Wat is de beste Slimme thermostaat van 2024?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 01 maart, 2024

Het kopen van een goede Slimme thermostaat is een lastige opdracht. Wat is de beste Slimme thermostaat van 2024? Na het analyseren van 718 Slimme thermostaten kwam de Nest Learning Thermostat v.3 als beste uit onze Slimme thermostaat-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de Slimme thermostaten, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 Slimme thermostaten-experts en meer. Nieuwsgierig naar alternatieven, voor- en nadelen en een behulpzame Slimme thermostaat-koopgids? Blijf dan vooral lezen!

De top 10 beste Slimme thermostaten

1Score: 9.9
Nest Learning Thermostat v.3
Nest Learning Thermostat v.3
Google Nest
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.7
Amazon Smart Thermostat
Amazon Smart Thermostat
Amazon
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.6
Ecobee Smart Thermostat Enhanced (2022)
Ecobee Smart Thermostat Enhanced (2022)
Ecobee
Ga naar laagste prijs
4Score: 9.5
Ecobee 3 Lite Smart Thermostat
Ecobee 3 Lite Smart Thermostat
Ecobee
Ga naar laagste prijs
5Score: 9.4
Google Nest Learning Thermostat Slimme
Google Nest Learning Thermostat Slimme
Google
Ga naar laagste prijs
6Score: 9.3
Wyze Thermostat
Wyze Thermostat
Wyze
Ga naar laagste prijs
7Score: 9.1
Honeywell Home T9 Smart Thermostat
Superieur voor opstellingen met meerdere kamers
Honeywell Home T9 Smart Thermostat
Honeywell Home
Ga naar laagste prijs
8Score: 8.9
Honeywell Lyric T6/T6R
Honeywell Lyric T6/T6R
Honeywell
Ga naar laagste prijs
9Score: 8.9
Nest Thermostat E
Nest Thermostat E
Nest
Ga naar laagste prijs
10Score: 8.8
Mysa Smart Thermostat
Ideaal voor appartementen met elektrische plinten
Mysa Smart Thermostat
Mysa
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De bestenu Slimme Thermostaat Koopgids

Een slimme thermostaat is niet alleen slim, maar bespaart je geld en biedt je een grote hoeveelheid gebruiksgemak. Waar je op let bij de aankoop van een slimme thermostaat, lees je in de onderstaande koopgids.

Wat is het verschil tussen een normale en een slimme thermostaat?

Met een normale kamerthermostaat pas je alleen de temperatuur aan. Sommige thermostaten geven daarnaast ook de temperatuur van de kamer aan, en sommigen vertellen je ook hoe vochtig de lucht is. Het is dus vooral een apparaatje waarop je gegevens afleest.

Een slimme thermostaat werkt via WiFi met een bijbehorende app op je smart-telefoon. Via de app heb je inzicht in allerlei handige gegevens. Zo zie je bijvoorbeeld het energieverbruik, hoeveel dit kost en waar je op kunt besparen.

Een slimme thermostaat heeft verschillende sensoren. Zo leren sommige thermostaten wanneer je wel of niet thuis bent, wanneer je onderweg bent en hoe lang het nog duurt voordat je thuis bent. Hierdoor wordt je huis uiterst effectief verwarmt. De verwarming staat nooit aan als het niet hoeft.

Heb je naast een slimme thermostaat ook nog slimme radiatorknoppen, dan kun je vaak je huis onder verdelen in verschillende zones. Zo kun je het bijvoorbeeld warmer laten worden in je badkamer en koeler laten zijn in je keuken.

Je bedient een slimme thermostaat via de app op je telefoon waar je ook inzicht hebt in hoeveel energie er wordt verbruikt. Ook bedien je de thermostaat op afstand, waardoor je bijvoorbeeld op kantoor de verwarming al aan kunt zetten. Hierdoor kom je thuis in een warm huis. Een slimme thermostaat biedt je dus niet alleen gebruiksgemak, maar bespaart je ook geld.

Wat voor soorten slimme thermostaten zijn er?

Er zijn verschillende soorten slimme thermostaten verkrijgbaar. Hoe meer functies en mogelijkheden een slimme thermostaat heeft, hoe meer je er in de meeste gevallen voor betaalt. Sommige slimme thermostaten hebben sensors die open ramen detecteren waardoor de verwarming aangepast wordt.

Er zijn slimme thermostaten die met spraakassistenten zoals Google assistent en Amazon Echo werken. De ene slimme thermostaat heeft meer mogelijkheden via de app dan de andere. Sommige thermostaten werken op netstroom terwijl anderen op batterijen werken. Sommige systemen zijn uitbreidbaar met slimme radiatorknoppen.

Ze hebben daarentegen allemaal één ding gemeen: ze werken via een internetverbinding en zijn bedoeld om geld te besparen en het gebruiksgemak te verhogen.

Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat?s

Een slimme thermostaat bied je veel gebruiksgemak. Je bedient een slimme thermostaat niet alleen via het apparaat zelf, maar ook via de bijbehorende app op je smartphone. Een slimme thermostaat heeft veel meer mogelijkheden dan een standaard thermostaat. Via je smartphone heb je een inzicht in je energieverbruik waardoor je makkelijk spaart op je energierekening.

Sommige slimme thermostaten hebben sensoren waardoor ze jouw routine leren kennen. Hierdoor staat je verwarming nooit voor niets aan en kom je thuis in een verwarmd huis. De thermostaat leert ook hoe lang het duurt voordat je thuis bent en zet hierdoor de verwarming precies op het juiste moment aan.

Werkt een slimme thermostaat met elke cv-ketel?

Thermostaten hebben verschillende aansluitingen met cv-ketels. Deze aansluitingen zijn als het ware de manier waarop de cv-ketel met de thermostaat communiceert. Zo sluit je een aan/uit-thermostaat niet aan op een OpenTherm cv-ketel: deze 'begrijpen' elkaar niet.

Er zijn bijvoorbeeld aan/uit-thermostaten. Deze zie je veel op oudere cv-ketels of stadsverwarming. Daarnaast ondersteunen bijna alle cv-ketels van tien jaar of jonger een aansluiting die OpenTherm heet. Deze kun je zien als de opvolger van aan/uit, maar OpenTherm is gebruiksvriendelijker en zuiniger dan het aan/uit systeem.

Er zijn ook cv-ketels die alleen werken met hun eigen aansluiting. Deze zijn daarmee niet universeel en werken niet met producten van een ander merk. Er zijn meestal wel adapters beschikbaar waardoor je andere producten aansluit.

Waarom zijn slimme thermostaten zo duur?

Een slimme thermostaat mag dan duurder zijn in aanschaf dan een normale, standaard thermostaat, maar deze bespaart je op de lange termijn veel geld. Ze zijn simpelweg duurder omdat ze meer kunnen. Het systeem is ingewikkelder. Daarbij komen ook nog de kosten van de bijbehorende app.

Ondanks dat een slimme thermostaat duurder is, bespaar je er veel geld en vooral gas mee. Hij stelt de verwarming helemaal op jouw gedrag af, waardoor er nooit warmte verloren gaat. Daarnaast staat de verwarming nooit voor niets aan . Bovendien zie op de app het energieverbruik waardoor je nog meer energiebesparende aanpassingen maakt.

hero illustration

Hoe testen we Slimme thermostaten?

Om de beste Slimme thermostaat te ontdekken, hebben we een speciale testmethode ontwikkeld. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het vergaren van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze Slimme thermostaat-test hebben we 718 Slimme thermostaten geanalyseerd.

illustration

Het eerste criterium in onze Slimme thermostaat-test noemen we 'expertconsensus'. We hebben 23 externe expertwebsites waar we gegevens verzamelen. Het belangrijkste criterium waar we deze websites op beoordelen is de aanwezigheid van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de bevindingen van deze Slimme thermostaat-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het vergaren van testdata, bepalen onze eigen Slimme thermostaat-experts ook welke specificaties belangrijk zijn bij de aankoop van het meest geschikte Slimme thermostaat in 2024. We combineren deze kennis met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende webshops, populariteitsgegevens en meer, om uiteindelijk 718 Slimme thermostaten te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een complex statistisch model om bias te voorkomen.

illustration
hero illustration

De beste Slimme thermostaten in een handige lijst

1. Nest Learning Thermostat v.3

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Nest Learning Thermostat v.3

 • list plusGeavanceerde functies en intelligente temperatuuroptimalisatie.
 • list plusSierlijk ontwerp en compatibiliteit met Google Assistent en Alexa.
 • list plusVerre-veldsensor en optie om een temperatuursensor aan te schaffen voor meer controle over het huiselijk klimaat.

Nadelen Nest Learning Thermostat v.3

 • list plusCompatibiliteit met thuisbedrading, vooral voor gesplitste zone HVAC-systemen.
 • list plusHogere prijs in vergelijking met sommige concurrenten, waardoor het minder budgetvriendelijk is.

Beoordeling

9.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.93
Functionaliteit
9.9
Gebruiksgemak
9.81
De Nest Learning Thermostat v.3 is een premium slimme thermostaat met geavanceerde functies en een strak design, waardoor het een ideale keuze is voor wie op zoek is naar een verfijnde oplossing voor het regelen van de temperatuur in huis. Met een prijs van $249, biedt het een groter, hoogwaardig display en is het compatibel met Google Assistent en Alexa, waardoor het toegankelijker is. De verre-veldsensor en de optie om een temperatuursensor aan te schaffen, bieden gebruikers nog meer controle over het klimaat in huis. Volgens CNET is de Nest Learning Thermostat perfect voor wie een chique design met geavanceerde mogelijkheden wil, waardoor het een topkeuze is voor gebruikers die een hoogwaardige slimme thermostaatervaring zoeken. "De Nest Learning Thermostat, geprijsd op $249, biedt een groter display, betere resolutie en compatibiliteit met Google Assistent en Alexa," benadrukt CNET, waarbij de premium functies worden benadrukt.

In vergelijking met zijn voorganger, de Nest Thermostat, blinkt de Nest Learning Thermostat uit in het bieden van meer geavanceerde mogelijkheden en een groter, hogeresolutiedisplay. Echter, de Nest Thermostat, geprijsd op $130, biedt een meer betaalbaar alternatief zonder enkele van de geavanceerde functies, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor prijsbewuste consumenten. Bij het kiezen tussen de twee spelen individuele behoeften en voorkeuren een belangrijke rol, zoals opgemerkt door CNET. Het vermogen van de Nest Learning Thermostat om gebruikerspatronen te analyseren en de thuis temperatuur te optimaliseren, onderscheidt het, zoals benadrukt door Tom's Guide, waarbij de adaptieve en intelligente functies worden getoond.

In vergelijking met andere slimme thermostaten op de markt, onderscheidt de Nest Learning Thermostat zich door zijn klassieke design, geavanceerde functies en eenvoudige installatie. Terwijl de Ecobee Smart Thermostat Premium en Amazon Smart Thermostat concurrerende functies en prijzen bieden, onderscheidt de mogelijkheid van de Nest Learning Thermostat om de thuis temperatuur te optimaliseren op basis van gebruikerspatronen het. Bovendien biedt de Nest Thermostat, een meer betaalbare optie in vergelijking met de Nest Learning Thermostat, nog steeds effectieve prestaties tegen een lagere prijs, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor wie een budgetvriendelijke optie zoekt.

Het is echter belangrijk om rekening te houden met de compatibiliteit van de Nest Learning Thermostat met de bedrading in huis, zoals benadrukt door Android Authority, vooral voor wie een HVAC-systeem met gesplitste zones heeft. De leermogelijkheden, strakke design en compatibiliteit met Google Assistent en Alexa maken de Nest Learning Thermostat tot een belangrijke concurrent op de markt voor slimme thermostaten. Desalniettemin kan het prijsverschil tussen de Nest Learning Thermostat en zijn concurrenten, zoals de Amazon Smart Thermostat, een cruciale factor zijn voor prijsbewuste consumenten.

In essentie is de Nest Learning Thermostat v.3 een premium slimme thermostaat die uitblinkt in het bieden van geavanceerde functies, een strak design en intelligente temperatuuroptimalisatie. Hoewel de prijs een beperkende factor kan zijn voor sommigen, maken zijn prestaties en mogelijkheden het tot een topkeuze voor wie een hoogwaardige slimme thermostaat zoekt.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

2. Amazon Smart Thermostat

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Amazon Smart Thermostat

 • list plusNaadloze integratie met Alexa en Ring voor een complete slimme woningervaring.
 • list plusKosteneffectief en gericht op betaalbaarheid, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor prijsbewuste gebruikers.
 • list plusCompatibiliteit met een breed scala aan 24-volt HVAC-systemen, waardoor het breder toepasbaar is in verschillende huishoudens.

Nadelen Amazon Smart Thermostat

 • list plusVereiste van een C-draad en een 2,4 GHz Wi-Fi-netwerk kan beperkingen opleggen voor gebruikers met oudere HVAC-systemen of verschillende Wi-Fi-instellingen.
 • list plusAfhankelijkheid van specifieke Wi-Fi- en bedradingsvereisten kan uitdagingen opleveren voor sommige gebruikers tijdens de installatie.
 • list plusBeperkt tot huishoudens met 24-volt HVAC-systemen, mogelijk met uitsluiting van die met andere HVAC-opstellingen.

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.87
Functionaliteit
9.45
Gebruiksgemak
9.66
De Amazon Smart Thermostaat is een voordelig apparaat met naadloze integratie met Alexa, ontworpen om energieverbruik te optimaliseren en kosten te besparen. Met een afmeting van 3,56 inch breed, 3,56 inch hoog en 0,84 inch diep, heeft het een strak, minimalistisch ontwerp. Het installatieproces, begeleid via de Alexa-app, vereist een 2,4 GHz Wi-Fi-netwerk en een C-draadverbinding, waardoor het compatibel is met de meeste 24-volt HVAC-systemen. Volgens de productpagina is het Energy Star-gecertificeerd en zou het minstens $50 per jaar op elektriciteitsrekeningen besparen, mogelijk in aanmerking komend voor extra kortingen. De integratie met Alexa Hunches voor temperatuurregeling verbetert zijn slimme mogelijkheden. "De Amazon Smart Thermostaat is een apparaat dat gebruikers helpt geld en energie te besparen," waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor degenen die op zoek zijn naar kosteneffectieve energiebeheeroplossingen.

Een van de opvallende kenmerken is de naadloze compatibiliteit met Alexa en Ring, waarmee de gebruikerservaring wordt verrijkt binnen een op Alexa gericht slim huisecosysteem. Het maakt deel uit van een breder scala aan Alexa-compatibele slimme thuisapparaten, waaronder verlichting, beveiligingscamera's, stekkers, stofzuigers, sloten, Wi-Fi en home entertainment, waardoor een allesomvattende oplossing wordt geboden voor het creëren van een slim huis. De compatibiliteit van de thermostaat met verschillende 24-volt HVAC-systemen en de beschikbaarheid van een compatibiliteitscontrole dragen bij aan zijn aantrekkingskracht, en zorgen voor breder toepasbaarheid in verschillende huishoudens. "Het product maakt deel uit van een reeks slimme thuisapparaten die werken met Alexa, waaronder slimme verlichting, beveiligingscamera's, stekkers en stopcontacten, stofzuigers, slimme sloten, Wi-Fi en netwerken, en home entertainment."

In vergelijking met eerdere modellen blinkt de Amazon Smart Thermostaat uit in zijn focus op betaalbaarheid en naadloze integratie met Alexa, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor gebruikers die op zoek zijn naar een kosteneffectieve slimme thermostaatoplossing. De nadruk op energiebesparing en compatibiliteit met een reeks HVAC-systemen positioneert het als een praktische keuze voor een breder gebruikerspubliek. De vereiste van een C-draad en een 2,4 GHz Wi-Fi-netwerk kan echter beperkingen opleggen aan sommige gebruikers, met name degenen met oudere HVAC-systemen of verschillende Wi-Fi-opstellingen. Ondanks dit maken de kosteneffectiviteit en sterke integratie met Alexa het tot een overtuigende optie voor degenen die geïnvesteerd zijn in het Amazon slimme huisecosysteem. "De thermostaat zou naar verluidt compatibel zijn met de meeste 24-volt HVAC-systemen, en er is een compatibiliteitscontrole beschikbaar op de productpagina om de compatibiliteit te verifiëren."

In het rijk van slimme thermostaten ligt de concurrentievoorsprong van de Amazon Smart Thermostaat in zijn betaalbaarheid en naadloze integratie met het Alexa-ecosysteem, waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers die op zoek zijn naar een voordelige slimme thermostaat met robuuste slimme thuisintegratie. Hoewel de afhankelijkheid van een C-draad en 2,4 GHz Wi-Fi-netwerk uitdagingen kan opleveren voor sommige gebruikers, positioneert de kosteneffectiviteit en compatibiliteit met een breed scala aan HVAC-systemen het als een aantrekkelijke optie voor degenen die energieverbruik willen optimaliseren en kosten willen verlagen.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

3. Ecobee Smart Thermostat Enhanced (2022)

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Ecobee Smart Thermostat Enhanced (2022)

 • list plusNauwkeurige temperatuurregeling
 • list plusReeks geavanceerde functionaliteiten
 • list plusUitbreidbaarheid met externe sensoren

Nadelen Ecobee Smart Thermostat Enhanced (2022)

 • list plusWerkt niet met Siri
 • list plusNiet ideaal voor linkshandige personen vanwege rechterzijde bediening
 • list plusMiddenklasse prijsniveau

Beoordeling

9.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.64
Functionaliteit
9.55
Gebruiksgemak
9.7
Ik ben verheugd om de Ecobee Slimme Thermostaat Enhanced (2022) aan te bieden, een moderne en veelzijdige slimme thermostaat die nauwkeurige temperatuurregeling en geavanceerde functionaliteiten biedt. Met een prijs van $189,99 is deze thermostaat uitgerust met vochtigheids- en bewegingssensoren, radar-geofencing en een Power Extender voor huizen zonder C-draad. Het aanraakscherm en de ingebouwde sensoren voor temperatuur, vochtigheid en beweging maken het echt opvallend in zijn categorie. Zoals opgemerkt door de hoofdwetenschapper van Reviewed, is het zeer nauwkeurig en heeft het de mogelijkheid om sensoren toe te voegen voor grotere huizen, waardoor het effectief temperaturen kan beheren en aanpassen. "Het ontwerp van de thermostaat heeft een aanraakscherm en ingebouwde sensoren voor temperatuur, vochtigheid en beweging."

In vergelijking met de Nest Thermostaat biedt de Ecobee Slimme Thermostaat Enhanced functies voor het detecteren van aanwezigheid en compatibiliteit met Siri-spraakopdrachten, waardoor het een geschikte keuze is voor degenen die deze functionaliteiten zoeken. Het valt op door zijn uitbreidbaarheid met externe sensoren, waardoor het effectief temperaturen kan monitoren en aanpassen in grotere huizen. Aan de andere kant ontbreekt het bij de Nest Thermostaat aan een ingebouwde sensor en de mogelijkheid om het bereik van aanwezigheids- en temperatuurdetectie uit te breiden. Voor degenen die een eenvoudige thermostaat met slimme functies willen, maar zonder Siri- of externe sensor compatibiliteit, kan de Nest Thermostaat voldoende zijn.

In vergelijking met de Ecobee Slimme Thermostaat Premium biedt het Enhanced model een aanraakscherm met een vereenvoudigde interface, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die een gebruiksvriendelijke ervaring waarderen. Het Premium model biedt daarentegen extra functies zoals aanwezigheidsdetectie en spraakbediening, wat aansluit op gebruikers die geavanceerde functionaliteiten zoeken. Beide modellen bieden energiebesparende voordelen en naadloze integratie in slimme thuisnetwerken. De keuze tussen de twee hangt af van individuele voorkeuren en behoeften, waarbij het Enhanced model aantrekkelijk is voor mensen die een eenvoudige interface waarderen.

Hoewel de Ecobee Slimme Thermostaat Enhanced uitblinkt in het bieden van een uitgebreide set functies, waaronder uitbreidbaarheid met externe sensoren, aanwezigheidsdetectie en compatibiliteit met spraakassistenten, is het belangrijk op te merken dat het niet werkt met Siri en mogelijk niet ideaal is voor linkshandige personen vanwege de bedieningselementen aan de rechterkant. Bovendien positioneert de prijs van $189,99 het als een slimme thermostaat in het middensegment, waardoor het een solide investering is voor mensen die geavanceerde functionaliteiten zoeken zonder zich te begeven in het duurdere premiumsegment.

Al met al presenteert de Ecobee Slimme Thermostaat Enhanced (2022) zich als een topconcurrent op de markt van slimme thermostaten, gericht op gebruikers die uitbreidbaarheid, nauwkeurige temperatuurregeling en compatibiliteit met verschillende slimme thuisnetwerken waarderen. Zijn gebruiksvriendelijke interface en geavanceerde functies maken het een overtuigende optie voor mensen die een uitgebreide oplossing voor slimme thermostaten zoeken.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

4. Ecobee 3 Lite Smart Thermostat

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Ecobee 3 Lite Smart Thermostat

 • list plusBetaalbare en budgetvriendelijke optie
 • list plusOndersteuning voor kamer sensoren, die apart kunnen worden aangeschaft
 • list plusIntegratie met Amazon's Alexa en Apple HomeKit

Nadelen Ecobee 3 Lite Smart Thermostat

 • list plusGebrek aan ondersteuning voor luchtbevochtigers, luchtreinigers of ventilatoren
 • list plusBeperkte hoeveelheid lancering door de fabrikant
 • list plusBeperkte 'slimme' functies in vergelijking met meer geavanceerde modellen

Beoordeling

9.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.33
Functionaliteit
9.78
Gebruiksgemak
9.27
De Ecobee3 Lite Slimme Thermostaat is een aantrekkelijke keuze in de markt van betaalbare slimme thermostaten, met een mix van betaalbaarheid en compatibiliteit met verschillende systemen. Als een budgetvriendelijke optie, biedt het geen ondersteuning voor luchtbevochtigers, luchtontvochtigers of ventilatoren, maar compenseert dit door ondersteuning voor ruimsensoren, die apart kunnen worden aangeschaft. Het 3,5-inch touchscreen, eenvoudige installatie, integratie met Amazon's Alexa en ondersteuning voor Apple HomeKit maken het een competitieve optie voor prijsbewuste shoppers. Volgens gebruiksrapporten levert het gemiddeld een energierekeningbesparing van 23% op. Zoals benadrukt in een review, is het met name geschikt voor huizen met meerdere zones en mensen die later sensoren willen toevoegen. De Ecobee3 Lite Slimme Thermostaat is geprezen om zijn betaalbaarheid en compatibiliteit, waardoor het een solide keuze is voor kleine appartementen en liefhebbers van slimme thuisgadgets. Het is een veelzijdige optie die basisbediening biedt over HVAC-systemen en wordt aanbevolen voor locaties met licht verkeer en geen behoefte aan geavanceerde functies.

De beschikbaarheid van de Ecobee3 Lite Slimme Thermostaat kan een overweging zijn voor potentiële kopers, aangezien de fabrikant heeft aangegeven dat het een lancering in beperkte hoeveelheden is. Echter, de eenvoudige installatie, compatibiliteit met verschillende slimme thuis-systemen en het 3,5-inch kleurentouchscreen maken het een goede middenklasse slimme thermostaat voor kleine appartementen en liefhebbers van slimme thuisgadgets.

In vergelijking met de Nest Thermostaat, valt de Ecobee3 Lite op door zijn responsieve touchscreen en integraties met verschillende platforms. Aan de andere kant wordt de Nest Thermostaat geprezen om zijn verbeterde ontwerp en is het aanbevolen voor degenen die waarde hechten aan zijn platform en ontwerp. De keuze tussen de twee hangt af van specifieke voorkeuren en behoeften. De Ecobee3 Lite is ideaal voor degenen die waarde hechten aan ruimsensoren en Siri-stemopdrachten, terwijl de Nest Thermostaat misschien de voorkeur verdient vanwege zijn platform en ontwerp.

In tegenstelling tot de geavanceerdere Ecobee SmartThermostaat met spraakbesturing, biedt de Ecobee3 Lite basisbediening over HVAC-systemen en wordt aanbevolen voor locaties met licht verkeer en geen behoefte aan geavanceerde functies. Hoewel het de geavanceerde mogelijkheden van de SmartThermostaat mist, biedt het nog steeds functies zoals Vakantiemodus, zeven dagen programmering en compatibiliteit met de draadloze sensoren van Ecobee.

Concluderend is de Ecobee3 Lite Slimme Thermostaat een betaalbare en veelzijdige optie, geschikt voor prijsbewuste shoppers, kleine appartementen en degenen die op zoek zijn naar een eenvoudige slimme thermostaat. Zijn compatibiliteit met verschillende systemen, responsieve touchscreen en energiebesparende mogelijkheden maken het een aantrekkelijke keuze in de markt voor slimme thermostaten. Potentiële kopers moeten echter rekening houden met zijn beperkte "slimme" functies en het vergelijken met andere aanbiedingen op basis van hun specifieke behoeften en voorkeuren.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

5. Google Nest Learning Thermostat Slimme

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Google Nest Learning Thermostat Slimme

 • list plusEmphasis op eenvoud en energie-efficiëntie
 • list plusCompatibiliteit met diverse HVAC-systemen
 • list plusIntegratie met de Google Home-app en Nest Renew voor schone energieondersteuning

Nadelen Google Nest Learning Thermostat Slimme

 • list plusSommige HVAC-systemen hebben mogelijk een C-draad nodig voor installatie

Beoordeling

9.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.4
Functionaliteit
9.89
Gebruiksgemak
8.97
Bij de Google Nest G4CVZ Thermostaat, ook bekend als de Google Nest Thermostaat, draait het allemaal om eenvoud en energie-efficiëntie. Dit ENERGY STAR gecertificeerde apparaat is ontworpen om een evenwicht te bieden tussen energiebesparing en gebruikerscomfort. Volgens Consumer Reports is het een aantrekkelijke keuze voor gebruikers die een slimme thermostaat willen zonder ingewikkelde leerfuncties, en wordt het als "net slim genoeg" beschouwd. De compatibiliteit met de meeste verwarmings- en koelsystemen, de mogelijkheid tot op afstand bedienen en HVAC-monitoring maken het een veelzijdige en handige keuze voor huiseigenaren. De integratie met de Google Home app en ondersteuning voor schone energie via Nest Renew versterken zijn aantrekkingskracht nog verder. Het is echter belangrijk om op te merken dat sommige HVAC-systemen een C-draad nodig kunnen hebben voor installatie.

In vergelijking met zijn concurrenten, zoals de Amazon Slimme Thermostaat, valt de Google Nest Thermostaat op door zijn naadloze integratie met andere Nest-apparaten en zijn aantrekkelijk design. De Amazon Slimme Thermostaat kan uitblinken in betaalbaarheid en basisfunctionaliteit, waardoor het een geschikte keuze is voor prijsbewuste consumenten. Echter, de bredere integratie binnen het ecosysteem en de nadruk op energiebesparende functies positioneren de Google Nest Thermostaat als een overtuigende optie voor wie een meer allesomvattende slimme woningervaring zoekt.

De Google Nest G4CVZ Thermostaat is een lovenswaardige keuze voor mensen die een slimme thermostaat zoeken die een balans vindt tussen eenvoud en geavanceerde functies. De focus op energie-efficiëntie, compatibiliteit met verschillende HVAC-systemen en integratie met de Google Home app maken het een veelzijdige en praktische toevoeging aan elk huis. Hoewel het beperkingen kan hebben voor bepaalde HVAC-opstellingen, versterken zijn overtuigende functies, samen met de naadloze integratie in het Google Nest-ecosysteem, zijn positie als een sterke concurrent in de markt voor slimme thermostaten.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

6. Wyze Thermostat

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Wyze Thermostat

 • list plusBudgetvriendelijke optie voor bestaande Wyze-productgebruikers
 • list plusNaadloze integratie met andere Wyze-producten
 • list plusEenvoudige dagelijkse planning en energiebesparende tips

Nadelen Wyze Thermostat

 • list plusKomt niet in aanmerking voor lokale energievoordeelprogramma's
 • list plusBewegingssensor vereist mogelijk verwijdering van plastic afdeklaken voor effectieve functionaliteit
 • list plusMogelijk moet het C-draadprobleem worden opgelost voor optimale prestaties

Beoordeling

9.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.3
Functionaliteit
9.22
Gebruiksgemak
9.32
Ik ben erg enthousiast over de Wyze Thermostaat, een betaalbare slimme thermostaat die perfect past bij mijn andere Wyze producten. Met deze thermostaat kan ik mijn huis op afstand regelen via de Wyze app, is hij compatibel met Alexa en Google voice assistants, biedt hij dagelijkse planning, energieverbruiksregistratie en kan ik de klimaatinstellingen in elke kamer aanpassen met Wyze Room Sensors. Daarnaast heeft hij een altijd-aan display, draadloze installatie en comfortmodus met bewegingssensor. De installatie duurt slechts 20 minuten en wordt begeleid door de Wyze app, wat het gebruiksvriendelijk en handig maakt. Volgens een klantrecensie op Amazon werkt de thermostaat goed na het oplossen van een C-draad probleem en biedt het handige installatietips, waarbij het strakke ontwerp als een pluspunt wordt genoemd. Ze merkten echter op dat het niet in aanmerking kwam voor lokale energiekortingen en adviseerden om de plastic afdeklaag voor de bewegingssensor te verwijderen voor een effectieve werking.

De Wyze Thermostaat valt op door zijn gebruiksvriendelijke ontwerp en naadloze integratie met andere Wyze producten. Volgens een review op de Wyze website biedt het eenvoudige dagelijkse planning en geeft het energiebesparende tips op basis van gebruiksgeschiedenis. De thermostaat is ontworpen voor eenvoudige bediening door gasten en familieleden, waardoor het een veelzijdige optie is voor huishoudens. Met de nadruk op betaalbaarheid en gebruiksgemak, is de Wyze Thermostaat ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een voordelige en eenvoudige oplossing voor slimme klimaatregeling.

In vergelijking met andere slimme thermostaten blinkt de Wyze Thermostaat uit in zijn betaalbaarheid, eenvoudige installatie en naadloze integratie met het Wyze-ecosysteem. Het biedt een overtuigende optie voor bestaande Wyze productgebruikers die op zoek zijn naar een betaalbare slimme thermostaat zonder in te leveren op essentiële functies. Hoewel sommige concurrenten geavanceerde integraties of extra functies kunnen bieden, maken de eenvoud en betaalbaarheid van de Wyze Thermostaat het een uitstekende keuze voor mensen die gebruiksgemak en kosteneffectiviteit vooropstellen.

De Wyze Thermostaat biedt een overtuigend argument voor gebruikers die op zoek zijn naar een betaalbare slimme thermostaat die naadloos integreert met bestaande Wyze producten. De eenvoudige installatie, energiebesparende functies en gebruiksvriendelijk ontwerp maken het een aantrekkelijke keuze voor huishoudens die willen upgraden naar een slimme thermostaat zonder de bank te breken. Potentiële kopers moeten echter letten op de compatibiliteit met lokale energiekortingen en de installatietips opvolgen voor optimale prestaties.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

7. Superieur voor opstellingen met meerdere kamers: Honeywell Home T9 Smart Thermostat

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Honeywell Home T9 Smart Thermostat

 • list plusNaadloze integratie en effectieve temperatuurregeling voor multi-room opstellingen
 • list plusCompatibiliteit met de Ring-app voor volledig huiscomfort via externe sensoren en planningsfuncties
 • list plusEenvoudige installatie van sensoren en aanpassing via de Honeywell Home-app

Nadelen Honeywell Home T9 Smart Thermostat

 • list plusBeperkingen in app-functionaliteit in vergelijking met andere Honeywell thermostaten
 • list plusBeperkingen in installatie en de noodzaak voor aangepaste installatie
 • list plusVergelijking met de Ecobee-thermostaat benadrukt prestatiebeperkingen

Beoordeling

9.1 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.94
Functionaliteit
9.13
Gebruiksgemak
9.29
De Honeywell Home T9 Slimme Thermostaat met Sensor is een uitstekende keuze, vooral voor meerdere kamers, met naadloze integratie en effectieve temperatuurregeling. Ik ben dol op de compatibiliteit met de Ring app, waarmee ik het hele huis comfortabel kan houden door middel van externe sensoren en handige planningsopties. Volgens Tom's Guide "hield het systeem effectief comfortabel tijdens warm weer," waardoor het een ideale keuze is voor huishoudens die betrouwbare klimaatregeling zoeken. De eenvoudige installatie van sensoren en aanpassingen via de Honeywell Home app bieden een gebruiksvriendelijke ervaring, hoewel er wel beperkingen worden genoemd in de app-functionaliteit, zoals benadrukt in de review van The Verge. Het ontwerp van de T9, hoewel niet modern, heeft een responsief touch-gevoelig oppervlak en een helder scherm, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is.

Ondanks de sterke punten, wordt de T9 wel bekritiseerd. Er worden beperkingen in de installatie genoemd en de noodzaak van aangepaste installatie, evenals het ongemak van het gebruik van een andere app in vergelijking met andere Honeywell thermostaten. Daarnaast vergelijkt de review van The Verge het met de Ecobee thermostaat, waarbij de beperkingen van de T9 in het matchen van zijn prestaties worden benadrukt. Desalniettemin wordt de T9 geprezen als Resideo's eerste consumententhermostaat met externe sensoren, waardoor het een innovatieve optie is voor huishoudens met meerdere kamers. Zoals de review van The Verge opmerkt, "geeft de review inzicht in de functies en functionaliteit van de T9, waarbij de slimme sensoren en tekortkomingen worden benadrukt, en plaatst het uiteindelijk in vergelijking met een toonaangevende concurrent op de markt."

In vergelijking met zijn concurrenten maakt de integratie met de Ring app en de focus op meerdere kamers de T9 een overtuigende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een uitgebreide slimme thermostaatoplossing. De compatibiliteit met externe Alexa- of Google Assistent-units voor spraakbediening voegt daar nog aan toe, waardoor het aansluit bij een breed scala aan smart home ecosystemen. Toch heeft het zware concurrentie van de Ecobee thermostaat, waarbij de review van The Verge opmerkt dat het tekortschiet in het evenaren van zijn prestaties.

Al met al is de Honeywell Home T9 Slimme Thermostaat met Sensor een betrouwbare keuze voor meerdere kamers, met naadloze integratie, effectieve temperatuurregeling en gebruiksvriendelijke functies. Ondanks enkele kritieken maken het innovatieve gebruik van externe sensoren en planningsopties het tot een sterke speler op de markt voor slimme thermostaten. Of het nu het beste budgetproduct is voor een specifieke behoefte of niet, de focus van de T9 op meerdere kamers en de compatibiliteit met externe spraakbedieningsopties maken het een overtuigende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een uitgebreide slimme thermostaatoplossing.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

8. Honeywell Lyric T6/T6R

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Honeywell Lyric T6/T6R

 • list plusEenvoudig ontwerp
 • list plusTouchscreen-display voor eenvoudige temperatuuraanpassingen
 • list plusGebruiksvriendelijke app met eenvoudige installatiegids

Nadelen Honeywell Lyric T6/T6R

 • list plusInitiële verbindingsproblemen tijdens installatie
 • list plusBeperkte planning bij activering van geofencing
 • list plusBeperkte handmatige bediening bij activering van geofencing

Beoordeling

8.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.85
Functionaliteit
8.62
Gebruiksgemak
9.11
De Honeywell Lyric T6/T6R Slimme Thermostaat is een betrouwbare, gebruiksvriendelijke keuze voor slimme verwarming. Met een adviesprijs van €199 biedt het een eenvoudig ontwerp, een touchscreen display voor eenvoudige temperatuuraanpassingen, en een gebruikersvriendelijke app met een eenvoudige installatiegids. De kernfunctie van de app is het schema, waarmee je verwarmingstijden en doeltemperaturen nauwkeurig kunt afstemmen. Ondersteund door Apple HomeKit voor spraakbesturing met Siri, beschikt het ook over geofencing dat effectief werkt. De T6R-versie met draadloze connectiviteit is handig voor het verplaatsen van de thermostaat tussen kamers, terwijl de statische T6-versie een alternatief biedt voor verschillende behoeften. De eenvoud en gebruiksvriendelijkheid van het systeem maken het een kwalitatieve concurrent van andere slimme verwarmingssystemen zoals Tado, Nest, en Hive.

Volgens TechRadar "Het installatieproces omvat het aansluiten van de hoofdthermostaat op een stopcontact en het bevestigen van een tweede box aan de ketel, wat professionele installatie vereist." Er werden echter aanvankelijke verbindingsproblemen ervaren tijdens de installatie. TrustedReviews benadrukt dat het ontwerp van de thermostaat tijdloos en klassiek is, waardoor het opgaat in de achtergrond, en de app is gebruiksvriendelijk. Echter, het schema wordt beschreven als inflexibel, en handmatige bediening is beperkt wanneer geofencing is geactiveerd.

De T6 Pro Slimme Thermostaat Multi-Stage 2 Heat/2 Cool van Honeywell, zoals beoordeeld op de website van het merk, wordt beschreven als functioneel maar uitdagend om in te stellen. Sommige gebruikers vonden het moeilijk om verbinding te maken met een 5ghz Wi-Fi-netwerk, wat leidde tot wisselende ervaringen.

Hoewel het Lyric T6-systeem geavanceerde functies mist zoals het leren van verwarmingspatronen of zonecontrole, wordt de eenvoudige functionaliteit gewaardeerd volgens Pocket-lint. De recensie wijst erop dat het uitgebreidere Honeywell Evohome-systeem zoneregeling biedt met individuele radiatorafsluiters, die voldoen aan specifieke temperatuurbehoeften in verschillende kamers. In vergelijking met Nest, Hive, en Tado, kan de Lyric misschien meer basic lijken, maar het voldoet effectief aan de eisen van een slim verwarmingssysteem zonder onnodige complexiteit. Het systeem wordt geprezen om zijn gebruiksvriendelijke ontwerp, functionaliteit, en reputatie voor effectieve thuisverwarming.

In vergelijking met zijn concurrenten, onderscheidt de Honeywell Lyric T6/T6R Slimme Thermostaat zich door zijn eenvoud, gebruiksgemak, en betrouwbare prestaties. Echter, de inflexibele planning en beperkte handmatige bediening wanneer geofencing is geactiveerd worden genoemd als mogelijke beperkingen. Het is een sterke concurrent voor wie op zoek is naar een eenvoudige, onopvallende slimme thermostaat. Als je op zoek bent naar een betrouwbaar, gebruiksvriendelijk slim verwarmingssysteem zonder onnodige complexiteit, is de Honeywell Lyric T6/T6R Slimme Thermostaat een solide keuze.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

9. Nest Thermostat E

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Nest Thermostat E

 • list plusGebruiksvriendelijk en kosteneffectief

Nadelen Nest Thermostat E

 • list plusBiedt mogelijk geen geavanceerde functies

Beoordeling

8.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.97
Functionaliteit
9.17
Gebruiksgemak
8.53
Ik ben enthousiast over de Nest Thermostat E, een gebruiksvriendelijke en kosteneffectieve slimme thermostaat die uitblinkt in eenvoud en efficiëntie. In tegenstelling tot andere modellen biedt deze een meer gestroomlijnde en zorgeloze ervaring voor mensen die de "lerende" aspecten van slimme thermostaten overweldigend vinden. Volgens Consumer Reports is het "een handige en net slim genoeg optie." De thermostaat is compatibel met verschillende HVAC-systemen, inclusief de mogelijkheid om zonder een gemeenschappelijke draad te werken, wat het aantrekkelijk maakt voor veel huishoudens. Volgens Tom's Guide biedt het "eenvoudige installatie, aantrekkelijk ontwerp en compatibiliteit met verschillende HVAC-systemen."

Een van de belangrijkste kenmerken van de Nest Thermostat E is de kosteneffectiviteit in vergelijking met de Nest Learning Thermostat, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor mensen die een budgetvriendelijke slimme thermostaat zoeken. TechRadar merkt op dat ondanks het lagere resolutiescherm en het ontbreken van de Farsight-functie, de Thermostat E goed ontworpen is en gemakkelijk te installeren, met energiebesparende functies en naadloze integratie met de Nest-app.

In vergelijking met andere toonaangevende slimme thermostaten, kan de Nest Thermostat E zich gunstig meten op het gebied van prijs en gebruiksvriendelijkheid. Het biedt echter mogelijk niet dezelfde geavanceerde functies als sommige van zijn concurrenten. Zo valt de Ecobee Smart Thermostat Premium op door zijn ingebouwde slimme assistenten en luchtkwaliteitsmonitor, terwijl de Amazon Smart Thermostat wordt geprezen om zijn strakke ontwerp en Alexa Hunches functie. De Nest Learning Thermostat daarentegen wordt geprezen om zijn slimme temperatuuroptimalisatie op basis van gebruikerspatronen. Elk van deze thermostaten voldoet aan verschillende behoeften van gebruikers, met verschillende prijspunten en unieke kenmerken.

Kortom, de Nest Thermostat E is het meest geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige, betaalbare en efficiënte slimme thermostaat zonder de complexiteit van uitgebreide leermogelijkheden. De eenvoudige installatie, compatibiliteit met een breed scala aan HVAC-systemen en integratie met populaire smart home-platforms maken het een aantrekkelijke keuze voor mensen die hun energieverbruik en comfort in huis willen optimaliseren. Het is echter mogelijk niet de ideale optie voor gebruikers die geavanceerde functies zoeken, zoals ingebouwde slimme assistenten of uitgebreide mogelijkheden voor externe sensoren.

Samenvattend, de Nest Thermostat E is een budgetvriendelijke en gebruiksvriendelijke slimme thermostaat die een overtuigende combinatie van eenvoud en efficiëntie biedt. Hoewel het mogelijk niet de meest geavanceerde functies heeft in vergelijking met sommige van zijn concurrenten, maken de toegankelijkheid en naadloze integratie met smart home-ecosystemen het een waardevolle toevoeging aan elk huis dat wil profiteren van slimme temperatuurregeling.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Wordt gewoonlijk verzonden binnen 3 tot 4 dagen

Bekijk prijs

10. Ideaal voor appartementen met elektrische plinten: Mysa Smart Thermostat

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Mysa Smart Thermostat

 • list plusStijlvol en minimalistisch ontwerp

Nadelen Mysa Smart Thermostat

 • list plusNiet compatibel met furnaces
 • list plusKan extra kosten vereisen voor meerdere thermostaten
 • list plusGeen openbare API voor lokale controle en integraties van derden

Beoordeling

8.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.06
Functionaliteit
8.89
Gebruiksgemak
8.33
De Mysa Smart Thermostaat is een stijlvolle, gebruiksvriendelijke en kosteneffectieve keuze voor mensen die op zoek zijn naar een slimme thermostaat voor appartementen met elektrische plintverwarming. Geprezen om zijn strakke industriële ontwerp en ingebouwde Wi-Fi adapter, elimineert deze thermostaat de noodzaak voor een extra brug tegen extra kosten, waardoor het een handige en efficiënte keuze is voor gebruikers. Het ondersteunt Amazon Alexa, Google Assistent en Apple HomeKit, met extra compatibiliteit voor Samsung SmartThings. De eenvoudig te gebruiken mobiele app maakt geofencing ondersteuning en programmering van verwarmingsroutines mogelijk, samen met functies zoals vochtigheidstracking en energieverbruiksmonitoring. Zoals beschreven in een recensie van The Smart Cave, is het ideaal voor mensen die de voorkeur geven aan een apparaat dat "gewoon werkt", rechtstreeks verbonden met de thuis-WiFi-router zonder de noodzaak van een extra hub.

Het installatieproces met behulp van de Mysa app is eenvoudig, en het schone witte ontwerp, minimalistische puntmatrix display en capacitieve touch-gevoelige knoppen bieden een high-tech vibe zonder al te veel afleiding, zoals benadrukt in een recensie van DontWasteYourMoney. Bovendien biedt de thermostaat op afstand temperatuurregeling, energiegrafieken en geofencing-mogelijkheden, waardoor het een uitgebreide oplossing is voor handig en efficiënt temperatuurbeheer.

De Mysa Smart Thermostaat is echter specifiek ontworpen voor elektrische verwarmers met hoog voltage en is mogelijk niet compatibel met furnaces, zoals opgemerkt in een recensie van DontWasteYourMoney. Deze beperking moet in overweging worden genomen bij het beoordelen van de geschiktheid voor specifieke verwarmingssystemen. Bovendien, hoewel de Mysa thermostaat kosteneffectief is voor een kleiner aantal thermostaten, zoals vermeld in een recensie van TechHive, is het essentieel om de totale kosten te overwegen bij het afschrijven van de kosten van de benodigde brug over meerdere thermostaten voor vergelijking met andere oplossingen zoals Sinopé.

In vergelijking met vergelijkbare producten valt de Mysa Smart Thermostaat op door zijn minimalistische ontwerp, eenvoudige installatie en uitgebreide functies, waardoor het een betrouwbare en esthetisch aantrekkelijke optie is voor appartementen met elektrische plintverwarming. Voor degenen die echter lokale controle en integraties van derden zoeken, kan het ontbreken van een openbare API een beperking vormen, zoals benadrukt in een recensie van The Smart Cave.

Concluderend, de Mysa Smart Thermostaat blinkt uit als een gebruiksvriendelijke, kosteneffectieve en esthetisch aantrekkelijke optie voor het beheren van elektrische plintverwarmingssystemen in appartementen. Het strakke ontwerp, uitgebreide functies en compatibiliteit met grote smart home platforms maken het een overtuigende keuze voor degenen die een probleemloze en efficiënte slimme thermostaatoplossing zoeken. Potentiële gebruikers moeten echter zorgvuldig overwegen of het compatibel is met specifieke verwarmingssystemen en het ontbreken van lokale controle en integraties van derden.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen. hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

Bestenu

Bravo! Je bent tot het eind van deze gids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Slimme thermostaten. Er zijn immers 718 verschillende te bestellen ...

Bedankt voor het lezen!