Bestenu

Je Laptop Sneller Maken in Enkele Minuten

In dit artikel krijg je enkele manieren te zien waarop je je trage laptop nieuw leven in blaast. Foeteren terwijl de boel vast komt te hangen zodra je je browser opent is verleden tijd!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Je Laptop Sneller Maken in Enkele Minuten

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Als je veel thuis werkt, wil je niet dat je laptop je frustratie bezorgt! Als het opstarten voor jouw gevoel een uur duurt en je programma's bovendien supertraag laden, is het tijd erachter te komen hoe je je laptop zijn oorspronkelijke snelheid weer teruggeeft. 

In dit artikel geef ik je daarom acht handige tips om de snelheid van je laptop te herstellen. Tijd om je frustratie vaarwel te zeggen!

Hoe maak ik mijn Windows-laptop weer snel?

Hieronder beschrijf ik acht oplossingen die je laptop weer sneller maken. 🚅 Vaak is het een combinatie van verschillende factoren die de traagheid veroorzaken, probeer dus verschillende methodes uit.

  1. Programma’s die automatisch starten bij het opstarten verminderen

Je laptop start traag op als er teveel programma’s automatisch mee opstarten. Terwijl je opstart, gebruiken al deze programma’s een deel van je werkgeheugen (RAM), wat het hele opstartproces enorm vertraagt.

Door na het opstarten op je toetsenbord Ctrl-Alt-Delete in te drukken en vervolgens Taakbeheer te openen, zie je welke programma’s veel geheugen opeisen. Je kunt de opstartprogramma's op twee manieren verminderen:

  1. Ga in Taakbeheer naar het tabblad ‘Opstarten’. Zoek de programma's uit die niet essentieel zijn direct tijdens of na het opstarten, en navigeer naar de kolom ‘Status’. Daarna is het een kwestie van een rechtermuisklik op het woordje ‘Ingeschakeld’ achter het programma in kwestie (onder ‘Status’), en op ‘Uitschakelen’ te tikken. Je kunt ook het programma selecteren, en rechtsonderin Taakbeheer op de knop ‘Uitschakelen’ tikken.
  2. Ga naar het programma dat je niet wilt laten mee opstarten, en vind de instellingen. Het gaat om de instelling ‘uitvoeren bij opstarten’; deze moet niet aangevinkt zijn. Doe dit bij alle programma’s die je in het lijstje van het Taakbeheer ziet staan

  1. Op virussen scannen

Zorg er altijd voor dat je een virusscanner hebt geïnstalleerd om virussen, malware en spyware tegen te gaan. Als je een virus hebt, kan alles plotseling trager verlopen: het opstarten, je internetbrowser en algemene reactietijden. 

Virussen liften vaak mee met gedownloade programma's of bestanden, of worden automatisch verstuurd via e-mails. Open daarom nooit iets waar je niet zeker van weet wat het is. 

Doe je dit wel, dan zou dit zomaar een virus kunnen zijn en installeert het virus zich op je computer met alle gevolgen van dien.

Als je internetbrowser traag is, dan bestaat er een grote kans dat dit door een virus wordt veroorzaakt, maar dit kan natuurlijk ook worden veroorzaakt door een langzame internetverbinding. Je wifi versnellen kan in dit geval ook helpen.

  1. Maak je laptop schoon

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het reinigen van je laptop of computer kan helpen bij het sneller maken ervan. 

Computers en laptops produceren hitte: om te voorkomen dat deze oververhit raken, hebben laptops en computers ventilatoren. Deze zorgen ervoor dat alle componenten optimaal blijven werken.

De hete lucht wordt via ventilatieroosters naar buiten geblazen. Het nadeel van deze roosters is dat er ook stof naar binnen kan komen en dat dit zich kan gaan ophopen in je laptop. Maak je laptop daarom regelmatig schoon met wat perslucht en plaats je laptop altijd op een harde ondergrond, zodat de hete lucht naar buiten geblazen kan worden. 

Plaats je je laptop op bijvoorbeeld in deken, dan kan de hitte nergens heen en lopen de temperaturen van de onderdelen van je laptop alleen maar op.

  1. Voeg meer opslag toe

Zodra je opslag voor meer dan 90% vol is, wordt je laptop langzamer. Dit komt doordat een gedeelte van je harde schijf vaak wordt gebruikt als uitdijruimte voor het RAM-geheugen. 

Het upgraden van je opslag is een goede manier om je laptop te versnellen. De gemakkelijkste manier om een harde schijf toe te voegen, is met een externe harde schijf. Deze zijn eenvoudig te installeren en voordelig geprijsd.

Een externe SSD is ook een optie, maar die kost meteen wat meer geld. Datzelfde geldt voor het vervangen van een harde schijf (ook wel HDD) met een interne SSD, al zijn deze tegenwoordig ook een stuk financieel toegankelijker. 

  1. Geef je laptop een boost met een SSD

Een solid state drive (SSD) heeft geen bewegende delen, in tegenstelling tot een traditionele HDD. Hierdoor gaat deze langer mee en is vele malen sneller dan een HDD. Je programma’s en pc in het algemeen starten hierdoor sneller op. SSD’s zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en maken je laptop sneller voor een kleine prijs.

Tegenwoordig hebben laptops standaard een SSD, al dan niet samen met een HDD. Alleen als je een laptop hebt die ouder dan zo'n vijf jaar is, is het nog mogelijk dat je enkel een HDD erin hebt zitten. 

Dit kun je in oudere laptops met gemak vervangen door hem om te ruilen voor een SSD'tje en deze aan je moederbord te koppelen met de bijbehorende kabel. 🔌

Ook Chromebooks zijn altijd uitgerust met SSD’s , en dat samen met een ultralicht besturingssysteem, waardoor Chromebooks in het algemeen altijd sneller zijn dan de gemiddelde laptop of desktop-pc. 

Als je op zoek bent naar vervanging en je zoekt iets dat razendsnel werkt, overweeg dan een Chromebook.

Een Chromebook is echter niet hetzelfde als een ‘normale’ laptop. Het is wel een type laptop, maar loopt niet op Windows of macOS. Is je laptop of computer aan vervanging toe en weet je niet goed wat je moet kiezen: een Chromebook of laptop

Weet dan dit: een Chromebook blinkt uit in lichtere taken die je online doet, terwijl Windows-laptops en MacBooks veelzijdiger zijn.

  1. Cookies en tijdelijke internetbestanden verwijderen

Tijdelijke internetbestanden en cookies snoepen na verloop van tijd heel wat weg van je opslag. Veelgebruikte data worden in je gebruikerscache opgeslagen, waardoor je browser websites sneller laadt. 

Als je deze gegevens nooit wist en opruimt, krijg je het tegenovergestelde: een langzame laptop. Je tijdelijke internetbestanden wissen is niet moeilijk: Je vindt de instellingen hiervoor altijd in je browser. ⚙️

Het verwijderen van tijdelijke internetbestanden is vooral effectief bij een Chromebook, aangezien dit systeem voornamelijk op zijn browser loopt.

  1. Je besturingssysteem updaten

Afhankelijk van de hardware kan het installeren van een nieuwe versie van je besturingssysteem de snelheid van je laptop verbeteren. 

Het kan hierbij gaan om een simpele update van je al bestaande Windows 10, waarvan je meestal automatisch een melding ontvangt, of een grotere stap naar zijn opvolger: Windows 11.

  1. Terug naar de fabrieksinstellingen

Bijna elke laptop heeft de mogelijkheid om hersteld te worden. Je installeert je laptop als het ware helemaal opnieuw en gaat terug naar de fabrieksinstellingen

Alle geavanceerde systeeminstellingen worden herstelt en hierdoor is je laptop weer als nieuw. Hou er overigens wel rekening mee dat dit niet altijd even goed werkt. 

Oudere laptops hebben vaak niet genoeg intern geheugen voor de krachtige software die we tegenwoordiog gebruiken. Een nieuwe laptop zal daarom bijna altijd sneller zijn dan een oudere laptop.

Dit is wel een drastische stap, want alle software die je hebt geïnstalleerd raak je kwijt. Hetzelfde geldt voor gegevens zoals foto’s en documenten. Maak altijd eerst een backup, zodat je deze gegevens niet verliest. 

Dit doe je gemakkelijk door bijvoorbeeld een externe SSD aan te schaffen, of je gebruikt een simpele usb-stick.

Oorzaken van een langzame laptop

Er is vaak niet één enkele oorzaak aan te wijzen waardoor je laptop of desktop-computer langzaam is geworden.

Te veel opstartprogramma's

Als je laptop langzaam opstart en verder goed werkt, dan wordt de traagheid waarschijnlijk veroorzaakt door het vele aantal programma’s die tegelijkertijd worden opgestart, en vervolgens actief blijven in de achtergrond. 

Deze programma’s controleren bijvoorbeeld elke keer of er automatische updates zijn, wat echt niet iedere dag hoeft te gebeuren. De meeste programma’s die mee opstarten kunnen veilig uit het lijstje met opstartprogramma's verwijderd worden.

Volle opslag

Als je laptop of computer over het algemeen traag reageert, dan zou het zomaar aan de harde schijf kunnen liggen. Een trage laptop kan een tekort aan intern geheugen hebben. Dit merk je ook aan het continue geluid maken van de harde schijf.

Als er niet genoeg intern geheugen is, zal de computer zijn tijdelijke bestanden even op de harde schijf plaatsen. Een harde schijf is een stuk langzamer dan het interne geheugen waardoor je computer trager wordt in het reageren.

Virussen en ander gespuis

Malware of een ander type virus kan je laptop ook vertragen. Hier kom je achter door je laptop op virussen te scannen. Heb je alleen last van traagheid tijdens het browsen op het internet? 

Dan wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt doordat de webbrowser te veel RAM gebruikt, of door een trage internetverbinding.

Leeftijd

Hou er ook rekening mee dat laptops en computers niet het eeuwige leven hebben. Lees hier meer over de levensduur van een laptop om erachter te komen of je laptop misschien aan zijn pensioen toe is. 🧓

Heb je een trage Mac?

Een MacBook maak je ook met een paar eenvoudige stappen weer sneller.

  1. De activiteiten en apps

Probeer erachter te komen waarom je Mac trager is geworden. Dit doe je via de applicatie ‘Activiteitenweergave’. Hier zie je welke apps en taken gebruik maken van het werkgeheugen (RAM) en CPU. ‘RAM’ staat hierbij overigens voor ‘random access memory’.

  • Ga naar Hulpprogramma’s > Activiteitenweergave.
  • Via Weergave selecteer je Alle processen.
  • Je ziet het percentage CPU-gebruik, RAM-gebruik en opslag gebruik via CPU, Geheugen en Schijf. Op basis hiervan kun je programma's beginnen te sluiten, en er in de toekomst rekening mee houden dat je deze mogelijk niet samen met te veel andere programma's wilt laten draaien.

  1. Vrijmaken van opslagruimte

  • Verwijder de apps die je niet meer gebruikt, maar verwijder ook overbodige bestanden, zoals foto's waar je al een back-up van hebt. Heb je veel foto’s en andere bestanden die veel ruimte in beslag nemen, maar die niet weg mogen? Overweeg dan om gebruik te maken van een online opslagdienst zoals iCloud, Google Drive of OneDrive.

Als er meer opslagruimtevrij is op je Mac, hoeft hij minder lang naar lege plekjes bij het opslaan van gegevens te zoeken, waardoor hij sneller wordt.

  1. Controleren van de schijf

Door het controleren van de status van je bestanden op de schijf, herstel je eventuele problemen.

  • Open Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma.
  • Selecteer de juiste schijf.
  • Klik op Schijf-EHBO. Nu gaat het programma de schijf controleren. Als er fouten worden gevonden dan wordt er meteen een poging gedaan deze te herstellen. Dit proces kan even duren.

  1. Uitvoeren van een schone installatie

Dit is drastisch, maar wel effectief. Alle oude bestanden en programma’s worden bij deze methode gewist, dus zorg ervoor dat je een back-up maakt.

  • Bij het opstarten hou je CMD + R ingedrukt.
  • Kies het Schijfhulpprogramma en selecteer de juiste schijf.
  • Stel de structuur in op Mac OS Uitgebreid en klik op Wis. De schijf wordt nu gewist.
  • Het Schijfhulpprogramma kan nu worden afgesloten. Kies nu Installeer macOS opnieuw.

  1. Uitbreiden van je werkgeheugen

Koop zelf geschikt werkgeheugen en bouw dit in. Je kunt er ook voor kiezen om dit door Apple te laten doen, maar dit is een stuk duurder. Let wel: modellen van na circa 2017 zijn ontzettend moeilijk te openen, en de hardware in de laptop is nog moeilijker te vervangen. 

Heb je een nieuwer model of ben je hierover aan het nadenken, kies dan idealiter direct meer werkgeheugen dan dat je denkt nodig te hebben – als je het geld kunt missen! 🤑

  1. Je harde schijf vervangen door een SSD

De snelheid voor de gegevensoverdracht ligt bij een SSD veel sneller dan bij een gangbare, mechanische harde schijf. Lees je wel goed in over hoe je dit doet. Op YouTube zijn er verschillende video’s te vinden over hoe je je hard drive vervangt, maar als je niet zeker bent, schakel dan de hulp van een expert in.

Helaas geldt hier ook dezelfde waarschuwing: modellan van na 2017 staan bekend om hoe moeilijk de hardware te vervangen is. Ga hier dus niet mee aan de haal met nieuwere modellen als je niet zeker weet wat je doet, of je riskeert dat je je laptop kapotmaakt!

Conclusie

Als je bovenstaande suggesties hebt uitgeprobeerd, zou je laptop nu een stuk sneller moeten zijn. In veel gevallen helpen de bovenstaande tips, maar het kan ook goed zo zijn dat niets lijkt te helpen. Computers kunnen ook stuk gaan, en als dit het geval is, is de hulp van een vakman waarschijnlijk nodig. 

Hoe dan ook, het is altijd de moeite waard om bovenstaande suggesties uit te proberen voordat je geld uitgeeft aan een eventuele reparatie of zelfs een nieuwe laptop. Nu je toch bezig bent is het misschien ook een goed idee om je printer schoon te maken?

Bedankt voor het lezen!