Zo los je het stinkende stofzuiger probleem op!

HUISHOUDEN

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 09/12/2019


Om je huis schoon en fris te krijgen en te houden, is het raadzaam om regelmatig te stofzuigen. De meeste mensen stofzuigen hun huis minstens een keer per week.

Maar wat nu als je stofzuiger stinkt tijdens het stofzuigen? Het stof wordt dan weliswaar opgezogen, maar je hele kamer ruikt na afloop van het stofzuigen vies en muf.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hier een paar handige tips om je stofzuiger weer lekker en fris te laten ruiken.

Oorzaak: je hebt met de stofzuiger hondenharen opgezogen

Je kunt natuurlijk proberen om ervoor te zorgen dat je stofzuiger niet gaat stinken. De oorzaak van het feit dat je stofzuiger stinkt, ligt meestal in het verleden. Ooit heb je iets opgezogen dat niet zo lekker ruikt. Je hebt bijvoorbeeld met de stofzuiger hondenharen opgezogen.


Sterk geurende zaken kunnen zorgen voor een permanente nare geur na het stofzuigen. Ook viezigheid die pas na een enige tijd in de stofzuigerzak gezeten te hebben, gaat stinken, veroorzaakt dit probleem. Die geur ruik je iedere keer als je de stofzuiger aanzet.


De beste manier om geen stinkende stofzuiger te krijgen, is natuurlijk om te voorkomen dat je dergelijke stoffen opzuigt met je stofzuiger. Dat is in veel gevallen echter niet mogelijk. Wie een sterk verharende hond in huis heeft, kan niets anders doen dan elke dag de stofzuiger te voorschijn halen. Gelukkig zijn er diverse handige tips om een stofzuiger die is gaan stinken weer helemaal op te frissen.


PS. Dit stukje gaat over honden, dus een goede reden om een super schattige foto van een hond toe te voegen ;).

Schattige hond

De stofzuigerzak verwisselen

Het lijkt een open deur, maar een volle stofzuigerzak stinkt meestal behoorlijk. Een volle stofzuigerzak die al lange tijd in de stofzuiger zit, stinkt nog erger. Zorg er daarom voor dat je de stofzuigerzak regelmatig vernieuwd, zelfs als hij nog niet helemaal vol is.


Sommige mensen menen dat ze een stofzuigerzak meerdere keren kunnen gebruiken, maar dat is niet de bedoeling. Als hij vol is, altijd weggooien en een nieuwe stofzuigerzak plaatsen. Welke stofzuigerzak je nodig hebt en hoe je hem kunt verwisselen, staat beschreven is de handleiding van je stofzuiger.Stofzuigerfilters vernieuwen

In de stofzuiger bevinden zich meestal twee verschillende filters. Een filter die stofdeeltjes naar de motor tegenhoudt en een filter die de lucht die naar buiten geblazen wordt, filtert. Beide filters moeten regelmatig vervangen worden, want ze worden natuurlijk op den duur vies en kunnen dan de reden zijn dat je stofzuiger zo stinkt. Kijk in de handleiding van je stofzuiger hoe je deze filters kunt vervangen en welke filters je hiervoor moet gebruiken.

## Stofzuigerslang en -mondstuk

In de slang van de stofzuiger blijven heel veel stofdeeltjes en bijvoorbeeld hondenharen achter. Ook het mondstuk en de eventuele kleinere opzetborsteltjes kunnen behoorlijk vies worden. Achtergebleven vuil en hondenharen kunnen weer zorgen voor nare geurtjes die natuurlijk niet weggaan als je alleen de stofzuigerzak vernieuwt. Het is daarom raadzaam om deze onderdelen van je stofzuiger regelmatig schoon te maken met een gewoon zeepsopje.


Huis-, tuin- en keukentips voor een stinkende stofzuiger

Je hebt de stofzuigerzak verwisseld, de filters vernieuwd, de stofzuigerslang en de mondstukken schoongemaakt en toch ruikt je kamer na het stofzuigen verre van fris. Je stofzuiger stinkt, ondanks al je inspanningen. Wat kun je dan doen? Er zijn tegenwoordig speciale stofzuigerverfrissers te koop. Deze kun je in de stofzuigerzak doen als je een nieuwe stofzuigerzak plaatst.


De geur van deze stofzuigerverfrissers kan echter, net zoals wc-verfrisser, nogal overheersend zijn. Niet iedereen vindt dat prettig. Daarbij zijn stofzuigerverfrissers meestal nogal prijzig. Daarom een paar huis-, tuin- en keukentips, die weinig tot niets kosten en toch ook heel effectief zijn tegen een stinkende stofzuiger:

  • Als je een nieuwe stofzuigerzak geplaatst hebt, zuig dan een handje waspoeder op. De frisse geur van het waspoeder zal wekenlang na het stofzuigen in je huis te ruiken zijn.
  • Voor diegenen die graag een meer natuurlijke geur in huis willen hebben, is het opzuigen van een lepel kruidenthee ook een goed alternatief. Uiteraard heeft dit vooral effect als je dit doet na het plaatsen van een nieuwe stofzuigerzak.
  • Heb je in huis al ergens een geurstokje staan of een iets anders met een etherische olie waarvan je de geur erg aangenaam vindt? Neem dan een wattenschijfje en doop dit in de olie. Leg het wattenschijfje in de nieuwe, lege stofzuigerzak.
  • Als laatste een tip voor de echte koffieleut: zuig na het verwisselen van de stofzuigerzak een handje gemalen koffie op. Dan ruikt je huis na het stofzuigen altijd naar een lekker bakkie koffie.

Bedankt voor het lezen! Hopelijk kan je met deze tips je stinkende stofzuiger probleem oplossen.