De kattenbak schoonmaken doe je zo!
Niet leuk, wel noodzakelijk.
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Als je een kat hebt, heb je hoogstwaarschijnlijk ook een kattenbak ergens in huis. Gelukkig zijn katten schone beestjes en doen ze hun behoefte op één plaats: in de kattenbak. Aan jou de taak om deze schoon te houden. Lees hier hoe je dit het beste doet.
De kattenbak schoonmaken en schoonhouden doe je niet alleen om je huis fris te laten ruiken, maar ook om ervoor te zorgen dat je kat de kattenbak blijft gebruiken. De meeste katten zijn erg gesteld op hun hygiëne en weigeren een kattenbak te gebruiken die erg vuil is. Het is misschien niet de leukste klus, maar gelukkig is het niet moeilijk.
Dit heb je nodig
- Schepje
- Kattenbakvulling
- Baking soda
- Water
- Oude spons
- Wegwerphandschoenen
- Stofzuiger
Dagelijks onderhoud
Katten zijn van nature schone beestjes en willen hun kattenbak vaak alleen gebruiken als deze schoon is. Controleer daarom elke dag of er veel ontlasting in de bak ligt. Als je kat ook wel eens buiten zijn behoeftes doet, kun je misschien wel eens een dag overslaan. Is dit niet het geval, dan moet je elke dag ontlasting uit de bak verwijderen.
Stap 1: Poep en plas verwijderen
Verwijder dagelijks poepjes en spoel deze door de wc (alleen de ontlasting, niet de kattenbakvulling!). Als je goede klontvormende kattenbakvulling gebruikt, verwijder je ook eenvoudig urine door de klonten uit de kattenbak te halen. Let op: kattenbakvulling gaat bij het huisvuil, niet bij de recycling en zeker niet in de wc.
Stap 2: De kattenbak bijvullen
Als je veel kattenbakvulling verwijderd hebt, is het misschien nodig om extra kattenbakvulling toe te voegen. Goede kattenbakvullingabsorbeert en houdt bovendien geurtjes tegen. Dit laatste is belangrijk, want kattenurine heeft een erg penetrante geur. Zorg er daarom ook voor dat er voldoende kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Wekelijks onderhoud
Je maakt je kattenbak elke week goed schoon. Dit is belangrijk omdat je hiermee alle resten ontlasting verwijdert. Doe je dit niet, dan hopen de resten zich op, waardoor je kattenbak gaat stinken. Hierdoor verhoog je het risico dat je kat weigert de kattenbak te gebruiken.
Stap 1: De kattenbak leegmaken
Maak je kattenbak helemaal leeg. Dit doe je door hem simpelweg boven de vuilnisbak te houden of je gebruikt er een aparte vuilniszak voor. Houd een goede stofzuiger bij de hand, want dit verloopt niet altijd geheel zonder te morsen!
Je kunt de gemorste kattenbakkorrels in principe gewoon opzuigen, maar hou er rekening mee dat je stofzuiger hiervan kan gaan stinken. Dit is vooral het geval wanneer je vieze kattenbakkorrels opzuigt. Wanneer je stofzuiger stinkt, is dit geen ramp. Vaak is het eenvoudig op te lossen. Een beetje waspoeder opzuigen doet vaak al wonderen.
Stap 2: De kattenbak uitsoppen
Maak een pasta van wat baking soda en lauw water. Dit smeer je vervolgens over aangekoekte ontlasting of vlekken. Laat dit een minuut of tien inwerken. Maak ook een sopje van warm water en wat baking soda. Baking soda maakt niet alleen schoon, maar neutraliseert ook geurtjes: perfect voor de kattenbak dus.
Gebruik vervolgens een oude spons en maak je kattenbak nu helemaal schoon. Bij voorkeur doe je dit in de tuin. Als dit niet gaat, doe dit dan in het bad en maak na afloop je bad goed schoon. Spoel de kattenbak goed uit zodat er geen soda resten achterblijven. In de tuin gebruik je hier een goede tuinslang voor. Maak daarna de bak goed droog.
Stap 3: De kattenbak opnieuw vullen
Gebruik een goede kattenbakvulling en vul de kattenbak opnieuw. Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling verkrijgbaar. Elke vulling heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn goede houtkorrels erg milieuvriendelijk, maar klontvormende kattenbakvulling zorgt ervoor dat je niet zo vaak de hele bak schoon hoeft te maken.
Wat voor kattenbakvulling je ook gebruikt, zorg ervoor dat er genoeg in de kattenbak zit. Katten begraven hun ontlasting graag en dit is moeilijk voor ze als er niet genoeg vulling in de kattenbak zit. Bovendien bestaat er meer kans op nare luchtjes als je te weinig vulling in de kattenbak doet.
Twee katten? Heb je twee katten, zorg er dan altijd voor dat iedere kat zijn eigen kattenbak heeft en dan het liefst nog een extra kattenbak ergens in huis. Heb je meerdere katten en plassen deze wel eens ergens in huis? De kans is dan groot dat een extra kattenbak de oplossing biedt.
Verschillende kattenbakken
Er zijn verschillende kattenbakken verkrijgbaar. Is de kattenbak van jouw kat aan vervanging toe, of heb je helemaal nog geen kattenbak, overweeg dan een automatische kattenbak of een goede zelfreinigende kattenbak.
Een goede zelfreinigende kattenbak doet precies wat de naam al zegt: zichzelf reinigen. Vaak gebeurt dit door de kattenbak om te rollen, maar er zijn ook zelfreinigende kattenbakken met een speciaal rooster of een mechanisme.
Hetzelfde geldt voor een automatische kattenbak. Deze reinigt zichzelf, maar dit gebeurt geheel automatisch waardoor hij nog praktischer is dan een zelfreinigende kattenbak. Behalve deze high-tech kattenbakken zijn er natuurlijk ook nog andere, simpelere kattenbakken.
Wat de beste kattenbak voor jouw kat is, hangt voornamelijk af van jouw budget en hoe kieskeurig je kat is. Vervang je de kattenbak, dan is het een goed idee om dezelfde kattenbakvulling te blijven gebruiken of zelfs wat kattenbakvulling uit je bestaande kattenbak over te scheppen naar de nieuwe kattenbak. Zo is het voor je kat toch vertrouwd.
Conclusie
Dat de kattenbak schoonmaken geen leuke klus is, weten we allemaal. Gelukkig is het geen tijdrovende of moeilijke klus. Ik hoop dat het bovenstaande stappenplan je in ieder geval heeft geholpen. Bedankt voor het lezen!
Over de auteur
Daan is 26 jaar en woont in het noorden van Nederland. Van jongs af aan heeft hij al interesse in schrijven en journalistiek. Daarnaast heeft hij een grote liefde voor dieren, wat zich uit in het bezoeken van dierenasielen en het verzorgen van zijn eigen huisdieren. Naast schrijven voor Bestenu is hij regelmatig in een bar te vinden voor een speciaalbiertje, wat goed aansluit op zijn liefde voor karaoke. In de middag is hij niet vies van een goede kop koffie, waardoor hij vaak in koffiebars te vinden is om nieuwe smaken en blends te ontdekken.