Alles over Google Chromebook

COMPUTER

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 09/17/2019


De laptop is al tijdenlang een zeer goed alternatief voor de standalone pc. Het grote voordeel is dat je met een laptop veel mobieler bent. Een pc staat op een vaste plek en wil je bijvoorbeeld het internet op, dan kan dit enkel als je ook op die plek plaatsneemt achter je pc.

Met een laptop daarentegen kun je overal, waar je maar wilt het internet op. Dit kan op de bank, in bed, maar ook onderweg in de trein. Zelfs als er geen stroompunt is, kun je, mits de accu is opgeladen, gebruik maken van een laptop. Misschien dat je er al eens van hebt gehoord, maar een soort van laptop dat bij bepaalde gebruikers erg populair is, is een Chromebook.

Wat is een Chromebook?

Zet je een laptop en een Chromebook naast elkaar, dan zullen veel mensen geen verschillen ontdekken. Natuurlijk is een Chromebook ook een laptop, maar de werking verschilt behoorlijk met een laptop. Een Chromebook is een uitgave van Google, althans de software. Hoewel een Google Chromebook door Google is ontwikkeld, zijn er verschillende fabrikanten die een Google Chromebook aanbieden.

Het grote verschil met een normale laptop, is dat de systeemeisen van een Chromebook in de regel veel lichter zijn en dat je vooral in de cloud werkt. Een Google Chromebook heeft dan ook geen harde schijf. Je moet om met een Chromebook te werken, wel altijd een internetverbinding hebben. Een Chromebook is voor fysieke opslag afhankelijk van een zeer kleine interne opslag en ondersteunt verder externe harde schijven en MicroSD-kaarten.

De voordelen van een Google Chromebook

Een Chromebook heeft diverse voordelen ten opzichte van een normale laptop. Enkele van de voordelen van een Chromebook lichten we even uit:

  • Omdat een harde schijf in een Chromebook ontbreekt en een Chromebook meestal een klein formaat scherm heeft, is een Chromebook in gewicht erg licht.
  • Ook softwarematig is een Chromebook erg licht. Je bent online, dus je hebt geen zware programma's op je Chromebook staan die je systeem zwaar maken. Ook met de Chromebook apps werk je online.
  • Vanwege de minimale specificaties, zowel fysiek als softwarematig van Chromebook, is de aanschafprijs laag.
  • De harde schijf in een laptop kan voor een relatief lange opstarttijd zorgen. Hier heb je met een Chromebook geen last van. Binnen enkele seconden is Chromebook opgestart.
  • Tijdens het werken met Chromebook wordt er regelmatig en automatisch een back-up gemaakt van je bestanden in de cloud.
  • De kans op virussen is al nihil op een Chromebook, maar ter beveiliging is er wel een virusbeveiliging ingebouwd.
  • Een Chromebook heeft accu waarmee je de hele dag kunt. Gemiddeld werkt een Chromebook accu tussen de 7 en 9 uur, voordat je weer moet opladen.

Mocht je toch behoefte hebben aan een harde schijf, dan kan een ssd een goede optie hiervoor zijn. Wat is een ssd kan je op de website lezen.

Waarom heeft Google Chromebook uitgebracht?

Google heeft het gedrag van pc- en laptopgebruikers goed onderzocht. Daaruit kwam naar voren dat we een laptop vooral gebruiken om op internet te surfen en te werken. Er wordt gebruik gemaakt van sociale media, video's en foto's bekeken en er wordt gemaild. Vrijwel al deze handelingen worden enkel gedaan in de internetbrowser.

De vraag komt dus boven, of we hiervoor wel een volwaardige en zware laptop nodig hebben? Vooral ook omdat steeds meer mensen hun data in de cloud opslaan en er eigenlijk ook geen interne harde schijf meer benodigd is. Toen ontstond al snel het idee van een lichtgewicht laptop zonder software en harde schijf en waarmee je gemakkelijk online kunt werken. Aangezien Google alle apps voorhanden heeft om alle taken uit te voeren, maar dan online, was de Chromebook al snel een feit.

Hoe werkt een Chromebook?

Wil je met Chromebook werken, dan heb je een Google account nodig. Hier log je ook mee in. Je bent misschien Windows gewend, maar dit besturingssysteem staat niet op Chromebook. Google heeft haar eigen besturingssysteem ontwikkeld: Chrome OS. Het is ook niet mogelijk om programma's van Windows en iOS op Chromebook te installeren.

Wel maak je op Chromebook gebruik van alle Chromebook apps die Google heeft uitgebracht, zoals Gmail, Docs en Drive. Als gebruiker van Chromebook krijg je 100GB gratis opslagruimte, want al je documenten sla je op in de cloud. Enkel Chrome OS en enkele apps passen op het beperkte interne geheugen van Chromebook. Documenten kun je ook gemakkelijk bewerken en opslaan vanaf een USB-stick of een MicroSD geheugenkaartje. Juist omdat je online werkt, hebben virussen geen vat op Chrome OS en op het gehele systeem en werk je dus 100% veilig.

Chromebook op tafel

Chromebook apps

Als je van een Windows laptop overstapt naar een Chromebook, zal het eerst even wennen zijn. Ten eerste al het besturingssysteem zelf, wat meer lijkt op een iets uitgebreidere browser. Daarnaast kun je ook niet zomaar alle programma's downloaden die op het internet aanwezig zijn. Dit lijkt misschien lastig, maar het garandeert wel de veiligheid.

Apps downloaden doe je vanuit de Chrome Web Store. Dit zijn in de regel niet de bekende programma's die je in Windows draait. Maar dit hoeft geen ramp te zijn, want de Chrome Web Store biedt genoeg mogelijkheden om een volwaardig alternatief te vinden voor jouw favoriete Windows programma. En bepaalde Windowsprogramma's, zoals Microsoft Office hoef je niet te missen. Met Office 365 kun je online werken. Daarnaast heb je als gebruiker van Chromebook ook toegang tot alle apps in Google Play Store, het app downloadcenter van Android. Ook hier vind je Microsoft Office programma's.

Helaas voor de gamers. Zware games kunnen niet op Chromebook gedraaid worden, ten eerste al niet omdat een game vaak op een harde schijf geïnstalleerd moet worden en de systeemspecificaties zullen niet aan de eisen van de meeste games voldoen. Eenvoudige spellen die je in de Chrome Web Store of Google Play Store vindt, kun je wel spelen.

Moet je altijd online zijn om met Chromebook te werken?

Het is gebruikelijk, dat wanneer je met Chromebook werkt, je altijd online bent. Maar er zijn ook mogelijkheden om offline te werken. Apps zoals Google Docs en Google Drive bieden je de mogelijkheid om offline te werken, waarna de documenten weer gesynchroniseerd en bijgewerkt worden, zodra je verbinding met het internet maakt. Uiteraard kun je vanaf een geheugenkaart of USB-stick altijd offline werken. Ook je e-mail kun je offline behandelen. Je kunt je e-mail offline lezen en nieuwe e-mails schrijven. Zodra je online komt, zullen je e-mails automatisch worden verzonden.

Het liefst wil je thuis gewoon altijd online zijn. Het kan zijn dat je wifi misschien niet sterk genoeg is. Er zijn manieren die thuis de wifi verbeteren.

Is een Chromebook geschikt voor mij?

Als je een nieuwe laptop wilt aanschaffen en twijfelt tussen een Windows of iOS laptop en een Chromebook, bedenk dan eerst waar je de laptop voor gaat gebruiken. Gebruik je je laptop enkel om te internetten, voor tekstverwerken en e-mailen? Dan is de Chromebook een interessante optie voor weinig geld. Helemaal als je ook veel onderweg bent, dan is een Chromebook zeer gemakkelijk mee te nemen en je profiteert van een zeer lange accuduur. Ben je echt afhankelijk van speciale programma's of ben je een fervente gamer, dan is een Windows laptop meer voor jou geschikt.