Wat is de beste Gashaard van 2024?
Geschreven door:
Gabriëlle Bruyns - Gashaard expert
Onafhankelijk beoordeeld door:
Gerard Dijkstra, PhD
Ga direct naar:
Het kopen van een goede Gashaard is een moeilijke opgave. Wat is de beste Gashaard van 2024? Na het onderzoeken van 1247 Gashaarden kwam de Ruby Fires - BIO als beste uit onze Gashaard-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de Gashaarden, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 Gashaarden-experts en meer.
Nieuwsgierig naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige Gashaard-koopgids? Blijf dan vooral lezen!
Onze Gashaard selectie
De top 10 beste Gashaarden
Plek | Productnaam | Score | |
1 | Score: 9.6 | ||
1 | Ruby Fires - BIO | 9.6 |
De Bestenu Gashaard Koopgids
Met een gashaard haal je de warmte en gezelligheid in je woonkamer of op je terras. Zo geniet je niet alleen van een verlichte omgeving, maar houdt het de ruimte ook verwarmd en aangenaam. In deze koopgids vind je de beste gashaard!
Heeft de gashaard nog toekomst?
De gashaard heeft zeker nog een toekomst!
Nederland moet volgens de regels in 2050 van het aardgas af zijn. In deze tijd stappen steeds meer huishoudens over op elektrische oplossingen, maar het duurt nog even voordat we echt geen toegang meer hebben tot gas. Met nog zo'n 30 jaar voor je, geniet je nog een lange tijd van een gashaard.
Mocht je geen toegang meer hebben tot gas, dan is het vaak mogelijk je gashaard om te bouwen naar een ander type haard met een andere brandstof.
Een andere optie is om de gashaard aan te sluiten op losse flessen met propaangas. Voor wat kleinere gashaarden met minder verbruik, zijn gasflessen een toekomstbestendige optie.
Wat is de levensduur van een gashaard?
Een gashaard gaat gemiddeld zo'n 15 tot 25 jaar mee. Uiteraard geldt hierbij: hoe beter de kwaliteit en het onderhoud, hoe langer je van je gashaard kunt genieten. Houd daarom de volgende zaken in gedachten:
- Maak, indien aanwezig, het glas regelmatig schoon. Verwijder zo mogelijk de glasplaat alvorens je aan de klus begint en plaats hem weer terug zodra het glas volledig is opgedroogd. Dit voorkomt beschadigingen.
- Maak de binnenkant van de gashaard minstens 2 keer per jaar schoon. Zorg altijd eerst dat de gashaard volledig is afgekoeld en uit staat! Haal daarna het oppervlakkige vuil weg. Dit kun je het beste doen met een stofzuiger. Zorg dat je eventuele haardsteentjes niet opzuigt!
- Maak de kolen/houtblokken schoon. Deze dienen voor de sier, maar moeten je met enige regelmaat afborstelen. Gebruik geen vloeistof of schoonmaakmiddel voor deze taak! Dit kan reageren met het gas van de gashaard en zorgt voor schade.
- Bel je fabrikant! Sommige fabrikanten bieden een speciaal servicepakket bij de aanschaf van een gashaard. Het onderhoud ligt dan in handen van een expert. Dit bespaart je veel gedoe en is veel veiliger.
Kan een gashaard omgebouwd worden?
Ja, in veel gevallen kan een gashaard omgebouwd worden. Mocht je dus in de toekomst van het gas af moeten, is er geen man overboord! Er zijn veel mogelijkheden voor het ombouwen van een gashaard.
Afhankelijk van je wensen moet het een en ander worden aangepast voor een ombouw naar een elektrische haard, houtkachelof propaangashaard.
Check altijd goed of je beoogde gashaard een rookkanaal of schoorsteen nodig heeft. Wanneer je deze al hebt, geeft dit je veel meer ombouwopties voor in de toekomst. Voor een houtkachel is een rookkanaal namelijk wel degelijk noodzakelijk.
Wil je van je gashaard af? Dan raad ik je aan voor eenelektrische kachel te kiezen. Het omzetten van je gashaard naar een elektrische haard is namelijk een relatief makkelijke overgang, omdat deze in vrijwel elke haardplek in te passen is. Daarnaast heeft een elektrische haard geen rookkanaal nodig!
Het ombouwen van een gashaard is nogal een technisch gebeuren, waarbij veiligheid belangrijk is. Laat dit dus altijd over aan een specialist!
Sommige fabrikanten hanteren een ombouwgarantie. Zit dit niet bij je gashaard inbegrepen? Verwacht dan minstens 3000 euro uit te geven aan de ombouw.
Is een gashaard duur in gebruik?
Er zijn veel factoren die de periodieke kosten van je gashaard bepalen. Hoeveel je kwijt bent aan stookkosten van een gashaard is afhankelijk van enkele zaken:
- De grootte van de ruimte. Hoe groter de te verwarmen ruimte, hoe meer je kwijt bent aan stookkosten.
- Hoe goed je woning geïsoleerd is. Hoe beter de isolatie van je woning, hoe beter de warmte blijft hangen, en hoe minder je hoeft te stoken.
- Je stookgedrag. Hoe vaker je de gashaard gebruikt en hoe hoger je de gashaard zet, hoe hoger de stookkosten.
- De gasprijzen.
- De efficiëntie van de haard.
Een gashaard gebruikt gemiddeld zo'n1 kuub aan gas per uur. In het geval van hoge gasprijzen kost dit ongeveer € 2,97 per uur. Uiteraard mag je hier nog de kosten aftrekken die je bespaart op het gebruik van je cv-ketel!
Heb je de gashaard een dagje aanstaan? Dan lopen de kosten behoorlijk op. Kies daarom een zo zuinig mogelijke haard en wees spaarzaam in het gebruik.
Hoeveel warmte geeft een gashaard af?
Naast het verhogen van de sfeer, kan een gashaard de temperatuur flink doen oplopen. De hoeveelheid warmte die een gashaard afgeeft, heeft te maken het met vermogen. Vermogen wordt aangegeven in kilowatt (kW). Hoe hoger het aantal kW, hoe meer warmte een gashaard in principe afgeeft.
Een woonkamer van gemiddelde grootte wordt goed verwarmd met een gashaard met een vermogen van 3 à 4 kW. Is je woonkamer groter dan gemiddeld? Dan heeft je gashaard wat meer vermogen nodig om de hele ruimte te verwarmen.
Vanzelfsprekend zullen kleinere, goed geïsoleerde ruimten sneller verwarmd worden. Een gashaard met minder vermogen dan 3 kW volstaat dan.
Meestal zijn gashaarden instelbaar op vlamhoogte, waarmee je de warmteafgifte zelf kunt aanpassen.
Hoe testen we Gashaarden?
Om de beste Gashaard te bepalen, hebben we een speciale testmethode ontwikkeld. We geloven in een onafhankelijke vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het vergaren van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze Gashaard-test hebben we 1247 Gashaarden geanalyseerd.
De eerste variabel in onze Gashaard-test noemen we 'expertconsensus'. We beschikken over drieëntwintig buitenstaande expertwebsites waar we datapunten vergaren. Het belangrijkste criterium waar we deze websites op uitkiezen is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze Gashaard-experts en testers in onze database.
Naast het vergaren van testdata, bepalen onze eigen Gashaard-experts ook welke specificaties belangrijk zijn bij de aankoop van het meest geschikte Gashaard in 2024. We combineren deze informatie met de feedback en recensies van meer dan 3 miljoen reviews op 6 verschillende online winkels, populariteitsgegevens en meer, om uiteindelijk 1247 Gashaarden te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een complex statistisch model om bias te voorkomen.
Gerelateerde producten
De beste Gashaarden op een rij
1. Ruby Fires - BIO
Voordelen Ruby Fires - BIO
- Veilig en milieuvriendelijk door alcoholbasis en schone verbranding
- Geschikt voor systeem- en inzethaarden, veelzijdig in gebruik
- Gemakkelijk te gebruiken en biedt een goede brandtijd
Nadelen Ruby Fires - BIO
- Specifieke vereisten voor haarden die het kunnen gebruiken, beperkend voor bestaande haarden
Beoordeling
Wat deze vloeistof echt onderscheidt, is zijn focus op veiligheid en milieuvriendelijkheid. Doordat het op alcoholbasis is, biedt het gebruikers gemoedsrust over de veiligheid van het product. Daarnaast zorgt het ervoor dat er geen schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor bewuste consumenten.
De Ruby Fires - BIO - Ethanol LEF onderscheidt zich ook door zijn veelzijdigheid. Het is geschikt voor verschillende soorten haarden en is gemakkelijk te gebruiken. Daarnaast biedt het een goede brandtijd, zodat je lang kunt genieten van de warmte en de sfeer van de vlammen.
Hoewel dit product tal van voordelen biedt, kan het beperkend zijn voor consumenten met bestaande haarden die mogelijk niet compatibel zijn. Toch is de Ruby Fires - BIO - Ethanol LEF een indrukwekkende keuze voor consumenten die op zoek zijn naar een veilige, schone en milieuvriendelijke brandstof voor hun haarden. Ik kan het zeker aanbevelen!🔥
Verkrijgbaar bij:
Over de auteur
Gabriëlle Bruyns - Gashaard expert
Vanaf jonge leeftijd was Gabriëlle al gefascineerd door elektronica en deze passie heeft haar tot op de dag van vandaag gedreven. Ze is een elektrotechniek-afgestudeerde uit Den Haag met een specialisatie in digitale signaalverwerking. In haar vrije tijd is ze een enthousiaste hobbyist en sleutelt ze graag aan haar eigen elektronica-projecten. Voor diverse blogs deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen en schrijft artikelen over de nieuwste technologieën, hardware en software. Ze is actief in de lokale tech-gemeenschap en hoopt anderen te inspireren om zelf aan de slag te gaan met elektronica.
Bedankt voor het lezen. hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!
Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze koopgids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Gashaarden. Er zijn namelijk 1247 verschillende te bestellen ...
Bedankt voor het lezen!