Bestenu

Je computer schoonmaken doe je in 7 stappen

Je computer heeft goede verzorging nodig.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Je computer schoonmaken doe je in 7 stappen

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Hitte is de grootste vijand van je desktopcomputer of laptop. Doordat een computer meerdere roosters heeft waar de fans de hitte uitblazen, komt er door deze roosters stof naar binnen. 

Na verloop van tijd kan stofophoping in je computer het koelen negatief beïnvloeden, waardoor de levensduur van de onderdelen worden verkort.

Om je computer efficiënt te laten koelen, reinig je de binnenkant van je computer elke 6 tot 12 maanden. In deze blog vertel ik je hoe je dit moet doen.

Dit heb je nodig

  • Schroevendraaier
  • Perslucht
  • Doekje
  • Koelpasta
  • Een goede dosis geduld
  • Eventueel een goede kruimeldief

Als je een goede stofzuiger in huis hebt met de juiste hulpstukken zoals een kleine borstel of zuigmond, komt deze ook goed van pas bij het opzuigen van het stof.

Hieronder volgt het stappenplan.

Stap 1: de computer uitschakelen

Schakel je computer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Zorg er altijd voor dat je de computer op de juiste manier uitschakelt: via het startmenu. Doe je dit niet, dan kunnen er gegevens verloren gaan.

Stap 2: De behuizing openen

Open de behuizing van je computer. Hier heb je meestal een kruiskop-schroevendraaier voor nodig. Door het verwijderen van het zijpaneel heb je in de meeste gevallen voldoende toegang om de binnenkant schoon te maken. Je ziet meteen met hoeveel stof je te maken hebt.

Stap 3: Perslucht gebruiken

Met behulp van perslucht maak je interne onderdelen van je computer schoon. Dit doe je met korte stootjes zodat er geen vocht vrijkomt tijdens het spuiten. 

Probeer minstens een paar centimeter van het oppervlak van het moederbord, het geheugen, de processor en de uitbreidingskaarten te blijven.

Stap 4: De ventilatoren reinigen

Verwijder de stofafzetting op de ventilatoren met de perslucht. Houd de ventilator vast om te voorkomen dat deze gaat draaien terwijl je de perslucht erop blaast. Ventilatorbladen zijn delicaat en kunnen barsten als ze te snel worden gesponnen.

Alcohol gebruiken

Je kunt alcohol gebruiken en de bladen met een wattenstaafje afvegen om ze helemaal schoon te krijgen. Als de ventilatoren moeilijk te bereiken zijn of extreem vuil zijn, kun je ze in de meeste gevallen losmaken om ze gemakkelijker te kunnen reinigen.

Stap 5: De stroomtoevoer stofvrij maken

Verwijder de stofophoping uit de behuizing van de voeding: gebruik hier je perslucht weer voor. Als er een stoffilter aanwezig is, zorg er dan voor dat je dit filter ook reinigt.

Stap 6: Het koelelement en de ventilator reinigen

Het koelelement en de ventilator (ook wel case fans genoemd) die op je processor zijn gemonteerd, moeten ook worden gereinigd. Hiervoor gebruik je opnieuw perslucht en met behulp van korte stootjes blaas je het stof weg van het koelelement en de ventilator.

De ventilator en het koelelement verwijderen

Als er teveel stof aanwezig is, moet je wellicht het koelelement en de ventilator van de processor halen om deze grondig te reinigen. Vergeet niet de koelpasta van de processor en het koelelement verwijderen. 

Vervolgens breng je nieuwe koelpasta aan voordat je het koelelement weer op de processor bevestigt.

Koelpasta verwijderen

Om de koelpastate verwijderen, bevochtig je een pluisvrije doek met 99 procent isopropylalcohol en veeg je vervolgens de koelpasta van de processor en het koelelement af. Minder geconcentreerde alcohol werkt ook, maar er kan hierdoor een residu achterblijven.

Stap 7: Alle poorten schoonmaken

Tot slot maak je alle poorten van de computer schoon met perslucht en maak je alle openingen schoon met alcohol en een wattenstaafje.

Klaar!

Dat is het. Als je computer op de grond of op tapijt staat, probeer er dan aan te denken om je computer om de zes maanden te reinigen. Als hij op een bureau staat dan zijn jaarlijkse schoonmaakbeurten voldoende.

Conclusie

Hopelijk is je computer na het volgen van dit stappenplan weer helemaal schoon en kan je er weer een maand of zes tegenaan! Bedankt voor het lezen.