Wat is de beste NAS server van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 09 december, 2023

Het aanschaffen van een goede NAS server is een lastige opdracht. Wat is de beste NAS server van 2023? Na het onderzoeken van 1603 NAS servers kwam de Open Media Vault als beste uit onze NAS server-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de NAS servers, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 NAS servers-experts en meer. Nieuwsgierig naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige NAS server-koopgids? Lees dan verder!

De top 10 beste NAS servers

1Score: 9.8
Open Media Vault
Beste NAS-server
Open Media Vault
Open
2Score: 9.3
EasyNAS
Ideaal voor NAS-beginners
EasyNAS
EasyNAS
3Score: 8.5
RockStor
De beste op CentOS gebaseerde Linux NAS-server distro
RockStor
Rock
Ga naar laagste prijs
4Score: 7.9
Kodi
Optimale NAS voor media streamen
Kodi
Kodi
Ga naar laagste prijs
5Score: 7.2
Universal Media Server
Universal Media Server
Universal
hero illustration

Hoe testen we NAS servers?

Om de beste NAS server te ontdekken, hebben we een unieke testmethode ontwikkeld. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het vergaren van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze NAS server-test hebben we 1603 NAS servers vergeleken.

illustration

Het eerste criterium in onze NAS server-test noemen we 'expertconsensus'. We beschikken over 23 onafhankelijke expertwebsites waar we data vergaren. Het belangrijkste criterium waar we deze websites op uitkiezen is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze NAS server-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het verzamelen van testdata, bepalen onze interne NAS server-experts ook welke specificaties essentieel zijn bij de aankoop van de beste NAS server in 2023. We combineren deze informatie met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende webshops, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 1603 NAS servers te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een complex statistisch model om bias te voorkomen.

illustration
hero illustration

De beste NAS servers in een makkelijke lijst

1. Beste NAS-server: Open Media Vault

Loading ...

Voordelen Open Media Vault

 • list plusGebruiksvriendelijke interface
 • list plusUitgebreide set functies
 • list plusPlugin-ecosysteem

Nadelen Open Media Vault

 • list plusRegelmatige updates vereist
 • list plusNiet aanbevolen voor live NAS-gebruik

Beoordeling

9.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.92
Functionaliteit
9.31
Gebruiksgemak
10
De Open Media Vault (OMV) NAS-server is een zeer gewaardeerde oplossing voor thuisgebruikers en kleine bedrijven. Het staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide functionaliteit. OMV is gebaseerd op Debian Linux en biedt diensten zoals SSH, FTP, SMB/CIFS en RSync. Het ondersteunt meerdere bestandssystemen en biedt functies zoals volumemanagement, S.M.A.R.T monitoring, wake on LAN en e-mailmeldingen. Een recensent prijst OMV om zijn uitbreidbaarheid via plugins en zegt: "De echte kracht van OMV ligt in zijn plugins, zowel officieel als van derden, die de bruikbaarheid enorm verbeteren."

Vergeleken met andere NAS-serverdistro's onderscheidt OMV zich door zijn intuïtieve interface en uitgebreide documentatie. Het ondersteunt meerdere RAID-niveaus en verschillende bestandssystemen, waardoor het aanpasbaar is aan verschillende opslagbehoeften. Gebruikersbeheer is eenvoudig, waardoor het gemakkelijk is om individuele of batchgebruikers aan te maken en te beheren. De NAS kan worden benaderd via populaire protocollen en kan zichtbaar worden gemaakt op het netwerk. Bovendien bieden de officiële plugins van OMV, zoals het maken van gedeelde mappen en het monitoren van schijven, essentiële functionaliteiten. Gebruikers kunnen ook extra plugins installeren die worden onderhouden door de gemeenschap, zoals Docker en Portainer, voor extra mogelijkheden.

In de markt van NAS-serverdistro's concurreert OMV met EasyNAS en RockStor. EasyNAS is ontworpen voor beginnende NAS-gebruikers en vereenvoudigt het installatieproces, maar het mist enkele configuratieopties in vergelijking met andere distro's. RockStor biedt een intuïtieve interface, meerdere protocollen voor toegang tot gegevens en de mogelijkheid om RAID-configuraties te wijzigen en te vergroten, maar sommige onderdelen vereisen een jaarlijkse abonnementskosten. Daarentegen blinkt OMV uit in gebruiksvriendelijkheid, uitgebreide functionaliteit en plugin-ecosysteem.

Hoewel OMV positieve beoordelingen ontvangt voor zijn functies, gebruiksgemak, prestaties en documentatie, is het vermeldenswaard dat regelmatige updates cruciaal zijn om te zorgen voor de nieuwste versie van het besturingssysteem. De nieuwste update, versie 6.0.44, bevat wijzigingen in de taalbestanden. Gebruikers kunnen controleren op beschikbare updates en deze installeren via de OMV-interface. Het wordt echter niet aanbevolen om toegang te krijgen tot het OMV-bètakanaal voor live NAS-gebruik.

Tot slot is de Open Media Vault (OMV) NAS-server een topkeuze voor thuisgebruikers en kleine bedrijven vanwege zijn gebruiksvriendelijke interface, uitgebreide functionaliteit en plugin-ecosysteem. De intuïtieve lay-out, ondersteuning voor meerdere bestandssystemen en uitgebreide documentatie maken het een aantrekkelijke optie voor NAS-implementatie. Hoewel het concurrentie heeft van andere distro's, liggen de sterke punten van OMV op het gebied van gebruiksgemak en veelzijdigheid. Reguliere updates worden aanbevolen voor optimale prestaties, maar over het algemeen biedt OMV een robuuste en betrouwbare NAS-oplossing.

Verkrijgbaar bij:

2. Ideaal voor NAS-beginners: EasyNAS

Loading ...

Voordelen EasyNAS

 • list plusMakkelijke installatie
 • list plusGebruiksvriendelijke ervaring
 • list plusEenvoud en gemak in gebruik

Nadelen EasyNAS

 • list plusGebrek aan een grafische gebruikersinterface (GUI)
 • list plusMogelijk niet geschikt voor gebruikers die een GUI verkiezen
 • list plusGebrek aan uitgebreide aanbevelingen van gebruikers in vergelijking met andere besturingssystemen

Beoordeling

9.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.95
Functionaliteit
9.48
Gebruiksgemak
9.47
De EasyNAS NAS-server is een ideale keuze voor NAS-beginners, omdat het gemakkelijk in te stellen is en een gebruiksvriendelijke ervaring biedt. Hoewel het geen grafische gebruikersinterface (UI) heeft, is het nog steeds een solide optie voor degenen die willen beginnen met netwerkopslag.

Vergeleken met andere besturingssystemen voor NAS-servers, onderscheidt EasyNAS zich door zijn eenvoud. Volgens Slant biedt het "gemakkelijke installatie", maar het is mogelijk niet geschikt voor gebruikers die de voorkeur geven aan een UI. Het is belangrijk om op te merken dat EasyNAS niet de uitgebreide aanbevelingen van sommige andere besturingssystemen heeft.

Wat betreft NAS-apparaten in het algemeen, concurreert de EasyNAS NAS-server met toppers zoals de Synology DiskStation DS220+ en de QNAP TS-251D-4G-US. De Synology DiskStation DS220+ wordt geprezen om zijn uitstekende prestaties en betaalbare prijs, terwijl de QNAP TS-251D-4G-US goede prestaties en gebruiksvriendelijke software biedt. Deze apparaten worden aanbevolen voor de meeste thuisgebruikers, maar als je meer opslagruimte en serverfunctionaliteit nodig hebt, is de QNAP TS-451D2-4G een geweldige optie.

Bij het overwegen van een NAS-apparaat is het belangrijk om factoren zoals het aantal schijfgleuven, de keuze aan poorten, de ondersteuning van bestandssystemen en de compatibiliteit van schijven te evalueren. Tom's Hardware benadrukt het belang van deze factoren bij het kiezen van een NAS-apparaat. Hoewel EasyNAS geen grafische UI heeft, biedt het nog steeds gemakkelijke installatie en kan het een geschikte keuze zijn voor degenen die eenvoud belangrijker vinden dan een UI.

Kortom, de EasyNAS NAS-server is een solide keuze voor NAS-beginners. De gemakkelijke installatie en gebruiksvriendelijke ervaring maken het een geschikte optie voor degenen die willen beginnen met netwerkopslag. Hoewel het misschien geen grafische UI heeft, biedt het eenvoud en gebruiksgemak. Voor gebruikers die de voorkeur geven aan een UI, zijn er echter andere opties beschikbaar op de markt, zoals de Synology DiskStation DS220+ en de QNAP TS-251D-4G-US. Over het algemeen biedt de EasyNAS NAS-server een betrouwbare oplossing voor degenen die de wereld van NAS betreden.

Verkrijgbaar bij:

3. De beste op CentOS gebaseerde Linux NAS-server distro: RockStor

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen RockStor

 • list plusJe kunt de Btrfs-opslag aanpassen om een gepersonaliseerd opslagplatform te bouwen.
 • list plusIntuïtieve interface en ondersteuning voor meerdere protocollen.
 • list plusVeelzijdige gebruiksscenario's voor traditionele NAS-opstellingen, SMB private cloud-servers en persoonlijke cloud-servers.

Nadelen RockStor

 • list plusSommige componenten van RockStor zijn betaald en het Stable Updates-kanaal vereist een jaarlijkse abonnementskosten.
 • list plusHet Btrfs-bestandssysteem dat door RockStor wordt gebruikt, wordt niet aanbevolen voor productiegebruik.
 • list plusGebrek aan commerciële ondersteuning, wat een zorg kan zijn voor sommige gebruikers.

Beoordeling

8.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.69
Functionaliteit
8.12
Gebruiksgemak
8.63
RockStor is een CentOS-gebaseerde Linux NAS-server distro die opvalt in de overvolle markt van NAS-oplossingen. Het biedt een scala aan oplossingen, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker, waardoor het een veelzijdige optie is voor zowel individuen als organisaties. Een opvallende functie van RockStor is de aanpasbare Btrfs-opslag, waarmee gebruikers met gemak hun eigen opslagplatform kunnen bouwen.

Volgens PCMag is RockStor een van de beste NAS-oplossingen die er zijn. Het biedt een intuïtieve interface en ondersteunt meerdere protocollen, waaronder Samba/CIFS, AFP, NFS en SFTP. Het stelt gebruikers ook in staat om beschikbare ruimte in verschillende RAID-configuraties in te delen, waardoor ze controle hebben over de opslag van gegevens. Het is echter vermeldenswaard dat sommige onderdelen van RockStor betaald zijn en dat het Stable Updates-kanaal een jaarlijkse abonnementsbijdrage vereist.

Vergeleken met andere NAS-server distro's heeft RockStor zijn unieke verkoopargumenten. TechRadar benadrukt dat RockStor zich richt op het Btrfs-bestandssysteem, waardoor het een efficiënte en betrouwbare opslagoplossing biedt. Het ondersteunt populaire netwerkprotocollen en biedt een intuïtieve interface, waardoor het gebruiksvriendelijk is voor mensen met beperkte kennis van Linux. Het mist echter de configureerbaarheid en flexibiliteit van andere opties zoals Open Media Vault.

De belangrijkste gebruikersscenario's van RockStor zijn traditionele NAS-serverinstellingen, SMB private cloud-servers en persoonlijke cloud-servers. Het maakt gecentraliseerde toegang tot opslag mogelijk via het netwerk, integratie met openbare cloudopslag en fungeert als een lokale alternatief voor openbare cloudopslag. Het vermogen om de capaciteit effectief te schalen, privacy en prestaties te beheren en overal toegang te hebben tot gegevens maakt RockStor een veelzijdige keuze voor verschillende opslagbehoeften.

Hoewel RockStor positieve beoordelingen heeft ontvangen, is het belangrijk om rekening te houden met de beperkingen ervan. Het artikel van ServerWatch vermeldt dat Btrfs, het bestandssysteem dat door RockStor wordt gebruikt, niet wordt aanbevolen voor productiegebruik. Bovendien ontbreekt het RockStor aan commerciële ondersteuning, wat een zorg kan zijn voor sommige gebruikers die de voorkeur geven aan toegewijde ondersteuningsopties.

In vergelijking met andere NAS-oplossingen concurreert RockStor met distro's zoals Open Media Vault en EasyNAS. Open Media Vault is ideaal voor thuisgebruikers en kleine bedrijven, met eenvoudig beheer, ondersteuning voor meerdere bestandssystemen en een goed gedocumenteerde interface. EasyNAS vereenvoudigt de installatie en het beheer van een NAS-server, maar mist de configureerbaarheid en flexibiliteit van andere opties.

Tot slot is RockStor een toonaangevende CentOS-gebaseerde Linux NAS-server distro die opvalt door zijn aanpasbare Btrfs-opslag en veelzijdige oplossingen. Het biedt een intuïtieve interface, ondersteunt meerdere protocollen en biedt controle over de opslag van gegevens. Hoewel het zijn beperkingen heeft, blinkt RockStor uit in het bieden van een gebruiksvriendelijke NAS-oplossing met de nadruk op efficiënt opslagbeheer.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

4. Optimale NAS voor media streamen: Kodi

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Kodi

 • list plusNaadloze mediastreamingmogelijkheden
 • list plusGebruiksvriendelijke interface
 • list plusGoede prestaties voor mediastreaming

Nadelen Kodi

 • list plusExtra stappen vereist voor installatie van Kodi op QNAP NAS
 • list plusAuteursrechtkwesties kunnen invloed hebben op het installatieproces

Beoordeling

7.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.68
Functionaliteit
8.21
Gebruiksgemak
7.78
De Kodi NAS-server is een uiterst veelzijdig en krachtig apparaat waarmee ik kan genieten van mijn mediaverzameling vanuit het comfort van mijn eigen huis. Ondanks de populariteit van streamingdiensten geef ik er nog steeds de voorkeur aan om direct toegang te hebben tot mijn eigen mediabestanden, en Kodi biedt hiervoor een uitstekende oplossing.

Een van de belangrijkste kenmerken van de Kodi NAS-server is de mogelijkheid om media-inhoud te streamen. Volgens PCMag is het de "Optimale NAS voor media streaming". Ik kan eenvoudig Kodi installeren op mijn QNAP NAS en direct genieten van mijn mediaverzameling. Het installatieproces wordt goed gedocumenteerd in een handleiding van NAS Compares, die mij door de nodige stappen leidt om Kodi te installeren en configureren op mijn QNAP NAS. Hierdoor kan ik moeiteloos en zonder gedoe het apparaat instellen.

De Kodi NAS-server onderscheidt zich van zijn concurrenten door zijn gebruiksvriendelijke interface en prestaties. The New York Times Wirecutter beveelt de Synology DiskStation DS220+ en QNAP TS-251D-4G-US aan als de beste NAS-apparaten voor de meeste thuisgebruikers. Deze apparaten bieden goede prestaties en een breed scala aan functies. Voor gebruikers die meer opslagruimte en geavanceerde serverfunctionaliteit nodig hebben, is de QNAP TS-451D2-4G een aanbevolen upgrade-optie. De Synology DiskStation DS420+ is ook geschikt voor gebruikers die extra gegevensbescherming en opslagcapaciteit nodig hebben.

Wat betreft technische details biedt TechJunkie een stapsgewijze handleiding over hoe ik Kodi kan gebruiken met een Synology NAS. De handleiding begeleidt mij bij het activeren van NFS op de NAS, het maken van een NFS-regel en het toevoegen van een videosource in Kodi. Hierdoor kan ik eenvoudig mijn Synology NAS verbinden met Kodi en zonder gedoe toegang krijgen tot mijn mediabestanden.

Al met al is de Kodi NAS-server een zeer aan te bevelen keuze voor gebruikers die direct toegang willen hebben tot hun mediaverzameling. Het biedt naadloze mogelijkheden voor het streamen van media en een gebruiksvriendelijke interface. Hoewel er andere NAS-apparaten op de markt zijn met vergelijkbare functies, valt de Kodi NAS-server op door zijn optimale prestaties voor het streamen van media. Het is echter vermeldenswaard dat het installatieproces voor Kodi op een QNAP NAS mogelijk enkele extra stappen vereist vanwege auteursrechtkwesties.

Kortom, de Kodi NAS-server is een topkeuze voor gebruikers die willen genieten van hun eigen mediaverzameling vanuit het comfort van hun huis. Met zijn naadloze mogelijkheden voor het streamen van media en gebruiksvriendelijke interface biedt het een geweldige oplossing voor het openen en genieten van mediabestanden. Hoewel het installatieproces voor Kodi op een QNAP NAS mogelijk enkele extra stappen vereist, is het eindresultaat zeker de moeite waard voor gebruikers die optimale prestaties voor het streamen van media willen.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

5. Universal Media Server

Loading ...

Voordelen Universal Media Server

 • list plusHandige en veelzijdige oplossing voor het creëren van een home media server
 • list plusMaakt centralisatie en toegang tot mediabestanden vanaf meerdere apparaten mogelijk
 • list plusBiedt een naadloze en gebruiksvriendelijke media-afspeelervaring

Nadelen Universal Media Server

  Beoordeling

  7.2 Totale score
  Prijs/kwaliteit
  7.41
  Functionaliteit
  7.71
  Gebruiksgemak
  6.71
  De Universal Media Server is een NAS-server waarmee je eenvoudig toegang hebt tot je mediabestanden vanaf meerdere apparaten in je thuisnetwerk. Het is een veelzijdige en gebruiksvriendelijke oplossing voor het creëren van een thuismediaserver. Hoewel er geen specifieke beoordelingen beschikbaar waren voor de Universal Media Server, kunnen we inzichten halen uit beoordelingen van andere NAS-apparaten die worden gebruikt voor het opslaan van media in huis.

  Als het gaat om het kiezen van een NAS-apparaat voor mediaweergave, wordt de QNAP TS-251A aanbevolen. Het is gespecialiseerd in mediaweergave en biedt functies zoals HDMI-uitgang en 4K-hardware-decodering. Dit maakt het een geweldige keuze voor gebruikers die hoogwaardige mediabestanden naar hun televisie willen streamen. Een andere zeer gewaardeerde optie is de Synology DiskStation DS920+, die uitstekende prestaties en betrouwbaarheid biedt.

  Om een NAS-server in te stellen voor het streamen van media, moet je een harde schijf met een grote capaciteit en energie-efficiëntie installeren. De Seagate IronWolf 10TB-schijf is hiervoor een goede optie. Nadat de hardware is geïnstalleerd, kun je mediaserver-apps zoals Plex en Kodi installeren om je mediabestanden te organiseren en af te spelen via tv-vriendelijke interfaces. De Plex Media Server is vooral populair vanwege het gebruiksgemak en de compatibiliteit met een breed scala aan apparaten. Het is echter vermeldenswaard dat Plex geen hardware-transcodering ondersteunt, dus als je van plan bent om mediabestanden te transcoderen, moet je mogelijk een tweede apparaat zoals een Nvidia Shield gebruiken als mediaserver.

  Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een NAS-server als thuismediaserver is het gemak van toegang tot en streaming van je mediabestanden vanaf meerdere apparaten in het netwerk. Of je nu films naar je televisie streamt, muziek naar je speakers of foto's naar je digitale fotolijst, een NAS-server stelt je in staat om je mediaverzameling te centraliseren en er overal in huis toegang toe te hebben.

  Wat betreft concurrentie, zijn er verschillende zeer gewaardeerde NAS-apparaten voor het opslaan van media in huis. De Synology DiskStation DS220+ wordt aanbevolen als de beste algehele NAS voor thuisgebruik, met zijn krachtige Intel CPU, uitbreidbaar RAM en uitstekend besturingssysteem. De ASUSTOR NIMBUSTOR 4 (AS5304T) en de QNAP TVS-672XT zijn ook opmerkelijke opties, met name voor het opzetten van een Plex Media Server.

  Al met al biedt de Universal Media Server, als een NAS-server, een handige en veelzijdige oplossing voor het creëren van een thuismediaserver. Hoewel er geen specifieke beoordelingen beschikbaar waren voor dit product, geven de inzichten van andere NAS-apparaten die worden gebruikt voor het opslaan van media in huis aan dat een NAS-server je streamingervaring aanzienlijk kan verbeteren. Het stelt je in staat om je mediabestanden te centraliseren en toegang te krijgen vanaf meerdere apparaten, wat zorgt voor een naadloze en gebruiksvriendelijke mediaweergave-ervaring.

  Verkrijgbaar bij:

  hero illustration
  Bestenu

  Succes en hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

  Bestenu

  Wow! Je bent tot het eind van deze pagina gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van NAS servers. Er zijn immers 1603 verschillende te bestellen ...

  Bedankt voor het lezen!