Bestenu

Je Vloerkleed Schoonmaken met 10 Tips

Een vloerkleed is een fraaie toevoeging aan welke kamer dan ook, maar soms vergeten we dat we dat kleed ook schoon moeten houden. Dat stopt helaas niet bij een enkele stofzuigbeurt – na een poosje moet er zwaarder geschut aan te pas komen!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Je Vloerkleed Schoonmaken met 10 Tips

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een vloerkleed maakt je huiskamer af! Het voegt sfeer toe en voorkomt koude voeten. De meeste kleden zijn lekker zacht en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

Een vloerkleed is helaas ook de ideale verzamelplaats voor vuil. Lees hieronder hoe een vloerkleed schoonmaken in zijn werk gaat, en hoe je het schoon houdt! Elke vloer maak je op een andere manier schoon! ⤵️

  1. Schoenen uitdoen

Dit ligt voor de hand, maar toch denk je er misschien niet altijd aan: doe altijd je schoenen uit binnen – niet alleen als je vloerbedekking of een vloerkleed hebt, maar ook als je houten vloeren hebt.

Je draagt je schoenen buiten en neemt allerlei viezigheid naar binnen. Deze viezigheid zie je niet altijd. Denk aan honden die hun behoeften doen, waar je doorheen loopt. 

Dit maak je misschien schoon, maar er kunnen resten achterblijven. Afijn – je begrijpt wat ik bedoel. Voor je het weet heb je een hele familie van ongewenste bezoekers in je vloerkleed.

  1. Stofzuigen

Een goede stofzuiger is onmisbaar als je een vloerkleed hebt. Zand, kruimels en ander fijn vuil worden probleemloos opgezogen door een stofzuiger. 

Een goede stofzuiger wordt met allerlei handige accessoires geleverd. Gebruik de kleine platte borstel om je vloerkleed mee te reinigen; zo krijg je je vloerkleed weer goed schoon.

Heb je een steelstofzuiger, dan is het al helemaal eenvoudig om je vloerkleed schoon te houden. Deze zijn in de meeste gevallen draadloos, waardoor je ze snel erbij pakt. Hetzelfde geldt voor een goede kruimeldief, al zijn deze minder krachtig dan een steelstofzuiger.

  1. Borstelen

Wil je je vloerkleed schoonmaken en je wilt hiervoor geen apparaten gebruiken? Maak dan een mix van 50% warm water en 50% azijn en borstel dit in het kleed. 

Gebruik hiervoor een zachte borstel. Als het kan, laat je je vloerkleed in het zonnetje drogen. Wist je dat je ook de was kunt doen met azijn?

  1. Uitkloppen

Gebruik een ouderwetse mattenklopper. Je zult verbaasd zijn door de hoeveelheid stof en vuil die uit je kleed komt. Vanzelfsprekend klop je je vloerkleed uit in de tuin en zorg je ervoor dat je met de windrichting mee staat. 🌬️ Hierna pak je de stofzuiger en zuig je je vloerkleed grondig schoon.

  1. Stoomreiniger

Een goede stoomreiniger is niet alleen handig om je badkamer en je harde vloeren mee te reinigen, met de juiste hulpstukken reinig je er ook je vloerkleed mee. Door het hete stoom leggen alle bacteriën en andere microben het loodje. Stofzuig altijd eerst grondig voordat je de stoomreiniger gebruikt.

idea

Heb je een vloerkleed van natuurvezels zoals bijvoorbeeld een wollen vloerkleed, gebruik dan geen stoomreiniger. Natuurvezels zijn niet altijd bestand tegen hitte, waardoor je je tapijt met een stoomreiniger onherstelbaar kunt beschadigen.

  1. Tapijtreiniger huren

Bij de grotere doe-het-zelfwinkel huur je voor relatief weinig geld een tapijtreiniger. Dit is een groot apparaat dat niet alleen stofzuigt, maar ook je vloerkleed schoonmaakt door deze met water en reinigingsmiddel te reinigen en het vieze water direct weer op te zuigen.

Als het hele vloerkleed schoon is, zuig je het kleed weer droog met hetzelfde apparaat. Een tapijtreiniger is ideaal om eens per jaar te gebruiken om zo je kleed een échte opfrisbeurt te geven. Deze apparaten zijn meestal ook geschikt voor een hoogpolig vloerkleed.

  1. Naar de stomerij

Is je vloerkleed niet te groot, dan breng je deze naar de stomerij. Dit is vooral ideaal als je vloerkleed is gemaakt van natuurvezels. Deze wordt vervolgens chemisch gereinigd, en niet met heet stoom zoals de naam doet vermoeden. 

Houd er wel rekening mee dat er een flink prijskaartje hangt aan chemisch reinigen bij de stomerij.

  1. Bij vlekken: zuiveringszout

Baking soda of zuiveringszout is echt een alleskunner. Je maakt er niet alleen je inbouwoven mee schoon, maar ook je gasfornuis, je douchecabine en je verwijdert er ook vlekken mee uit je vloerkleed. 

Strooi wat zuiveringszout op de vlek en borstel het, zodat het goed de vlek intrekt. Afhankelijk van de soort vlek, laat je dit zo lang mogelijk zitten, zoals een hele nacht.

De volgende ochtend stofzuig je al het poeder weer op en hopelijk is je vlek verdwenen. Zit je vlek er nog? Meng dan wat baking soda met water, totdat het een pasta is. Wrijf dit in de vlek en laat dit wederom weken. De volgende ochtend is je vlek weg. 

Het voordeel van baking soda is dat het ook geurtjes neutraliseert! Deze werkwijze van je vloerkleed reinigen is bovendien milieuvriendelijk.

  1. Bij vlekken: babydoekjes

Als je vlekken op je vloerkleed hebt, is de kans groot dat je kinderen hebt. Dat betekent dat je vaak ook babydoekjes in huis hebt. Deze zijn erg handig als eerste hulp bij knoei-ongelukken.

Zie je een vlek in je vloerkleed, pak dan snel een babydoekje en haal het meeste van de boosdoener weg. Denk aan gemorst sap, een ijsje of een platgetrapte aardbei. Wrijf de vlek er niet in, maar dep

Als het meeste weg is, ga je aan de slag met bijvoorbeeld baking soda. Geen babydoekjes? Een vochtige doek doet meestal ook wonderen, vooral met een druppeltje afwasmiddel.

  1. Bij vlekken: zout gebruiken

Bij vlekken veroorzaakt door gekleurd eten of drinken, zoals bijvoorbeeld rode wijn, gebruik je zout. Eerst dep je het meeste van de wijn weg met een droge doek en vervolgens strooi je zout op de vlek. 

De rode kleur wordt opgenomen door het zout en je vlek wordt langzaam minder zichtbaar. Vervolgens stofzuig je het zout op en herhaal je het proces indien nodig.

Conclusie

Hoe je ook hebt besloten je vloerkleed te reinigen, ik hoop dat je niet te moe bent en dat je weer met volle teugen kunt genieten van je schone, zachte en gereinigde vloerkleed. Bedankt voor het lezen, en houd vooral je vloerkleed schoon nu het eenmaal schoon is!