Bestenu

Wat is een Chromebook en Wat Kun Je Ermee?

Chromebooks worden steeds populairder. Waarom dit is, lees je hier!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat is een Chromebook en Wat Kun Je Ermee?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je ziet ze steeds meer en er wordt over ze gepraat. Je vraagt je af: “Wat is een Chromebook en wat is er zo speciaal aan?” Een Chromebook is een speciaal type laptop. Zelf heb ik een hele tijd op eentje gewerkt; ik heb er menig artikel op geschreven en allerlei teksten op vertaald – ook achter mijn bureau, in plaats van op een desktop-pc.

De laptop is al tijdenlang een zeer goed alternatief voor zo'n desktop-pc. Het grote voordeel is dat je met een laptop veel mobieler bent. Een pc staat op een vaste plek en wil je bijvoorbeeld het internet op, dan kan dit enkel als je ook op die plek plaatsneemt achter je pc.

Met een laptop daarentegen kun je overal, waar je maar wilt het internet op. Dit kan op de bank, in bed, maar ook onderweg in de trein. Zelfs als er geen stroompunt is, kun je, mits de accu is opgeladen, gebruik maken van een laptop. 

Het nadeel van een laptop is dat ze soms flink aan de prijs zijn. Om deze reden heeft Google een Chromebook op de markt gebracht: licht van gewicht, prijsvriendelijk en toch functioneel. Hieronder ga ik er dieper op in.

Wat is een Chromebook?

Zet je een laptop en een Chromebook naast elkaar, dan zien veel mensen geen verschil. Uiteindelijk is een Chromebook ook een laptop, maar de werking verschilt behoorlijk met die van de meeste ‘normale’ laptops. Een Chromebook is een uitgave van Google – althans de software, Chrome OS. 

Hoewel Chrome OS een uitvinding van Google is, zijn er verschillende fabrikanten die een Google Chromebook aanbieden.

Het grote verschil met een normale laptop, is dat de systeemeisen van een Chromebook in de regel veel lichter zijn en dat je vooral in de cloud werkt. 

Een Google Chromebook heeft dan ook geen grote lokale opslag zoals we die in andere laptops zien. Een goede internetverbinding is daarom een must wanneer je met een Chromebook werkt, hoewel de nieuwste Chromebooks tegenwoordig ook voldoende offline functionaliteit hebben.

Een Chromebook is voor fysieke opslag afhankelijk van een zeer kleine interne opslag en ondersteunt verder externe harde schijven en microSD-kaarten.

De voordelen van een Google Chromebook

Een Chromebook heeft diverse voordelen vergeleken met een normale laptop. Enkele van de voordelen van een Chromebook lichten we even uit:

  • Omdat een harde schijf in een Chromebook ontbreekt en een Chromebook meestal een klein formaat scherm heeft, is een Chromebook lekkerlicht van gewicht.
  • Ook softwarematig is een Chromebook erg licht. Je werkt haast altijd online, dus je hebt geen zware programma's op je Chromebook staan die je systeem log maken.
  • Vanwege de minimale eisen van de software en de daarbij passende lichte hardware, is de aanschafprijs laag.
  • De opslagschijf in een ‘normale’ laptop kan voor een relatief lange opstarttijd zorgen. Hier heb je met een Chromebook geen last van. Binnen enkele seconden is een Chromebook klaar voor gebruik.
  • Tijdens het werken met Chromebook maakt deze regelmatig en automatisch een back-up van je bestanden in de cloud.
  • De kans op virussen is nihil op een Chromebook, maar ter beveiliging hebben Chromebooks vooraf geïnstalleerde virusbeveiliging.
  • Een Chromebook heeft een accu die lang meegaat. Gemiddeld werkt een Chromebook accu tussen de 7 en 9 uur, voordat je hem weer moet opladen.

Mocht je toch behoefte hebben aan extra opslag, dan is een SSD een goede optie hiervoor. Wat een SSD is? Dat is een vorm van opslag die geen draaiende schijf gebruikt, zoals een harde schijf dat doet. In plaats daarvan werkt deze met chips, waardoor hij zowel duurzamer als sneller is.

Waarom heeft Google Chromebook uitgebracht?

Google heeft het gedrag van pc- en laptopgebruikers goed onderzocht. Daaruit kwam naar voren dat we een laptop vooral gebruiken om op het internet te surfen en te werken. 

Men gebruikt sociale media, bekijkt video's en foto's, en mailt er lustig op los. Vrijwel al deze handelingen worden enkel gedaan in de internetbrowser.

De vraag die hieruit naar boven kwam, wasof we hiervoor wel een volwaardige en zware laptop nodig hebben. Dit vooral omdat steeds meer mensen hun data in de cloud opslaan en een interne opslag daarvoor overbodig is.

Toen ontstond al snel het idee van een lichte laptop zonder ingebouwde en harde schijf, waarmee je zonder poespas online kunt werken. Aangezien Google alle apps voorhanden heeft om alle taken uit te voeren, maar dan online, was de Chromebook al snel een feit.

Hoe werkt een Chromebook?

Wil je met Chromebook werken, dan heb je een Google-account nodig. Hier log je ook mee in. Je bent misschien Windows gewend, maar een Chromebook heeft geen Windows. 

Google heeft haar eigen besturingssysteem ontwikkeld: Chrome OS. Het is ook niet mogelijk om programma's van Windows en macOS op Chromebook te installeren.

Wel maak je op Chromebook gebruik van alle Chromebook-apps die Google heeft uitgebracht, zoals Gmail, Docs en Drive. Als gebruiker van Chromebook krijg je100 GB aan gratis opslagruimte, want al je documenten sla je op in de cloud. Enkel Chrome OS en enkele apps passen op de beperkte interne opslag van Chromebook. Gelukkig kun je ook gemakkelijk documenten bewerken en opslaan vanaf een usb-stick of een microSD-kaartje.

Juist omdat je enkel online werkt en niet binnen de lokale structuur van je Chromebook, hebben virussen geen vat op Chrome OS en op het gehele systeem. Zo werk je dus 100% veilig. Je bestanden op externe opslagmedia zijn echter niet per definitie veilig als deze opslagmedia zelf niet vrij zijn van virussen, dus let hier wel nog goed op.

Chromebook-apps

Als je van een Windows laptop overstapt naar een Chromebook, zal het eerst even wennen zijn. Ten eerste al het besturingssysteem zelf, wat meer lijkt op een iets uitgebreidere browser dan je gewend bent. 

Daarnaast kun je niet zomaar alle programma's downloaden die op het internet aanwezig zijn. Dit lijkt misschien lastig, maar het garandeert wel de veiligheid van je laptop.

Apps downloaden doe je ten eerste vanuit de Chrome Web Store. Dit zijn in de regel niet de bekende programma's die je in Windows draait. Dit is echter geen ramp, want de Chrome Web Store biedt genoeg mogelijkheden om een volwaardig alternatief te vinden voor je favoriete Windows-programma. 

Bovendien zijn programma's zoals Office alsnog beschikbaar. Met Office 365 werk je bijvoorbeeld online. Daarnaast heb je als gebruiker van Chromebook ook toegang tot alle apps in Google Play Store, het appdownloadcenter van Android. Ook hier vind je Microsoft Office!

Helaas voor de gamers. Zware games draaien niet op een Chromebook. Dit komt omdat een game vaak op een harde schijf geïnstalleerd moet worden. De systeemspecificaties voldoen niet aan de eisen van de meeste games. 

Eenvoudige spellen die je in de Chrome Web Store of Google Play Store vindt, speel je wel zonder problemen.

Moet je altijd online zijn om met Chromebook te werken?

Het is gebruikelijk om online te zijn wanneer je op je Chromebook werkt, maar steeds meer Chromebooks bieden mogelijkheden om ook offline te kunnen werken.

Apps zoals Google Docs en Google Drive bieden je de mogelijkheid om offline te werken, waarna ze de documenten weer synchroniseren met wat op hun servers staat, zodra je verbinding met het internet maakt. 

Uiteraard kun je vanaf een geheugenkaart of usb-stick altijd offline werken. Ook je e-mail kun je offline behandelen. Je kunt je e-mail offline lezen en nieuwe e-mails schrijven. Zodra je online komt, verstuurt de Chromebook je e-mails alsnog direct.

Het liefst wil je thuis gewoon altijd online zijn. Heb je een zwak wifi-signaal? Er zijn manieren die thuis je wifi verbeteren, dus ga daar eerst mee aan de slag voor je je Chromebook openklapt!

Is een Chromebook geschikt voor mij?

Als je een nieuwe laptop wilt aanschaffen en twijfelt tussen een Windows of iOS laptop en een Chromebook, bedenk dan eerst waar je de laptop voor gaat gebruiken. Gebruik je je laptop enkel om te internetten, voor tekstverwerken en e-mailen? 

In dat geval is een Chromebook een interessante optie voor weinig geld. Helemaal als je ook veel onderweg bent, dan is een Chromebook zeer gemakkelijk mee te nemen en je profiteert van een zeer lange accuduur. 

Ben je echt afhankelijk van speciale programma's of ben je een fervente gamer, dan is een Windows-laptop meer voor jou geschikt.