Bestenu

Wat is de beste mesh router van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 28 mei, 2023

Het kopen van een goede mesh router is een ingewikkelde uitdaging. Wat is de beste mesh router van 2023? Na het testen van 192 mesh routers kwam de TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit als beste getest uit onze mesh router-test. We hebben gekeken naar de specificaties van de mesh routers, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 mesh routers-experts en meer. Nieuwsgierig naar alternatieven, voor- en nadelen en een behulpzame mesh router-koopgids? Blijf dan vooral lezen!

De top 10 beste mesh routers

1Score: 9.9
TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit
Beste Mesh Router voor grote huizen
TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.8
TP-Link Deco X50 Mesh Wifi wit
TP-Link Deco X50 Mesh Wifi wit
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.8
TP-Link Deco E4 Mesh Wifi wit 1
TP-Link Deco E4 Mesh Wifi wit 1
Ga naar laagste prijs
4Score: 9.7
TP-Link Deco X50-Outdoor Mesh WiFi
TP-Link Deco X50-Outdoor Mesh WiFi
Ga naar laagste prijs
5Score: 9.6
TP-Link Deco M5 Mesh Wifi wit
Beste Mesh Router voor thuiswerken
TP-Link Deco M5 Mesh Wifi wit
Ga naar laagste prijs
6Score: 9.6
TP-Link Deco X20 Mesh Wifi wit 1
TP-Link Deco X20 Mesh Wifi wit 1
Ga naar laagste prijs
7Score: 9.5
Google Nest WiFi Multiroom Wifi sneeuw
Beste Mesh Router voor smart homes
Google Nest WiFi Multiroom Wifi sneeuw
Ga naar laagste prijs
8Score: 9.5
TP-Link Deco M5 - Mesh wit
TP-Link Deco M5 - Mesh wit
Ga naar laagste prijs
9Score: 9.5
ASUS ROG Rapture GT6 Draadloze wit
ASUS ROG Rapture GT6 Draadloze wit
Ga naar laagste prijs
10Score: 9.5
ASUS ROG Rapture GT6 Draadloze zwart
ASUS ROG Rapture GT6 Draadloze zwart
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Mesh Router Koopgids

Met een mesh netwerk maak je korte metten met 'dead zones' in je WiFi-netwerk. Lees daarom hieronder over een aantal belangrijke zaken om in gedachten te houden tijdens de aankoop van een mesh router!

Wat doet een mesh router?

Een mesh router is een van de bouwstenen van een mesh netwerk. Hiermee voorzie je je hele huis van een sterk WiFi-signaal via verscheidene mesh routers, oftewel nodes. Dit in tegenstelling tot de enkele 'WiFi-bubbel' die een alleenstaande router creëert. Je hebt in feite drie tot vijf verschillende routers verspreid door het hele huis heen staan, maar in plaats van dat ze ieder een eigen netwerk uitzenden, onderhouden ze gezamenlijk één groot, naadloos netwerk.

De meest dichtstbijzijnde - die het sterkste signaal biedt - wordt automatisch door je apparatuur gekozen zonder dat je dit doorhebt. De overschakeling tussen de verschillende mesh node is naadloos.

Wat is het verschil tussen mesh routers en een router met een WiFi-versterker?

Net als een normale router met een WiFi-versterker, is een mesh router verbonden aan een de primaire router die verbonden is met de internetaansluiting van je huis. Dat is echter waar de overeenkomsten tussen mesh router en een router met een WiFi-versterker eindigen.

In tegenstelling tot het bovengenoemde systeem, communiceren mesh routers via een zogenaamde 'ad-hoc'-systeem met elkaar. Op die manier wordt de primaire router - die direct verbonden is met het internet - in zekere zin 'gerepliceerd' binnen elke mesh router, oftewel (satelliet) node. Hierdoor communiceren de nodes onderling met elkaar net als dat een router met een WiFi-versterker zou doen.

Met een mesh-netwerk verlies je nooit zijn signaalsterkte, -snelheid of -stabiliteit, zolang je maar een node in de kamer hebt staan waar je aan het internetten bent.

Wat is het verschil tussen normale en mesh routers?

Met een traditionele router ben je afhankelijk van een enkel toegangspunt tot het internet. Hoe verder je je hier vandaan begeeft, hoe zwakker en instabieler het te ontvangen WiFi-signaal wordt. Heb je echter een aantal samenwerkende mesh routers oftewel nodes, dan heb je meerdere toegangspunten.

Qua hardware verschillen ze niet veel van elkaar. Je let op dezelfde specificaties als dat je bij je zoektocht naar een goede WiFi-router zou doen. Wel de specifieke resultaten kunnen ietwat verschillen.

Hoewel je met een mesh network een groot, sterk en stabiel WiFi-netwerk creëert, heeft een mesh netwerk over het algemeen wel nog moeite met het uitvoeren van grote opdrachten, zoals je bijvoorbeeld verwacht bij professionele gamers. Online games slurpen al snel veel data, waardoor andere WiFi-gebruikers ondanks het alles-dekkende WiFi-netwerk last krijgen van lagere snelheden.

In zo'n geval is het een beter idee een ijzersterke WiFi-router te kopen en deze dichtbij je game pc of console te zetten.

Is een acces point hetzelfde als een mesh router?

Nee, maar in zekere opzichten lijken ze wel op elkaar. Een access point (AP) is een upgrade voor een bestaand netwerk (hoewel het soms ook raadzaam is je primaire router meteen te vervangen). De AP wordt simpelweg via een ethernetkabel met de router verbonden, een paar instellingen worden gewijzigd en voilá, je hebt overal WiFi, afhankelijk van hoeveel AP's je ophangt.

Merk hierbij op dat AP's onderling niet met elkaar communiceren. Mesh routers communiceren wél onderling met elkaar. Dit wordt mogelijk gemaakt door 'wireless uplink', wat een mesh router toestaat als een basisstation te dienen voor tot wel vier andere nodes. Daarnaast staat dit een naadloze synchronisatie van instellingen toe. Verander je dus ergens een instelling, dan is het hele mesh netwerk daar meteen van op de hoogte.

Als kanttekening moet wel gezegd worden dat er inmiddels ook AP's zijn waarbij uplinking mogelijk is. Dat maakt de verschillen tussen AP's en mesh routers nóg kleiner.

Waar plaats ik het beste een mesh router?

Net als bij iedere andere router kies je idealiter een hoge, centrale positie waar je router niet geblokkeerd wordt door omliggende objecten. Je router moet zo vrij mogelijk staan.

Je wilt echter waarschijnlijk je mesh router niet midden op de eettafel zetten. Probeer daarom bijvoorbeeld een plek bovenop een kast vrij te houden voor je mesh router, of op een bijzettafeltje. Sommige modellen kun je ook ophangen.

Verberg je mesh routers hoe dan ook niet in kasten, achter muren of onder meubilair. Dit verstoort het signaal alleen maar.

Wanneer heb ik een mesh netwerk nodig?

Je hebt een mesh netwerk nodig als je in meerdere delen van je huis zogeheten 'dead zones' hebt, waar je slecht of helemaal geen WiFi-signaal hebt. Dit gebeurt vooral snel in grotere huizen die een enkele router moet voorzien van internet.

Heb je slechts in één gebied slecht ontvangst, zoals in een specifieke kamer? Dan zijn andere, goedkopere opties het overwegen eerst waard - zoals een powerline adapter of een enkele access point.

hero illustration

Hoe testen we mesh routers?

Om de beste mesh router te bepalen, hebben we een bijzondere testmethode ontwikkeld. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het vergaren van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze mesh router-test hebben we 192 mesh routers vergeleken.
illustration
De eerste variabel in onze mesh router-test noemen we 'expertconsensus'. We hebben 23 buitenstaande expertwebsites waar we datapunten vergaren. De belangrijkste eis waar we deze websites op selecteren is de aanwezigheid van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze mesh router-experts en testers in onze database.
illustration
Naast het vergaren van testdata, bepalen onze interne mesh router-experts ook welke specificaties essentieel zijn bij het aanschaffen van de beste mesh router in 2023. We combineren deze kennis met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende online winkels, populariteitsgegevens en meer, om uiteindelijk 192 mesh routers te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een uitgebreid statistisch model om bias tegen te gaan.
illustration
hero illustration

De beste mesh routers op een rijtje

7. Beste Mesh Router voor smart homes: Google Nest WiFi Multiroom Wifi sneeuw

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Google Nest WiFi Multiroom Wifi sneeuw

  • list plusDit mesh systeem heeft een sterk bereik, waardoor het grote ruimtes van wifi kan voorzien.
  • list plusHet mesh systeem heeft een ingebouwde Google Assistent, waardoor het niet alleen zorgt voor wifi, maar ook voor spraakbediening van andere apparaten.
  • list plusDit mesh systeem is makkelijk te installeren, waardoor het voor gebruikers van alle niveaus geschikt is.

Nadelen Google Nest WiFi Multiroom Wifi sneeuw

  • list plusDit mesh systeem heeft geen bedrade aansluitingen op het access point, waardoor de verbinding lager kan zijn dan bij bedrade verbindingen.
  • list plusHet mesh systeem kan alleen worden ingesteld met een mobiele app, waardoor het minder geschikt is voor gebruikers die liever via een computer of laptop instellen.
  • list plusDit mesh systeem heeft geen VPN-client optie op de router, waardoor het minder geschikt is voor gebruikers die extra beveiliging willen.

Beoordeling

9.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.3
Functionaliteit
8.9
Gebruiksgemak
9.3

De Google Nest WiFi Punt is de perfecte uitbreiding op je bestaande Mesh Router systeem. Met tot 90m² extra dekking zorgt dit slimme wifi punt voor ultra snelle verbindingen in je hele huis. Het wifi punt werkt intelligent op de achtergrond om het signaal sterk te houden en is voorzien van een speaker met Google Assistent. Dat betekent dat je 'm volledig met je stem kunt bedienen. Muziek afspelen, wifi pauzeren of vragen naar het weer? Geen probleem.

Met een bedrade snelheid van Gigabit en een totale wifi snelheid van 2300 Mbps is dit een van de snelste Mesh Routers op de markt. Het werkt met allerlei apparaten van verschillende merken en is tevens gemakkelijk te koppelen aan de Google Home-app. Updates worden automatisch uitgevoerd zodat je netwerk altijd veilig en betrouwbaar blijft.

Wat deze Mesh Router echt onderscheidt van andere merken, is de speaker met Google Assistent. Dit is een geweldige toevoeging voor mensen die graag hun slimme huis willen bedienen met hun stem en tegelijkertijd een sterk wifi-signaal willen hebben.

Een nadeel van deze Mesh Router is dat er geen Ethernet-poorten op zitten. Dit kan voor sommige gebruikers een probleem zijn, vooral als ze apparaten willen aansluiten die geen wifi hebben.

Kortom, de Google Nest WiFi Punt is een geweldige uitbreiding op je bestaande Mesh Router systeem en biedt een ultra snelle verbinding in je hele huis. Het is gemakkelijk te installeren en de speaker met Google Assistent is een geweldige toevoeging. Als je geen Ethernet-poorten nodig hebt, is dit een geweldige keuze voor jouw thuisnetwerk.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Uiterlijk 10 mei in huis

Bekijk prijs

9. ASUS ROG Rapture GT6 Draadloze wit

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Beoordeling

9.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
8
Functionaliteit
8.8
Gebruiksgemak
8.8

Zorg voor het meest stabiele en snelle internet voor je games met de ROG Rapture GT6. Deze wifi 6 gaming router zorgt voor snelheden tot 4804 Mbps doorvoersnelheid met de 5 GHz banden. De routers werken via een aparte frequentie als mesh routers, zodat je overal in huis dezelfde snelheid hebt. De slimme antenne van de GT6 zorgt dat je geen plekken zonder verbinding hebt. Daarnaast geeft de ROG rapture voorrang aan je games, zodat je geen microseconde van je spel mist. Het fel witte design heeft een minimalistische uitstraling. Zo past hij perfect bij je gaming setup.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs

10. ASUS ROG Rapture GT6 Draadloze zwart

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Beoordeling

9.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.9
Functionaliteit
8.6
Gebruiksgemak
8.6

Zorg voor het meest stabiele en snelle internet voor je games met de ROG Rapture GT6. Deze wifi 6 gaming router zorgt voor snelheden tot 4804 Mbps doorvoersnelheid met de 5 GHz banden. De routers werken via een aparte frequentie als mesh routers, zodat je overal in huis dezelfde snelheid hebt. De slimme antenne van de GT6 zorgt dat je geen plekken zonder verbinding hebt. Daarnaast geeft de ROG rapture voorrang aan je games, zodat je geen microseconde van je spel mist. Het matzwarte design heeft een futuristische uitstraling. Zo past hij perfect bij je gaming setup.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen. hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Bestenu

Bravo! Je bent tot het eind van deze koopgids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van mesh routers. Er zijn namelijk 192 verschillende aan te schaffen ...

Bedankt voor het lezen!