Wat is de beste Videokaart van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 01 december, 2023

Het kopen van een goede Videokaart is een moeilijke opdracht. Wat is de beste Videokaart van 2023? Na het analyseren van 2393 Videokaarten kwam de Nvidia GeForce RTX 4070 als beste uit onze Videokaart-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de Videokaarten, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 Videokaarten-experts en meer. Benieuwd naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige Videokaart-koopgids? Lees dan verder!

De top 10 beste Videokaarten

1Score: 9.7
Nvidia GeForce RTX 4070
Uitstekend voor mainstream 1440p gaming
Nvidia GeForce RTX 4070
Nvidia
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.7
Nvidia GeForce RTX 4060
Beste grafische kaart
Nvidia GeForce RTX 4060
Nvidia
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.6
AMD Radeon RX 7800 XT
Optimaal voor 1440p-games met hoge verversingsfrequentie
AMD Radeon RX 7800 XT
AMD
Ga naar laagste prijs
4Score: 9.6
Intel Arc A770
Intel Arc A770
Intel
Ga naar laagste prijs
5Score: 9.5
Nvidia GeForce RTX 3070
Nvidia GeForce RTX 3070
Nvidia
6Score: 9.5
Nvidia GeForce RTX 4090
Uitstekende prestaties in 4K gaming
Nvidia GeForce RTX 4090
Nvidia
Ga naar laagste prijs
7Score: 9.4
Radeon RX 6600
Radeon RX 6600
Radeon
Ga naar laagste prijs
8Score: 9.4
PNY NVIDIA GeForce RTX 3070
PNY NVIDIA GeForce RTX 3070
PNY NVIDIA
9Score: 9.3
NVIDIA Quadro RTX 4000
NVIDIA Quadro RTX 4000
NVIDIA
Ga naar laagste prijs
10Score: 9.3
ASUS ROG Strix GeForce RTX
ASUS ROG Strix GeForce RTX
ASUS
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Videokaart Koopgids

Ben je van plan je eigen pc te bouwen of je bestaande pc een upgrade te geven? Dan is een nieuwe videokaart dé manier om een boost te krijgen voor degenen die veel grafisch intensieve taken uitvoeren.

Wat is een dedicated videokaart?

Een dedicated videokaart is een losse videokaart. In tegenstelling tot een integrated videokaart, die is ingebouwd in de processor (oftewel CPU) van je computer, is dit een los onderdeel. Dedicated videokaarten zijn daarnaast over het algemeen een stuk krachtiger dan hun integrated tegenhangers.

Maakt het formaat van een videokaart uit?

Het formaat van de videokaart verandert niks aan hoe hij functioneert. Daar is de chipset verantwoordelijk voor. Wel is het zo dat grotere videokaarten vaak beter hun hitte kwijt kunnen doordat er meer (en grotere) ventilatoren op passen.

Het formaat is wel belangrijk binnen de pc-kast. Sommige kasten zijn langer en breder terwijl anderen compacter zijn. Vooral de lengte en het aantal slots dat een videokaart in beslag neemt is belangrijk.

Wat is een low profile videokaart?

Dit is een videokaart die minder ruimte in beslag neemt dan een normale videokaart. Het kan hierbij gaan om zowel de lengte, diepte, breedte en hoogte. Deze worden daarom vooral in kleinere desktop pc's gebruikt.

Vaak gebruiken deze videokaarten ook maar één slot in tegenstelling tot een normale videokaart, welke meestal twee of zelfs drie gebruikt. Deze 'slots' zie je aan de achterkant van je pc. Heb je maar één rij met ingangen van je videokaart? Dan is dit een 'single slot' kaart. Heb je er twee, dan is het een 'dual slot' videokaart, enzovoorts.

Welke videokaart past er op mijn moederbord?

De meeste moederborden van vandaag de dag gebruiken PCI Express 3.0 slots. Als je moederbord een oudere versie gebruikt, kun je toch een nieuwere videokaart gebruiken. Vanwege zogeheten 'backward compatibility' is zo'n nieuwere kaart toch compatibel met een ouder moederbord.

Echte oude moederborden gebruiken nog zogenaamde AGP slots. Hierop passen de hedendaagse videokaarten niet. Heeft je moederbord alleen een AGP-slot, overweeg dan een nieuw moederbord te kopen. Hierbij zal echter hoogstwaarschijnlijk ook een nieuwe processor horen.

Tegenwoordig heb je - wat betreft fysiek formaat - waarschijnlijk een moederbord met een PCI-e x16 slot nodig, wat meteen de langste slot is op je moederbord. Soms hebben moederborden hier twee van. In dat geval gebruik je idealiter de bovenste voor je videokaart.

De rol van je CPU, RAM en monitor

Ook deze componenten moeten je videokaart bij kunnen houden. Heb je de allerbeste videokaart maar een oudere CPU en erg weinig RAM, dan loop je het risico dat je niet het meeste uit je videokaart kunt halen, wat erg zonde is. Dit heet 'bottlenecking'.

Let er ook op dat je een goede monitor hebt die de technologie van je videokaart optimaal benut. Een voorbeeld hiervan is FreeSync van AMD of G-Sync van Nvidia.

hero illustration

Hoe testen we Videokaarten?

Om de beste Videokaart te ontdekken, hebben we een bijzondere testmethode uitgewerkt. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het vergaren van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze Videokaart-test hebben we 2393 Videokaarten geanalyseerd.

illustration

Het eerste criterium in onze Videokaart-test noemen we 'expertconsensus'. We hebben drieëntwintig onafhankelijke expertwebsites waar we data vergaren. De belangrijkste eis waar we deze websites op uitkiezen is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze Videokaart-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het vergaren van testdata, bepalen onze interne Videokaart-experts ook welke specificaties essentieel zijn bij het aanschaffen van de beste Videokaart in 2023. We combineren deze kennis met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende online winkels, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 2393 Videokaarten te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een complex statistisch model om bias tegen te gaan.

illustration
hero illustration

De beste Videokaarten in een handige lijst

1. Uitstekend voor mainstream 1440p gaming: Nvidia GeForce RTX 4070

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Nvidia GeForce RTX 4070

 • list plusKrachtige en zeer geprezen grafische kaart
 • list plusVerbeterde prestaties en energie-efficiëntie
 • list plusHyperrealistische en snelle ray tracing-mogelijkheden, aangedreven door AI

Nadelen Nvidia GeForce RTX 4070

 • list plusCommunicatie en verwarring rondom de GPU
 • list plusHoge prijskaartje
 • list plusAfhankelijk van specifieke vereisten en budget kunnen alternatieve opties worden overwogen

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.96
Functionaliteit
9.36
Gebruiksgemak
9.87
De Nvidia GeForce RTX 4070 is een krachtige en zeer geprezen grafische kaart, speciaal ontworpen voor mainstream 1440p gaming. Met zijn NVIDIA Ada Lovelace-architectuur biedt het verbeterde prestaties en energie-efficiëntie. De nieuwe streaming multiprocessors leveren tot 2x betere prestaties en energie-efficiëntie, terwijl de Tensor-cores van de vierde generatie tot 4x betere prestaties bieden met DLSS. De RT-cores van de derde generatie bieden tot 2x betere ray tracing-prestaties, waardoor de GeForce RTX 4070-serie het ultieme platform is voor gamers en makers.

"De GeForce RTX 4070-serie is het ultieme platform voor gamers en makers."

Een van de opvallende kenmerken van de GeForce RTX 4070-serie is de hyperrealistische en snelle ray tracing-mogelijkheden, gecombineerd met AI-aangedreven NVIDIA DLSS 3 voor maximale FPS en kwaliteit. Het biedt ook verbeterde responsiviteit in games met NVIDIA Reflex en verdere mogelijkheden met AI op RTX. Voor de creatieve industrie biedt de serie de beste tools, waaronder NVIDIA Studio, Encoder, Broadcast, Omniverse en Canvas.

"De GeForce RTX 4070-serie biedt hyperrealistische en snelle ray tracing, aangedreven door AI."

De serie wordt ondersteund door Game Ready Drivers, GeForce Experience en NVIDIA G-SYNC voor verbeterde prestaties, game-ervaring en soepel gameplay. Gebruikers kunnen professionele screenshots maken met NVIDIA Ansel en genieten van meeslepende VR-ervaringen. De serie ondersteunt ook Resizable BAR voor verbeterde gaming-prestaties.

"De GeForce RTX 4070-serie biedt verbeterde prestaties, game-ervaring en soepele gameplay."

De GeForce RTX 4070-serie is verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder de GeForce RTX 4070 Ti en de GeForce RTX 4070, met prijzen van respectievelijk €909 en €669. Het kan worden gekocht bij verschillende winkels en verkooppunten. Het wordt aanbevolen om het systeem voor te bereiden door de voeding en behuizing te controleren voor de GeForce RTX 4070 Founders Edition.

Hoewel de GeForce RTX 4070 uitstekende prestaties biedt, zijn er enkele zorgen geuit over de communicatie en verwarring rond de GPU. Bovendien kan het hoge prijskaartje sommige potentiële kopers afschrikken. Voor enthousiastelingen en professionals die op zoek zijn naar een krachtige grafische kaart met indrukwekkende gaming-prestaties en mogelijkheden voor het maken van inhoud, is de Nvidia GeForce RTX 4070 een topkeuze.

"De Nvidia GeForce RTX 4070 Ti is een krachtige optie voor enthousiastelingen en professionals."

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Nvidia GeForce RTX 4070 op door zijn prestaties en geavanceerde functies. Afhankelijk van specifieke vereisten en budget kunnen echter alternatieve opties worden overwogen. Het is belangrijk om individuele behoeften en voorkeuren zorgvuldig te evalueren om de beste beslissing te nemen.

Tot slot is de Nvidia GeForce RTX 4070 een zeer geprezen grafische kaart, vooral geschikt voor mainstream 1440p gaming. De geavanceerde architectuur, verbeterde prestaties en energie-efficiëntie maken het een topkeuze voor gamers en makers. Hoewel er enige zorg is geuit over de communicatie en het hoge prijskaartje, maken de algehele prestaties en mogelijkheden van de GeForce RTX 4070 het een krachtige optie voor zowel enthousiastelingen als professionals.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

2. Beste grafische kaart: Nvidia GeForce RTX 4060

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Nvidia GeForce RTX 4060

 • list plusBalans tussen prestaties en efficiëntie
 • list plusLage stroomverbruik
 • list plusAI-functies en ondersteuning voor AV1

Nadelen Nvidia GeForce RTX 4060

 • list plusBeperkte VRAM kan een bottleneck zijn voor veeleisende games en hogere resoluties
 • list plusMogelijke prestatiebeperkingen bij hogere resoluties
 • list plusGeen significante verbetering ten opzichte van voorgangers behalve meer VRAM

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.28
Functionaliteit
9.23
Gebruiksgemak
10
De Nvidia GeForce RTX 4060 is een solide grafische kaart die een balans biedt tussen prestaties en efficiëntie. Het is een geschikte optie voor gebruikers die op zoek zijn naar een videokaart en een grafische kaart. Het lage stroomverbruik, de AI-functies en de ondersteuning voor AV1 maken het aantrekkelijk voor verschillende gebruiksscenario's.

Een recensie van PC Gamer benadrukt de efficiëntie van de RTX 4060 en verklaart dat deze "compact en efficiënt" is met een TDP van 115W. Dit maakt het een uitstekende keuze voor gebruikers die energie-efficiëntie belangrijk vinden in hun systemen. Bovendien verbetert de 8e generatie NVENC met AV1-ondersteuning de videocoderingsmogelijkheden, waardoor het een veelzijdige optie is.

De RTX 4060 heeft echter enkele beperkingen. De 8GB VRAM kan een bottleneck vormen voor veeleisende games en hogere resoluties. Zoals Tom's Hardware vermeldt, kan de geheugencapaciteit en busbreedte van de kaart de prestaties beperken bij hogere resoluties. Dit betekent dat het moeite kan hebben met 4K- en 8K-prestaties, en gebruikers die deze resoluties belangrijk vinden, moeten mogelijk naar een krachtigere optie zoeken.

Op het gebied van gamingprestaties presteert de RTX 4060 goed bij 1080p- en 1440p-resoluties, volgens Tom's Hardware. Het biedt functies zoals DLSS-upscaling en frame-generatie, die de gamingervaring verbeteren door de beeldkwaliteit en prestaties te verbeteren.

Vergeleken met zijn voorgangers brengt de RTX 4060 geen significante verbeteringen, afgezien van de toegenomen VRAM, zoals ReviewsByJarred Walton opmerkt. De onderliggende chip blijft hetzelfde, dus gebruikers die op zoek zijn naar een aanzienlijke prestatieverbetering kunnen teleurgesteld zijn. Voor degenen die upgraden van oudere kaarten of minder veeleisende games spelen, is de RTX 4060 echter een redelijke performer.

Bij het overwegen van alternatieven op de markt zullen gebruikers met mid-range RTX 30-serie of Radeon RX 6000-serie kaarten de RTX 4060 mogelijk niet de moeite waard vinden om te upgraden, zoals vermeld in de recensie van PC Gamer. Deze kaarten bieden betere prestaties en functies, waardoor ze meer geschikt zijn voor gebruikers in die range.

Al met al is de Nvidia GeForce RTX 4060 een capabele grafische kaart met de nadruk op efficiëntie en veelzijdigheid. Het lage stroomverbruik, de AI-functies en de AV1-ondersteuning maken het een sterke optie voor gebruikers die op zoek zijn naar een videokaart. De beperkte VRAM en mogelijke prestatiebeperkingen bij hogere resoluties kunnen echter een nadeel zijn voor degenen die op zoek zijn naar een krachtigere game-ervaring.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

3. Optimaal voor 1440p-games met hoge verversingsfrequentie: AMD Radeon RX 7800 XT

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD Radeon RX 7800 XT

 • list plusKrachtige grafische kaart die uitblinkt in high-refresh 1440p gaming
 • list plusBiedt een scala aan geavanceerde functies, waaronder AMD FidelityFX Super Resolution en AMD Link
 • list plusGoede balans tussen prijs en prestaties

Nadelen AMD Radeon RX 7800 XT

 • list plusWordt beschouwd als een zijwaartse stap in plaats van een significante upgrade ten opzichte van zijn voorganger
 • list plusMogelijke beperkingen die niet volledig worden verkend vanwege ontoegankelijke recensie

Beoordeling

9.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.63
Functionaliteit
9.73
Gebruiksgemak
9.53
De AMD Radeon RX 7800 XT is een krachtige grafische kaart die uitblinkt in veeleisende 1440p gaming. Met zijn nieuwe architectuur levert hij vergelijkbare prestaties als zijn voorganger. De beste modellen van de RX 7800 XT, waaronder de PowerColor Red Devil, ASRock Challenger OC, GIGABYTE Radeon en ASRock Steel Legend, bieden uitstekende rasterisatiemogelijkheden, 16 GB VRAM en verschillende koeloplossingen.

Volgens PCGuide bieden deze modellen een goede balans tussen prestaties en prijs, waardoor ze ideaal zijn voor 1440p gaming. De PowerColor Red Devil AMD Radeon RX 7800 XT is hun favoriet als beste RX 7800 XT in het algemeen.

De AMD Radeon RX 7800 XT kreeg positieve feedback van gebruikers tijdens gamescom, zoals vermeld op de AMD-website. 93% van de gebruikers meldde soepel gamen op 1440p Max instellingen en 88% raadde de grafische kaart aan. Gebruikers beschreven de prestaties als ongelooflijk, solide en perfect. De GPU behaalde goede FPS-scores in verschillende games op 1440p Max instellingen.

Op het gebied van functies biedt de AMD Radeon RX 7800 XT een scala aan technologieën, waaronder AMD FidelityFX Super Resolution, AMD Link voor gamen overal en AMD Radeon Boost voor extra snelle gaming. Het bevat ook AMD Smart Access Memory, AMD Noise Suppression en AMD Radeon Image Sharpening.

Vergeleken met zijn voorganger wordt de RX 7800 XT beschouwd als een horizontale stap in plaats van een grote upgrade, zoals opgemerkt door Tom's Hardware. Desondanks biedt hij nog steeds uitstekende prestaties bij gaming, contentcreatie en AI-taken.

Hoewel de AMD Radeon RX 7800 XT indrukwekkende prestaties en functies biedt, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke beperkingen. De recensie van PCMag was niet beschikbaar op het moment van schrijven, maar het is van belang om andere bronnen te raadplegen voor een compleet beeld.

Al met al is de AMD Radeon RX 7800 XT een solide keuze voor veeleisende 1440p gaming. Hij biedt uitstekende prestaties, geavanceerde functies en een goede balans tussen prijs en prestaties. Of je nu een gamer of contentcreator bent, de RX 7800 XT is een betrouwbare optie om je grafische ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

4. Intel Arc A770

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Intel Arc A770

 • list plusUitstekende prestaties voor 1440p gaming
 • list plusConcurrerend geprijsd en kan goed opboksen tegen midrange opties van Nvidia en AMD
 • list plusKrachtige gaming prestaties en ondersteuning voor ray tracing

Nadelen Intel Arc A770

 • list plusMisschien niet de beste keuze voor oudere games
 • list plusRecensie van PCMag kon niet worden bekeken vanwege technische problemen

Beoordeling

9.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.32
Functionaliteit
9.32
Gebruiksgemak
10
De Intel Arc A770 is een budgetvriendelijke grafische kaart die uitstekende prestaties levert voor 1440p gaming, waardoor het een solide keuze is voor budgetbewuste gamers zoals ik. Volgens TechRadar is het misschien niet de beste optie voor oudere DirectX 9- en DirectX 10-titels, maar blinkt het uit in moderne pc-games. De prestaties van de kaart zijn voortdurend verbeterd door regelmatige driver-updates van Intel.

"De Intel Arc A770 heeft een concurrerende prijs en kan goed concurreren met midrange aanbiedingen van Nvidia en AMD." - TechRadar

Met een prijsklasse van $329 tot $349 is de Intel Arc A770 een aantrekkelijke optie voor gamers zoals ik die op zoek zijn naar een 1440p grafische kaart. Het is de enige kaart die beschikbaar is in deze prijsklasse en solide prestaties levert voor 1440p gaming. Bovendien past het esthetisch aantrekkelijke ontwerp gemakkelijk in de meeste gaming pc-behuizingen.

Tom's Hardware benadrukt dat de Intel Arc A770 Limited Edition GPU de intrede van Intel op de discrete GPU-markt markeert. De vertragingen in de release waren te wijten aan externe factoren zoals problemen met de toeleveringsketen en geopolitieke gebeurtenissen. De architectuur van de GPU wordt in detail uitgelegd, waarbij componenten zoals de Xe-Core, Xe Vector Engines (XVE), Xe Matrix Engines (XMX) en Thread Sorting Unit (TSU) worden benadrukt. Het ondersteunt de volledige DirectX 12 Ultimate-functieset en levert concurrerende gaming- en ray tracing-prestaties.

"De Intel Arc A770 Limited Edition wordt gezien als een krachtige concurrent op de mainstream GPU-markt." - Tom's Hardware

De Intel Arc A770 Limited Edition wordt geprezen om zijn krachtige gamingprestaties en ondersteuning voor ray tracing. Het beschikt ook over Intel's eigen XeSS upscaling-technologie, waarmee de visuele kwaliteit van games wordt verbeterd. De kaart is goed gebouwd met een aantrekkelijk ontwerp en heeft een koeling met drie ventilatoren, wat zorgt voor efficiënte warmteafvoer. Het presteert bewonderenswaardig op het gebied van stroomverbruik, temperatuur en geluidsniveaus.

"De Intel Arc A770 Limited Edition is een krachtige concurrent in het mainstream GPU-segment." - Tom's Hardware

Hoewel de Intel Arc A770 een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt, is het misschien niet de beste keuze voor mensen met een grote collectie oudere games. Nvidia en AMD hebben een langere geschiedenis van ondersteuning voor dergelijke titels. Maar voor gamers die zich voornamelijk richten op moderne pc-games en op zoek zijn naar een budgetvriendelijke 1440p grafische kaart, is de Intel Arc A770 een solide optie.

Samengevat is de Intel Arc A770 een budgetvriendelijke grafische kaart die uitblinkt in 1440p gaming-prestaties. Het kan goed concurreren met midrange aanbiedingen van Nvidia en AMD en is de enige 1440p-kaart die beschikbaar is in zijn prijsklasse. De architectuur, het ontwerp en de koeloplossing dragen bij aan de algehele aantrekkingskracht ervan. Hoewel het misschien niet de beste keuze is voor oudere games, biedt het over het algemeen een krachtige game-ervaring.

Houd er rekening mee dat de review van PCMag vanwege technische problemen niet kon worden geraadpleegd.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

5. Nvidia GeForce RTX 3070

Loading ...

Voordelen Nvidia GeForce RTX 3070

 • list plusBrengt hoge kwaliteit beeld en prestaties naar mainstream PC-gamers
 • list plusConcurreert nauw met de vorige generatie vlaggenschip, de RTX 2080 Ti, tegen een veel betaalbaardere prijs
 • list plusVeelzijdige keuze voor zowel gaming als grafisch intensieve taken

Nadelen Nvidia GeForce RTX 3070

 • list plusBeperkte beschikbaarheid, waardoor het moeilijk is om te kopen
 • list plusRTX 3060 Ti biedt iets betere waarde voor zijn prestaties

Beoordeling

9.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.47
Functionaliteit
9.96
Gebruiksgemak
9.19
De Nvidia GeForce RTX 3070 is een krachtige grafische kaart die indrukwekkende prestaties en waarde biedt voor mainstream PC-gamers. Ik maak gebruik van de tweede generatie Ampere RTX-architectuur, met onder andere tweede generatie RT Cores, derde generatie Tensor Cores en snel geheugen voor het verwerken van veeleisende games. Met ondersteuning voor ray tracing zorgt deze kaart voor realistische en meeslepende graphics, en met DLSS-technologie wordt de prestatie en beeldkwaliteit verbeterd.

"De Nvidia GeForce RTX 3070 wordt geprezen om zijn vermogen om hoge beeldkwaliteit en prestaties naar mainstream PC-gamers te brengen..." - TechRadar

Vergeleken met het vorige generatie topmodel, de RTX 2080 Ti, biedt de RTX 3070 vergelijkbare prestaties maar tegen een veel betaalbaardere prijs. Het levert indrukwekkende 4K gaming mogelijkheden voor een redelijke prijs van $499. Dit maakt het de ideale keuze voor diegenen die hoge prestaties willen zonder de bank te breken.

"De RTX 3070 concurreert dichtbij met het vorige generatie topmodel, de RTX 2080 Ti, maar tegen een veel betaalbaardere prijs." - TechRadar

Naast gaming wordt de RTX 3070 ook geprezen om zijn prestaties bij creatieve werkbelastingen. Het biedt AI-versnelling in creatieve apps en exclusieve tools van het NVIDIA Studio-platform, waardoor het een veelzijdige keuze is voor zowel gaming als grafisch intensieve taken.

"De RTX 3070 wordt ook geprezen om zijn prestaties bij creatieve werkbelastingen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor zowel gaming als grafisch intensieve taken." - TechRadar

Het ontwerp van de RTX 3070 Founders Edition is vergelijkbaar met de meer high-end RTX 3080 en 3090 Founders Editions, met een koel en stil functioneren. Het heeft geen RGB-verlichting, maar sommigen zullen de meer ingetogen uitstraling waarderen. De kaart maakt gebruik van de nieuwe 12-pins voedingsconnector van Nvidia, wat het installatieproces vereenvoudigt in vergelijking met eerdere modellen.

"De kaart functioneert koel en stil, en hoewel het geen RGB-verlichting heeft, zullen sommigen de meer ingetogen uitstraling waarderen." - Tom's Hardware

Al met al wordt de Nvidia GeForce RTX 3070 beschouwd als een van de beste grafische kaarten die er zijn, met indrukwekkende prestaties en waarde voor mainstream gamers. Het vermogen om een hoge beeldkwaliteit en prestaties te leveren tegen een betaalbare prijs onderscheidt het van de concurrentie.

"De Nvidia GeForce RTX 3070 wordt beschouwd als een van de beste grafische kaarten die er zijn, met indrukwekkende prestaties en waarde voor mainstream gamers." - TechRadar

Hoewel er krachtigere opties zijn in de RTX 3000-serie, zoals de RTX 3080 en 3090, biedt de RTX 3070 een aantrekkelijke keuze voor degenen die op zoek zijn naar een balans tussen prestaties en prijs. Het excelleert in het leveren van gamingervaringen van hoge kwaliteit op 4K-resolutie en is ook in staat om moeiteloos creatieve werkbelastingen aan te kunnen.

"De RTX 3070 biedt geweldige waarde voor zijn prestaties." - Tom's Hardware

Het is echter de moeite waard om op te merken dat de beschikbaarheid van de RTX 3070, net als andere GPU's op de markt, beperkt kan zijn, wat het voor sommige gebruikers moeilijk maakt om aan te schaffen. Daarnaast biedt de RTX 3060 Ti iets betere waarde voor zijn prestaties in vergelijking met de RTX 3070.

Al met al is de Nvidia GeForce RTX 3070 een uitstekende grafische kaart die indrukwekkende prestaties, waarde en veelzijdigheid biedt. Het is een uitstekende keuze voor mainstream gamers en content creators, met een balans tussen kracht en betaalbaarheid.

Verkrijgbaar bij:

6. Uitstekende prestaties in 4K gaming: Nvidia GeForce RTX 4090

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Nvidia GeForce RTX 4090

 • list plusIndrukwekkende prestaties voor gaming en professionele taken
 • list plusOvertreft voorgangers in renderprestaties
 • list plusNatieve 4K ray-traced gaming zonder de noodzaak van DLSS

Nadelen Nvidia GeForce RTX 4090

 • list plusHogere prijs in vergelijking met zijn voorganger
 • list plusVereist zorgvuldig beheer van stroom en kabels

Beoordeling

9.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.26
Functionaliteit
9.39
Gebruiksgemak
9.7
De Nvidia GeForce RTX 4090 is een krachtige grafische kaart die indrukwekkende mogelijkheden biedt voor zowel gaming als professionele taken. Hij levert aanzienlijke prestatieverbeteringen ten opzichte van zijn voorgangers, waardoor het een topkeuze is voor gamers en creatievelingen. Volgens TechRadar biedt hij een 50% tot 70% verbetering in synthetische en gaming prestaties in vergelijking met eerdere modellen.

Een van de opvallende kenmerken van de RTX 4090 is zijn renderprestaties. Hij presteert beter dan de RTX 3090 in Blender Cycles prestaties, waardoor hij een uitstekende keuze is voor content creators en professionals. Op het gebied van gaming biedt de RTX 4090 volledig native 4K ray-traced gaming prestaties zonder de noodzaak van DLSS, wat de volwassenheid van Nvidia's ray tracing cores van de derde generatie laat zien.

De RTX 4090 wordt aangedreven door de Ada Lovelace-architectuur en beschikt over nieuwe streaming multiprocessors, tensor cores van de vierde generatie en ray tracing cores van de derde generatie. Deze combinatie zorgt voor uitstekende prestaties en energie-efficiëntie. Met DLSS 3 levert hij tot vier keer betere prestaties in vergelijking met brute-force rendering. Daarnaast biedt hij functies zoals 8K HDR gaming, NVIDIA Studio tools en NVIDIA G-SYNC voor verbeterde beeldkwaliteit.

Hoewel de RTX 4090 uitblinkt in prestaties, komt hij wel met een hoger prijskaartje in vergelijking met zijn voorganger. Echter, gezien zijn ongelooflijke kracht en waarde in vergelijking met andere grafische kaarten op de markt, blijft het een overtuigende keuze voor degenen die het zich kunnen veroorloven.

Tom's Hardware prijst de RTX 4090 om zijn gaming prestaties op 4K resolutie, evenals op lagere resoluties. Het benadrukt ook zijn uitzonderlijke prestaties in DLSS 3, latentie en "pure" ray tracing. De kaart wordt ook geprezen om zijn mogelijkheden in professionele taken en video-encoding.

Het is belangrijk op te merken dat de RTX 4090 zorgvuldige overweging vereist wat betreft stroom- en kabelbeheer vanwege zijn hoger stroomverbruik. Echter, de algehele prestaties en mogelijkheden van de kaart maken het een de moeite waard investering.

Concluderend is de Nvidia GeForce RTX 4090 een grafische kaart van topklasse die uitstekende prestaties biedt in zowel gaming als professionele taken. Zijn renderprestaties en native 4K ray-traced gaming mogelijkheden maken hem onderscheidend ten opzichte van zijn voorgangers en concurrenten. Hoewel hij een hoger prijskaartje heeft, maken zijn kracht en waarde hem een uitstekende keuze voor degenen die de beste grafische prestaties eisen.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

7. Radeon RX 6600

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Radeon RX 6600

 • list plusIndrukwekkende prestaties bij het gamen in 1080p
 • list plusDiverse technologieën om de prestaties te verbeteren
 • list plusEfficiënter stroomverbruik dan de vorige generatie RX 5600 XT

Nadelen Radeon RX 6600

 • list plusMoeite met soepele gameplay in veeleisende games op 1080p en 1440p
 • list plusLangzamere ray tracing-prestaties in vergelijking met Nvidia GPU's
 • list plusWordt als duur beschouwd voor een 1080p grafische kaart

Beoordeling

9.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.45
Functionaliteit
9.84
Gebruiksgemak
8.94
De AMD Radeon RX 6600 is een grafische kaart uit het middensegment die indrukwekkende prestaties levert voor 1080p gaming. Het is gebaseerd op de RDNA 2-architectuur en beschikt over 28 Compute Units, 1.792 Stream Processors en 8GB GDDR6 VRAM op een 128-bit bus. De kaart heeft ook 32MB Infinity Cache om de geheugenbandbreedte te verbeteren en ondersteunt ray tracing-effecten met zijn 28 Ray Accelerators.

Volgens beoordelingen presteert de RX 6600 goed in 1080p gaming en behaalt indrukwekkende framerates in populaire titels zoals Assassin's Creed Valhalla, Battlefield 5 en Call of Duty: Black Ops Cold War. Het biedt ook een reeks technologieën zoals AMD FidelityFX Super Resolution, AMD Radeon Super Resolution en AMD Smart Access Memory, die de prestaties en gamingervaring verbeteren.

De RX 6600 presteert echter minder goed in 1440p gaming. Het heeft moeite om vloeiende gameplay te leveren in veeleisende games zoals Cyberpunk 2077 en Watch Dogs Legion, zowel op 1080p als 1440p resoluties. Bovendien is de ray tracing-prestatie van de kaart langzamer in vergelijking met Nvidia GPU's.

Wat betreft stroomverbruik is de RX 6600 iets efficiënter dan de vorige generatie RX 5600 XT, maar loopt achter op Nvidia's RTX 3060. De prijs van de RX 6600 wordt ook als hoog beschouwd voor een 1080p grafische kaart, hoewel het gezien de huidige GPU-schaarste redelijker is.

Al met al is de AMD Radeon RX 6600 een solide keuze voor 1080p gaming, met krachtige prestaties en een scala aan functies. Het is echter mogelijk niet de beste optie voor degenen die op zoek zijn naar 1440p prestaties of ray tracing-mogelijkheden prioriteren. Zoals TechSpot in een review zegt: "De RX 6600 is een goede optie voor 1080p gaming, maar heeft enkele beperkingen bij hogere resoluties."

In vergelijking met zijn concurrenten presteert de RX 6600 vergelijkbaar met de vorige generatie RX 5600 XT en biedt vergelijkbare prestaties als Nvidia's RTX 3060 bij 1080p. Het loopt echter achter op de vorige generatie AMD-GPU's en de RTX 3060 bij 1440p. Afhankelijk van de specifieke vereisten en het budget kunnen gebruikers andere opties overwegen voor gaming op hogere resoluties.

Concluderend is de AMD Radeon RX 6600 een capabele grafische kaart uit het middensegment die uitblinkt in 1080p gaming met krachtige prestaties en een scala aan functies. Hoewel het misschien niet de beste keuze is voor 1440p gaming of het prioriteren van ray tracing, biedt het een solide game-ervaring op de beoogde resolutie.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

8. PNY NVIDIA GeForce RTX 3070

Loading ...

Voordelen PNY NVIDIA GeForce RTX 3070

 • list plusBrengt 4K-gaming naar de gewone pc-gamer
 • list plusIndrukwekkende prestaties tegen een redelijke prijs
 • list plusOndersteunt functies zoals ray tracing en AI-verwerking

Nadelen PNY NVIDIA GeForce RTX 3070

 • list plusHogere ventilatorsnelheden en geluidsniveaus in vergelijking met sommige andere kaarten
 • list plusHeeft mogelijk niet hetzelfde koelniveau als sommige andere kaarten

Beoordeling

9.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.2
Functionaliteit
9.51
Gebruiksgemak
9.49
De PNY NVIDIA GeForce RTX 3070 is een zeer gewaardeerde grafische kaart die uitstekende prestaties en waar voor je geld biedt. Het brengt 4K-gaming naar de gemiddelde pc-gamer, waardoor het een topkeuze is voor degenen die uitstekende prestaties en beeldkwaliteit willen zonder de bank te breken.

Een recensie van TechRadar benadrukt de waarde ervan en zegt: "De Nvidia GeForce RTX 3070 wordt geprezen omdat het 4K-gaming naar de gemiddelde pc-gamer brengt...prestaties biedt die alleen worden overtroffen door de RTX 3060 Ti." Dit toont aan dat de RTX 3070 indrukwekkende prestaties biedt tegen een redelijke prijs.

De RTX 3070 wordt aangedreven door de Ampere GA104 GPU en heeft 5.888 CUDA-cores, waardoor hij veeleisende gaming- en creatieve workloads aankan. Het ondersteunt functies zoals ray tracing en AI-verwerking, waardoor de visuele kwaliteit en prestaties verder worden verbeterd.

Volgens Tom's Hardware heeft de PNY RTX 3070 een dubbele ventilatorconfiguratie met 85 mm ventilatoren en een voldoende koelsysteem. Het resulteert echter in hogere ventilatorsnelheden en geluidsniveaus in vergelijking met sommige andere kaarten. De kaart biedt ook drie DisplayPort 1.4a-uitgangen en een enkele HDMI 2.1-poort, waardoor er voldoende connectiviteitsopties zijn.

Wat betreft de concurrentie, valt de RTX 3070 op door zijn prijs-prestatieverhouding. Het biedt vergelijkbare prestaties als de high-end RTX 3080 en RTX 3090 tegen een veel betaalbaardere prijs. Zoals TechRadar opmerkt, is het een topkeuze voor degenen die zich de high-end modellen niet kunnen veroorloven.

Het is echter vermeldenswaard dat de PNY RTX 3070 mogelijk niet hetzelfde koelniveau heeft als sommige andere kaarten op de markt. Tom's Hardware vermeldt dat het kleinere ventilatoren en minder heatpipes heeft, wat resulteert in hogere ventilatorsnelheden en geluidsniveaus. Dit kan een mogelijke beperking zijn voor degenen die rustige werking belangrijk vinden.

Al met al is de PNY NVIDIA GeForce RTX 3070 een uitstekende grafische kaart die uitstekende prestaties en waar voor je geld biedt. Het brengt 4K-gaming naar de gemiddelde pc en blinkt uit in zowel gaming- als creatieve workloads. Hoewel het mogelijk niet het meest geavanceerde koelsysteem heeft, maakt de prijs-prestatieverhouding het een zeer aanbevolen keuze voor gamers en content creators.

Verkrijgbaar bij:

9. NVIDIA Quadro RTX 4000

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen NVIDIA Quadro RTX 4000

 • list plusIndrukwekkende prestaties en geavanceerde functies
 • list plusOndersteuning voor real-time ray tracing en kunstmatige intelligentie
 • list plusEnergiezuinig en in staat om veeleisende workloads aan te kunnen

Nadelen NVIDIA Quadro RTX 4000

 • list plusDuur in vergelijking met concurrenten

Beoordeling

9.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.3
Functionaliteit
9.24
Gebruiksgemak
9.39
De NVIDIA Quadro RTX 4000 is een professionele grafische kaart die indruk maakt met zijn indrukwekkende prestaties en geavanceerde functies, waardoor het een uitstekende keuze is voor gebruikers van werkstations. Met zijn Turing-architectuur, 8GB GDDR6-geheugen en 2304 CUDA-cores kan hij moeiteloos complexe workloads aan. De ondersteuning voor realtime ray tracing en kunstmatige intelligentie zorgt voor verbluffende visuals en verbeterde productiviteit. Volgens HotHardware wordt de Quadro RTX 4000 geprezen om zijn prestaties en energie-efficiëntie, waardoor het een uitstekende optie is voor professionals. Sommige gebruikers vinden echter dat het duur is in vergelijking met zijn concurrenten.

De Quadro RTX 4000 heeft de TU104 grafische processor, 144 texture mapping units en 64 ROPs, zoals benadrukt door TechPowerUp. Hij bevat ook 288 tensor cores en 36 raytracing acceleratie cores, wat de machine learning-toepassingen verbetert. Het 8GB GDDR6-geheugen, 256-bits geheugeninterface en de werkfrequentie van 1005 MHz (boostbaar tot 1545 MHz) dragen bij aan zijn indrukwekkende prestaties. De kaart haalt stroom uit een enkele 8-pins connector en heeft een maximaal stroomverbruik van 160W. De connectiviteitsopties omvatten drie DisplayPort 1.4a-uitgangen en één USB Type-C-uitgang. Met een koeloplossing met één sleuf is de Quadro RTX 4000 goed geschikt voor kleinere PC-vormfactoren.

Volgens UserBenchmark wordt de Quadro RTX 4000 hoog aangeschreven door gebruikers en biedt het de beste prijs-kwaliteitverhouding op basis van zijn prestaties in de praktijk. Het wordt beschouwd als de snelste optie qua werkelijke snelheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor typische consumenten.

Vergeleken met zijn voorganger, de Quadro P4000, biedt de RTX 4000 een aanzienlijke prestatieverbetering, zoals benadrukt door TechGage. Met een toename van 34% in TFLOPS voor dezelfde prijs, is het een krachtige grafische kaart voor deep learning en AI-toepassingen. De toevoeging van Tensor en RT-cores verbetert verder zijn mogelijkheden.

Al met al is de NVIDIA Quadro RTX 4000 een eersteklas grafische kaart met uitstekende prestaties en geavanceerde functies voor professionele gebruikers. Zijn Turing-architectuur, ondersteuning voor realtime ray tracing en kunstmatige intelligentie maken het een opvallende keuze. Hoewel het duur kan zijn in vergelijking met concurrenten, maken de energie-efficiëntie en het vermogen om veeleisende workloads aan te kunnen het een waardevolle investering. De evolutie van de Quadro RTX 4000 ten opzichte van eerdere modellen is duidelijk zichtbaar in zijn verbeterde architectuur en aanzienlijke prestatieverbetering. De belangrijkste gebruiksscenario's zijn werkstationtoepassingen, deep learning, AI en virtual reality. Over het algemeen biedt de Quadro RTX 4000 een balans tussen prestaties, functies en waarde, waardoor het een sterke concurrent is op de markt van professionele grafische kaarten.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

10. ASUS ROG Strix GeForce RTX

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen ASUS ROG Strix GeForce RTX

 • list plusUitzonderlijke prestaties
 • list plusIndrukwekkende koelmogelijkheden
 • list plusGeschikt voor gaming op hoog niveau en grafisch intensieve taken

Nadelen ASUS ROG Strix GeForce RTX

 • list plusHoge prijs

Beoordeling

9.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.68
Functionaliteit
9.21
Gebruiksgemak
8.98
De ASUS ROG Strix GeForce RTX 4090 OC Edition is een beest van een grafische kaart die buitengewone prestaties en indrukwekkende koelmogelijkheden biedt. Hij is groter en zwaarder dan zijn voorgangers, de RTX 4090 Founders Edition en de RTX 3090 ROG Strix. Met een hoekig design en minimale RGB-verlichting heeft hij een rechthoekige plastic cover aan het einde en een RGB "Republic of Gamers" logo. De kaart heeft een dubbele IO-beugel, maar neemt in de praktijk vier slots in beslag.

Een van de opvallende kenmerken van de RTX 4090 OC Edition is het uitstekende koelsysteem. Het heeft drie 104mm axiale ventilatoren met geïntegreerde randen voor verbeterde luchtstroom en statische druk. De koelvinnen zijn parallel georiënteerd aan de IO-beugel, waardoor de meeste luchtstroom aan de boven- en onderkant van de kaart wordt geleid. Dit zorgt ervoor dat de kaart koel en stil blijft, zelfs bij zware belasting, waardoor hij ideaal is voor high-performance gaming.

Wat specificaties betreft, biedt de RTX 4090 OC Edition indrukwekkende prestaties. Hij heeft een overgeklokte GPU en voldoende VRAM, waardoor hij de meest veeleisende games en toepassingen kan draaien op hoge resoluties en framerate. Hij beschikt ook over dubbele HDMI 2.1-poorten en triple DisplayPort-uitgangen, hoewel er slechts vier tegelijk actief kunnen zijn. Het is vermeldenswaard dat de DP-poorten de oudere 1.4a-standaard gebruiken, wat voor sommige gebruikers een beperking kan zijn.

Volgens recensies is de RTX 4090 OC Edition een topklasse grafische kaart die buitengewone prestaties levert. Hij is met name geschikt voor enthousiastelingen en professionals die de allerbeste prestaties nodig hebben en bereid zijn te investeren in een high-end grafische kaart. Het komt echter met een premium prijskaartje.

In vergelijking met zijn tegenhangers is de ASUS ROG Strix GeForce RTX 4090 OC Edition beter dan de standaard ROG Strix GeForce RTX 4090 vanwege zijn nieuwere versie van OpenCL. Daarnaast heeft ASUS twee nieuwe compacte versies van de RTX 4090 geïntroduceerd, de ROG Strix LC GeForce RTX 4090 en TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC. De ROG Strix LC-variant beschikt over vloeistofkoelingstechnologie, terwijl de TUF Gaming-variant een compact ontwerp en krachtige prestaties biedt.

Al met al is de ASUS ROG Strix GeForce RTX 4090 OC Edition een grafische kaart van topklasse die uitblinkt in prestaties en koelmogelijkheden. Het is een uitstekende keuze voor high-performance gaming en andere grafisch-intensieve taken. Het premium prijskaartje kan echter een beperkende factor zijn voor sommige gebruikers. Als je op zoek bent naar compromisloze prestaties en bereid bent te investeren, is deze grafische kaart een uitstekende keuze.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Succes en hopelijk maak je de beste koop!

Bestenu

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze pagina gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Videokaarten. Er zijn namelijk 2393 verschillende aan te schaffen ...

Bedankt voor het lezen!