Bestenu

Hoe kan ik mijn Trage WiFi meteen Versnellen?

Niks vervelender dan sloom internet!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Hoe kan ik mijn Trage WiFi meteen Versnellen?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Is je WiFi zo traag dat een postduif sneller aankomt dan een e-mail? Dat schiet natuurlijk niet op en daar wil je dan ook snel vanaf. Je gaat dan je WiFi versnellen. Hoe pak je dat aan als leek en hoe zorg je ervoor dat je internet weer razendsnel wordt? Met deze tips wordt dat een eitje.

Meet de snelheid van je internet

Soms levert een provider niet de beloofde internetsnelheid. Dat kun je bij de provider aangeven, maar dan moet er wel sprake zijn van een groot, vastgesteld verschil tussen de beloofde en geleverde internetsnelheid. Om dat te controleren meet je de snelheid van je internet met een speedcheck of speedtest.

Idea

Let op: doe de snelheidstest niet met draadloos internet, maar gebruik een kabel. Je haalt de beloofde snelheid alleen als de verbinding onverstoord is, en een draadloos signaal is altijd wat zwakker dan een kabelverbinding.

Vervang je router

Hoe lang staat je huidige WiFi router er al? Hoe ouder een router is, des te groter de kans dat die een trage processor met verouderde protocollen heeft. Zo een apparaat kan jouw internet signaal niet optimaal uitzenden! Koop niet direct een nieuwe router, maar test door een nieuwer model te lenen of op de proef te nemen of je WiFi zo sneller wordt.

Let op obstakels

Het draadloze WiFi signaal kan dan wel door muren, meubels en plafonds heen, maar er zijn ook limitaties. Zo is er een maximale afstand die het WiFi signaal aflegt en heeft het signaal moeite om door water en metaal heen te komen. Probeer je WiFi dus niet al te veel afstand af te laten leggen, bijvoorbeeld door wat dichter bij de router zitten.

Water en metaal kunnen overigens een groter verschil maken dan je denkt. Het signaal komt er maar moeilijk doorheen en dat kun je soms flink merken aan het signaal. Let dus op de plaatsing van radiatoren, koelkasten, elektronische apparaten, aluminium accessoires en zelfs bloempotten.

Gebruik een WiFi booster

Kort samengevat is een WiFi booster een apparaat dat jouw draadloze internet signaal versterkt. Deze apparaten zijn er in allerlei soorten en maten. Ze werken allemaal net verschillend, dus kies voor het apparaat of systeem dat jou het fijnst lijkt. Er is genoeg keuze!

Mesh router netwerk

Met een mesh router netwerk creëer je iets wat ook wel Multiroom WiFi wordt genoemd: een netwerk aan apparaten die met elkaar verbonden zijn via het WiFi netwerk. De verschillende punten pikken allemaal het signaal op en je hebt zo beter bereik dan met een router die zelfstandig werkt.

Bouw je een mesh router netwerk in je huis, dan heb je een Multiroom WiFi systeem nodig. Het systeem bestaat meestal uit ongeveer drie apparaten die het signaal versterken. Je plaatst ze verspreid over het huis, laat alles verbinden en versnelt zo je internet.

WiFi Access Point

Een WiFi Access Point lijkt misschien op een kleine, extra router, maar dat is het niet. Het Access Point is daadwerkelijk alleen een toegangspunt dat het WiFi signaal uitzendt. Je verbindt dit apparaat per kabel met het modem en plaatst het rond de plek waar je snellere WiFi wilt. Het Access point zendt nu het signaal van dichtbij uit. Zo heb jij betere ontvangst!

De Powerline adapter

Roeien met de riemen die je hebt, dat is wat de Powerline adapter denkt en ook nog eens goed in is! Dit apparaat gebruikt namelijk je stroomnetwerk om het WiFi signaal door je hele huis te brengen. Het werkt dus niet als een gewone draadloze extender, maar je hoeft er ook geen kabels voor te trekken.

De Powerline adapter in de gebruik nemen is heel simpel: neem een netwerkkabel, verbind de adapter met de router, steek de adapter in het stopcontact en het signaal verspreidt zich door het huis. Aan de andere kant van de route verbind je een adapter met je PC of laptop. Je hebt nu sneller internet!

Een WiFi dongle

Verwar een WiFi dongle niet met een USB-stick, want de twee lijken op het eerste gezicht best veel op elkaar. Ze hebben allebei een USB plug met daaraan een kleine huls waar de techniek in zit. De WiFi dongle doet echter iets heel anders: die geeft internet aan het apparaat waar je de dongle in steekt. Dat is dus ontzettend makkelijk in gebruik!

Conclusie

Is je internet traag? Raak niet in paniek, want daar zijn meer dan genoeg oplossingen voor. De meeste methodes zijn ook nog eens snel te implementeren en makkelijk in gebruik. Welke methode of extender je ook kiest, snelle en verbeterde WiFi is onderweg!