Bestenu

De Ultieme Gids voor het Wassen van verschillende Stoffen

Nooit meer verkleurde of gekrompen kleding? Lees hier hoe je verschillende stoffen wast!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
De Ultieme Gids voor het Wassen van verschillende Stoffen

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Als je ooit het slachtoffer bent geworden van het verpesten van je kleren of zachte materialen door alles in de was te gooien en te hopen op het beste, dan wil je dit artikel lezen. 

We weten dat het niet het spannendste is om te begrijpen hoe je elke stof precies moet wassen, schoonmaken en verzorgen, maar het is de moeite waard om dit te weten. 

Zoals altijd staan we klaar om je te helpen met onze complete gids voor het schoonmaken van verschillende stoffen. We nemen je alfabetisch mee door de meest voorkomende stoffen, van katoen tot wol, zodat je je stoffen op de juiste manier kunt verzorgen.

Ten eerste is het de moeite waard om te vermelden dat je ook het etiket moet controleren voor het wassen, in ieder geval zullen ze je vertellen op welke temperatuur je je stoffen moet wassen.

Katoen

Als 's werelds favoriete natuurlijke vezel, komt je waarschijnlijk veel katoen tegen. Van lakens tot V-hals T-shirts, het is de standaarddrager van veel kleding en huishoudelijke benodigdheden. 

Dankzij de lage kosten, het gemak van productie en de duurzaamheid, is het geen verrassing dat het zo gewoon is over de hele wereld. Over het algemeen zijn katoenen artikelen in de machine wasbaar en droogbaar. 

Om je katoen goed te verzorgen, moet je de juiste watertemperatuur afstemmen op de kleur. Als algemene vuistregel geldt dat je wit katoen in warm water en gekleurd katoen in warm of koud water kunt wassen. 

Als het gaat om het drogen, zorg er dan voor dat je spullen niet te veel droogt, want katoen kan gevoelig zijn voor krimpen.

Denim

Het zal je misschien verbazen te lezen dat denim vaak gemaakt is van katoen of een mengsel van katoen met extra vezels. Bij denim zoals jeans en spijkerjassen is het niet nodig om ze na elk gebruik te wassen. 

De meeste denim kan gewassen worden op een koude wasbeurt in de machine. Veel mensen houden er echter niet van om hun jeans te wassen, sommige mensen gaan zelfs zes maanden lang zonder ze te wassen. 

Als je de denim in je favoriete vintage jeans wilt behouden, kun je ze invriezen om ze te ontdoen van alle geuren en hun vorm te behouden.

Leer

Als je leren jasje al jaren gewassen is, veroordelen we je niet. Laten we eerlijk zijn, ze zijn niet bepaald gemakkelijk te wassen, en je wilt zeker niet dat je leer in een wasmachine gooit. 

Voor een goede verzorging van het leer is het belangrijk dat je het af en toe goed poetst met een zachte borstel. Leer kan gevoelig zijn voor uitdroging en vuil, dus een zachte borstel en een veeg het af met warm water wanneer dat nodig is, dat is een goede manier om het schoon te houden. 

Als je een diepere reiniging van uw leer nodig hebt, kun je het beste aan een professional overlaten om blijvende schade te voorkomen.

Linnen

Linnen is een materiaal dat bijzonder goed is in de zomer dankzij het lichte karakter en het ademend vermogen. Hoewel sommige etiketten op uw linnengoed soms alleen een stomerij eisen, kan veel linnengoed thuis gewassen worden, mits dit met zorg gebeurt. 

Als je linnengoed wast, zorg er dan voor dat je je machine niet overvol is en gebruik een koude wasbeurt. Om je linnengoed kreukvrij te houden, moet je het kledingstuk binnenstebuiten keren en een warm strijkijzer gebruiken op een stoominstelling voor het beste resultaat.

Wol

Als een van de meest duurzame stoffen die worden aangeboden, is wol een van de belangrijkste stoffen ter wereld. Wol is een prachtig materiaal voor zowel truien, sokken als grote dekens. 

Net als bij denim is het niet nodig om wollen kleding na elk gebruik te wassen. Wanneer het tijd is om een wolwasbeurt te doen, moet je een zachte of wollen wasbeurt gebruiken op je wasmachine als je die hebt. 

Zorg ervoor dat je een zacht wasmiddel gebruikt, of je nu in de machine of met de hand wast, en zorg ervoor dat je de kleding goed luchten voordat je ze wegzet.

Nylon

Nylon is gemaakt van een van de meest voorkomende kunststoffen ter wereld en is een synthetisch materiaal op basis van kunststof. Als je ondergoed niet van katoen is, zal het meer dan waarschijnlijk nylon zijn. 

Net als bij de meeste synthetische stoffen is de verzorging van nylon relatief eenvoudig. Deze robuuste stof is machinewasbaar in warm of koud water. Zodra je ze gewassen hebt, droog je ze gewoon op een laag vuur of hang je ze aan de lijn om kreukvorming te voorkomen.

Polyester

Net als nylon is polyester een synthetische stof, vaak afkomstig van gerecyclede plastic flessen. Hoewel het misschien niet zo duurzaam is als nylon, is het toch sterk genoeg om in je machine te worden gewassen. Kiezen voor een warm wasprogramma is het beste. 

Voor het drogen moet je indien mogelijk een lage warmte-instelling gebruiken of je kledingstukken aan de lijn ophangen om ze te drogen.

Mocht je polyester willen drogen, bekijk dan hier de Beste Wasdrogers.

Zijde

Zijde is een van de meest luxueuze stoffen die worden aangeboden, en terecht. Er zijn maar weinig stoffen die kunnen tippen aan de vezel die is afgeleid van zijderupscocons, waardoor je zijde de nodige zorg en aandacht moet geven die het verdient. 

Als het etiket op je zijden kledingstuk of zacht binnenwerk alleen een stomerij aangeeft, moet je luisteren. Als je zijden kledingstuk een donkere kleur heeft, kun je het misschien thuis met de hand wassen met een zacht wasmiddel voordat je het aan de lucht droogt. 

Bij felgekleurde artikelen is het echter het beste om het aan de professionals over te laten!

Gore-Tex

Voor het beste resultaat bij het wassen van uw Gore-Tex-kleding wordt een eenvoudige thuiswas met een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel op lage temperatuur aanbevolen. 

Je kunt het drogen op een warme, zachte manier of op de lijn voor het strijken op een warme omgeving zonder stoom, zorg ervoor dat je een doek tussen het kledingstuk en je strijkijzer plaatst. Gore-tex raadt sterk af om je kledingstukken chemisch te reinigen en te bleken.

Conclusie

Nu je weet dat elke stof een andere manier nodig om het te wassen, kun je met mijn tips hopelijk uit de voeten! Het begint bij een goede wasmachine. Bekijk hier de Beste Wasmachines en hun scores. Bedankt voor het lezen!