Bestenu

7 Manieren om je Wifi te Verbeteren

Traag internet? Heel passé, als je het mij vraagt. Tijd om je wifi-snelheden een stevige boost te geven.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
7 Manieren om je Wifi te Verbeteren

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Tegenwoordig heeft iedereen thuis draadloos internet. Gaan we bij iemand op visite, dan vragen we tegenwoordig eerst om het wifi-wachtwoord en dan pas om de koffie!

Als je problemen met je wifi-signaal hebt en je wilt een einde maken aan de frustraties, dan lees je in deze gids hoe je je wifi-netwerk verbetert. Je vindt hier handige tips om je wifi te verbeteren, waardoor je altijd ongestoord kunt internetten.

  1. Gebruik een wifi-extender

Een wifi-extender doet precies wat het woord je vertelt: het breidt je wifi-verbinding uit. Door een wifi-extender te gebruiken, versterk je de bestaande verbinding, waardoor het signaal sterk genoeg is voor een grotere ruimte.

Je gebruikt zoveel extenders als je denkt dat nodig is, maar gelukkig is het gebruik van één extender vaak genoeg om je draadloze netwerk voldoende te verbeteren en het in alle bewoonde hoeken van je huis bruikbaar te maken. 

Dit hangt echter af van de totale oppervlakte van je huis, dus schrik niet als je eventueel tóch een tweede nodig hebt voor een andere verre hoek in je huis.

  1. Plaats je router op een hoge, centrale plek

Logisch eigenlijk: wanneer je je draadloze router ergens in een hoekje zet, dan reikt het signaal minder ver dan wanneer je deze ergens in het midden van je huis zet. Zet daarom je router op een hoge plaats, bij voorkeur weg van dikke muren en groot meubilair. 

Daarnaast betekent het centraal plaatsen van de router ook dat deze de verbinding gelijkmatig over het hele huis kan verdelen, in plaats van zich alleen op één ruimte te richten. Dit komt je wifi-netwerk alleen maar ten goede. 

  1. Houd de router uit de buurt van obstakels

Naast het hoog boven de grond houden van je router is het ook belangrijk om deze uit de buurt te houden van meubilair en andere spullen die het wifi-signaal kunnen blokkeren. Een opgeruimd huis staat niet alleen netjes, maar zorgt ook voor een beter wifi-signaal!

Hoe meer spullen je rondom je router hebt staan, hoe groter de kans dat de verbinding wordt verstoord. Dit zal met name het geval zijn als je elektronische apparaten rond de router hebt staan die transmissies verstoren. 

Vermijd ook zaken als dikke muren, metalen steunbalken, water (zoals in aquariums), TL-buizen, en draadloze netwerken van je buren. Ga deze uit de weg.

  1. Ga voor mesh-wifi

Als je bereid bent om het hele wifi-systeem in je huis om te gooien, verdiep je dan eens in een mesh-netwerk. Deze werken samen met satellieten – wifi-toegangspunten – en verspreiden het wifi-signaal via deze satellieten. 

Je verspreidt ze door je hele huis heen, om zo een ‘net’ van wifi over je huis heen te werpen.

Met de beste mesh-router heb je overal in je huis een goede dekking en ben je niet afhankelijk van de plaats waar je router staat en hoeveel obstakels het signaal beïnvloeden.

  1. Verbeter je beveiliging

Als je last hebt van een zwakke verbinding, dan is het netwerk mogelijk te druk bezet. Er is niets frustrerender dan je favoriete serie die blijft bufferen, terwijl iemand anders in je huis zonder problemen aan het gamen is.

Hoewel het delen van je verbinding met meerdere mensen meestal onvermijdelijk is, kun je de hoeveelheid data die naar bepaalde plekken gaat, beperken.

Dit begint bij je beveiliging. Als je geen wachtwoordbeveiligde wifi hebt, dan kan iedereen die zich vlakbij je huis bevindt, gebruikmaken van je verbinding en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Om ervoor te zorgen dat niet je hele straat gebruik maakt van je verbinding, stel je een sterk wachtwoord in. Kies voor een moeilijk te raden wachtwoord. Gebruik nooit je geboortedatum of je naam: deze zijn te eenvoudig te raden.

  1. Wifi-kanalen wisselen

Het helpt daarbij ook om een ander wifi-kanaal te kiezen. Veel kanalen overlappen elkaar en/of zijn druk bezet. Om het kort te houden, helpt het vaak om je 2,4GHz-verbinding via kanaal 1, 6 of 11 te laten verlopen. Zo voorkom je dat andere apparatuur je draadloze verbinding dwarszit.

Dit doe je via de firmware van je router. Achter- of onderop je router zit een sticker, met daarop een IP-adres. Voer dit in in de adresbalk van je internetbrowser, waarna je inlogt met de gebruikersnaam en het wachtwoord op de sticker. 

Als je het wachtwoord al hebt veranderd, moet je uiteraard dit nieuwe wachtwoord invoeren. Hoe je precies van kanaal wisselt, hangt sterk af van de fabrikant van je router. Lees je daarom goed in over hoe je van wifi-kanaal wisselt.

  1. Koop een tweede router

Koop niet meteen een tweede router, maar zie het als een laatste optie. Als je de bovenstaande methoden hebt geprobeerd, maar toch nog steeds problemen met je wifi-netwerk lijkt te hebben, dan is het tijd om je te verdiepen in de beste wifi-router

Let op: we hebben het hier over een router. Het is een goed idee je te verdiepen in het verschil tussen een router en een modem als je niet precies weet wanneer je een router voor je neus hebt, of juist een modem.

Houd je tweede router zo ver mogelijk verwijderd van je oorspronkelijke router, zodat je hele huis toegang krijgt tot een goede verbinding. Laat niet iedereen gebruikmaken van deze router, maar verdeel het gebruik. 

Zoals eerder vermeld, hoe meer mensen er gebruikmaken van je wifi, hoe zwakker de verbinding is.

Een 4G-router biedt een goede oplossing voor wanneer je op zoek bent naar een stabiele internetverbinding voor bijvoorbeeld in de tuin. Deze verbinding is afhankelijk van het mobiele netwerk en is daarom ook handig wanneer je onderweg bent.

  1. Neem een ander abonnement

Maak je veel gebruik van het internet, dan is het de moeite waard om te investeren in een duurder abonnement van je provider. 

Werk je thuis, terwijl je huisgenoten films streamen en tegelijkertijd gamen? Dan volstaat het goedkoopste abonnement meestal niet, omdat de provider je hierbij niet genoeg data (hoeveelheid internet die je thuis ontvangt) stuurt.

Soms is dit zelfs de oplossing. Helaas worden hierdoor je maandelijkse kosten hoger, dus doe voldoende onderzoek voordat je deze stap zet.

Conclusie

Hopelijk hebben de bovenstaande tips je geholpen en is je internet binnenkort sneller en stabieler. De meeste manieren zijn eenvoudig te implementeren, andere brengen kosten met zich mee. Heb jij nog een tip die in dit lijstje past? Laat het ons dan weten! Bedankt voor het lezen!