Wat is de beste Videokaart van 2024?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 24 mei, 2024

Het kopen van een goede Videokaart is een moeilijke opgave. Wat is de beste Videokaart van 2024? Na het onderzoeken van 2393 Videokaarten kwam de Nvidia GeForce RTX 4070 Super als beste uit onze Videokaart-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de Videokaarten, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 Videokaarten-experts en meer. Benieuwd naar alternatieven, voor- en nadelen en een behulpzame Videokaart-koopgids? Lees dan verder!

De top 10 beste Videokaarten

1Score: 9.8
Nvidia GeForce RTX 4070 Super
Beste grafische kaart
Nvidia GeForce RTX 4070 Super
Nvidia
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.8
AMD Radeon RX 7800 XT
AMD Radeon RX 7800 XT
AMD
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.7
Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
Betaalbare prestaties in het middensegment
Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
Nvidia
Ga naar laagste prijs
4Score: 9.6
Intel Arc A770
Een opmerkelijke Intel grafische kaart mededinger
Intel Arc A770
Intel
Ga naar laagste prijs
5Score: 9.5
Nvidia GeForce RTX 4090
Topprestaties in grafische rendering
Nvidia GeForce RTX 4090
Nvidia
Ga naar laagste prijs
6Score: 9.4
AMD Radeon RX 7900 XTX
AMD Radeon RX 7900 XTX
AMD
Ga naar laagste prijs
7Score: 9.3
Nvidia GeForce RTX 3090
Nvidia GeForce RTX 3090
Nvidia
Ga naar laagste prijs
8Score: 9.2
PNY NVIDIA GeForce RTX 3070
PNY NVIDIA GeForce RTX 3070
PNY
Ga naar laagste prijs
9Score: 9.2
Nvidia GeForce RTX 3070
Nvidia GeForce RTX 3070
Nvidia
Ga naar laagste prijs
10Score: 9.2
NVIDIA Quadro RTX 4000
NVIDIA Quadro RTX 4000
NVIDIA
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Videokaart Koopgids

Ben je van plan je eigen pc te bouwen of je bestaande pc een upgrade te geven? Dan is een nieuwe videokaart dé manier om een boost te krijgen voor degenen die veel grafisch intensieve taken uitvoeren.

Wat is een dedicated videokaart?

Een dedicated videokaart is een losse videokaart. In tegenstelling tot een integrated videokaart, die is ingebouwd in de processor (oftewel CPU) van je computer, is dit een los onderdeel. Dedicated videokaarten zijn daarnaast over het algemeen een stuk krachtiger dan hun integrated tegenhangers.

Maakt het formaat van een videokaart uit?

Het formaat van de videokaart verandert niks aan hoe hij functioneert. Daar is de chipset verantwoordelijk voor. Wel is het zo dat grotere videokaarten vaak beter hun hitte kwijt kunnen doordat er meer (en grotere) ventilatoren op passen.

Het formaat is wel belangrijk binnen de pc-kast. Sommige kasten zijn langer en breder terwijl anderen compacter zijn. Vooral de lengte en het aantal slots dat een videokaart in beslag neemt is belangrijk.

Wat is een low profile videokaart?

Dit is een videokaart die minder ruimte in beslag neemt dan een normale videokaart. Het kan hierbij gaan om zowel de lengte, diepte, breedte en hoogte. Deze worden daarom vooral in kleinere desktop pc's gebruikt.

Vaak gebruiken deze videokaarten ook maar één slot in tegenstelling tot een normale videokaart, welke meestal twee of zelfs drie gebruikt. Deze 'slots' zie je aan de achterkant van je pc. Heb je maar één rij met ingangen van je videokaart? Dan is dit een 'single slot' kaart. Heb je er twee, dan is het een 'dual slot' videokaart, enzovoorts.

Welke videokaart past er op mijn moederbord?

De meeste moederborden van vandaag de dag gebruiken PCI Express 3.0 slots. Als je moederbord een oudere versie gebruikt, kun je toch een nieuwere videokaart gebruiken. Vanwege zogeheten 'backward compatibility' is zo'n nieuwere kaart toch compatibel met een ouder moederbord.

Echte oude moederborden gebruiken nog zogenaamde AGP slots. Hierop passen de hedendaagse videokaarten niet. Heeft je moederbord alleen een AGP-slot, overweeg dan een nieuw moederbord te kopen. Hierbij zal echter hoogstwaarschijnlijk ook een nieuwe processor horen.

Tegenwoordig heb je - wat betreft fysiek formaat - waarschijnlijk een moederbord met een PCI-e x16 slot nodig, wat meteen de langste slot is op je moederbord. Soms hebben moederborden hier twee van. In dat geval gebruik je idealiter de bovenste voor je videokaart.

De rol van je CPU, RAM en monitor

Ook deze componenten moeten je videokaart bij kunnen houden. Heb je de allerbeste videokaart maar een oudere CPU en erg weinig RAM, dan loop je het risico dat je niet het meeste uit je videokaart kunt halen, wat erg zonde is. Dit heet 'bottlenecking'.

Let er ook op dat je een goede monitor hebt die de technologie van je videokaart optimaal benut. Een voorbeeld hiervan is FreeSync van AMD of G-Sync van Nvidia.

hero illustration

Hoe testen we Videokaarten?

Om de beste Videokaart te bepalen, hebben we een speciale testmethode uitgewerkt. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het vergaren van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze Videokaart-test hebben we 2393 Videokaarten vergeleken.

illustration

Het eerste criterium in onze Videokaart-test noemen we 'expertconsensus'. We beschikken over 23 buitenstaande expertwebsites waar we gegevens vergaren. De belangrijkste eis waar we deze websites op selecteren is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze Videokaart-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het verzamelen van testdata, bepalen onze eigen Videokaart-experts ook welke specificaties essentieel zijn bij de aankoop van het meest geschikte Videokaart in 2024. We combineren deze kennis met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende webwinkels, populariteitsgegevens en meer, om uiteindelijk 2393 Videokaarten te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een geavanceerd statistisch model om bias te voorkomen.

illustration
hero illustration

De beste Videokaarten op een rij

1. Beste grafische kaart: Nvidia GeForce RTX 4070 Super

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Nvidia GeForce RTX 4070 Super

 • list plusUitzonderlijke prestaties voor 1440p gaming en content creatie
 • list plusGeavanceerde functies zoals DLSS 3 met Frame Generation en Nvidia Reflex
 • list plusRedelijke prijs van $599,99

Nadelen Nvidia GeForce RTX 4070 Super

 • list plusEnige concurrentie van de AMD Radeon RX 7800 XT

Beoordeling

9.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.35
Functionaliteit
9.36
Gebruiksgemak
10
Ik ben razend enthousiast over de Nvidia GeForce RTX 4070 Super, een echte gamechanger die een nieuwe standaard zet voor midrange grafische kaarten. Met 20% meer CUDA-cores dan zijn voorganger overtreft hij de RTX 3090 bij een lager energieverbruik, waardoor hij een uitstekende keuze is voor gamers, creators, AI-liefhebbers en ontwikkelaars. Volgens Tom's Hardware is de 4070 Super speciaal ontworpen voor 1440p gaming en biedt hij een aanzienlijke upgrade ten opzichte van zijn voorganger, de RTX 2070 Super.

TechRadar prijst de 4070 Super als de beste midrange grafische kaart, met eersteklas prestaties en geavanceerde functies tegen een meer toegankelijke prijs. Met een prijs van $599,99 introduceert hij DLSS 3 met Frame Generation, Nvidia Reflex en andere geavanceerde technologieën, waardoor hij perfect is voor hoge instellingen en 1440p gaming. Ondanks de concurrentie van de AMD Radeon RX 7800 XT, onderscheidt de 4070 Super zich als een fenomenale optie voor midrange gebruikers die uitzonderlijke gaming- en content creatie-mogelijkheden zoeken.

De aankomende release van de GeForce RTX 40 SUPER-serie, zoals gerapporteerd door Nvidia, belooft verbeterde prestatieopties voor een breed scala aan gebruikers. Deze serie, inclusief de 4070 SUPER, 4070 Ti SUPER en 4080 SUPER, is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van gamers, creators, AI-liefhebbers en ontwikkelaars. Met name de 4070 Ti SUPER wordt benadrukt vanwege zijn 2,5 keer snellere prestaties dan de 3070 Ti en ondersteunt high-refresh 1440p-panelen en 4K-gaming, waardoor hij voldoet aan de eisen van modern gamen en content creatie.

De review van ReviewsByJarred Walton benadrukt de 'Super' refresh in het midden van de cyclus, waarbij wordt opgemerkt dat de verhoogde kloksnelheden en core counts van de 4070 Super komen tegen dezelfde prijs als de reguliere 4070, waardoor het een overtuigende optie is voor degenen die verbeterde prestaties zoeken zonder een aanzienlijke prijsstijging. Deze refresh, zoals beschreven, begint met een knal, waarbij verbeterde prestaties worden geboden binnen dezelfde prijsklasse.

In het competitieve landschap heeft de 4070 Super een geduchte concurrent in de AMD Radeon RX 7800 XT, die concurrerende prestaties levert tegen een lagere prijs. Toch biedt de 4070 Super nog steeds uitstekende algehele waarde, vooral voor degenen die topprestaties in gaming en content creatie prioriteren.

Al met al is de Nvidia GeForce RTX 4070 Super een krachtpatser die uitzonderlijke prestaties levert voor 1440p gaming en content creatie. Ondanks sterke concurrentie maken zijn geavanceerde functies, verbeterde prestaties en redelijke prijs hem tot een opvallende keuze voor midrange gebruikers die topprestaties op grafisch gebied zoeken.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

2. AMD Radeon RX 7800 XT

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD Radeon RX 7800 XT

 • list plusBetaalbare upgrade voor 1440p gaming
 • list plusUitstekende rasterisatiecapaciteiten
 • list plus16GB VRAM voor high-performance gaming

Nadelen AMD Radeon RX 7800 XT

 • list plusVergelijkbare prestaties als zijn voorganger
 • list plusOntbreken van DLSS voor AI upscaling

Beoordeling

9.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.43
Functionaliteit
9.56
Gebruiksgemak
10
Ik ben erg enthousiast over de nieuwe AMD Radeon RX 7800 XT, een betaalbare upgrade voor gamers die op zoek zijn naar soepele 1440p-framerates. Met zijn AI-versnellerkernen, verbeterde functies voor upscaling en ray tracing, en meer renderkracht van de RDNA 3-architectuur, onderscheidt deze GPU zich echt. Met zijn geweldige rastermogelijkheden en 16GB VRAM is het een aantrekkelijke keuze voor liefhebbers.

Volgens PC Guide, waaronder de PowerColor Red Devil AMD Radeon RX 7800 XT, zijn de geselecteerde modellen gericht op betaalbaarheid zonder ver van de lanceringsprijs van $500 af te wijken, waardoor het een verleidelijke optie is voor wie prestaties en functies zoekt tegen een redelijke prijs.

Tom's Hardware suggereert dat de nieuwe architectuur van de RX 7800 XT vergelijkbare prestaties levert als zijn voorganger, maar dat de kaart toch beter presteerde dan de Nvidia RTX 4070 in verschillende geteste games op 1440p-resolutie, wat zijn kracht in gaming-scenario's benadrukt.

De AMD Radeon RX 7800 XT onderscheidt zich door zijn ondersteuning van FidelityFX Super Resolution en concurreert met favorieten als de Nvidia GeForce RTX 4070, ondanks het ontbreken van DLSS. Dit maakt het een sterke concurrent voor gamers die prestaties en betaalbaarheid hoog in het vaandel hebben.

In vergelijking met de Nvidia RTX 4070 schittert de RX 7800 XT wat betreft de prijs, met een aanbevolen prijs van $500 in vergelijking met de lanceringsprijs van $600 voor de RTX 4070. De 16GB GDDR6-geheugen, bredere bus en superieure prestaties in geteste games op 1440p-resolutie maken het een aantrekkelijke optie voor gebruikers die op zoek zijn naar een balans tussen betaalbaarheid en prestaties.

Kortom, de AMD Radeon RX 7800 XT biedt een krachtige mid-range GPU-optie met een focus op betaalbaarheid en prestaties, vooral in 1440p-gaming-scenario's. Met zijn geavanceerde functies en concurrerende prijs is het een sterke speler op de markt en een aantrekkelijke keuze voor gamers die op zoek zijn naar een balans tussen kracht en waarde. 🎮

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

3. Betaalbare prestaties in het middensegment: Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

 • list plusBetaalbare prijs in vergelijking met vorige generatie RTX 2080 Super.
 • list plusIndrukwekkende prestaties voor hoogwaardige game-ervaringen op 1440p.
 • list plusGoede koeling en ruimte voor overklokken.

Nadelen Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

 • list plus8 GB geheugen kan toekomstige 4K-gamepotentieel beperken.
 • list plusKritiek op de 12-pins voedingsconnector vanwege esthetiek en vermeende noodzaak.
 • list plusNiet zo stil als sommige aangepaste kaarten.

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.62
Functionaliteit
9.85
Gebruiksgemak
9.63
De Nvidia GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition is een opvallende grafische kaart, die met name wordt geprezen om zijn betaalbaarheid en indrukwekkende prestaties. Volgens PCMag biedt deze kaart een veilige verbinding zodra JavaScript en cookies zijn ingeschakeld. Op het gebied van prestaties overtreft hij de vorige generatie RTX 2080 Super voor de helft van de prijs, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor gebruikers die op zoek zijn naar high-performance gaming op 1440p, zoals opgemerkt door PCWorld. De kaart biedt ook ruimte voor overklokken en goede koeling, zoals benadrukt door Tom's Hardware. Zoals ReviewsByJarred Walton opmerkt, bevestigen gedetailleerde benchmarks voor verschillende gaming-resoluties en het vermogen om de 2080 Super te overtreffen de positie als een overtuigende optie voor mainstream gamers.

Met een compact ontwerp vergelijkbaar met de RTX 3070 FE, een TDP van 200W en een boostklok van 1665 MHz is de 3060 Ti Founders Edition een krachtpatser. Het is uitgerust met 8GB geheugen geschikt voor 1440p gaming en uitstekende ray tracing-prestaties met DLSS, zoals benadrukt door PCWorld. Er zijn echter ook enkele nadelen. De 12-pins stroomconnector is bekritiseerd als onnodig en onaantrekkelijk, en de 8GB GDDR6-geheugen kan de toekomstige mogelijkheden voor 4K-gaming beperken. Daarnaast, hoewel de kaart goede koeling biedt, is deze niet zo stil als sommige aangepaste kaarten, zoals vermeld door PCWorld.

In vergelijking met zijn tegenhangers biedt de Nvidia GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition een overtuigende optie vanwege zijn indrukwekkende prestaties en betaalbaarheid. Het overtreft de vorige generatie RTX 2080 Super tegen een toegankelijkere prijs, zoals benadrukt door zowel Tom's Hardware als ReviewsByJarred Walton. Echter, zijn 8GB geheugen kan de potentie voor toekomstige 4K-gaming beperken, en de 12-pins stroomconnector is bekritiseerd vanwege zijn esthetiek en vermeende noodzaak, zoals opgemerkt door PCWorld en Tom's Hardware.

Tot slot toont de Nvidia GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition een opmerkelijke balans tussen prestaties en betaalbaarheid, waardoor het een verleidelijke keuze is voor mainstream gamers die hoogwaardige gaming-ervaringen op 1440p zoeken. Hoewel het beperkingen kan hebben op het gebied van toekomstige 4K-gaming en het ontwerp van de stroomconnector, positioneert zijn indrukwekkende prestaties en concurrerende prijs het als een solide optie voor degenen die uitstekende waarde zoeken in een grafische kaart. Zoals PCWorld opmerkt, "De Nvidia GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition wordt aanbevolen voor degenen die high-performance gaming op 1440p zoeken," en op basis van de beoordelingen voldoet hij zeker aan deze aanbeveling.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs

4. Een opmerkelijke Intel grafische kaart mededinger: Intel Arc A770

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Intel Arc A770

 • list plusCompetitieve prestaties voor moderne pc-games tegen een aantrekkelijke prijs
 • list plusArchitectonische innovaties en sterke concurrentiepositie tegen de RTX 3060
 • list plusRegelmatige driverupdates om de prestaties te verbeteren, met de focus op recente titels

Nadelen Intel Arc A770

 • list plusUitdagingen met oudere DirectX 9- en DirectX 10-games, wat de algehele prestaties beïnvloedt
 • list plusEfficiëntieproblemen, zoals aangegeven in de GPU-benchmarkhiërarchie voor 2024 door Tom's Hardware
 • list plusGenuanceerde prestaties tegen specifieke titels, waarbij rekening gehouden moet worden met individuele gamingopstellingen

Beoordeling

9.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.67
Functionaliteit
9.78
Gebruiksgemak
9.29
Hallo daar! Ik ben de Intel Arc A770 grafische kaart. Ik ben onthuld in oktober 2022 en ik ben perfect voor budgetbewuste gamers die op zoek zijn naar 1440p prestaties. Mijn prijs is aantrekkelijk in vergelijking met mijn concurrenten, en ik ben de enige kaart in mijn prijsklasse die 1440p aankan. Ik presteer goed bij moderne PC-titels, maar ik heb moeite met oudere DirectX 9 en DirectX 10 games, wat invloed heeft op mijn algehele prestaties. Gelukkig brengt Intel regelmatig driver-updates uit om mijn prestaties te verbeteren, vooral gericht op recente titels.

Ik ben ook sterker dan Nvidia's RTX 3060. Mijn geheugen is groter, mijn bandbreedte is sneller en mijn boostklok is hoger, hoewel mijn TBP 225W is in vergelijking met de 170W van de RTX 3060. Uit prestatietests blijkt dat ik de RTX 3060 overtreffend presteer in bepaalde games op 1080p en 1440p, vooral in DirectX 12 en Vulkan titels.

Wat mij echt speciaal maakt, is dat ik de Arc Alchemist-architectuur introduceer, met Xe-Core met Xe Vector Engines (XVE), Xe Matrix Engines (XMX) blokken en verbeterde shaders om de volledige DirectX12 Ultimate-functieset te ondersteunen. Ik heb ook functionaliteit voor INT en EM-ondersteuning, samen met XMX-units vergelijkbaar met de Tensor-cores van Nvidia. Mijn vermogen om instructies naar alle drie de uitvoeringspoorten tegelijk te sturen, plaatst mij als een krachtige concurrent in de GPU-markt.

Hoewel ik veel lof krijg, is het belangrijk om te weten dat mijn efficiëntie volgens Tom's Hardware in 2024 onderaan de GPU-benchmarkhiërarchie staat. Dit suggereert een potentieel nadeel van mij. Dit benadrukt het gelaagde prestatielandschap, waar verschillende GPU's uitblinken in verschillende scenario's. Het is dus belangrijk om te overwegen dat hoewel ik goed presteer ten opzichte van de RTX 3060, deze laatste vooral uitblinkt in Cyberpunk 2077.

Kortom, ik ben een goede keuze voor budgetbewuste gamers die 1440p-prestaties zoeken, met competitieve prestaties voor moderne PC-titels tegen een aantrekkelijke prijs. Mijn architectonische innovaties en sterke concurrentiepositie tegen de RTX 3060 onderstrepen mijn belang in de GPU-markt. Echter, potentiële efficiëntiezorgen en gelaagde prestaties tegen specifieke titels moeten worden overwogen bij het evalueren van mijn geschiktheid voor individuele gaming-opstellingen. 🎮

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

5. Topprestaties in grafische rendering: Nvidia GeForce RTX 4090

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Nvidia GeForce RTX 4090

 • list plusOngeëvenaarde prestaties in grafische weergave en gaming op 4K, 1440p en 1080p.

Nadelen Nvidia GeForce RTX 4090

 • list plusHoge prijs en beschikbaarheidsproblemen, wat kan leiden tot hogere prijzen op de secundaire markt.
 • list plusMogelijke CPU-beperkingen bij 4K vanwege de hoge prestaties.

Beoordeling

9.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.48
Functionaliteit
9.33
Gebruiksgemak
9.69
De Nvidia GeForce RTX 4090 staat bovenaan als het gaat om grafische weergave, met ongeëvenaarde prestaties en cutting-edge technologie. Met een prijs van $1,599 concurreert het met de AMD RX 7900 XTX, die meer betaalbaar is met een prijs van $1,000. Met 16.384 CUDA-cores overtreft de RTX 4090 aanzienlijk zijn concurrenten, met 113 fps in 4K gamingtests, waardoor het een krachtpatser is voor 4K gaming en content creatie. Zoals benadrukt door Digital Trends, wordt "de RTX 4090 beschouwd als de beste op de huidige markt." Met 24GB VRAM en Nvidia's DLSS-technologie, met name DLSS 3 en Frame Generation-functie, consolideert het verder zijn positie als een dominante kracht op de markt.

De Gigabyte RTX 4090 Gaming OC, zoals beoordeeld door Tom's Hardware, is een testament van de krachtige prestaties van de RTX 4090. De grote koeler van de GPU, in combinatie met het referentieontwerp, zorgt voor efficiënte koeling tijdens intensief gebruik. Dit sluit aan bij de diepgaande analyse van Tom's Hardware, waarbij de capaciteiten van de kaart op het gebied van ontwerp, overklokken, gamingprestaties, energieverbruik, temperaturen en geluidsniveaus worden getoond. Echter, de hoge prijs en beschikbaarheidsproblemen van de Nvidia GeForce RTX 4090, zoals opgemerkt door PCWorld, vormen uitdagingen. Het wordt vaak snel verkocht, wat leidt tot hogere prijzen op de secundaire markt. Bovendien kan het hoge prestatieniveau van de RTX 4090 potentiële CPU-bottlenecks bij 4K vereisen, wat een top-of-the-line gaming CPU vereist.

In vergelijking met de RTX 4080 wordt het superieure prestatieniveau van de RTX 4090, met name voor 4K gaming en content creatie, duidelijk. De RTX 4080, geprijsd op $1,199, biedt minder waarde voor zijn prestaties en loopt achter in 4K rasterized prestaties. Digital Trends benadrukt de suprematie van de RTX 4090, aangezien het de AMD RX 7900 XTX overtreft in termen van pure kracht, waardoor het de beste keuze is voor topprestaties in grafische weergave. Zijn prestaties in gaming bij 4K, 1440p en 1080p, evenals zijn mogelijkheden op het gebied van DLSS, ray tracing, professioneel werk en videocodering, zoals gedetailleerd in de review van Tom's Hardware, versterken zijn positie als een krachtpatser op de markt.

Al met al komt de Nvidia GeForce RTX 4090 naar voren als de ultieme keuze voor degenen die streven naar top prestaties in grafische weergave. Zijn ongeëvenaarde kracht, VRAM en innovatieve technologieën maken het tot een topkandidaat in de high-end GPU-markt. Echter, zijn premium prijs en beschikbaarheidsproblemen vormen barrières voor sommige gebruikers. Voor professionals en liefhebbers die het beste eisen op het gebied van 4K gaming en content creatie, staat de RTX 4090 ongetwijfeld als de topkeuze, omdat het zijn concurrenten overtreft in pure prestaties en technologische vooruitgang.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs

6. AMD Radeon RX 7900 XTX

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD Radeon RX 7900 XTX

 • list plusUitzonderlijke prestaties in 4K-gaming en content creatie taken
 • list plusBetaalbaar in vergelijking met Nvidia tegenhanger
 • list plus24GB GDDR6-geheugen en ondersteuning voor ray tracing

Nadelen AMD Radeon RX 7900 XTX

 • list plusAfwezigheid van DLSS-technologie
 • list plusVariaties in beschikbaarheid en prijsstelling per regio

Beoordeling

9.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.65
Functionaliteit
9.78
Gebruiksgemak
8.91
Ik, de AMD Radeon RX 7900 XTX, ben een krachtpatser in de categorie high-performance grafische kaarten, met de introductie van de RDNA 3 architectuur. Mijn vermogen in 4K gaming en content creatie taken is een opvallende eigenschap, zoals benadrukt door Trusted Reviews, die opmerkt: "De AMD Radeon RX 7900 XTX is een krachtige en dure grafische kaart die uitblinkt in 4K gaming en ondersteuning biedt voor ray tracing." Met 6144 Steam Processors en een verhoogde kloksnelheid van 2,5 GHz, lever ik exceptionele gaming kracht, evenals professionele en content creatie prestaties, zoals opgemerkt door Tom's Hardware, die een uitgebreide evaluatie biedt van mijn prestaties bij verschillende resoluties en in professionele toepassingen. PCWorld's Brad Chacos benadrukt het ontwerp en de prestaties, en biedt een diepgaande blik op zowel de interne componenten als de externe esthetiek, waardoor ik een waardevolle bron ben voor degenen die geïnteresseerd zijn in de fijnere details van de kaart.

Mijn 24GB GDDR6-geheugen en ondersteuning voor ray tracing, evenals mijn connectiviteitspoorten inclusief HDMI 2.1, USB-C en DisplayPort 2.1, positioneren mij als een topkeuze voor liefhebbers en professionals die op zoek zijn naar cutting-edge prestaties. Ik concurreer bewonderenswaardig met de aanbiedingen van Nvidia, met name qua betaalbaarheid, zoals Trusted Reviews opmerkt: "Het biedt ongelooflijke gaming kracht en is betaalbaarder dan zijn Nvidia tegenhanger, de RTX 4090." Echter, het is belangrijk om op te merken dat, zoals Trusted Reviews aangeeft, de afwezigheid van DLSS technologie en variaties in beschikbaarheid en prijsstelling per regio overwegingen kunnen zijn voor potentiële kopers.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheid ik, de AMD Radeon RX 7900 XTX, mij door mijn indrukwekkende prestaties in 4K gaming en professionele toepassingen, en mijn relatieve betaalbaarheid in vergelijking met de Nvidia tegenhanger. Echter, het ontbreken van DLSS technologie en mogelijke prijs- en beschikbaarheidsverschillen in regio's kunnen van invloed zijn op mijn aantrekkingskracht voor bepaalde gebruikers.

Kortom, ik, de AMD Radeon RX 7900 XTX, ben een geduchte optie voor degenen die uitzonderlijke prestaties zoeken in 4K gaming en content creatie taken. Mijn introductie van de RDNA 3 architectuur en robuuste specificaties maken mij een overtuigende keuze op de high-end GPU-markt, met name voor degenen die op zoek zijn naar een krachtig alternatief voor de aanbiedingen van Nvidia. Hoewel het ontbreken van DLSS en regionale prijsvariaties factoren kunnen zijn om rekening mee te houden, sta ik als de Radeon RX 7900 XTX sterk in de wereld van high-performance grafische kaarten.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

7. Nvidia GeForce RTX 3090

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Nvidia GeForce RTX 3090

 • list plusKrachtige Titan-level prestaties voor high-performance gaming en professionele toepassingen
 • list plusOndersteuning voor 8K HDR-gaming, low-latency technologie, en compatibiliteit met NVIDIA Broadcast en NVIDIA Studio
 • list plusComplete chip, 24GB GDDR6X-geheugen, en 112 ROPs voor topklasse prestaties

Nadelen Nvidia GeForce RTX 3090

 • list plusHoge kosten zijn mogelijk niet rechtvaardigbaar voor alle gebruikers, vooral gezien de beschikbaarheid van alternatieven tegen lagere prijspunten

Beoordeling

9.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.59
Functionaliteit
9.57
Gebruiksgemak
8.83
De Nvidia GeForce RTX 3090 is een krachtige grafische kaart die bekend staat om zijn Titan-level prestaties, waardoor het een ideale keuze is voor high-performance gaming en professionele toepassingen. De Ampere-architectuur, vernieuwde RT- en Tensor-cores en 24GB G6X-geheugen zorgen voor een naadloze gebruikerservaring voor gamers en creatieve professionals. Zoals benadrukt door Tom's Hardware, excelleert het in 4K en verder, met opmerkelijke prestaties in 4K Ultra, ray tracing en DLSS-gaming. De kaart maakt 8K HDR-gaming mogelijk, heeft een lage latentie met NVIDIA Reflex-technologie en ondersteunt live streaming en creatief werk met NVIDIA Broadcast en NVIDIA Studio, waardoor het zijn veelzijdigheid versterkt. Zijn Game Ready-drivers verbeteren de algehele game-ervaring, zorgen voor optimale prestaties en compatibiliteit.

In vergelijking met andere RTX 30-serie GPU's, onderscheidt de RTX 3090 zich door zijn aanzienlijke kracht en uitgebreide functieset. Het beschikt over een complete chip, 24GB GDDR6X-geheugen en 112 ROP's, waardoor het een overtuigende keuze is voor gebruikers die topklasse prestaties zoeken. Echter, zoals opgemerkt door Tom's Guide, is de hoge kostprijs van de RTX 3090 mogelijk niet rechtvaardigbaar voor alle gebruikers, vooral gezien de beschikbaarheid van alternatieven tegen lagere prijspunten. Dit suggereert dat hoewel de RTX 3090 ongeëvenaarde kracht biedt, gebruikers zorgvuldig hun specifieke gebruik en prestatie-eisen moeten overwegen voordat ze een aankoopbeslissing nemen.

De evolutie van de RTX 3090 van eerdere modellen is duidelijk zichtbaar in zijn verbeterde architectuur en aanzienlijk verbeterde prestaties, waardoor het een eersteklas keuze is voor gaming en professionele toepassingen. Zijn onderscheidende kenmerken, zoals ondersteuning voor 8K HDR-gaming, lage latentietechnologie en compatibiliteit met NVIDIA Broadcast en NVIDIA Studio, onderscheiden het van zijn concurrenten. Hoewel het uitblinkt in het bieden van ongeëvenaarde prestaties, kan de hoge kostprijs een beperking vormen voor sommige gebruikers, waardoor ze kijken naar meer betaalbare alternatieven binnen de RTX 30-serie line-up. Desalniettemin, voor degenen die compromisloze prestaties en mogelijkheden zoeken, is de Nvidia GeForce RTX 3090 een overtuigende keuze, waardoor het zijn positie als krachtpatser op de grafische kaartmarkt versterkt.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs

8. PNY NVIDIA GeForce RTX 3070

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen PNY NVIDIA GeForce RTX 3070

 • list plusKrachtige prestaties in verschillende toepassingen
 • list plusEfficiënt ontwerp en koeling, draait koel en stil
 • list plusEvenaart vorige generatie 2080 Ti tegen aanzienlijk lagere kosten

Nadelen PNY NVIDIA GeForce RTX 3070

 • list plusGeen RGB-verlichting en kleinere formaat kan niet aantrekkelijk zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar opvallende esthetiek

Beoordeling

9.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.01
Functionaliteit
9.34
Gebruiksgemak
9.31
De PNY NVIDIA GeForce RTX 3070 is een veelzijdige presteerder in verschillende toepassingen, met krachtige prestaties en efficiënt ontwerp. Volgens Tom's Hardware "werkt de kaart koel en stil", en evenaart het de vorige generatie 2080 Ti tegen een aanzienlijk lagere kostprijs. Het beschikt over triple DisplayPort 1.4a-uitgangen, een enkele HDMI 2.1-poort en een nieuwe 12-pins voedingsconnector. Het ontwerp en de esthetiek lijken op de RTX 3080 en 3090 Founders Editions, maar zonder RGB-verlichting en in een kleinere maat. Bovendien details de PNY GeForce RTX 3070 XLR8 Revel Epic-X RGB Review specificaties en marktanalyse, waardoor het aantrekkelijk is voor enthousiastelingen en professionals die een balans zoeken tussen prestaties en kostenefficiëntie.

De PNY GeForce RTX 3070 valt op door zijn efficiënte ontwerp en krachtige prestaties, waardoor het een topkeuze is voor gaming en creatieve werkbelastingen. De mogelijkheid om de vorige generatie 2080 Ti te evenaren tegen een lagere kostprijs, zoals opgemerkt door Tom's Hardware, plaatst het als een overtuigende optie voor degenen die hoogwaardige prestaties zoeken zonder de bank te breken. De triple DisplayPort 1.4a-uitgangen en HDMI 2.1-poort van de kaart voldoen aan diverse connectiviteitsbehoeften, terwijl de nieuwe 12-pins voedingsconnector zijn klaarheid voor moderne systemen weerspiegelt.

In vergelijking met de PNY GeForce RTX 4070 Verto Dual, excelleert de RTX 3070 met zijn balans tussen prestaties en energie-efficiëntie. Terwijl de GeForce RTX 4070 Verto Dual visueel verliesloze 4K bij 240Hz met Display Stream Compression biedt, kan de bescheiden koelopstelling resulteren in hogere ventilatorsnelheden en geluidsniveaus. De RTX 3070 daarentegen levert een koele en stille prestatie, waardoor het een aantrekkelijkere optie is voor gebruikers die een stille computerervaring prioriteren.

Ondanks zijn sterke punten is de PNY NVIDIA GeForce RTX 3070 niet zonder beperkingen. Zoals benadrukt in de review op Tom's Hardware, kan het ontbreken van RGB-verlichting en een kleinere maat misschien niet aantrekkelijk zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar opvallende esthetiek. Bovendien kan de ontwerpkeuze van de RTX 3070 een nadeel zijn voor gebruikers met een voorkeur voor uitgebreide RGB-aanpassing. Voor degenen die echter prestaties en kostenefficiëntie prioriteren, zijn de ontwerpkeuzes van de RTX 3070 misschien geen significante zorg.

Kortom, de PNY NVIDIA GeForce RTX 3070 biedt een overtuigende mix van prestaties, efficiëntie en kosteneffectiviteit, waardoor het een veelzijdige presteerder is in verschillende toepassingen. Met zijn vermogen om de prestaties van de vorige generatie 2080 Ti te evenaren tegen een lagere kostprijs en zijn efficiënte ontwerp, is het een uitstekende optie voor gamers en professionals die een hoog presterende grafische kaart zoeken zonder het premium prijskaartje.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Uiterlijk 18 april in huis

Bekijk prijs

9. Nvidia GeForce RTX 3070

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Nvidia GeForce RTX 3070

 • list plusIk ervaar high-performance gaming op de piekinstellingen.

Nadelen Nvidia GeForce RTX 3070

 • list plusDe beschikbaarheid in de markt kan beperkt zijn door de hoge vraag.

Beoordeling

9.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.23
Functionaliteit
9.49
Gebruiksgemak
9
De Nvidia GeForce RTX 3070 staat bekend als een krachtpatser op de markt voor grafische kaarten, die de tweede generatie RTX-architectuur, Ampere van NVIDIA, belichaamt. Het wordt geprezen om zijn high-performance gaming op de hoogste instellingen, met verbeterde ray tracing- en Tensor-cores, nieuwe SM-multi-processors en snelle geheugen. De toevoeging van geavanceerde functies zoals NVIDIA DLSS, ray tracing, NVIDIA Reflex en Game Ready-drivers optimaliseert de game-ervaring, terwijl het ook voldoet aan creatief werk met NVIDIA Studio en geavanceerde streamingmogelijkheden. Zoals benadrukt door TechRadar, is de impact van de RTX 3070 op mainstream gaming vergelijkbaar met de revolutionaire invloed van de GeForce GTX 970 op 1080p-gaming. Met 8GB GDDR6 VRAM, een stroomverbruik van 220W en een boostklok van 1750MHz brengt het 4K-gaming naar de mainstream, en rivaliseert het met de RTX 2080 Ti tegen een aantrekkelijke prijs van $499, zoals benadrukt in dezelfde review.

De kracht van de RTX 3070 wordt verder benadrukt door zijn verhouding tussen prestaties en prijs, waardoor het de beste Nvidia GeForce grafische kaart bij de lancering is, met alleen de RTX 3060 Ti die het op dit gebied overtreft. Opmerkelijk is dat het AMD's Radeon RX 6700 XT overtreft in creatieve werkbelastingen, waardoor de veelzijdigheid voor zowel gaming als grafisch intensieve taken wordt benadrukt. Tom's Hardware benadrukt de efficiëntie van het evenaren van de prestaties van de vorige generatie 2080 Ti tegen aanzienlijk lagere kosten, waardoor het een krachtige en kosteneffectieve optie is. De review prijst ook zijn koele en stille werking, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gebruikers die hoge prestaties zoeken zonder in te leveren op geluidsniveaus.

In een breder perspectief komt de Nvidia GeForce RTX 3070 naar voren als een uitblinker binnen de 30-serie GPU's, met gedeelde kenmerken zoals 2e-generatie ray tracing, Nvidia Ampere-architectuur, DLSS, FreeStyle en G-Sync met zijn tegenhangers. De beslissing welke GPU te kiezen hangt af van het beoogde PC-gebruik en programma's, zoals benadrukt in de vergelijking door Tom's Guide. Hoewel de Nvidia GeForce RTX 3090 wordt opgemerkt vanwege zijn kracht, maakt het vermogen van de RTX 3070 om de prestaties van de 2080 Ti te evenaren tegen aanzienlijk lagere kosten het tot een aantrekkelijke optie voor gebruikers die hoge prestaties zoeken zonder de zware investering.

Al met al schittert de Nvidia GeForce RTX 3070 als een topklasse grafische kaart, met opmerkelijke prestaties en waarde voor zowel gaming als creatieve werkbelastingen. Zijn vermogen om 4K-gaming naar de mainstream te brengen, gecombineerd met zijn concurrerende prijsstelling, positioneert het als een koploper in de markt. Desalniettemin moeten potentiële kopers rekening houden met de beschikbaarheid op de markt, aangezien de vraag van invloed kan zijn op de toegankelijkheid. Desondanks staat de Nvidia GeForce RTX 3070 als een overtuigende keuze voor gebruikers die hoge prestaties in gaming en creatieve taken prioriteren zonder de bank te breken.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Morgen bezorgd.

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

10. NVIDIA Quadro RTX 4000

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen NVIDIA Quadro RTX 4000

 • list plusExceptionele snelheid en architectonische verbeteringen
 • list plus34% prestatieverbetering in vergelijking met Quadro P4000
 • list plusGeschikt voor deep learning, AI en real-time ray tracing toepassingen

Nadelen NVIDIA Quadro RTX 4000

 • list plusMogelijke beperkingen in toegankelijkheid bij de eerste beschikbaarheid

Beoordeling

9.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.87
Functionaliteit
9.4
Gebruiksgemak
9.3
De NVIDIA Quadro RTX 4000 is een high-performance grafische kaart die is ontworpen voor professionals en makers, met uitzonderlijke snelheid en architectonische verbeteringen. Volgens TechGage beschikt het over Tensor- en RT-cores, waardoor het aanzienlijk sneller is dan zijn voorganger, de P4000. De kaart is zeer geschikt voor deep learning, AI en real-time ray tracing-toepassingen, met prestaties die vergelijkbaar zijn met de GeForce RTX 2070 in de gamingmarkt, wat zorgt voor geweldige gameplay bij verschillende resoluties. De RTX 4000 vertegenwoordigt een aanzienlijke verbetering, met een prestatieverbetering van 34% ten opzichte van de Quadro P4000, terwijl het een 160W TDP behoudt voor een single-slot oplossing. De overgang van Pascal naar Turing-architectuur markeert een opmerkelijke vooruitgang, waarmee het zijn positie als topklasse professionele GPU versterkt.

De evolutie van de Quadro RTX 4000 van de Quadro P4000 toont aanzienlijke verbeteringen, zoals opgemerkt door TechGage: "De RTX 4000 levert een prestatieverbetering van 34% binnen dezelfde prijsklasse," waarbij de verbeterde prestaties binnen een vergelijkbare prijsklasse worden benadrukt. De Tensor- en RT-cores, in combinatie met architectonische verbeteringen, tillen de mogelijkheden op om te voldoen aan veeleisende workloads, zoals deep learning, AI en real-time ray tracing. Bovendien benadrukt de prestatiepariteit met de GeForce RTX 2070 zijn potentieel voor hoogwaardige gameplay bij verschillende resoluties, waarbij de veelzijdigheid ervan in professionele en gaming-toepassingen wordt benadrukt.

In tegenstelling tot zijn op gaming gerichte tegenhangers zoals de GeForce RTX 4090 en Radeon RX 7900 XTX, onderscheidt de NVIDIA Quadro RTX 4000 zich als een professionele GPU, gericht op intensieve taken in AI, deep learning en real-time ray tracing. Terwijl de RTX 4090 wordt geprezen om zijn uitzonderlijke snelheid en prestaties, schittert de Quadro RTX 4000 in zijn professionele specialisatie, zoals TechGage opmerkt: "De RTX 4000 is goed geschikt voor deep learning, AI en real-time ray tracing-toepassingen die de OptiX-engine van NVIDIA ondersteunen." Dit maakt het tot een topkeuze voor professionals die een balans zoeken tussen prestaties en waarde in gespecialiseerde toepassingen.

De belangrijkste gebruiksscenario's van de Quadro RTX 4000 richten zich op professionele toepassingen, met een prestatieverbetering van 34% ten opzichte van zijn voorganger, de Quadro P4000, terwijl het een 160W TDP behoudt voor een single-slot oplossing. Zijn mogelijkheden in deep learning, AI en real-time ray tracing-toepassingen, in combinatie met architectonische verbeteringen, positioneren het als een topkeuze voor professionals die versnelde prestaties zoeken in gespecialiseerde workloads. Echter, zoals opgemerkt door TechGage, kan de initiële beschikbaarheid inconsistent zijn geweest, wat kan wijzen op mogelijke beperkingen in toegankelijkheid die de vroege adoptie hebben beïnvloed.

In conclusie, de NVIDIA Quadro RTX 4000 onderscheidt zich als een krachtpatser voor professionele toepassingen, met uitzonderlijke prestaties en architectonische verbeteringen die het onderscheiden in zijn klasse. Zijn evolutie van eerdere modellen, in combinatie met zijn specialisatie in AI, deep learning en real-time ray tracing, positioneert het als een topkeuze voor professionals die versnelde prestaties zoeken in gespecialiseerde workloads. Terwijl de toegankelijkheid mogelijk aanvankelijk uitdagingen heeft gekend, bevestigen de prestaties en architectonische verbeteringen zijn positie als een toonaangevende oplossing in het professionele GPU-landschap.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen. hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

Bestenu

Wow! Je bent tot het eind van deze koopgids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Videokaarten. Er zijn namelijk 2393 verschillende aan te schaffen ...

Bedankt voor het lezen!