De Bestenu Houtkachel Koopgids

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 08/11/2020


De warme gloed van de vlammen houdt jouw voeten warm, terwijl je naar het knetteren van het dansende vuur luistert. Koude winteravonden zijn om van te genieten als je een houtkachel in huis hebt. Waar je op let bij aankoop van een houtkachel, lees je in onderstaande koopgids.

Kun je een houtkachel zelf aansluiten?

hide product content

Het aansluiten van een houtkachel laat je het beste over aan een vakman. Ben je handig en wil je het toch zelf doen, doe dit dan alleen als je weet wat je doet. Bereid je goed voor alvorans aan de klus te beginnen.

Hoe warm wordt een houtkachel?

hide product content

De temperatuur in een houtkachel kan soms wel oplopen tot 900 °C. Om deze temperatuur te bereiken heb je wel een hoog-rendementskachel nodig. Houtkachels met een laag rendement halen deze temperatuur niet.

Is een houtkachel milieuvriendelijk?

hide product content

Hout is vernieuwbaar en als hout rot in de natuur, komt er evenveel CO2 vrij als wanneer je ermee stookt. Een houtkachel is dus CO2-neutraal, maar een houtkachel heeft wel als voordeel dat deze warmte afgeeft. Bovendien is het hout wat je nodig hebt om warmte mee te produceren, vaak de helft goedkoper dan wanneer je voor gas zou moeten betalen.

Een houtkachel wordt vaak onterecht gezien als een vervuilende energiebron. Volgens de vereniging Haard en Rookkanaal wordt de rol van de houtkachel in bio-energie erg onderschat. Een houtkachel krijgt bovendien pas een A-label op het gebied van rendement als deze meer dan 75% rendement heeft.

Wil je echt voor de meest milieuvriendelijke optie gaan? Een goede pelletkachel heeft een nog hoger rendement dan een houtkachel.

Welke tegels moeten er achter een houtkachel?

hide product content

Vroeger werd de open haard mooi versierd met tableaus van tegels. Vaak zag je deze in het Delfts blauw: ze waren prachtig. Ik raad je dan ook altijd aan om de originele tegels te behouden: het is een stukje geschiedenis.

Heb je nieuwe tegels nodig, dan hoef je geen mooie patronen te maken als je dat niet wilt. Gebruik Antic wandtegels: deze zijn goed bestand tegen de hitte. Laat eerst twee multiplex-platen op maat zagen. Lijm deze aan elkaar en schroef ze aan elkaar, waardoor ze nog beter aan elkaar vastzitten.

Vervolgens smeer je een zijde in met Flevopol: dit product zorgt voor een goede hechting van de tegels. Vervolgens ga je de tegels verdelen. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van de grootte van je houtkachel. Na een nachtje drogen, kun je de Antic-tegels voegen.

Welk hout is er het beste voor een houtkachel?

hide product content

Veel mensen kiezen ervoor om eikenhout voor hun houtkachel te gebruiken. Het is een populaire keuze, omdat eikenhout gemakkelijk verkrijgbaar is. Het duurt wat langer voordat eikenhout gaat branden, maar als het eenmaal brandt, brandt het erg lang. Het vlammenspel daarentegen is iets minder mooi bij eikenhout.

Naast eikenhout, is ook berkenhout een populaire keuze. Door het snelle branden, geeft berkenhout sneller zijn warmte af. Het brandt bovendien mooi. Essenhout en beukenhout branden beide langzaam en geven veel warmte af. Essenhout heeft een unieke geur die erg gewaardeerd wordt. Beide houtsoorten zorgen voor een mooi vlammenspel.

Je kunt er ook voor kiezen om houtbriketten te gebruiken in je houtkachel. Dit is samen geperst houtafval. Deze branden erg goed, maar zijn helaas wel duurder dan de meeste andere houtsoorten.

Je let ook op het percentage vocht van het hout: idealiter heeft haardhout een vochtgehalte tussen de 10% en 20%.

Het onderhoud van een houtkachel

hide product content

Om de levensduur van je houtkachel te verlengen is het goed onderhouden van je houtkachel erg belangrijk. Jaarlijks verricht je groot onderhoud. Maak je aslade leeg, maar laat altijd een laagje as in de lade liggen. Dit laagje dient als isolatie. Vervolgens ga je met een vochtige spons de verbrandingskamer schoonmaken. Let wel op dat de houtkachel volledig is afgekoeld!

Borstel de gehele kachel aan de binnenkant schoon. Gebruik een goede stofzuiger om al het roet mee op te zuigen, maar doe dit alleen als je zeker weet dat alle as is afgekoeld. Controleer meteen de aansluiting met de schoorsteen of luchtafvoer.

Maak nu het glas schoon. Hiervoor gebruik je ovenreiniger of een speciaal product voor houtkachels. Wrijf het product in met keukenpapier en maak het raampje vervolgens schoon met een zachte doek.

Als de kachel aan de buitenkant begint te verkleuren dan is het een goed idee om er een laagje speciale verf op te zetten ter voorkoming van verdere slijtage. Verder is het een goed idee om de scharnieren van de deur te smeren, zodat deze goed blijven sluiten.

Ten slotte is het belangrijk om jaarlijks je schoorsteen te laten vegen. Dit heeft niet alleen te maken met de levensduur van de kachel, maar met je eigen veiligheid! Brandgevaar ligt immers in een klein hoekje.

Hoe komt deze handige Houtkachel ranglijst tot stand..?

De wereld is aan het veranderen.. en dus de zoektocht naar de beste Houtkachel ook!

Vroeger ging je naar een winkel om aanbevelingen te krijgen over Houtkachels, maar tegenwoordig ondersteunt een robot jou!

Vergelijken

Onze kunstmatige intelligentie scant alle Houtkachels die op de markt zijn in Nederland. Hij analyseert de prijzen, aanbiedingen, leest de reviews van gebruikers en kijkt welke Houtkachels het best worden verkocht.

Al deze kennis wordt onderzocht door middel van de modernste technologie. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van Houtkachels stelt hij deze opsomming samen!

Vind je dit net zo leuk als wij? Vergeet dan niet dit artikel te delen met je vrienden!

Beste getest

Producten die vergelijkbaar zijn aan Houtkachels

De beste Houtkachels op een rijtje

Product informatiePlus or Show more

Extra breed kachelkoord plat breed 20mm dikte 2mm. Speciaal voor het vervangen van het koord bij houtkachel ruiten. Dit koord heeft een zelfklevende strip voor extra gebruiksgemak

1. TT Kachelkoord plat zelfklevend 20 x 2 mm lengte 2,5 mtr - plat - zelfklevend - L2500/B20/D2


Product informatiePlus or Show more

Pook van staal met een afmeting van 46 cm en mooi afgewerkt handvat van hout. De ideale pook om een vuur op te voren en/of de houtblokken op de juiste plek te schuiven. Ook ideaal om te gebruikten bij de BBQ.

2. Vuurpook - 46 cm - pook - haak - staal - hout.


Product informatiePlus or Show more

Hittebestendige want die zowel links als rechts te gebruiken is. Zo kunt u zonder hitte overlast uw hout in de houtkachel, openbaar of vuurkorf leggen. Praktisch model voor iedereen geschikt.

3. Hittebestendige want suède zwart - hittebestendig - want - handschoen - suède - zwart


Product informatiePlus or Show more

Kachelkoord 10 x 2 mm met zelfklevende strip. Ideaal voor het vervangen van het koord van houtkachels en/of pelletkachels. Speciaal geschikt voor het inzetten van kachelruiten.

4. Kachelkoord plat 2,5 meter 10 x 2mm zelfklevend


Product informatiePlus or Show more

Houttang zwart, ligt goed in de hand, makkelijk in gebruik. Zelfs zware blokken hout zijn voor deze robuste tang geen probleem. Opening ca. 10 cm, totale lengte ca 57,5 cm, grijperlengte ca. 16 cm.

5. Goldmann - Krokodillentang - 43 cm - zwart


Product informatiePlus or Show more

HG kachelzwart geeft eenvoudig en snel een mooie diepzwarte glans aan een (oude) kachel of potkachel. Deze kachels en potkachels worden na verloop van tijd namelijk dof en mat door het stoken en zonlicht. Onze kachelpoets zorgt er voor dat kachels er weer als nieuw uit gaan zien! Vernieuwt en beschermt Eenvoudig in gebruik Hoe Gebruikt u Kachelzwart ? Volg onderstaande stappen om (oude) kachels en potkachels weer een diepzwarte glans te geven en ze te beschermen tegen vuil met HG kachelzwart: Breng HG kachelzwart op met behulp van een borstel of doek. Wrijf de kachel of potkachel gelijkmatig in. Laat de kachelpoets even opdrogen en poets het vervolgens tot glans op met een schone zachte doek.

6. HG kachelzwart | dé kachelpoets voor een diepzwarte glans


Product informatiePlus or Show more

Open Haardset 5-Delig Zwart

7. Haardset 5-Delig - Openhaardset - Open Haard Gereedschap Accessoire Set - Haardstel Pook/Tang/Schep/Veger


Product informatiePlus or Show more

Mooie lederen gevoerde handschoenen om hout veilig in de stookruimte van de houtkachel te leggen.....maar ook goed te gebruiken bij de barbecue of buiten bij de vuurkorf. Gemaakt van suède met een dikke voering. Houd de warmte genoeg tijd buiten om op je gemak het hout in te leggen. 1 set bestaat uit 1x linker en 1x rechter handschoen.

8. Hitte bestendige handschoenen van VuurZon - leer - handschoenen - hittebestendig - zwart - set


Product informatiePlus or Show more

Alle bezitters van een houtkachel of open haard weten hoe belangrijk het is om snel en schoon nieuw stookmateriaal aan te vullen. Maar dat is vaak niet zo eenvoudig; omdat je op de een of andere manier altijd de derde hand mist ... Om veiligheidsredenen zijn moderne houtkachels vaak uitgerust met een automatisch dichtslaande haarddeur die met één hand open moet worden gehouden wanneer de houtkachel wordt gevuld. Om een conventionele houttang te kunnen gebruiken, moet u echter beide handen volledig gebruiken. Onder deze omstandigheden kost het enige moeite om brandhout te plaatsen of te verplaatsen. Het gebruik van Goldmann's krokodillentang is hier handig en veilig. Het simpele en ingenieuze principe van deze houttang stelt je in staat om met één hand de deur te openen en met de andere hand het stookhout veilig onder controle te krijgen. Zelfs zwaardere stukken zijn geen probleem voor de robuuste krokodillentang en de scherpe grijptanden passen zich moeiteloos aan elke vorm aan - zelfs briketten en kolen. Je houdt dus gegarandeerd alles vast. De krokodillentang van Goldmann is gemaakt van stevig materiaal en heeft geen ingewikkelde mechanica of gewrichten. Dit maakt deze tool zo robuust en volledig onderhoudsvrij. Een hoogwaardige speciale coating zorgt voor een stevig, antislip oppervlak. Ondanks het zeer lage gewicht is de krokodillentang van Goldmann een ware meester in gewichtheffen. Ter info: Het gebruik van grote niet gekloofde stukken hout is af te raden. Goed stookhout is gekloofd want alleen dan kan er voldoende zuurstof bij het hout komen. Hierdoor zal het hout beter branden met als gevolg een hogere temperatuur waardoor ook de gassen in het hout ontbranden.

9. Krokodillentang - Goldmann - Zwart - Schnappi - Houttang - Krokodil


Product informatiePlus or Show more

Kachelkoord is voor de perfecte lucht afdichting van uw brandkamer deur. Met een goed sluitende deur voorkomt u valse trek. Ook geschikt voor het afdichten van de ruimte tussen de kachelpijp en de nisbus in het plafond. Het kachelkoord is rond.

10. Kachelkoord rond ø 10mm 2,5 meter lang met lijm


Producten die vergelijkbaar zijn aan Houtkachels


Succes en hopelijk maak je de beste koop!

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze pagina gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Houtkachels. Er zijn immers 143 verschillende te bestellen...

Hopelijk heeft deze lijst je opweg geholpen en ga je straks de beste Houtkachel kopen.