Bestenu

Beste intel processors - dec. 2022

Met meer dan 65 intel processors op de markt zie je al snel door de bomen het bos niet meer.
hier vind je de beste intel processors op een rij
01Score: 9.4
Intel Core i5-10400F (BX8070110400F) processor Socket LGA1200 (Intel 400 serie chipset) 65 W
Intel Core i5-10400F (BX8070110400F) processor Socket LGA1200 (Intel 400 serie chipset) 65 W
Ga naar laagste prjis
02Score: 9.3
Intel Core i7-9700
Intel Core i7-9700
Ga naar laagste prjis
03Score: 9.1
Intel Core i7-12700K
Intel Core i7-12700K
Ga naar laagste prjis
04Score: 8.8
Intel Core i5-11600K
Intel Core i5-11600K
Ga naar laagste prjis
05Score: 8.6
Intel Core i9-12900K
Intel Core i9-12900K
Ga naar laagste prjis
06Score: 8.3
Intel® Core i3-10105F
Intel® Core i3-10105F
Ga naar laagste prjis
07Score: 8
Intel Core i7-11700KF
Intel Core i7-11700KF
Ga naar laagste prjis
08Score: 7.8
Intel Core i5-11400
Intel Core i5-11400
Ga naar laagste prjis
09Score: 7.3
Intel Core i5-9600KF processor Box 3,7 GHz 9 MB Smart Cache
Intel Core i5-9600KF processor Box 3,7 GHz 9 MB Smart Cache
Ga naar laagste prjis
10Score: 6.8
Intel Core i3-10100F-processor
Intel Core i3-10100F-processor
Ga naar laagste prjis
hero illustration

De Bestenu Intel Processor Koopgids

avatar-contour
Michael Kramer

Michael Kramer

Gepubliceerd op: Nov 26, 2021


De strijd tussen Intel en AMD is intenser dan ooit tevoren. De inhaalsslag van AMD is op zijn minst indrukwekkend, maar Intel laat zich niet uit het veld slaan. Je leest in deze koopgids daarom of een Intel processor geschikt is voor jou – en zo ja, welke.

Wat is het verschil tussen AMD en Intel?

Niet alleen de merknamen verschillen, maar ook de prestaties. Daarover lees je meer onder het kopje "Is een AMD of Intel processor beter?"

Ook de opbouw van de processors verschilt. De pins, waarmee de processor contact maakt met het moederbord, zitten bij AMD processors op de processor zelf. Bij Intel processors zitten deze pins juist op het moederbord. Met AMD processors moet je daarom iets voorzichtiger zijn wanneer je deze hanteert, want gebroken pins leiden tot een onbruikbare chip.

AMD processors hebben in vergelijking met Intel chips gemiddeld ook meer cores. Dit is niet alleen op zich handig, maar ook voor simultaneous multi-threading of hyperthreading (Intels merkspecifieke naam hiervoor), waarbij ze fysieke cores in virtuele cores opdelen.

Één core levert twee threads op; twee cores levert vier threads op, enzovoorts. Heeft een processor meer cores, dan heeft hij ook meteen meer threads. Dat geeft AMD het voordeel bij multitasken.

Intels kloksnelheden zijn verder over het algemeen hoger. Dat betekent dat een enkele core van een Intel processor meer werk aankan dan een enkele core van een vergelijkbare AMD processor. Dat komt vooral goed van pas bij gaming en andere taken die niet afhankelijk zijn van multi-threading.

Ten slotte is de prijs-kwaliteitverhouding van AMD beter. Je wilt het als Intel-fan misschien niet horen, maar het feit is dat je voor minder geld een AMD processor krijgt die vergelijkbaar presteert.

Is een AMD of Intel processor beter?

Dat is grotendeels afhankelijk van wat je zoal doet met je pc en hoe groot je budget is. De algemene consensus is dat Intel beter presteert tijdens gamen, terwijl AMD beter presteert bij multitasken. De verschillen tussen twee direct concurrerende Intel en AMD chips bedraagt in veel gevallen echter luttele milliseconden.

Veel van het verschil dat online besproken wordt door experts is dan ook niet of nauwelijks merkbaar voor de gemiddelde mens. Dat wilt niet zeggen dat je er helemaal niet stil bij hoeft te staan.

Ben je een echte productiviteitstijger die met veel zware programma's jongleert? Dan is een AMD processor net een betere keuze. Dat komt doordat AMD processoren over het algemeen meer cores hebben dan Intel processors, zoals hierboven gezegd. Daardoor hebben ze ook meer threads (virtuele cores).

Zodoende presteert AMD beter op zogeheten multi-threaded tasks, zoals videobewerking of 3D-ontwerp. Die maken optimaal gebruik van meerdere threads. Games daarentegen leunen meestal met name op een enkele core. In dat geval geeft de kloksnelheid de doorslag, waarmee Intel meestal wint.

Welke AMD processor staat gelijk aan Intel i5?

De Ryzen 5-lijn staat in veel opzichten lijnrecht tegenover de i5-serie van Intel. Dit zijn allebei midrange processors, waarbij je wel rekening moet houden met de specifieke eigenschappen van de processors. Niet elke Ryzen 5 processor is hetzelfde, en hetzelfde geldt voor Intel i5 processors.

Kijk altijd als eerste naar de hoeveelheid cores en threads en kloksnelheid (en turbosnelheid indien van toepassing). Op basis hiervan kun je al een aardige vergelijking maken.

Welke Intel processor heb ik nodig?

Dat ligt eraan waar je je computer zoal voor gebruikt. Intel Celeron en Pentium processors zijn bedoeld voor erg goedkope computers. De Pentium-reeks was een jaar of twintig erg populair. Tegenwoordig zit deze net boven de Celeron-lijn en is eigenlijk de overweging niet meer waard, tenzij je écht alleen af en toe een mailtje stuurt en een enkel tabblad in je browser open hebt.

Hierna volgen de bekendere processors van Intel, en wel te beginnen met de i3-lijn. Dit is het instapmodel van de Intel i-serie en bepaald geen luilak. Intense games of fotobewerking gaat moeilijk hiermee, maar je kunt makkelijk browsen met meerdere tabbladen open of een simpele fotobewerking uitvoeren.

Met de Intel i5-reeks kom je al een stuk verder. Deze chips vind je vaak in computers met een excellente prijs-kwaliteitverhouding en is voor de meeste mensen genoeg. Je gamet ermee en kunt tegelijkertijd streamen, hoewel dit laatste de i5-processor wel tot zijn limieten stuurt.

Hierna volgt de i7-lijn. Deze overstijgt de behoeften van veel gebruikers al en is geschikt voor livestreaming, 3D-ontwerp, videobewerking, enzovoorts. Voer je dus taken uit die veel rekenkracht van je processor vergen in samenwerking met een sterke videokaart, dan is de i7-lijn de uitgelezen keuze.

Heb je echt een breed budget en doe je niets anders dan renderen en grafisch zeer intense games streamen op hoge kwaliteit, dan is een i9-processor nóg beter. Toch is het voordeel hiervan over een i7-processor vrij minimaal en over het algemeen het extra geld niet echt waard.

Je let idealiter op meer dan alleen de processorlijn. Kijk ook naar de andere kenmerken die de naam van een specifieke processor weggeeft. Je hebt bijvoorbeeld een Intel Core i7-7500U, of een Intel Core i7-7Y75. De specificaties van die twee zien er wezenlijk anders uit.

Zo ontleed je de naam "Intel Core I7-7500" bijvoorbeeld zo: Intel Core is de merknaam; i7 is de naamaanduiding; 7 geeft de generatie aan; 500 geeft de SKU aan; en U is een productlijntoevoeging. De volgorde ligt soms net iets anders. Zo zie je bij de Intel Core i7-7Y75 dat de productlijntoevoeging in het midden staat in plaats van achteraan.

Die productlijntoevoeging bevat vaak belangrijke informatie. Intel heeft hier een hele pagina aan toegewijd.

Wat is SKU?

SKU staat voor "Stock Keeping Unit" en is niks meer of minder dan een scanbare barcode. Hiermee houdt de fabrikant en de verkoper de locatie en beschikbaarheid van het product in de gaten.

Wat zijn cores?

Een core is de processor van de processor zelf. Dat klinkt misschien verwarrend, maar zie het als het brein van de processor (terwijl de processor weer als brein van de computer wordt gezien). Hoe meer cores zo'n processor heeft, hoe meer denkvermogen hij heeft en hoe beter hij is in multitasken.

Vroeger hadden processors een enkele core die één taak tegelijkertijd kon uitvoeren. Tegenwoordig hebben ze minstens twee cores die elk een andere taak kunnen uitvoeren. Veel processors gebruiken ook simultaneous multithreading oftewel hyperthreading (dit is Intels merkspecifieke naam). Een core wordt hierbij opgedeeld in virtuele cores, welke threads heten.

Sommige apps maken hier beter gebruik van dan andere. Games, die zogenaamd lightly threaded zijn, maken hier weinig gebruik van. Videobewerking, streamen op bijvoorbeeld Twitch en dergelijke heeft veel meer baat bij meerdere threads.

hero illustration

Hoe komt deze geweldige intel processor reeks tot stand..?

De wereld verandert snel... en dus de zoektocht naar de beste intel processor ook!
In het verleden ging je naar een winkel om tips te krijgen over intel processors, maar tegenwoordig ondersteunt een robot jou!
illustration
Onze kunstmatige intelligentie scant alle intel processors die aangeboden worden in Nederland. Hij scant de prijzen, aanbiedingen, leest de ervaringen van consumenten en kijkt welke intel processors het best verkopen
illustration
Al deze data wordt onderzocht door middel van de nieuwste technologie. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van intel processors stelt hij deze lijst samen!
Vind je dit net zo cool als wij? Vergeet dan niet dit artikel te sharen!
illustration
hero illustration

Artikelen die soortgelijk zijn aan intel processors

De beste intel processors in een handige lijst

1 - Intel Core i5-10400F (BX8070110400F) processor Socket LGA1200 (Intel 400 serie chipset) 65 W

Loading..
Ga naar laagste prjis

Intel Core i5-10400F processor (BX8070110400F) Socket LGA1200 (Intel 400 serie chipset) 65 W - 6 cores tot 4,3 GHz - Zonder grafische chipset

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

2 - Intel Core i7-9700

Loading..
Ga naar laagste prjis

De Core i7-9700 van Intel is een 9e generatie processor uit de Coffee Lake familie. De processor is geschikt voor LGA1151 moederborden welke voorzien zijn van een chipset uit de 300-serie en een compatibel bios. De i7-9700 beschikt over 8 cores en 12MB SmartCache. De CPU heeft een kloksnelheid van 3 GHz met een maximale Turbo tot 4.7 GHz. De processor is voorzien van een geïntegreerde Intel UHD Graphics 630 grafische controller.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

3 - Intel Core i7-12700K

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: De Intel Core i7-12700K heeft een Intel LGA 12700K socket. Zorg dat je moederbord dezelfde socket heeft, anders werkt je processor niet. De Intel Core i7-12700K is een krachtige processor van Intel's twaalfde generatie en gebruik je voor zwaardere programma's. Deze i7 CPU heeft 12 kernen en 20 threads, waardoor hij geschikt is om meerdere intensieve taken tegelijk uit te voeren. Denk aan professionele videobewerking en 3D content creatie. De i7-12700K heeft niet alleen veel kernen maar ook nog eens een base clock van 3.6 gigahertz en een turbo clock van 5.0 gigahertz. Hierdoor is de processor ook zeer geschikt voor high-end gaming.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

4 - Intel Core i5-11600K

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: de Intel Core i5 11600K heeft een Intel FCLGA 1200 socket. Controleer of je moederbord dezelfde socket heeft, anders werkt je processor niet. Met de Intel Core i5 11600K haal je een elfde generatie Intel processor in huis voor schrijfwerkzaamheden, beeldbewerking en gaming. Deze processor heeft 6 kernen en 12 threads, waardoor je genoeg rekenkracht hebt om verschillende taken tegelijk uit te voeren. Zo heb je geen last van vastlopers in Microsoft Office programma's. Door de turbo kloksnelheid tot 4,9 gigahertz draaien bewerkingsprogramma's en eenvoudige games zoals The Sims soepel. Heb je nog meer snelheid nodig, bijvoorbeeld om te multitasken? De unlocked multiplier ondersteunt overklokken, zodat je de kloksnelheid naar wens opvoert. Daarnaast heeft de i5 11600K een geïntegreerde Intel UHD Graphics 750 videochip waarmee je gerust simpele games zoals Minecraft speelt of 4K films kijkt. Je hebt hiervoor geen losse videokaart nodig. De geheugencontroller ondersteunt RAM geheugen met een snelheid van maximaal 3200 megahertz.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

5 - Intel Core i9-12900K

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: De Intel Core i9-12900K heeft een Intel LGA 1700 socket. Zorg dat je moederbord dezelfde socket heeft, anders werkt je processor niet. De Intel Core i9-12900K is één van de krachtigste processoren van Intel's twaalfde generatie. Deze i9 CPU heeft 16 kernen en 24 threads, waardoor hij geschikt is om meerdere intensieve taken tegelijk uit te voeren. Denk aan professionele videobewerking en 3D content creatie. De i9-12900K heeft niet alleen veel kernen maar ook nog eens een base clock van 3.2 gigahertz en een turbo clock van 5.2 gigahertz. Hierdoor is de processor ook zeer geschikt voor high-end gaming.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

6 - Intel® Core i3-10105F

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: de Intel Core i3 10305F heeft een Intel FCLGA 1200 socket. Controleer of je moederbord dezelfde socket heeft, anders werkt je processor niet. Werk in Microsoft Word, Excel en browsers met de Intel Core i3 10105F. Deze Intel processor heeft 4 kernen en 8 threads. Dit betekent dat elke kern tot 8 verschillende instructies verwerkt, waardoor je basistaken soepel uitvoert. Zo verwerk je teksten, surf je op het internet en speel je nu en dan een eenvoudig spelletje Met een standaard kloksnelheid van 3,7 gigahertz heb je hier voldoende rekenkracht voor. Je stapt automatisch over op de turbo snelheid tot 4,4 gigahertz zodra een programma of game meer rekenkracht vereist. De i3 10105 beschikt over 6 megabyte cachegeheugen, wat zorgt voor snellere gegevensuitwisseling met het werkgeheugen. De TDP (Thermal Design Power) van 65 watt houdt in dat de processor relatief weinig hitte produceert, waardoor je op de energierekening bespaart. De geheugencontroller ondersteunt RAM geheugen met een snelheid tot 2666 megahertz.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

7 - Intel Core i7-11700KF

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: de Intel Core i7 11700KF heeft een Intel FCLGA 1200 socket. Controleer of je moederbord dezelfde socket heeft, anders werkt je processor niet. Werk in verschillende programma's tegelijk, speel de nieuwste games en bewerk foto's of video's met de Intel Core i7 11700KF. Deze elfde generatie Intel processor heeft 8 kernen en 16 threads, waardoor je meerdere zware taken tegelijkertijd uitvoert. Zo stream je jouw gameplay terwijl je een potje Fornite speelt of bewerk je hoge resolutie foto's in meerdere vensters. Met de standaard kloksnelheid van 3,6 gigahertz draaien veeleisende applicaties zoals Adobe Premiere Pro soepel. Wanneer je tijdens het gamen in één keer meer rekenkracht nodig hebt, stapt de processor automatisch over naar de 5,0 gigahertz turbo kloksnelheid. Wil je de processor nog sneller maken? Door de unlocked multiplier overklok je de i7 11700KF gemakkelijk. Hierdoor weet je zeker dat zware programma's zoals Adobe software en games soepel draaien. De geheugencontroller ondersteunt RAM geheugen met een snelheid van maximaal 3200 megahertz.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

8 - Intel Core i5-11400

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: de Intel Core i5 11400 heeft een Intel FCLGA1200 socket. Controleer of je moederbord dezelfde socket heeft, anders werkt je processor niet. De Intel Core i5 11400 is een geschikte processor voor je dagelijkse computerwerkzaamheden. Doordat deze elfde generatie Intel processor over 6 kernen en 12 threads beschikt, weet je zeker dat multitasken soepel verloopt. Zo wissel je eenvoudig tussen verschillende Office programma's. De standaard kloksnelheid van 2,6 gigahertz zorgt voor voldoende rekenkracht. Wanneer je een foto bewerkt in Adobe Photoshop behaal je waar nodig de turbo kloksnelheid van 4,4 gigahertz. De i5 11400 stapt bij zwaardere bewerkingen automatisch op deze snelheid over, zodat je geen last krijgt van vastlopers. Kijk je graag films en series? Door de geïntegreerde Intel UHD Graphics 730 videochip speel je gerust full hd video's af en speel je simpele games als The Sims. Hiervoor hoef je geen aparte videokaart aan te schaffen. Met een TDP (Thermal Design Power) van 65 watt produceert de processor relatief weinig hitte. Zo bespaar je op de energiekosten. De geheugencontroller ondersteunt RAM geheugen met een snelheid van maximaal 3200 megahertz.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

9 - Intel Core i5-9600KF processor Box 3,7 GHz 9 MB Smart Cache

Loading..
Ga naar laagste prjis

Intel Core i5-9600KF. Processorfamilie: Intel® 9de generatie Core™ i5, Frequentie van processor: 3,7 GHz, Processor socket: LGA 1151 (Socket H4). Geheugen kanaal: Dual-channel, Maximaal intern geheugen ondersteund door processor: 128 GB, Geheugentypen ondersteund door processor: DDR4-SDRAM. Thermal Design Power (TDP): 95 W. PCI Express configuraties: 1x8+2x4,1x16,2x8, Ondersteunde instructie sets: AVX 2.0,SSE4.1,SSE4.2, Schaalbaarheid: 1S. Verpakkingsgrootte processor: 37.5 x 37.5 mm

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

10 - Intel Core i3-10100F-processor

Loading..
Ga naar laagste prjis

Intel Core i3-10100F-processor - 4 kernen - 4,3 GHz - TDP 65W (BX8070110100F)

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

Artikelen die soortgelijk zijn aan intel processors

hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen, hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Bestenu

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze gids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van intel processors. Er zijn namelijk 65 verschillende te bestellen...

Hopelijk heeft deze lijst je geholpen en kun je straks de beste