Bestenu

Beste koelpasta - nov. 2022

Met meer dan 93 koelpasta op de markt zie je al snel door de bomen het bos niet meer.
hier vind je de beste koelpasta in een handige lijst
01Score: 9.7
Koelpasta Thermal Paste
Koelpasta Thermal Paste
Ga naar laagste prjis
02Score: 9.5
Thermal Grizzly Koelerpasta - 1 Gram
Thermal Grizzly Koelerpasta - 1 Gram
Ga naar laagste prjis
03Score: 9.4
Arctic Silver 5 3.5g heat sink compound
Arctic Silver 5 3.5g heat sink compound
Ga naar laagste prjis
04Score: 9.3
Cooler Master HTK-002 Thermal Grease Compound
Cooler Master HTK-002 Thermal Grease Compound
Ga naar laagste prjis
05Score: 8.9
ARCTIC MX-4 heat sink compound 8,5 W/m·K 4 g
ARCTIC MX-4 heat sink compound 8,5 W/m·K 4 g
Ga naar laagste prjis
06Score: 8.6
NEWTRONICS Koelpasta 1.0 gram max. 180℃ voor computer en elektronica toepassingen
NEWTRONICS Koelpasta 1.0 gram max. 180℃ voor computer en elektronica toepassingen
Ga naar laagste prjis
07Score: 8
SilentiumPC Pactum PT-1
SilentiumPC Pactum PT-1
Ga naar laagste prjis
08Score: 7.1
Heatsink Paste 25 g Tube
Heatsink Paste 25 g Tube
Ga naar laagste prjis
09Score: 6.9
Koelpasta Thermal Paste
Koelpasta Thermal Paste
Ga naar laagste prjis
10Score: 6.8
Thermal Grizzly Kryonaut 12.5W/m·K 5.5g heat sink compound
Thermal Grizzly Kryonaut 12.5W/m·K 5.5g heat sink compound
Ga naar laagste prjis
hero illustration

De Bestenu Koelpasta Koopgids

avatar-contour
Emma van der Vink

Emma van der Vink

Gepubliceerd op: Nov 23, 2021


Hoe goed je koeltoren of waterkoeling ook is, dit betekent niks zonder een uitstekende koelpasta tussen het koelblok en de processor. Daarom lees je hieronder hoe je de beste koelpasta voor jouw set-up kiest!

Hoe vaak moet ik mijn koelpasta vervangen?

Over het algemeen hoeft dit slechts eens in de paar jaar. Er zijn echter twee scenario's waarin je wél echt je koelpasta moet vervangen: als je de koeltoren of het koelblok van je processor afhaalt om welke reden dan ook (omdat je anders luchtbellen krijgt), of als je merkt dat je processortemperaturen naar verloop van tijd oplopen.

De algemene consensus is dat het niet nodig is om eens per jaar je koelpasta te vervangen. Houd je dus aan de bovenstaande pijlers en je kunt niet misgaan.

Hoe lang gaat koelpasta mee?

Dat is afhankelijk van het merk en de precieze bestanddelen van de koelpasta, maar over het algemeen blijft koelpasta zo'n drie tot vijf jaar goed. Dit zijn echter de richtlijnen die fabrikanten meestal meegeven. In de praktijk blijkt namelijk dat koelpasta vaak nog veel langer meegaat, ervan uitgaande dat je je systeem niet dagelijks door een ernstige stresstest sleept.

Er zijn mensen die hun koelpasta tot wel tien jaar hebben laten zitten. Dit raden wij niet aan, al helemaal niet zonder te weten welke koelpasta je precies gebruikt, maar dit is wel een demonstratie van het feit dat je de fabrikant niet altijd per sé op zijn woord hoeft te geloven.

Hoeveel graden daalt je CPU-temperatuur met koelpasta?

Exacte nummers kunnen we je niet geven, omdat de precieze temperatuurdaling van je processor verschilt per soort koelpasta, processor, koelmethode, computeractiviteit en zelfs computer case. Een grafisch veeleisende game zal je processor veel harder op de staart trappen dan een PowerPoint-presentatie.

In plaats daarvan kijken we naar thermische weerstand oftewel warmteweerstand. Dit geeft aan hoe goed een bepaald materiaal warmte geleidt. Metalen zijn hier goed in, dus deze hebben een lage warmteweerstand. Hoe lager de warmteweerstand dus, hoe beter.

Over het algemeen genomen behaal je zonder gebruik van koelpasta een warmteweerstand rond de 0,65 °C/W (Celsius per watt). Bij gebruik van koelpasta's zakt dit al snel naar waarden tussen de 0,40 à 0,50 °C/W. Een goede koelpasta is dus absoluut de investering waard.

Wat gebeurt er als ik geen koelpasta gebruik?

Dan stijgt de warmteweerstand en loop je het risico op beschadiging van je processor.

Het probleem is niet eens per sé dat de koeltoren in direct contact staat met de processor (wat wel degelijk een risico op elektrische schokken met zich meebrengt), maar het feit dat de oppervlakten van deze twee oppervlakten niet 100% egaal zijn. Hoewel je het met het blote oog niet ziet, zitten er micro-imperfecties in de metalen platen. Dit zijn hele kleine krasjes.

Hierdoor komt lucht vast te zitten tussen beide oppervlakten, wat slecht is voor de warmtegeleiding. Koelpasta dient als vulling van de micro-imperfecties. De hitte overbrugt hierdoor veel sneller de ruimte die door die micro-imperfecties ontstaat, omdat koelpasta is gemaakt van materiaal dat warmte veel beter geleidt dan lucht.

Hoe dan ook volgt temperatuurstijging een gebrek aan koelpasta. Je processor wordt sneller heet, waar de prestaties van je computer onder lijden.

Wat voor soorten koelpasta zijn er?

Om te beginnen zijn er op metaal gebaseerde koelpasta's. Deze samenstellingen bevatten vaak metalen als zilver en aluminium, welke beiden uitermate geschikt zijn voor het vervoeren van hitte. Het nadeel is dat metaal echter ook elektriciteit geleidt, dus er bestaat een heel klein risico op elektrische schokjes.

Vervolgens hebben we keramische koelpasta's. Deze geleiden geen elektriciteit en sluiten in feite weinig compromissen wat betreft koelprestaties. Ze zijn misschien niet even effectief als op metaal gebaseerde koelpasta's, maar ze komen tegenwoordig zeer dicht in de buurt.

Koelpasta's met vloeibaar metaal zijn duurder dan de bovenstaande soorten koelpasta's. Als je je desktop pc echter liefhebt, is het de investering waard. Deze koelpasta's bestaan uit zeldzame legeringen in vloeibare vorm. Dit zorgt niet alleen voor een gladde consistentie, maar ook voor een supersnelle warmteoverdracht (tot wel acht keer sneller dan de metaal of keramische koelpasta's)!

Ten slotte zijn op koolstof en diamant gebaseerde koelpasta's nóg effectiever. Deze geleiden geen elektriciteit en ook hun viscositeit maken deze koelpasta's erg prettig om mee te werken. Naast de warmtegeleidende koolstofvezels draagt ook diamantpoeder bij aan de koelprestaties. Dit minimaliseert de warmteweerstand meer dan elk ander materiaal, maar dit voert de prijs wel op!

Hoeveel koelpasta moet ik gebruiken?

De fabrikant van de koelpasta levert altijd instructies mee, waarin je terugvindt hoeveel je precies moet gebruiken. Er zijn echter een aantal bekende aanzetmethoden.

Zo is er de lijnmethode. Hierbij teken je als het ware een lijntje over het midden van de processor met de koelpasta. Het idee hierachter is dat het gewicht van de koelplaat de koelpasta vervolgens verspreidt. Het probleem hierbij is echter dat dit niet egaal gebeurt bij deze methode.

Daarnaast leidt deze methode juist vaak tot een overschot aan koelpasta, wat ook niet goed is. Je wilt geen dikke laag koelpasta tussen de koeler en de processor en dat de rest langs de randen afloopt; je wilt genoeg om de micro-imperfecties te compenseren.

Daarnaast bestaat de X-methode. Hierbij teken je juist een 'X' over de processor met de koelpasta. Ook hierbij loop je echter het risico dat je teveel gebruikt. Sommige mensen denken tevens dat het een goed idee is om met een creditcard de koelpasta te verspreiden. Doe dit niet! Het eindresultaat ziet er misschien wel mooi en egaal uit, maar je creëert hiermee juist luchtbelletjes.

De rijstkorrelmethode lost de bovenstaande problemen op of omzeilt ze. Je doet hierbij een beetje koelpasta – ter grootte van een kleine rijstkorrel – op het midden van je processor. Het gewicht van de koeler verspreidt de koelpasta vervolgens egaal.

In tegenstelling tot de lijnmethode lukt dit hier wel, omdat die 'rijstkorrel' alleen precies in het midden van de processor-oppervlakte zit. Het wordt hierdoor gelijkmatig alle kanten opgeduwd.

hero illustration

Hoe komt deze geweldige koelpasta opsomming tot stand..?

De wereld verandert... en dus de speurtocht naar de beste koelpasta ook!
Vroeger ging je naar een winkel om tips te krijgen over koelpasta, maar nu helpt een robot jou!
illustration
Onze kunstmatige intelligentie analyseert alle koelpasta die te koop zijn in Nederland. Hij analyseert de prijzen, aanbiedingen, leest de reviews van kopers en kijkt welke koelpasta het best over de toonbank gaan
illustration
Al deze kennis wordt onderzocht door middel van de nieuwste algoritmes. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van koelpasta stelt hij deze opsomming samen!
Vind je dit net zo geweldig als wij? Vergeet dan niet dit artikel te delen op social media!
illustration
hero illustration

Artikelen overeenkomstig aan koelpasta

De beste koelpasta in een oogopslag

1 - Koelpasta Thermal Paste

Loading..
Ga naar laagste prjis

Wil jij dat je apparatuur optimaal koelt en dat er een optimale warmtegeleiding is? Breng dan koelpasta aan tussen je CPU en processorkoeler! Met deze Koelpasta zorg je er eenvoudig voor dat je optimaal gebruik kan maken van je computer, en dat voor een klein prijsje! Voordelen ✅ 3 gram per verpakking ✅ Inclusief verdeelspatel waarmee je de koelpasta makkelijk kan verdelen! ✅ Geleverd in een spuitje voor nauwkeurige toepassing! ✅ Hoge thermische conductiviteit ✅ Lage thermische weerstand ✅ Droogt niet uit ✅ Super snel in huis Wat doet koelpasta? Koelpasta, ook wel thermal paste genoemd, verbeterd de koeling en warmtegeleiding tussen je processor en je koeler. Dankzij de fijne microdeeltjes in de thermal paste is deze CPU koeler een betere geleider van warmte dan metaal. Hoe breng ik de thermal paste aan? De thermal paste wordt geleverd in een spuit waardoor je ook op kleine delen de koelpasta zeer eenvoudig kan aanbrengen. Daarnaast wordt de koelpasta CPU geleverd met een spatel waarmee je de heatsink nog verder kan uitspreiden. Doorloop de volgende stappen voor een zo goed mogelijk resultaat van de CPU koeler: Maak het oppervlak waar je de koelpasta wil aanbrengen schoon. Breng de koel pasta aan op het oppervlak. Verspreid het zodat het zo egaal mogelijk verdeeld is over het oppervlak. Specificaties - Gewicht: 3 gram CPU Koelpasta (inhoud) - Kleur: zilvergrijs - Warmtegeleiding/thermal conductivity: 6.0 W/mk - Relatieve dichtheid/Specific Gravity: 2.5 G/Cc - Max. temperatuur: 180+ graden celcius - Lengte: 11.4 centimeter

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

2 - Thermal Grizzly Koelerpasta - 1 Gram

Loading..
Ga naar laagste prjis

Game in de hoogste resolutie en frames per seconde zonder oververhitting met Thermal Grizzly Kryonaut Koelpasta. Plaats een druppeltje koelpasta op de core van je CPU. Hierdoor geleid je de warmte van je processor beter naar de koeler. Zelfs bij overklokken blijft je processor koel. Plaats de koelpasta gemakkelijk op je core met de meegeleverde spuit en verspreid het met handige spateltje. Kryonaut koelpasta geleidt 12,5 W/m.K.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

3 - Arctic Silver 5 3.5g heat sink compound

Loading..
Ga naar laagste prjis

ARCTIC Arctic Silver 5. Kleur van het product: Zilver. Gewicht: 3,5 g

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

4 - Cooler Master HTK-002 Thermal Grease Compound

Loading..
Ga naar laagste prjis

De Cooler Master HTK-002 Thermal Grease Compound is een vet-achtige silicone materiaal, sterk gevuld met hitte geleidende metaaloxiden. Deze combinatie zorgt voor betere afleiding van de warmte tussen processor en koeler. Deze componenten bieden weerstand tegen veranderingen in de consistentie op temperaturen op tot 177 graden Celsius (350 graden Fahrenheit), en behoud zo een positieve heatsink seal om het warmte transport van het elektronische apparaat naar de heatsink of behuizing te verbeteren en daarmee de efficientie van het apparaat te verhogen. Kenmerken van de Cooler Master HTK-002 Thermal Grease Compound: Geschikt voor: CPU, chipsets op moederbord, VGA kaarten Groot temperatuur bereik voor toepassing Dielectrisch Thermische geleidbaarheid: 0.8 W/m•K

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

5 - ARCTIC MX-4 heat sink compound 8,5 W/m·K 4 g

Loading..
Ga naar laagste prjis

ARCTIC MX-4. Gewicht: 4 g. Breedte verpakking: 32 mm, Diepte verpakking: 21 mm, Hoogte verpakking: 159 mm

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

6 - NEWTRONICS Koelpasta 1.0 gram max. 180℃ voor computer en elektronica toepassingen

Loading..
Ga naar laagste prjis

NEWTRONICS® koelpasta voor computer en elektronica toepassingen. Deze koelpasta komt in een handige dosserspuit zodat u exact de hoeveelheid kunt aanbrengen die nodig is. De maximale belastingstemparatuur is 180 graden waardoor de koelpasta ook geschikt is voor 'extreme' omgevingen. De inhoud van de spuit is 1.0 gram wat ruim voldoende is voor het bevestigden van een koeler op een processor of chip. - Warmtegeleidende pasta voor transistoren, CPU's, diodes, etc. - Optimaliseert de hittegeleiding - Droogt niet uit, wordt niet hard en smelt niet - Geschikt voor temperaturen tussen 50°C en 180°C - Inhoud: injectiespuit met 1 gram - Verpakt in een stevige blisterverpakking GEBRUIK: Verwijder de bestaande koelpasta en maak het oppervlakte schoon. Breng een kleine hoeveelheid koelpasta aan en bevestigd de koeler op de processor/chip. LET OP!! Bij twijfel vraag hulp aan een ICT expert om schade aan uw device te voorkomen. NEWTRONICS® bestaat al ruim 20 jaar en levert hardware voor ICT, AUDIO en VIDEO toepassingen. Sinds 2020 leveren wij naast A-merk producten ook ons eigen huismerk NEWTRONICS® met dezelfde kwaliteit maar voor een super scherpe prijs! NEWTRONICS® is het merk voor betaalbare ICT, AUDIO en VIDEO supplies!

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

7 - SilentiumPC Pactum PT-1

Loading..
Ga naar laagste prjis

De Silentium Pactum PT-1 thermische pasta biedt hoge prestaties en is daarom het meest geschikt voor de best presterende CPU's en GPU's op de markt. Pactum PT-1 is weer een stap vooruit in thermische geleidbaarheid, zijn geavanceerde formule biedt extreme prestaties voor de enthousiastelingen die het laatste beetje extra prestatie willen toevoegen of gewoon voor regelmatig onderhoud van de koelsystemen. 2 x 1,5 Gram Tube

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

8 - Heatsink Paste 25 g Tube

Loading..
Ga naar laagste prjis

Fixapart WPT 25GRAM. Kleur van het product: Wit. Gewicht: 25 g

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

9 - Koelpasta Thermal Paste

Loading..
Ga naar laagste prjis

Wil jij dat je apparatuur optimaal koelt en dat er een optimale warmtegeleiding is? Breng dan koelpasta aan tussen je CPU en processorkoeler! Met deze Koelpasta zorg je er eenvoudig voor dat je optimaal gebruik kan maken van je computer, en dat voor een klein prijsje! Voordelen ✅ 15 gram per verpakking ✅ Inclusief verdeelspatel waarmee je de koelpasta makkelijk kan verdelen! ✅ Geleverd in een spuitje voor nauwkeurige toepassing! ✅ Hoge thermische conductiviteit ✅ Lage thermische weerstand ✅ Droogt niet uit ✅ Super snel in huis Wat doet koelpasta? Koelpasta, ook wel thermal paste genoemd, verbeterd de koeling en warmtegeleiding tussen je processor en je koeler. Dankzij de fijne microdeeltjes in de thermal paste is deze CPU koeler een betere geleider van warmte dan metaal. Hoe breng ik de thermal paste aan? De thermal paste wordt geleverd in een spuit waardoor je ook op kleine delen de koelpasta zeer eenvoudig kan aanbrengen. Daarnaast wordt de koelpasta CPU geleverd met een spatel waarmee je de heatsink nog verder kan uitspreiden. Doorloop de volgende stappen voor een zo goed mogelijk resultaat van de CPU koeler: Maak het oppervlak waar je de koelpasta wil aanbrengen schoon. Breng de koel pasta aan op het oppervlak. Verspreid het zodat het zo egaal mogelijk verdeeld is over het oppervlak. Specificaties -Gewicht: 15 gram CPU Koelpasta (inhoud) -Kleur: zilvergrijs -Warmtegeleiding/thermal conductivity: 6.0 W/mk -Relatieve dichtheid/Specific Gravity: 2.5 G/Cc -Max. temperatuur: 180+ graden celcius -Lengte: 15 centimeter

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

10 - Thermal Grizzly Kryonaut 12.5W/m·K 5.5g heat sink compound

Loading..
Ga naar laagste prjis

Thermal Grizzly Kryonaut. Gewicht: 5,5 g

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Succes en hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

Bestenu

Wow! Je bent tot het eind van deze gids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van koelpasta. Er zijn immers 93 verschillende te koop...

Hopelijk heeft deze lijst je genoeg ondersteund en kun je straks de beste