Bestenu

Beste houtkachels - dec. 2022

Met meer dan 10 houtkachels op de markt raak je snel het overzicht kwijt.
hier vind je de beste houtkachels in een handige lijst
01Score: 9.5
Vuurpook
Vuurpook
Ga naar laagste prjis
02Score: 9.1
Kachelkoord
Kachelkoord
Ga naar laagste prjis
03Score: 8.6
Kachelkoord
Kachelkoord
Ga naar laagste prjis
04Score: 8.3
Pelletkorf  21024662
Pelletkorf 21024662
Ga naar laagste prjis
05Score: 7.9
Lederen hittebestendige kachel handschoen
Lederen hittebestendige kachel handschoen
Ga naar laagste prjis
06Score: 7.8
Krokodillentang
Krokodillentang
Ga naar laagste prjis
07Score: 7.7
Hitte bestendige handschoenen
Hitte bestendige handschoenen
Ga naar laagste prjis
08Score: 7.5
Kachelkoord
Kachelkoord
Ga naar laagste prjis
09Score: 7.4
Vonkenvanger Gaas 30x 70 cm RVS
Vonkenvanger Gaas 30x 70 cm RVS
Ga naar laagste prjis
10Score: 7.3
Haardset 5-Delig
Haardset 5-Delig
Ga naar laagste prjis
hero illustration

De Bestenu Houtkachel Koopgids

avatar-contour
Michael Kramer

Michael Kramer

Gepubliceerd op: Nov 30, 2021


De warme gloed van de vlammen houdt jouw voeten warm, terwijl je naar het knetteren van het dansende vuur luistert. Koude winteravonden zijn om van te genieten als je een houtkachel in huis hebt. Waar je op let bij aankoop van een houtkachel, lees je in onderstaande koopgids.

Kun je een houtkachel zelf aansluiten?

Het aansluiten van een houtkachel laat je het beste over aan een vakman. Ben je handig en wil je het toch zelf doen, doe dit dan alleen als je weet wat je doet. Bereid je goed voor alvorans aan de klus te beginnen.

Hoe warm wordt een houtkachel?

De temperatuur in een houtkachel kan soms wel oplopen tot 900 °C. Om deze temperatuur te bereiken heb je wel een hoog-rendementskachel nodig. Houtkachels met een laag rendement halen deze temperatuur niet.

Is een houtkachel milieuvriendelijk?

Hout is vernieuwbaar en als hout rot in de natuur, komt er evenveel CO2 vrij als wanneer je ermee stookt. Een houtkachel is dus CO2-neutraal, maar een houtkachel heeft wel als voordeel dat deze warmte afgeeft. Bovendien is het hout wat je nodig hebt om warmte mee te produceren, vaak de helft goedkoper dan wanneer je voor gas zou moeten betalen.

Een houtkachel wordt vaak onterecht gezien als een vervuilende energiebron. Volgens de vereniging Haard en Rookkanaal wordt de rol van de houtkachel in bio-energie erg onderschat. Een houtkachel krijgt bovendien pas een A-label op het gebied van rendement als deze meer dan 75% rendement heeft.

Wil je echt voor de meest milieuvriendelijke optie gaan? Een goede pelletkachel heeft een nog hoger rendement dan een houtkachel.

Welke tegels moeten er achter een houtkachel?

Vroeger werd de open haard mooi versierd met tableaus van tegels. Vaak zag je deze in het Delfts blauw: ze waren prachtig. Ik raad je dan ook altijd aan om de originele tegels te behouden: het is een stukje geschiedenis.

Heb je nieuwe tegels nodig, dan hoef je geen mooie patronen te maken als je dat niet wilt. Gebruik Antic wandtegels: deze zijn goed bestand tegen de hitte. Laat eerst twee multiplex-platen op maat zagen. Lijm deze aan elkaar en schroef ze aan elkaar, waardoor ze nog beter aan elkaar vastzitten.

Vervolgens smeer je een zijde in met Flevopol: dit product zorgt voor een goede hechting van de tegels. Vervolgens ga je de tegels verdelen. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van de grootte van je houtkachel. Na een nachtje drogen, kun je de Antic-tegels voegen.

Welk hout is er het beste voor een houtkachel?

Veel mensen kiezen ervoor om eikenhout voor hun houtkachel te gebruiken. Het is een populaire keuze, omdat eikenhout gemakkelijk verkrijgbaar is. Het duurt wat langer voordat eikenhout gaat branden, maar als het eenmaal brandt, brandt het erg lang. Het vlammenspel daarentegen is iets minder mooi bij eikenhout.

Naast eikenhout, is ook berkenhout een populaire keuze. Door het snelle branden, geeft berkenhout sneller zijn warmte af. Het brandt bovendien mooi. Essenhout en beukenhout branden beide langzaam en geven veel warmte af. Essenhout heeft een unieke geur die erg gewaardeerd wordt. Beide houtsoorten zorgen voor een mooi vlammenspel.

Je kunt er ook voor kiezen om houtbriketten te gebruiken in je houtkachel. Dit is samen geperst houtafval. Deze branden erg goed, maar zijn helaas wel duurder dan de meeste andere houtsoorten.

Je let ook op het percentage vocht van het hout: idealiter heeft haardhout een vochtgehalte tussen de10% en 20%.

Het onderhoud van een houtkachel

Om de levensduur van je houtkachel te verlengen is het goed onderhouden van je houtkachel erg belangrijk. Jaarlijks verricht je groot onderhoud. Maak je aslade leeg, maar laat altijd een laagje as in de lade liggen. Dit laagje dient als isolatie. Vervolgens ga je met een vochtige spons de verbrandingskamer schoonmaken. Let wel op dat de houtkachel volledig is afgekoeld!

Borstel de gehele kachel aan de binnenkant schoon. Gebruik een goede stofzuiger om al het roet mee op te zuigen, maar doe dit alleen als je zeker weet dat alle as is afgekoeld. Controleer meteen de aansluiting met de schoorsteen of luchtafvoer.

Maak nu het glas schoon. Hiervoor gebruik je ovenreiniger of een speciaal product voor houtkachels. Wrijf het product in met keukenpapier en maak het raampje vervolgens schoon met een zachte doek.

Als de kachel aan de buitenkant begint te verkleuren dan is het een goed idee om er een laagje speciale verf op te zetten ter voorkoming van verdere slijtage. Verder is het een goed idee om de scharnieren van de deur te smeren, zodat deze goed blijven sluiten.

Ten slotte is het belangrijk om jaarlijks je schoorsteen te laten vegen. Dit heeft niet alleen te maken met de levensduur van de kachel, maar met je eigen veiligheid! Brandgevaar ligt immers in een klein hoekje.

hero illustration

Hoe komt deze super houtkachel reeks tot stand..?

De wereld verandert snel... en dus de zoektocht naar de beste houtkachel ook!
Vroeger ging je naar een winkel om aanbevelingen te krijgen over houtkachels, maar vandaag ondersteunt een robot jou!
illustration
Onze kunstmatige intelligentie scant alle houtkachels die te bestellen zijn in Nederland. Hij analyseert de prijzen, aanbiedingen, leest de ervaringen van kopers en kijkt welke houtkachels het best verkopen
illustration
Al deze data wordt onderzocht door middel van de nieuwste algoritmes. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van houtkachels stelt hij deze lijst samen!
Vind je dit net zo leuk als wij? Vergeet dan niet dit artikel te delen met je vrienden!
illustration
hero illustration

De beste houtkachels in een handige lijst

1 - Vuurpook

Loading..
Ga naar laagste prjis

Pook van staal met een afmeting van 46 cm en mooi afgewerkt handvat van hout. De ideale pook om een vuur op te voren en/of de houtblokken op de juiste plek te schuiven. Ook ideaal om te gebruikten bij de BBQ.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

2 - Kachelkoord

Loading..
Ga naar laagste prjis

Extra breed kachelkoord plat breed 20mm dikte 2mm. Speciaal voor het vervangen van het koord bij houtkachel ruiten. Dit koord heeft een zelfklevende strip voor extra gebruiksgemak

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

3 - Kachelkoord

Loading..
Ga naar laagste prjis

Kachelkoord 10 x 2 mm met zelfklevende strip. Ideaal voor het vervangen van het koord van houtkachels en/of pelletkachels. Speciaal geschikt voor het inzetten van kachelruiten. Kachelkoord plat in de juiste volgorde vervangen: Verwijder het oude koord tussen het glas en de deur of bij een andere toepassing daar waar nodig. Verwijder de resten lijm en koord, gebruik een staalborstel of oude schroevendraaier. Ontvet het te plakken gedeelte goed met een goede ontvetter. Zorg dat u voldoende koord heeft. Het koord mag niet uitgerekt of gedraaid worden. Als het koord tijdens het plaatsen uitrekt of gedraaid is zal het later terug willen in zijn oorspronkelijke vorm en losgaan. Pas vooral op in de hoeken dat u het koord niet te strak erin legt. Als het koord is opgesloten tussen bijvoorbeeld het glas en de deur kunt u de kachel na montage meteen gebruiken.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

4 - Pelletkorf 21024662

Loading..
Ga naar laagste prjis

Deze pelletkorf kan je gemakkelijk in een openhaard of allesbrander plaatsen. De houtpellets krijgen voldoende zuurstof door de vorm en constructie van deze korf. Houtpellets leveren voldoende warmte en beperken de fijnstofuitstoot met 80% in vergelijking met haardhout( bron: MilieuCentraal). NU MET GRATIS LANGE LUCIFERS. Diameter van de korf zowel boven als onder: 24 cm de hoogte: 17 cm. Op de foto lijkt het dat de wand van de pewlletkorf schuin naar bemeden loopt. Dat is niet zo de wand van de pelletkorf rondom is recht.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

5 - Lederen hittebestendige kachel handschoen

Loading..
Ga naar laagste prjis

Zwarte suède handschoen (100% leder) met zachte voering en hittebestendige eigenschappen (getest tot 250 graden celsius). Geschikt voor gebruik bij uw kachel, barbecue of oven. Zowel voor linker als rechter hand te gebruiken. lengte: 31 cm Breedte: 16 cm

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

6 - Krokodillentang

Loading..
Ga naar laagste prjis

Alle bezitters van een houtkachel of open haard weten hoe belangrijk het is om snel en schoon nieuw stookmateriaal aan te vullen. Maar dat is vaak niet zo eenvoudig; omdat je op de een of andere manier altijd de derde hand mist ... Om veiligheidsredenen zijn moderne houtkachels vaak uitgerust met een automatisch dichtslaande haarddeur die met één hand open moet worden gehouden wanneer de houtkachel wordt gevuld. Om een conventionele houttang te kunnen gebruiken, moet u echter beide handen volledig gebruiken. Onder deze omstandigheden kost het enige moeite om brandhout te plaatsen of te verplaatsen. Het gebruik van Goldmann's krokodillentang is hier handig en veilig. Het simpele en ingenieuze principe van deze houttang stelt je in staat om met één hand de deur te openen en met de andere hand het stookhout veilig onder controle te krijgen. Zelfs zwaardere stukken zijn geen probleem voor de robuuste krokodillentang en de scherpe grijptanden passen zich moeiteloos aan elke vorm aan - zelfs briketten en kolen. Je houdt dus gegarandeerd alles vast. De krokodillentang van Goldmann is gemaakt van stevig materiaal en heeft geen ingewikkelde mechanica of gewrichten. Dit maakt deze tool zo robuust en volledig onderhoudsvrij. Een hoogwaardige speciale coating zorgt voor een stevig, antislip oppervlak. Ondanks het zeer lage gewicht is de krokodillentang van Goldmann een ware meester in gewichtheffen. Ter info: Het gebruik van grote niet gekloofde stukken hout is af te raden. Goed stookhout is gekloofd want alleen dan kan er voldoende zuurstof bij het hout komen. Hierdoor zal het hout beter branden met als gevolg een hogere temperatuur waardoor ook de gassen in het hout ontbranden.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

7 - Hitte bestendige handschoenen

Loading..
Ga naar laagste prjis

Mooie lederen gevoerde set handschoenen (links & rechts) om hout veilig in de stookruimte van de houtkachel te leggen.....maar ook goed te gebruiken bij de barbecue of buiten bij de vuurkorf. Gemaakt van suède met een dikke voering. Houd de warmte genoeg tijd buiten om op je gemak het hout in te leggen. 1 set bestaat uit 1x linker en 1x rechter handschoen. Mooi materiaal, netjes afgewerkt kortom top kwaliteit!

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

8 - Kachelkoord

Loading..
Ga naar laagste prjis

Kachelkoord is voor de perfecte lucht afdichting van uw brandkamer deur. Met een goed sluitende deur voorkomt u valse trek. Ook geschikt voor het afdichten van de ruimte tussen de kachelpijp en de nisbus in het plafond. Het kachelkoord is zwart en rond Om te voorkomen dat de uiteinden van het kachelkoord rafelen en daardoor niet goed afsluiten plakt u een stukje speciale hittebestendige tape op de uiteinden. De levering bestaat uit: Kachelkoord 2.5 meter. Tube lijm 22 ml. 10 cm hittebestendige tape voor de uiteinden Verpakt in transparant foliezakje Kachelkoord in de juiste volgorde vervangen: Verwijder het oude koord uit de deur, deksel, aslade en dergelijke. Verwijder de resten lijm en koord, gebruik een staalborstel of oude schroevendraaier. Ontvet het te plakken gedeelte goed met een goede ontvetter. Zorg dat u voldoende hittebestendige lijm heeft. Zorg dat u voldoende koord heeft. Seal de uiteinden met de hittebestendige tape zodat het niet kan rafelen en mooi aansluit. Leg een rupsje (van ongeveer een kwart van de diameter van het koord) hittebestendige lijm in de rand waar het koord geplaatst moet worden, niet te zuinig maar ook niet te veel zodat het over de rand komt. Let op als u het koord gaat plaatsen. Het koord mag niet uitgerekt of gedraaid worden. Als het koord tijdens het plaatsen uitrekt of gedraaid is zal het later terug willen in zijn oorspronkelijke vorm en losgaan. Pas vooral op in de hoeken dat u het koord er spanningsvrij , niet te strak erin legt. Verwijder eventueel overtollig lijm als het nog zacht is en sluit de deur, aslade, deksel. Droogtijd 8 – 10 uur daarna kunt u de kachel gaan stoken. De eerste keren zal de kachel moeilijker sluiten en heeft u wat meer kracht nodig, dit geeft niet het koord zal vanzelf de goede vorm krijgen. De lijm is wat dikker met een mengsel om de hitte te kunnen weerstaan zo ontstaat er een lijmril als de lijm te dun zou zijn zou deze weglopen of in het koord trekken daarom is de lijm wat steviger.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

9 - Vonkenvanger Gaas 30x 70 cm RVS

Loading..
Ga naar laagste prjis

Omschrijving vonkenvanger gaas rvs, 30 x 70 cm Voorkom dat jouw vonken een brand veroorzaken! Afmetingen: 30 X 70 cm geschikt tot Ø 22 cm buitenmaat rookkanaal. Mocht deze afmeting te klein zijn kijkt u dan bij gaas afmeting 30 X 100 cm of bij 100 X 100 cm. Voordelen Vonkenvanger RVS gaas Roest niet, is geproduceerd uit roest vast staal Voorkomt een brandt 2 jaar garantie Vonkenvanger gaas is gepuntlast rvs gaas waardoor het gaas een geheel blijft. Altijd op voorraad Specificaties Vonkenvanger RVS gaas, 30 X 70 cm voor Houtkachels, Pelletkachels en Openhaarden Materiaal: RVS Draaddikte: 1 mm Maaswijdte: 10 mm Gepuntlast rvs gaas. Geschikt voor: Houtkachels en Pelletkachels

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs

10 - Haardset 5-Delig

Loading..
Ga naar laagste prjis

Open Haardset 5-Delig Zwart

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen, hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

Bestenu

Wow! Je bent tot het eind van deze pagina gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van houtkachels. Er zijn namelijk 10 verschillende op de markt...

Hopelijk heeft deze lijst je opweg geholpen en ga je straks de beste