Wat is de beste Koelpasta van 2024?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 21 juli, 2024

Het aanschaffen van een goede Koelpasta is een ingewikkelde opgave. Wat is de beste Koelpasta van 2024? Na het analyseren van 1283 Koelpasta kwam de Cooler Master MasterGel Maker als beste uit onze Koelpasta-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de Koelpasta, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 Koelpasta-experts en meer. Nieuwsgierig naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige Koelpasta-koopgids? Lees dan verder!

De top 10 beste Koelpasta

1Score: 9.6
Cooler Master MasterGel Maker
Cooler Master MasterGel Maker
Cooler Master
Ga naar laagste prijs
2Score: 8.5
Noctua NT-H1
Noctua NT-H1
Noctua
Ga naar laagste prijs
3Score: 7.2
Thermal Grizzly Conductonaut Liquid Metal
Thermal Grizzly Conductonaut Liquid Metal
Thermal Grizzly
Ga naar laagste prijs
4Score: 6.2
ARCTIC MX-6
ARCTIC MX-6
ARCTIC
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Koelpasta Koopgids

Hoe goed je koeltoren of waterkoeling ook is, dit betekent niks zonder een uitstekende koelpasta tussen het koelblok en de processor. Daarom lees je hieronder hoe je de beste koelpasta voor jouw set-up kiest!

Hoe vaak moet ik mijn koelpasta vervangen?

Over het algemeen hoeft dit slechts eens in de paar jaar. Er zijn echter twee scenario's waarin je wél echt je koelpasta moet vervangen: als je de koeltoren of het koelblok van je processor afhaalt om welke reden dan ook (omdat je anders luchtbellen krijgt), of als je merkt dat je processortemperaturen naar verloop van tijd oplopen.

De algemene consensus is dat het niet nodig is om eens per jaar je koelpasta te vervangen. Houd je dus aan de bovenstaande pijlers en je kunt niet misgaan.

Hoe lang gaat koelpasta mee?

Dat is afhankelijk van het merk en de precieze bestanddelen van de koelpasta, maar over het algemeen blijft koelpasta zo'n drie tot vijf jaar goed. Dit zijn echter de richtlijnen die fabrikanten meestal meegeven. In de praktijk blijkt namelijk dat koelpasta vaak nog veel langer meegaat, ervan uitgaande dat je je systeem niet dagelijks door een ernstige stresstest sleept.

Er zijn mensen die hun koelpasta tot wel tien jaar hebben laten zitten. Dit raden wij niet aan, al helemaal niet zonder te weten welke koelpasta je precies gebruikt, maar dit is wel een demonstratie van het feit dat je de fabrikant niet altijd per sé op zijn woord hoeft te geloven.

Hoeveel graden daalt je CPU-temperatuur met koelpasta?

Exacte nummers kunnen we je niet geven, omdat de precieze temperatuurdaling van je processor verschilt per soort koelpasta, processor, koelmethode, computeractiviteit en zelfs computer case. Een grafisch veeleisende game zal je processor veel harder op de staart trappen dan een PowerPoint-presentatie.

In plaats daarvan kijken we naar thermische weerstand oftewel warmteweerstand. Dit geeft aan hoe goed een bepaald materiaal warmte geleidt. Metalen zijn hier goed in, dus deze hebben een lage warmteweerstand. Hoe lager de warmteweerstand dus, hoe beter.

Over het algemeen genomen behaal je zonder gebruik van koelpasta een warmteweerstand rond de 0,65 °C/W (Celsius per watt). Bij gebruik van koelpasta's zakt dit al snel naar waarden tussen de 0,40 à 0,50 °C/W. Een goede koelpasta is dus absoluut de investering waard.

Wat gebeurt er als ik geen koelpasta gebruik?

Dan stijgt de warmteweerstand en loop je het risico op beschadiging van je processor.

Het probleem is niet eens per sé dat de koeltoren in direct contact staat met de processor (wat wel degelijk een risico op elektrische schokken met zich meebrengt), maar het feit dat de oppervlakten van deze twee oppervlakten niet 100% egaal zijn. Hoewel je het met het blote oog niet ziet, zitten er micro-imperfecties in de metalen platen. Dit zijn hele kleine krasjes.

Hierdoor komt lucht vast te zitten tussen beide oppervlakten, wat slecht is voor de warmtegeleiding. Koelpasta dient als vulling van de micro-imperfecties. De hitte overbrugt hierdoor veel sneller de ruimte die door die micro-imperfecties ontstaat, omdat koelpasta is gemaakt van materiaal dat warmte veel beter geleidt dan lucht.

Hoe dan ook volgt temperatuurstijging een gebrek aan koelpasta. Je processor wordt sneller heet, waar de prestaties van je computer onder lijden.

Wat voor soorten koelpasta zijn er?

Om te beginnen zijn er op metaal gebaseerde koelpasta's. Deze samenstellingen bevatten vaak metalen als zilver en aluminium, welke beiden uitermate geschikt zijn voor het vervoeren van hitte. Het nadeel is dat metaal echter ook elektriciteit geleidt, dus er bestaat een heel klein risico op elektrische schokjes.

Vervolgens hebben we keramische koelpasta's. Deze geleiden geen elektriciteit en sluiten in feite weinig compromissen wat betreft koelprestaties. Ze zijn misschien niet even effectief als op metaal gebaseerde koelpasta's, maar ze komen tegenwoordig zeer dicht in de buurt.

Koelpasta's met vloeibaar metaal zijn duurder dan de bovenstaande soorten koelpasta's. Als je je desktop pc echter liefhebt, is het de investering waard. Deze koelpasta's bestaan uit zeldzame legeringen in vloeibare vorm. Dit zorgt niet alleen voor een gladde consistentie, maar ook voor een supersnelle warmteoverdracht (tot wel acht keer sneller dan de metaal of keramische koelpasta's)!

Ten slotte zijn op koolstof en diamant gebaseerde koelpasta's nóg effectiever. Deze geleiden geen elektriciteit en ook hun viscositeit maken deze koelpasta's erg prettig om mee te werken. Naast de warmtegeleidende koolstofvezels draagt ook diamantpoeder bij aan de koelprestaties. Dit minimaliseert de warmteweerstand meer dan elk ander materiaal, maar dit voert de prijs wel op!

Hoeveel koelpasta moet ik gebruiken?

De fabrikant van de koelpasta levert altijd instructies mee, waarin je terugvindt hoeveel je precies moet gebruiken. Er zijn echter een aantal bekende aanzetmethoden.

Zo is er de lijnmethode. Hierbij teken je als het ware een lijntje over het midden van de processor met de koelpasta. Het idee hierachter is dat het gewicht van de koelplaat de koelpasta vervolgens verspreidt. Het probleem hierbij is echter dat dit niet egaal gebeurt bij deze methode.

Daarnaast leidt deze methode juist vaak tot een overschot aan koelpasta, wat ook niet goed is. Je wilt geen dikke laag koelpasta tussen de koeler en de processor en dat de rest langs de randen afloopt; je wilt genoeg om de micro-imperfecties te compenseren.

Daarnaast bestaat de X-methode. Hierbij teken je juist een 'X' over de processor met de koelpasta. Ook hierbij loop je echter het risico dat je teveel gebruikt. Sommige mensen denken tevens dat het een goed idee is om met een creditcard de koelpasta te verspreiden. Doe dit niet! Het eindresultaat ziet er misschien wel mooi en egaal uit, maar je creëert hiermee juist luchtbelletjes.

De rijstkorrelmethode lost de bovenstaande problemen op of omzeilt ze. Je doet hierbij een beetje koelpasta – ter grootte van een kleine rijstkorrel – op het midden van je processor. Het gewicht van de koeler verspreidt de koelpasta vervolgens egaal.

In tegenstelling tot de lijnmethode lukt dit hier wel, omdat die 'rijstkorrel' alleen precies in het midden van de processor-oppervlakte zit. Het wordt hierdoor gelijkmatig alle kanten opgeduwd.

hero illustration

Hoe testen we Koelpasta?

Om de beste Koelpasta te bepalen, hebben we een unieke testmethode ontwikkeld. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We starten ons onderzoek met het verzamelen van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze Koelpasta-test hebben we 1283 Koelpasta vergeleken.

illustration

De eerste variabel in onze Koelpasta-test noemen we 'expertconsensus'. We hebben drieëntwintig externe expertwebsites waar we gegevens verzamelen. De belangrijkste eis waar we deze websites op beoordelen is de aanwezigheid van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de bevindingen van deze Koelpasta-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het verzamelen van testdata, bepalen onze eigen Koelpasta-experts ook welke specificaties belangrijk zijn bij het aanschaffen van het meest geschikte Koelpasta in 2024. We combineren deze gegevens met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende online winkels, populariteitsgegevens en meer, om uiteindelijk 1283 Koelpasta te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een geavanceerd statistisch model om vooroordelen te voorkomen.

illustration
hero illustration

De beste Koelpasta op een rij

1. Cooler Master MasterGel Maker

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Cooler Master MasterGel Maker

 • list plusExclusieve platte spuitmond ontwerp voor nauwkeurige en gelijkmatige verspreiding van pasta
 • list plusUltra-hoge warmtegeleiding (11 W/m-k) voor efficiënte warmteoverdracht
 • list plusVeelzijdig en geschikt voor CPU's, GPU's en chipsets

Nadelen Cooler Master MasterGel Maker

 • list plusConcurrentie met andere premium thermische pasta's op de markt

Beoordeling

9.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.69
Functionaliteit
9.8
Gebruiksgemak
9.43
Ik ben enthousiast om de Cooler Master MasterGel Maker Ultra-High Performance Thermal Paste aan te bieden, met zijn exclusieve platte spuitmond ontwerp dat zorgt voor een nauwkeurige en gelijkmatige verspreiding van de pasta. Met een thermische geleidbaarheid van 11 W/m-k is deze thermische pasta ontworpen voor CPU's, GPU's en chipsets, en biedt het een ultrahoogte warmtegeleiding. De nanoschaalstructuur met Nano-diamantdeeltjes draagt bij aan de hoge kwaliteit en efficiënte warmteoverdrachtseigenschappen.

Deze koelpasta concurreert met producten zoals de Thermal Grizzly Kryonaut en Corsair XTM50, en biedt een breed scala om te voldoen aan verschillende koelvereisten en het bevorderen van warmteoverdracht. Het innovatieve ontwerp, inclusief de platte spuitmond, onderscheidt het en draagt bij aan de eenvoud van toepassing en reiniging. Zoals een klant opmerkt, is het "gemakkelijk te verspreiden" en heeft het een beoordeling van 4,6 van de 5 sterren op basis van 5611 beoordelingen op Amazon, wat wijst op zijn populariteit en tevredenheid onder gebruikers.

De Cooler Master MasterGel Maker wordt gekenmerkt door zijn traditionele eigenschappen van thermische pasta, eenvoudige toepassing en reiniging. Het is ontworpen voor gebruik in verschillende koelsystemen, met een breed scala aan toepassingen en veelzijdigheid, zoals benadrukt in een recensie die het vergelijkt met een "brede mond blik" in de wereld van thermische pasta. Met een thermische geleidbaarheid van 11 (W/m-K) en een specifieke zwaartekracht van 2,6 (g/cm3) (25 °C), excelleert het in het efficiënt overdragen van warmte.

In vergelijking met andere premium thermische pasta's op de markt, blinkt de Cooler Master MasterGel Maker uit door zijn exclusieve platte spuitmond ontwerp, ultrahoogte warmtegeleiding en eenvoudige toepassing, waardoor het een topkeuze is voor degenen die op zoek zijn naar efficiënte en gebruiksvriendelijke thermische pasta. Zoals een recensie vermeldt, wordt het "geprezen om zijn toepassingsproces en zijn efficiënte warmteoverdrachtseigenschappen."

Terwijl de Cooler Master MasterGel Maker uitblinkt in het bieden van een eenvoudige en rommelvrije toepassing, hoogwaardige warmtegeleiding en veelzijdigheid voor verschillende koelsystemen, concurreert het met andere premium thermische pasta's op de markt. De ProlimaTech PK-3 Nano Aluminum, Thermal Grizzly Kryonaut en Arctic MX-5 worden ook erkend voor hun stabiliteit, gebruiksgemak en indrukwekkende prestaties. De keuze tussen deze producten zou grotendeels afhangen van specifieke koelvereisten en toepassingsscenario's.

Kortom, de Cooler Master MasterGel Maker Ultra-High Performance Thermal Paste is een topkeuze voor degenen die op zoek zijn naar een thermische pasta met exclusief ontwerp, ultrahoogte warmtegeleiding en eenvoudige toepassing. Zijn innovatieve kenmerken en efficiënte warmteoverdrachtseigenschappen maken het een sterke mededinger in de categorie premium thermische pasta, die voldoet aan een breed scala van koelbehoeften.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs

2. Noctua NT-H1

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Noctua NT-H1

 • list plusUitzonderlijke warmteoverdrachtscapaciteiten voor zowel CPU's als GPU's
 • list plusLange termijn stabiliteit en gemak van aanbrengen en reinigen
 • list plusVeelzijdig, compatibel met een breed scala aan CPU's, GPU's, gameconsoles en laptops

Nadelen Noctua NT-H1

  Beoordeling

  8.5 Totale score
  Prijs/kwaliteit
  8.41
  Functionaliteit
  8.32
  Gebruiksgemak
  8.77
  Als ik op zoek ben naar een premium thermische pasta, dan is de Noctua NT-H1 10g Thermal Computer Paste een absolute topper. Met meer dan 150 prijzen en aanbevelingen, biedt deze pasta uitzonderlijke warmteoverdracht voor zowel CPU's als GPU's. Dankzij de stabiliteit op lange termijn en het gemakkelijke aanbrengen en reinigen, is deze pasta geschikt voor zowel lucht- als vloeistofkoelers. Met een 10g verpakking kun je ongeveer 9-60 keer aanbrengen, wat perfect is voor verschillende CPU formaten. Deze veelzijdige pasta is compatibel met AMD Ryzen en Intel Core CPU's, AMD Radeon en Nvidia GeForce GPU's, PS4/PS5, Xbox en laptops. Met een sterke beoordeling van 4.8 van de 5 sterren uit 3,221 beoordelingen, heeft de Noctua NT-H1 zijn positie als topklasse thermische pasta stevig verankerd.

  Volgens Tom's Hardware staat de Noctua NT-H1 bekend om zijn uitstekende prijs/prestatieverhouding, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gebruikers die optimale thermische prestaties zoeken tegen een betaalbare prijs. Het product wordt geprezen vanwege zijn geschiktheid voor overklokkers en enthousiastelingen, waardoor het een solide positie heeft verworven in het landschap van thermische pasta's.

  Een vergelijking tussen Noctua NT-H2, Noctua NT-H1 en Grizzly Kryonaut op de forums van Tom's Hardware laat zien dat gebruikers actief op zoek zijn naar aanbevelingen voor de beste thermische pasta onder deze opties. Dit benadrukt de populariteit van de Noctua NT-H1 en de voortdurende discussie over zijn prestaties en kenmerken in vergelijking met andere toonaangevende thermische pasta's.

  De review van TechPowerUp duikt diep in de technische details van de Noctua NT-H1 en belicht zijn specificaties en achtergrond. Dit bevestigt de uitzonderlijke prestaties van het product en draagt bij aan zijn reputatie als topklasse thermische pasta.

  In vergelijking met zijn tegenhangers blinkt de Noctua NT-H1 uit in het bieden van een premium thermische pasta tegen een concurrerende prijs, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor gebruikers die optimale warmteoverdracht en stabiliteit zoeken. Hoewel andere thermische pasta's specifieke voordelen kunnen bieden in bepaalde scenario's, plaatsen de gebalanceerde prestaties, het gemak van aanbrengen en de stabiliteit op lange termijn de Noctua NT-H1 als een sterke concurrent in de markt.

  Kortom, de Noctua NT-H1 10g Thermal Computer Paste is een opvallend product in de categorie koelpasta, met een indrukwekkende balans tussen prestaties en betaalbaarheid. Het gemak van aanbrengen, de stabiliteit op lange termijn en de compatibiliteit met een breed scala aan CPU's, GPU's en gameconsoles maken het een topkeuze voor enthousiastelingen en casual gebruikers. Hoewel sommige gespecialiseerde thermische pasta's uitblinken in specifieke scenario's, maakt het brede aantrekkingskracht en consistente prestaties van de Noctua NT-H1 het een overtuigende optie voor een breed scala aan koelbehoeften.

  Verkrijgbaar bij:

  Amazon.nl

  Op voorraad

  Bekijk prijs
  Bol.com

  Op voorraad. Nu besteld, zaterdag in huis

  Bekijk prijs

  3. Thermal Grizzly Conductonaut Liquid Metal

  Loading ...
  Ga naar laagste prijs

  Voordelen Thermal Grizzly Conductonaut Liquid Metal

  • list plusOngeëvenaarde thermische geleidbaarheid voor overklokprestaties
  • list plusUitzonderlijke warmteoverdrachtscapaciteiten voor veeleisende toepassingen
  • list plusGespecialiseerde prestaties voor extreme overklokken en high-performance computing

  Nadelen Thermal Grizzly Conductonaut Liquid Metal

  • list plusElektrisch geleidende eigenschap beperkt gebruik op gevoelige componenten
  • list plusPremium prijsstelling is mogelijk niet budgetvriendelijk voor algemeen gebruik
  • list plusVereist voorzichtige toepassing vanwege de vloeibare metaalsamenstelling

  Beoordeling

  7.2 Totale score
  Prijs/kwaliteit
  7.01
  Functionaliteit
  6.97
  Gebruiksgemak
  7.65
  De Thermal Grizzly Conductonaut Liquid Metal Thermal Paste is een premium oplossing die geoptimaliseerd is voor overklokprestaties, waardoor het een topkeuze is voor gebruikers die uitzonderlijke warmtegeleiding zoeken. Met een warmtegeleidingsvermogen van 73 W/mK presteert het beter dan veel tegenhangers op de markt, waaronder de populaire Kryonaut-pasta, die een warmtegeleidingsvermogen van 12,5 W/mK heeft. Volgens Tom's Hardware plaatst de hoge thermische geleidbaarheid van de Conductonaut het in een eigen klasse, waardoor het een opvallende keuze is voor veeleisende toepassingen waar superieure warmteafvoer cruciaal is. Zoals een recensie op TechPowerUp benadrukt, "De Conductonaut vloeibare metaalverbinding biedt aanzienlijk hogere thermische geleidbaarheid," waardoor het een high-performance optie is voor geavanceerde koelbehoeften.

  In tegenstelling tot niet-geleidende pasta's zoals Kryonaut, vereist de elektrisch geleidende aard van de Conductonaut een zorgvuldige toepassing, waardoor het gebruik op gevoelige componenten beperkt is. Echter, deze eigenschap onderstreept ook de uitzonderlijke warmteoverdrachtscapaciteiten, waardoor het een ideale keuze is voor gevorderde gebruikers en overklokenthousiastelingen. Zoals een gebruiker op het forum opmerkte, "Uiteindelijk hangt de keuze tussen de twee af van specifieke toepassingsvereisten en het niveau van thermische geleidbaarheid dat nodig is." Dit omvat het dilemma waar gebruikers voor staan bij het kiezen tussen de veiligheid van niet-geleidende pasta's en de ongeëvenaarde thermische prestaties van vloeibare metaalverbindingen zoals de Conductonaut.

  Hoewel de Conductonaut misschien niet het beste budgetproduct is voor algemeen gebruik vanwege de premium prijs, maken zijn ongeëvenaarde thermische geleidbaarheid en overklokoptimalisatie het een overtuigende keuze voor gebruikers die topprestaties op het gebied van koeling prioriteren. Zoals Tom's Hardware opmerkt, rechtvaardigen de uitzonderlijke thermische eigenschappen van de Conductonaut zijn hogere prijs, waarbij de wenselijkheid ervan wordt benadrukt voor degenen die compromisloze koeloplossingen zoeken. In de woorden van de recensie, "De Conductonaut valt op door zijn uitzonderlijke thermische geleidbaarheid, waardoor het een topkeuze is voor overklokenthousiastelingen en gebruikers met veeleisende koelbehoeften."

  In vergelijking met andere premium thermische pasta's ligt het onderscheidende kenmerk van de Conductonaut in zijn vloeibare metaalsamenstelling, waardoor het zich onderscheidt van traditionele niet-geleidende pasta's. Dit onderscheid geeft het een concurrentievoordeel in situaties waar maximale thermische geleidbaarheid van cruciaal belang is, zoals extreme overklokken of high-performance computing-toepassingen. Hoewel het misschien niet de ideale keuze is voor dagelijkse gebruikers of degenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie, maakt zijn gespecialiseerde prestaties het tot een opvallende oplossing voor gebruikers die het hoogste niveau van koelrendement eisen.

  Samengevat excelleert de Thermal Grizzly Conductonaut Liquid Metal Thermal Paste als een premium oplossing die geoptimaliseerd is voor overklokprestaties, en biedt het ongeëvenaarde thermische geleidbaarheid die aansluit op de behoeften van gevorderde gebruikers en enthousiastelingen. Zijn vloeibare metaalsamenstelling en uitzonderlijke warmteoverdrachtscapaciteiten positioneren het als een top mededinger in de categorie high-performance koelpasta, ondanks zijn beperkingen op gevoelige componenten en premium prijsstelling. Voor gebruikers die compromisloze koelprestaties in veeleisende scenario's zoeken, valt de Conductonaut op als een topkeuze.

  Verkrijgbaar bij:

  Amazon.nl

  Op voorraad

  Bekijk prijs
  Bol.com

  Bekijk bij bol.com

  Bekijk prijs
  Amazon.nl

  Op voorraad

  Bekijk prijs

  4. ARCTIC MX-6

  Loading ...
  Ga naar laagste prijs

  Voordelen ARCTIC MX-6

  • list plusSubstantiële 20% prestatieverbetering ten opzichte van MX-4

  Nadelen ARCTIC MX-6

  • list plusKan mogelijk niet de absolute top van warmtegeleiding van de Kryonaut overtreffen

  Beoordeling

  6.2 Totale score
  Prijs/kwaliteit
  6.39
  Functionaliteit
  6.09
  Gebruiksgemak
  6
  Ik ben super enthousiast over de ARCTIC MX-6 thermische pasta! Met een verbetering van 20% ten opzichte van de MX-4 en een verbeterde thermische weerstand, is dit echt een game changer op het gebied van thermisch beheer. En weet je wat? Het is ook nog eens veilig in gebruik vanwege de niet-elektrische geleidbaarheid en niet-capacitieve eigenschappen dankzij de op koolstof gebaseerde samenstelling. En de prijs? Tussen de $8 en $15 is het echt een koopje voor de prestaties die je krijgt.

  De veelzijdige toepassingsmogelijkheden en de makkelijke applicatie maken de MX-6 echt een winnaar in mijn boek. En als klap op de vuurpijl krijg je ook nog een authenticiteitscontrole, dus je weet zeker dat je een kwaliteitsproduct in handen hebt.

  Nu, ik moet wel eerlijk zijn - voor de meest veeleisende situaties kan de MX-6 misschien niet helemaal tippen aan producten als de Kryonaut. Maar voor de meeste gebruikers en enthousiastelingen die op zoek zijn naar een betrouwbare en betaalbare thermische pasta, is de MX-6 absoluut het overwegen waard. Met de verbeterde prestaties en de aantrekkelijke prijs, is het zeker een sterke kanshebber in de wereld van thermische pasta's. 🌡️

  Verkrijgbaar bij:

  Bol.com

  Op voorraad. Nu besteld, zaterdag in huis

  Bekijk prijs
  Amazon.nl

  Op voorraad

  Bekijk prijs
  hero illustration
  Bestenu

  Succes en hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

  Bestenu

  Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze pagina gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Koelpasta. Er zijn namelijk 1283 verschillende te bestellen ...

  Bedankt voor het lezen!