Wat is de beste Moederbord van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 30 november, 2023

Het kopen van een goede Moederbord is een moeilijke opdracht. Wat is de beste Moederbord van 2023? Na het onderzoeken van 376 Moederborden kwam de Gigabyte Aorus Z690 Pro als beste getest uit onze Moederbord-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de Moederborden, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 Moederborden-experts en meer. Benieuwd naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige Moederbord-koopgids? Lees dan verder!

De top 10 beste Moederborden

1Score: 9.6
Gigabyte Aorus Z690 Pro
Beste moederbord
Gigabyte Aorus Z690 Pro
Gigabyte
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.4
AMD X670E Motherboards
AMD X670E Motherboards
AMD
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.1
AMD B650 Motherboards
Betaalbaarheid
AMD B650 Motherboards
AMD
Ga naar laagste prijs
4Score: 8.9
ASUS Prime H670-PLUS D4
Kosteneffectief
ASUS Prime H670-PLUS D4
ASUS
Ga naar laagste prijs
5Score: 8.7
MSI MAG Z790 Tomahawk
Topkwaliteit
MSI MAG Z790 Tomahawk
MSI
Ga naar laagste prijs
6Score: 8.4
DDR4 vs. DDR5 for Your
DDR4 vs. DDR5 for Your
Ga naar laagste prijs
7Score: 8.3
Intel Z690 Motherboards
Intel Z690 Motherboards
Intel
Ga naar laagste prijs
8Score: 8.1
Asus TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi)
Asus TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi)
Asus
Ga naar laagste prijs
9Score: 7.8
Asus Prime B550M-A WiFi
Asus Prime B550M-A WiFi
Asus
Ga naar laagste prijs
10Score: 7.6
AMD X570 Motherboards
AMD X570 Motherboards
AMD
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Moederbord Koopgids

Om je pc vanaf het begin op zijn best te laten functioneren, heb je het beste toetsenbord nodig. Over dit onderdeel moet echter goed nagedacht worden, dus lees de onderstaande vragen en antwoorden vooral even door!

Welke videokaart past er in mijn moederbord?

Hedendaagse videokaarten hebben een PCI Express x16-sleuf nodig. Hier bestaan inmiddels vier versies van, maar ze zijn allemaal 'backwards compatible'. Dit betekent dat een PCI 3.0 videokaart ook werkt op een PCI 2.0 moederbord.

Moederborden hebben vandaag de dag over het algemeen allemaal minstens één PCI Express x16-sleuf. Soms hebben ze er meer; in dat geval gebruik je over het algemeen de bovenste sleuf voor je videokaart. Die tweede is geschikt voor een extra videokaart die je in een nVidia SLI- of AMD Crossfire-formatie gebruikt.

Welke processor past er in mijn moederbord?

Ten eerste moet je filteren op het merk. De twee grootste merken processorproducenten zijn Intel en AMD. Intel-processoren passen alleen op moederborden die Intel-chips ondersteunen; AMD-processoren passen alleen op moederborden die AMD-processoren ondersteunen. Dit staat altijd duidelijk aangegeven in de productomschrijving.

Vervolgens moet je kijken naar de fysieke pasvorm van de chip in de socket (het verbindingspunt tussen de processor en het moederbord). Hier zijn er te veel van om hier uitgebreid te bespreken, maar ook deze pasvorm – oftewel de 'socket' – van je gewenste processor is altijd terug te vinden in de productbeschrijving.

Vervolgens staat ook in de productbeschrijving van het moederbord aangegeven met welke processoren hij compatibel is. Dit zijn er bijna altijd meer dan één, dus je hebt altijd een reeks aan opties.

Wat is een chipset op een moederbord?

Een chipset is een reeks componenten binnen een circuit genaamd 'Data Flow Management System'. Deze regelt de datastroom tussen de processor, het werkgeheugen en de randapparatuur en zijn onderverdeeld in de 'northbridge' en de 'southbridge'. Dit bepaalt in zijn geheel hoeveel hoge-snelheidscomponenten of usb-apparaten je moederbord aan kan.

Meestal hebben chipsets vier chips en een aantal controllers voor veelgebruikte randapparatuur zoals je toetsenbord, muis en monitor.

Wat zit er allemaal op een moederbord?

Behoorlijk veel, dus hier worden alleen de belangrijkste en meest universele delen besproken. Om te beginnen met de 'CPU socket', waar je de processor in legt. Links daarnaast liggen alle connectoren voor geïntegreerde randapparatuur. Hier sluit je dus je toetsenbord, muis, ethernet, enzovoorts op aan.

Rechts van de CPU socket liggen de 'DRAM memory slots' voor je werkgeheugen, alsook een aansluiting voor de voeding om het moederbord van stroom te voorzien. Hieronder ligt vaak een 'IDE connector' waarmee je opslagapparaten verbindt met het moederbord.

Onder de processor ligt de 'northbridge', welke dataoverdrachten tussen de processor en het werkgeheugen regelen. Hieronder ligt misschien nog een 'AGP slot', een verouderde ingang voor oudere videokaarten. Hieronder liggen weer PCI Express slots, bedoeld onder andere voor hedendaagse videokaarten en SSD-schijven.

Vaak ligt rechts naast de PCI Express slots de 'southbridge', waarmee dataoverdrachten tussen langzamere randapparatuur wordt geregeld. Ten slotte ligt (in veel gevallen) links naast de PCI Express slots nog een 'CMOS back-up battery'. Deze houdt bepaalde informatie vast zelfs wanneer de pc uitstaat. Dit ter preventie dat alles weer opnieuw moet worden ingesteld wanneer je de pc aanzet.

De precieze indeling kan overigens verschillen per moederbord.

hero illustration

Hoe testen we Moederborden?

Om de beste Moederbord te ontdekken, hebben we een unieke testmethode ontwikkeld. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het verzamelen van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze Moederbord-test hebben we 376 Moederborden vergeleken.

illustration

Het eerste criterium in onze Moederbord-test noemen we 'expertconsensus'. We beschikken over drieëntwintig buitenstaande expertwebsites waar we gegevens vergaren. Het belangrijkste criterium waar we deze websites op uitkiezen is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de bevindingen van deze Moederbord-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het vergaren van testdata, bepalen onze eigen Moederbord-experts ook welke specificaties essentieel zijn bij de aankoop van de beste Moederbord in 2023. We combineren deze gegevens met de feedback en recensies van meer dan 3 miljoen reviews op 6 verschillende online winkels, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 376 Moederborden te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een complex statistisch model om bias te voorkomen.

illustration
hero illustration

De beste Moederborden op een rij

1. Beste moederbord: Gigabyte Aorus Z690 Pro

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Gigabyte Aorus Z690 Pro

 • list plusEen goede mix van functies en prestaties.
 • list plusBetaalbare prijs.
 • list plusOndersteuning voor Intel's 12e generatie Alder Lake-processors.

Nadelen Gigabyte Aorus Z690 Pro

 • list plusContrasterende grijze heatsinks kunnen sommige gebruikers polariseren.
 • list plusIn sommige gevallen ontbreekt een schijf/USB-stick met stuurprogramma's.

Beoordeling

9.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.81
Functionaliteit
9.54
Gebruiksgemak
9.33
De Gigabyte Aorus Z690 Pro moederbord is een zeer capabele keuze voor degenen die een Z690 moederbord zoeken dat een goede mix van functies en prestaties biedt tegen een redelijke prijs. Met ondersteuning voor Intel's 12e generatie Alder Lake processors en een scala aan connectiviteitsopties, is dit moederbord geschikt voor zowel gaming als productiviteitstaken.

De Z690 Aorus Pro heeft een strak zwart en zilver design, met aanpasbare RGB-verlichtingsopties om je build te personaliseren. Het ondersteunt PCIe 5.0 voor snelle connectiviteit en biedt meerdere M.2 slots en SATA-poorten voor voldoende opslagopties. Het VRM-ontwerp van het moederbord zorgt voor stabiele stroomtoevoer, waardoor efficiënt overklokken mogelijk is.

"De Gigabyte Z690 Aorus Pro is een volledig uitgerust moederbord dat goede prestaties en een scala aan connectiviteitsopties biedt tegen een gemiddelde prijs." (Tom's Hardware)

De gebruiksvriendelijke BIOS-interface maakt het eenvoudig om instellingen te navigeren en aan te passen, terwijl de ALC4080-audiocodec een uitstekende audiokwaliteit biedt voor een meeslepende game- en multimediabeleving. Het moederbord biedt ook een breed scala aan connectiviteitsopties, waaronder USB 3.2 Gen 2x2, USB Type-C en Thunderbolt 4-poorten.

"De Gigabyte Z690 Aorus Pro is een indrukwekkend moederbord dat een balans biedt tussen prestaties en betaalbaarheid. Het biedt alle essentiële functies die nodig zijn voor een high-end build zonder de opgeblazen prijzen die vaak in de markt worden gezien." (PC Gamer)

Vergeleken met zijn concurrenten onderscheidt de Gigabyte Z690 Aorus Pro zich door zijn betaalbaarheid en prestaties. Het biedt een goede mix van functies, waaronder ondersteuning voor multi-GPU opstellingen, voldoende opslagopties en een gebruiksvriendelijke BIOS-interface.

Hoewel sommigen de contrasterende grijze heatsinks polariserend kunnen vinden qua design, zijn de algehele esthetiek van het moederbord strak en aantrekkelijk. Het wordt geleverd met verschillende accessoires, hoewel een schijf/USB-stick met drivers in sommige gevallen ontbreekt.

Al met al is de Gigabyte Z690 Aorus Pro een zeer capabel moederbord dat een balans biedt tussen prestaties en betaalbaarheid. Het is geschikt voor een scala aan gebruiksscenario's, van gaming tot productiviteitstaken. Met zijn scala aan functies en connectiviteitsopties biedt het uitstekende waarde voor zijn prijs.

"De Gigabyte Z690 Aorus Pro is een zeer capabele optie voor degenen die een Z690 moederbord nodig hebben zonder de bank te breken." (PC Gamer)

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

1 - 2 weken

Bekijk prijs
Amazon.nl

Bekijk bij Amazon

Bekijk prijs

2. AMD X670E Motherboards

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD X670E Motherboards

 • list plusUitstekende overclocking mogelijkheden
 • list plusKrachtig voedingsleveringssysteem
 • list plusMeerdere uitbreidingssloten

Nadelen AMD X670E Motherboards

 • list plusKan duur zijn voor sommige budgetten
 • list plusBeperkte compatibiliteit met oudere componenten
 • list plusMogelijk vereist BIOS-updates voor optimale prestaties

Beoordeling

9.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.65
Functionaliteit
9.59
Gebruiksgemak
9.05
De AMD Ryzen 7 7800X3D-moederbord is een cruciaal onderdeel om het maximale uit de Ryzen 7 7800X3D-CPU te halen. Er zijn verschillende opties die zich onderscheiden als de beste keuzes voor verschillende behoeften en budgetten.

Een opvallende optie is het NZXT N7 B650E Gaming Wi-Fi 6-moederbord. Het blinkt uit in overclocking-mogelijkheden, stroomvoorziening en uitbreidingssleuven. Het heeft een strak design en functies zoals Wi-Fi 6, 3 M.2-sleuven en tot wel 20 USB-poorten. Volgens Gamerant wordt het beschouwd als de beste algehele keuze voor een gaming-gericht systeem met de AMD Ryzen 7 7800X3D-CPU.

Een andere topkeuze is de ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi, die uitgebreide ondersteuning biedt voor high-speed RAM, meerdere PCI-E-sleuven en een robuust stroomvoorzieningssysteem voor stabiele werking onder zware belasting. PCGuide beveelt dit moederbord aan als de beste keuze om te combineren met de Ryzen 7 7800X3D.

Andere aanbevolen opties zijn de ASUS Prime B650M-A AX II, de GIGABYTE X670E AORUS Master en de ASUS ROG Crosshair X670E Extreme. Deze moederborden bieden krachtige prestaties, ondersteuning voor PCI-E 5.0 en verschillende connectiviteitsopties.

Vanuit het perspectief van de gebruiker zijn de ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI 6E, ASRock B650M Pro RS WiFi, MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI en ASRock X670E Steel Legend enkele bestverkopende opties die compatibel zijn met de AMD Ryzen 7 7800X3D-processor. Deze moederborden bieden een scala aan functies en connectiviteitsopties die geschikt zijn voor verschillende gebruikersbehoeften.

De AMD Ryzen 7 7800X3D-CPU zelf is een indrukwekkende CPU onder de $450, die betere prestaties levert dan duurdere opties voor gaming, waaronder de Ryzen 9 7950X3D en Intel's Core i9-13900K. Het heeft acht cores, 16 threads en 3D V-Cache-technologie, waarbij een oudere 7nm-processorknoop bovenop cores is gestapeld die zijn geëtst op een nieuwere 5nm-processorknoop. Dit resulteert in een totale cache van 104MB, waarvan 96MB L3-cache is. De Ryzen 7 7800X3D heeft ook een hogere boostfrequentie van 5.0 GHz en een hogere basisklok van 4.2 GHz in vergelijking met zijn voorganger, de Ryzen 7 5800X3D. Met zijn 120W TDP en AM5-socket is het een krachtige en compatibele keuze voor gaming-systemen.

Kortom, het AMD Ryzen 7 7800X3D-moederbord is een cruciaal onderdeel om de prestaties van de Ryzen 7 7800X3D-CPU te maximaliseren. De beste opties op de markt bieden uitstekende overclocking-mogelijkheden, stroomvoorziening en uitbreidingssleuven. Het NZXT N7 B650E Gaming Wi-Fi 6-moederbord en ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi zijn opvallende keuzes. Andere aanbevolen opties zijn de ASUS Prime B650M-A AX II, GIGABYTE X670E AORUS Master en ASUS ROG Crosshair X670E Extreme. Deze moederborden bieden een scala aan functies en connectiviteitsopties die geschikt zijn voor verschillende gebruikersbehoeften en budgetten. De Ryzen 7 7800X3D-CPU zelf biedt indrukwekkende gaming-prestaties tegen een betaalbare prijs, en presteert beter dan duurdere opties op de markt.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Amazon.nl

Bekijk bij Amazon

Bekijk prijs
Bol.com

Uiterlijk 22 november in huis

Bekijk prijs

3. Betaalbaarheid: AMD B650 Motherboards

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD B650 Motherboards

 • list plusEr is een brede selectie aan opties om aan verschillende voorkeuren en budgetten te voldoen.
 • list plusTopconcurrenten zoals MSI MEG X670E ACE bieden krachtige prestaties met functies zoals buitengewone stroomvoorziening en voldoende USB-poorten.
 • list plusBetaalbare opties zoals ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi bieden waar voor je geld en de mogelijkheid om maximale kracht uit de CPU te halen.

Nadelen AMD B650 Motherboards

 • list plusSommige moederborden, zoals MSI MEG X670E ACE, kunnen duur zijn.
 • list plusNiet alle moederborden hebben compatibiliteit met de AM5-connector en DDR5 RAM.
 • list plusDe beschikbaarheid van bepaalde functies zoals overklokken en geluidssysteemkwaliteit kan variëren tussen moederborden.

Beoordeling

9.1 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.74
Functionaliteit
9.38
Gebruiksgemak
9.27
De AMD Ryzen 5 7600X moederbordmarkt biedt verschillende opties om aan verschillende gebruikersvoorkeuren en budgetten te voldoen. Een topkandidaat is de MSI MEG X670E ACE, die wordt beschouwd als het beste moederbord voor de Ryzen 5 7600X. Het biedt een buitengewone stroomvoorziening met zijn 22+2 fasen VRM, wat zorgt voor krachtige prestaties voor de CPU. Daarnaast heeft het 10 Gigabit LAN, talrijke USB-poorten en een strak design. Het is echter vermeldenswaard dat dit moederbord aan de prijzige kant is ("...de meest complete moederborden op het X670-platform en wordt sterk aanbevolen voor deze CPU" - Appuals).

De ASUS ROG Strix X670E-E Gaming is een andere sterk aanbevolen optie op het gebied van functies en prestatie-optimalisatie. Het biedt uitstekende functionaliteit om de systeemprestaties te verbeteren en is favoriet bij recensenten. Het GIGABYTE X670E AORUS Master-moederbord wordt ook beschouwd als een solide runner-up qua prestaties en functies ("...biedt uitstekende functies en prestaties om de prestaties van uw systeem te optimaliseren" - Techreviewer).

Voor degenen die op zoek zijn naar betaalbaarheid, is de ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi de keuze van de redactie vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en het vermogen om maximale kracht uit de CPU te halen. Het valt op als het enige B650-moederbord met PCIe 5.0-ondersteuning voor SSD's. Het GIGABYTE B650M AORUS Elite AX is een andere kosteneffectieve optie, met een goede balans tussen prestaties en functies. Het biedt een solide bouwkwaliteit en compatibiliteit met verschillende randapparatuur en componenten. Ook de ASRock B650E Taichi wordt zeer gewaardeerd, met de nadruk op een hoogwaardige bouw en betrouwbare prestaties ("...goede prijs-kwaliteitverhouding en het vermogen om maximale kracht uit de CPU te halen" - PCGuide).

Bij het kiezen van een moederbord voor de Ryzen 5 7600X is het belangrijk om factoren zoals de vormfactor, overklokmogelijkheden, het aantal USB-poorten en de geluidskwaliteit van het systeem in overweging te nemen. Compatibiliteit met de AM5-connector en DDR5-RAM is ook essentieel om een soepele werking te garanderen.

Al met al biedt de AMD Ryzen 5 7600X moederbordmarkt een verscheidenheid aan opties om aan verschillende behoeften en budgetten te voldoen. Of je nu betaalbaarheid, stroomvoorziening of een uitgebreide set functies belangrijk vindt, er zijn moederborden beschikbaar die aan jouw eisen voldoen.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

4. Kosteneffectief: ASUS Prime H670-PLUS D4

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen ASUS Prime H670-PLUS D4

 • list plusKosteneffectieve optie met een uitgebreide reeks functies
 • list plusRobuust voedingsontwerp en uitgebreide koeloplossingen
 • list plusFlexibele connectiviteitsopties, waaronder PCIe 4.0-slots, drie M.2-slots, Realtek 2.5Gb Ethernet en ondersteuning voor Thunderbolt 4

Nadelen ASUS Prime H670-PLUS D4

 • list plusMogelijk vereist BIOS-updates voor compatibiliteit met de nieuwste processors
 • list plusInbegrepen warmtespreider voor NVME-schijf vereist extra ondersteuning

Beoordeling

8.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.94
Functionaliteit
9.28
Gebruiksgemak
8.51
De ASUS Prime H670-PLUS D4 moederbord is een voordelige optie voor gebruikers die de prestaties van hun 13e en 12e generatie Intel-processors willen optimaliseren. Met zijn robuuste stroomontwerp, uitgebreide koeloplossingen en intelligente afstemmingsmogelijkheden biedt dit moederbord flexibiliteit en prestatieaanpassingen om aan specifieke behoeften te voldoen.

Een van de opvallende kenmerken van de Prime H670-PLUS D4 is de ASUS 5-Way Optimization, die geautomatiseerde afstemming en overklokprofielen biedt die zijn afgestemd op jouw systeem. Zoals een beoordeling vermeldt: "De ASUS Armory Crate-software maakt het eenvoudig om stuurprogramma's te installeren en het BIOS heeft een noodback-upfunctie en een gebruiksvriendelijke interface."

Op het gebied van connectiviteit ondersteunt het moederbord PCIe 4.0-slots, drie M.2-slots, Realtek 2.5Gb Ethernet en Thunderbolt 4-ondersteuning. De drie M.2-slots met gegevensoverdrachtssnelheden tot 64 Gbps via PCIe 4.0 zorgen voor snellere opstart- en applicatielaadtijden. Bovendien zorgen uitgebreide koeloplossingen, waaronder heatsinks en hybride ventilatoraansluitingen, voor efficiënte koeling bij zware workloads.

De ASUS Prime H670-PLUS D4 heeft positieve beoordelingen ontvangen van klanten, waarbij er één opmerkte dat het een eenvoudig moederbord is dat wordt geleverd met alles wat je nodig hebt, inclusief drie M.2-connectoren voor NVME-schijven. Ze hebben het gecombineerd met een Intel 12600KF CPU en waardeerden de ASUS Armory Crate-software voor eenvoudige installatie van stuurprogramma's. Ze merkten echter op dat de meegeleverde koelplaat voor de NVME-schijf extra ondersteuning vereist.

Een andere klant merkte op dat het moederbord geweldig is voor de prijs, maar dat een BIOS-upgrade vereist is voor compatibiliteit met 13e generatie CPU's. Dit geeft aan dat het moederbord mogelijk enkele extra stappen vereist om compatibiliteit met nieuwere processors te garanderen.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de ASUS Prime H670-PLUS D4 op door zijn kosteneffectieve karakter en uitgebreide functieset. Het biedt stabiele stroomvoorziening, intuïtieve koeling en flexibele connectiviteitsopties, waardoor het geschikt is voor zowel dagelijkse gebruikers als DIY PC-bouwers. Het is echter belangrijk op te merken dat het mogelijk BIOS-updates vereist voor compatibiliteit met de nieuwste processors.

Kortom, het ASUS Prime H670-PLUS D4 moederbord is een betrouwbare en betaalbare optie voor gebruikers die de prestaties van hun Intel-processors willen optimaliseren. Het biedt een scala aan prestatieafstemmingsmogelijkheden, uitgebreide koeloplossingen en flexibele connectiviteit, waardoor het een geschikte keuze is voor verschillende gebruiksscenario's.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

5. Topkwaliteit: MSI MAG Z790 Tomahawk

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen MSI MAG Z790 Tomahawk

 • list plusCompatibel met een breed scala aan componenten
 • list plusBiedt snelle prestaties in de echte wereld
 • list plusBiedt exclusieve functies

Nadelen MSI MAG Z790 Tomahawk

 • list plusKoelsysteem kan worden verbeterd
 • list plusGeen gereedschap-vrije M.2 installatie
 • list plusMist handige functies zoals een flash BIOS-knop en een clear CMOS-knop

Beoordeling

8.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.3
Functionaliteit
8.3
Gebruiksgemak
9.22
Het MSI MAG Z790 Tomahawk moederbord is een hoogwaardige optie die uitstekende prestaties en een breed scala aan functies biedt. Het wordt zeer gewaardeerd door gebruikers en biedt veel waar voor je geld.

Een van de opvallende kenmerken van dit moederbord is de compatibiliteit met verschillende componenten. Met meer dan 3.100 PC-configuraties die de compatibiliteit bevestigen, kunnen gebruikers erop vertrouwen dat het veelzijdig is. Zoals een recensie zegt: "Het moederbord is compatibel met een breed scala aan componenten, waardoor het geschikt is voor verschillende configuraties."

Wat betreft de snelheid in de praktijk, levert het MSI MAG Z790 Tomahawk moederbord snelle prestaties, waardoor het een uitstekende keuze is voor de gemiddelde gebruiker. Volgens een recensie: "Het moederbord levert snelle prestaties in het dagelijks gebruik, wat essentieel is voor alledaagse taken en gaming."

Het moederbord biedt ook exclusieve functies die het onderscheiden van de concurrentie. Dit omvat Core Boost Technology, een 16-fase gespiegelde stroomopstelling en een premium thermische oplossing met functies zoals een uitgebreide heatsink en M.2 Shield Frozr. Het ondersteunt ook snelle gegevensoverdracht met functies zoals een 2.5G-netwerkoplossing, Wi-Fi 6E, Memory Boost en Lightning Gen 5.

Het koelsysteem van het MSI MAG Z790 Tomahawk moederbord is ook opmerkelijk. Het omvat een uitgebreide heatsink, M.2 Shield Frozr, een zwaar geplateerde VRM-heatsink en een 7W/mK thermische pad. Dit zorgt voor effectieve warmteafvoer en optimale prestaties, vooral voor gebruikers die hun CPU willen overklokken.

Daarnaast biedt het moederbord handige functies zoals een EZ M.2-klem voor eenvoudige installatie van een M.2 SSD en de MSI Driver Utility Installer voor probleemloze installatie van stuurprogramma's. Het bevat ook systeembeveiligingsopties voor BIOS-updates of systeemherstel.

Als we het vergelijken met de MSI MAG Z790 Tomahawk MAX WiFi, biedt de MAX-serie extra optimalisaties voor optimale prestaties. Het heeft een gereedschaploze M.2-installatie met een magnetisch en schroefloos schild, evenals handige functies zoals een flash BIOS-knop, CMOS-resetknop en EZ debug LED voor probleemoplossing. De MAX-serie pronkt ook met een 16-fase gespiegelde stroomopstelling met 90A SPS voor maximale prestaties en een PCB-ontwerp met een hogere bandbreedte.

Al met al wordt het MSI MAG Z790 Tomahawk moederbord sterk aanbevolen vanwege de compatibiliteit, snelheid in de praktijk en exclusieve functies. Het biedt een hoogwaardige optie voor gebruikers die uitstekende prestaties en waar voor je geld willen. Zoals een recensie het samenvat: "Het MSI MAG Z790 Tomahawk moederbord wordt sterk aanbevolen door gebruikers en biedt goede prestaties voor een redelijke prijs."

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

6. DDR4 vs. DDR5 for Your

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen DDR4 vs. DDR5 for Your

 • list plusHogere geheugencapaciteit
 • list plusVerbeterde prestaties bij bepaalde games
 • list plusBetere energie-efficiëntie

Nadelen DDR4 vs. DDR5 for Your

 • list plusBeperkte beschikbaarheid als gevolg van een tekort aan PMIC-chips
 • list plusPrestatieverbeteringen variëren bij verschillende games

Beoordeling

8.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.03
Functionaliteit
8.75
Gebruiksgemak
8.54
De DDR4 vs. DDR5 discussie is een veelbesproken onderwerp onder PC-enthousiastelingen, waarbij DDR5 verschillende verbeteringen biedt ten opzichte van zijn voorganger. DDR5 RAM ondersteunt dichtere geheugenmodules, waardoor de geheugencapaciteit van systemen wordt vergroot. Waar DDR4 stopte bij 16-gigabit geheugenchips, kan DDR5 gebruikmaken van 64-gigabit geheugenchips, met de potentie om in de mainstream markt een capaciteit van 128GB per module te bereiken. De eerste DDR5 modules zullen gebruikmaken van 16-gigabit geheugenchips, waardoor de maximale capaciteit in de nabije toekomst 32GB zal zijn.

Wat specificaties betreft, begint DDR5 bij DDR5-3200 en kan het oplopen tot DDR5-6400, waarmee het de range van DDR4 overtreft. DDR5 behoudt hetzelfde aantal pinnen als DDR4, maar de pinouts zijn anders, waardoor het onmogelijk is om DDR5 modules in DDR4 slots te plaatsen. Op architecturaal gebied hebben DDR5 geheugenmodules twee onafhankelijke 32-bit kanalen, waardoor de burst lengte wordt verdubbeld van acht bytes naar zestien bytes, wat de efficiëntie verbetert en de latentie bij het ophalen van data vermindert.

Een opvallende eigenschap van DDR5 is de toevoeging van een power management IC (PMIC) op de geheugenmodules, waardoor de spanning niet langer gereguleerd hoeft te worden door het moederbord. Dit verbetert de spanningsregulatie en signaalintegriteit, maar verhoogt wel de kosten van de geheugenmodules en maakt DDR5 afhankelijk van de beschikbaarheid van PMIC chips.

Volgens een benchmark analyse van TechSpot liet DDR5 geheugen wisselende prestatieverbeteringen zien bij verschillende games. Assassin's Creed Valhalla liet een verbetering zien van 13% tot 15% in gemiddelde framerates en een boost van 12% tot 17% in 1% lows bij een resolutie van 1080p en 1440p. Far Cry 6 liet aanzienlijke verbeteringen zien met DDR5 geheugen, met een toename van 22% in 1% lows en een verbetering van 10% tot 13% in gemiddelde framerates bij een resolutie van 1080p en 1440p. Games zoals Battlefield 2042, Call of Duty Vanguard en Counter-Strike Global Offensive profiteerden echter niet significant van DDR5 geheugen.

DDR5 biedt ook betere energie-efficiëntie, met een werkspanning van 1.1V in vergelijking met DDR4's 1.2V. Dit draagt bij aan verbeterde energie-efficiëntie in systemen. DDR5 introduceert XMP 3.0, dat tot vijf XMP-profielen biedt en de mogelijkheid om twee aangepaste profielen rechtstreeks op de SPD op te slaan en aan te passen.

Hoewel DDR5 hogere geheugencapaciteit, verbeterde prestaties en betere energie-efficiëntie biedt in vergelijking met DDR4, kan de beschikbaarheid van DDR5 beperkt zijn door het aanhoudende tekort aan PMIC chips. Bovendien variëren de prestatieverbeteringen met DDR5 geheugen per game, dus het is essentieel om rekening te houden met de specifieke eisen van individuele games bij het selecteren van geheugen voor PC-gaming.

Al met al brengt DDR5 RAM aanzienlijke verbeteringen op het gebied van geheugencapaciteit, prestaties en energie-efficiëntie. Het overtreft DDR4 op het gebied van dichtheid en snelheid, met de potentie voor hogere capaciteiten in de toekomst. Echter, de beschikbaarheid van DDR5 kan een beperking zijn en de prestatieverbeteringen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke spel dat wordt gespeeld. Als je een nieuwe PC bouwt en toegang hebt tot DDR5, is het de moeite waard om te overwegen vanwege de toekomstbestendigheid en verbeterde mogelijkheden die het biedt.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Uiterlijk 20 november in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

7. Intel Z690 Motherboards

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Intel Z690 Motherboards

 • list plusDDR5 en DDR4 slots zorgen voor een verhoogde bandbreedte en capaciteit
 • list plusOndersteuning voor native PCIe 5.0 verbetert de prestaties van grafische kaarten en opslagapparaten
 • list plusVerbeterde stroomvoorziening, connectiviteitsopties en hoogwaardige componenten

Nadelen Intel Z690 Motherboards

 • list plusSommige Z690 moederborden ondersteunen alleen DDR4, wat de potentiële prestatievoordelen van DDR5 beperkt
 • list plusVerschillende socket (LGA1700) is niet compatibel met eerdere LGA12/15xx sockets
 • list plusKeuze van moederbord hangt af van specifieke behoeften, budgetoverwegingen en compatibiliteit met CPU en andere componenten

Beoordeling

8.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.96
Functionaliteit
7.97
Gebruiksgemak
8.81
De Intel Z690-moederborden brengen een reeks upgrades en functies met zich mee in vergelijking met eerdere vlaggenschipchipsets van Intel. Deze moederborden zijn uitgerust met DDR5- of DDR4-slots en ondersteunen native PCIe 5.0, wat zorgt voor een hogere bandbreedte en capaciteit. De Z690-chipset heeft een ander socket, LGA1700 genaamd, dat niet compatibel is met eerdere LGA12/15xx sockets. Koelbedrijven bieden gratis upgrade kits aan voor koelers om het nieuwe socket te accommoderen. Naast de vlaggenschip Z690-chipset brengt Intel ook de H670, B660 en H610 chipsets uit voor budgetbewuste of zakelijke gebruikers.

"DDR5 maakt zijn debuut op consumentendesktops en biedt een hogere bandbreedte en capaciteit, evenals een lager stroomverbruik" (Tom's Hardware). Het is echter vermeldenswaard dat sommige Z690-borden alleen DDR4 ondersteunen, omdat de prestatieverschillen tussen DDR4 en DDR5 momenteel niet significant zijn in veel gebruikssituaties.

De Z690-chipset ondersteunt native PCIe 5.0, waardoor de beschikbare bandbreedte wordt verdubbeld tot 64 GBps. Dit is een aanzienlijke upgrade die de prestaties van grafische kaarten, opslagapparaten en andere randapparatuur verbetert. De DMI-link tussen de chipset en de CPU is ook verdubbeld, met Z690 met PCIe 4.0 x8.

"De Z690-chipset biedt verschillende upgrades en functies in vergelijking met eerdere vlaggenschipchipsets van Intel" (Tom's Hardware). Dit omvat verbeterde stroomvoorziening, betere connectiviteitsopties en hoogwaardige componenten. De chipset ondersteunt Intel's 12e generatie Alder Lake-processoren en biedt in totaal 20 lanes vanuit de CPU, waaronder 16 PCIe 5.0 lanes en vier PCIe 4.0 lanes.

Bij het vergelijken van de Intel Z690-moederborden met andere opties op de markt, vallen verschillende opmerkelijke keuzes op. De Gigabyte Z790 Aorus Xtreme biedt een overgedimensioneerde stroomvoorziening, Thunderbolt 4-poorten, audio van vlaggenschipklasse en ondersteuning voor PCIe 5.0 GPU en M.2, en dat alles tegen een lagere prijs in vergelijking met andere Z790-opties. De ASRock Z790 Taichi Lite biedt een goede balans tussen functies en prestaties tegen een concurrerende prijs. De Asus Z690 ROG Maximus XIII Extreme Glacial is een high-end optie die is ontworpen voor Intel's 12e generatie Alder Lake-processoren en beschikt over een robuust stroomsysteem en uitgebreide connectiviteitsopties.

Op het gebied van VRM-prestaties en budgetopties bieden Asus, Gigabyte en MSI verschillende mogelijkheden. Asus biedt drie opties onder de $300, namelijk de Prime Z690-P D4, TUF Gaming Z690-Plus WiFi D4 en Prime Z690-A. De Z690 UD AX DDR4, Z690 Gaming X DDR4 en Z690 Aorus Elite AX DDR4 (meerdere versies) van Gigabyte bieden verschillende VRM-configuraties. Het Z690-assortiment van MSI omvat de Z690-A Pro WiFi DDR4 en Z690 Torpedo, die DDR5-geheugen ondersteunen.

Over het algemeen bieden de Intel Z690-moederborden een scala aan functies en upgrades die de prestaties en connectiviteit verbeteren. De ondersteuning voor DDR5 en native PCIe 5.0 onderscheidt deze moederborden van hun voorgangers en biedt gebruikers verbeterde bandbreedte en toekomstbestendigheid. Hoewel sommige borden alleen DDR4 ondersteunen, zijn de prestatieverschillen tussen DDR4 en DDR5 momenteel niet significant voor de meeste gebruikers. De keuze van het moederbord hangt af van specifieke behoeften, budgetoverwegingen en compatibiliteit met de CPU en andere componenten.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Wordt gewoonlijk verzonden binnen 3 tot 4 dagen

Bekijk prijs

8. Asus TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi)

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Asus TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi)

 • list plusDuurzaamheid, stabiliteit en betrouwbaarheid
 • list plusMilitaire componenten en verbeterde voedingsoplossingen
 • list plusUitgebreide koelingsopties

Nadelen Asus TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi)

 • list plusGebrek aan een USB 3.1 Gen2-poort aan de voorkant
 • list plusBeperkt bruikbare PCIe x1-poort wanneer alle PCIe x16-poorten bezet zijn

Beoordeling

8.1 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.59
Functionaliteit
8.53
Gebruiksgemak
7.6
De Asus TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi) moederbord is een solide keuze voor gamers die op zoek zijn naar duurzaamheid, stabiliteit en betrouwbaarheid. Het heeft onderdelen van militaire kwaliteit en geüpgradede energieoplossingen voor efficiënte stroomvoorziening. De 12+2 Dr. MOS energiefasen en Digi+ VRM zorgen voor een soepele en schone stroomtoevoer naar de CPU, terwijl het 6-laags PCB-ontwerp en ProCool sockets helpen bij warmteafvoer en verbeterd stroomcontact. Het moederbord biedt ook uitgebreide koelopties, waaronder een grote VRM heatsink, thermische pads, een actieve chipset heatsink met een ventilator en een M.2 heatsink.

Volgens Tom's Hardware is de Asus TUF Gaming X570-Plus Wi-Fi een betaalbaar moederbord met solide functies. Het heeft een strak zwart ontwerp met gele accenten en een minimalistische benadering van RGB-verlichting. De VRM heatsinks presteerden goed tijdens standaardgebruik, Precision Boost Overdrive (PBO) en overclocking. Het moederbord biedt ook vier DIMM-slots, twee ventilatoraansluitingen en een 4-pins RGB-aansluiting.

De review van TechSpot benadrukt de geweldige prijs, UEFI BIOS-ontwerp en actieve koeling van de chipset van het Asus TUF Gaming X570-Plus WiFi moederbord. Recensenten waardeerden de USB 3.1 Gen2 Type-C poort en algemene bruikbaarheid. Sommige recensenten merkten echter op dat er geen USB 3.1 Gen2 poort aan de voorkant is en geen bruikbare PCIe x1 poort wanneer alle PCIe x16 poorten bezet zijn. Het moederbord wordt vergeleken met andere X570-modellen zoals de Gigabyte X570 Gaming X, Asus Prime X570-P, MSI X570-A Pro, Gigabyte X570 Aorus Master, Asus ROG Strix X570-E Gaming, MSI MEG X570 Ace en Gigabyte X570 Aorus Pro WiFi.

De gegevens van UserBenchmark tonen de hoge compatibiliteit en gebruikerservaring van het Asus TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI) moederbord. Het wordt beschouwd als een van de best beoordeelde moederborden, biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en presteert uitstekend in echte situaties.

Over het algemeen valt het Asus TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi) moederbord op door zijn duurzaamheid, stabiliteit en koelopties. Het biedt solide functies en prestaties tegen een betaalbare prijs. Hoewel het enkele beperkingen kan hebben, zoals het ontbreken van bepaalde poorten en PCIe-slots wanneer deze volledig bezet zijn, blijft het een sterke keuze voor instapniveau gaming op het X570-platform.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

9. Asus Prime B550M-A WiFi

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Asus Prime B550M-A WiFi

 • list plusUitgebreide besturingselementen en energiezuinige functies
 • list plusKoelmogelijkheden met meerdere heatsinks en hybride ventilatoraansluitingen
 • list plusStabiele stroomvoorziening voor veeleisende taken

Nadelen Asus Prime B550M-A WiFi

 • list plusGebrek aan esthetische kenmerken zoals geïntegreerde RGB-verlichting
 • list plusEr zijn andere opties op de markt met vergelijkbare functies beschikbaar

Beoordeling

7.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.7
Functionaliteit
7.57
Gebruiksgemak
8.13
De ASUS Prime B550M-A WiFi-moederbord biedt uitgebreide controles en energie-efficiënte functies, waardoor het een solide keuze is voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbaar en functioneel moederbord. Met de Energy Processing Unit (EPU) kunt u systeembrede energiebesparingen realiseren, terwijl de Digi+ spanningsregelaarmodule zorgt voor nauwkeurige controle over de spanningsinstellingen. Het UEFI BIOS biedt eenvoudige configuratie, met een geavanceerde modus voor ervaren gebruikers en een EZ-modus voor vereenvoudigde installatie.

Een van de opvallende kenmerken van dit moederbord is de koelmogelijkheden. Het beschikt over meerdere ingebouwde koellichamen en hybride ventilatoraansluitingen om het systeem koel te houden. De VRM-koellichaam met thermische pads en bijgeleverde ventilatorhouder bieden extra koelingsopties. De 2oz-koperlagen helpen bij het afvoeren van warmte van kritieke componenten, wat zorgt voor stabiele prestaties, zelfs bij zware werkbelastingen. Zoals één recensie opmerkt: "De VRM's hebben de neiging om warm te worden en zouden baat hebben bij extra koeling."

Wat betreft de stroomvoorziening is het Prime B550M-A WiFi-moederbord ontworpen om CPU's met een hoog aantal kernen aan te kunnen. Het beschikt over ProCool-connectoren en 10+1 DrMOS Power Stages, wat zorgt voor stabiele stroomvoorziening voor veeleisende taken. De ASUS OptiMem II-technologie optimaliseert de spoorroutering, waardoor de geheugenbandbreedte wordt verbeterd voor soepelere prestaties.

Wat betreft compatibiliteit ondersteunt het moederbord verschillende processoren, zoals vermeld in de CPU-ondersteuningslijst op de officiële ASUS-website. Het is echter vermeldenswaard dat er andere opties beschikbaar zijn op de markt, zoals de MSI PRO B760M-E DDR4, Gigabyte B760M GAMING DDR4, MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI en MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI, die het overwegen waard kunnen zijn, afhankelijk van specifieke behoeften.

Al met al biedt de ASUS Prime B550M-A WiFi-moederbord een balans tussen functies, prestaties en betaalbaarheid. Hoewel het misschien enkele esthetische kenmerken mist, zoals geïntegreerde RGB-verlichting, maakt het dit goed met zijn uitgebreide bedieningselementen, koelmogelijkheden en stabiele stroomvoorziening. Zoals één recensie zegt: "De Asus Prime B550M-A Wi-Fi is een betaalbare optie met degelijke functies."

Als u op zoek bent naar een betrouwbaar moederbord dat solide prestaties en functies biedt zonder de bank te breken, is de ASUS Prime B550M-A WiFi zeker het overwegen waard.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

10. AMD X570 Motherboards

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD X570 Motherboards

 • list plusEen breed scala aan opties om aan verschillende behoeften en budgetten te voldoen
 • list plusOpties van hoge kwaliteit met krachtige prestaties en geavanceerde functies
 • list plusBudgetvriendelijke keuzes beschikbaar

Nadelen AMD X570 Motherboards

 • list plusSommige modellen hebben beperkingen of specifieke compromissen
 • list plusDure opties beschikbaar
 • list plusBepaalde modellen kunnen koelingsproblemen of plaatsingsproblemen hebben

Beoordeling

7.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.29
Functionaliteit
7.2
Gebruiksgemak
8.1
De AMD X570-moederborden bieden een scala aan opties om aan verschillende behoeften en budgetten te voldoen. Volgens Tom's Hardware springt de Asus ROG Crosshair VIII Extreme eruit met zijn krachtige voeding, Thunderbolt 4, waterkoelingsmogelijkheden en andere high-end functies. Maar het heeft wel een prijskaartje en beperkte ruimte voor het openen van de bovenste PCIe-sleuf. De Asus X570 ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi is een andere high-end optie, met aan boord aan/uit-knoppen, koellichamen op alle M.2-sleuven en een ruim aantal USB-poorten. Maar het is duur en de chipsetventilator bevindt zich direct onder de GPU, wat de koeling kan beïnvloeden.

Voor degenen die op zoek zijn naar mid-range opties, blinkt de Gigabyte X570 Aorus Ultra uit in basisfuncties zoals core voltage MOSFETs en triple PCIe 4.0 x4 M.2 opslagsleuven. Het biedt ook debug LED's en USB 3.2 Gen 2 Type-C poorten/aansluitingen aan de voor- en achterkant. Aan de andere kant biedt de ASRock X570 Steel Legend WiFi ax goede algehele prestaties, efficiëntie en een goede prijs-kwaliteitverhouding.

TechSpot beveelt de Asus TUF Gaming X570-Plus WiFi aan als een instapniveau moederbord, dat een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt. Het heeft vergelijkbare VRM-prestaties als de Asus Prime X570-P, maar biedt extra functies zoals Wireless-AC, verbeterd geluid, USB Type-C en extra SATA-poorten. Ook de MSI Tomahawk wordt genoemd als een indrukwekkende optie in de $200 prijsklasse, die koeler blijft bij OC-tests in vergelijking met de Asus TUF.

Voor de $300 categorie wordt de Asrock X570 Taichi geprezen om zijn uitstekende thermische prestaties van de VRM en talrijke functies, waaronder Wi-Fi 6, drie M.2-sleuven, acht SATA-poorten, hoogwaardig geluid, Intel Gigabit LAN en veel USB 3-poorten. Andere opmerkelijke opties in deze prijsklasse zijn de Gigabyte X570 Aorus Ultra en Asus ROG Strix X570-F Gaming.

Windows Central noemt de ASUS ROG Strix X570-E Gaming als het beste AMD X570-moederbord voor 2022. Het biedt een geweldige BIOS, hoogwaardige componenten, Wi-Fi 6 en 2.5Gb LAN, waardoor het een stabiele basis vormt voor een Ryzen 9 processor build. Voor budget PC builds wordt de MSI MPG X570 GAMING PLUS aanbevolen, met een goede BIOS, budgetvriendelijke prijs en M.2 SSD koellichamen. Het mist echter enkele geavanceerde functies die te vinden zijn in meer premium opties. Voor degenen die topprestaties willen, is de ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero een topkeuze, met een geweldige BIOS, hoogwaardige componenten en geavanceerde functies. Maar het heeft wel een hoger prijskaartje.

Kortom, de AMD X570-moederborden bieden een breed scala aan opties om aan verschillende behoeften en budgetten te voldoen. Van high-end opties zoals de Asus ROG Crosshair VIII Extreme tot budgetvriendelijke keuzes zoals de MSI MPG X570 GAMING PLUS, er is een moederbord voor elke gebruiker. Belangrijke functies om rekening mee te houden zijn voeding, M.2-slots, connectiviteitsopties en algehele prestaties. Hoewel sommige modellen beperkingen of specifieke compromissen kunnen hebben, is er een moederbord beschikbaar voor verschillende scenario's en voorkeuren.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Wordt gewoonlijk verzonden binnen 3 tot 4 dagen

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Succes en hopelijk maak je de beste koop!

Bestenu

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze pagina gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Moederborden. Er zijn namelijk 376 verschillende te koop ...

Bedankt voor het lezen!