Bestenu

Wat is de beste wifi router van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 28 mei, 2023

Het aanschaffen van een goede wifi router is een lastige opdracht. Wat is de beste wifi router van 2023? Na het testen van 591 wifi routers kwam de TP-Link Archer C50 - Router wit als beste uit onze wifi router-test. We hebben gekeken naar de specificaties van de wifi routers, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 wifi routers-experts en meer. Benieuwd naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige wifi router-koopgids? Blijf dan vooral lezen!

De top 10 beste wifi routers

1Score: 9.9
TP-Link Archer C50 - Router wit
Beste Wifi Router voor budgetgebruikers
TP-Link Archer C50 - Router wit
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.8
Linksys Atlas Pro 6 MX5501 wit
Linksys Atlas Pro 6 MX5501 wit
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.7
AVM FRITZ!Box 6850 LTE wit
AVM FRITZ!Box 6850 LTE wit
AVM
Ga naar laagste prijs
4Score: 9.7
TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit
TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit
Ga naar laagste prijs
5Score: 9.7
TP-Link Archer AX10 zwart
Beste Wifi Router voor grote huizen
TP-Link Archer AX10 zwart
Ga naar laagste prijs
6Score: 9.7
ASUS ROG GS-AX3000 Gaming Router zwart
ASUS ROG GS-AX3000 Gaming Router zwart
Ga naar laagste prijs
7Score: 9.7
TP-Link Deco X50-PoE Mesh WiFi
TP-Link Deco X50-PoE Mesh WiFi
Ga naar laagste prijs
8Score: 9.6
Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart
Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart
Linksys
Ga naar laagste prijs
9Score: 9.6
ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart
Beste Wifi Router voor gaming
ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart
Ga naar laagste prijs
10Score: 9.6
TP-Link Deco XE75 Mesh WiFi Tri-band Wifi 6E
TP-Link Deco XE75 Mesh WiFi Tri-band Wifi 6E
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Wifi Router Koopgids

Om de beste internetverbinding te krijgen, is een goede router een must. Bezuinig hier dus niet op en houd de onderstaande zaken in gedachte!

Wanneer moet je een WiFi-router vervangen?

Over het algemeen moet je proberen iedere vier tot vijf jaar je router te vervangen. Om de vier of vijf jaar komt namelijk een nieuwe WiFi-standaard uit.

Als je echter nog tevreden bent over de snelheden die je bereikt op het internet, hoeven die nieuwere standaarden geen reden te zijn tot onmiddellijke vervanging. Mensen die echter erg afhankelijk zijn van het internet, zoals thuiswerkers of professionele gamers, zijn al snel gebaat bij zo'n nieuwere WiFi-standaard.

Daarnaast geldt natuurlijk dat als je router problemen krijgt die niet recht te zetten zijn, het waarschijnlijk ook tijd is voor een nieuwe router.

Waar moet ik mijn router plaatsen?

Idealiter zet je de router op een tafel in het midden van een open ruimte. Aangezien waarschijnlijk maar weinig mensen graag een router midden in hun woonkamer hebben staan, kun je hem natuurlijk ook dichter bij een muur zetten. Probeer echter ervoor te zorgen dat de router op een redelijk hoge, open plek staat zonder veel stoorzenders eromheen.

Denk hierbij aan muren van gewapend beton, apparatuur die op de 2,4 GHz-frequentie werkt (zoals Bluetooth-apparaten of zelfs magnetrons), of objecten van metaal.

Kortom: hoe vrijer de router staat, hoe beter.

Welk kanaal moet ik instellen op mijn router?

Over het algemeen worden voor de 2,4 GHz-frequentie kanaal 1, 6 en 11 aangeraden. Het is echter een goed idee om eerst te kijken welke kanalen bij jou het minste verkeer hebben. Je kunt op Windows een programma als inSSIDer of Xirrus WiFi Inspector gebruiken om hier zicht op te krijgen.

MacOS heeft een ingebouwde tool: Wireless Diagnostics. Houdt de Option-knop ingedrukt terwijl je op het WiFi-icoontje in je menubalk klikt. Tik daarna op 'Open Wireless Diagnostics', negeer de wizard die verschijnt en tik op 'Window' in de menubalk, gevolgd door 'Scan'. Hierin zie je vanzelf de beste kanalen voor de 2,4 en de 5 GHz-banden.

Wat is het bereik van een WiFi-router?

Dat verschilt erg per router en de locatie waarin hij staat. Een standaard router kan vaak net één klein huis voorzien van een WiFi-signaal. Een simpele basisregel is dat routers die op de 2,4 GHz-frequentie werken ongeveer 30 tot 50 meter aan dekking binnenshuis leveren, en zo'n 75 tot 100 meter buitenshuis. De 5 GHz-band haalt ongeveer één-derde van deze afstanden.

Natuurlijk zijn er allerlei factoren die het bereik echter beïnvloeden. Denk aan welke standaarden de router gebruikt, andere apparatuur die op dezelfde frequentie werkt, fysieke obstructies zoals dikke muren, en hoeveel apparaten zijn aangesloten op het WiFi-netwerk.

Welke eigenschappen zijn belangrijk in een WiFi-router?

Een aantal functies zijn tegenwoordig onmisbaar in een router, om te beginnen met MU-MIMO, oftewel Next Gen AC of Wave 2 AC. De afkorting staat voor multi-user, multiple input, multiple output, wat wilt zeggen dat meerdere gebruikers gelijktijdig de router kunnen benutten zonder voor vertragingen te komen staan. Virtuele wachtrijen zijn dus verleden tijd.

Via Quality of Service kun je verder de prioriteit geven aan bepaalde programma's. Als je veel bestanden naar OneDrive uploadt terwijl je in Microsoft Word of PowerPoint werkt, geef je daarom de prioriteit aan deze programma's. Hetzelfde kan gedaan worden voor browsers of zelfs online games.

Verder wil je minstens een dual-band router hebben. Zo krijg je toegang tot de 2,4- en de veel snellere 5 GHz-band. Idealiter heb je daarnaast ook minstens één Gigabit ethernetpoort. Deze levert ultrahoge snelheden tot wel 1000 Mbps. Dit mag dan wel een beetje overdreven zijn, maar het is wel erg handig voor streamen van 4K-content of het spelen van bijvoorbeeld open world online games.

Houd de internetsnelheden die je provider levert in gedachten

Hoe goed je router ook is, het feit is dat de snelheden die je internet service provider levert de toon bepalen. Heb je een internetpakket dat slechts downloadsnelheden van 200 Mbps en uploadsnelheden van 50 Mbps haalt, dan kun je zelfs met de duurste router niet meer dan dat uit je abonnement halen.

hero illustration

Hoe testen we wifi routers?

Om de beste wifi router te bepalen, hebben we een unieke testmethode ontwikkeld. We geloven in een onafhankelijke vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het verzamelen van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze wifi router-test hebben we 591 wifi routers geanalyseerd.
illustration
De eerste variabel in onze wifi router-test noemen we 'expertconsensus'. We hebben 23 buitenstaande expertwebsites waar we datapunten vergaren. Het belangrijkste criterium waar we deze websites op selecteren is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de bevindingen van deze wifi router-experts en testers in onze database.
illustration
Naast het vergaren van testdata, bepalen onze interne wifi router-experts ook welke specificaties essentieel zijn bij de aankoop van de beste wifi router in 2023. We combineren deze kennis met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende webwinkels, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 591 wifi routers te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een uitgebreid statistisch model om vooroordelen te voorkomen.
illustration
hero illustration

De beste wifi routers op een rijtje

2. Linksys Atlas Pro 6 MX5501 wit

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Linksys Atlas Pro 6 MX5501 wit

 • list plusDit mesh-systeem heeft een uitstekende kwaliteit/prijs verhouding.
 • list plusHet mesh-systeem heeft extra's die het comfort verhogen.
 • list plusHet mesh-systeem heeft een stijlvol ontwerp dat past bij elk interieur.

Nadelen Linksys Atlas Pro 6 MX5501 wit

 • list plusHet instellen van het mesh-systeem is niet erg eenvoudig en kan geduld vergen.
 • list plusHet mesh-systeem kan instabiel zijn en onderbrekingen veroorzaken.
 • list plusDe prijs van het mesh-systeem kan hoog zijn in vergelijking met andere routers.

Beoordeling

9.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.5
Functionaliteit
9.5
Gebruiksgemak
9.7

Ben jij op zoek naar een Wifi 6-systeem dat ongekende prestaties levert overal in huis? Dan is de Linksys Atlas Pro 6 MX5501 wit zeker het overwegen waard. Met een snelheid van 5 GHz, die tot wel 4800 Mbps kan gaan, en een bedrade snelheid van Gigabit, is deze router perfect voor huishoudens met veel apparaten en gebruikers. Het Dual-Band WiFi 6-systeem zorgt ervoor dat je in alle hoeken van het huis een perfecte dekking hebt, zonder last te hebben van dead zones en vertragingen. Daarnaast biedt de Intelligent Mesh™-technologie nog meer dekking en snelheid.

Een groot voordeel van deze router is dat je tot wel 30 apparaten per node kunt aansluiten en gebruiken zonder dat er onderbrekingen ontstaan. Dit betekent dat elk gezinslid tegelijkertijd kan streamen, gamen of videobellen. Bovendien kun je met de Linksys-app gemakkelijk je volledige netwerk beheren vanuit een enkele plek. Zo kun je onder andere gasttoegang instellen en de internettoegang beperken, handig als je kids liever gamen dan hun huiswerk maken.

De Linksys Atlas Pro 6 MX5501 wit is de perfecte router voor huishoudens die veel gebruik maken van het internet en veel apparaten hebben. Met een snelheid van 4800 Mbps en de mogelijkheid om tot wel 30 apparaten per node aan te sluiten, biedt deze router meer dan genoeg snelheid en dekking. Dankzij de Intelligent Mesh™-technologie is het ook nog eens eenvoudig uit te breiden. Het enige nadeel van deze router is dat het niet de goedkoopste optie is op de markt.

Persoonlijk vind ik de Linksys Atlas Pro 6 MX5501 wit een geweldige router met veel functies en mogelijkheden. De snelheid en dekking zijn uitstekend en de Intelligent Mesh™-technologie is een geweldige toevoeging. Het enige nadeel is dat het niet de goedkoopste optie is, maar als je op zoek bent naar een betrouwbare router die lang meegaat en goede prestaties levert, dan is dit zeker de investering waard.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

3. AVM FRITZ!Box 6850 LTE wit

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen AVM FRITZ!Box 6850 LTE wit

 • list plusDeze wifi router heeft een uitstekende wifi snelheid, wat zorgt voor een snelle en betrouwbare internetverbinding.
 • list plusDe geautomatiseerde firmware updates zorgen ervoor dat de router altijd up-to-date is en veilig blijft.
 • list plusDe geïntegreerde ondersteuning voor mesh netwerken zorgt voor een groter bereik en betere dekking in huis.

Nadelen AVM FRITZ!Box 6850 LTE wit

 • list plusDe reikwijdte van deze wifi router is niet zo hoog als bij sommige andere modellen, wat kan zorgen voor minder goede dekking op grote afstanden.
 • list plusDeze wifi router ondersteunt alleen mobiele netwerken en geen andere modems, zoals glasvezel of dsl, wat beperkingen kan opleveren voor sommige gebruikers.
 • list plusEr is maar ondersteuning voor één TV ontvanger, wat voor sommige gebruikers een beperking kan zijn.

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.6
Functionaliteit
8.2
Gebruiksgemak
8.7

Met de FRITZ!Box 6850 LTE router zet je op iedere locatie een internetverbinding op, ook zonder vaste internetverbinding. Je steekt een simkaart in deze router en zet een verbinding op via 4G. Zo heb je ook een snelle verbinding als je op het platteland woont of in je vakantiehuis. De FRITZ!Box heeft daarnaast een ingebouwde telefooncentrale voor bellen over IP, zodat je ook via je vaste telefoon bereikbaar bent. Ook sluit je jouw slimme FRITZ!DECT apparaten op deze LTE router aan. De wifi-snelheid is hoog genoeg om met meerdere apparaten tegelijk online te gaan.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 16:00 uur besteld, woensdag in huis

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs

6. ASUS ROG GS-AX3000 Gaming Router zwart

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen ASUS ROG GS-AX3000 Gaming Router zwart

 • list plusDeze router heeft WiFi 6, wat zorgt voor snellere en betere verbindingen.
 • list plusHet bereik van deze router is gigantisch, waardoor het ideaal is voor grote huizen of kantoren.
 • list plusDeze router heeft een stijlvol design dat past bij de ROG-lijn van ASUS, wat het aantrekkelijk maakt voor gamers.

Nadelen ASUS ROG GS-AX3000 Gaming Router zwart

 • list plusDe prijs van deze router is aan de hoge kant, wat het minder toegankelijk maakt voor mensen met een beperkt budget.
 • list plusHet dashboard van deze router kan overweldigend zijn voor mensen die niet bekend zijn met de geavanceerde functies, wat het minder geschikt maakt voor beginners.
 • list plusDe grootte van deze router kan een probleem zijn voor mensen met beperkte ruimte, wat het minder geschikt maakt voor kleine huizen of kantoren.

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
9
Functionaliteit
9.2
Gebruiksgemak
8.9

De Asus ROG Strix GS-AX3000 is een wifi 6 router voor fanatieke gamers. Met deze router geef je jouw gameconsole of gaming pc ook voorrang op de rest van het internetverkeer. Ook zorgt wifi 6 ervoor dat je met meerdere apparaten tegelijk online gaat zonder vertraging. Zo stream en game je zelfs op meerdere apparaten tegelijkertijd zonder dat je er last van hebt. De router heeft bovendien opties voor mobiel gamen en een speciale netwerkaansluiting voor je game apparatuur. Asus biedt internetbeveiliging aan met deze router, zodat je netwerk veilig is tegen hackers en virussen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs

8. Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart

 • list plusDeze router heeft een dual-band functie, waardoor het mogelijk is om op twee frequenties tegelijk te werken. Dit zorgt voor een betere verbinding en minder storingen.
 • list plusDeze router heeft een hoge snelheid, waardoor het mogelijk is om snel te internetten en te downloaden.
 • list plusDeze router heeft een goede beveiliging, waardoor het mogelijk is om veilig te internetten.

Nadelen Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart

 • list plusDeze router heeft geen USB-poort, waardoor het niet mogelijk is om een printer of harde schijf aan te sluiten.
 • list plusDeze router heeft geen externe antennes, waardoor het bereik beperkt kan zijn.
 • list plusEen nadeel van deze router is dat het geen ingebouwde modem heeft, waardoor het niet mogelijk is om direct verbinding te maken met het internet.

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
9
Functionaliteit
9.5
Gebruiksgemak
8.8

Blijft je favoriete show weer eens bufferen of rent je zoon wanhopig door huis omdat zijn game voor de derde keer vandaag ‘not connected’ aangeeft? Met de Linksys EA6350v4 behoren deze scenario’s tot de verleden tijd. Onze dual-band WiFi 5-router is 2,3 keer sneller dan WiFi 4 en ondersteunt snelheden tot wel 1200 Mbps (op maar liefst 10 apparaten tegelijk!), zodat je ongestoord van je volgende Netflix-binge kunt genieten. Dynamische dual-band WiFi-technologie De next-level dual-band-technologie verstuurt gerichte WiFi-signalen van hoge snelheid aan meerdere apparaten tegelijk. Het resultaat? Stabiel en snel internet voor iedereen in huis; of je nu aan het streamen bent of de hoogste prestaties zoekt voor de nieuwste game, de mogelijkheden zijn eindeloos! Up-to-date beveiligingsbeheer Vind je dat je kids vandaag even genoeg hebben gegamet? Het eenvoudige beveiligingsbeheer maakt het mogelijk het internetgebruik te beheren en beperken. En dankzij de automatisch firmware-updates weet je zeker dat het systeem up-to-date is en dat je gegevens veilig zijn. Ook handig? Met de Linksys-app kun je precies zien welke apparaten verbonden zijn EN heel gemakkelijk een gastnetwerk instellen. Wel zo fijn! Eenvoudige installatie via de app Installatie is nog nooit zo eenvoudig geweest. Je installeert de EA6350v4 eenvoudig via de browser van je apparaat, binnen enkele momenten ben je online! Alle voordelen op een rijtje: ● Snelle WiFi voor meerdere apparaten tegelijk dankzij WiFi 5 ● Gegevensoverdracht met snelheden tot wel 1200 Mbps ● Multi-User MIMO-technologie ● Beschermde gasttoegang ● Eenvoudige installatie dankzij Linksys-app ● 24/7 bereikbare klantenservice ● 2 jaar beperkte productgarantie Eenvoudige installatie? Check. Geavanceerde beveiliging? Check. Ouderlijk toezicht? Check check. Bestel jouw WiFi 5-router vandaag nog en geniet direct van snel en stabiel internet.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs

9. Beste Wifi Router voor gaming: ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

 • list plusDeze router heeft een hoge snelheid en betrouwbare verbinding, wat essentieel is voor gaming.
 • list plusMet een groot bereik en de mogelijkheid om meerdere apparaten tegelijkertijd te ondersteunen, is deze router ideaal voor multiplayer gaming.
 • list plusDe router heeft een strak en stoer design dat past bij een gaming setup.

Nadelen ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

 • list plusHet instellen van de router kan wat ingewikkeld zijn voor beginners.
 • list plusDe router is aan de prijzige kant, wat een nadeel kan zijn voor budget gamers.
 • list plusDe router heeft geen ingebouwde modem, wat betekent dat er een aparte modem nodig is voor internetverbinding.

Beoordeling

9.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.7
Functionaliteit
8.7
Gebruiksgemak
8.5

De ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router is de ideale keuze voor gamers en thuiswerkers die op zoek zijn naar een krachtige en veilige internetverbinding. Met de nieuwste WiFi 6-standaard en een snelheid tot 2402 Mbps op de 5 GHz-band, biedt deze router een betere efficiëntie en doorvoer dan oudere modellen. Bovendien is deze router uitgerust met WPA3-beveiliging en AiProtection Pro, aangedreven door Trend Micro, om je apparaten te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

De ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router beschikt ook over een speciale gaming LAN-poort, waardoor je games sneller worden geladen en er minder vertraging optreedt. Dit is een unieke functie die deze router onderscheidt van andere modellen. Daarnaast is deze router compatibel met het ASUS AiMesh wifi-systeem, waardoor je naadloze dekking in je hele woning hebt.

Wat betreft de snelheid heeft deze router een maximaal bereik van 2500 Mbps bedraad en 574 Mbps op de 2,4 GHz-band. Met maar liefst 4 antennes kan deze router een groot oppervlak bestrijken en een stabiele verbinding bieden.

Een ander pluspunt is de duurzaamheid en stabiele werking van deze router. De TUF Gaming AX3000 is gebouwd om lang mee te gaan en heeft geverifieerde tests doorstaan om betrouwbare werking te garanderen.

Al met al is de ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router een geweldige keuze voor gamers en thuiswerkers die op zoek zijn naar een krachtige en veilige internetverbinding. Met zijn unieke functies en duurzame werking is dit een topkeuze voor mensen die het beste willen voor hun internetverbinding.

Persoonlijk vind ik deze router een geweldige keuze voor gamers en thuiswerkers die veel gebruik maken van internet. Het biedt de nieuwste beveiligingsmethoden en heeft een unieke gaming LAN-poort voor een snellere verbinding. Het enige nadeel is dat het een beetje aan de prijzige kant is in vergelijking met andere modellen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen. hopelijk maak je de beste koop!

Bestenu

Wow! Je bent tot het eind van deze pagina gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van wifi routers. Er zijn namelijk 591 verschillende op de markt ...

Bedankt voor het lezen!