Bestenu

Je Muur Verven met de Mooist Mogelijke Uitkomst

Je muur verven hoeft niet moeilijk te zijn. Volg ons stappenplan en de klus is zo gepiept!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Je Muur Verven met de Mooist Mogelijke Uitkomst

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je wilt je huiskamer een nieuw leven inblazen of die vervelende rooklucht uit huis krijgen. Er is geen betere manier om dat te doen dan door de muren een nieuw likje verf te geven! De muur verven is misschien een tijdrovende klus, maar het is niet moeilijk. Bovendien is het een goedkope manier om je huiskamer een frisse, nieuwe uitstraling te geven.

Enkele benodigdheden

Voor we beginnen, moet je deze zaken verzamelen:

  • verfroller;
  • verfkwasten;
  • verfbak;
  • een goede ontvetter;maak je de muur schoon door deze te ontvetten.
  • indien nodig: voorstrijk of muurvuller;
  • afplaktape;
  • oude lakens of afdekfolie;
  • verf;
  • geduld!

Heb je alles verzameld? Dan begint de pret pas echt.

Stap 1: de muur controleren en behandelen

Als eerste controleer je of je muur egaal is. Zitten er veel gaten of scheuren in, dan gebruik je muurvuller om deze gaatjes en scheurtjeste vullen. Op die manier wordt je muur weer egaal. 

Let op: sommige muurvuller heeft 24 uur nodig om te drogen, waardoor je niet meteen aan de slag kunt met verf.

Is je muur erg poreus of absorberend? Gebruik dan een goede voorstrijk

info

Een goed dekkende voorstrijk voorkomt dat je meerdere lagen verf nodig hebt om een goede dekking te bereiken. Het zorgt ervoor dat de muur ware minder verf opneemt, waardoor de verf beter dekt.

Stap 2: de muur schoonmaken

Nadat alle oneffenheden weggewerkt en gaatjes gevuld zijn, maak je de muur schoon door deze te ontvetten. Je gebruikt hiervoor een goede ontvetter, zoals ammonia. Meng een flinke scheut ammonia met heet water en ga met een ietwat uitgeknepen spons over je muren heen. Laat je muren vervolgens goed drogen.

Als je een goede luchtontvochtiger hebt, zet je deze aan. Hierdoor wordt het vocht uit je muren onttrokken en kun je sneller beginnen met verven. De verwarming wat hoger zetten helpt ook, maar je kunt er ook voor kiezen om een paar uur te wachten.

Stap 3: de plinten en het plafond afplakken

Gebruik goede afplaktape om je plinten en plafond mee af te plakken. Druk de tape goed aan, zodat er geen verf onder de tape druppelt. Haast je niet als je alles gaat afplakken: de plinten opnieuw verven kost je meer tijd!

Stap 4: meubels en vloer afdekken

Staat er veel meubilair in de kamer die je gaat schilderen? Dek deze dan af met oude lakens, dekbedovertrekken of speciaal afdekfolie

Het is ook een goed idee om de vloer te bedekken, vooral als je tapijt hebt. Harde vloeren krijg je in de meeste gevallen wel schoon, maar verf op je tapijt is lastiger eraf te krijgen als het er eenmaal op zit. 😖

Stap 5: verf voorbereiden

Voordat je de muur schilderen gaat, leg je alles klaar. Daarna maak je voorzichtig de pot verf open en roer je met een oude pollepel of een stuk hout de verf goed door. Als je niet goed roert, bestaat de kans dat de verf niet goed dekt. Roer daarom minimaal twee minuten.

Stap 6: verven

Eindelijk is het moment daar: je gaat de muur verven!

Hoekjes en randjes verven

Verf eerst met een goede verfkwast de randjes en hoekjes. Verdeel de verf gelijkmatig. Hoeveel verf je gebruikt, is belangrijk. Te veel verf, en je verf drupt in no-time; te weinig, en de verf dekt niet. 

Gebruik idealiter ook geen wegwerpkwast: deze zijn van slechte kwaliteit en verliezen constant haren. Deze haren vind je later terug op je muur. Streeploos verven is bijna onmogelijk met wegwerpkwasten.

Kwasten van goede kwaliteit gebruik je bovendien keer op keer. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Spoel de kwasten na gebruik goed om met water en zeep, laat ze drogen en gebruik ze de volgende keer weer.

Grote oppervlakken verven

Voor de grotere oppervlakken gebruik je een goede verfroller of een goede verfspuit. Er zijn verschillende soorten verfrollers verkrijgbaar. Voor muurverf gebruik je bij voorkeur een roller met een kortere vacht. Gebruik je een goede structuurverf, dan gebruik je een verfroller voor structuurverf.

Er zijn ook verfrollers met telescopische steel verkrijgbaar. Die zijn erg handig als je hoge muren en hoge plafonds hebt. Gebruik daarnaast altijd een verfbak en verdeel de verf op je roller goed

Als de verf niet goed verdeeld is, dekt deze niet goed én loop je meer kans op morsen. Heb je nog ongeopende verfpotten over, dan breng je deze terug naar de winkel. 

Stap 7: Laten drogen

De meeste verfsoorten zijn na 24 uur droog genoeg voor een tweede laag verf. De precieze droogtijd vind je op de verpakking van een goede verf

Houd je altijd aan de droogtijd: als de verf niet goed gedekt heeft en je zet de tweede laag er te snel op, dan loop je het risico dat je luchtbelletjes op je muur krijgt. Als die eenmaal spatten, kun je weer opnieuw beginnen. 🤡

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij het bovenstaande stappenplan weer een nieuwe, frisse huiskamer! Of je huiskamer nu dezelfde kleur heeft of een compleet andere kleur: een nieuw laagje verf blaast altijd nieuw leven in een kamer. Bedankt voor het lezen!