De Bestenu Houtkachel Koopgids

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 08/11/2020


De warme gloed van de vlammen houdt jouw voeten warm, terwijl je naar het knetteren van het dansende vuur luistert. Koude winteravonden zijn om van te genieten als je een houtkachel in huis hebt. Waar je op let bij aankoop van een houtkachel, lees je in onderstaande koopgids.

Kun je een houtkachel zelf aansluiten?

hide product content

Het aansluiten van een houtkachel laat je het beste over aan een vakman. Ben je handig en wil je het toch zelf doen, doe dit dan alleen als je weet wat je doet. Bereid je goed voor alvorans aan de klus te beginnen.

Hoe warm wordt een houtkachel?

hide product content

De temperatuur in een houtkachel kan soms wel oplopen tot 900 °C. Om deze temperatuur te bereiken heb je wel een hoog-rendementskachel nodig. Houtkachels met een laag rendement halen deze temperatuur niet.

Is een houtkachel milieuvriendelijk?

hide product content

Hout is vernieuwbaar en als hout rot in de natuur, komt er evenveel CO2 vrij als wanneer je ermee stookt. Een houtkachel is dus CO2-neutraal, maar een houtkachel heeft wel als voordeel dat deze warmte afgeeft. Bovendien is het hout wat je nodig hebt om warmte mee te produceren, vaak de helft goedkoper dan wanneer je voor gas zou moeten betalen.

Een houtkachel wordt vaak onterecht gezien als een vervuilende energiebron. Volgens de vereniging Haard en Rookkanaal wordt de rol van de houtkachel in bio-energie erg onderschat. Een houtkachel krijgt bovendien pas een A-label op het gebied van rendement als deze meer dan 75% rendement heeft.

Wil je echt voor de meest milieuvriendelijke optie gaan? Een goede pelletkachel heeft een nog hoger rendement dan een houtkachel.

Welke tegels moeten er achter een houtkachel?

hide product content

Vroeger werd de open haard mooi versierd met tableaus van tegels. Vaak zag je deze in het Delfts blauw: ze waren prachtig. Ik raad je dan ook altijd aan om de originele tegels te behouden: het is een stukje geschiedenis.

Heb je nieuwe tegels nodig, dan hoef je geen mooie patronen te maken als je dat niet wilt. Gebruik Antic wandtegels: deze zijn goed bestand tegen de hitte. Laat eerst twee multiplex-platen op maat zagen. Lijm deze aan elkaar en schroef ze aan elkaar, waardoor ze nog beter aan elkaar vastzitten.

Vervolgens smeer je een zijde in met Flevopol: dit product zorgt voor een goede hechting van de tegels. Vervolgens ga je de tegels verdelen. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van de grootte van je houtkachel. Na een nachtje drogen, kun je de Antic-tegels voegen.

Welk hout is er het beste voor een houtkachel?

hide product content

Veel mensen kiezen ervoor om eikenhout voor hun houtkachel te gebruiken. Het is een populaire keuze, omdat eikenhout gemakkelijk verkrijgbaar is. Het duurt wat langer voordat eikenhout gaat branden, maar als het eenmaal brandt, brandt het erg lang. Het vlammenspel daarentegen is iets minder mooi bij eikenhout.

Naast eikenhout, is ook berkenhout een populaire keuze. Door het snelle branden, geeft berkenhout sneller zijn warmte af. Het brandt bovendien mooi. Essenhout en beukenhout branden beide langzaam en geven veel warmte af. Essenhout heeft een unieke geur die erg gewaardeerd wordt. Beide houtsoorten zorgen voor een mooi vlammenspel.

Je kunt er ook voor kiezen om houtbriketten te gebruiken in je houtkachel. Dit is samen geperst houtafval. Deze branden erg goed, maar zijn helaas wel duurder dan de meeste andere houtsoorten.

Je let ook op het percentage vocht van het hout: idealiter heeft haardhout een vochtgehalte tussen de 10% en 20%.

Het onderhoud van een houtkachel

hide product content

Om de levensduur van je houtkachel te verlengen is het goed onderhouden van je houtkachel erg belangrijk. Jaarlijks verricht je groot onderhoud. Maak je aslade leeg, maar laat altijd een laagje as in de lade liggen. Dit laagje dient als isolatie. Vervolgens ga je met een vochtige spons de verbrandingskamer schoonmaken. Let wel op dat de houtkachel volledig is afgekoeld!

Borstel de gehele kachel aan de binnenkant schoon. Gebruik een goede stofzuiger om al het roet mee op te zuigen, maar doe dit alleen als je zeker weet dat alle as is afgekoeld. Controleer meteen de aansluiting met de schoorsteen of luchtafvoer.

Maak nu het glas schoon. Hiervoor gebruik je ovenreiniger of een speciaal product voor houtkachels. Wrijf het product in met keukenpapier en maak het raampje vervolgens schoon met een zachte doek.

Als de kachel aan de buitenkant begint te verkleuren dan is het een goed idee om er een laagje speciale verf op te zetten ter voorkoming van verdere slijtage. Verder is het een goed idee om de scharnieren van de deur te smeren, zodat deze goed blijven sluiten.

Ten slotte is het belangrijk om jaarlijks je schoorsteen te laten vegen. Dit heeft niet alleen te maken met de levensduur van de kachel, maar met je eigen veiligheid! Brandgevaar ligt immers in een klein hoekje.

Hoe komt deze fantastische Houtkachel lijst tot stand..?

De wereld verandert.. en dus de zoektocht naar de beste Houtkachel ook!

In het verleden ging je naar een winkel om advies te krijgen over Houtkachels, maar vandaag ondersteunt een robot jou!

Vergelijken

Onze kunstmatige intelligentie analyseert alle Houtkachels die aangeboden worden in Nederland. Hij analyseert de prijzen, aanbiedingen, leest de ervaringen van consumenten en kijkt welke Houtkachels het best over de toonbank gaan.

Al deze kennis wordt onderzocht door middel van de modernste technologie. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van Houtkachels stelt hij deze lijst samen!

Vind je dit net zo leuk als wij? Vergeet dan niet dit artikel te sharen!

Beste getest

Artikelen die overeenkomstig zijn aan Houtkachels

De beste Houtkachels op een rij

Product informatiePlus or Show more

Houttang zwart, ligt goed in de hand, makkelijk in gebruik. Zelfs zware blokken hout zijn voor deze robuste tang geen probleem. Opening ca. 10 cm, totale lengte ca 57,5 cm, grijperlengte ca. 16 cm.

1. Goldmann - Krokodillentang - 43 cm - zwart


Product informatiePlus or Show more

Pook van staal met een afmeting van 46 cm en mooi afgewerkt handvat van hout. De ideale pook om een vuur op te voren en/of de houtblokken op de juiste plek te schuiven. Ook ideaal om te gebruikten bij de BBQ.

2. Vuurpook - 46 cm - pook - haak - staal - hout.


Product informatiePlus or Show more

Deze houttang in zwart gecoat staal, ligt goed in de hand en is daardoor een prettige accessoire. De lengte van de houttang is 47,5 cm, de opening van de grijper 10 cm en de grijperlengte is 16 cm. De Krokodillentang van Goldmanns is de onmisbare hulp bij de open haard, houtkachel, vuurkorf of barbecue: Door het uitgekiende ontwerp tilt u met slechts één hand moeiteloos uw gekloofde hout. De Krokodillentang is daarbij voorzien van een extra anti-slip coating, zo heeft u dus altijd de beste grip. Goldmanns geeft 3 jaar garantie op de krokodillentang maar deze houttang gaat bij normaal gebruik natuurlijk veel langer mee. Dus heeft u bij het vullen van uw haard wel eens een extra handje nodig? Met de Krokodillentang is dat vanaf nu verleden tijd want het is de enige tang die met één hand gebruikt kan worden. Goldmann's Krokodillentang: veilig en zeker met vuur.

3. Krokodillentang Goldmann - Zwart - Schnappi - Houttang - Krokodil


Product informatiePlus or Show more

Kachelkoord 10 x 2 mm met zelfklevende strip. Ideaal voor het vervangen van het koord van houtkachels en/of pelletkachels. Speciaal geschikt voor het inzetten van kachelruiten.

4. Kachelkoord plat 2,5 meter 10 x 2mm zelfklevend


Product informatiePlus or Show more

Heat Power 4 warmte-aangedreven kachelventilator de enige met een bimetalen beveiliging in de voet! Wanneer de top van de houtkachel soms te heet wordt zal de bimetalen beveiliging de ventilator iets liften zodat de ventilator in oververhit kan worden. De kachelventilator werd zodanig ontwikkeld, gebouwd en geproduceerd dat u een optimale warmte krijgt van uw kachel, ongeacht welke brandstof u gebruikt. De ventilator maakt gebruik van Peltier Technologie d.w.z. door het temperatuurverschil wordt elektriciteit opgewekt. Warme lucht wordt horizontaal in de kamer gedrukt in plaats van dat deze naar het plafond stijgt of rond de kachel blijft hangen. Dit verbetert de effectiviteit van de kachel, maximaliseert de warmtedistributie in de kamer en garandeert daarbij brandstofefficiëntie. De ventilator maakt gebruik van een intelligent ontwerp en start automatisch op circa 50°C; vertraagt als de kacheltemperatuur daalt en stopt wanneer het vuur dooft. Plaats de warmte-aangedreven kachelventilator zo dicht mogelijk bij de achterkant van de kachel of aan de zijkant van het schoorsteenkanaal. Dit stelt de ventilator in staat om koelere lucht aan te trekken via de koelribben, zodat de verwarmde lucht zich niet kan ophopen voordat deze geluidloos in de kamer wordt gestuurd. Door zijn lage start temperatuur ook geschikt voor met speksteen beklede houtkachels. De snelheid van de ventilator neemt toe naarmate de temperatuur stijgt. Er bevindt zich een bimetalen beveiliging in de voet van de ventilator. Indien de oppervlaktetemperatuur stijgt tot boven 310°C, brengt de beveiliging de voorkant van de ventilator enigszins omhoog om de Peltier en motor te beschermen. De ventilator zakt tot op de normale stand naarmate de oppervlaktetemperatuur afneemt. De ventilator werkt met elke kachel waarbij de oppervlaktetemperatuur varieert van 50° tot 310°C. We bevelen het gebruik aan van een kachelpijp thermometer om de temperatuur te bewaken en de efficiënte van uw kachel te maximaliseren, dit kan ook resulteren in een lager brandstofverbruik. De Heat Power 4 warmte-aangedreven kachelventilator is geproduceerd met behulp van hoogstaande componenten en bestendig geëloxeerd aluminium. Bij gewoon gebruik vereist de ventilator geen onderhoud. Garantie • Uw Heat Power 4 warmte-aangedreven kachelventilator heeft een garantie van 12 maanden voor materialen en afwerking. Afvalverwerking • Alle verpakkingsmaterialen en karton zijn recyclebaar. De Ecofan Heat Power ventilator is beter dan de Ecofan 812 hij start eerder en stopt later, is compacter waardoor de Heat Power makkelijker te plaatsen is op uw kachel en met een gunstige prijs.

5. 159 Kachelventilator Ecofan Heat Power 4 met warmte beveiliging in de voet!


Product informatiePlus or Show more

Strakke stalen pook: Een bedrieglijk eenvoudige pook die echter in alle opzichten voldoet. Makkelijk om op te hangen en ligt goed in de hand. Praktische pook voor wie geen behoefte heeft aan een complete set maar toch af en toe het vuur flink willen opporren. Uitgevoerd in zwart staal. Lengte: 51 cm Kleur: Mat zwart

6. Vuurpook - 51cm - kachelpook - ergonomische handgreep - staal - zwart - pook


Product informatiePlus or Show more

De perfecte droogreiniger voor ieder haardglas. Maakt het glas zonder andere hulpmiddelen perfect schoon, snel en absoluut krasvrij. Het beste middel voor het schoonmaken van een kachelruit is staalwol (zonder zeep). Hiermee ziet u direct resultaat en u hoeft niet bang te zijn voor krassen, het glas is hier tegen bestand. Met deze Metalino haardglasreiniger verwijdert u snel en eenvoudig zwarte aanslag van uw kachelruit zonder chemische middelen, zonder water en zonder moeite. Gewoon de binnenkant van de haarddeur afwrijven en klaar!

7. Kachelruitjes reiniger (2 stuks per verpakking)


Product informatiePlus or Show more

Met deze handige pijp thermometer, die middels een magneet op de kachelpijp kan worden geklikt, kunt u altijd aflezen of u op een verantwoorde en zuinige wijze stookt.

8. Magnetische pijp Thermometer t.b.v. de kachelpijp


Product informatiePlus or Show more

De originele Goldmanns krokodillentang. Fijne tang om houtblokken in je open of gesloten haard te leggen. Dankzij de speciale constructie is deze tang met één hand te bedienen. Afmetingen: lengte 48 cm (totaal) lengte 30 cm (handvat)

9. Goldmann Krokodillentang - zwart - haard tang - kachel


Product informatiePlus or Show more

Open Haardset 5-Delig Zwart

10. Haardset 5-Delig - Openhaardset - Open Haard Gereedschap Accessoire Set - Haardstel Pook/Tang/Schep/Veger


Artikelen die overeenkomstig zijn aan Houtkachels


Succes en hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Bravo! Je bent tot het eind van dit artikel gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Houtkachels. Er zijn namelijk 143 verschillende aan te schaffen...

Hopelijk heeft deze lijst je opweg geholpen en kun je straks de beste Houtkachel kopen.