Bestenu

Wassen met Azijn: Alle Tips op een Rij!

Milieuvriendelijk en goedkoop. Lees hier alles over wassen met azijn!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Wassen met Azijn: Alle Tips op een Rij!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Ben jij op zoek naar een andere manier waarop jij vlekken kunt verwijderen, schoon kunt maken en wat beter is voor het milieu? Dan is wassen met azijn iets voor jou!

Wist je dat veel wasmiddelen helemaal niet zo gunstig zijn voor het milieu? Een natuurlijk alternatief zou toch echt het beste zijn. Gelukkig hoef je hier helemaal niet lang naar te zoeken, want dat is er namelijk al! Grote kans zelfs dat je het al in huis hebt. 

Azijn is een echt wondermiddel als het gaat om vlek verwijderen en schoonmaken. Het is een handig product dat je werkelijk voor al jouw klusjes kunt gebruiken.

In dit artikel lees je hoe je kunt wassen met azijn.

Een natuurlijk alternatief

Iedereen wil vandaag de dag het milieu een handje helpen. Stop daarom met het kopen van wasmiddelen die helemaal niet goed zijn voor het milieu. 

De chemicaliën in wasmiddelen worden gewoon doorgespoeld naar het riool, waar het uiteindelijk weer gefilterd moet worden voor drinkwater. 

Het is een vreemd idee dat jouw drinkwater uit de kraan eerst vol zat met chemicaliën van het wasmiddel. Wil jij dit proces tegengaan? Kies er dan voor om te wassen met azijn. Azijn is een perfect natuurlijk alternatief om de was mee te doen.

Vlekverwijderaar

Wil jij wat geld besparen? Dat kan al snel door niet te vallen voor de slimme verkooptrucjes en reclames van dure vlekverwijderaars. Je kunt namelijk met zoiets simpels en voordelig als azijn de ergste vlekken uit jouw kleding halen.

Info

Wist je dat in veel dure vlekverwijderaars gewoon azijn in verwerkt is? Bespaar jezelf het geld en gebruik voortaan azijn om vervelende vlekken te verwijderen.

Je kunt simpelweg een bak met lauwwarm water vullen, een flinke scheut azijn toevoegen en het kledingstuk met vlek in laten weken. Ook kun je azijn plaatselijk aanbrengen. 

Let er wel op dat je hierna het kledingstuk goed uitspoelt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er kleurverschil in het kledingitem komt.

Azijn is perfect te gebruiken bij hevige vlekken door bijvoorbeeld een grasveld, eten, wijn of gele plekken door zweet. Haal jouw fles azijn uit de kast en was jouw kleding tot ze weer stralend zijn.

Azijn als wasverzachter

Ben je geen fan van de geur van azijn en wil je het liever niet als wasmiddel gebruiken? Gebruik het dan op z'n minst als wasverzachter. Azijn als wasverzachter heeft vele voordelen. 

Niet alleen is het een perfect natuurlijk alternatief en de goedkoopste optie, de werking ervan is ook perfect. Geniet van een stralende was die extra zacht aanvoelt.

Azijn zorgt ervoor dat de was extra schoon is en heeft ook een unieke werking waardoor de stoffen heerlijk zacht worden. Heb je bijvoorbeeld geen wasverzachter in huis? Gebruik van gewoon azijn! 

Doe dezelfde hoeveelheid als je normaal zou doen in het compartiment van de wasverzachter en geniet van een stralende was.

Azijn in de wasmachine

Wist je dat azijn in de wasmachine nog een geweldig voordeel heeft? Azijn zorgt er namelijk voor dat jouw kleding blijft stralen en voorkomt dat kleuren overlopen tijdens het wassen. Je kunt dus verschillende kleuren kleding in de was doen. 

Wanneer je er een scheutje azijn toevoegt aan deze was, hoef je niet bang te zijn dat jouw rode sokken en witte lakens een roze was als gevolg hebben.

Een schone wasmachine

Wassen met azijn wordt al eeuwenlang gedaan. Maar niet alleen jouw was mag genieten van een stralend en schoon resultaat. Ook jouw wasmachine kan af en toe wel een flinke schoonmaakbeurt gebruiken. En wat kun je daar het beste voor gebruiken? Inderdaad, weer azijn! 

Azijn is krachtig tegen kalk en ander vuil. Geef jouw wasmachine een spoelbeurt met water en een flinke hoeveelheid azijn. Zo is jouw wasmachine helemaal fris en kunnen er weer schone wasjes gedraaid worden. 

Heeft jouw machine een vreemd luchtje? Spoel de wasmachine dan eens door met water en azijn en de geurtjes zullen direct verdwijnen.

De geur

Een reden waarom veel mensen niet direct staan te springen om azijn te gebruiken bij het wassen, is omdat azijn een nogal penetrante geur heeft. Wil jij niet dat al jouw kleding en beddengoed naar azijn gaat ruiken? 

Voeg dan een paar druppel etherische olie toe aan jouw wasbeurt. Zo bepaal je zelf hoe jouw was ruikt. 

Tegenwoordig zijn er ook veel merken die azijn verkopen met een geurtje. Zo wordt de sterke geur van azijn ingeperkt en ruikt de was altijd fris.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe wasmachine? Wij hebben de beste wasmachines op een rijtje gezet.

Een snelle handwas

Moet jij snel een shirt of broek wassen, maar heb je geen tijd voor een wasprogramma van de wasmachine? Doe dan snel een handwas en gebruik azijn om alle vieze geurtjes en vlekken er zo snel mogelijk uit te krijgen. 

Je kunt een bak of wastafel met lauwwarm tot warm water vullen en hier een flinke scheut aan azijn aan toevoegen. Kneed het kledingstuk in het water en was deze tot alle vlekken en geurtjes eruit zijn. 

Spoel deze dan goed om en jouw shirt of broek is direct klaar om te drogen en weer te gebruiken.

Ben jij nog op zoek naar een goedkoop en effectief alternatief om mee te wassen? Dan hoef je waarschijnlijk helemaal niet lang te zoeken. De kans is groot dat jij dit product gewoon al in huis hebt. 

Was voortaan jouw was stralend schoon met azijn. De was is extra zacht, kleurverspreiding wordt vermeden en zelfs de ergste vlekken kun jij verwijderen met dit natuurlijke alternatief.

Naast het wassen van kleding met azijn, kan je er ook kalk mee verwijderen.