Wat is de beste cpu koeler van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 22 september, 2023

Het aanschaffen van een goede cpu koeler is een lastige opdracht. Wat is de beste cpu koeler van 2023? Na het onderzoeken van 343 cpu koelers kwam de Noctua NH-D15 als beste uit onze cpu koeler-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de cpu koelers, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 cpu koelers-experts en meer. Benieuwd naar alternatieven, voor- en nadelen en een behulpzame cpu koeler-koopgids? Lees dan verder!

De top 10 beste cpu koelers

1Score: 9.9
Noctua NH-D15
Beste CPU-koeler
Noctua NH-D15
Merkloos
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.6
Corsair iCUE H115i Elite Capellix
Uitzonderlijk heldere verlichting
Corsair iCUE H115i Elite Capellix
Merkloos
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.3
NZXT Kraken Z-3
Zeer aanpasbare vloeistofkoeling
NZXT Kraken Z-3
Merkloos
Ga naar laagste prijs
4Score: 9
Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition
Compacte en efficiënte luchtkoeling
Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition
Merkloos
Ga naar laagste prijs
5Score: 8.7
Corsair iCUE H100i Elite Capellix
Corsair iCUE H100i Elite Capellix
Merkloos
Ga naar laagste prijs
6Score: 8.5
Arctic Liquid Freezer II 120
Arctic Liquid Freezer II 120
Merkloos
Ga naar laagste prijs
7Score: 8.1
Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage
Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage
Merkloos
Ga naar laagste prijs
8Score: 7.9
Noctua NH-L9
Noctua NH-L9
Merkloos
Ga naar laagste prijs
9Score: 7.6
DEEP COOL Deepcool Assassin III
DEEP COOL Deepcool Assassin III
Merkloos
Ga naar laagste prijs
10Score: 7.2
Corsair Hydro Series H5 SF
Corsair Hydro Series H5 SF
Merkloos
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu CPU Koeler Koopgids

De beste CPU-koeler is een onmisbaar onderdeel in je computer, zeker wanneer je zware taken uitvoert en je de onderdelen in je pc wilt beschermen. Lees deze koopgids door en ontdek de beste CPU-koeler!

Waarom wordt een CPU warm?

Een CPU is het hart van je computer en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van alle berekeningen en taken. Hierdoor wordt er veel energie verbruikt en dit kan leiden tot een hoge temperatuur. Als deze temperatuur te hoog wordt, kan het schade veroorzaken aan de CPU en andere onderdelen van je computer. 

Dat is waar een CPU-koeler in beeld komt. Een CPU-koeler werkt door warme lucht af te voeren van de CPU en deze te vervangen door koelere lucht. Hierdoor blijft de temperatuur laag en wordt de levensduur van je computer verlengd. 

Bij de aanschaf van een CPU=koeler is het belangrijk om te letten op de grootte, het geluidsniveau en de koelprestaties, zodat je de beste CPU-koeler voor je computer kunt vinden.

Welke CPU-koeler heb ik nodig?

Dat hangt af van verschillende factoren. Hier zijn enkele dingen om op te letten bij de keuze van een CPU-koeler:

 • Processor: Het type processor dat je gebruikt, bepaalt welke koeler compatibel is. Houd er rekening mee dat sommige CPU's groter zijn dan andere.
 • Overklokken: Als je van plan bent om je CPU te overklokken, heb je waarschijnlijk een krachtigere koeler nodig dan als je dat niet doet.
 • Geluidsniveau: Sommige CPU-koelers kunnen lawaai produceren, dus houd daar rekening mee als je een stille omgeving wilt.
 • Budget: Er zijn verschillende opties voor CPU-koelers, variërend van goedkoop tot duur. Bepaal wat je wilt uitgeven en kijk of je daar een goede koeler voor kunt vinden.

Luchtkoeling of waterkoeling?

Luchtkoeling maakt gebruik van een ventilator en warmteafvoerende heatsink om warmte van de CPU af te voeren. Dit is een beproefde technologie die doorgaans goedkoper is dan waterkoeling. Het is ook eenvoudiger te installeren en minder kwetsbaar dan waterkoeling, omdat er geen risico is op lekkages.

Waterkoeling daarentegen, gebruikt water om warmte van de CPU af te voeren. Het is een efficiëntere manier om warmte af te voeren, waardoor de CPU-koeler kan blijven werken onder zware belasting. Bovendien is waterkoeling vaak stiller dan luchtkoeling, omdat de waterpompen trager en stiller werken dan de snelle ventilatoren die worden gebruikt bij luchtkoeling.

Dus, afhankelijk van je specifieke behoeften, kun je kiezen tussen luchtkoeling of waterkoeling voor je CPU-koeler. Als je op zoek bent naar een goedkope en eenvoudige optie, zou luchtkoeling waarschijnlijk beter bij je passen. Maar als je op zoek bent naar de efficiëntste en stille optie, zou waterkoeling een betere keuze zijn.

Montage

Hier zijn een paar stappen om je te helpen op weg om je CPU-koeler te monteren:

 1. Zorg dat je computer is uitgeschakeld en ontlucht voordat je begint.
 2. Verwijder de oude koeler (indien aanwezig) door de bevestigingsschroeven los te draaien.
 3. Breng de bevestigingsbeugel aan op de socket van de CPU.
 4. Plaats de koeler op de socket en bevestig deze met de bijgeleverde schroeven.
 5. Sluit de koelventilator aan op de voedingsstroom.
hero illustration

Hoe testen we cpu koelers?

Om de beste cpu koeler te vinden, hebben we een unieke testmethode ontwikkeld. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het vergaren van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze cpu koeler-test hebben we 343 cpu koelers vergeleken.

illustration

De eerste variabel in onze cpu koeler-test noemen we 'expertconsensus'. We beschikken over drieëntwintig buitenstaande expertwebsites waar we gegevens verzamelen. De belangrijkste eis waar we deze websites op beoordelen is de aanwezigheid van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze cpu koeler-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het vergaren van testdata, bepalen onze interne cpu koeler-experts ook welke specificaties belangrijk zijn bij het aanschaffen van de beste cpu koeler in 2023. We combineren deze kennis met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende webwinkels, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 343 cpu koelers te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een complex statistisch model om vooroordelen te voorkomen.

illustration
hero illustration

De beste cpu koelers in een handige lijst

1. Beste CPU-koeler: Noctua NH-D15

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Noctua NH-D15

 • list plusUitzonderlijke koelprestaties
 • list plusStille werking
 • list plusGebruiksvriendelijke functies

Nadelen Noctua NH-D15

 • list plusOnaantrekkelijk kleurenschema
 • list plusRelatief duur

Beoordeling

9.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.39
Functionaliteit
9.88
Gebruiksgemak
10

De Noctua NH-D15 CPU-koeler is echt een topper in zijn categorie. Volgens een recensie op Neoseeker is deze CPU-koeler ontworpen voor uitstekende koelprestaties zonder al te veel geluid. Met twee NF-A15 140mm PWM-ventilatoren, NT-H1 thermische pasta en compatibiliteit met verschillende sockets, biedt deze koeler alles wat je nodig hebt.

Wat de NH-D15 echt uniek maakt, is zijn geavanceerde koeltechnologie. Hij heeft zes heatpipes verdeeld over twee koeltorens, wat zorgt voor efficiënte warmteafvoer. De gesoldeerde vinnen verbeteren de warmteoverdracht nog verder, waardoor de koelprestaties verbeteren.

De NH-D15 heeft ook gebruiksvriendelijke functies die hem onderscheiden van andere CPU-koelers. De verpakking is informatief en de bijgeleverde accessoires, zoals montagehardware en ventilatorkabeladapters, maken installatie een eitje. Noctua heeft het ontwerp van de draadklemmen vereenvoudigd om de ventilatoren op hun plaats te houden, zodat gebruikers ze gemakkelijk kunnen installeren en verwijderen.

Wat betreft prestaties heeft de NH-D15 uitstekende recensies ontvangen. Volgens een recensie op TechSpot biedt hij uitstekende koelprestaties en blijven de temperaturen laag, zelfs bij zware belasting. De stille werking van de ventilatoren zorgt voor een rustige computerervaring. Bovendien biedt de NH-D15 voldoende ruimte voor RAM-modules, zodat gebruikers probleemloos high-profile geheugen kunnen installeren.

Hoewel de NH-D15 veel voordelen heeft, is het ook belangrijk om naar de nadelen te kijken. Sommige gebruikers vinden het bruine en beige kleurenschema niet aantrekkelijk, vooral als ze de voorkeur geven aan een modernere esthetiek. Bovendien is de NH-D15 relatief duur in vergelijking met andere CPU-koelers op de markt.

Al met al is de Noctua NH-D15 CPU-koeler een hoogwaardig product met uitstekende koelprestaties, stille werking en gebruiksvriendelijke functies. Zijn geavanceerde koeltechnologie, met de zes heatpipes en gesoldeerde vinnen, onderscheidt hem van andere CPU-koelers. Het kleurenschema en de hogere prijs kunnen echter potentiële nadelen zijn voor sommige gebruikers. Over het algemeen is de NH-D15 een betrouwbare keuze voor gebruikers die topprestaties en een stille computerervaring belangrijk vinden.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs

2. Uitzonderlijk heldere verlichting: Corsair iCUE H115i Elite Capellix

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Corsair iCUE H115i Elite Capellix

 • list plusIndrukwekkende Capellix RGB LED's voor levendige en aanpasbare verlichtingseffecten.
 • list plusUitstekende prestaties in het koel houden van temperaturen bij zware belasting.
 • list plusVeelzijdige ondersteuning voor zowel Intel als AMD platforms.

Nadelen Corsair iCUE H115i Elite Capellix

 • list plusBuggy en moeilijk te gebruiken software (iCue).
 • list plusUitdagend installatieproces dat nauwkeurige aandacht vereist.
 • list plusSommige gebruikers hebben last van geluidsproblemen met de pomp.

Beoordeling

9.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.94
Functionaliteit
9.45
Gebruiksgemak
9.5

Ik, de Corsair iCUE H115i Elite Capellix CPU-koeler, bied indrukwekkende functies die me onderscheiden van andere koelers in mijn categorie. Mijn unieke verkooppunt is mijn Capellix RGB LED's, die levendige en aanpasbare verlichtingseffecten bieden. Hiermee kunnen gebruikers visueel verbluffende opstellingen creëren die passen bij hun persoonlijke stijl.

Wat betreft prestaties, excelleer ik in het laag houden van temperaturen, zelfs onder zware belasting. Ik beschik over een koperen CPU-blok en een pomp met een snelheidsbereik van 2100-3000 RPM. De radiator, gemaakt van aluminium, meet 322 x 137 x 27 mm. Ik kom ook met twee AF ELITE 140 mm ventilatoren die een snelheidsbereik hebben van 400-1600 RPM, wat zorgt voor efficiënte warmteafvoer.

Een van de opvallende kenmerken van mij is mijn ondersteuning voor zowel Intel als AMD platforms, inclusief de nieuwste AM4 en sTRX4 sockets. Dit maakt mij een veelzijdige optie voor gebruikers met verschillende CPU-configuraties.

Er zijn echter enkele nadelen om rekening mee te houden. Gebruikers hebben problemen gemeld met de software van de koeler, iCue, die als buggy en moeilijk te gebruiken wordt beschreven. Bovendien is het installatieproces uitdagend en vereist het nauwkeurige aandacht voor detail.

Hoewel het geluidsniveau van de koeler over het algemeen laag is, hebben sommige gebruikers problemen ervaren met pompgeluid, wat een nadeel kan zijn voor degenen die op zoek zijn naar een stille koeloplossing.

In conclusie biedt de Corsair iCUE H115i Elite Capellix CPU-koeler indrukwekkende RGB-verlichting en goede prestaties. Mijn opvallende kenmerken zijn onder andere Capellix RGB LED's en ondersteuning voor zowel Intel als AMD platforms. Echter, mijn software en installatieproces kunnen verbeterd worden. Als je prioriteit geeft aan aanpasbare verlichtingseffecten en efficiënte koelprestaties, dan ben ik mogelijk een geschikte keuze voor jou.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs

3. Zeer aanpasbare vloeistofkoeling: NZXT Kraken Z-3

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen NZXT Kraken Z-3

 • list plusVisueel aantrekkelijk 2.36-inch LCD-scherm met aanpasbare weergave.
 • list plusVerbeterde doorstroming en betrouwbaarheid met 7e generatie pomp.
 • list plusEenvoudig installatieproces en aanpasbare NZXT CAM-software.

Nadelen NZXT Kraken Z-3

 • list plusHoge prijs van $280 in vergelijking met andere CPU-koelers.
 • list plusEnige moeite bij het correct aansluiten van de voedingskabel.

Beoordeling

9.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.14
Functionaliteit
9.07
Gebruiksgemak
9.69

De NZXT Kraken Z-3 CPU-koeler is een krachtige koeloplossing die zich onderscheidt van andere producten in zijn categorie. Hij heeft een visueel aantrekkelijk 2,36-inch LCD-scherm, dat real-time rapportage van CPU- en vloeistoftemperaturen biedt. Deze unieke functie stelt gebruikers in staat om het scherm aan te passen met aangepaste afbeeldingen of geanimeerde GIFs, waardoor ze een persoonlijke touch aan hun systeem kunnen toevoegen.

Een van de opvallende kenmerken van de Kraken Z-3 is zijn pomp van de 7e generatie, die zorgt voor verbeterde doorstroming en betrouwbaarheid. De koperen koudeplaat en het twist-lock bevestigingssysteem maken de installatie snel en gemakkelijk. De koeler wordt geleverd met drie 120mm AER P120 ventilatoren met fluid-dynamische lagers en rubberen pluggen voor trillingsdemping.

Wat betreft compatibiliteit is de Kraken Z-3 geschikt voor zowel Intel- als AMD-processors. Voor AMD Threadripper-koeling is echter een optionele beugel vereist. De connectiviteit wordt beheerd via een moederbord-USB 2.0-header-naar-micro-USB-kabel.

Vanuit het perspectief van de gebruiker is het installatieproces eenvoudig en de NZXT CAM-software maakt aanpassing van het LCD-scherm en beheer van de ventilator- en pompsnelheden mogelijk. Deze software biedt ook een handige manier om systeemtemperaturen te controleren en koelinstellingen aan te passen.

Optimaal gezien is de NZXT Kraken Z-3 CPU-koeler het meest geschikt voor pc-enthousiastelingen en gamers die zowel prestaties als esthetiek belangrijk vinden. Het LCD-scherm voegt een visueel aantrekkelijk element toe aan elke build, en de hoogwaardige componenten zorgen voor efficiënte koeling.

Een nadeel van de Kraken Z-3 is echter de prijs van $280, die als duur kan worden beschouwd in vergelijking met andere CPU-koelers op de markt. Bovendien hebben sommige gebruikers moeite gehad om de stroomaansluiting op de CPU-koelunit correct in te pluggen.

Al met al is de NZXT Kraken Z-3 CPU-koeler een functierijke en visueel aantrekkelijke koeloplossing. Het unieke LCD-scherm en de hoogwaardige componenten maken het onderscheidend van andere producten in zijn categorie. Hoewel het aan de prijzige kant kan zijn, biedt het uitstekende koelprestaties en aanpassingsmogelijkheden.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Bekijk prijs

4. Compacte en efficiënte luchtkoeling: Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition

 • list plusDegelijke koelmogelijkheden tegen lage kosten.
 • list plusAanpasbare RGB-verlichtingseffecten.
 • list plusWordt geleverd met een extra ventilatorbeugel voor verbeterde koelings efficiëntie.

Nadelen Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition

 • list plusIs mogelijk niet de beste optie voor het overklokken van high-end desktop CPU's.
 • list plusInstallatie kan wat lastig zijn.
 • list plusPresteert iets minder goed qua thermische belasting in vergelijking met sommige andere koelers.

Beoordeling

9.0 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.77
Functionaliteit
8.84
Gebruiksgemak
9.36

De Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition CPU-koeler is mijn favoriete keuze voor gamers met een klein budget die op zoek zijn naar goede prestaties en waar voor hun geld. Hij biedt solide koelcapaciteiten tegen een lage prijs, waardoor hij geschikt is voor instap- tot mid-range quad-core gaming builds. Voor het overklokken van high-end desktop CPU's is het echter misschien niet de beste optie.

De Hyper 212 RGB Black Edition heeft RGB-besturingsintegratie, waardoor je de verlichtingseffecten naar jouw voorkeur kunt aanpassen. Hij wordt geleverd met een extra ventilatorbeugel voor push/pull-configuratie, waardoor de koelcapaciteit wordt verbeterd. De koeler ondersteunt de meeste Intel en AMD desktop processor sockets en wordt geleverd met twee jaar garantie.

Wat het ontwerp betreft, heeft de Hyper 212 RGB Black Edition een minimalistische esthetiek met een donker chromen plating op de heatsink basis en heatpipes. De ventilatoren hebben smalle, langwerpige bladen, wat zorgt voor een strakke uitstraling. De koeltorenvinnen hebben ook een donker chromen plating en zijn afgewerkt met een geborstelde aluminium bovenplaat.

Online klantrecensies zijn over het algemeen positief. Klanten prijzen de koeler vanwege zijn luchtkoelingscapaciteiten en merken op dat hij de CPU koel houdt. Er wordt gemeld dat hij een grote verbetering biedt ten opzichte van standaardkoelers, met name voor CPU's zoals de Ryzen 5 1600 en Ryzen 5 5600. Sommige klanten merken op dat de installatie een beetje lastig kan zijn, maar over het algemeen wordt hij beschouwd als een goede budget tower koeler.

In vergelijking met andere koelers presteert de Hyper 212 RGB Black Edition iets minder qua thermische belasting, maar heeft hij betere geluidsniveaus. Hij biedt een goede prestatie-waardeverhouding vanwege zijn lagere prijs. Hij presteert echter mogelijk niet zo goed als zijn dual-fan tegenhanger, de Hyper 212 Black Edition met de Silencio ventilator.

Al met al is de Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition CPU-koeler een solide optie voor gamers met een klein budget. Hij levert goede koelprestaties, aanpasbare RGB-verlichting en waar voor zijn geld. Hoewel hij misschien niet de beste keuze is voor het overklokken van high-end CPU's, is hij geschikt voor zuinige individuen die degelijke koeling willen zonder de bank te breken.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Bekijk prijs

5. Corsair iCUE H100i Elite Capellix

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Corsair iCUE H100i Elite Capellix

 • list plusUitzonderlijke koelprestaties, houdt CPU-temperaturen onder controle.
 • list plusUltra-stille werking, ideaal voor gebruikers die een stille computeromgeving belangrijk vinden.
 • list plusUitgebreide aanpassingsmogelijkheden via de iCue-software, waardoor je meer controle hebt over het koelsysteem.

Nadelen Corsair iCUE H100i Elite Capellix

 • list plusHogere prijs in vergelijking met andere koelers in dezelfde categorie.

Beoordeling

8.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.23
Functionaliteit
8.91
Gebruiksgemak
8.87

De Corsair iCUE H100i Elite Capellix CPU-koeler is een zeer geprezen koeloplossing die opvalt door zijn uitzonderlijke prestaties en unieke functies. Een van de belangrijkste verkoopargumenten is de ultra-stille werking, waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers die een rustige computeromgeving waarderen.

De koeler wordt geleverd met een 240mm radiator, twee 120mm AF RGB Elite ventilatoren en een hardware RGB & PWM ventilatorhub. Het installatieproces is eenvoudig en het bevat verwisselbare CPU-platen voor beperkte aanpassing. De CPU-contactplaat is gemaakt van koper en wordt geleverd met vooraf aangebrachte thermische pasta, wat zorgt voor efficiënte warmteoverdracht.

Een opvallende functie van de H100i Elite Capellix is de software suite, iCue, waarmee uitgebreide aanpassingen mogelijk zijn. Gebruikers kunnen ventilator- en geluidsprofielen aanpassen, kiezen uit een reeks ARGB-verlichtingsvoorinstellingen en zelfs waarschuwingen instellen op basis van CPU-temperatuur. Deze mate van aanpassing onderscheidt het van andere koelers in zijn categorie en biedt gebruikers verbeterde controle over hun koelsysteem.

De prestaties van de koeler zijn getest met een Intel Core i9-12900K CPU, bekend om zijn verhoogde thermische dichtheid. Ondanks de extra uitdaging levert de H100i Elite Capellix uitzonderlijke koelprestaties en houdt de CPU-temperaturen onder controle.

Wat betreft nadelen, de H100i Elite Capellix heeft wel een hogere prijs in vergelijking met andere koelers in zijn categorie. Hoewel het goede prestaties en aantrekkelijke RGB-verlichting biedt, kan de hogere kosten een afschrikmiddel zijn voor sommige gebruikers met een beperkt budget.

Al met al is de Corsair iCUE H100i Elite Capellix CPU-koeler een eersteklas koeloplossing die krachtige prestaties, ultra-stille werking en uitgebreide aanpassingsmogelijkheden combineert. Het optimale gebruik omvat high-performance gaming rigs en werkstations waar efficiënte koeling en minimaal geluid essentieel zijn. Hoewel het duurder kan zijn dan andere opties, rechtvaardigen de extra functies en uitzonderlijke prestaties de investering voor degenen die op zoek zijn naar een premium koeloplossing.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Bekijk prijs

6. Arctic Liquid Freezer II 120

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Arctic Liquid Freezer II 120

 • list plusUitzonderlijke prestaties en stille werking.
 • list plusToekomstbestendige compatibiliteit met AMD's AM5-socket en Intel's Alder Lake en Raptor Lake LGA1700-processors.
 • list plusGeoptimaliseerd ontwerp voor AMD Ryzen-processors, zorgt voor optimale warmteafvoer.

Nadelen Arctic Liquid Freezer II 120

 • list plusBeperkte koelcapaciteit in vergelijking met grotere opties.
 • list plusMogelijk niet geschikt voor grotere systemen met hogere koelvereisten.
 • list plusDe grootte van 120 mm kan de compatibiliteit beperken met sommige behuizingen of configuraties.

Beoordeling

8.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.47
Functionaliteit
7.97
Gebruiksgemak
8.94

Ik heb dé oplossing gevonden voor je koelingsbehoeften! De Arctic Liquid Freezer II 120 CPU-koeler is niet alleen een krachtpatser, maar ook klaar voor de toekomst. Met uitstekende prestaties en fluisterstille werking springt deze koeler eruit in zijn categorie.

Wat deze Arctic Liquid Freezer II 120 zo speciaal maakt, is zijn compatibiliteit met AMD's AM5-socket en Intel's Alder Lake en Raptor Lake LGA1700-processors. Dit maakt het een geweldige optie voor gebruikers die hun systemen willen upgraden. Bovendien is de koeler geoptimaliseerd voor AMD Ryzen-processors, waardoor optimale warmteafvoer gegarandeerd is.

Deze koeler heeft de "European Hardware Award 2022" gewonnen voor de beste CPU-waterkoeler, en terecht! Hij kan zelfs de meest krachtige processoren koel houden en overtreft zowel de prestaties als het geluidsniveau van zijn concurrenten.

Bij het ontwerpen van de Liquid Freezer II 120 heeft Arctic efficiency en fluisterstille werking vooropgesteld. De eigen pomp zorgt voor stillere werking en hogere efficiëntie, terwijl de radiator van premiumklasse met een hoge vinvulling een groter koeloppervlak biedt. De meegeleverde VRM-ventilator koelt effectief de spanningsomzetters en het socketgebied.

De installatie van de Arctic Liquid Freezer II 120 is een fluitje van een cent en het unieke ontwerp van de CPU-block geeft gemakkelijke toegang tot de RAM-slots zonder enige belemmering. De koeler is ook voorzien van hoogwaardige slangen met geïntegreerd kabelbeheer voor een nette en probleemloze installatie.

Hoewel de Liquid Freezer II 120 uitblinkt in prestaties en fluisterstille werking, is het belangrijk om te weten dat het een 120mm AIO-waterkoeler is. Volgens PCWorld hebben 120mm-koelers beperkte koelcapaciteit in vergelijking met grotere opties. Ze kunnen echter geschikt zijn voor mini-pc's met beperkte ruimte voor luchtkoeling.

Kortom, de Arctic Liquid Freezer II 120 CPU-koeler biedt uitzonderlijke prestaties, fluisterstille werking en toekomstbestendige compatibiliteit. Het geoptimaliseerde ontwerp voor AMD Ryzen-processors, de eigen pomp en de premium radiator maken het een uitstekende keuze in zijn categorie. De eenvoudige installatie en unieke kenmerken van de koeler versterken zijn aantrekkingskracht. Hoewel hij vanwege zijn 120mm-formaat enige beperkingen heeft, blijft het een aantrekkelijke optie voor gebruikers die op zoek zijn naar koeling van hoge kwaliteit voor hun CPU's.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs

7. Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage

 • list plusWordt geleverd met montagehardware voor verschillende AMD- en Intel-processoren, inclusief Threadripper.
 • list plusOndersteunt standaard 4-pins RGB-connector voor aanpasbare verlichting.
 • list plusInstallatieproces is eenvoudig met aandacht voor detail vereist voor de juiste oriëntatie van de montagebeugels.

Nadelen Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage

 • list plusBlijft achter qua thermische prestaties in vergelijking met concurrenten.
 • list plusOntbreekt aan akoestische efficiëntie en kan lawaaiig zijn tijdens gebruik.
 • list plusHogere prijs in vergelijking met andere koelers in dezelfde categorie.

Beoordeling

8.1 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.49
Functionaliteit
7.99
Gebruiksgemak
7.85

De Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage CPU-koeler is een visueel aantrekkelijke 240mm AIO-koeler met een unieke eigenschap: een heldere bovenkant van de pompbehuizing die de pompwaaier laat zien, badend in adresseerbare RGB-verlichting. Maar verschillende online reviews benadrukken de tekortkomingen in vergelijking met andere koelers in dezelfde categorie.

Wat betreft thermische prestaties schiet de ML240P Mirage tekort. Hij presteerde minder goed dan zijn broertje, de ML240R RGB, en de Corsair H100i Pro, met bijna 10 graden Celsius hogere temperaturen onder belasting. Dit kan erop wijzen dat hij moeite heeft om krachtige CPU's effectief koel te houden. Bovendien draait de ventilatorsnelheid van de radiator op de ML240P Mirage langzamer dan bij andere koelers, wat resulteert in hogere temperaturen.

De ML240P Mirage blinkt ook niet uit in akoestische efficiëntie, omdat hij luidruchtig is tijdens gebruik. Dit kan een nadeel zijn voor gebruikers die een stille computerervaring belangrijk vinden.

Een ander nadeel van de ML240P Mirage is de hogere prijs in vergelijking met andere koelers in dezelfde categorie. Hij is de duurste koeler in zijn vergelijkingsgroep, waardoor het moeilijk is om de prijs te rechtvaardigen wanneer er beter presterende alternatieven beschikbaar zijn voor minder geld.

Aan de positieve kant wordt de ML240P Mirage geleverd met bevestigingsmateriaal voor verschillende AMD- en Intel-processors, inclusief Threadripper. Hij ondersteunt ook standaard 4-pins RGB-pinout, zodat gebruikers de verlichting naar wens kunnen aanpassen. Het installatieproces is eenvoudig, maar er is aandacht voor detail nodig bij het correct plaatsen van de montagebeugels.

Concluderend, hoewel de Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage CPU-koeler visueel aantrekkelijk kan zijn met zijn transparante pompontwerp en RGB-verlichting, schiet hij tekort op het gebied van thermische prestaties, akoestische efficiëntie en waarde in vergelijking met zijn concurrenten. Als je vooral aangetrokken wordt door zijn uiterlijk of als de prijs daalt, kan het de moeite waard zijn om te overwegen. Maar tegen de introductieprijs zijn er betere alternatieven verkrijgbaar op de markt.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Bekijk prijs

8. Noctua NH-L9

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Noctua NH-L9

 • list plusCompact formaat, geschikt voor een breed scala aan systemen.
 • list plusEfficiënte warmteafvoer, zelfs in kleine behuizingen.
 • list plusStille werking, een van de stilste in zijn klasse.

Nadelen Noctua NH-L9

 • list plusKoelprestaties van de NH-L9i variant zijn acceptabel maar niet uitstekend.
 • list plusEr zijn enkele gemelde problemen met units, het wordt aanbevolen om een tweede exemplaar te testen.
 • list plusNiet de meest baanbrekende koeler in het assortiment van Noctua.

Beoordeling

7.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.36
Functionaliteit
7.65
Gebruiksgemak
7.6

De Noctua NH-L9 CPU-koeler is een compacte koeloplossing die opvalt in zijn categorie. Het biedt een reeks functies die het een topkeuze maken voor gebruikers die zowel prestaties als compatibiliteit zoeken.

Een van de opvallende kenmerken van de NH-L9 is zijn compacte formaat. Hij is ontworpen om op de meeste Intel- en AMD-sockets te passen, waardoor hij geschikt is voor een breed scala aan systemen. De heatsink is uitgerust met vier strak gebogen heatpipes en een stapel van 50 koelvinnen, waardoor efficiënte warmteafvoer zelfs in kleine behuizingen mogelijk is.

De NH-L9 wordt ook geleverd met een kleine 90mm x 14mm NF-A9-x14 PWM-ventilator, die voldoende luchtstroom biedt zonder concessies te doen aan het geluidsniveau. Sterker nog, de ventilator wordt geprezen als een van de stilste in zijn klasse, wat zorgt voor een rustige ervaring tijdens het computergebruik.

De installatie van de NH-L9 is eenvoudig, dankzij zijn gefreesde en vernikkelde basis, die een monteerplaat bevat voor een juiste spanning en uitlijning. De koeler biedt ook onbeperkte geheugen DIMM-ruimte, waardoor gebruikers problemenloos geheugenmodules met een hoog profiel kunnen installeren.

Wat betreft de prestaties is met name de NH-L9x65-variant van de koeler indrukwekkend. Hij presteert beter dan andere koelers in dezelfde prijsklasse, zoals de Cooler Master ML120L, NZXT Kraken 22 120mm AIO's en de 120mm Scythe Choten. Ondanks de betaalbare prijs van $55 levert hij uitstekende koelprestaties en compatibiliteit met ultracompacte systemen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de koelprestaties van de NH-L9i-variant als acceptabel, maar niet uitstekend worden beschreven. Sommige recensenten hebben problemen gemeld met hun units, en het wordt aanbevolen om een tweede exemplaar te testen als er zorgen zijn.

Al met al is de Noctua NH-L9 CPU-koeler een premium compacte koeloptie die een reeks functies en prestaties biedt die hem onderscheiden van andere producten in zijn categorie. Zijn compatibiliteit, eenvoudige installatie en stille werking maken hem een uitstekende keuze voor compacte gaming-pc's of compacte desktops voor thuisbioscopen. Hoewel het misschien niet de meest baanbrekende koeler is in het assortiment van Noctua, biedt hij een goede prijs-kwaliteitverhouding met zijn prestatie- en compatibiliteitskenmerken.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs

9. DEEP COOL Deepcool Assassin III

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen DEEP COOL Deepcool Assassin III

 • list plusOpmerkelijke koelcapaciteiten
 • list plusInnovatieve ontwerpkenmerken
 • list plusEfficiënte warmteafvoer

Nadelen DEEP COOL Deepcool Assassin III

 • list plusGroot formaat en gewicht kunnen een nadeel zijn voor sommige gebruikers
 • list plusAndere opties beschikbaar met vergelijkbare koelprestaties

Beoordeling

7.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.74
Functionaliteit
7.37
Gebruiksgemak
7.63

De Deepcool Assassin III CPU-koeler valt op door zijn opmerkelijke koelvermogen en innovatieve ontwerpeigenschappen. Ik ben uitgerust met zeven vernikkelde heatpipes die de hele hoogte van de koeltorens beslaan, waardoor efficiënte warmteafvoer wordt gegarandeerd. De dichte koelvin-stack verbetert verder de warmteafvoer, terwijl de gedeeltelijk geventileerde zijrok zorgt voor laterale luchtafvoer zonder de luchtstroom in gevaar te brengen.

Een van de unieke kenmerken van de Assassin III is zijn vaste torsieplaat boven op de koelbasis, die uitlijnfouten tijdens de installatie voorkomt. Dit zorgt voor optimaal contact tussen de koeler en de CPU, waardoor de koelingsefficiëntie wordt gemaximaliseerd. De basis van de koeler bestaat uit meerdere onderdelen met de heatpipes ertussen geklemd, waardoor nauwkeurige bewerking mogelijk is.

De Assassin III wordt geleverd met twee Deepcool GamerStorm TF-140S ventilatoren die zorgen voor luchtstroom. Deze ventilatoren hebben trailing-edge ducting bogen op elk blad en een satijnen afwerking, wat bijdraagt aan efficiënte koeling en verminderde geluidsniveaus. De installatie van de koeler is eenvoudig en de ventilatorinstallatie is gemakkelijk gemaakt met draadclips.

Wat prestaties betreft, levert de Deepcool Assassin III uitzonderlijke koelprestaties, waardoor het een ideale keuze is voor enthousiastelingen. Het voert warmte effectief af van high-performance CPU's met behoud van relatief lage geluidsniveaus. Het ontwerp en de functies van de koeler onderscheiden het van andere producten in zijn categorie, en bieden een combinatie van efficiënte warmteafvoer en eenvoudige installatie.

Het is echter vermeldenswaard dat de Assassin III een grote koeler is en mogelijk voldoende ruimte in de pc-behuizing vereist. Zijn omvang en gewicht kunnen ook uitdagingen vormen tijdens de installatie voor sommige gebruikers. Bovendien zijn er andere opties op de markt die vergelijkbare koelprestaties bieden.

Samenvattend is de Deepcool Assassin III CPU-koeler een eersteklas koeloplossing die indruk maakt met zijn koelvermogen en innovatieve ontwerpeigenschappen. Het voert warmte effectief af van high-performance CPU's en biedt een eenvoudige installatie. Het grote formaat en gewicht kunnen echter een nadeel zijn voor sommige gebruikers, en er zijn alternatieve opties beschikbaar met vergelijkbare prestaties. Over het algemeen is de Assassin III een solide keuze voor enthousiastelingen die uitstekende koelprestaties zoeken.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs

10. Corsair Hydro Series H5 SF

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Corsair Hydro Series H5 SF

 • list plusKrachtige en stille vloeibare koeling
 • list plusCompact formaat, ideaal voor kleine Mini-ITX systemen
 • list plusUniek ontwerp van het koelsysteem met efficiënte warmteoverdracht

Nadelen Corsair Hydro Series H5 SF

 • list plusBiedt mogelijk niet dezelfde koelprestaties als grotere torenkoelers

Beoordeling

7.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
6.97
Functionaliteit
7.31
Gebruiksgemak
7.44

De Corsair Hydro Series H5 SF CPU-koeler is mijn persoonlijke favoriet als het gaat om vloeistofkoeling voor kleine Mini-ITX-systemen. Waarom? Omdat hij niet alleen super efficiënt koelt, maar ook nog eens compact is.

Een van de unieke eigenschappen van de H5 SF is de krachtige en stille ventilator. Dit betekent dat je kunt genieten van effectieve warmteafvoer zonder dat je een herrie hoeft te maken. Bovendien is deze koeler compatibel met alle Mini-ITX-moederborden en kun je hem gemakkelijk installeren.

De H5 SF heeft een speciaal koelsysteem met een pompassemblage, een koperen koudeplaat en leidingwerk met een lage permeabiliteit. Dit zorgt voor efficiënte warmteoverdracht en langdurige prestaties. En alsof dat nog niet genoeg is, haalt de ventilator koele lucht vanuit je pc en blaast het naar buiten, waardoor je moederbord en andere onderdelen extra gekoeld worden.

Maar dat is nog niet alles! Deze koeler biedt ook premium onderdelen voor betere prestaties en gemakkelijkere installatie. De leidingen met lage permeabiliteit zorgen voor een lange levensduur en het flexibele ontwerp maakt installatie in kleine ruimtes mogelijk. En het beste van alles? De koperen koudeplaat wordt geleverd met vooraf aangebrachte thermische pasta, dus je bespaart tijd en gedoe tijdens de installatie.

De Corsair Hydro Series H5 SF CPU-koeler is perfect voor gebruikers met kleine Mini-ITX-systemen die efficiënte koeling nodig hebben voor krachtige CPU's. Dankzij het compacte formaat en de universele compatibiliteit past hij bij verschillende pc-builds.

Maar let op, deze koeler is niet bedoeld voor gebruikers met zwaar overgeklokte CPU's of extreme hitteproductie. In dat geval kun je beter kijken naar andere koeloplossingen.

Kortom, de Corsair Hydro Series H5 SF CPU-koeler biedt krachtige en stille vloeistofkoeling, een compact formaat, een uniek koelsysteemontwerp en premium onderdelen. Een uitstekende keuze voor kleine Mini-ITX-systemen die efficiënte koeling nodig hebben voor krachtige CPU's. Maar vergeet niet, als je extreme koeling nodig hebt, zijn er andere opties om te overwegen. 😉

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen. hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

Bestenu

Wow! Je bent tot het eind van dit artikel gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van cpu koelers. Er zijn immers 343 verschillende aan te schaffen ...

Bedankt voor het lezen!