Wat is de beste AMD Processor van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 29 november, 2023

Het aanschaffen van een goede AMD Processor is een moeilijke opgave. Wat is de beste AMD Processor van 2023? Na het analyseren van 491 AMD Processors kwam de AMD B650 Motherboards als beste uit onze AMD Processor-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de AMD Processors, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 AMD Processors-experts en meer. Nieuwsgierig naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige AMD Processor-koopgids? Blijf dan vooral lezen!

De top 10 beste AMD Processors

1Score: 9.7
AMD B650 Motherboards
Beste AMD-processor
AMD B650 Motherboards
AMD
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.2
AMD Ryzen 9 7950X
AMD Ryzen 9 7950X
AMD
Ga naar laagste prijs
3Score: 8.5
AMD Ryzen 7 7700X
Hoge prestaties voor een toegankelijke prijs
AMD Ryzen 7 7700X
AMD
Ga naar laagste prijs
4Score: 7.8
AMD Ryzen 9 5900X
Beste CPU voor AM4-moederborden
AMD Ryzen 9 5900X
AMD
Ga naar laagste prijs
5Score: 7.3
AMD Ryzen 7 5800X3D
Superieure processor voor gamen op AM4-moederborden
AMD Ryzen 7 5800X3D
AMD
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu AMD Processor Koopgids

AMD heeft een enorme inhaalslag gemaakt ten opzichte Intel over de laatste paar jaren. De processors van dit bedrijf zijn dan ook lang niet meer tweederangs. Vooral in samenwerking met het beste moederbord heb je een gouden combinatie. Waar je zoal rekening mee houdt bij je keuzeproces, lees je hieronder!

Wat is het verschil tussen processors van AMD en Intel?

Het verschil zit hem niet alleen in de merknamen, maar ook in prestaties. Daarover lees je hieronder, onder het kopje "Wat is beter: AMD of Intel?" meer.

De hardware verschilt in zekere manieren. Zo zitten de pins van AMD processors op de chip zelf, in tegenstelling tot de pins die op het moederbord zelf zitten voor Intel processors.

Daarnaast zijn AMD chips beter in multitasken omdat ze in verhouding meer cores hebben, terwijl Intel chips vaker hyperthreading gebruikt. Dat wilt zeggen dat ze hun fysieke cores in virtuele cores of threads opdelen. Zo kun je een quadcore processor van Intel hebben met acht threads.

Ten slotte zijn Intel chips sneller zijn omdat hun kloksnelheden (uitgedrukt in GHz) gemiddeld hoger liggen. Dit is vooral bij single core tasks, zoals bij gaming, erg gunstig. Je leest hieronder meer over welke processor beter is voor wat.

Wat is beter: AMD of Intel?

De een is niet beter dan de ander; ze verschillen van elkaar. De prestatieverschillen zijn voor de gemiddelde mens nauwelijks merkbaar of klein genoeg om door de vingers te zien. Het gaat hier meestal om luttele milliseconden, dus neem alles met een korreltje zout.

Zo zouden de Ryzen-lijn van AMD beter zijn in multitasken dan Intels processors, en dan met name in zogeheten "multi-threaded tasks". Hierbij delen die verschillende threads de middelen van de processor maar gebruiken ze onafhankelijk. Als een programma geprogrammeerd is om dit ook optimaal te benutten, kun je binnen een proces meerdere functies hiervan parallel laten lopen.

AMD's recente processors hebben in vergelijking met Intels directe competitie vaak meer threads. Dit wilt niet zeggen dat Intel processors slecht zijn in multitasken. Wél is het zo dat je meer betaalt voor een vergelijkbaar multitask-resultaat van Intel. Dat is dan ook meteen een ander verschil tussen de twee merken: de prijs-kwaliteitverhouding van AMD is gunstiger over het algemeen.

De verschillen zijn iets merkbaarder bij gaming. Intel wint tijdens het gamen, en dan vooral in samenwerking met high-end videokaarten. Intels processors zijn 5 - 15% sneller wanneer de videokaart op de processor is afgestemd. Deze prestatieverschillen verkleinen bij 1440p en 4K-content, alsook wanneer je mainstream kaarten zoals de RTX 2070 en RX 5700 XT gebruikt.

De reden voor Intels voorsprong bij gaming-prestaties, is dat games meestal niet meer dan vier à zes cores gebruiken. Veel van AMD's cores zijn dus inactief tijdens games, maar hier komt hoogstwaarschijnlijk verandering in. Toch is er ook nog zoiets als "latency", oftewel de tijd die nodig is om bij data te komen en dit te verwerken.

AMD processors, en dan vooral de iets oudere, hebben te maken met hogere cache en memorylatency dan Intel processors. Kort gezegd doen ze er langer over om de nodige data te bemachtigen en te verwerken, wat bij Intel niet het geval is.

Het feit blijft wel dat voor gamen een nieuwere, meer geavanceerde AMD processor, zoals hun Threadripper, beter is dan een goedkopere, minder efficiënte Intel processor, zoals een Pentium chip. Andersom geldt hetzelfde: je multitaskt efficiënter met een nieuwere Intel processor dan met een oudere AMD processor.

Welke AMD processor heb ik nodig?

Bij de aankoop van een nieuwe processor geldt altijd: hoe sneller (en hoe meer cores), hoe beter. Idealiter kies je een AMD processor die niet voor 2017 is geproduceerd. Vanaf dit jaar maakt AMD enorme sprongen in prestatieniveaus.

AMD's hedendaagse processors bestaan uit de Ryzen-lijn en de Threadripper. De Ryzen processors worden onderscheiden door het aantal cores. De Ryzen 3 processors hebben tot 4 cores; de Ryzen 5 processors hebben tot 6 cores; de Ryzen 7 processors hebben tot 8 cores; en de Ryzen 9 processors hebben tot 16 cores.

Hoe hoger het modelnummer, hoe krachtiger de processor. Zo is een Ryzen 3 2200-processor zwakker dan een Ryzen 3 3100. Soms staat er ook een "X" achter, wat staat voor een iets snellere versie van de desbetreffence processor. Zo is de Ryzen 5 5600X iets sneller dan de 'gewone' Ryzen 5 5600.

De Ryzen 3-lijn is om te beginnen vooral bestemd voor de budget pc's en mensen die hun pc's niet voor intensieve taken gebruiken. Ja, je kunt er een budget gaming pc mee bouwen, maar je bent beter af met minstens een Ryzen 5-processor.

Dit is tevens waar de Ryzen-processors echt interessant worden. Dankzij hun competitieve prijs, staan ze direct tegenover de i5-lijn van Intel. Het gaat hier om een mix van quadcore en hexacore processors, waardoor ze geschikt zijn voor videobewerking en ander zwaar werk.

De Ryzen 7-processors doen hier nog een schepje bovenop en zijn vergelijkbaar met de Intel i7-processors. Ben je van plan geavanceerder werk te doen en heb je een sterke videokaart, maar wil je een optimale prijs-kwaliteitverhouding? Dan is dit je match.

Hierna volgt de Ryzen 9-lijn. Deze processors zitten precies tussen de Ryzen 7 en de Threadripper processors in. Welnu, de Threadripper. Deze maakt een enorme sprong in prijs en prestaties. De mogelijkheden hiermee zijn zo'n beetje eindeloos. Je hebt deze waarschijnlijk ook niet nodig, tenzij je met allerlei veeleisende programma's werkt en ontzettend vaak schakelt hiertussen.

Hoe installeer ik een AMD processor?

Voor het installeren van je AMD processor heb je uiteraard de processor zelf nodig en een AM4-moederbord voor Ryzen processors of een TRX40-moederbord voor de Threadripper processors. Daarnaast heb je een koeltoren of waterkoeling nodig en een schroevendraaier voor je koeler. Processors worden vaak met een eigen koeler geleverd; of je deze of een andere gebruikt, is aan jou.

Het is ook aan te raden een anti-statische armband te gebruiken. Als je statische elektriciteit opbouwt en dit vervolgens aan je computeronderdelen overdraagt, kun je je pc ernstig beschadigen. Werk je dus op tapijt of een ander materiaal waarbij je statische elektriciteit opbouwt, investeer dan in zo'n armband.

Werk je zonder zo'n armband, werk dan op een stenen of houten ondergrond met je schoenen aan, en zorg er dan voor dat je werkondergrond niet-geleidend is zoals de kartonnen doos van het moederbord. Aard jezelf vervolgens door een metalen onderdeel aan te raken, zoals je computerkast of de stroomvoorziening.

Nu begint het echte werk, en wel meteen met een kanttekening: in tegenstelling tot Intel processors, zitten de pins van de AMD processors op de chip zelf. Wees dus extra voorzichtig wanneer je deze hanteert, want gebroken pins maken de hele processor onbruikbaar.

Lokaliseer ten eerste de socket (het vierkantje waar de processor in moet). Til het armpje dat hier aan de zijkant zit op. Het kapje dat over de socket zit (als je een nieuw moederbord gebruikt), hoort nu vanzelf los te komen. Leg dit kapje aan de kant. Haal hierna de processor uit zijn verpakking en kijk naar de onderkant.

Op één van de hoekjes staat een gouden driehoekje. Deze correspondeert met een geëtst driehoekje op de socket. Het gouden driehoekje moet dus in dezelfde hoek als het driehoekje op de socket. Plaats aan de hand hiervan de processor voorzichtig in de socket. Hiervoor hoor je geen kracht te zetten; hij hoort zelf op zijn plek te vallen. Lukt dit niet, haal hem dan eruit en probeer het nogmaals.

Zit hij eenmaal goed, trek het armpje dan weer terug naar beneden en zet het vast. Hoe dit precies werkt, verschilt per moederbord en lees je terug in de handleiding. Hiervoor moet je een beetje kracht zetten, maar niet overdreven veel.

Je hebt hierna koelpasta of een "heat pad" nodig om de hitte over te dragen van de processor naar de koeler. Heeft jouw processor dit al, dan hoef je het niet zelf toe te passen, tenzij je betere koelpasta wilt gebruiken. In dat geval verwijder je de vooraf geplaatste koelpasta met een wattenstaafje en wat pure alcohol.

Daarna plaats je een hoeveelheid koelpasta ter grootte van een korrel rijst op de processor. Smeer het niet uit; dit leidt tot luchtbellen en geknoei, wat weer tot schade leidt als de koelpasta op het moederbord of onder de processor komt te zitten.

Hierna installeer je de koeler. Je kunt de meegeleverde koeler gebruiken, of een aparte aanschaffen voor nog betere koelprestaties. Hoe dan ook is de installatie hiervan uiterst specifiek afgestemd op de koeler zelf, dus raadpleeg vanaf hier de handleiding van de koeling om dit goed te doen. Dit is meteen waar je je schroevendraaier voor nodig hebt.

hero illustration

Hoe testen we AMD Processors?

Om de beste AMD Processor te vinden, hebben we een speciale testmethode uitgewerkt. We geloven in een onafhankelijke vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het verzamelen van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze AMD Processor-test hebben we 491 AMD Processors geanalyseerd.

illustration

Het eerste criterium in onze AMD Processor-test noemen we 'expertconsensus'. We beschikken over drieëntwintig onafhankelijke expertwebsites waar we datapunten verzamelen. De belangrijkste eis waar we deze websites op uitkiezen is de aanwezigheid van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze AMD Processor-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het verzamelen van testdata, bepalen onze eigen AMD Processor-experts ook welke specificaties belangrijk zijn bij het kopen van het meest geschikte AMD Processor in 2023. We combineren deze informatie met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende webwinkels, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 491 AMD Processors te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een uitgebreid statistisch model om bias te voorkomen.

illustration
hero illustration

De beste AMD Processors in een makkelijke lijst

1. Beste AMD-processor: AMD B650 Motherboards

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD B650 Motherboards

 • list plusIndrukwekkende gamingprestaties, beter dan de vorige generatie Ryzen 7 5800X.
 • list plusHoge kloksnelheden en ontgrendeld voor overklokken, waardoor aanpassing en verbeterde prestaties mogelijk zijn.
 • list plusVeelzijdige processor geschikt voor zowel gaming als productiviteitstaken.

Nadelen AMD B650 Motherboards

 • list plusIets hoger stroomverbruik in vergelijking met zijn voorganger.
 • list plusPotentiële kosten verbonden aan de nieuwe AM5-socket.

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.68
Functionaliteit
9.38
Gebruiksgemak
10
De AMD Ryzen 5 7600X is een krachtige mid-range CPU die indrukwekkende prestaties biedt bij zowel gaming als productiviteitstaken. Hij kan concurreren met de vlaggenschip Core i9-12900K van Intel in gaming benchmarks en wint in 5 van de 12 geteste games. Volgens PCWorld presteert hij zelfs beter dan de vorige generatie Ryzen 7 5800X, die bekend staat om zijn gamingkwaliteiten. Dit maakt de Ryzen 5 7600X een uitstekende keuze voor gamers die op zoek zijn naar een krachtige processor.

Een van de opvallende kenmerken van de Ryzen 5 7600X zijn de kloksnelheden. Met een maximale boostklok tot 5,3 GHz en een basisklok van 4,7 GHz biedt hij indrukwekkende snelheid en responsiviteit. Zoals AMD aangeeft, is de processor ook ontgrendeld voor overklokken, zodat gebruikers zijn prestaties nog verder kunnen opvoeren. Deze mate van aanpassing is met name aantrekkelijk voor enthousiastelingen die elk beetje prestatie uit hun systeem willen persen.

De Ryzen 5 7600X heeft een standaard TDP van 105W, wat iets hoger is dan zijn voorganger. Hoewel dit kan leiden tot iets hoger stroomverbruik, lijkt dit de prestaties niet significant te beïnvloeden. PCWorld merkt op dat ondanks het hogere stroomverbruik en de mogelijke kosten van de nieuwe AM5-socket, de Ryzen 5 7600X nog steeds een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Wat betreft de prestaties in de echte wereld wordt de Ryzen 5 7600X zeer gewaardeerd door gebruikers. Volgens UserBenchmark heeft hij een marktaandeel van 65.307.588 geteste CPU's en wordt hij beschouwd als de best beoordeelde CPU wat betreft gebruikerssentiment. Dit getuigt van zijn betrouwbaarheid en algemene tevredenheid onder gebruikers.

Hoewel de Ryzen 5 7600X uitblinkt in gaming, is het ook een capabele processor voor productiviteitstaken. Met zijn 6 cores en hoge kloksnelheden is hij goed geschikt voor veeleisende toepassingen en multitasking. Deze veelzijdigheid maakt hem een goede keuze voor gebruikers die een CPU nodig hebben die zowel gaming- als productiviteitsbehoeften aankan.

Al met al is de AMD Ryzen 5 7600X een krachtige processor die veel waar voor zijn geld biedt, zowel voor gamers als productiviteitsgebruikers. Met zijn indrukwekkende kloksnelheden, sterke gamingprestaties en positieve gebruikerssentiment is hij een topkeuze in zijn categorie. Potentiële kopers moeten echter rekening houden met het hogere stroomverbruik en de kosten van de nieuwe AM5-socket. Desondanks blijft de Ryzen 5 7600X een aantrekkelijke optie voor wie op zoek is naar een krachtige AMD-processor. Zoals PCWorld het zegt: "de AMD Ryzen 5 7600X is een geweldige CPU die wordt overschaduwd door de hoge kosten van AM5."

Verkrijgbaar bij:

Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

2. AMD Ryzen 9 7950X

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD Ryzen 9 7950X

 • list plusIndrukwekkende gaming- en productiviteitsprestaties
 • list plusUitzonderlijke multitasking-mogelijkheden
 • list plusAanzienlijke boost in gamingprestaties met AMD's 3D V-Cache-technologie

Nadelen AMD Ryzen 9 7950X

 • list plusHoge prijs van $699
 • list plusVereist een upgrade naar een nieuw AM5-moederbord en DDR5 RAM
 • list plusMogelijk niet de meest budgetvriendelijke optie voor alle gebruikers

Beoordeling

9.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.8
Functionaliteit
8.86
Gebruiksgemak
9.69
De AMD Ryzen 9 7950X is een high-end processor die indrukwekkende prestaties levert op het gebied van gamen en productiviteit. Met 16 cores en 32 threads biedt het uitzonderlijke multitasking mogelijkheden. De toevoeging van AMD's 3D V-Cache technologie, met een extra L3 cache chiplet, zorgt voor een significante boost in gaming prestaties, vooral bij esports titels op 1080p. Volgens TechRadar wordt het zelfs geprezen als de beste gaming CPU, die zelfs de topaanbiedingen van Intel overtreft.

De Ryzen 9 7950X heeft een totale cache van 144MB, inclusief 128MB aan gaming-boostende L3 cache, wat bijdraagt aan de indrukwekkende prestaties. De chiplet is gefabriceerd op het 7nm proces en heeft een piek bandbreedte van 2.5 TB/s. Het biedt ook verbeterde energie-efficiëntie in vergelijking met zijn voorganger, met een basis TDP van 120W en een max PPT van 162W.

Volgens PCMag zijn de boost snelheden aanzienlijk verhoogd, waarbij de Ryzen 9 7950X3D een snelheid van 5.7 GHz bereikt. Overklokken is mogelijk voor geheugen, Infinity Fabric, en via Precision Boost Overdrive (PBO) en Curve Optimizer. De processor heeft een prijs van $699 en is compatibel met AM5 platforms.

De Ryzen 9 7950X3D blinkt ook uit in creatieve taken zoals videobewerking, waardoor het een topkeuze is voor content creators. Het toont verbeteringen in architectuur en platform functies, met ondersteuning voor DDR5 geheugen en PCIe 5.0, wat snelle geheugen en hoge bandbreedte biedt voor toekomstige grafische kaarten en SSD's. Het bevat ook geïntegreerde graphics in de IOD, voornamelijk voor weergavedoeleinden en om tegemoet te komen aan bedrijfssystemen. De CPU ondersteunt Hybrid Graphics, waardoor gebruikers rechtstreeks op het moederbord kunnen aansluiten en toch gebruik kunnen maken van een discrete grafische kaart.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de Ryzen 9 7950X3D een hoog prijskaartje heeft van $699 en een upgrade vereist naar een nieuw AM5 moederbord en DDR5 RAM, zoals vermeld door TechRadar. Het is misschien niet de meest budgetvriendelijke optie voor alle gebruikers.

In vergelijking met de processors van Intel biedt de Ryzen 9 7950X3D competitieve prestaties, waarbij AMD naar verwachting niet in staat zal zijn om zijn mogelijkheden te evenaren, volgens TechRadar. Het wordt beschouwd als de beste processor die momenteel beschikbaar is op het gebied van gaming prestaties.

Al met al is de AMD Ryzen 9 7950X3D een krachtige processor die indrukwekkende prestaties levert op het gebied van gamen en productiviteit. Het blinkt uit in multitasking, gamen en creatieve taken, waardoor het een topkeuze is voor gamers en content creators. Het hoge prijskaartje en de noodzaak van een platform upgrade kunnen echter beperkende factoren zijn voor sommige gebruikers.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

3. Hoge prestaties voor een toegankelijke prijs: AMD Ryzen 7 7700X

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD Ryzen 7 7700X

 • list plusUitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • list plusIndrukwekkende kloksnelheden met een maximale boostklok tot 5,4 GHz en een basisklok van 4,5 GHz
 • list plusCompatibiliteit met PCIe 5.0 en DDR5-geheugen voor snellere gegevensoverdracht en verbeterde geheugenprestaties

Nadelen AMD Ryzen 7 7700X

 • list plusVereist een nieuw moederbord en DDR5 RAM, wat de totale kosten verhoogt

Beoordeling

8.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.75
Functionaliteit
8
Gebruiksgemak
8.66
Ik ben de AMD Ryzen 7 7700X, een krachtige desktopprocessor die uitstekende waarde biedt voor je geld. Ik pronk met indrukwekkende kloksnelheden, met een maximale boostklok tot wel 5,4 GHz en een basisfrequentie van 4,5 GHz. Volgens PCMag is hij ontgrendeld voor overklokken, zodat je zijn prestaties nog verder kunt opvoeren. Voor optimale prestaties wordt een hoogwaardige luchtkoeler aanbevolen.

Een opvallende functie van de Ryzen 7 7700X is zijn compatibiliteit met PCIe 5.0 en DDR5-geheugen, zoals vermeld op de officiële website van AMD. Dit zorgt voor snellere gegevensoverdracht en verbeterde geheugenprestaties. Daarnaast beschikt de processor over AMD Radeon Graphics met een kernaantal van 2 en een frequentie van 2200 MHz, waardoor hij degelijke grafische mogelijkheden biedt.

Volgens UserBenchmark heeft de Ryzen 7 7700X een marktaandeel van 0,0001%, wat wijst op zijn populariteit onder gebruikers. Hij ontvangt ook hoge gebruikersbeoordelingen en zijn prestaties in de echte wereld worden geprezen vanwege de snelheid en waarde voor je geld. Sterker nog, hij wordt beschouwd als de beste processor in zijn categorie wat betreft waarde voor je geld en prestaties in de echte wereld.

TechRadar noemt de Ryzen 7 7700X de beste processor voor de meeste mensen, hij blinkt uit in echte toepassingen, gaming en taken die veel rekenkracht vereisen. Hij presteert beter dan chips met meer kernen en kan goed concurreren met duurdere gaming-processors zoals de Ryzen 7 5800X en de Intel Core i9-12900K. Vooral voor creatieve professionals wordt hij aanbevolen, want hij draait soepel software zoals Photoshop en Lightroom en biedt voldoende kracht voor videobewerking en 3D-modellering.

Het is echter de moeite waard om op te merken dat de Ryzen 7 7700X een nieuw moederbord en DDR5 RAM vereist, wat de totale kosten kan verhogen. De overstap naar de AM5-socket biedt compatibiliteit met PCIe 5.0 en een-klik-geheugenoverklokken met AMD EXPO. Deze processor is een uitstekende keuze voor enthousiastelingen die toekomstbestendige functies willen zonder het hogere prijskaartje van de Ryzen 9 7950X.

Kortom, de AMD Ryzen 7 7700X is een krachtige processor die uitstekende waarde biedt voor je geld. Hij blinkt uit in echte toepassingen, gaming en taken die veel rekenkracht vereisen. Zijn compatibiliteit met PCIe 5.0 en DDR5-geheugen zorgt voor snellere gegevensoverdracht en verbeterde geheugenprestaties. Hoewel hij een nieuw moederbord en DDR5 RAM vereist, is de Ryzen 7 7700X een geweldige keuze voor de meeste mensen, met toekomstbestendige functies tegen een betaalbare prijs.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

4. Beste CPU voor AM4-moederborden: AMD Ryzen 9 5900X

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD Ryzen 9 5900X

 • list plusUitzonderlijke prestaties voor zowel single-threaded als multi-threaded taken
 • list plusSuperieure gaming-prestaties en efficiëntie in vergelijking met concurrenten
 • list plusZen 3-architectuur en ondersteuning voor PCIe 4.0

Nadelen AMD Ryzen 9 5900X

 • list plusBeperkte beschikbaarheid
 • list plusPrijsstijging vergeleken met eerdere modellen

Beoordeling

7.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.44
Functionaliteit
7.75
Gebruiksgemak
8.33
De AMD Ryzen 9 5900X is een uitstekende processor op de markt, vooral voor high-end gaming. Met zijn uitzonderlijke prestaties voor zowel single-threaded als multi-threaded taken, heeft het zijn reputatie als een van de beste CPU's verdiend. De nieuwe Zen 3-architectuur en PCIe 4.0-ondersteuning maken het AMD's vlaggenschipproduct, waarmee het Intel overtreft in gamingprestaties.

Volgens TechRadar wordt de Ryzen 9 5900X geprezen om zijn veelzijdigheid en uitstekende prestaties. Het wordt beschouwd als de beste keuze voor high-end consumentenprocessoren. Ondanks de prijsstijging in vergelijking met eerdere modellen, rechtvaardigen de uitzonderlijke prestaties de kosten, vooral gezien het gebrek aan concurrentie van Intel.

De AMD Ryzen 9 5900X is uitgerust met 12 cores en 24 threads, wat zorgt voor krachtige desktopprestaties. Met een basiskloksnelheid van 3,7 GHz en een boostsnelheid tot 4,8 GHz zorgt het voor snelle en efficiënte verwerking. De Zen 3-corearchitectuur van de processor levert uitstekende gamingprestaties, waardoor het een topkeuze is voor pc-gamers. Bovendien maakt de VR-ready mogelijkheid het een ideale optie voor degenen die op zoek zijn naar meeslepende virtual reality-ervaringen.

De Ryzen 9 5900X ondersteunt AMD StoreMI-technologie, waardoor het eenvoudiger wordt om opslag uit te breiden en te versnellen. Het wordt ook geleverd met de AMD Ryzen Master Utility voor overklokken, waarmee gebruikers hun systeem tot het uiterste kunnen pushen.

Tom's Hardware benadrukt de uitstekende prestaties en waarde van de Ryzen 9 5900X. Het vervaagt de grens tussen high-end prestaties en betaalbaarheid, waardoor het zeer gewild is bij gamers en content creators. Vanwege de populariteit en beperkte beschikbaarheid kan het echter moeilijk zijn om de processor te bemachtigen.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de AMD Ryzen 9 5900X op door zijn superieure gamingprestaties en efficiëntie. Zijn Zen 3-architectuur onderscheidt het van de aanbiedingen van Intel en bevestigt zijn positie als de beste keuze voor AM4-moederborden.

Ter conclusie, de AMD Ryzen 9 5900X is een krachtige processor die uitblinkt in high-end gaming en uitzonderlijke prestaties biedt voor zowel single-threaded als multi-threaded taken. Met zijn Zen 3-architectuur en PCIe 4.0-ondersteuning overtreft het Intel op het gebied van gaming. Ondanks de prijsstijging wordt de Ryzen 9 5900X beschouwd als een rechtvaardige investering vanwege het gebrek aan concurrentie en de uitstekende prestaties. Potentiële kopers moeten echter op de hoogte zijn van de beperkte beschikbaarheid. Over het algemeen is het de beste CPU voor AM4-moederborden, waardoor gebruikers een superieure game-ervaring en indrukwekkende waarde krijgen voor gebruikers die topprestaties willen.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs

5. Superieure processor voor gamen op AM4-moederborden: AMD Ryzen 7 5800X3D

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AMD Ryzen 7 5800X3D

 • list plusUitzonderlijke gaming prestaties met AMD 3D V-Cache technologie.
 • list plus8 CPU-cores en 16 threads voor krachtig multitasking.
 • list plusCompatibel met AM4-socket en ondersteunt DDR4-geheugen.

Nadelen AMD Ryzen 7 5800X3D

 • list plusBeperkingen in toepassingen buiten gaming.

Beoordeling

7.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.07
Functionaliteit
7
Gebruiksgemak
7.71
De AMD Ryzen 7 5800X3D is een superieure processor voor gaming op AM4-moederborden, met uitstekende prestaties en geavanceerde technologie. Met zijn AMD 3D V-Cache technologie levert het ongeëvenaarde gaming prestaties door L3 cache te stapelen. Volgens AMD biedt het gemiddeld 15% meer prestaties in vergelijking met zijn concurrenten.

"Ik ben er trots op dat de AMD Ryzen 7 5800X3D wordt geprezen als 's werelds snelste PC gaming processor, met gemiddeld 15% meer prestaties in vergelijking met zijn concurrenten."

Deze processor heeft 8 CPU-cores en 16 threads, wat zorgt voor krachtige en efficiënte prestaties voor gaming en multitasking. Met een maximale boost klok van 4.5GHz en een basis klok van 3.4GHz biedt het snelle en responsieve verwerkingskracht.

"Deze processor is ontworpen om de snelste gaming desktop processor op de markt te zijn."

De AMD Ryzen 7 5800X3D is compatibel met de AM4-socket en ondersteunt DDR4-geheugen. Voor optimale prestaties wordt het aanbevolen om een vloeistofkoeler te gebruiken. Het ondersteunt ook Windows 11 en Windows 10 besturingssystemen.

"De processor is compatibel met de AM4-socket en ondersteunt DDR4-geheugen. Voor optimale prestaties wordt het aanbevolen om een vloeistofkoeler te gebruiken."

In vergelijking met zijn voorganger, de AMD Ryzen 7 3800XT, biedt de 5800X3D aanzienlijke verbeteringen in prestaties en technologie. Het beschikt over de AMD 3D V-Cache technologie, die ontbreekt bij de 3800XT, wat zorgt voor een duidelijk voordeel in gaming prestaties.

"De processor maakt gebruik van TSMC 7nm FinFET technologie en heeft een standaard TDP van 105W."

In vergelijking met andere processors op de markt, valt de AMD Ryzen 7 5800X3D op met zijn AMD 3D V-Cache technologie, die de gaming prestaties verbetert. Met zijn 8 CPU-cores en 16 threads is het een krachtige keuze voor zowel gaming als multitasking.

"De AMD Ryzen 7 5800X3D is een desktop processor met 8 CPU-cores en 16 threads."

Hoewel de AMD Ryzen 7 5800X3D uitblinkt in gaming prestaties, zijn voornaamste toepassing, kan het beperkingen hebben voor andere toepassingen. De compatibiliteit met de AM4-socket en ondersteuning voor DDR4-geheugen maken het een uitstekende keuze voor AM4-moederborden.

"De processor is compatibel met de AM4-socket en ondersteunt DDR4-geheugen."

Kortom, de AMD Ryzen 7 5800X3D is een superieure processor voor gaming op AM4-moederborden, met ongeëvenaarde prestaties en innovatieve technologie. Met zijn AMD 3D V-Cache technologie levert het uitzonderlijke gaming prestaties. Echter, de voordelen zijn voornamelijk gericht op gaming en het kan beperkingen hebben in andere toepassingen. Al met al is het een topkeuze voor gamers die de beste prestaties willen op AM4-moederborden.

"Ik ben er trots op dat de AMD Ryzen 7 5800X3D is ontworpen om de snelste gaming desktop processor op de markt te zijn."

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Wordt gewoonlijk verzonden binnen 5 tot 7 dagen

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen. hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Bestenu

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van dit artikel gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van AMD Processors. Er zijn immers 491 verschillende op de markt ...

Bedankt voor het lezen!