Bestenu

Wat is de beste access point van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 03 juni, 2023

Het kopen van een goede access point is een lastige opgave. Wat is de beste access point van 2023? Na het testen van 173 access points kwam de Netgear WAC104 - Netwerk Accesspoint zwart als beste uit onze access point-test. We hebben gekeken naar de specificaties van de access points, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 access points-experts en meer. Benieuwd naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige access point-koopgids? Blijf dan vooral lezen!

De top 10 beste access points

1Score: 10
Netgear WAC104 - Netwerk Accesspoint zwart
Beste Access Point voor grote bedrijven
Netgear WAC104 - Netwerk Accesspoint zwart
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.9
TP-Link Omada EAP110 - Access wit
Beste Access Point voor outdoor gebruik
TP-Link Omada EAP110 - Access wit
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.8
TP-Link TL-WA801N N300 WiFi AP/Repeater wit
TP-Link TL-WA801N N300 WiFi AP/Repeater wit
Ga naar laagste prijs
4Score: 9.8
TP-Link Omada EAP245 wit
Beste Access Point voor hoge dichtheid
TP-Link Omada EAP245 wit
Ga naar laagste prijs
5Score: 9.7
Netgear WAX202 Access Point Dual-Band wit
Netgear WAX202 Access Point Dual-Band wit
Netgear
Ga naar laagste prijs
6Score: 9.7
TP-Link Omada EAP650 wit
TP-Link Omada EAP650 wit
Ga naar laagste prijs
7Score: 9.7
TP-Link EAP670 Accespoint AX5400 wit
TP-Link EAP670 Accespoint AX5400 wit
Ga naar laagste prijs
8Score: 9.7
Ubiquiti UniFi AC Pro wit
Ubiquiti UniFi AC Pro wit
Ga naar laagste prijs
9Score: 9.7
TP-Link Omada EAP225 Access point wit
TP-Link Omada EAP225 Access point wit
TP-Link
Ga naar laagste prijs
10Score: 9.7
TP-Link Omada EAP115 - Access wit
TP-Link Omada EAP115 - Access wit
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Access Point Koopgids

Je hebt geen sterk WiFi-signaal in je keuken, en op de bovenverdieping laat het soms ook te wensen over. Een access point biedt dan de ideale oplossing. Waarom dat zo is en hoe het werkt, lees je in de onderstaande koopgids.

Hoe werkt een access point?

Een access point is een apparaat dat een draadloos lokaal netwerk creëert, ook wel WLAN genoemd. Dit is meestal in een kantoor of een ander groot gebouw, maar is ook ideaal in je eigen huis. Een access point maakt verbinding met een router, een switch of een hub via een ethernetkabel en projecteert een WiFi-signaal naar een aangewezen gebied.

Als je bijvoorbeeld een WiFi-toegang in de keuken wilt hebben, maar het signaal van je router het niet redt tot daar, dan installeer je een access point in de buurt van de keuken waardoor je een goede WiFi-verbinding in de keuken krijgt.

Wat voor snelheid heeft mijn accesspoint nodig?

Hoe snel jouw access point moet zijn, hangt af van waarvoor jij het internet gebruikt. Als je vaak videogames speelt, films kijkt en download, dan heeft je access point bij voorkeur een snelheid van 900 Mpbs of hoger nodig.

Als je af en toe eens een film streamt, maar regelmatig surft, kies dan voor een access point met een snelheid tussen de 450 en 900 Mbps. Ben je vooral een surfer en stuur je af en toe eens een emailtje? Dan is een access point met een snelheid tot 450 Mbps geschikt.

Hoe sluit ik een access point aan?

Het opzetten van een access point is vrij eenvoudig: je haalt hem uit de doos, zet deze vlakbij een netwerkaansluiting en een stopcontact, stopt de stekker in het stopcontact en sluit de netwerkkabel aan.

De softwareconfiguratie is iets ingewikkelder, maar nog steeds goed te doen. De configuratie wordt meestal gedaan via de browser. Om op de configuratiepagina van het access point te komen, moet je het IP-adres van het access point kennen. Deze vindt je vaak op het apparaat zelf.

Vervolgens typ je dat adres in de adresbalk van een browser vanaf een computer in het netwerk. Dit ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: http://192.168.0.1. Het IP-adres hangt af van je access point en kan dus verschillen van het nummer wat ik hier heb gebruikt als voorbeeld.

Multifunctionele toegangspunten bieden meestal DHCP- en NAT-services voor de netwerken en dienen tevens als gateway-router voor het netwerk. Deze kun je ook via de browser instellen. Voor meer informatie hierover lees je de gebruiksaanwijzing van je access point.

Je kunt allerlei instellingen configureren. Denk aan het wijzigen van de SSID (Service Set Identifier). Veel mensen denken dat het wijzigen je goed beveiligt tegen eventuele hackers. Dit is tot op zekere hoogte waar, maar het is beter om te investeren in een goede firewall dan alleen je SSID te wijzigen. De meeste hackers weten inmiddels hoe ze een SSID kunnen omzeilen.

In de instellingen vind je ook de kanalen waaruit je kunt kiezen. Meestal zijn dit er elf. Idealiter gebruiken alle computers in het draadloze netwerk hetzelfde kanaal. Als je internetverbinding niet stabiel is, is het een goed idee om een ander kanaal te proberen.

Wat is het verschil tussen een access point en een router?

De router fungeert als een hub die een lokaal netwerk opzet en alle apparaten en communicatie daarin beheert. Een access point daarentegen is een sub-device binnen het lokale netwerk op een andere locatie. Apparaten maken vanaf deze locatie ook verbinding waardoor het mogelijk is om meerdere apparaten in het netwerk op te nemen.

Zie een access point daarom als een extra lange arm van de router. Die arm verspreid het signaal van de router op een afgelegen plek.

hero illustration

Hoe testen we access points?

Om de beste access point te ontdekken, hebben we een unieke testmethode ontwikkeld. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We starten ons onderzoek met het vergaren van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze access point-test hebben we 173 access points geanalyseerd.
illustration
Het eerste criterium in onze access point-test noemen we 'expertconsensus'. We hebben 23 onafhankelijke expertwebsites waar we data vergaren. De belangrijkste eis waar we deze websites op uitkiezen is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze access point-experts en testers in onze database.
illustration
Naast het vergaren van testdata, bepalen onze eigen access point-experts ook welke specificaties van belang zijn bij het aanschaffen van de beste access point in 2023. We combineren deze informatie met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende webwinkels, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 173 access points te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een geavanceerd statistisch model om bias tegen te gaan.
illustration
hero illustration

De beste access points in een makkelijke lijst

1. Beste Access Point voor grote bedrijven: Netgear WAC104 - Netwerk Accesspoint zwart

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Netgear WAC104 - Netwerk Accesspoint zwart

 • list plusHet is zeer eenvoudig om deze access point te installeren, zodat u snel aan de slag kunt.
 • list plusMet dit product kunt u genieten van een sterk en betrouwbaar wifi-signaal, zodat u altijd verbonden blijft.
 • list plusDeze access point is zeer betaalbaar en biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Nadelen Netgear WAC104 - Netwerk Accesspoint zwart

 • list plusEen nadeel van dit product is dat het geen repeater-functie heeft, waardoor het niet geschikt is voor het uitbreiden van uw wifi-bereik.
 • list plusEen nadeel van dit product is dat het aan de grote kant is, waardoor het onhandig kan zijn om te plaatsen.
 • list plusEen nadeel van dit product is dat het geen wireless client mode heeft, waardoor het niet geschikt is voor het aansluiten van draadloze apparaten.

Beoordeling

10.0 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.9
Functionaliteit
7.8
Gebruiksgemak
8.3

Haal het maximale uit je wifi-netwerk met de Netgear WAC104! Dit access point upgrade je draadloze netwerk naar Wireless AC, waardoor je snelheden haalt van wel 2600 Mbps! Deze snelheid maakt het mogelijk om meerdere apparaten gelijktijdig te gebruiken. Bovendien beschikt dit access point over 4 netwerkpoorten en een Netgear web interface waarmee je je internetverbinding en aangesloten apparaten gemakkelijk kunt beheren.

Een ander groot voordeel van de Netgear WAC104 is de WPS knop, waarmee je in 1 handomdraai je apparaat kunt verbinden met je wifi-netwerk. Daarnaast kun je dit access point bevestigen aan de muur, waardoor het weinig ruimte inneemt en zorgt voor een opgeruimde werkplek.

Met de Netgear WAC104 ben je ook nog eens verzekerd van een veilige netwerkverbinding. Dit access point beschikt namelijk over beveiligingsprotocollen WEP, WPA en WPA2. Daarnaast heeft het Quality of Service (QoS), waarmee je de prioriteit van je netwerkverkeer kunt instellen. Handig als je bijvoorbeeld wilt streamen, gamen of werken zonder haperingen.

Kortom, de Netgear WAC104 is een ideaal access point voor thuis of op een klein kantoor. Het biedt snelheid, gebruiksgemak en veiligheid in één compact apparaat. Het enige nadeel is dat het geen externe antennes heeft, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de andere voordelen.

Als je op zoek bent naar een betrouwbaar en krachtig access point, dan is de Netgear WAC104 zeker een aanrader!

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

5. Netgear WAX202 Access Point Dual-Band wit

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Netgear WAX202 Access Point Dual-Band wit

 • list plusDe Netgear WAX202 Access Point Dual-Band wit heeft een uitstekende kosten/baten verhouding.
 • list plusHet is plug & play, waardoor het makkelijk in te stellen is.
 • list plusHet heeft een uitstekend bereik, waardoor het snel werkt.

Nadelen Netgear WAX202 Access Point Dual-Band wit

 • list plusDe handleiding is zeer beperkt.
 • list plusDe app vindt de router niet.
 • list plusEr is geen gebruiksgemak.

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.1
Functionaliteit
8.5
Gebruiksgemak
8.2

De Netgear Essentials WAX202 is de essentiële WiFi 6-oplossing voor thuiswerken, kleine bedrijven of studenten. Maak snel jouw eigen veilige, snelle, draadloze netwerk zonder dat je een app of abonnement nodig hebt. Drie draadloze netwerken: afzonderlijke en veilige netwerken voor thuis- en kantoorapparatuur of bieden een apart netwerk alleen voor gasten. Eenvoudige en intuïtieve gebruikersinterface, geen behoefte aan professionele installatie of kosten voor IT-apparatuur. Belangrijkste kenmerken van dit Netgear access point Eenvoudig installeren in je werkkamer, studentenkamer of elke locatie waar je een speciaal, veilig WiFi-netwerk wilt met een dekking van 100 m². De Netgear Essential WAX202 beschikt over WiFi 6 en is een Dual-Band accespoint met AX1800-snelheid, in combinatie met MU-MIMO technologie, ondersteunt het tot 64 apparaten. Sluit bekabelde apparaten aan op de drie 1 Gigabit Ethernet-poorten voor maximale snelheid. Vereenvoudigde implementatie met de meegeleverde netvoedingsadapter. Installatie, configuratie en beheer met de Netgear-installatiewizard. Ondersteunt WPA, WPA2 en WPA3. Biedt maximaal 3 SSID's.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

8. Ubiquiti UniFi AC Pro wit

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Ubiquiti UniFi AC Pro wit

 • list plusDeze access point heeft een zeer stabiel wifi-signaal, wat zorgt voor een betrouwbare internetverbinding.
 • list plusDe installatie van deze access point is zeer eenvoudig en kan snel worden uitgevoerd.
 • list plusMet de vele mogelijkheden en instellingen van deze access point kan het aan verschillende behoeften voldoen.

Nadelen Ubiquiti UniFi AC Pro wit

 • list plusHet instellen van deze access point kan enige tijd in beslag nemen vanwege de vele opties.
 • list plusEen nadeel van deze access point is de hoge prijs.
 • list plusEnige kennis van zaken is vereist om deze access point optimaal te kunnen gebruiken.

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.1
Functionaliteit
7.2
Gebruiksgemak
7.3

Ben je op zoek naar een betrouwbaar en snel access point voor thuis of op kantoor? Dan is de Ubiquiti UniFi AC Pro wit een uitstekende keuze! Met deze access point kun je niet alleen genieten van razendsnel internet, maar ook van een stabiele verbinding. Dankzij de Wireless AC-standaard en Dual-band wifi-banden ben je verzekerd van een snelle en betrouwbare verbinding. Bovendien heeft de AC Pro een wifi snelheid totaal van 1750 Mbps, wat meer dan genoeg is voor de meeste gebruikers.

Een ander voordeel van de AC Pro is dat het access point gemakkelijk te plaatsen is op plekken waar geen stopcontact in de buurt is. Dit komt door de power over ethernet poort (PoE), waarmee het access point automatisch van stroom wordt voorzien via de netwerkkabel. Daarnaast heeft de AC Pro een bereik van maar liefst 122 meter, zodat je overal in huis of op kantoor een goede wifi-verbinding hebt.

Wat deze access point echt onderscheidt van andere producten is het eenvoudige beheer vanuit de cloud. Dankzij de bijgeleverde UniFi software kun je de AC Pro snel en gemakkelijk beheren vanuit de cloud, zonder dat je een aparte controller nodig hebt. Ook kun je meerdere access points aan elkaar koppelen, waardoor je ze allemaal gelijktijdig vanuit de cloud kunt beheren.

Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat de Ubiquiti UniFi AC Pro wit een fantastisch access point is. Het biedt snelheid, betrouwbaarheid en gemakkelijk beheer vanuit de cloud. Het enige nadeel is dat enige netwerkkennis vereist is om het access point te installeren. Maar als je eenmaal weet hoe het werkt, zul je er jarenlang plezier van hebben!

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Wordt gewoonlijk verzonden binnen 2 tot 3 dagen.

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Succes en hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

Bestenu

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze gids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van access points. Er zijn immers 173 verschillende te koop ...

Bedankt voor het lezen!