Bestenu

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

De uitleg.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je wilt surfen, browsen, online winkelen, met je vrienden chatten: hiervoor heb je het internetnodig. Dat je daarvoor een modem en een router nodig hebt, wist je misschien al, maar misschien vraag je je af wat het verschil is tussen een modem en een router

Op deze vraag geef ik je in dit artikel antwoord, lees dus snel verder.

Wat is een modem

Om te kunnen internetten heb je als eerste een internetprovider nodig. De internetprovider geeft je toegang tot het internet via kabel, glasvezel of ADSL.

Dit signaal gaat vervolgens naar je modem die het binnenkomende internetsignaal vertaald en doorstuurt naar de aangesloten apparaten, bijvoorbeeld je computer. 

Een modem is dus noodzakelijk voor het hebben van een internetverbinding. Zonder modem kun je simpelweg niet het internet op.

Een modem verbindt maar één apparaat met het internet. Heb je meerdere apparaten die gebruikmaken van het internet, dan heb je naast een modem, ook een goede WiFi routernodig.

Wat is een WiFi-modem?

Een wifi-modem stuurt draadloos de internetsignalen naar apparaten in je huis. Deze apparaten moeten wel in staat zijn om een draadloos signaal te kunnen ontvangen, anders werkt het niet.

Wat is een router?

Een router legt als het ware “internet-routes” tussen verschillende apparaten: het internetsignaal wordt verdeeld. Op deze manier ontstaat er een netwerk

Dit netwerk kan worden opgezet met kabels, maar tegenwoordig zijn de meeste routers meestal draadloos. Soms kun je je wifi verbeteren door een betere router te kopen.

Wat is een 4G-router

Een 4G-router werkt op het data-netwerk van een mobiele provider. Dit is ideaal in omgevingen waar vast internet of draadloos internet niet aanwezig is of kan zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de camping, in de auto of op een hotelkamer.

Via 4G kun je verschillende apparaten aansluiten en hiermee een wifi-verbinding maken, zodat alle apparaten verbinding maken met het internet.

Wat is een Mesh-router?

Een mesh-router is ideaal als je in een groter huis woont waar iedereen gebruik maakt van het internet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tiener op zolder die videogames speelt, vader die beneden aan het internetbankieren is en de kleuter die YouTube filmpjes aan het kijken is.

Doordat iedereen tegelijkertijd gebruik maakt van het internet kan het signaal zwakker worden, filmpjes gaan haperen, games gaan laggen en webpagina’s laden te langzaam.

Een mesh netwerk bestaat uit meerdere draadloze nodes of zenders die onderling met elkaar communiceren en internet signaal uitsturen. Er gaat geen kracht verloren zoals bij wifi-repeaters waardoor ze altijd het beste signaal bieden.

Wat is dan een modem-router?

Als je thuis maar één kastje hebt, en toch verbinding maakt met meerdere apparaten tegelijk, dan heb je een modem-router. Het is een modem met een ingebouwde router. 

Veel internetproviders leveren tegenwoordig modem-routers als je een contract met ze aan gaat.

Op zich wel handig, want je installeert maar één kastje. Aan de andere kant weer minder handig, want de modem-router moet vaak in de buurt zijn van het aansluitpunt en dat is niet altijd het meest centrale punt in huis.

Dat je modem-router op een centrale plaats in huis staat, is belangrijk. Het draagt namelijk bij aanbeter, sterker en stabieler internet. Je kunt er overigens voor kiezen om een extra router aan te schaffen en hierdoor je internetbereik te verbeteren.


 

Draadloos of bedraad internet?

Als je de mogelijkheid hebt om je huis zonder teveel moeite te bekabelen, doe dit dan zeker. Bedraad internet is altijd stabieler en sterker en kan niet worden verstoord zoals dit bij draadloos internet wel kan.

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om een kabel door je hele huis te leggen: het is veel werk en het kost veel moeite de bedrading weg te werken. Bovendien moet je met goede access points gaan werken om het beste signaal te creëren.

Als je geen bedrade internetverbinding aan kunt, of wilt leggen dan is de beste keuze het aanleggen van een mesh netwerk. Dit heb je zo gedaan en je hebt vervolgens een betrouwbaar thuisnetwerk.

Conclusie

Hopelijk ben je nu wat wijzer wanneer het gaat over modems en routers, en weet je welke je waarvoor nodig hebt. Het komt er eigenlijk op neer dat, als je een effectieve internetverbinding in je huis wilt, je ze allebei nodig hebt.

Bedankt voor het lezen!