Beste Gaming Router - May. 2021

40 Producten onderzocht

PLEK

PRODUCTNAAM

SCORE

De Bestenu Gaming Router Koopgids

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 10/23/2020


Als fanatieke gamer heb je de beste gaming router nodig. Om van je tegenstanders te winnen in Overwatch, Fortnite of welke game dan ook, zit je namelijk niet te wachten op torenhoge ping en lag. Lees daarom hier waar je op let bij de aankoop van een gaming router!

Wat is het verschil tussen een normale router en een gaming router?

hide product content

Een normale router maakt geen onderscheid tussen de types internetverkeer. Gaming routers bieden daarentegen een functie genaamd Quality of Service (QoS). Deze functie pikt alle inkomende data op en geeft prioriteit aan alle data die gerelateerd is aan jouw game. Hierbij minimaliseert hij dataverlies voor game-verbindingen terwijl hij de rest van de verbindingen bundelt in één grote datastroom.

Vaak past QoS zich hierbij aan aan de behoeften van het thuisnetwerk. Het gaat er niet om dat andere datastromen beperkt worden. Het internet moet immers voor iedereen en alle aangesloten apparaten goed blijven werken. Hij zoekt dus een balans waarbij je gaming-verkeer alleen de prioriteit krijgt – tenzij je je router zo instelt dat alle andere verbindingen (bijna) plat komen te liggen terwijl je gamet.

Naast dit alles hebben gaming routers steeds vaker niet alleen gigabit ethernetpoorten, maar 10 gigabit ethernetpoorten. Dit is voor competitieve spelers met internetabonnementen met veel bandbreedte een enorm pluspunt. Daarnaast ondersteunen gaming routers meestal ook als eerste de laatste WiFi-standaarden.

Multi-band WiFi is daarbij ook meer de regel dan uitzondering. Denk hierbij niet alleen aan de simpelere dual-band set-up, maar aan simultaneous dual-band en tri-band. Dit staat toe dat de router op meerdere frequentiebanden tegelijk opereert en maakt je verbinding meteen veel sneller. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de extra antennes die gaming routers meestal hebben.

Ten slotte hebben gaming routers vaak meer werkgeheugen (RAM) en een krachtigere processor. Dat moet ook wel, voor al het rekenwerk dat QoS vraagt, alsook integratie met **If This, Then That (ITTT)**, wat ook vaak te zien is bij gaming routers.

Waar moet je op letten bij het kopen van een gaming router?

hide product content

Het eerste waar je naar kijkt, is je eigen internetverbinding en -abonnement. Hoever rijkt je bandbreedte? Als je een abonnement hebt afgesloten voor 500 Mbps aan downloadsnelheid en 200 Mbps aan upload snelheid, hoef je niet per sé voor een router te gaan die in theorie 6800 Mbps aan doorvoersnelheid (up- en downloadsnelheid gecombineerd) haalt.

Verder kijk je naar hoeveel apparaten in huis worden aangesloten op de router en hoe groot je huis is. Hoe meer apparaten worden aangesloten en hoe groter je huis is, hoe sterker het signaal van je router moet zijn. Dit geldt dubbel als de meeste apparaten draadloos verbonden zijn aan de router.

Wat de sterkte en stabiliteit van je router bepaalt, zijn om te beginnen de processorcapaciteit en het werkgeheugen (RAM). Een snellere processor met meer 'cores' (rekeneenheden) gepaard met een grotere hoeveelheid RAM zorgt al voor een mooie voorsprong. De data wordt sneller doorgespeeld naar de verbonden apparaten. Ook beïnvloedt het de bovengenoemde Quality of Service.

Kijk ook naar WiFi-standaarden. Tegenwoordig wil je een router die minimaal 802.11ac ondersteunt. Idealiter kies je zelfs een router die 802.11ax en -ad, de nieuwste standaarden, ondersteunt. Door dit nu te doen, hoef je je de komende jaar of vijf geen zorgen meer te maken over of je router wel up-to-date is.

Daarnaast wil je een gaming router die op zijn minst simultaneous dual-band of tri-band ondersteunt. Hierdoor zendt de router tegelijkertijd het WiFi-signaal op verschillende frequentiebanden uit. Dit voorkomt lange wachttijden terwijl je aan het internetten (of gamen) bent.

Gigabit ethernet is belangrijk voor degenen die gebruik maken van een bekabelde verbinding en een snel internetabonnement hebben. Je wilt minstens één gigabit ethernetpoort om jezelf te voorzien van de allerhoogste snelheden.

Wat maakt een gaming router speciaal?

hide product content

Met name de snelheid hiervan, welke op zijn beurt mogelijk wordt gemaakt door de Quality of Service (QoS). Dit verzekert je ervan dat al het aan-gaming-gerelateerde internetverkeer voorrang krijgt ten opzichte van het andere 'normale' internetverkeer.

Hierbij zoekt de router over het algemeen een goede balans tussen zowel de internetsnelheid voor je game als voor het overige internetverkeer. Het is niet de bedoeling dat alles ten koste gaat van het overige internetverkeer namelijk – tenzij je dat zelf zo instelt in de routerinstellingen!

Wat betekenen de namen van gaming routers?

hide product content

De namen van routers weerspiegelen meestal de snelheden die ze in theorie halen. Deze namen zien er vaak uit als AC1900, AX11000, enzovoorts.

De letters staan voor de meest recente WiFi-standaard die de router in kwestie ondersteunt. Een AC1900-router ondersteunt zodoende de 802.11ac-standaard. Tegenwoordig bestaat er een snellere variant, namelijk 802.11ax. Een AX11000-router is zodoende compatibel met de 802.11ax-standaard.

De cijfers in de namen staan daarentegen voor de totale bandbreedte van de router, welke bestaat uit de totale up- en downloadsnelheden die een router in theorie kan halen via een WiFi-signaal. Dit cijfer staat dus voor de snelheden van alle WiFi-banden gecombineerd (meestal een 2,4 GHz en één of twee 5 GHz-banden).

Met 'in theorie' wordt bedoeld: 'onder de ideale omstandigheden'. Dat omvat meestal geen thuisomgevingen, dus ga er niet van uit dat je de totale snelheden haalt die in de naam aangegeven staan.

Heb je bovendien een internetabonnement van 500 Mbps aan downloadsnelheid en 200 Mbps aan uploadsnelheid, dan maakt het niet uit hoe ideaal je huis is ingedeeld: je haalt de totale 1900 Mbps van een AC1900-router niet.

Hoe komt deze fantastische Gaming Router lijst tot stand..?

De wereld veranderd snel.. en dus de zoektocht naar de beste Gaming Router ook!

Vroeger ging je naar een winkel om advies te krijgen over Gaming Routers, maar nu ondersteunt een robot jou!

Vergelijken

Onze kunstmatige intelligentie analyseert alle Gaming Routers die te koop zijn in Nederland. Hij checkt de prijzen, aanbiedingen, leest de ervaringen van gebruikers en kijkt welke Gaming Routers het best over de toonbank gaan.

Al deze informatie wordt onderzocht door middel van de nieuwste technologie. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van Gaming Routers stelt hij deze reeks samen!

Vind je dit net zo geweldig als wij? Vergeet dan niet dit artikel te delen op social media!

Beste getest

Artikelen die vergelijkbaar zijn aan Gaming Routers

De beste Gaming Routers op een rijtje

Artikelen die vergelijkbaar zijn aan Gaming Routers


Succes en hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze koopgids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Gaming Routers. Er zijn immers 40 verschillende te koop...

Hopelijk heeft deze lijst je opweg geholpen en ga je straks de beste Gaming Router kopen.