op het TSMC 5nm FinFET-platform en is compatibel met de AM5 CPU-socket.

De AMD Ryzen 7 7800X3D is specifiek ontworpen voor gaming met geavanceerde functies die zorgen voor een meeslepende game-ervaring. Het ondersteunt PCIe 5.0 en heeft AMD Radeon Graphics met 2 grafische cores en een frequentie van 2200 MHz.

Hoewel de Ryzen 7 7800X3D mogelijk niet het grootste marktaandeel heeft of de snelste processor is volgens gebruikerstesten, is het belangrijk om rekening te houden met prestaties in de echte wereld en de mening van gebruikers. De processor biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en levert solide gaming-prestaties.

Kortom, de AMD Ryzen 7 7800X3D is een uitstekende budgetprocessor voor gaming. Dankzij de 3D V-Cache-technologie, indrukwekkende kloksnelheden en compatibiliteit met DDR5-geheugen is het een sterke concurrent in zijn prijsklasse. Hoewel het misschien niet de hoogst gewaardeerde of snelste processor is, maken de prestaties en waarde voor je geld het een geweldige keuze voor gamers met een beperkt budget.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Amazon.nl

Bekijk bij Amazon

Bekijk prijs
Bol.com

Uiterlijk 22 november in huis

Bekijk prijs

2. Uitgebalanceerde prestaties en waarde: AMD B650 Motherboards

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD B650 Motherboards

 • list plusIndrukwekkende prestaties bij gaming en productiviteitstaken.
 • list plusConcurrerend met Intel's vlaggenschip Core i9-12900K in gaming benchmarks.
 • list plusOvertreft de vorige generatie Ryzen 7 5800X in gaming benchmarks.

Nadelen AMD B650 Motherboards

 • list plusHogere kosten verbonden aan het nieuwe AM5-platform.
 • list plusHogere stroomverbruik in vergelijking met zijn voorgangers.

Beoordeling

9.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.19
Functionaliteit
9.49
Gebruiksgemak
9.97
De AMD Ryzen 5 7600X is een CPU van gemiddeld niveau die indrukwekkende prestaties levert bij gamen en productiviteitstaken. Volgens PCWorld kan hij goed concurreren met de vlaggenschip Core i9-12900K van Intel in gametests, waarbij hij in 5 van de 12 geteste games op 1080p-resolutie de overwinning behaalt. Deze recensie benadrukt dat dit aantoont dat de prestatieclaims van AMD geen loze marketingpraatjes zijn. De Ryzen 5 7600X presteert zelfs beter dan de vorige generatie Ryzen 7 5800X in gametests en biedt dus veel waar voor je geld, zowel voor gamers als productiviteitsgebruikers.

UserBenchmark beoordeelt de Ryzen 5 7600X als de best beoordeelde CPU in zijn categorie, met een marktaandeel van 65.307.588 geteste CPU's. Hij wordt geprezen om zijn uitstekende prestaties in de echte wereld en zijn snelheid, en behoort tot de snelste CPU's die er zijn.

Wat betreft technische specificaties is de Ryzen 5 7600X een 6-core gaming-processor met een maximale boostklok van maximaal 5,3 GHz en een basisklok van 4,7 GHz. Hij ondersteunt AMD EXPO-technologie en AMD Ryzen-technologieën en is ontgrendeld voor overklokken. De processor heeft PCIe 5.0-connectiviteit, ondersteunt DDR5-geheugen en heeft AMD Radeon Graphics met 2 coretellingen en een frequentie van 2200 MHz.

Hoewel de Ryzen 5 7600X uitblinkt in prestaties, is het belangrijk om rekening te houden met de hoge kosten van het nieuwe AM5-platform, zoals vermeld in de PCWorld-recensie. Het platform ondersteunt PCIe 5-componenten en DDR5-geheugen, maar dit kan gepaard gaan met een hogere prijs. Bovendien heeft de Ryzen 7000-serie een hoger stroomverbruik in vergelijking met zijn voorgangers.

Over het algemeen biedt de AMD Ryzen 5 7600X gebalanceerde prestaties en waarde. Hij kan goed concurreren met de vlaggenschip CPU van Intel in gametests en presteert beter dan de vorige generatie Ryzen-processor. Gebruikers waarderen zijn prestaties in de echte wereld en zijn snelheid. Potentiële kopers moeten echter rekening houden met de hogere kosten van het nieuwe AM5-platform en het hogere stroomverbruik van de Ryzen 7000-serie.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

3. Optimale prestaties bij gamen en productiviteit: Intel Core i9-13900KS

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Intel Core i9-13900KS

 • list plusKrachtige prestaties bij gaming en productiviteitstaken
 • list plusIndrukwekkende benchmarkresultaten in verschillende tests
 • list plus24 cores en 32 threads voor uitzonderlijke multitasking-mogelijkheden

Nadelen Intel Core i9-13900KS

 • list plusHoog stroomverbruik tot 320W
 • list plusPremium prijs in vergelijking met concurrenten
 • list plusConcurrentie van AMD's Ryzen-serie processors

Beoordeling

9.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.12
Functionaliteit
9.68
Gebruiksgemak
9.04
De Intel Core i9-13900KS is een krachtige processor die uitblinkt in zowel gaming als productiviteit. Met indrukwekkende benchmarkresultaten in verschillende tests, waaronder integer rekenen, floating-point rekenen en gegevensversleuteling, biedt deze CPU optimale prestaties voor veeleisende toepassingen. Zoals een recensie vermeldt: "Het is de snelste desktop PC-chip van Intel."

Een van de opvallende kenmerken van de i9-13900KS is de 24 cores en 32 threads, met acht hyperthreaded p-cores en 16 single-threaded e-cores. Deze configuratie maakt uitzonderlijke multitasking-mogelijkheden en soepele prestaties mogelijk bij zwaar belaste workloads. De chip maakt ook gebruik van Thermal Velocity Boost (TVB) -technologie, waardoor de p-cores kunnen versnellen tot 6 GHz, wat aantrekkelijk is voor overklokkers.

Wat betreft stroomverbruik kan de i9-13900KS tot 320W trekken, wat in overweging moet worden genomen bij het kiezen van een compatibel moederbord. Intel biedt verschillende stroomprofielen, waaronder een Extreme Power Profile, waarmee gebruikers de prestaties van de chip kunnen maximaliseren. Het is echter belangrijk op te merken dat deze high-performance CPU tegen een premium prijs komt.

Vergeleken met eerdere generaties biedt de i9-13900KS verbeterde prestaties en functies. Het ondersteunt zowel DDR4-3200 als DDR5-5600 geheugen, wat gebruikers de flexibiliteit geeft om hun voorkeurstype geheugen te kiezen. De processor bevat ook 36MB L3-cache en 32MB L2-cache, waardoor de efficiëntie wordt verbeterd en de latentie wordt verminderd.

Hoewel de i9-13900KS een indrukwekkende CPU is, is het de moeite waard om ook naar de concurrentie op de markt te kijken. Andere processors, zoals die uit AMD's Ryzen-serie, bieden overtuigende alternatieven met vergelijkbare prestaties tegen mogelijk lagere prijzen. Zoals een recensie zegt: "De i9-13900KS komt tegen een premium prijs."

Samenvattend is de Intel Core i9-13900KS een high-performance processor die uitzonderlijke gaming- en productiviteitsprestaties levert. Met indrukwekkende benchmarkresultaten, 24 cores en 32 threads kan hij moeiteloos veeleisende taken aan. De premium prijs en stroomvereisten kunnen echter beperkende factoren zijn voor sommige gebruikers. Als optimale prestaties de belangrijkste overweging zijn, is de i9-13900KS een topkandidaat.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

1 - 2 weken

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

4. Uitstekende prestaties bij gaming en productiviteit: AMD Ryzen 9 7900X3D

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD Ryzen 9 7900X3D

 • list plusDeze processor levert uitstekende prestaties bij het gamen en bij taken die veel rekenkracht vereisen.
 • list plusMet 12 cores en 24 threads heeft deze processor indrukwekkende multitasking-mogelijkheden.
 • list plusDe unieke 3D V-Cache technologie zorgt voor een enorme 144MB totale cache, wat zorgt voor verbeterde prestaties.

Nadelen AMD Ryzen 9 7900X3D

 • list plusDe prijs van $599 kan een nadeel zijn voor sommige mensen.
 • list plusVoor deze processor is een volledige systeemupgrade nodig naar de nieuwste AM5-socket en DDR5 RAM.

Beoordeling

9.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.6
Functionaliteit
8.95
Gebruiksgemak
8.99
De AMD Ryzen 9 7900X3D is een krachtige processor die uitblinkt in gaming en productiviteitstaken. Met zijn 12 cores en 24 threads biedt hij indrukwekkende multitasking mogelijkheden. Een opvallende functie is de unieke 3D V-Cache technologie, die een enorme totale cache van 144MB biedt, inclusief 128MB aan gaming-geoptimaliseerde L3 cache. Dit resulteert in verbeterde prestaties en soepelere gameplay. 🎮 ("De grotere cache van de Ryzen 9 7900X3D komt ten goede aan soepele gaming prestaties").

Vergeleken met zijn voorgangers pronkt de Ryzen 9 7900X3D met aanzienlijk verhoogde boost kloksnelheden, die een indrukwekkende 5.6 GHz bereiken. Daarnaast werkt hij in een lager energie- en thermisch envelop, wat leidt tot verbeterde energiegebruik en efficiëntie. Met een TDP rating van 120W verbruikt hij minder energie terwijl hij concurrerende prestaties levert. ("De Ryzen 9 7000X3D chips demonstreren uitstekende energie en prestaties, ze verbruiken minder cumulatieve energie terwijl ze concurrerende prestaties leveren").

Wat betreft overklokken, biedt de Ryzen 9 7900X3D flexibiliteit voor het aanpassen van geheugen, Infinity Fabric, Precision Boost Overdrive (PBO) en Curve Optimizer. Echter, directe frequentie overklokken is beperkt vanwege een spanningslimiet voor een van de chiplets. Ondanks deze beperking kunnen alternatieve opties zoals het aanpassen van de vermogenslimieten nog steeds de moeite waard zijn en zorgen voor prestatieverbeteringen met minimale inspanning. ("Er zijn alternatieve opties...die de moeite waard kunnen zijn en zorgen voor prestatieverbeteringen met minimale inspanning").

In vergelijking met zijn tegenhanger, de Ryzen 9 7900X, biedt de Ryzen 9 7900X3D een grotere L3 cache van 128MB en een lagere TDP van 120W. Deze functies maken hem energiezuiniger en potentieel aantrekkelijker voor gebruikers die energie-efficiëntie en prestaties prioriteren. Hoewel de Ryzen 9 7900X een hogere basiskloksnelheid heeft, komt de grotere cache van de Ryzen 9 7900X3D ten goede aan soepele gaming prestaties. Over het algemeen is de Ryzen 9 7900X3D een sterke concurrent voor gamers die optimale prestaties zoeken. ("De grotere cache en lagere TDP maken de Ryzen 9 7900X3D energiezuiniger en potentieel aantrekkelijker voor gebruikers die energie-efficiëntie en prestaties prioriteren").

Echter, de prijs van $599 kan een nadeel zijn voor sommigen, vooral gezien de beschikbaarheid van de iets duurdere hogere-end 7950X3D. Daarnaast zou het upgraden naar de nieuwste AM5 socket en DDR5 RAM het bouwen van een geheel nieuw systeem vereisen. Deze factoren moeten in overweging worden genomen bij het beoordelen van de waarde van de Ryzen 9 7900X3D. ("De AMD Ryzen 9 7900X3D is een fantastische presteerder maar de prijs houdt hem tegen").

Kortom, de AMD Ryzen 9 7900X3D is een krachtige processor die uitstekende gaming en productiviteitsprestaties biedt. Zijn 3D V-Cache technologie, grotere cache en verbeterde energie-efficiëntie zetten hem apart van zijn voorgangers. Echter, zijn prijs en de noodzaak van een volledige systeemupgrade kunnen beperkende factoren zijn. Over het algemeen is het een fantastische presteerder die uitzonderlijke prestaties levert in zijn klasse.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Uiterlijk 22 november in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs

5. Intel Core i7-13700K

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Intel Core i7-13700K

 • list plusBiedt vlaggenschip gaming prestaties tegen een betaalbaarder prijspunt
 • list plusDe combinatie van grote prestatie-cores en kleine efficiëntie-cores zorgt voor een aanzienlijke boost in multi-threaded workloads
 • list plusVerhoogde L2- en L3-cache zorgt voor snellere toegang tot gegevens en ondersteunt DDR5-geheugen voor verbeterde prestaties

Nadelen Intel Core i7-13700K

 • list plusVerbruikt veel stroom en vereist een stabiele voeding voor goede prestaties
 • list plusVereist effectief warmtebeheer en het investeren in een betrouwbare CPU-koeler wordt aanbevolen
 • list plusBlinkt misschien niet uit op een specifiek gebied, maar biedt over het algemeen betrouwbare prestaties

Beoordeling

9.0 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.11
Functionaliteit
8.87
Gebruiksgemak
9.08
De Intel Core i7-13700K is een krachtige en veelzijdige processor die vlaggenschip gaming-prestaties biedt tegen een meer betaalbare prijs. Een van de belangrijkste kenmerken is de mix van grote prestatiekernen (p-kernen) en kleine efficiëntiekernen (e-kernen), waarbij de p-kernen gebruikmaken van het nieuwe Raptor Cove-ontwerp. Deze combinatie zorgt voor een aanzienlijke boost in multi-threaded workloads, dankzij hogere kloksnelheden en meer kernen.

Volgens Tom's Hardware heeft de Core i7-13700K een 125W Processor Base Power (PBP) en een maximale vermogenslimiet van 253W. Hoewel de chip energiezuinig is, vereist hij wel effectief warmtebeheer, wat een robuuste CPU-koeler noodzakelijk maakt. Het goede nieuws is dat overklokken met deze processor eenvoudiger is geworden, waardoor gebruikers hoge kloksnelheden kunnen behalen zonder dat er exotische koeloplossingen nodig zijn.

De i7-13700K wordt ook geleverd met een grotere L2- en L3-cache, waardoor snellere toegang tot gegevens mogelijk is, en ondersteunt DDR5-geheugen tot 5600 MT/s, wat zorgt voor verbeterde geheugenprestaties. Dit is een opmerkelijk voordeel ten opzichte van AMD's Zen 4, aangezien TechRadar opmerkt dat de i7-13700K gebruikers in staat stelt om DDR4 RAM te blijven gebruiken.

Wat prestaties betreft, levert de i7-13700K bevredigende resultaten voor zowel gaming als productiviteitstaken. Het is een krachtige CPU die verschillende taken aankan en geschikt is voor het bouwen van verschillende soorten systemen. TechRadar benadrukt de betaalbaarheid als een van de opvallende kenmerken, waardoor het een geweldig voorstel is voor consumenten.

Het is echter belangrijk op te merken dat de i7-13700K veel stroom verbruikt en een solide voeding nodig heeft om stabiele prestaties te garanderen. Bovendien is warmtebeheer cruciaal, dus het is aan te raden te investeren in een betrouwbare CPU-koeler.

Al met al is de Intel Core i7-13700K een sterke concurrent op de processormarkt, met vlaggenschipprestaties tegen een meer toegankelijke prijs. De combinatie van krachtige kernen, vergroot cachegeheugen en ondersteuning voor DDR5-geheugen maakt het een aantrekkelijke keuze voor zowel gamers als gebruikers die zich richten op productiviteit. Hoewel het misschien niet uitblinkt in een specifiek gebied, maken de veelzijdigheid en algehele prestaties het een betrouwbare optie voor verschillende gebruiksscenario's.

Om de recensies samen te vatten, een citaat van Tom's Hardware zegt: "De Intel Core i7-13700K biedt vlaggenschip i9 gaming-prestaties voor de prijs van een i7." Een ander citaat van TechRadar benadrukt het voorstel qua prijs, en zegt: "Het opvallende kenmerk van de i7-13700K is de prijs, waardoor het een geweldig voorstel is." Deze citaten benadrukken de hoge prestaties en betaalbaarheid van de processor, die belangrijke verkoopargumenten zijn voor potentiële kopers.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

6. Intel Core i3-12100F

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Intel Core i3-12100F

 • list plusIndrukwekkende prestaties voor zijn prijs
 • list plusAanzienlijke prestatieverbeteringen in vergelijking met vorige generatie quad-core processors
 • list plusGoede gaming prestaties voor zijn prijsklasse

Nadelen Intel Core i3-12100F

 • list plusKan niet concurreren met high-end processors in bepaalde situaties

Beoordeling

8.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.97
Functionaliteit
8.95
Gebruiksgemak
8.9
De Intel Core i3-12100F Processor is een budgetvriendelijke CPU die indrukwekkende prestaties biedt voor zijn prijs. Volgens gebruikersbeoordelingen wordt het beschouwd als de beste in zijn categorie en biedt het veel waar voor je geld. Het levert de snelste werkelijke snelheid, waardoor het een goede keuze is voor gewone consumenten.

Vergeleken met quad-core processoren uit eerdere generaties, vertoont de i3-12100F aanzienlijke prestatieverbeteringen. Het kan wedijveren met een 10e generatie 6-core/12-thread processor zoals de Intel Core i5-10600K en zelfs de Ryzen 5 3600 van AMD op het gebied van multi-core prestaties. De sterke IPC-winsten van Alder Lake dragen bij aan zijn indrukwekkende single-core prestaties, die vergelijkbaar zijn met de Ryzen 7 5800X en sneller dan de Intel Core i5-11600K en 10e generatie Core-serie.

Op het gebied van productiviteitstaken zoals basis videobewerking en rendering biedt de i3-12100F een prestatieverhoging van 60% ten opzichte van quad-core processoren uit eerdere generaties. Het presteert ook goed bij compressietaken en laat een ~30% verbetering zien ten opzichte van zijn voorganger, maar loopt iets achter bij decompressieprestaties.

Voor content creators met een beperkt budget biedt de i3-12100F solide prestaties bij taken zoals Photoshop en Adobe After Effects. Het presteert vergelijkbaar met high-end CPU's zoals de Intel Core i5-11600K, Ryzen 7 3700X en Intel Core i7-10700K.

Op het gebied van gamingprestaties levert de i3-12100F indrukwekkende resultaten. Het biedt een goed prestatieniveau voor zijn prijs, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor budgetbewuste gamers.

De i3-12100F maakt deel uit van de 12e generatie Alder Lake-reeks van Intel en wordt geleverd met verbeterde standaardkoelers om thermische beperkingen aan te pakken. Het heeft een basiskloksnelheid van 3,3 GHz en kan worden opgevoerd tot 4,3 GHz. De processor beschikt ook over 12 MB L3-cache en ondersteunt DDR4-3200 of DDR5-4800 geheugen.

Al met al is de Intel Core i3-12100F een solide keuze voor gebruikers met een beperkt budget die goede prestaties willen bij verschillende taken, waaronder gaming en contentcreatie. Het biedt indrukwekkende prestaties voor zijn prijs en levert een aanzienlijke boost ten opzichte van quad-core processoren uit eerdere generaties. Hoewel het in bepaalde scenario's misschien niet kan concurreren met high-end processoren, biedt het uitstekende waarde voor je geld.

In de woorden van TechSpot: "De Intel Core i3-12100F is een budgetvriendelijke CPU die indrukwekkende prestaties biedt voor zijn prijs."

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

7. Intel Core i7-14700K

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Intel Core i7-14700K

 • list plusEen significante upgrade van specificaties ten opzichte van zijn voorganger, de Core i7-13700K.
 • list plusLevert een verbetering van 6% in prestaties ten opzichte van zijn voorganger.
 • list plusConcurrerend met de beste AMD-processors op het gebied van productiviteit en gaming.

Nadelen Intel Core i7-14700K

 • list plusSlechts kleine verbeteringen in prestaties ten opzichte van zijn voorganger.
 • list plusDe kloksnelheid neemt slechts licht toe.
 • list plusDe andere specificaties blijven hetzelfde.

Beoordeling

8.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.63
Functionaliteit
8.4
Gebruiksgemak
9.32
De Intel Core i7-14700K is een opvallende processor in de 14e generatie van Intel, met aanzienlijke specificatieverbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, de Core i7-13700K, en dat voor een iets lagere prijs. Volgens TechRadar biedt de i7-14700K een verbetering van 6% in prestaties, waarmee hij slechts 3% achterblijft op de i9-13900K van het hogere segment en zelfs beter presteert in gemiddelde gamingsituaties. Dit maakt het een sterke concurrent voor de beste Intel-processor voor de meeste mensen.

De i7-14700K concurreert met top AMD-processors zoals de Ryzen 9 5950X en Ryzen 9 5900X op het gebied van productiviteit en algemene prestaties, waardoor het een aanbevolen keuze is voor degenen die upgraden vanaf een 12e generatie chip. Het biedt een goede balans tussen prestaties en prijs, waardoor het een uitstekende waarde is in vergelijking met zijn concurrenten.

Volgens PCMag is de i7-14700K een Raptor Lake Refresh-processor met 20 CPU-kernen, waaronder acht Performance-kernen (P-kernen) en twaalf Efficient-kernen (E-kernen), vier meer E-kernen dan zijn voorganger. De kloksnelheid is iets verhoogd naar een maximale boostklok van 5,6 GHz, en er zijn lichte verhogingen in de L3- en L2-cache-pools als gevolg van de extra E-kernen. Andere specificaties, zoals ondersteunde geheugensnelheid en geïntegreerde grafische processor, blijven hetzelfde.

Uit tests uitgevoerd door TechPowerUp blijkt dat de i7-14700K kleine verbeteringen in prestaties levert in vergelijking met zijn voorganger. Met 12 kernen en 28 threads, een basiskloksnelheid van 3,4 GHz en een maximale boostkloksnelheid van 5,6 GHz, concurreert het met processors zoals de Ryzen 7 5800X en Ryzen 9 5900X op het gebied van prijs en prestaties.

Al met al is de Intel Core i7-14700K een krachtige processor die uitstekende waarde biedt voor zijn prijs. Hij levert verbeterde prestaties ten opzichte van zijn voorganger en kan goed concurreren met top AMD-processors op het gebied van productiviteit en gaming. Als je op zoek bent naar een krachtige processor voor gaming en productiviteitstaken, is de i7-14700K een goede keuze.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

8. AMD Ryzen 5 5600

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD Ryzen 5 5600

 • list plusIndrukwekkende multitasking-mogelijkheden
 • list plusCompatibel met PCIe 4.0 voor snellere gegevensoverdrachtssnelheden
 • list plusSignificante verbeteringen in prestaties in vergelijking met zijn voorganger

Nadelen AMD Ryzen 5 5600

 • list plusConcurrentie van Intel's aanbod op het gebied van gamingprestaties

Beoordeling

8.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.52
Functionaliteit
8.45
Gebruiksgemak
8.89
De AMD Ryzen 5 5600 is een krachtige desktopprocessor die indrukwekkende prestaties biedt voor een goede prijs. Met zes CPU-cores en twaalf threads levert het uitstekende multitasking mogelijkheden. Gebouwd op TSMC's 7nm FinFET technologie, heeft het een basiskloksnelheid van 3.5GHz en een maximale boostkloksnelheid van 4.4GHz. De processor is ontgrendeld voor overklokken, zodat gebruikers de prestaties nog verder kunnen verhogen. Het ondersteunt AMD StoreMI Technology, die de opslag in een desktop PC met een AMD Ryzen processor uitbreidt en versnelt. Daarnaast is het AMD Ryzen VR-Ready Premium, wat zorgt voor een verbeterde VR-ervaring.

"De Ryzen 5 5600 is een geweldige CPU voor gaming en productiviteit tegen een redelijke prijs." (PCMag)

Een van de opvallende kenmerken van de Ryzen 5 5600 is de compatibiliteit met PCIe 4.0, wat zorgt voor snellere gegevensoverdrachtsnelheden en verbeterde gaming prestaties. Het ondersteunt ook DDR4-geheugen met een maximale snelheid van 3200MT/s, wat de algehele prestaties verder verbetert.

Vergeleken met zijn voorganger, de Ryzen 5 3600, biedt de Ryzen 5 5600 aanzienlijke verbeteringen in prestaties. Het overtreft de Ryzen 5 2600 met 28% in multicore prestaties en presteert 45% beter dan de Ryzen 5 1600. Qua single-core prestaties komt het overeen met de Core i5-9600K en presteert zelfs beter dan de Core i7-8700K. De 5600 verbruikt iets meer energie dan de Core i5-9600K, maar biedt bijna 40% betere prestaties.

"De Ryzen 5 5600 is een krachtpatser en presteert beter dan de aanbiedingen van Intel in verschillende taken." (TechSpot)

Wat betreft gaming levert de Ryzen 5 5600 solide resultaten. Het presteert vergelijkbaar met de Core i7-8700K in games zoals Assassin's Creed: Odyssey en behoudt concurrentiekrachtige prestaties in titels zoals Shadow of the Tomb Raider en The Division 2.

Qua waarde biedt de Ryzen 5 5600 een overtuigende keuze voor zowel gaming liefhebbers als productiviteitsgebruikers. Het levert uitstekende prestaties tegen een redelijke prijs, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor mensen die hoge prestaties willen zonder de bank te breken.

"De Ryzen 5 5600 is een geweldige CPU voor gaming en productiviteit tegen een redelijke prijs." (PCMag)

Hoewel de Ryzen 5 5600 uitblinkt op veel gebieden, heeft het concurrentie van de aanbiedingen van Intel, vooral op het gebied van gaming prestaties. Intel-processors kunnen nog steeds een lichte voorsprong hebben in bepaalde gaming scenario's. Echter, als we kijken naar de algehele waarde, energie-efficiëntie en multitasking mogelijkheden, springt de Ryzen 5 5600 eruit als een topkeuze.

Al met al is de AMD Ryzen 5 5600 een krachtige en veelzijdige processor die uitstekende prestaties, waarde en compatibiliteit met de nieuwste technologieën biedt. Het is een topkeuze voor gamers en productiviteitsgebruikers, met uitzonderlijke multitasking mogelijkheden en solide gaming prestaties.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

9. Intel Core i5-12400F

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Intel Core i5-12400F

 • list plusHoge prestaties
 • list plusGoede prijs-kwaliteitverhouding
 • list plusGoed toekomstig upgradepotentieel

Nadelen Intel Core i5-12400F

 • list plusGeringe prestatieverschillen in specifieke scenario's

Beoordeling

8.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.21
Functionaliteit
8.04
Gebruiksgemak
8.95
De Intel Core i5-12400F processor heeft positieve recensies ontvangen vanwege zijn prestaties en waar voor je geld. Volgens TechPowerUp wordt deze processor vergeleken met andere processors op het gebied van prijs, cores/threads, basis kloksnelheid, maximale boost, L3-cache, TDP, architectuur, proces en socket. Het biedt sterke concurrentie voor AMD's Ryzen line-up.

Recensenten van TechSpot prijzen de Core i5-12400F vanwege zijn ondersteuning voor DDR5 en PCI-Express 5.0, evenals het 10 nanometer productieproces. Ze raden aan om een luchtkoeler of AIO te gebruiken voor betere prestaties. Deze processor wordt beschouwd als een uitstekende keuze voor pc-bouwers met een budget, omdat hij uitstekende gaming- en productiviteitsprestaties levert. Er wordt ook opgemerkt dat de processor goede toekomstige upgrade mogelijkheden heeft, omdat hij compatibel is met het LGA 1700 platform.

UserBenchmark benadrukt het marktaandeel en de gebruikersbeoordelingen van de Core i5-12400F, waarbij de gebruikerssentiment de benchmarkresultaten overtreft. Het wordt beschouwd als de beste in zijn categorie op basis van prestaties in de echte wereld en biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

PC Gamer prijst de prestaties van de Intel Core i5-12400F, met name voor gaming. Het heeft het Golden Cove core ontwerp en Intel 7 proces, wat zorgt voor verbeterde concurrentie met AMD's Zen 3 cores. De Core i5-12400F is een speciale budget gaming chip die geen multithreading vereist. Hoewel er een merkbaar verschil is in prestaties tussen Alder Lake CPU's, houdt de Core i5-12400F de prestaties van een RTX 3080 GPU niet significant tegen. Naarmate de resolutie toeneemt, worden de verschillen in prestaties kleiner omdat de GPU de beperkende factor wordt.

Over het algemeen wordt de Intel Core i5-12400F processor zeer gewaardeerd vanwege zijn prestaties, waar voor je geld en toekomstige upgrade mogelijkheden. Het biedt sterke concurrentie voor andere processors in dezelfde prijsklasse en is bijzonder geschikt voor gaming. Hoewel er in specifieke scenario's enig verschil in prestaties kan zijn, blijft het een uitstekende keuze voor pc-bouwers met een budget.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs

10. Intel Core i9-14900K

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Intel Core i9-14900K

 • list plusPresteert goed in de meeste categorieën
 • list plusHet overwegen waard voor degenen die willen overstappen van AMD Ryzen
 • list plusOndersteunt discrete Wi-Fi 7 en Thunderbolt 5

Nadelen Intel Core i9-14900K

 • list plusMinimale prestatieverbeteringen vergeleken met zijn voorganger
 • list plusVerbruikt veel energie en wordt warm bij zware werkbelastingen
 • list plusVereist een nieuw moederbord voor toekomstige upgrades

Beoordeling

8.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.75
Functionaliteit
8.32
Gebruiksgemak
7.77
De Intel Core i9-14900K is mijn vlaggenschip in de 14e generatie van Intel's processors, maar eerlijk gezegd schiet hij tekort als een significante upgrade. Volgens TechRadar is het eigenlijk gewoon een tussenoplossing tot de release van Intel Meteor Lake in 2024. De prestatieverbeteringen ten opzichte van de vorige i9-13900K zijn minimaal, waardoor het moeilijk te rechtvaardigen is om te upgraden. De i9-14900K verbruikt veel stroom en wordt warm bij zware werkbelasting, wat een zorg kan zijn voor gebruikers.

TechRadar meldt dat de i9-14900K het over het algemeen goed doet in de meeste categorieën, maar iets achterblijft bij multitasking workflows en gemiddelde gameprestaties. Het is echter vermeldenswaard dat de Intel Core i7-14700K vergelijkbare prestaties biedt tegen een lagere prijs, waardoor de i9-14900K overbodig lijkt. Bovendien maakt de beschikbaarheid van de i9-13900K tegen een lagere prijs het een aantrekkelijkere optie.

Eén recensie suggereert dat het upgraden naar de i9-14900K alleen de moeite waard is voor mensen die oudere processors gebruiken of willen overstappen van AMD Ryzen. Het is echter belangrijk om te overwegen dat deze chip de laatste is die gebruikmaakt van de LGA 1700-socket, dus toekomstige upgrades zullen een nieuw moederbord vereisen.

PCMag vergelijkt de i9-14900K met de i9-13900K en merkt op dat er niet veel verschil is tussen de twee chips qua specificaties. De i9-14900K is een overgeklokte versie van de i9-13900K met iets hogere kloksnelheden. Beide chips ondersteunen discrete Wi-Fi 7 en Thunderbolt 5 (hoewel de recent uitgebrachte 14e generatie desktopchips geen Thunderbolt 5 zal ondersteunen zoals oorspronkelijk aangekondigd). Qua prestaties wordt verwacht dat de i9-14900K en i9-13900K vergelijkbare prestatieniveaus zullen hebben.

Wat betreft de prijs, lijken de i9-14900K en i9-13900K aan elkaar gewaagd te zijn, met beide chips dezelfde adviesprijs in de VS. Het is echter waarschijnlijk dat de prijs van de i9-13900K zal dalen zodra de i9-14900K beschikbaar is. Uiteindelijk zal de keuze tussen de twee chips afhangen van de prijs en individuele behoeften.

Over het algemeen wordt de Intel Core i9-14900K gezien als een tussenoplossing met minimale prestatieverbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Het is misschien niet de moeite waard om te upgraden vanaf de i9-13900K, tenzij gebruikers oudere processors gebruiken of willen overstappen van AMD Ryzen. De beschikbaarheid van de i9-13900K tegen een lagere prijs en de vergelijkbare prestaties van de i9-14700K maken de i9-14900K voor veel gebruikers overbodig. Het is echter het overwegen waard voor degenen die de nadruk leggen op toekomstbestendigheid en bereid zijn te investeren in een nieuw moederbord.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen. hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Bestenu

Bravo! Je bent tot het eind van deze pagina gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Processors. Er zijn immers 2009 verschillende te koop ...

Bedankt voor het lezen!