Bestenu

Waar Komt Stof Eigenlijk Vandaan?

Stof zien we liever niet, maar waar komt het eigenlijk vandaan? Lees het hier!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Waar Komt Stof Eigenlijk Vandaan?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

In elk huishouden is wel stof te vinden. Ook als je de boel nét hebt schoongemaakt, zie je soms direct al stofwolkjes op de meubels neerdwarrelen. 

Balen, want een stoffig huis is niet zo fris. En al helemaal vervelend voor de vele mensen die allergisch voor stof zijn. Maar wat is stof nu eigenlijk precies en waar komt stof vandaan? En waarom is het zo moeilijk om er vanaf te komen? 

Lees hier het antwoord op al je stof-gerelateerde vragen.

Wat is stof?

Stof bestaat in wezen uit een heleboel minuscule deeltjes. Je ziet stof dan ook pas als het op een hoopje ligt, anders is het te klein om waar te nemen. 

Het zijn vuiltjes die veelal van je kleding afkomstig zijn, zoals vezels, of van je huid, zoals huidschilfers. Ook kan stof bestaan uit haren van huisdieren, voedselafval en dode insecten.

Verrassend is dat ook koken een grote veroorzaker van stof is. Na het bereiden van een warme maaltijd, zijn er meer dan 20 keer zoveel stofdeeltjes in de lucht dan daarvoor. 

Deze deeltjes zweven door de rest van het huis, plakken soms aan elkaar vast en zullen uiteindelijk een stofwolk vormen.

Waar komt stof vandaan?

Interessant is dat stof letterlijk uit allerlei dingen, te allen tijden kan ontstaan. Dat geldt niet alleen voor binnen je eigen huis, maar ook voor buiten. Je kunt daarom twee soorten stof onderscheiden: buitenstof en binnenstof. 

Buitenstof bestaat bijvoorbeeld uit zand, roet, zeezout, pollen, maar kan ook uit ruimtestof bestaan. Huisstof is een andere benaming voor binnenstof en bestaat dus vooral uit huidschilfers, vezels en restjes van dode insecten.

Oorzaak veel stof in huis

Het is absoluut onmogelijk om je huis volledig van stof te ontdoen. Je kunt echter wel een aantal maatregelen nemen om zo min mogelijk stof aan te trekken:

  • Alle beeldjes, fotolijsten, boeken en andere snuisterijen op de vensterbank verzamelen erg gemakkelijk veel stof. Probeer daarom zo min mogelijk decoratie in je huis te hebben. Bijkomend voordeel: dit maakt het schoonmaken en schoonhouden van je huis een stuk simpeler.
  • Ook kun je papier, bijvoorbeeld kranten en boeken, beter zoveel mogelijk opbergen. Papier is namelijk ook een grote stofverzamelaar en verspreidt deze vuiltjes ook nog eens gemakkelijk in de lucht.
  • Hoewel het hebben van huisdieren natuurlijk ontzettend leuk is, vormen deze beestjes een grote bron van stof. De rondslingerende haren van je geliefde hond of kat trekken een hoop stof aan. Het is daarom belangrijk dat je je huisdieren regelmatig kamt, zodat je huidschilfers én haar goed kunt verwijderen.

Huis stofvrij maken? Hanteer deze 5 tips:

  1. Pak regelmatig de stofdoek en de stofzuiger erbij.
  2. Zet ramen (en deuren) open als je gaat stofzuigen, zodat er een goede ventilatie in het huis ontstaat. Laat het huis minimaal 2 keer per dag, voor ongeveer tien minuten per keer, doorwaaien.
  3. Schaf een kruimeldief aan voor de lastig bereikbare plekken in huis.
  4. Neem oppervlaktes af met een natte (vezel)doek. Nadat je alles met een natte doek hebt afgenomen, kun je er direct met een droge doek langs gaan. Hierdoor neem je weer extra stof en vocht mee.
  5. Check de roosters in je huis. Elk huis heeft een aantal roosters, zoals een afzuigkap in de badkamer of toilet. Dit zijn echte verzamelplekken voor stof, die men vaak vergeet tijdens het schoonmaken.

Regelmatig de stofzuiger pakken is essentieel om stof het huis uit te krijgen. Wij hebben de beste stofzuigers op een rijtje gezet.

Wat is huisstofmijt allergie?

Veel mensen krijgen een allergische reactie op huisstofmijt. Klachten bestaan onder andere uit niezen, snotteren, jeukende ogen/neus, benauwdheid, ophoesten van slijm of een piepende ademhaling. 

De huisstofmijt een piepklein dier dat in huisstof leeft en huidschilfers van dieren en mensen opeet. Het beestje is zó klein, dat je het met het blote oog niet kunt zien.

De mijt leeft bijvoorbeeld in gordijnen, kussens, matrassen, tapijten en op (beschimmelde) muren. Hoewel het wellicht een vervelende gedachte is dat de huisstofmijt in je huis leeft, is dit heel normaal. Hoe schoon je huis ook is, het beestje is in elk huishouden te vinden. Toch geven we je hier wat tips hoe je zoveel mogelijk van huisstof(mijt) af kunt komen:

  1. Hang de was buiten op om te drogen
  2. Maak je bed niet op, maar laat het dekbed opengeslagen
  3. Was al je beddengoed, ook eventuele knuffels op het bed, eens in de twee weken een uur lang op 60 graden
  4. Sla minimaal twee keer per dag de ramen in je huis open.

Beddengoed kan sterk variëren in het soort stof. Wij hebben de ultieme gids geschreven over het wassen van verschillende stoffen.

Kun je huisstofvrij door het leven?

Het antwoord hierop is helaas nee. Al het stof uit je huis verwijderen is simpelweg onmogelijk. Wel kun je, door regelmatig schoon te maken, de meeste stofdeeltjes weghalen. 

Het is belangrijk dat je dit doet, want het inhaleren van stof schijnt schadelijke effecten op het menselijk lichaam te hebben. Zo kan het inhaleren van (te veel) stofdeeltjes astma of bronchitis veroorzaken, dan wel versterken.