Bestenu

Beste gaming routers - nov. 2022

Met meer dan 54 gaming routers op de markt zie je al snel door de bomen het bos niet meer.
Hieronder vind je de beste gaming routers in een handige lijst
01Score: 9.7
TP-Link Archer AX55
TP-Link Archer AX55
Ga naar laagste prjis
02Score: 9.3
TP-Link Deco M9 Plus
TP-Link Deco M9 Plus
Ga naar laagste prjis
03Score: 8.9
ASUS RT-AX88U
ASUS RT-AX88U
Ga naar laagste prjis
04Score: 8.7
Asus TUF Gaming TUF-AX5400
Asus TUF Gaming TUF-AX5400
Ga naar laagste prjis
05Score: 8.6
Asus RT-AX82U
Asus RT-AX82U
Ga naar laagste prjis
06Score: 8.3
ASUS RT-AC68U
ASUS RT-AC68U
Ga naar laagste prjis
07Score: 8
Asus RT-AX86S
Asus RT-AX86S
Ga naar laagste prjis
08Score: 7.4
ASUS RT-AC88U
ASUS RT-AC88U
Ga naar laagste prjis
09Score: 7.3
Huawei WiFi AX3 Quad-core
Huawei WiFi AX3 Quad-core
Ga naar laagste prjis
10Score: 6.9
Netgear Nighthawk RAX40
Netgear Nighthawk RAX40
Ga naar laagste prjis
hero illustration

De Bestenu Gaming Router Koopgids

avatar-contour
Daan van Dijk

Daan van Dijk

Gepubliceerd op: Nov 26, 2021


Als fanatieke gamer heb je de beste gaming router nodig. Om van je tegenstanders te winnen in Overwatch, Fortnite of welke game dan ook, zit je namelijk niet te wachten op torenhoge ping en lag. Lees daarom hier waar je op let bij de aankoop van een gaming router!

Wat is het verschil tussen een normale router en een gaming router?

Een normale router maakt geen onderscheid tussen de types internetverkeer. Gaming routers bieden daarentegen een functie genaamd Quality of Service (QoS). Deze functie pikt alle inkomende data op en geeft prioriteit aan alle data die gerelateerd is aan jouw game. Hierbij minimaliseert hij dataverlies voor game-verbindingen terwijl hij de rest van de verbindingen bundelt in één grote datastroom.

Vaak past QoS zich hierbij aan aan de behoeften van het thuisnetwerk. Het gaat er niet om dat andere datastromen beperkt worden. Het internet moet immers voor iedereen en alle aangesloten apparaten goed blijven werken. Hij zoekt dus een balans waarbij je gaming-verkeer alleen de prioriteit krijgt – tenzij je je router zo instelt dat alle andere verbindingen (bijna) plat komen te liggen terwijl je gamet.

Naast dit alles hebben gaming routers steeds vaker niet alleen gigabit ethernetpoorten, maar 10 gigabit ethernetpoorten. Dit is voor competitieve spelers met internetabonnementen met veel bandbreedte een enorm pluspunt. Daarnaast ondersteunen gaming routers meestal ook als eerste de laatste WiFi-standaarden.

Multi-band WiFi is daarbij ook meer de regel dan uitzondering. Denk hierbij niet alleen aan de simpelere dual-band set-up, maar aan simultaneous dual-band en tri-band. Dit staat toe dat de router op meerdere frequentiebanden tegelijk opereert en maakt je verbinding meteen veel sneller. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de extra antennes die gaming routers meestal hebben.

Ten slotte hebben gaming routers vaak meer werkgeheugen (RAM) en een krachtigere processor. Dat moet ook wel, voor al het rekenwerk dat QoS vraagt, alsook integratie met If This, Then That (ITTT), wat ook vaak te zien is bij gaming routers.

Waar moet je op letten bij het kopen van een gaming router?

Het eerste waar je naar kijkt, is je eigen internetverbinding en -abonnement. Hoever rijkt je bandbreedte? Als je een abonnement hebt afgesloten voor 500 Mbps aan downloadsnelheid en 200 Mbps aan upload snelheid, hoef je niet per sé voor een router te gaan die in theorie 6800 Mbps aan doorvoersnelheid (up- en downloadsnelheid gecombineerd) haalt.

Verder kijk je naar hoeveel apparaten in huis worden aangesloten op de router en hoe groot je huis is. Hoe meer apparaten worden aangesloten en hoe groter je huis is, hoe sterker het signaal van je router moet zijn. Dit geldt dubbel als de meeste apparaten draadloos verbonden zijn aan de router.

Wat de sterkte en stabiliteit van je router bepaalt, zijn om te beginnen de processorcapaciteit en het werkgeheugen (RAM). Een snellere processor met meer 'cores' (rekeneenheden) gepaard met een grotere hoeveelheid RAM zorgt al voor een mooie voorsprong. De data wordt sneller doorgespeeld naar de verbonden apparaten. Ook beïnvloedt het de bovengenoemde Quality of Service.

Kijk ook naar WiFi-standaarden. Tegenwoordig wil je een router die minimaal 802.11ac ondersteunt. Idealiter kies je zelfs een router die 802.11ax en -ad, de nieuwste standaarden, ondersteunt. Door dit nu te doen, hoef je je de komende jaar of vijf geen zorgen meer te maken over of je router wel up-to-date is.

Daarnaast wil je een gaming router die op zijn minst simultaneous dual-band of tri-band ondersteunt. Hierdoor zendt de router tegelijkertijd het WiFi-signaal op verschillende frequentiebanden uit. Dit voorkomt lange wachttijden terwijl je aan het internetten (of gamen) bent.

Gigabit ethernet is belangrijk voor degenen die gebruik maken van een bekabelde verbinding en een snel internetabonnement hebben. Je wilt minstens één gigabit ethernetpoort om jezelf te voorzien van de allerhoogste snelheden.

Wat maakt een gaming router speciaal?

Met name de snelheid hiervan, welke op zijn beurt mogelijk wordt gemaakt door de Quality of Service (QoS). Dit verzekert je ervan dat al het aan-gaming-gerelateerde internetverkeer voorrang krijgt ten opzichte van het andere 'normale' internetverkeer.

Hierbij zoekt de router over het algemeen een goede balans tussen zowel de internetsnelheid voor je game als voor het overige internetverkeer. Het is niet de bedoeling dat alles ten koste gaat van het overige internetverkeer namelijk – tenzij je dat zelf zo instelt in de routerinstellingen!

Wat betekenen de namen van gaming routers?

De namen van routers weerspiegelen meestal de snelheden die ze in theorie halen. Deze namen zien er vaak uit als AC1900, AX11000, enzovoorts.

De letters staan voor de meest recente WiFi-standaard die de router in kwestie ondersteunt. Een AC1900-router ondersteunt zodoende de 802.11ac-standaard. Tegenwoordig bestaat er een snellere variant, namelijk 802.11ax. Een AX11000-router is zodoende compatibel met de 802.11ax-standaard.

De cijfers in de namen staan daarentegen voor de totale bandbreedte van de router, welke bestaat uit de totale up- en downloadsnelheden die een router in theorie kan halen via een WiFi-signaal. Dit cijfer staat dus voor de snelheden van alle WiFi-banden gecombineerd (meestal een 2,4 GHz en één of twee 5 GHz-banden).

Met 'in theorie' wordt bedoeld: 'onder de ideale omstandigheden'. Dat omvat meestal geen thuisomgevingen, dus ga er niet van uit dat je de totale snelheden haalt die in de naam aangegeven staan.

Heb je bovendien een internetabonnement van 500 Mbps aan downloadsnelheid en 200 Mbps aan uploadsnelheid, dan maakt het niet uit hoe ideaal je huis is ingedeeld: je haalt de totale 1900 Mbps van een AC1900-router niet.

hero illustration

Hoe komt deze fantastische gaming router lijst tot stand..?

De wereld verandert... en dus de speurtocht naar de beste gaming router ook!
Vroeger ging je naar een winkel om aanbevelingen te krijgen over gaming routers, maar tegenwoordig ondersteunt een robot jou!
illustration
Onze kunstmatige intelligentie analyseert alle gaming routers die te koop zijn in Nederland. Hij analyseert de prijzen, aanbiedingen, leest de reviews van gebruikers en kijkt welke gaming routers het best verkopen
illustration
Al deze kennis wordt onderzocht door middel van de modernste algoritmes. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van gaming routers stelt hij deze lijst samen!
Vind je dit net zo leuk als wij? Vergeet dan niet dit artikel te sharen!
illustration
hero illustration

De beste gaming routers in een oogopslag

1 - TP-Link Archer AX55

Loading..
Ga naar laagste prjis

Voorzie je thuisnetwerk van wifi 6 met de TP-Link Archer AX55. Dit is de opvolger van de populaire Archer AX50 met een opgefrist uiterlijk. Doordat deze wifi router beschikt over de nieuwste wifi-versie haal je een hogere snelheid met geschikte apparaten. Daardoor stream je met meerdere apparaten tegelijk. Bovendien voorzie je tientallen apparaten tegelijk van draadloos internet. Niet alleen de smartphones of laptops van al je gezinsleden, maar ook je smart home apparaten. Dankzij de nieuwe wifi standaard en krachtige processor heb je geen last van vertraging. Met de overzichtelijke app van TP-Link installeer je de router eenvoudig zelf. Hierin stel je ook ouderlijke controle in. Daarmee filter je schadelijke sites voor je kinderen.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

2 - TP-Link Deco M9 Plus

Loading..
Ga naar laagste prjis

Breid je bestaande TP-Link Deco uit met een extra station, zodat je ook bereik hebt op plekken waar de ontvangst in je mesh netwerk nog niet voldoende bereik heeft. Je apparaten kiezen automatisch voor het station met de sterkste verbinding, ook als je door het huis loopt. Daardoor valt de verbinding niet weg als je bijvoorbeeld aan het videobellen bent. Stel gemakkelijk ouderlijk toezicht in op de Deco's en bepaal precies wat je kinderen wel en niet mogen zien. Dankzij de standaard geïnstalleerde antivirus en firewall internet je veilig. Installeer dit extra station gemakkelijk met de TP-Link app op je smartphone. Is compatibel met Smart Home.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

3 - ASUS RT-AX88U

Loading..
Ga naar laagste prjis

De Asus RT-AX88U is een supersnelle router voor gamers en grote gezinnen. Dankzij de nieuwe Wireless AX-standaard kun je met deze router met meer dan 20 apparaten tegelijk online, zonder dat het netwerk vertraagt. De gaming optie geeft bovendien voorrang aan jouw favoriete online spellen, zodat je altijd zonder vertraging gamet. De router heeft een ingebouwde virusscanner die ervoor zorgt dat alle apparaten op je netwerk beschermd zijn tegen hackers en virussen. Met een maximale snelheid van 4800 Mbps heb je voldoende bandbreedte om op meerdere apparaten tegelijk een film te streamen in Ultra HD. Koppel 2 van deze routers aan elkaar met Asus AiMesh en je gaat zelfs online in iedere kamer van je huis.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

4 - Asus TUF Gaming TUF-AX5400

Loading..
Ga naar laagste prjis

De Asus TUF Gaming TUF-AX5400 is een router voor die-hard gamers en esporters die vooral een stabiele internetverbinding willen. Deze wifi 6 router heeft een speciale netwerkaansluiting voor je gaming apparatuur. Je geeft zo prioriteit aan al je games waardoor je geen last hebt van haperend internet. Ook wifi 6 zorgt voor meer stabiliteit als je huisgenoten tegelijkertijd online gaan. Bovendien is de wifi snelheid hoog genoeg om alle updates en nieuwe games razendsnel te downloaden. Dankzij Open NAT open je eenvoudig poorten voor gameservers. Zo is dat geen moeilijk en handmatig proces meer.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

5 - Asus RT-AX82U

Loading..
Ga naar laagste prjis

Met de Asus RT-AX82U router voorzie je jouw gaming pc of console van een supersnelle wifi verbinding. Dankzij wifi 6 namelijk een verbinding op die tot 4 keer zo snel is als met wifi 5 routers. Bovendien heb je minder last van anderen op je thuisnetwerk. Dankzij de nieuwe uitzendtechniek blijft je netwerk namelijk stabieler. Ook als er veel apparaten verbonden zijn. De RT-AX82U is ontworpen voor fanatieke gamers. Zo geef je voorrang aan games in het algemeen en aan je favoriete spellen in het bijzonder. Je hebt zo altijd een snelle verbinding om te gamen, wat je een voordeel geeft ten opzichte van tegenstanders. Je stelt dit eenvoudig in via de mobiele app van Asus. Heb je daarnaast componenten met Asus RGB-verlichting in je pc? Je laat de router oplichten in dezelfde kleuren. Wel zo stijlvol.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

6 - ASUS RT-AC68U

Loading..
Ga naar laagste prjis

De ASUS RT-AC68U is een snelle router, ideaal voor drukke thuisnetwerken. Je kunt er ongestoord mee HD video streamen, online gamen en zware bestanden downloaden. Daarnaast is het met deze router mogelijk om een Facebook wifi hotspot op te zetten, wat hem ook geschikt maakt voor kleine ondernemingen die hun klanten van wifi willen voorzien. Belangrijkste kenmerken van de ASUS RT-AC68U: Deze router... ✔ … haalt datasnelheden van maximaal 1900 Mbps, 600 Mbps op 2.4 GHz en 1300 Mbps 5 GHz. Kenmerken Verbeterd signaalbereik en stabiliteit ASUS AiRadar versterkt op slimme wijze de draadloze connectiviteit met behulp van beamforming technologie, hoog vermogen versterking en exclusieve ASUS RF afstemming. Dit zorgt voor uitgebreidere dekking, dynamische toename in datasnelheid en verbeterde stabiliteit. Dual USB-poorten C68U beschikt verder over dual USB-poorten voor bestandsoverdracht, printers en om 3G/4G modems te delen en een USB 3.0-poort voor maximaal tien keer snellere gegevensoverdracht dan USB 2.0 Grafische gebruikersinterface De eenvoudig te gebruiken ASUSWRT grafische gebruikersinterface ontgrendeld de kracht van de RT-AC68U en geeft alle controle om uw netwerk te optimaliseren. 30-seconden set-up en eenvoudig beheer van het verkeer betekent ook dat beginners met netwerken makkelijk kunnen genieten van zijn geavanceerde functies, terwijl gevorderde gebruikers zullen genieten van de IPv6-ondersteuning, meerdere draadloze SSID en een veilige VPN-toegang. Goed om te weten: Eenvoudige installatie en beheer vie de ASUS router app. Voorzie bedrade apparaten (consoles, Smart TV's) van een snelle verbinding met een van de vier gigabit ethernetpoorten Zet een veilig gastnetwerk op voor thuis of op kantoor Creëer een toegangsbeleid voor websites en internetmomenten met ouderlijke controle Sluit een printer of externe harde schijf aan op de USB-poorten en deel eenvoudig bestanden via het netwerk Met Quality of Service geef je prioriteit aan bepaalde internettaken (gaming, downloaden...) Ondersteunt AiMesh: verbind meerdere ASUS-routers met elkaar om een wifi-netwerk te creëren voor de hele woning Niet mogelijk om deze router te bevestigen aan de muur Tips van onze specialist Deze router is ideaal i.c.m. een snel internet abonnement Om gebruik te maken van het 5 GHz netwerk moeten ook de apparaten die je met dit netwerk wilt verbinden 5 GHz ondersteuning hebben Mogelijkheid om Facebook Wifi hotspot op te zetten AiMesh: één wifi netwerk voor je hele woning Haal het beste uit je bestaande hardware en combineer verschillende ASUS routermodellen om één groot Mesh/Multiroom netwerk op te zetten. Zo geniet je overal in huis van een soepele verbinding zonder onderbrekingen. Omdat de routers onderling communiceren worden apparaten automatisch verbonden met het sterkste wifi-signaal.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

7 - Asus RT-AX86S

Loading..
Ga naar laagste prjis

Stream en game met een snelle wifi verbinding met de Asus RT-AX86S router. Deze router heeft wifi 6, hierdoor ligt de snelheid hoger en ga je met meer mensen tegelijk online zonder dat je wifi slechter wordt. De router is daardoor geschikt voor gezinnen waarin veel mensen tegelijk gamen of streamen. atuurlijk geef je voorrang aan games in het algemeen en aan je favoriete spellen in het bijzonder. Je hebt zo altijd een snelle verbinding om te gamen, wat je een voordeel geeft ten opzichte van tegenstanders. Je stelt dit eenvoudig in via de mobiele app van Asus. Heb je dekking op meerdere verdiepingen nodig? Dan koppel je 2 van deze routers naadloos aan elkaar met AiMesh.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

8 - ASUS RT-AC88U

Loading..
Ga naar laagste prjis

De ASUS RT-AC88U is een gaming router waarvan je zeker weet dat hij de zwaarste netwerktaken aan kan. Hierbij moet je denken aan online gamen en streamen. Met de ASUS RTAC88U heb je geen last meer van storingen of haperingen tijdens het gamen en streamen. De router ondersteunt snelheden tot 3100 Mbps en gebruikt zowel de 2,4 GHz- als 5 GHz-frequentie. Met 4x4 antenne-ontwerp met AiRadar universele beamforming voor ongeëvenaarde dekking van draadloze signaal en met zijn 1.4GHz dual-core processor verbetert het USB en WAN/LAN-snelheden. Tips van onze specialist Deze router is ideaal i.c.m. een snel internet abonnement Om gebruik te maken van het 5 GHz netwerk moeten ook de apparaten die je met dit netwerk wilt verbinden 5 GHz ondersteuning hebben Ondersteunt AiMesh: verbind meerdere ASUS-routers met elkaar om een wifi-netwerk te creëren voor de hele woning NitroQAM™-technologie voor een naadloze ervaring Online aan het gamen in een spannend toernooi, of een live event aan het streamen in 4K/UHD, lag en buffering zijn simpelweg geen optie. De NitroQAM™ (1024-QAM)-technologie op de RT-AC88U levert een gecombineerde 3167Mbps wifi-snelheid, zodat iedereen op het netwerk kan profiteren van vloeiende streaming en online gaming met lage latentie. Inclusief dubbele gameversneller Profiteer van online gaming met lage latentie met opgevoerde internet- en thuisnetwerkprestaties! Gratis Game Accelerator Inside Pingtijden en variantie zijn kritische technische parameters die invloed hebben op het reactievermogen in online gaming, en hun waarden zijn sterk afhankelijk zijn van de route die spelpakketten nemen van en naar hun bestemming. Het Gamers Private Network® (GPN®) van WTFast® voert automatisch route-optimalisatie uit door de meest efficiënte route voor spelpakketten te kiezen, wat resulteert in consequent lagere pingtijden en minimaal pakketverlies. Met RT-AC88U is deze optimalisatie gratis voor het versnellen van één te selecteren apparaat tegelijk, zodat je van de resultaten kunt genieten bij ondersteunde online multi-player games. Cross-platform compatibiliteit De netwerksnelheid beïnvloedt elk gaming-apparaat op elk platform waarop wordt gespeeld. De ASUS RT-AC88U levert bandbreedte en dekking voor alle gaming-apparaten, van consoles tot pc's en mobiele apparaten*, en ondersteunt elk besturingssysteem, inclusief Windows, Mac OS en Linux. Adaptive QoS - geef prioriteit aan games Verhoog de gaming-bandbreedte met Adaptive QoS (Quality of Service), waarmee gemakkelijk prioriteit wordt toegekend aan gaming-pakketten en -activiteiten. Er kan zelfs volledig eigen bandbreedte worden toegewezen tijdens het gamen in de gamer solo-modus. Dit maakt de RT-AC88U de perfecte bondgenoot voor gaming met lage latentie, overal in de woning. Kenmerken Aansluitingen De router beschikt over WTFast wat zorgt voor lagere pingtijden, minder pingvariantie en minder pakketverlies. Het is mogelijk om tot wel acht apparaten bedraad aan te sluiten op de ASUS RT-AC88U dankzij zijn acht Gigabit Ethernetpoorten. Deze router heeft met 8 netwerkpoorten 3 poorten meer dan vergelijkbare routers. De usb 2.0-poort en usb 3.0-poort maken het mogelijk om bijvoorbeeld een harde schijf of printer aan te sluiten op het netwerk. Bandbreedte voor iedereen De RT-AC88U is de meester van het entertainment en kan alle apparaten ondersteunen die bezoekers meenemen. Het kan zelfs meerdere gelijktijdige Full HD 1080P streams handhaven. Naast het content-verbruik zorgt de RT-AC88U voor een slimmere woning, dankzij ondersteuning voor IP-camera's, slimme thermostaten en tal van andere slimme apparaten.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

9 - Huawei WiFi AX3 Quad-core

Loading..
Ga naar laagste prjis

Met de Huawei WiFi AX3 Quad-core wifi 6 router zorg je voor goed draadloos in een huishouden waar veel apparaten tegelijk online zijn. Dankzij de krachtige processor in deze router ga je met meer dan 50 apparaten online zonder dat de wifi vertraagt. Wifi 6 zorgt er bovendien voor dat je verbinding in een volledig appartement of 1 verdieping van een eengezinswoning op volle snelheid is. Koppel meerdere van deze routers aan elkaar met mesh en je hebt zelfs op meerdere verdiepingen goede wifi. Met de handige optie om met 1 tikje verbinding te maken, hoef je het wifi wachtwoord niet meer aan je vrienden te geven. Je telefoon tegen de router houden is voldoende. Je stelt dit allemaal in via de overzichtelijke Huawei AI Life app.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd.

Bekijk prijs
Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

10 - Netgear Nighthawk RAX40

Loading..
Ga naar laagste prjis

Netgear Nighthawk RAX40 - Router - Geschikt voor Wifi 6 - 3000 Mbps

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Succes en hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

Bestenu

Wow! Je bent tot het eind van deze koopgids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van gaming routers. Er zijn immers 54 verschillende op de markt...

Hopelijk heeft deze lijst je opweg geholpen en kun je straks de beste