Wat is de beste PC Voeding van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 30 november, 2023

Het aanschaffen van een goede PC Voeding is een lastige opgave. Wat is de beste PC Voeding van 2023? Na het analyseren van 505 PC Voedingen kwam de MEG Ai1000P PCIE 5 & als beste getest uit onze PC Voeding-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de PC Voedingen, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 PC Voedingen-experts en meer. Nieuwsgierig naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige PC Voeding-koopgids? Blijf dan vooral lezen!

De top 10 beste PC Voedingen

1Score: 9.7
MEG Ai1000P PCIE 5 &
Beste pc-voeding
MEG Ai1000P PCIE 5 &
MEG
2Score: 8.8
GIGABYTE GP-UD1000GM PG5 1000W
GIGABYTE GP-UD1000GM PG5 1000W
GIGABYTE
Ga naar laagste prijs
3Score: 7.9
Corsair AXi Series, AX1600i
Topprestaties boven 1500W
Corsair AXi Series, AX1600i
Corsair
Ga naar laagste prijs
4Score: 7.1
ROG Thor 1000W Platinum II
ROG Thor 1000W Platinum II
ROG
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Pc Voeding Koopgids

Met de beste pc-voeding bescherm je je pc tegen overbelasting en lever je op betrouwbare wijze stroom naar alle onderdelen. Duik in de koopgids en leer meer!

Welk wattage heb ik nodig?

Het wattage dat je nodig hebt, hangt af van de onderdelen die je in je computer hebt en het doel van je pc. Als je bijvoorbeeld een krachtige gaming-pc hebt met meerdere grafische kaarten, dan heb je waarschijnlijk een voeding van 1000 watt of meer nodig. Voor een basis-pc met een enkele grafische kaart is een voeding van 500 tot 600 watt voldoende. 

Het is belangrijk om te weten dat het hebben van een te lage wattage-voeding kan leiden tot stabiliteitsproblemen en zelfs schade aan de componenten van je computer.

Het is dus verstandig om een voeding te kiezen die voldoende vermogen levert voor je huidige en toekomstige configuratie. Een handige vuistregel is om een voeding te kiezen die minimaal 20% meer vermogen levert dan je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je voeding niet te zwaar wordt belast en je pc altijd stabiel blijft draaien.

Welke aansluitingen op de voeding heb ik nodig?

Een pc-voeding is een belangrijk onderdeel van je pc en is verantwoordelijk voor het leveren van stroom aan alle componenten van je pc. Om te zorgen dat je de juiste voeding kiest, moet je weten welke aansluitingen je nodig hebt. De meeste moderne pc-voedingen hebben verschillende kabels en aansluitingen om alle componenten van je pc van stroom te voorzien.

De belangrijkste aansluitingen die je nodig hebt, zijn de 24-pins ATX-stekker, die het moederbord van stroom voorziet, en de 4/8-pins CPU-stekker, die de processor van stroom voorziet. Andere aansluitingen die je nodig hebt, zijn onder andere de PCI-E-stekkers voor videokaarten, SATA-stekkers voor opslagapparaten en Molex-stekkers voor oudere apparaten. Zorg dat de pc-voeding die je kiest de juiste aansluitingen heeft voor je componenten.

Welke aansluitingen op de voeding heb ik nodig?

Ja, er zijn zeker afmetingen waar je op moet letten bij het kiezen van een pc-voeding. Het is belangrijk om te zorgen dat de pc-voeding past in de behuizing van je computer. Dit wordt meestal aangegeven met de term 'form factor'. De meest voorkomende form factors zijn ATX, Micro ATX en Mini ITX. Daarnaast is het ook belangrijk om de afmetingen van de ventilator te controleren, omdat een grotere ventilator over het algemeen betere koelprestaties biedt en bovendien stiller is.

Bescherming tegen overbelasting

Het is belangrijk om te zorgen dat je pc-voeding voldoende bescherming biedt tegen mogelijke problemen, zoals overbelasting, kortsluiting en overspanning. Dit kan helpen om schade aan je computer te voorkomen en de levensduur van je systeem te verlengen. 

Let bij het kiezen van een pc-voeding op of deze beschikt over beveiligingsfuncties zoals overbelastingsbeveiliging, kortsluitingsbeveiliging, overspanningsbeveiliging en onderbrekingsbeveiliging. Het is ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de componenten die worden gebruikt in de voeding, zoals de condensatoren en transformatoren, om te zorgen dat deze van hoge kwaliteit zijn en betrouwbaar werken.

hero illustration

Hoe testen we PC Voedingen?

Om de beste PC Voeding te ontdekken, hebben we een bijzondere testmethode uitgewerkt. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We starten ons onderzoek met het verzamelen van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze PC Voeding-test hebben we 505 PC Voedingen geanalyseerd.

illustration

De eerste variabel in onze PC Voeding-test noemen we 'expertconsensus'. We hebben drieëntwintig onafhankelijke expertwebsites waar we gegevens vergaren. Het belangrijkste criterium waar we deze websites op beoordelen is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de bevindingen van deze PC Voeding-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het verzamelen van testdata, bepalen onze eigen PC Voeding-experts ook welke specificaties essentieel zijn bij het aanschaffen van het meest geschikte PC Voeding in 2023. We combineren deze kennis met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende online winkels, populariteitsgegevens en meer, om uiteindelijk 505 PC Voedingen te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een geavanceerd statistisch model om vooroordelen tegen te gaan.

illustration
hero illustration

De beste PC Voedingen op een rij

1. Beste pc-voeding: MEG Ai1000P PCIE 5 &

Loading ...

Voordelen MEG Ai1000P PCIE 5 &

 • list plusBetrouwbare en efficiënte stroomvoorziening met een maximale gelijkstroomuitgang van 1000W en efficiencyratings van 80 PLUS Platinum en Cybenetics Platinum van 89-91%
 • list plusUitgebreide beschermingsfuncties, waaronder overspanning, onderspanning, overbelasting, overstroming, overtemperatuur, kortsluiting, piekstroom en inschakelstroombeveiliging
 • list plusSterke belastingsregeling met een afwijking van minder dan 1%, waardoor stabiele spanningsniveaus en goede prestaties worden gegarandeerd

Nadelen MEG Ai1000P PCIE 5 &

 • list plusGeen

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.43
Functionaliteit
9.51
Gebruiksgemak
10
De MSI MEG Ai1000P PCIe 5 & ATX 3.0 Gaming Power Supply is een uitstekende keuze voor high-end systemen. Met een maximale gelijkstroomuitvoer van 1000W en 80 PLUS Platinum en Cybenetics Platinum efficiëntieratings van 89-91%, biedt het betrouwbare en efficiënte stroomvoorziening. De voeding is uitgerust met verschillende beschermingsfuncties, waaronder bescherming tegen overspanning, onderspanning, overbelasting, overstroom, oververhitting, kortsluiting, stroompieken en inschakelstromen, waardoor de veiligheid van uw onderdelen wordt gewaarborgd.

Een opvallende eigenschap van de MEG Ai1000P is de nauwkeurige belastingsregeling op alle belangrijke rails, met een afwijking van minder dan 1%. Dit zorgt voor stabiele spanningsniveaus en goede prestaties. De voeding heeft ook een lange hold-up tijd en een nauwkeurig power ok signaal, waardoor het een betrouwbare keuze is. Het presteert goed bij hoge omgevingstemperaturen, met behoud van goede belastingsregeling en efficiëntieniveaus. Het ventilatorsnelheidsprofiel gedraagt zich zelfs bij verhoogde bedrijfstemperaturen goed, wat resulteert in lage geluidsniveaus.

Wat betreft compatibiliteit ondersteunt de MEG Ai1000P de ATX12V v3.0 en EPS 2.92 form factors, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan systemen. Het wordt geleverd met meerdere connectoren, waaronder twee EPS en zes PCIe connectoren, allemaal met aparte kabels. Daarnaast heeft het extra PCIe connectoren op een enkele kabel en een 12VHPWR connector die tot 600W kan verwerken. De voeding is uitgerust met hoogwaardige componenten, zoals Nippon Chemi-Con en Nichicon condensatoren, waardoor betrouwbaarheid en levensduur worden gegarandeerd.

Vergeleken met andere voedingen op de markt, onderscheidt de MEG Ai1000P zich met zijn 80 PLUS Platinum en Cybenetics Platinum efficiëntieratings, die uitstekende energie-efficiëntie bieden. Het biedt ook 10 jaar garantie, waardoor u gemoedsrust heeft voor de lange termijn.

Al met al is de MSI MEG Ai1000P PCIe 5 & ATX 3.0 Gaming Power Supply een betrouwbare en efficiënte keuze voor high-end gaming systemen. Zijn sterke belastingsregeling, lage geluidsniveaus en uitgebreide beschermingsfuncties maken het een uitstekende optie. Of u nu een budget of high-end gaming PC bouwt, de MEG Ai1000P levert prestaties en toekomstbestendigheid.

Verkrijgbaar bij:

2. GIGABYTE GP-UD1000GM PG5 1000W

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen GIGABYTE GP-UD1000GM PG5 1000W

 • list plusInnovatieve 12+4 pin PCIe-connector zorgt voor toekomstige compatibiliteit met krachtige GPU's.
 • list plusHoge efficiëntie en 80 PLUS Gold-certificering.
 • list plusModulaire kabels voor eenvoudig kabelbeheer.

Nadelen GIGABYTE GP-UD1000GM PG5 1000W

 • list plusInclusie van onnodige FDD-connector.
 • list plusPotentieel risico op gesmolten kabels of connectors bij het pushen van EPS-connectoren tot hun grenzen.
 • list plusConcurrentie van andere gerenommeerde PSU-fabrikanten op het gebied van algemene prestaties en functies.

Beoordeling

8.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.67
Functionaliteit
9.17
Gebruiksgemak
8.53
De Gigabyte UD1000GM PG5 is een baanbrekende voedingseenheid (PSU) die zich onderscheidt als de eerste op de markt met een 12+4 pins PCIe-connector. Deze connector is momenteel vereist voor de Nvidia RTX 3090Ti grafische kaart, maar de toekomstige compatibiliteit met aankomende GPU's maakt het een vooruitstrevende keuze. Volgens Tom's Hardware zullen "toekomstige GPU's waarschijnlijk ook meer pinnen vereisen om hogere vermogensniveaus te leveren", waardoor deze PSU een solide investering is voor gamingliefhebbers en power users.

Een opmerkelijke eigenschap van de UD1000GM PG5 is de dubbelzijdige PCB en MEIC als fabrikant (OEM), wat zorgt voor kwaliteitscomponenten en betrouwbare prestaties. De PSU bevat ook verschillende beschermingsfuncties zoals transiënte filters, inschakelstroombeveiliging, brugschakelaars en meer, wat zorgt voor stabiele en veilige stroomlevering.

Wat specificaties betreft, biedt de UD1000GM PG5 een vermogen van 1000W, modulaire kabels voor eenvoudig kabelbeheer en een 80 PLUS Gold-efficiëntieclassificatie. Hij wordt ook geleverd met een garantie van 10 jaar, wat gemoedsrust biedt voor langdurig gebruik.

De review van TechPowerUp benadrukt de Cybenetics Platinum-certificering van de PSU, wat wijst op de uitzonderlijke efficiëntie en prestaties. De 120mm rifle bearing ventilator en ondersteuning voor semi-passieve werking dragen bij aan efficiënte koeling en stille werking. De compacte afmetingen van de PSU, 150 x 85 x 140mm, maken hem geschikt voor verschillende PC-builds.

Het is echter belangrijk om enkele mogelijke beperkingen op te merken. Tom's Hardware wijst erop dat de UD1000GM PG5's inclusie van een FDD-connector overbodig is en stelt dat een 4-pins Molex-connector handiger zou zijn geweest. Daarnaast heeft de PSU twee EPS-connectoren op dezelfde kabel, wat kan leiden tot gesmolten kabels of connectoren wanneer ze tot hun grenzen worden geduwd. Deze overwegingen moeten in aanmerking worden genomen bij het plannen van de voeding voor systemen met een hoog vermogen.

Wat betreft de marktpositie onderscheidt de Gigabyte UD1000GM PG5 zich van concurrenten door als eerste PSU de 12+4 pins PCIe-connector aan te bieden. Dit maakt het een ideale keuze voor gebruikers die hun systemen toekomstbestendig willen maken en compatibiliteit willen garanderen met aankomende GPU's met hoog vermogen. Het staat echter wel tegenover concurrentie van andere gerenommeerde PSU-fabrikanten wat betreft algehele prestaties en functies.

Al met al maakt de Gigabyte UD1000GM PG5 1000W PSU indruk met zijn innovatieve 12+4 pins PCIe-connector, hoge efficiëntie, modulaire kabels en betrouwbare prestaties. Het vooruitstrevende ontwerp en de grondige componentanalyse maken het een sterke concurrent voor systemen met een hoog vermogen. Hoewel het enkele kleine beperkingen heeft, zetten de unieke functies en solide prestaties het in een gunstige positie op de markt. Zoals TechPowerUp zegt: "Gigabyte heeft goed werk geleverd met de UD1000GM PG5."

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

3. Topprestaties boven 1500W: Corsair AXi Series, AX1600i

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Corsair AXi Series, AX1600i

 • list plusLevert uitzonderlijke vermogensuitvoer en efficiëntie
 • list plusMaakt gebruik van galliumnitride-transistoren voor superieure efficiëntie
 • list plusGeavanceerde bewakings- en regelfuncties

Nadelen Corsair AXi Series, AX1600i

 • list plusOntbreekt een 12+4 pins PCIe-connector

Beoordeling

7.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.85
Functionaliteit
7.52
Gebruiksgemak
8.44
De Corsair AX1600i PC voeding is een krachtige voeding die uitzonderlijke prestaties en efficiency levert. Met een vermogen van 1600W en een 80 PLUS Titanium classificatie is deze voeding ontworpen om te voldoen aan de eisen van PC-enthousiastelingen en extreme systeembouwers. Het bevat hoogwaardige componenten, waaronder Japanse elektrolytische condensatoren, voor stabiele voltages en minimale ruis.

Een van de opvallende kenmerken van de AX1600i is het gebruik van gallium nitride transistors, die superieure efficiency en vermogensdichtheid bieden in een compact formaat. Zoals PC Gamer opmerkt, zorgen deze GaN transistors voor een efficiëntie tot wel 99%, waardoor de AX1600i een van de meest efficiënte voedingen op de markt is. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger, de AX1500i.

De AX1600i biedt ook geavanceerde monitoring- en controlefuncties via de CORSAIR iCUE software. Gebruikers kunnen in realtime de voltages en prestaties monitoren en de RGB-verlichting in het hele systeem synchroniseren. De CORSAIR LINK software, zoals vermeld in de Amazon review, maakt het mogelijk om vermogensinstellingen aan te passen, de ventilatorsnelheid te regelen en te schakelen tussen enkele en meervoudige overspanningsbeveiliging (OCP).

Wat betreft geluidsniveaus, beschikt de AX1600i over een gepatenteerde FDB-koelventilator die stil werkt, en zelfs een zero RPM ventilator-modus heeft voor bijna geruisloze prestaties bij lagere belastingen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor gebruikers die een stille computerervaring belangrijk vinden.

Het volledig modulaire ontwerp van de voeding zorgt voor eenvoudige installatie en kabelbeheer, zoals vermeld op zowel de Corsair website als in de Amazon review. Het wordt ook geleverd met aanpasbare magnetische zijlabels, zodat gebruikers hun voeding kunnen personaliseren.

Ondanks zijn indrukwekkende kenmerken heeft de AX1600i enkele beperkingen. Zoals opgemerkt in de Tom's Hardware review, ontbreekt het aan een 12+4 pin PCIe-connector, wat voor sommige extreme systeembouwers mogelijk onhandig kan zijn. Dit is echter een klein nadeel gezien de algehele prestaties en betrouwbaarheid van de voeding.

Al met al is de Corsair AX1600i PC voeding een eersteklas product dat uitzonderlijke prestaties en efficiency biedt boven de 1500W. Met zijn geavanceerde functies, waaronder gallium nitride transistors, uitgebreide monitoringmogelijkheden en stille werking, springt het eruit op de markt. Ondanks enkele kleine beperkingen is de AX1600i een ideale keuze voor ambitieuze PC builds en enthousiastelingen die op zoek zijn naar een krachtige voeding.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

4. ROG Thor 1000W Platinum II

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen ROG Thor 1000W Platinum II

 • list plusGeavanceerd koelsysteem met ROG heatsinks en PWM-gestuurde ventilator
 • list plusIndrukwekkende prestaties met Lambda A++ en 80 Plus Platinum certificeringen
 • list plusReal-time monitoring van stroomverbruik en aanpasbare verlichtingseffecten

Nadelen ROG Thor 1000W Platinum II

 • list plusGeen klantbeoordelingen beschikbaar op populaire platforms

Beoordeling

7.1 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.08
Functionaliteit
7.05
Gebruiksgemak
7.23
De ROG Thor 1000W Platinum II EVA Edition is een voedingseenheid die de expertise van Republic of Gamers (ROG) en EVANGELION combineert. Deze samenwerking heeft geleid tot een PSU met een EVA-geïnspireerd ontwerp dat opvalt qua esthetiek. Maar het gaat niet alleen om het uiterlijk, want deze voeding biedt indrukwekkende prestaties en functies die het een topkeuze maken voor gaming-pc's.

Een van de opvallende kenmerken van de ROG Thor 1000W Platinum II EVA Edition is het geavanceerde koelsysteem. Het maakt gebruik van ROG heatsinks met 2x meer volume dan traditionele ontwerpen, waardoor lagere temperaturen en verminderde geluidsniveaus worden gegarandeerd. Volgens beoordelingen werkt deze PSU stil, wat zorgt voor een meer meeslepende game-ervaring. De 135mm Axial-tech ventilator met PWM-regeling verbetert verder de koel-efficiëntie en handhaaft lage geluidsniveaus.

Wat prestaties betreft, heeft de ROG Thor 1000W Platinum II EVA Edition positieve feedback ontvangen. Het pronkt met een Lambda A++ Certificering voor een laag geluidsniveau, wat de krachtige maar geruisloze werking bevestigt. Het heeft ook een 80 Plus Platinum Certificering behaald, dankzij het gebruik van hoogwaardige componenten zoals low-ESR condensatoren en 100% Japanse condensatoren. Dit zorgt voor stabiele voltages en efficiënte stroomlevering.

De toevoeging van een OLED-display maakt realtime monitoring van het stroomverbruik mogelijk, waardoor gebruikers waardevolle informatie krijgen over de prestaties van hun systeem. Bovendien maakt Aura Sync-compatibiliteit aanpasbare verlichtingseffecten mogelijk, wat een persoonlijk tintje toevoegt aan de algehele gaming-setup.

Recensenten hebben het ontwerp, de prestaties en de kwaliteit van de ROG Thor 1000W Platinum II EVA Edition geprezen. Het heeft meerdere prijzen ontvangen, waaronder Top Product en Editor's Favorite. De PSU is erkend als de keuze van de enthousiasteling en de keuze van de redacteur, waarbij de stabiele prestaties onder volledige belastingen en geruisloze werking bij lagere PSU-belastingen worden benadrukt. Video-recensies tonen ook de mogelijkheden en prestaties ervan in gaming-setup.

In vergelijking met zijn tegenhangers op de markt valt de ROG Thor 1000W Platinum II EVA Edition op door zijn unieke ontwerp, geavanceerde koelsysteem en uitgebreide monitoringfuncties. De samenwerking met EVANGELION voegt een onderscheidende esthetische aantrekkingskracht toe die het onderscheidt van andere voedingseenheden.

Hoewel er momenteel geen klantbeoordelingen beschikbaar zijn op platforms zoals Amazon en Newegg, suggereren de positieve feedback van mediakanalen en de reputatie van het ROG-merk dat deze voeding betrouwbaar en van hoge kwaliteit is.

Samengevat is de ROG Thor 1000W Platinum II EVA Edition een voedingseenheid van topklasse die gamers en pc-enthousiastelingen aanspreekt. Het uitzonderlijke koelsysteem, geavanceerde functies en indrukwekkende prestaties maken het een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een hoogwaardige PSU. Met zijn unieke ontwerp en samenwerking met EVANGELION voegt het een vleugje stijl toe aan elke gaming-setup.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Succes en hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

Bestenu

Wow! Je bent tot het eind van deze koopgids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van PC Voedingen. Er zijn namelijk 505 verschillende te bestellen ...

Bedankt voor het lezen!