Stof zien we liever niet, maar waar komt het eigenlijk vandaan? Lees het hier!
Laatste update:03 december, 2021
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
In elk huishouden is wel stof te vinden. Ook als je de boel nét hebt schoongemaakt, zie je soms direct al stofwolkjes op de meubels neerdwarrelen.
Balen, want een stoffig huis is niet zo fris. En al helemaal vervelend voor de vele mensen die allergisch voor stof zijn. Maar wat is stof nu eigenlijk precies en waar komt stof vandaan? En waarom is het zo moeilijk om er vanaf te komen?
Lees hier het antwoord op al je stof-gerelateerde vragen.
Stof bestaat in wezen uit een heleboel minuscule deeltjes. Je ziet stof dan ook pas als het op een hoopje ligt, anders is het te klein om waar te nemen.
Het zijn vuiltjes die veelal van je kleding afkomstig zijn, zoals vezels, of van je huid, zoals huidschilfers. Ook kan stof bestaan uit haren van huisdieren, voedselafval en dode insecten.
Verrassend is dat ook koken een grote veroorzaker van stof is. Na het bereiden van een warme maaltijd, zijn er meer dan 20 keer zoveel stofdeeltjes in de lucht dan daarvoor.
Deze deeltjes zweven door de rest van het huis, plakken soms aan elkaar vast en zullen uiteindelijk een stofwolk vormen.
Interessant is dat stof letterlijk uit allerlei dingen, te allen tijden kan ontstaan. Dat geldt niet alleen voor binnen je eigen huis, maar ook voor buiten. Je kunt daarom twee soorten stof onderscheiden: buitenstof en binnenstof.
Buitenstof bestaat bijvoorbeeld uit zand, roet, zeezout, pollen, maar kan ook uit ruimtestof bestaan. Huisstof is een andere benaming voor binnenstof en bestaat dus vooral uit huidschilfers, vezels en restjes van dode insecten.
Het is absoluut onmogelijk om je huis volledig van stof te ontdoen. Je kunt echter wel een aantal maatregelen nemen om zo min mogelijk stof aan te trekken:
Regelmatig de stofzuiger pakken is essentieel om stof het huis uit te krijgen. Wij hebben de beste stofzuigers op een rijtje gezet.
Veel mensen krijgen een allergische reactie op huisstofmijt. Klachten bestaan onder andere uit niezen, snotteren, jeukende ogen/neus, benauwdheid, ophoesten van slijm of een piepende ademhaling.
De huisstofmijt een piepklein dier dat in huisstof leeft en huidschilfers van dieren en mensen opeet. Het beestje is zó klein, dat je het met het blote oog niet kunt zien.
De mijt leeft bijvoorbeeld in gordijnen, kussens, matrassen, tapijten en op (beschimmelde) muren. Hoewel het wellicht een vervelende gedachte is dat de huisstofmijt in je huis leeft, is dit heel normaal. Hoe schoon je huis ook is, het beestje is in elk huishouden te vinden. Toch geven we je hier wat tips hoe je zoveel mogelijk van huisstof(mijt) af kunt komen:
Beddengoed kan sterk variëren in het soort stof. Wij hebben de ultieme gids geschreven over het wassen van verschillende stoffen.
Het antwoord hierop is helaas nee. Al het stof uit je huis verwijderen is simpelweg onmogelijk. Wel kun je, door regelmatig schoon te maken, de meeste stofdeeltjes weghalen.
Het is belangrijk dat je dit doet, want het inhaleren van stof schijnt schadelijke effecten op het menselijk lichaam te hebben. Zo kan het inhaleren van (te veel) stofdeeltjes astma of bronchitis veroorzaken, dan wel versterken.
Over de auteur
Rafael is een Brabantse timmerman en meubelmaker met een passie voor klussen. Zijn enthousiasme en gedrevenheid zijn altijd merkbaar in zijn werk, of het nu gaat om het ontwerpen van meubels op maat, het schrijven van blogs over klusprojecten of het delen van handige tips en trucs om klussen efficiënter te maken. Naast zijn werkzaamheden als timmerman en meubelmaker, is Rafael in zijn vrije tijd vaak te vinden in zijn garage, waar hij aan oude auto's en motoren sleutelt.