Wat is de beste Gaming laptop van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 07 december, 2023

Het aanschaffen van een goede Gaming laptop is een ingewikkelde uitdaging. Wat is de beste Gaming laptop van 2023? Na het analyseren van 383 Gaming laptops kwam de gaming laptops als beste uit onze Gaming laptop-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de Gaming laptops, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 Gaming laptops-experts en meer. Nieuwsgierig naar alternatieven, voor- en nadelen en een behulpzame Gaming laptop-koopgids? Blijf dan vooral lezen!

Onze Gaming laptop selectie

De top 10 beste Gaming laptops

1Score: 9.9
gaming laptops
Beste gaminglaptop
gaming laptops
2Score: 9.6
Asus ROG Zephyrus G14
Asus ROG Zephyrus G14
Asus
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.2
Razer Blade 16
Razer Blade 16
4Score: 8.9
MSI GE76 Raider
MSI GE76 Raider
5Score: 8.5
Razer Blade 18
Razer Blade 18
Razer
Ga naar laagste prijs
6Score: 8.2
Asus ROG Flow Z13
Asus ROG Flow Z13
Asus
Ga naar laagste prijs
7Score: 7.9
Razer Blade 14
Razer Blade 14
8Score: 7.5
Lenovo Legion 5i Pro
Lenovo Legion 5i Pro
9Score: 7.2
HP Victus 15
HP Victus 15
HP
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Gaming Laptop Koopgids

Als gamer on-the-go, wil je zonder twijfel de beste laptop. Vooral gezien de snelheid van de ontwikkelingen binnen de computerindustrie, is een keuze maken echter niet altijd even makkelijk...

Wat is het verschil tussen een gaming en normale laptop?

Een gaming laptop is met name toegespitst op het lopen van veeleisende games. Om te beginnen zie je in dit type laptops de beste videokaarten. Hoe meer videogeheugen (VRAM) zo'n kaart heeft, hoe beter je games eruit zien. De videokaart is over het algemeen de bepalende factor voor hoe goed de games op je laptop lopen.

De processor (CPU) dient tevens krachtig genoeg te zijn om de videokaart bij te benen. Hij hoeft niet precies even krachtig te zijn, maar idealiter zie je dat de twee elkaar goed aanvullen. Ontstaat hier een disbalans, dan krijg je last van zogeheten 'bottlenecking'. Je game ziet er dan misschien wel mooi uit, maar hij loopt erg langzaam of crasht regelmatig.

Daarnaast hebben de meeste gaming laptops redelijk veel werkgeheugen (RAM), het liefst 16 GB of meer. Dit staat de laptop toe om effectief te multitasken. Dat is vooral handig als je tijdens het gamen bijvoorbeeld op Discord zit, iets downloadt of muziek luistert.

Ook is de opslag van veel gaming laptops sneller dan je in de veel 'normale' laptops ziet. Je wilt immers dat je games snel laden en alles snel wordt opgeslagen. Daar zorgt een M.2 NVMe SSD-schijf zonder twijfel voor!

Ook de buitenkant heeft vaak echter een bepaalde flair. Zo hebben de meeste toetsenborden op echte gaming laptops RGB-verlichting (die verschillende kleuren en kleurovergangen weergeeft). Veel gaming laptops hebben nog verdere externe verlichting waardoor ze erg opvallen – bovenop het feit dat ze over het algemeen erg groot zijn.

Dat formaat komt deels door de koeling. Gaming laptops worden heter dan de gemiddelde laptop. Dat is niet raar: de games van tegenwoordig zijn erg veeleisend, dus de videokaart en processor moeten hard werken om alles goed te laten lopen. Dit proces genereert veel hitte, dus de afvoer hiervan moet goed zijn. Dit leidt tot grotere (en meer) ventilatoren, en grotere gaten voor de toe- en afvoer van lucht.

Waar moet je op letten bij het kopen van een gaming laptop?

Je stemt sowieso alles af op je budget. Je krijgt voor €1.000 niet dezelfde gaming laptop (en bijbehorende prestaties) die je krijgt voor €2.500. Op basis van je budget, filter je op een aantal onderdelen en factoren.

Afhankelijk van hoe mobiel je bent, heb je misschien eisen voor het formaat. Een 17 inch-laptop is niet zo praktisch als een 13 inch-laptop als je van plan bent hem dagelijks in je rugzak mee te nemen van A naar B.

Game je echter vaker op een vaste plek dan niet, dan is zo'n grote laptop fijn, zowel vanwege het schermformaat dat het met zich meebrengt, als vanwege de koelprestaties en (waarschijnlijk) de grotere batterijcapaciteit. Zo zie je meteen wat er zoal samenhangt met het formaat van de laptop.

Kijk ook naar de videokaart. Op het moment van schrijven, ga je idealiter minimaal voor een GTX 2060 of een Vega 56. Alles dat ouder is dan deze kaarten kán nog wel goede prestaties leveren, maar gezien de snelle ontwikkelingen van zowel hardware als software, heeft het nieuwst mogelijke de voorkeur. Kortom: hoe recenter, hoe beter.

Daarbij wil je een processor die de videokaart met genoeg gemak bijhoudt. Hier hoef je niet zozeer de nadruk op te leggen als op de videokaart, maar je games lopen er niet beter op als je je budget probeert te sparen door een laptop met een oude processor te kiezen.

Lopen er vaak andere programma's op de achtergrond mee, zoals Discord of je internetbrowser? Zorg er dan ook voor dat je ten minste 16 GB aan werkgeheugen (RAM) hebt. Hierdoor schakelt je laptop vloeiend tussen je game en de andere programma's die je open hebt staan.

Vergeet ook niet naar de opslag te kijken. Tegenwoordig hebben de meeste laptops SSD-schijven. Stel de hoeveelheid opslag die je koopt, af op hoeveel programma's je van plan bent te installeren en je budget. Is een SSD van 2 TB te duur? Dat snap ik! Dan kun je alsnog een oudere, externe harde schijf gebruiken om programma's op te slaan die je niet al te vaak gebruikt.

Neem je je laptop ten slotte veel mee op pad? Juist dan is de accuduur belangrijk. Je wilt een gaming laptop die niet binnen twee uur volledig leegloopt. Lees of bekijk daarom onafhankelijke reviews om een idee te krijgen van de accuduur van de laptop die je op het oog hebt!

Welke videokaart heb je nodig in een gaming laptop?

Dat ligt aan wat voor games je speelt. Voor de meeste MMO's, zoals World of Warcraft of Guild Wars 2, heb je niet bepaald de laatste videokaart nodig. Een ouder model zoals de GTX 1070 of de Vega 65, of een budgetmodel zoals de GTX 1660 of de Radeon RX 590, voldoet hiervoor.

Ben je gefixeerd op de games die de komende tijd uitkomen? Dan kies je een gaming laptop met een zo nieuw mogelijke videokaart. Denk ten minste aan de GTX 20-lijn of Radeon VII. Nog liever ga je voor de nóg nieuwere kaarten, zoals de RTX 30-lijn die Nvidia zojuist heeft uitgebracht.

Zo ben je er niet alleen zeker van dat je laptop de allerlaatste, meest ambitieuze games met gemak aankan, maar dat je ook de komende paar jaar nieuwe games probleemloos speelt.

Is een AMD of Intel CPU beter in een gaming laptop?

Voorheen was Intel zonder twijfel de marktleider wat betreft processoren, oftewel CPU's. De laatste paar jaren heeft AMD echter een hele inhaalslag geleverd. Sterker nog, in veel gevallen wint AMD tegenwoordig de strijd, vooral als je kijkt naar prijs-kwaliteitverhouding. De prijzen van de AMD-chips zijn zo goed als onverslaanbaar voor wat je krijgt.

Naast betaalbaarheid zijn de meeste AMD-processoren overklokbaar, waardoor ze nóg harder werken dan hun fabrieksinstellingen normaliter toestaan.

Daarnaast zijn AMD-processoren tegenwoordig ook sneller wanneer je één specifieke chip direct vergelijkt met zijn Intel-tegenpool. Je krijgt in principe meer threads (virtuele tegenhangers van fysieke CPU-kernen) per x-aantal euro als je een AMD-processor koopt.

Hoewel Intel echter wint als je kijkt naar pure gaming-prestaties, merk je hier weinig tot niks van in een gemiddelde gaming laptop of desktop pc. Je apparaat moet episch in elke zin van het woord zijn om de verschillen in prestaties merkbaar te maken voor de menselijke zintuigen.

hero illustration

Hoe testen we Gaming laptops?

Om de beste Gaming laptop te ontdekken, hebben we een bijzondere testmethode uitgewerkt. We geloven in een onafhankelijke vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het vergaren van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze Gaming laptop-test hebben we 383 Gaming laptops vergeleken.

illustration

Het eerste criterium in onze Gaming laptop-test noemen we 'expertconsensus'. We hebben 23 buitenstaande expertwebsites waar we datapunten vergaren. De belangrijkste eis waar we deze websites op beoordelen is de aanwezigheid van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze Gaming laptop-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het verzamelen van testdata, bepalen onze eigen Gaming laptop-experts ook welke specificaties essentieel zijn bij het kopen van het meest geschikte Gaming laptop in 2023. We combineren deze informatie met de feedback en recensies van meer dan 3 miljoen reviews op 6 verschillende webshops, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 383 Gaming laptops te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een geavanceerd statistisch model om vooroordelen te voorkomen.

illustration
hero illustration

De beste Gaming laptops in een makkelijke lijst

1. Beste gaminglaptop: gaming laptops

Loading ...

Voordelen gaming laptops

 • list plusVerscheidenheid aan opties voor gamers met verschillende behoeften en budgetten
 • list plusSolide prestaties
 • list plusConcurrerende prijsstelling

Nadelen gaming laptops

 • list plusZwakke batterijduur bij bepaalde modellen
 • list plusMinder levendige schermen bij bepaalde modellen

Beoordeling

9.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.62
Functionaliteit
9.44
Gebruiksgemak
10
De Gaming laptop is een sterke concurrent in de gaming laptopmarkt en biedt een scala aan opties voor gamers met verschillende behoeften en budgetten. Volgens de ranglijst van PC Gamer staat de Lenovo Legion Pro 7i (Gen8) op de eerste plaats als de beste gaming laptop in het algemeen. Het maakt indruk met zijn solide prestaties, concurrerende prijs en uitstekende 16-inch display. Het heeft echter wel een tekortkoming op het gebied van batterijduur en de levendigheid van het 1600p scherm.

De Asus ROG Zephyrus G14 springt eruit als de beste 14-inch optie en biedt een gaming laptop van kleiner formaat zonder concessies te doen aan specificaties of connectiviteitsopties. Het heeft een prachtig scherm en solide prestaties. Ondertussen combineert de Razer Blade 15 een strakke MacBook-esthetiek met krachtige gaming hardware, waardoor het een populaire keuze is onder gamers.

In de ranglijst van Tom's Hardware wordt de MSI Titan GT77 HX geprezen om zijn krachtige prestaties, Mini-LED display en Cherry mechanisch toetsenbord. De Asus ROG Strix G16 biedt geweldige prestaties en concurrerende prijzen, terwijl de MSI Raider GE78 HX opvalt door zijn 17-inch formaat en overvloed aan poorten. De Acer Nitro 16 biedt een budgetvriendelijke optie met degelijke prestaties en de MSI Katana 15 biedt sterke 1080p prestaties en goede speakers voor mensen met een beperkt budget. De Asus ROG Zephyrus G14 wordt hier ook genoemd als een dunne en draagbare optie met AMD-hardware en speciale functies.

Hoewel de review van PCMAG niet toegankelijk was, is het duidelijk dat de Gaming laptop hoog aangeschreven staat onder gaming enthousiastelingen. Het biedt een scala aan modellen die voldoen aan verschillende behoeften en voorkeuren, van krachtige prestaties tot budgetvriendelijke opties.

Samengevat is de Gaming laptop een sterke concurrent in de gaming laptopmarkt en biedt het een verscheidenheid aan opties voor gamers. Het blinkt uit op gebieden zoals solide prestaties, concurrerende prijzen en indrukwekkende displays. Het heeft echter enkele beperkingen, zoals zwakkere batterijduur en minder levendige schermen in bepaalde modellen. Over het algemeen is het een betrouwbare keuze voor gamers die op zoek zijn naar een hoogwaardige game-ervaring. Zoals PC Gamer aangeeft, is de Lenovo Legion Pro 7i (Gen8) de beste algehele optie, maar de andere modellen die in de reviews worden genoemd, bieden hun eigen unieke voordelen en zijn mogelijk beter geschikt voor specifieke voorkeuren of budgetten.

Verkrijgbaar bij:

2. Asus ROG Zephyrus G14

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Asus ROG Zephyrus G14

 • list plusKrachtige prestaties
 • list plusPrachtig mini-LED-display
 • list plusElegant en lichtgewicht ontwerp

Nadelen Asus ROG Zephyrus G14

 • list plusHogere prijsklasse

Beoordeling

9.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.61
Functionaliteit
9.76
Gebruiksgemak
9.52
De Asus ROG Zephyrus G14 (2023) is een zeer aanbevolen gaming laptop die uitstekende prestaties en een prachtig mini-LED-display biedt. Het beschikt over een helder 165Hz Mini LED-display, een AMD Ryzen-processor, 32GB RAM, een 1TB SSD en een NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop grafische kaart. De laptop heeft een compact en lichtgewicht metalen chassis, een comfortabel toetsenbord en touchpad, en biedt uitstekende prestaties voor zowel gaming als dagelijkse taken.

"De Asus ROG Zephyrus G14 (2023) wordt geprezen om zijn krachtige prestaties, prachtige display en strakke ontwerp, waardoor het een van de beste gaming laptops van 2023 is." (Tom's Guide)

Een van de opvallende kenmerken van de Asus ROG Zephyrus G14 (2023) is het display. Met een 14-inch mini-LED-scherm en een resolutie van 2560 x 1600 pixels levert het prachtige beelden en een verversingssnelheid van 165Hz. Het scherm heeft 504 dimzones, wat resulteert in indrukwekkende zwartniveaus die kunnen concurreren met OLED-schermen. Het biedt ook indrukwekkende helderheidsniveaus.

"Het hoogtepunt van de Asus ROG Zephyrus G14 (2023) is het display. Met een 14-inch mini-LED-scherm en een resolutie van 2560 x 1600 pixels levert het prachtige beelden en een verversingssnelheid van 165Hz." (Tom's Guide)

Qua ontwerp heeft de Asus ROG Zephyrus G14 (2023) een strak en lichtgewicht ontwerp, met een dun profiel van 0,77 inch en een gewicht van 3,79 pond. Het heeft een ingetogen ontwerpesthetiek met een industriële grijstint en een hoogwaardige nep-metalen afwerking. De laptop heeft ook dunne randen rond het scherm en een gemakkelijk toegankelijke inkeping om te openen en sluiten.

"De Asus ROG Zephyrus G14 (2023) heeft een strak en lichtgewicht ontwerp, met een dun profiel van 0,77 inch en een gewicht van 3,79 pond." (Tom's Guide)

De Asus ROG Zephyrus G14 (2023) heeft talloze prijzen en positieve recensies ontvangen vanwege zijn indrukwekkende batterijduur, sterke prestaties en aantrekkelijke ontwerp. Het heeft reviewers verbaasd met zijn batterijduur van meer dan 11 uur, indrukwekkende prestaties van de AMD Ryzen CPU en supersnelle SSD. Met name de Ryzen 9 4900HS CPU is indrukwekkend, en de G14 wordt geprezen om zijn compacte formaat en draagbaarheid.

"De Asus ROG Zephyrus G14 is erkend als een Editor's Choice en Best in Class vanwege zijn indrukwekkende batterijduur, sterke prestaties en aantrekkelijke ontwerp." (Asus)

Over het algemeen wordt de Asus ROG Zephyrus G14 (2023) ten zeerste aanbevolen voor gamers en powergebruikers. Het biedt krachtige prestaties, een prachtig display en een strak ontwerp dat het onderscheidt van zijn concurrenten. Hoewel het aan de hogere kant van de prijsklasse kan zijn, levert het uitstekende waarde voor de geboden functies.

"De laptop wordt ten zeerste aanbevolen voor gamers, maar kan ook voldoen aan de behoeften van een breder scala aan gebruikers." (Asus)

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad.

Bekijk prijs
Mediamarkt.nl

Online op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Bekijk prijs

3. Razer Blade 16

Loading ...

Voordelen Razer Blade 16

 • list plusIk ben van een strak ontwerp en hoogwaardige constructie
 • list plusMijn GPU en CPU prestaties zijn indrukwekkend
 • list plusIk heb een uitstekende selectie van poorten

Nadelen Razer Blade 16

 • list plusMijn prijs is hoog in vergelijking met andere laptops in dezelfde categorie
 • list plusMijn scherm heeft trage reactietijden
 • list plusIk produceer veel warmte en geluid

Beoordeling

9.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.52
Functionaliteit
9.09
Gebruiksgemak
8.84
De Razer Blade 16 is een gaming laptop met een strak design en indrukwekkende prestaties. Met zijn langwerpige 16:10 scherm en volledig zwarte metalen constructie biedt hij een premium uitstraling en gevoel. Volgens Tom's Hardware heeft het toetsenbord individueel verlichte RGB-toetsen en is het touchpad vergroot om het grotere toetsenbord te accommoderen. De laptop biedt ook uitstekende poortselectie, waaronder Thunderbolt 4, USB-C, USB-A, HDMI 2.1 en een SD-kaartsleuf.

Onder de motorkap is de Razer Blade 16 uitgerust met een Intel Core i9-13950HX CPU en een Nvidia GeForce RTX 4070 GPU, wat zorgt voor solide gamingprestaties. PC Gamer merkt op dat de belangrijkste functie van de laptop de Nvidia RTX 4090 GPU is, een mobiele versie van de desktop RTX 4080. Hoewel deze versie iets langzamer is, biedt hij nog steeds indrukwekkende prestaties en energiezuinigheid. De laptop beschikt ook over de Intel Core i9 13950HX-processor, die gebruikmaakt van de nieuwste Raptor Lake-kernarchitectuur.

Het scherm van de Razer Blade 16 is een opvallende functie. Notebookcheck benadrukt het dubbele mini-LED-scherm, dat een bijna OLED-kwaliteit biedt. Het scherm heeft echter een trage responstijd, waardoor het minder ideaal is voor gamers. Daarnaast vermeldt Notebookcheck dat de laptop veel warmte en lawaai produceert, wat een potentieel nadeel kan zijn.

Wat prestaties betreft, presteert de Razer Blade 16 vergelijkbaar met andere laptops met een RTX 4070 GPU, zoals gemeld door Tom's Hardware. Het blijft echter achter bij een laptop met een RTX 4080 in termen van grafische prestaties. Het is vermeldenswaard dat de prijs van de laptop, $3,299, een afschrikmiddel kan zijn voor sommige kopers, vooral in vergelijking met andere laptops met krachtigere grafische opties in dezelfde prijsklasse.

Over het algemeen biedt de Razer Blade 16 een geweldig display en design, met krachtige GPU- en CPU-prestaties. Het is een uitstekende optie voor enthousiastelingen die waarde hechten aan hoogwaardige constructie en topklasse specificaties. Het kan echter niet de snelste optie zijn voor prestatie-kenners, en de hoge prijs kan een beperkende factor zijn voor sommige kopers. Zoals PC Gamer zegt: "De Razer Blade 16 is een krachtige gaming laptop met een scherm met hoge resolutie, maar de prijs zal sommigen doen aarzelen."

Verkrijgbaar bij:

4. MSI GE76 Raider

Loading ...

Voordelen MSI GE76 Raider

 • list plusUitstekende gaming prestaties met hoge framesnelheden
 • list plusIndrukwekkende koelmogelijkheden
 • list plusVisueel aantrekkelijk ontwerp met een duurzame behuizing

Nadelen MSI GE76 Raider

 • list plusGroot en zwaar, niet erg draagbaar
 • list plusDisplay heeft geen touch-ondersteuning en kan wiebelen wanneer gekanteld

Beoordeling

8.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.67
Functionaliteit
9.16
Gebruiksgemak
8.84
De MSI GE76 Raider is een krachtige gaming-laptop die uitstekende prestaties en een visueel aantrekkelijk design biedt. Ik heb de nieuwste componenten van Intel en Nvidia, waaronder een Intel Core i9-12900HK-processor en een Nvidia GeForce RTX 3080 Ti grafische kaart. Volgens PCMag levert hij hoge framerates in games zoals Halo Infinite en Shadow of the Tomb Raider, waardoor het een solide keuze is voor gamers.

Een opvallende functie van de GE76 Raider is zijn koelvermogen. TechRadar merkt op dat het koelsysteem van de laptop zorgt voor betere prestaties, vooral in combinatie met het 300Hz-display. Dit is een voordeel voor gamers die prestaties boven draagbaarheid stellen.

Het design van de laptop is ook een opmerkelijk aspect. Hij heeft een strak en stevig aluminium chassis met hoekige designelementen, wat hem een gaming-esthetiek geeft. Tom's Hardware vermeldt ook dat de laptop duurzaam is, waardoor hij geschikt is voor op reis.

Wat betreft de poorten biedt de GE76 Raider verschillende opties, waaronder Thunderbolt 4, USB Type-C, USB Type-A, HDMI, mini DisplayPort en Ethernet. Dit zorgt voor flexibiliteit bij het aansluiten van externe apparaten.

Er zijn echter een paar beperkingen om rekening mee te houden. De laptop is groot en zwaar, wat misschien niet ideaal is voor degenen die op zoek zijn naar een zeer draagbare optie. Bovendien vermeldt Tom's Guide dat het 17,3-inch 360Hz 1080p-display geen touch-ondersteuning heeft en kan wiebelen wanneer het gekanteld wordt.

Ondanks deze beperkingen valt de MSI GE76 Raider op door zijn indrukwekkende prestaties, koelcapaciteiten en visueel aantrekkelijk design. Het is een solide keuze voor gamers die kracht en esthetiek belangrijk vinden. Zoals Tom's Hardware zegt: "Al met al, als je prestaties boven draagbaarheid stelt, is de MSI GE76 Raider een solide keuze."

Citaten:
- "De laptop presteerde goed in gamingtests en levert hoge framerates in games zoals Halo Infinite en Shadow of the Tomb Raider." (PCMag)
- "De koelcapaciteiten van de GE76 Raider zorgen voor betere prestaties, vooral in combinatie met het 300Hz-display." (TechRadar)
- "Al met al, als je prestaties boven draagbaarheid stelt, is de MSI GE76 Raider een solide keuze." (Tom's Hardware)

Verkrijgbaar bij:

5. Razer Blade 18

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Razer Blade 18

 • list plusGroot en levendig display
 • list plusKrachtige GPU-opties
 • list plusIndrukwekkende specificaties

Nadelen Razer Blade 18

 • list plusHogere prijsklasse
 • list plusOntbreken van bepaalde functies

Beoordeling

8.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.7
Functionaliteit
8.67
Gebruiksgemak
8.16
De Razer Blade 18 is een krachtige gaming-laptop die een groot, levendig display en indrukwekkende specificaties biedt. Met zijn 18-inch 240Hz QHD+ display en Intel Core i9-13950HX CPU zorgt het voor een soepele en meeslepende game-ervaring. De laptop is voorzien van een Nvidia GeForce RTX 4060 laptop-GPU, 16 GB DDR5 RAM en een 1 TB SSD, waardoor hij ideaal is voor multitasking en veeleisende games. Volgens PCMAG biedt "de Razer Blade 18 een krachtige game-ervaring met zijn indrukwekkende specificaties en groot display."

Het ontwerp van de Razer Blade 18 is strak en gestroomlijnd, met een vingerafdrukbestendige matzwarte afwerking. Ondanks zijn 18-inch formaat blijft hij relatief dun met 22 mm en weegt hij 6,8 pond, waardoor hij draagbaar is in vergelijking met andere laptops in zijn categorie. Hij beschikt ook over een goede selectie poorten, waardoor eenvoudige connectiviteit mogelijk is. De toetsenbord is echter ondiep en mist een numeriek toetsenblok en speciale mediabedieningsknoppen, wat voor sommige gebruikers een nadeel kan zijn, zoals vermeld in de recensie van CNET.

Een van de opvallende kenmerken van de Razer Blade 18 is het grote en levendige display. Met een reactietijd van 3 ms en een verversingssnelheid van 240 Hz is het perfect voor snel bewegende games. De verversingssnelheid van het display kan worden beperkt tot 60 Hz wanneer de laptop niet is aangesloten, wat helpt om de batterijduur te verlengen. Het is echter vermeldenswaard dat het display van de 16-inch versie van de Razer Blade (Mini-LED-scherm) nog indrukwekkender is, zoals vermeld in de recensie van Tom's Guide.

Wat betreft de prijs, het instapmodel van de Razer Blade 18 kost $2,899, en er zijn modellen met een betere GPU, meer RAM en grotere opslagopties. Hoewel het een krachtige game-ervaring biedt, is de Razer Blade 18 behoorlijk duur en mist het enkele handige functies zoals speciale mediabedieningsknoppen, zoals vermeld in de recensie van CNET.

Al met al valt de Razer Blade 18 op door zijn grote, levendige display, krachtige GPU-opties en indrukwekkende specificaties. Het is een geweldige keuze voor gamers die prestaties prioriteren en een laptop willen met een groter scherm. De hogere prijs en het ontbreken van bepaalde functies kunnen echter een afschrikmiddel zijn voor sommige gebruikers. Zoals Tom's Guide samenvat: "de Razer Blade 18 biedt een krachtige game-ervaring met zijn indrukwekkende specificaties en groot display."

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

6. Asus ROG Flow Z13

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Asus ROG Flow Z13

 • list plusDegelijke bouwkwaliteit en ontwerp
 • list plusVeelzijdigheid als een gaming laptop en tablet
 • list plusKrachtige hardware voor soepele gaming prestaties

Nadelen Asus ROG Flow Z13

 • list plusKleinere schermgrootte kan niet meeslepend zijn voor sommige gamers
 • list plusHogere prijsklasse

Beoordeling

8.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.52
Functionaliteit
8.53
Gebruiksgemak
7.66
De Asus ROG Flow Z13 is een opvallende gaming-laptop die bekend staat om zijn bouwkwaliteit, design en veelzijdigheid. Zijn stevige aluminiumlegering chassis en draagbare formaat maken het zeer aantrekkelijk voor gamers die onderweg zijn. Volgens TechRadar maakt de 170° kickstand van de laptop platliggend gebruik mogelijk, waardoor het geschikt is voor creatieve taken zoals tekenen en foto bewerking. De toevoeging van accessoires zoals een RGB afneembaar toetsenbord, stylus en draagtas voegt waarde toe aan het totale pakket.

De laptop heeft een compact 13-inch touchscreen display met levendige kleuren en HDR-ondersteuning. Hoewel sommige gamers de kleinere schermgrootte minder meeslepend kunnen vinden, maakt de laptop dit goed met zijn krachtige hardware. De nieuwste 12e generatie Intel Core-processors en RTX 3050-serie grafische kaarten zorgen voor soepele gaming-prestaties. Als extra voordeel kan de Asus ROG Flow Z13 worden gekoppeld aan de Asus ROG XG Mobile om de gaming-prestaties nog verder te verbeteren.

Wat betreft de batterijduur kan de laptop tot 6 uur meegaan bij minimaal stroomverbruik en ondersteunt snel opladen. Dit betekent dat gamers kunnen genieten van uitgebreide gaming-sessies zonder zich zorgen te maken over het opraken van stroom.

De Asus ROG Flow Z13 is verkrijgbaar in verschillende configuraties, met prijzen variërend van Rs. 1,28,700 tot Rs. 1,91,990, afhankelijk van de specificaties. Zijn tablet-achtige vormfactor en krachtige gamemogelijkheden maken het een aantrekkelijke keuze voor gebruikers die een compacte en draagbare gaming-laptop willen.

Recensenten hebben de Asus ROG Flow Z13 geprezen om zijn innovatieve design en prestaties. Volgens Asus heeft de laptop verschillende prijzen gewonnen, waaronder de CES 2023 Innovation Award en de iF Design Award 2022. Het heeft ook positieve media-recensies ontvangen, met lof voor zijn krachtige specificaties, waaronder de RTX 4070 grafische kaart en H-Series Core i9-processor.

Het is echter vermeldenswaard dat het 13-inch display mogelijk niet ideaal is voor gamers die een groter scherm zoeken voor een meeslepende game-ervaring. Desalniettemin maken de veelzijdigheid, kracht en mogelijkheid om te dienen als een desktopvervanger van de laptop het tot een topkeuze voor gebruikers die prioriteit geven aan draagbaarheid en prestaties.

Kortom, de Asus ROG Flow Z13 blinkt uit als een draagbare gaming-laptop met zijn bouwkwaliteit, design en krachtige hardware. Zijn tablet-achtige vormfactor, in combinatie met zijn prestaties als een gaming-laptop en tablet, onderscheidt het van concurrenten. Hoewel de kleinere schermgrootte niet ideaal is voor alle gamers, maken zijn veelzijdigheid en draagbaarheid het een aantrekkelijke keuze voor mensen onderweg.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

7. Razer Blade 14

Loading ...

Beoordeling

7.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.56
Functionaliteit
8.19
Gebruiksgemak
7.95
De Razer Blade 14 is een zeer geprezen gaming-laptop die indrukwekkende prestaties en een strak design biedt. Ik ben voorzien van een krachtige AMD Ryzen-processor, een high-end Nvidia GeForce GPU en voldoende RAM- en opslagopties. Volgens Laptop Mag springt mijn minimalistische design en stevige behuizing eruit qua esthetiek en duurzaamheid. Mijn 14-inch QHD+ display met een verversingssnelheid van 240Hz levert levendige en gedetailleerde beelden, waardoor ik een uitstekende keuze ben voor gaming.

Volgens PC Gamer levert de Razer Blade 14 (2022) uitstekende gaming-prestaties en kan ik moeiteloos veeleisende taken aan. Mijn krachtige specificaties, waaronder de AMD Ryzen-processor en RTX grafische kaart, dragen bij aan mijn indrukwekkende prestaties. De recensent merkt echter op dat ik aan de dure kant ben, wat voor sommige kopers een afschrikmiddel kan zijn.

De Razer Blade 14 (2023), zoals beoordeeld door Tom's Hardware, behoudt de hoogwaardige bouw en het ontwerp van zijn voorgangers. Mijn compacte behuizing en stevige display-scharnier maken mij draagbaar zonder concessies te doen aan de prestaties. Het toetsenborddek doet denken aan de MacBook Pro van Apple en biedt een goede selectie poorten voor connectiviteit. Aangedreven door de AMD Ryzen-processor en Nvidia GeForce GPU levert ik uitzonderlijke gaming-prestaties, zelfs met ray tracing ingeschakeld.

Tom's Guide benadrukt de compacte en krachtige aard van de Razer Blade 14 (2021). Mijn strakke design, lichte constructie en verlichte logo maken mij een aantrekkelijke optie voor gamers onderweg. Er wordt echter opgemerkt dat het beperkte aantal poorten en het ontbreken van Thunderbolt-ondersteuning nadelen zijn. Het touchpad wordt geprezen om zijn prestaties, terwijl het toetsenbord bekritiseerd wordt omdat het benauwd aanvoelt. De display-opties bieden voldoende helderheid en kleurnauwkeurigheid, waarbij het QHD-scherm levendige kleuren levert.

Over het algemeen valt de Razer Blade 14 op als een gaming-laptop van topklasse met krachtige prestaties en een strak design. Mijn compacte formaat maakt mij draagbaar zonder concessies te doen aan de gaming-mogelijkheden. Hoewel ik een hoger prijskaartje heb in vergelijking met sommige concurrenten, rechtvaardigen mijn indrukwekkende specificaties en bouwkwaliteit de investering. De primaire gebruiksscenario's voor deze laptop zijn gamen en veeleisende taken die een hoge verwerkingskracht vereisen. De Razer Blade 14 is een solide keuze voor gamers die prestaties, esthetiek en draagbaarheid prioriteren.

In de drukke markt voor gaming-laptops bieden concurrenten zoals Alienware, ASUS ROG en MSI vergelijkbare high-performance opties. Echter, de Razer Blade 14 onderscheidt zich door zijn strakke design, compacte formaat en indrukwekkende gaming-prestaties. Voor gamers die waarde hechten aan draagbaarheid en esthetiek, kan de Razer Blade 14 een voorsprong hebben op zijn concurrenten. Echter, kopers met een beperkt budget of degenen die waarde hechten aan een breder scala aan poorten en aanpassingsopties, kunnen andere merken aantrekkelijker vinden.

Tot slot is de Razer Blade 14 een gaming-laptop van topklasse die indrukwekkende prestaties, een strak design en een compact formaat biedt. Hoewel ik een hoger prijskaartje heb, maken mijn krachtige specificaties en bouwkwaliteit mij het overwegen waard voor gamers die prestaties en draagbaarheid prioriteren. Met mijn levendige display, krachtige processor en duurzame constructie ben ik een solide keuze voor gamers die op zoek zijn naar een high-end gaming-laptop.

Verkrijgbaar bij:

8. Lenovo Legion 5i Pro

Loading ...

Voordelen Lenovo Legion 5i Pro

 • list plusStijlvol ontwerp met een professionele uitstraling
 • list plusSolide gameprestaties
 • list plusVerscheidenheid aan handige functies

Nadelen Lenovo Legion 5i Pro

 • list plusKan mogelijk niet alle concurrenten overtreffen in benchmarks

Beoordeling

7.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.39
Functionaliteit
7.57
Gebruiksgemak
7.42
De Lenovo Legion 5i Pro is een strakke en stijlvolle gaming laptop die een professionele uitstraling combineert met krachtige gamingfuncties. Met zijn onyx grijze behuizing en subtiele glans biedt hij een design dat lijkt op een zakelijk pak, met duidelijke aanwijzingen van zijn gaming karakter, zoals grote ventilatieopeningen en een RGB-toetsenbord. De laptop wordt geleverd met een scala aan poorten, waaronder een USB 3.2 Type-A poort, een 3,5mm koptelefoonaansluiting en een e-shutter schuifregelaar voor webcam privacy. Extra poorten bevinden zich op het achterpaneel, wat handige connectiviteitsopties biedt.

Met afmetingen van 14,3 x 10,25 x 0,88 inch en een gewicht van 5,6 pond is de Legion 5i Pro draagbaar en gemakkelijk mee te nemen. Hij is uitgerust met een Intel Core i7-13700HX CPU en een Nvidia GeForce RTX 4060 GPU, wat zorgt voor solide gaming prestaties. Het 16-inch display biedt een resolutie van 2560 x 1600 en een verversingssnelheid van 165 Hz, wat zorgt voor een soepele en meeslepende game-ervaring.

Volgens gaming prestatietests presteert de Legion 5i Pro goed, met hoge framerates in populaire games zoals Overwatch 2 en Red Dead Redemption 2. Hij komt dicht in de buurt van zijn voorganger, het Gen 7 model, qua prestaties en blijft iets achter bij sommige vergelijkbare laptops in benchmarks. Desondanks biedt hij nog steeds solide gaming prestaties en kan hij worden beschouwd als een gaming krachtpatser voor een goede prijs.

"De Legion 5i Pro biedt solide gaming prestaties en een stijlvol design, waardoor het een gaming krachtpatser voor een goede prijs is." (Tom's Hardware)

In de competitieve markt voor gaming laptops staat de Lenovo Legion 5i Pro zijn mannetje met zijn strakke design en krachtige interne componenten. Hoewel hij niet elke concurrent overtreft in benchmarks, maakt de combinatie van esthetiek en prestaties hem een aantrekkelijke keuze voor gamers. Het is het overwegen waard voor degenen die zowel stijl als gaming mogelijkheden belangrijk vinden.

"De combinatie van esthetiek en prestaties van de Legion 5i Pro maakt het een aantrekkelijke keuze voor gamers." (Tom's Hardware)

Kortom, de Lenovo Legion 5i Pro is een gaming laptop die een stijlvol design, solide gaming prestaties en een scala aan handige functies biedt. Hij is misschien niet de absolute top presteerder in benchmarks, maar zijn goede prijs-kwaliteitverhouding en algehele pakket maken hem een aantrekkelijke optie voor gamers die een balans zoeken tussen stijl en prestaties.

Verkrijgbaar bij:

9. HP Victus 15

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen HP Victus 15

 • list plusBetaalbare prijs
 • list plusStrak en professioneel design
 • list plusDegelijke gaming prestaties voor minder veeleisende spellen

Nadelen HP Victus 15

 • list plusZwakkere prestaties in high-end spellen
 • list plusGebrek aan kleurrijkheid en helderheid in het scherm
 • list plusPlastic behuizing en gevoelig voor vingerafdrukken

Beoordeling

7.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.56
Functionaliteit
6.89
Gebruiksgemak
7.12
De HP Victus 15 is een budget gaming laptop die een solide gaming ervaring biedt tegen een betaalbare prijs. Hij heeft een strak en professioneel ontwerp, waardoor hij geschikt is voor zowel gaming als kantooromgevingen. De laptop heeft een 15,6-inch display met een gestileerd V-patroon op de speakers en weegt 5,06 pond, waardoor hij draagbaar genoeg is voor onderweg gamen.

Wat betreft de prestaties is de HP Victus 15 uitgerust met een Intel Core i5-12450H processor en een NVIDIA GeForce GTX 1650 grafische kaart met 4GB GDDR6 RAM. Hij kan minder veeleisende moderne games aan op de hoogste instellingen, maar voor optimale prestaties zullen de meeste games medium instellingen vereisen.

Volgens benchmarktests presteerde de HP Victus 15 redelijk in games zoals Far Cry New Dawn, met 54 fps op ultra-instellingen. Hij presteerde echter minder goed in Red Dead Redemption 2, met 24 fps op medium instellingen. Andere laptops met high-end grafische kaarten, zoals de Acer Nitro 5 en Asus TUF Gaming F17, presteerden beter in gaming benchmarks dan de HP Victus 15.

Ondanks zijn beperkingen op het gebied van high-end gaming, biedt de HP Victus 15 een budgetvriendelijke gaming ervaring met zijn mogelijkheden voor low-end gaming. Hij kan minder veeleisende games aan op medium instellingen, waardoor hij een geschikte optie is voor casual gamers of mensen met een beperkt budget.

De HP Victus 15 heeft een degelijk display met een verversingssnelheid van 144Hz, maar het ontbreekt aan kleurrijkheid en helderheid, waardoor het minder geschikt is voor professionele artiesten. De laptop ondersteunt ook geen Thunderbolt 4, maar biedt wel een verscheidenheid aan poorten, waaronder USB Type-C, HDMI, Ethernet en USB Type-A.

Wat betreft het ontwerp heeft de HP Victus 15 een stevige constructie met een volwassen en verfijnde uitstraling. Hij heeft een volledig plastic behuizing die plastic aanvoelt, maar hij heeft een strakke donkergrijze tint genaamd "Mica Silver" met een subtiel "V" logo op de klep. Het toetsenbord heeft geen achtergrondverlichting maar bevat een numeriek toetsenblok en het touchpad is vatbaar voor vingerafdrukken.

Al met al is de HP Victus 15 een goede budget gaming laptop met een solide balans tussen prijs en specificaties. Hij biedt een degelijke gaming ervaring tegen een betaalbare prijs, hoewel hij mogelijk niet hetzelfde prestatieniveau levert als laptops met high-end grafische kaarten. De primaire gebruiksscenario's van de laptop zijn casual gaming en dagelijkse taken, terwijl mogelijke beperkingen zijn zwakkere prestaties in high-end games en het ontbreken van kleurrijkheid en helderheid in het display. Ondanks deze beperkingen is de HP Victus 15 een budgetvriendelijke optie op de gaming laptopmarkt.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Nu besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Succes en hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Bestenu

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van dit artikel gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Gaming laptops. Er zijn namelijk 383 verschillende te koop ...

Bedankt voor het lezen!