Bestenu

Beste amd processors - dec. 2022

Met meer dan 15 amd processors op de markt raak je snel het overzicht kwijt.
Hieronder vind je de beste amd processors in een handige lijst
01Score: 8.9
AMD Ryzen 7 5800X
AMD Ryzen 7 5800X
Ga naar laagste prjis
02Score: 8.8
AMD RYZEN 5 5600X
AMD RYZEN 5 5600X
Ga naar laagste prjis
03Score: 8.4
AMD-  Ryzen 7 3800X CPU Processor met Koeler
AMD- Ryzen 7 3800X CPU Processor met Koeler
Ga naar laagste prjis
04Score: 8.2
AMD Ryzen 5 3600
AMD Ryzen 5 3600
Ga naar laagste prjis
05Score: 7.8
AMD Ryzen 5 5600G
AMD Ryzen 5 5600G
Ga naar laagste prjis
06Score: 7.7
AMD Ryzen 9 5900X processor 3,7 GHz 64 MB L3
AMD Ryzen 9 5900X processor 3,7 GHz 64 MB L3
Ga naar laagste prjis
07Score: 7.6
AMD RYZEN 9 5950X
AMD RYZEN 9 5950X
Ga naar laagste prjis
08Score: 7.4
AMD Ryzen 5 2600X met Wraith Cooler
AMD Ryzen 5 2600X met Wraith Cooler
Ga naar laagste prjis
09Score: 7.3
Processor
Processor
Ga naar laagste prjis
10Score: 6.9
AMD Ryzen 5 3600
AMD Ryzen 5 3600
Ga naar laagste prjis
hero illustration

De Bestenu AMD Processor Koopgids

avatar-contour
Daan van Dijk

Daan van Dijk

Gepubliceerd op: Nov 24, 2021


AMD heeft een enorme inhaalslag gemaakt ten opzichte Intel over de laatste paar jaren. De processors van dit bedrijf zijn dan ook lang niet meer tweederangs. Vooral in samenwerking met het beste moederbord heb je een gouden combinatie. Waar je zoal rekening mee houdt bij je keuzeproces, lees je hieronder!

Wat is het verschil tussen processors van AMD en Intel?

Het verschil zit hem niet alleen in de merknamen, maar ook in prestaties. Daarover lees je hieronder, onder het kopje "Wat is beter: AMD of Intel?" meer.

De hardware verschilt in zekere manieren. Zo zitten de pins van AMD processors op de chip zelf, in tegenstelling tot de pins die op het moederbord zelf zitten voor Intel processors.

Daarnaast zijn AMD chips beter in multitasken omdat ze in verhouding meer cores hebben, terwijl Intel chips vaker hyperthreading gebruikt. Dat wilt zeggen dat ze hun fysieke cores in virtuele cores of threads opdelen. Zo kun je een quadcore processor van Intel hebben met acht threads.

Ten slotte zijn Intel chips sneller zijn omdat hun kloksnelheden (uitgedrukt in GHz) gemiddeld hoger liggen. Dit is vooral bij single core tasks, zoals bij gaming, erg gunstig. Je leest hieronder meer over welke processor beter is voor wat.

Wat is beter: AMD of Intel?

De een is niet beter dan de ander; ze verschillen van elkaar. De prestatieverschillen zijn voor de gemiddelde mens nauwelijks merkbaar of klein genoeg om door de vingers te zien. Het gaat hier meestal om luttele milliseconden, dus neem alles met een korreltje zout.

Zo zouden de Ryzen-lijn van AMD beter zijn in multitasken dan Intels processors, en dan met name in zogeheten "multi-threaded tasks". Hierbij delen die verschillende threads de middelen van de processor maar gebruiken ze onafhankelijk. Als een programma geprogrammeerd is om dit ook optimaal te benutten, kun je binnen een proces meerdere functies hiervan parallel laten lopen.

AMD's recente processors hebben in vergelijking met Intels directe competitie vaak meer threads. Dit wilt niet zeggen dat Intel processors slecht zijn in multitasken. Wél is het zo dat je meer betaalt voor een vergelijkbaar multitask-resultaat van Intel. Dat is dan ook meteen een ander verschil tussen de twee merken: de prijs-kwaliteitverhouding van AMD is gunstiger over het algemeen.

De verschillen zijn iets merkbaarder bij gaming. Intel wint tijdens het gamen, en dan vooral in samenwerking met high-end videokaarten. Intels processors zijn 5 - 15% sneller wanneer de videokaart op de processor is afgestemd. Deze prestatieverschillen verkleinen bij 1440p en 4K-content, alsook wanneer je mainstream kaarten zoals de RTX 2070 en RX 5700 XT gebruikt.

De reden voor Intels voorsprong bij gaming-prestaties, is dat games meestal niet meer dan vier à zes cores gebruiken. Veel van AMD's cores zijn dus inactief tijdens games, maar hier komt hoogstwaarschijnlijk verandering in. Toch is er ook nog zoiets als "latency", oftewel de tijd die nodig is om bij data te komen en dit te verwerken.

AMD processors, en dan vooral de iets oudere, hebben te maken met hogere cache en memorylatency dan Intel processors. Kort gezegd doen ze er langer over om de nodige data te bemachtigen en te verwerken, wat bij Intel niet het geval is.

Het feit blijft wel dat voor gamen een nieuwere, meer geavanceerde AMD processor, zoals hun Threadripper, beter is dan een goedkopere, minder efficiënte Intel processor, zoals een Pentium chip. Andersom geldt hetzelfde: je multitaskt efficiënter met een nieuwere Intel processor dan met een oudere AMD processor.

Welke AMD processor heb ik nodig?

Bij de aankoop van een nieuwe processor geldt altijd: hoe sneller (en hoe meer cores), hoe beter. Idealiter kies je een AMD processor die niet voor 2017 is geproduceerd. Vanaf dit jaar maakt AMD enorme sprongen in prestatieniveaus.

AMD's hedendaagse processors bestaan uit de Ryzen-lijn en de Threadripper. De Ryzen processors worden onderscheiden door het aantal cores. De Ryzen 3 processors hebben tot 4 cores; de Ryzen 5 processors hebben tot 6 cores; de Ryzen 7 processors hebben tot 8 cores; en de Ryzen 9 processors hebben tot 16 cores.

Hoe hoger het modelnummer, hoe krachtiger de processor. Zo is een Ryzen 3 2200-processor zwakker dan een Ryzen 3 3100. Soms staat er ook een "X" achter, wat staat voor een iets snellere versie van de desbetreffence processor. Zo is de Ryzen 5 5600X iets sneller dan de 'gewone' Ryzen 5 5600.

De Ryzen 3-lijn is om te beginnen vooral bestemd voor de budget pc's en mensen die hun pc's niet voor intensieve taken gebruiken. Ja, je kunt er een budget gaming pc mee bouwen, maar je bent beter af met minstens een Ryzen 5-processor.

Dit is tevens waar de Ryzen-processors echt interessant worden. Dankzij hun competitieve prijs, staan ze direct tegenover de i5-lijn van Intel. Het gaat hier om een mix van quadcore en hexacore processors, waardoor ze geschikt zijn voor videobewerking en ander zwaar werk.

De Ryzen 7-processors doen hier nog een schepje bovenop en zijn vergelijkbaar met de Intel i7-processors. Ben je van plan geavanceerder werk te doen en heb je een sterke videokaart, maar wil je een optimale prijs-kwaliteitverhouding? Dan is dit je match.

Hierna volgt de Ryzen 9-lijn. Deze processors zitten precies tussen de Ryzen 7 en de Threadripper processors in. Welnu, de Threadripper. Deze maakt een enorme sprong in prijs en prestaties. De mogelijkheden hiermee zijn zo'n beetje eindeloos. Je hebt deze waarschijnlijk ook niet nodig, tenzij je met allerlei veeleisende programma's werkt en ontzettend vaak schakelt hiertussen.

Hoe installeer ik een AMD processor?

Voor het installeren van je AMD processor heb je uiteraard de processor zelf nodig en een AM4-moederbord voor Ryzen processors of een TRX40-moederbord voor de Threadripper processors. Daarnaast heb je een koeltoren of waterkoeling nodig en een schroevendraaier voor je koeler. Processors worden vaak met een eigen koeler geleverd; of je deze of een andere gebruikt, is aan jou.

Het is ook aan te raden een anti-statische armband te gebruiken. Als je statische elektriciteit opbouwt en dit vervolgens aan je computeronderdelen overdraagt, kun je je pc ernstig beschadigen. Werk je dus op tapijt of een ander materiaal waarbij je statische elektriciteit opbouwt, investeer dan in zo'n armband.

Werk je zonder zo'n armband, werk dan op een stenen of houten ondergrond met je schoenen aan, en zorg er dan voor dat je werkondergrond niet-geleidend is zoals de kartonnen doos van het moederbord. Aard jezelf vervolgens door een metalen onderdeel aan te raken, zoals je computerkast of de stroomvoorziening.

Nu begint het echte werk, en wel meteen met een kanttekening: in tegenstelling tot Intel processors, zitten de pins van de AMD processors op de chip zelf. Wees dus extra voorzichtig wanneer je deze hanteert, want gebroken pins maken de hele processor onbruikbaar.

Lokaliseer ten eerste de socket (het vierkantje waar de processor in moet). Til het armpje dat hier aan de zijkant zit op. Het kapje dat over de socket zit (als je een nieuw moederbord gebruikt), hoort nu vanzelf los te komen. Leg dit kapje aan de kant. Haal hierna de processor uit zijn verpakking en kijk naar de onderkant.

Op één van de hoekjes staat een gouden driehoekje. Deze correspondeert met een geëtst driehoekje op de socket. Het gouden driehoekje moet dus in dezelfde hoek als het driehoekje op de socket. Plaats aan de hand hiervan de processor voorzichtig in de socket. Hiervoor hoor je geen kracht te zetten; hij hoort zelf op zijn plek te vallen. Lukt dit niet, haal hem dan eruit en probeer het nogmaals.

Zit hij eenmaal goed, trek het armpje dan weer terug naar beneden en zet het vast. Hoe dit precies werkt, verschilt per moederbord en lees je terug in de handleiding. Hiervoor moet je een beetje kracht zetten, maar niet overdreven veel.

Je hebt hierna koelpasta of een "heat pad" nodig om de hitte over te dragen van de processor naar de koeler. Heeft jouw processor dit al, dan hoef je het niet zelf toe te passen, tenzij je betere koelpasta wilt gebruiken. In dat geval verwijder je de vooraf geplaatste koelpasta met een wattenstaafje en wat pure alcohol.

Daarna plaats je een hoeveelheid koelpasta ter grootte van een korrel rijst op de processor. Smeer het niet uit; dit leidt tot luchtbellen en geknoei, wat weer tot schade leidt als de koelpasta op het moederbord of onder de processor komt te zitten.

Hierna installeer je de koeler. Je kunt de meegeleverde koeler gebruiken, of een aparte aanschaffen voor nog betere koelprestaties. Hoe dan ook is de installatie hiervan uiterst specifiek afgestemd op de koeler zelf, dus raadpleeg vanaf hier de handleiding van de koeling om dit goed te doen. Dit is meteen waar je je schroevendraaier voor nodig hebt.

hero illustration

Hoe komt deze geweldige amd processor ranglijst tot stand..?

De wereld verandert snel... en dus de speurtocht naar de beste amd processor ook!
Vroeger ging je naar een winkel om tips te krijgen over amd processors, maar vandaag assisteert een robot jou!
illustration
Onze kunstmatige intelligentie scant alle amd processors die aangeboden worden in Nederland. Hij scant de prijzen, aanbiedingen, leest de reviews van kopers en kijkt welke amd processors het best worden verkocht
illustration
Al deze data wordt onderzocht door middel van de modernste technologie. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van amd processors stelt hij deze opsomming samen!
Vind je dit net zo geweldig als wij? Vergeet dan niet dit artikel te delen met je vrienden!
illustration
hero illustration

Artikelen gerelateerd aan amd processors

De beste amd processors in een oogopslag

1 - AMD Ryzen 7 5800X

Loading..
Ga naar laagste prjis

De AMD Ryzen 7 5800X heeft een AM4 socket en werkt alleen met 500-serie chipsets (X570 bijvoorbeeld). Zorg dat je moederbord de juiste socket en chipset heeft, anders werkt je processor niet. De AMD Ryzen 7 5800X is een krachtige processor uit de Ryzen 5000 reeks. Deze cpu is geschikt voor high-end gaming, maar ook voor het bewerken van foto's en video's. Met 8 kernen en 16 threads is hyperthreading mogelijk. Dit zorgt voor een maximale kloksnelheid van 4,7 GHz. Hierdoor weet je zeker dat je processor geen bottleneck is voor gaming of videobewerking. De 5800X maakt gebruik van de Zen 3 7nm architectuur, wat hoge prestaties tegen een laag stroomverbruik levert. Dankzij 32 MB L3 cache en 4 MB L2 cache verwerkt deze processor gegevens razendsnel. De geheugencontroller ondersteunt DDR4 RAM met een maximale geheugensnelheid van 3200 MHz.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

2 - AMD RYZEN 5 5600X

Loading..
Ga naar laagste prjis

De AMD Ryzen 5 5600X processor, codenaam "Vermeer", is gebaseerd op de Zen3 architectuur. De cpu beschikt over zes cores en is geschikt om op een moederbord met Socket AM4 te plaatsen. De processor werkt op een kloksnelheid van 3700 MHz en een turbo-modus tot maximaal 4600 MHz. Deze boxed processor wordt geleverd met een Wraith Spire koeler. Specificaties: Merk: AMD Processor Serie: AMD Ryzen 5 Processor Model: 5600X Socket: AM4 Processor Snelheid: 3.70 GHz Processor Cores: 6 (Hexa-Core) Geïntegreerde graphics: Nee Inclusief koeler: Ja TDP (max): 65 Watt EAN: 730143312042 Pluspunten: De snelste Ryzen 5 cpu die AMD ooit heeft gemaakt! Deze processor werkt op bestaande 500 serie chipset moederborden Zeer geschikt voor gaming dankzij de 6 cores en 12 threads Deze boxed processor wordt geleverd met een Wraith Spire koeler Minpunten: De processor heeft geen geïntegreerde AMD graphics

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

3 - AMD- Ryzen 7 3800X CPU Processor met Koeler

Loading..
Ga naar laagste prjis

Deze 3e generatie AMD Ryzen 7 processor is geschikt om veeleisende games tot zware bedrijfsapplicaties gemakkelijk uit te kunnen voeren. De 8 cores en 16 threads hebben een basisfrequentie van 3.9GHz met een boostklok tot 4,5GHz. Haal meer performance uit de ontgrendelde CPU door de slimme AMD Precision Boost 2 software. De 3800X is geschikt op moederborden met de AM4 chipset en heeft ondersteuning voor DDR4 RAM. De AMD Ryzen 7 komt met de krachtige AMD Wraith Prism koeler met RGB LED-ring. Eigenschappen: Zen 2 architectuur Voor AM4 Chipset Maximale turbofrequentie 4,5 GHz 8 Cores 16 Threads DDR4-ondersteuning Ontgrendelde processor Vermogen 105W AMD Wraith Prism RGB Koeler Precision Boost 2 Met tot twee keer meer geheugen dan vorige generaties is de AMD Ryzen 7 CPU ontworpen om de geheugensnelheid te optimaliseren. Dit verhoogt framesnelheden in de nieuwste veeleisende games. Precision Boost 2 verbetert de prestaties wanneer je die nodig hebt door het automatisch verhogen van de processor frequentie. De processor is ontgrendeld waardoor je zelf de kloksnelheid en turbofrequentie van de CPU kunt verhogen. Zen 2 architectuur AMD's krachtige x86 Core Zen 2 architectuur zorgt ervoor dat 3e generatie Ryzen-processors zoals de AMD Ryzen 7 3800X de hoge single-thread en multi-thread prestaties leveren voor reguliere desktopprocessors. Voor zowel gamers als content makers zijn deze belangrijke prestaties afgestemd om je te helpen winnen. AMD Wraith Prism koeler De AMD Wraith Prism gaat waar geen standaardkoeler is geweest met een RGB LED-ring rond de ventilatorbladen. Het Wraith-prisma is niet alleen een mooi gezicht. De moederbord- en RAM-compatibiliteit wordt vergroot door het profiel te minimaliseren, direct-contact heatpipes en ventilatorsnelheidsregeling toe te voegen om ook de thermische effectiviteit te vergroten. Meegeleverd: AMD Ryzen 7 3800X AMD Wraith Prism CPU-koeler

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

4 - AMD Ryzen 5 3600

Loading..
Ga naar laagste prjis

De AMD Ryzen 5 3600 heeft een AM4 socket en werkt alleen met 500-serie chipsets (X570 bijvoorbeeld). Zorg dat je moederbord de juiste socket en chipset heeft, anders werkt je processor niet. Speel je favoriete games of bewerk foto's met de AMD Ryzen 5 3600. Dit is een middenklasse cpu uit AMD's nieuwste Ryzen 3000 reeks. De Ryzen 5 3600 heeft 6 kernen en 12 threads, waardoor hyperthreading mogelijk is. Dit zorgt voor een maximale kloksnelheid van 4,2 GHz. Het stroomverbruik van de 3600 is met een TDP van 65W een stuk lager dan bij de 3600X variant. De 3600 maakt gebruik van de nieuwe Zen 2 7nm architectuur, wat hoge prestaties tegen een laag stroomverbruik levert. Dankzij 32 MB aan L3 en 3 MB aan L2 cache verwerkt deze processor gegevens razendsnel. De geheugencontroller ondersteunt DDR4 RAM met een maximale geheugensnelheid van 3200 MHz.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

5 - AMD Ryzen 5 5600G

Loading..
Ga naar laagste prjis

Let op: De AMD Ryzen 5 5600G heeft een AM4 socket en werkt alleen met 500-serie chipsets (X570 bijvoorbeeld). Zorg dat je moederbord de juiste socket en chipset heeft, anders werkt je processor niet. De AMD Ryzen 5 5600G is een middenklasse processor uit de Ryzen 5000 reeks. Deze cpu is geschikt voor gaming en het bewerken van foto's. Met 6 kernen en 12 threads is overklokken en hyperthreading mogelijk. Zo voer je meer taken tegelijkertijd uit, zonder dat een van je kernen trager werkt. De 5600G heeft een maximale kloksnelheid van 4,4 GHz en maakt gebruik van de Zen 3 7 nanometer architectuur, wat hoge prestaties tegen een laag stroomverbruik levert. Met 16 megabyte aan L3 cache en 3 megabyte aan L2 cache verwerkt deze processor gegevens sneller dan andere CPU's. De geheugencontroller ondersteunt DDR4 RAM met een maximale geheugensnelheid van 3200 MHz. Daarnaast is deze processor uitgerust met een ingebouwde videochip. Zo hoef je niet per se een losse videokaart aan te schaffen voor bijvoorbeeld gaming.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

6 - AMD Ryzen 9 5900X processor 3,7 GHz 64 MB L3

Loading..
Ga naar laagste prjis

AMD Ryzen 9 5900X processor. Processorfamilie: AMD Ryzen 9, Processor socket: Socket AM4, Component voor: PC. Geheugentypen ondersteund door processor: DDR4-SDRAM, Klokgeheugen-snelheden ondersteund door processor: 3200 MHz

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

7 - AMD RYZEN 9 5950X

Loading..
Ga naar laagste prjis

AMD RYZEN 9 5950X - AM4-processor - 4,90 GHz - 16 cores (100-100000059WOF)

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

8 - AMD Ryzen 5 2600X met Wraith Cooler

Loading..
Ga naar laagste prjis

AMD Ryzen 5 2600X (tweede generatie) inclusief Wraith Cooler. Socket AM4 hexacore processor met een kloksnelheid van 3,6 GHz (turbo tot 4,2 GHz).

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

9 - Processor

Loading..
Ga naar laagste prjis

Processor - AMD - Ryzen 7 5700G Doos (100-100000263BOX)

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

10 - AMD Ryzen 5 3600

Loading..
Ga naar laagste prjis

De Ryzen 5 3600 van AMD is een 3e generatie Ryzen processor, gebaseerd op de AMD Zen 2 architectuur. De processor wordt geproduceerd op het 7nm procedé en is geschikt voor AM4 moederborden (controleer compatibilty list). De processor bevat 6 cores en kan dankzij SMT tot 12 threads tegelijk afhandelen. De cpu draait op een kloksnelheid van 3.6 GHz met een maximale boostklok van 4.2 GHz. Er is 32MB Level3 en 3MB Level2 cache aanwezig.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

Producten die soortgelijk zijn aan amd processors

hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen, hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

Bestenu

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze koopgids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van amd processors. Er zijn immers 15 verschillende te koop...

Hopelijk heeft deze lijst je geholpen en ga je straks de beste