De Bestenu Koelpasta Koopgids

Geschreven door: Anna JansenLaatst geupdate: 09/04/2020


Hoe goed je koeltoren of waterkoeling ook is, dit betekent niks zonder een uitstekende koelpasta tussen het koelblok en de processor. Daarom lees je hieronder hoe je de beste koelpasta voor jouw set-up kiest!

Hoe vaak moet ik mijn koelpasta vervangen?

show product content

Over het algemeen hoeft dit slechts eens in de paar jaar. Er zijn echter twee scenario's waarin je wél echt je koelpasta moet vervangen: als je de koeltoren of het koelblok van je processor afhaalt om welke reden dan ook (omdat je anders luchtbellen krijgt), of als je merkt dat je processortemperaturen naar verloop van tijd oplopen.

De algemene consensus is dat het niet nodig is om eens per jaar je koelpasta te vervangen. Houd je dus aan de bovenstaande pijlers en je kunt niet misgaan.

Hoe lang gaat koelpasta mee?

show product content

Dat is afhankelijk van het merk en de precieze bestanddelen van de koelpasta, maar over het algemeen blijft koelpasta zo'n drie tot vijf jaar goed. Dit zijn echter de richtlijnen die fabrikanten meestal meegeven. In de praktijk blijkt namelijk dat koelpasta vaak nog veel langer meegaat, ervan uitgaande dat je je systeem niet dagelijks door een ernstige stresstest sleept.

Er zijn mensen die hun koelpasta tot wel tien jaar hebben laten zitten. Dit raden wij niet aan, al helemaal niet zonder te weten welke koelpasta je precies gebruikt, maar dit is wel een demonstratie van het feit dat je de fabrikant niet altijd per sé op zijn woord hoeft te geloven.

Hoeveel graden daalt je CPU-temperatuur met koelpasta?

show product content

Exacte nummers kunnen we je niet geven, omdat de precieze temperatuurdaling van je processor verschilt per soort koelpasta, processor, koelmethode, computeractiviteit en zelfs computer case. Een grafisch veeleisende game zal je processor veel harder op de staart trappen dan een PowerPoint-presentatie.

In plaats daarvan kijken we naar thermische weerstand oftewel warmteweerstand. Dit geeft aan hoe goed een bepaald materiaal warmte geleidt. Metalen zijn hier goed in, dus deze hebben een lage warmteweerstand. Hoe lager de warmteweerstand dus, hoe beter.

Over het algemeen genomen behaal je zonder gebruik van koelpasta een warmteweerstand rond de 0,65 °C/W (Celsius per watt). Bij gebruik van koelpasta's zakt dit al snel naar waarden tussen de 0,40 à 0,50 °C/W. Een goede koelpasta is dus absoluut de investering waard.

Wat gebeurt er als ik geen koelpasta gebruik?

show product content

Dan stijgt de warmteweerstand en loop je het risico op beschadiging van je processor.

Het probleem is niet eens per sé dat de koeltoren in direct contact staat met de processor (wat wel degelijk een risico op elektrische schokken met zich meebrengt), maar het feit dat de oppervlakten van deze twee oppervlakten niet 100% egaal zijn. Hoewel je het met het blote oog niet ziet, zitten er micro-imperfecties in de metalen platen. Dit zijn hele kleine krasjes.

Hierdoor komt lucht vast te zitten tussen beide oppervlakten, wat slecht is voor de warmtegeleiding. Koelpasta dient als vulling van de micro-imperfecties. De hitte overbrugt hierdoor veel sneller de ruimte die door die micro-imperfecties ontstaat, omdat koelpasta is gemaakt van materiaal dat warmte veel beter geleidt dan lucht.

Hoe dan ook volgt temperatuurstijging een gebrek aan koelpasta. Je processor wordt sneller heet, waar de prestaties van je computer onder lijden.

Wat voor soorten koelpasta zijn er?

show product content

Om te beginnen zijn er op metaal gebaseerde koelpasta's. Deze samenstellingen bevatten vaak metalen als zilver en aluminium, welke beiden uitermate geschikt zijn voor het vervoeren van hitte. Het nadeel is dat metaal echter ook elektriciteit geleidt, dus er bestaat een heel klein risico op elektrische schokjes.

Vervolgens hebben we keramische koelpasta's. Deze geleiden geen elektriciteit en sluiten in feite weinig compromissen wat betreft koelprestaties. Ze zijn misschien niet even effectief als op metaal gebaseerde koelpasta's, maar ze komen tegenwoordig zeer dicht in de buurt.

Koelpasta's met vloeibaar metaal zijn duurder dan de bovenstaande soorten koelpasta's. Als je je desktop pc echter liefhebt, is het de investering waard. Deze koelpasta's bestaan uit zeldzame legeringen in vloeibare vorm. Dit zorgt niet alleen voor een gladde consistentie, maar ook voor een supersnelle warmteoverdracht (tot wel acht keer sneller dan de metaal of keramische koelpasta's)!

Ten slotte zijn op koolstof en diamant gebaseerde koelpasta's nóg effectiever. Deze geleiden geen elektriciteit en ook hun viscositeit maken deze koelpasta's erg prettig om mee te werken. Naast de warmtegeleidende koolstofvezels draagt ook diamantpoeder bij aan de koelprestaties. Dit minimaliseert de warmteweerstand meer dan elk ander materiaal, maar dit voert de prijs wel op!

Hoeveel koelpasta moet ik gebruiken?

show product content

De fabrikant van de koelpasta levert altijd instructies mee, waarin je terugvindt hoeveel je precies moet gebruiken. Er zijn echter een aantal bekende aanzetmethoden.

Zo is er de lijnmethode. Hierbij teken je als het ware een lijntje over het midden van de processor met de koelpasta. Het idee hierachter is dat het gewicht van de koelplaat de koelpasta vervolgens verspreidt. Het probleem hierbij is echter dat dit niet egaal gebeurt bij deze methode.

Daarnaast leidt deze methode juist vaak tot een overschot aan koelpasta, wat ook niet goed is. Je wilt geen dikke laag koelpasta tussen de koeler en de processor en dat de rest langs de randen afloopt; je wilt genoeg om de micro-imperfecties te compenseren.

Daarnaast bestaat de X-methode. Hierbij teken je juist een 'X' over de processor met de koelpasta. Ook hierbij loop je echter het risico dat je teveel gebruikt. Sommige mensen denken tevens dat het een goed idee is om met een creditcard de koelpasta te verspreiden. Doe dit niet! Het eindresultaat ziet er misschien wel mooi en egaal uit, maar je creëert hiermee juist luchtbelletjes.

De rijstkorrelmethode lost de bovenstaande problemen op of omzeilt ze. Je doet hierbij een beetje koelpasta – ter grootte van een kleine rijstkorrel – op het midden van je processor. Het gewicht van de koeler verspreidt de koelpasta vervolgens egaal.

In tegenstelling tot de lijnmethode lukt dit hier wel, omdat die 'rijstkorrel' alleen precies in het midden van de processor-oppervlakte zit. Het wordt hierdoor gelijkmatig alle kanten opgeduwd.

Hoe komt deze leuke Koelpasta opsomming tot stand..?

De wereld veranderd snel.. En dus de speurtocht naar de beste Koelpasta ook!

In het verleden ging je naar een winkel om advies te krijgen over Koelpastas, maar vandaag helpt een robot jou!

Vergelijken

Onze kunstmatige intelligentie scant alle Koelpastas die te bestellen zijn in Nederland, hij analyseert de prijzen, aanbiedingen, leest de ervaringen van consumenten en kijkt welke Koelpastas het best over de toonbank gaan.

Al deze data wordt onderzocht door middel van de nieuwste technologie. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van Koelpastas stelt hij deze reeks samen!

Vind je dit net zo geweldig als wij? Vergeet dan niet dit artikel te sharen!

Beste getest

Gerelateerde artikelen aan Koelpastas

De beste Koelpastas op een rij

Product informatiePlus or Show more

De Cooler Master HTK-002 Thermal Grease Compound is een vet-achtige silicone materiaal, sterk gevuld met hitte geleidende metaaloxiden. Deze combinatie zorgt voor betere afleiding van de warmte tussen processor en koeler. Deze componenten bieden weerstand tegen veranderingen in de consistentie op temperaturen op tot 177 graden Celsius (350 graden Fahrenheit), en behoud zo een positieve heatsink seal om het warmte transport van het elektronische apparaat naar de heatsink of behuizing te verbeteren en daarmee de efficientie van het apparaat te verhogen. Kenmerken van de Cooler Master HTK-002 Thermal Grease Compound: Geschikt voor: CPU, chipsets op moederbord, VGA kaarten Groot temperatuur bereik voor toepassing Dielectrisch Thermische geleidbaarheid: 0.8 W/m•K

1. Cooler Master HTK-002 Thermal Grease Compound - Wit


Product informatiePlus or Show more

ARCTIC Arctic Silver 5. Kleur van het product: Zilver. Gewicht: 3,5 g

2. Arctic Silver 5 3.5g heat sink compound


Product informatiePlus or Show more

Voor de optimale prestatie van je CPU, processor, transistor, diode en andere warmte producerende elektronica, heb je de allerbeste warmtegeleiding nodig. De Bertje Budget koelpasta zorgt voor optimale warmte overdracht naar het koelelement. Doordat de koelpasta in een injectie spuit zit, kun je de pasta handig en zonder te morsen gemakkelijk aanbrengen. Met de mond verdeel je de koelpasta op het opppervlak dat de warmetgeleiding nodig heeft en monteert het daarna stevig op het koelelement zodat de koelpasta een film vormt die voor de beste warmtegeleiding zorgt. Koelpasta - Thermal paste specifications: Thermal paste Conductivity : >3.2Watt/m-k Thermal paste Impedance: <0.06 degree C-in2/Watt Thermal paste Operation Temperture: -50~180 C

3. Budget CPU koelpasta - thermal paste - 1 gram - injectie spuitje


Product informatiePlus or Show more

Een flinke tube van 30 gram goede kwaliteit Thermal Paste voor het koelen van CPU's, GPU's, Chipsets en LED koelers. Hier kun je wel even mee vooruit.

4. Thermal Paste / pasta voor CPU en GPU


Product informatiePlus or Show more

De König CPU koelpasta zilver dient in kleine hoeveelheid te worden aangebracht op de CPU voordat de CPU koeler wordt geplaatst. Doordat de pasta een speciale samenstelling heeft, zorgt deze ervoor dat de hittegeleiding van CPU naar de koeler extra goed tot stand komt. De pasta droogt niet uit, wordt niet hard en smelt niet, zelfs na lange tijd te hebben blootgestaan aan temperaturen tot 150 graden Celsius.

5. CPU Koelpasta - Zilver


Product informatiePlus or Show more

De Cooler Master HTK-002 Thermal Grease Compound is een vet-achtige silicone materiaal, sterk gevuld met hitte geleidende metaaloxiden. Deze combinatie zorgt voor betere afleiding van de warmte tussen processor en koeler. Deze componenten bieden weerstand tegen veranderingen in de consistentie op temperaturen op tot 177 graden Celsius (350 graden Fahrenheit), en behoud zo een positieve heatsink seal om het warmte transport van het elektronische apparaat naar de heatsink of behuizing te verbeteren en daarmee de efficientie van het apparaat te verhogen. Kenmerken van de Cooler Master HTK-002 Thermal Grease Compound: Geschikt voor: CPU, chipsets op moederbord, VGA kaarten Groot temperatuur bereik voor toepassing Dielectrisch Thermische geleidbaarheid: 0.8 W/m•K

6. COOLERMASTER SC102 Koelpasta, Thermal Compound


Product informatiePlus or Show more

Noctua NT-H1. Kleur van het product: Wit. Gewicht: 1,4 g

7. Noctua NT-H1 heat sink compound 1,4 g


Product informatiePlus or Show more

" Deze witte koelpasta wordt in kleine hoeveelheid aangebracht op de CPU voordat de CPU koeler wordt geplaatst. Doordat de pasta een speciale samenstelling heeft, zorgt deze ervoor dat de hittegeleiding van CPU naar de koeler extra goed tot stand komt. De pasta droogt niet uit, wordt niet hard of smelt niet. ? Ook verkrijgbaar in zilver en goud ? Aanbrengen voor plaatsing koeler ? Droogt niet uit, wordt niet hard en smelt niet" "

8. König CMP-COOLPAST20 Wit Koeling accessoire


Product informatiePlus or Show more

Gelid Solutions GC-Extreme. Thermische geleidbaarheid: 8,5 W/m·K, Dichtheid: 3,73 g/cm³, Kleur van het product: Doorschijnend. Gewicht: 3,5 g

9. Gelid Solutions GC-Extreme heat sink compound 8,5 W/m·K 3,5 g


Product informatiePlus or Show more

Thermal Grizzly Kryonaut. Gewicht: 1 g

10. Thermal Grizzly Kryonaut 12.5W/m·K 1g heat sink compound


Gerelateerde artikelen aan Koelpastas


Bedankt voor het lezen, hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van dit artikel gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Koelpastas er zijn immers 51 verschillende te koop..

Hopelijk heeft deze lijst je opweg geholpen , en ga je straks de beste Koelpasta kopen.