Bestenu

Je Stofzuiger Stinkt? Niet Lang Meer!

Het overkomt iedereen op een gegeven moment: de stofzuiger begint te stinken. Tijd om de schouders eronder te zetten en te onderzoeken waar de lucht vandaan komt, en hoe je het weghelpt.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Je Stofzuiger Stinkt? Niet Lang Meer!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Om je huis schoon en fris te krijgen en te houden en om nare geurtjes te voorkomen, is het raadzaam om regelmatig te stofzuigen. De meeste mensen stofzuigen hun huis minstens een keer per week – maar wat als je stofzuiger stinkt tijdens het stofzuigen? 

Het stof wordt dan weliswaar opgezogen, maar je hele kamer heeft dan na het stofzuigen een muffe geur. 

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je stofzuiger schoonmaken hoeft geen uren te duren! Hier een paar handige tips om je stinkende stofzuiger weer lekker en fris te laten ruiken.

Oorzaak: je hebt met de stofzuiger iets met een geurtje opgezogen

Je kunt proberen om ervoor te zorgen dat je stofzuiger niet gaat stinken. De oorzaak van het feit dat je stofzuiger stinkt, ligt meestal in het verleden. Ooit heb je iets opgezogen dat niet zo lekker ruikt. 

Je hebt bijvoorbeeld met de beste stofzuiger voor huisdieren een poos geleden hondenharen, huidcellen of eten opgezogen, en dat ruik je! 😖

Sterk geurende zaken kunnen zorgen voor een permanente vervelende geur na het stofzuigen. Ook viezigheid die pas na een enige tijd in de stofzuigerzak gaat stinken, veroorzaakt dit probleem. Die geur ruik je iedere keer als je de stofzuiger aanzet.

De beste manier om geen stinkende stofzuigergeur te krijgen, is natuurlijk om te voorkomen dat je dergelijke dingen opzuigt met je stofzuiger. Dat is in veel gevallen echter bijna niet te voorkomen.

Wie een sterk verharende hond in huis heeft, kan niets anders doen dan elke dag de stofzuiger tevoorschijn halen. Gelukkig zijn er diverse handige tips om een stofzuiger die al stinkt weer helemaal op te frissen.

De oplossingen

Nu we de oorzaak weten, is het tijd om aan oplossingen te denken.

De stofzuigerzak verwisselen

Het lijkt een open deur, maar een volle stofzuigerzak stinkt meestal behoorlijk. Een volle stofzuigerzak die al lange tijd in de stofzuiger zit, stinkt nog erger. Zorg er daarom voor dat je de stofzuigerzak regelmatig vernieuwt, zelfs als hij nog niet helemaal vol is.

Sommige mensen menen dat ze een stofzuigerzak meerdere keren kunnen gebruiken, maar dat is niet de bedoeling. Als hij vol is: zo snel mogelijk weggooien die handel, en een nieuwe stofzuigerzak plaatsen.  Welke stofzuigerzak je nodig hebt en hoe je hem precies moet verwisselen, staat beschreven is de handleiding van je stofzuiger.

Dit probleem heb je natuurlijk niet als je een zakloze stofzuiger gebruikt. In dat geval is het een kwestie van tijdig het reservoir legen! 😁

Stofzuigerfilters vernieuwen

In de stofzuiger bevinden zich meestal twee verschillende filters. Een filter die stofdeeltjes naar de motor tegenhoudt – de motorfilter – en een filter die de lucht die terugkeert naar buiten filtert. Deze laatste is de uitblaasfilter.

Beide filters moet je regelmatig vervangen, want ze worden op den duur vies, wat weer een potentiële reden is dat je stofzuiger zo stinkt. Kijk in de handleiding van je stofzuiger hoe je deze filters vervangt en welke filters je hiervoor moet gebruiken.

Sommige filters zijn overigens wasbaar. Deze hoef je slechts eens per half jaar of eens per jaar te vervangen, en kun je tussentijds onder de kraan schoonspoelen. Dat scheelt stank én afval!

De slang en mondstukken aanpakken

In de slang en stang van de stofzuiger blijven vaak allerlei troep hangen – denk aan stof, haar en kruimels. Ook het mondstuk en de eventuele kleinere opzetborsteltjes kunnen behoorlijk vies worden.

Achtergebleven viezigheid draagt uiteindelijk ook bij aan nare geurtjes die niet weggaan als je alleen de stofzuigerzak vernieuwt. Het is daarom raadzaam om deze onderdelen van je stofzuiger regelmatig schoon te maken met een zeepsopje.

Huis-, tuin- en keukentips voor een stinkende stofzuiger

Je hebt de stofzuigerzak verwisseld, de filters vernieuwd, de stofzuigerslang en de mondstukken schoongemaakt en toch ruikt je kamer na het stofzuigen verre van fris. 

Je stofzuiger stinkt, ondanks al je inspanningen. Wat kun je dan doen? Er zijn tegenwoordig speciale stofzuigerverfrissers te koop. Deze kun je in de stofzuigerzak doen als je een nieuwe stofzuigerzak plaatst.

De geur van deze stofzuigerverfrissers kan echter, net zoals wc-verfrisser, nogal overheersend zijn. Niet iedereen vindt dat prettig. Daarbij zijn stofzuigerverfrissers meestal nogal prijzig. 

Daarom een paar huis-, tuin- en keukentips, die weinig tot niets kosten en toch ook heel effectief zijn tegen een stinkende stofzuiger:

  • Als je een nieuwe stofzuigerzak geplaatst hebt, zuig dan een beetje waspoeder op. De frisse geur van het waspoeder zal wekenlang na het stofzuigen in je huis te ruiken zijn.
  • Voor diegenen die graag een meer natuurlijke geur in huis willen hebben, is het opzuigen van een lepel kruidenthee ook een goed alternatief. Dit heeft het beste effect als je dit doet na het plaatsen van een nieuwe stofzuigerzak.
  • Heb je in huis al ergens een geurstokje staan of een iets anders met een etherische olie waarvan je de geur erg aangenaam vindt? Neem dan een wattenschijfje en doop dit in de olie. Leg het wattenschijfje in de nieuwe, lege stofzuigerzak.
  • Als laatste een tip voor de echte koffieleut: de stofzuigerzak vervangen doen we allemaal. Wanneer je dit hebt gedaan, zuig dan een handje gemalen koffie op. Dan ruikt je huis na het stofzuigen altijd naar een lekker bakkie koffie.

Bedankt voor het lezen, en laat vooral even weten of het gelukt is die nare geur weg te krijgen!