Bestenu

Chromebook of Laptop: Wat zijn de Verschillen?

En ontdek welke beter bij jou past!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Chromebook of Laptop: Wat zijn de Verschillen?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je werkt thuisen bent op zoek naar een nieuwe computer en wilt een laptop of een Chromebook, maar vraagt je af wat zijn de verschillen tussen deze twee zijn. Welke gebruik je waarvoor en welke is het beste? Wij zochten het voor je uit, lees dus snel verder.

Chromebook of laptop?

Een Chromebook is ideaal als je veel online doet. Denk hierbij aan werken in de Cloud, maar ook het gebruiken van social media. Gebruik je veel software zoals bijvoorbeeld Microsoft Office en software om foto’s mee te bewerken, dan is een Chromebook minder handig en een laptop een betere keuze.

Een laptop is geschikt voor veeleisende taken is daarnaast eenvoudig uit te breiden met bijvoorbeeld een betere grafische kaart of meer geheugen. Daarnaast is een laptop veelzijdiger dan een Chromebook: je installeert er je eigen software op en gebruikt je laptop zowel online als offline.

Chromebook: de uitleg

Toen Chromebook in 2011 voor het eerst verscheen, werden ze regelmatig belachelijk gemaakt - en eigenlijk wel terecht. Chromebooks hadden een beperkte functionaliteit en waren afhankelijk van een stabiele internetverbinding.

De Chromebooks van vandaag zijn verre van waar ze zijn begonnen, maar ze hebben nog steeds beperkingen. Voor degenen die gewend zijn aan een besturingssysteem zoals Windows en Mac, lijkt de gemiddelde Chromebook op een laptop met een webbrowser.

Het gebruik van een Chromebook is gebaseerd op het internet. Je hebt een stabiele internetverbinding nodig om gebruik te maken van de apps en de browser. Er zijn daarentegen genoeg manieren om je WiFi te verbeteren, mocht dit nodig zijn.

Tegenwoordig kan er heel wat worden gedaan op het web, maar het gebruik van een Chromebook is nog steeds beperkter dan dat van een laptop.

Eén van de nadelen van een Chromebook, is de toegang tot Microsoft Office. Het is niet mogelijk om de volledige Office-software op een Chromebook te installeren, maar er zijn wel web-based en Android-versies beschikbaar in de Chrome- en Google Play-winkels.

Als je geavanceerde foto- en videobewerkingsmogelijkheden nodig hebt, wil je waarschijnlijk een gewone laptop. Chromebooks bieden doorgaans niet de grafische prestaties die je nodig hebt voor veeleisende taken.

Hieronder heb ik de belangrijkste eigenschappen van een Chromebook voor je op een rijtje gezet.

 1. Functionaliteit

Bij een Chromebook gaat het vooral om de webbrowser en eventuele apps.

 1. Connectiviteit

Om het meeste uit een Chromebook te halen, moet je verbinding hebben met het internet.

 1. Prijs

De aankoopkosten van een Chromebook liggen laag.

 1. Opslag

Je slaat alles online op in de Cloud.

 1. Energieverbruik

Een Chromebook heeft minder functionaliteit en verbruikt daardoor minder energie. De batterij gaat lang mee.

Voor wie is een Chromebook ideaal?

Gebruik jij een laptop alleen om mee te internetten en tekst te verwerken? Dan is een Chromebook zeker het overwegen waard. Ze zijn voordelig, de accu gaat lang mee en ze zijn bovendien eenvoudig in gebruik.

Laptop: de uitleg

Laptops zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten en designs en hebben dezelfde functionaliteit als een desktop computer. Ze kunnen worden geconfigureerd met allerlei componenten en zijn bovendien beschikbaar in alle prijsklassen.

Daarnaast bieden ze een grotere verscheidenheid aan prestaties en gebruik: zo zijn er krachtige laptops die ideaal zijn om mee te gamen, maar er zijn ook laptops die ideaal zijn voor zakelijk gebruik en de daarvoor bestemde software al hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Microsoft Office.

Een laptop draait op Windows of op een macOS besturingssysteem en om te surfen gebruik je een browser naar keuze. Een laptop is veelzijdig en pas je bovendien aan naar gelang jouw behoeften. Zo voeg je een eenvoudig een videokaart of geluidskaart toe.

Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen van een laptop.

 1. Functionaliteit

Een laptop is veelzijdig en er zijn laptops verkrijgbaar die ideaal zijn om mee te gamen, te werken of om te gebruiken naar gelang jouw behoeften. Een laptop is eenvoudig aan te passen door componenten te vervangen of toe te voegen.

 1. Connectiviteit

Een laptop is zowel online als offline te gebruiken. Je hoeft niet altijd verbonden te zijn met het internet. Software en media zijn op de harddrive geïnstalleerd waardoor deze altijd toegankelijk zijn.

 1. Prijs

Laptops zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen. Vaak geldt dat hoe krachtiger een laptop is, hoe meer hij kan en hoe meer hij kost.

 1. Opslag

Je gebruikt deharde schijf van een laptop als opslag, maar je kunt er ook voor kiezen om op te slaan in de Cloud (online).

 1. Energieverbruik

De hardware is vaak krachtig en de besturingssystemen vragen veel energie.

Als je zware taken uitvoert zoals bijvoorbeeld fotobewerking of je speelt videogames, dan heb je binnen enkele uren een lege accu en moet je op zoek naar een stopcontact.

Voor wie is een laptop ideaal?

Je koopt een laptop als je hogere eisen stelt aan je computer en deze gebruikt voor veeleisende taken zoals bijvoorbeeld fotobewerking of gaming.

Een laptop is daarentegen ook ideaal voor de lichtere taken zoals browsen en sociale media, maar doordat de prijs van een laptop hoger ligt dan die van een Chromebook, ben je voor de meest eenvoudige taken beter af met een Chromebook.

De voordelen en nadelen op een rijtje

Laptop

Voordelen:

 • Gemakkelijk aan te passen/ uit te breiden naar gelang je eisen
 • Je installeert software naar wens
 • Krachtiger
 • Geschikt voor de meeste software
 • Verkrijgbaar in alle soorten en maten

Nadelen:

 • Minder voordelig
 • Groter en zwaarder
 • Accu gaat minder lang mee

Chromebook

Voordelen:

 • Eenvoudig in gebruik
 • Accu gaat lang mee
 • Voordelig
 • Ideaal om mee te internetten en kleinere taken mee te verrichten zoals bijvoorbeeld tekstverwerking

Nadelen:

 • Minder mogelijkheden
 • Minder krachtig
 • Geen software installeren, alleen apps
 • Prestatie is afhankelijk van je internetverbinding

Conclusie

Hopelijk weet je nu wat de verschillen zijn tussen een Chromebook en een laptop en kun je, nu je deze informatie hebt, de juiste keuze maken.

Bedankt voor het lezen!