12 Tips voor het inrichten van je babykamer

BABY

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 01/31/2021


De babykamer inrichten is één van de leukste dingen tijdens de zwangerschap, en maakt deel uit van de voorpret die hierbij hoort. Zodra je met zwangerschapsverlof gaat, of zelfs eerder, ga je aan de slag en kun je genieten van het inrichten van de babykamer.

Bedenk eerst wat je nodig hebt, met welk thema of welke kleur je gaat werken en wat je budget is. Houd ook rekening met de grootte van de kamer: misschien wil je heel erg graag een mooie kledingkast, maar als deze niet past, dan wordt de kamer misschien te vol. Het is belangrijk dat de babykamer rust uitstraalt.

Hoe jij de kamer inricht is natuurlijk heel erg persoonlijk. De ene wilt een neutrale kamer, de ander wilt de babykamer juist afstellen op het geslacht. Niets is goed of fout; het gaat vooral om smaak. Er zijn wel een aantal dingen waar je op let om het gemakkelijker te maken voor jezelf. Daarover lees je in deze blog!

#1 Slaapplaats

Misschien wel het allerbelangrijkste in en van de babykamer: de plaats voor je kindje om te slapen. Ook al kies je er misschien voor om je kindje de eerste weken of zelfs maanden bij jou op de kamer te laten slapen, een babykamer is natuurlijk geen babykamer zonder een slaapplaats.

Er zijn verschillende opties om uit te kiezen. Je kiest bijvoorbeeld voor een goed ledikant omdat je er lang mee wilt doen. Een gemiddeld ledikant gaat zo’n drie tot vier jaar mee, afhankelijk van hoe snel je kindje groeit.

Je kunt ook voor een goede wieg kiezen. Een wieg gaat niet zo lang mee als een ledikant, maar misschien heb je wel een wieg in de familie die voor iedereen is gebruikt en daarom sentimentele waarde heeft. Een wieg gaat echter maar maximaal 6 maanden mee.

Als je je keuze hebt gemaakt, dan heb je een goede plek voor je baby’s bedje nodig. Zet het bedje niet onder het raam, niet direct tegen de verwarming en ook niet op de tocht. Dit is niet goed voor je baby. Meestal is het midden van de kamer, tegen de muur, een geschikte plaats, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de kamerindeling.

#2 Commode

Als je plaats hebt voor een commode, dan is dit zeker het overwegen waard. Je verschoont er niet alleen je baby op, maar de meeste goede commodes bieden ook ruimte om spulletjes, zoals luiers, in op te bergen.

Je hebt ze in allerlei soorten en maten en verschillende kleuren. Is je baby te groot geworden voor de commode, dan gebruik je hem als handige kast en zet je er een leuke plant op.

Een handige tip: koop een goede luieremmer hierbij. Veel mensen zien luieremmers over het hoofd, maar een goede luieremmer bespaart je veel frustratie! Een vieze luier wordt al snel in de gang gegooid, klaar om mee naar beneden te nemen. Of hij gaat in een prullenmand. Beide manieren hebben een ding gemeen: de geur is op zijn zachtst gezegd minder prettig.

Er zijn luieremmers te koop die met cassettes werken waardoor de vuilnisbak als het ware hermetisch wordt afgesloten. Hierdoor komen er geen nare luchtjes vrij. Een andere optie is een simpele luieremmer met een deksel. Ook deze houden luchtjes goed tegen waardoor je babykamer fris blijft ruiken.

baby wiegje die naast het bed staat

#3 Kledingkast

Een kledingkast is erg praktisch, maar je moet er wel de ruimte voor hebben. Heb je geen ruimte voor een goede kledingkast, kies dan een ladekast. Deze neemt minder ruimte in beslag, maar je kunt er toch kleertjes in kwijt.

Beter is natuurlijk een kledingkast. Een kledingkast heeft zowel hangruimte als legruimte. Idealiter heeft deze ook verstelbare planken waardoor je de indeling aan past als dit nodig is. Kledingkasten zijn er in alle soorten en maten, waardoor er voor ieder budget wel iets te krijgen is.

#4 Verlichting

Je bezoekt de babykamer vaak ‘s nachts, als je je kindje gaat voeden. Het is belangrijk dat de kamer goede verlichting heeft zodat je ziet waar je heen gaat. Aan de andere kant wil je ook niet dat het té licht wordt, want je wilt niet dat je kindje klaar wakker wordt. Daarom zijn een paar goede wandlampjes een goed idee, idealiter met een dimmer.

Heb je geen ruimte voor wandlampjes? Een goed nachtlampje biedt ook een prima oplossing. Nachtlampjes zijn ook vaak dimbaar, waardoor het niet te licht wordt in de babykamer. Bovendien kun je deze ook gedurende de nacht aan laten.

#5 Gordijnen

Misschien vanzelfsprekend, maar gordijnen of in ieder geval iets waar je de ramen mee bedekt, zijn erg belangrijk in de babykamer. Hoewel het best even kan duren voordat je baby het dag- en nachtritme door heeft, help je een handje mee door ervoor te zorgen dat het tijdens dutjes zo donker mogelijk is in de babykamer.

Dit doe je het beste met speciale verduisteringsgordijnen, maar wil je geen gordijnen, dan zijn er ook speciale verduisteringsrolgordijnen of zelfs tijdelijke verduisteringsgordijnen die je met klittenband vastzet verkrijgbaar.

#6 Veiligheid

Veiligheid staat natuurlijk altijd bovenaan en heeft topprioriteit. Er zijn een aantal dingen waar je op let. Zet bijvoorbeeld het bedje nooit bij een raam of binnen bereik van koorden van een rolgordijn. Hier kan een baby in verstrengeld raken. Dit geldt ook voor snoeren van andere apparatuur zoals een babyfoon.

Zorg ervoor dat eventuele stopcontacten veilig zijn voor kleine vingertjes. Heb je meubilair met scherpe hoeken? Koop dan goede hoekbescherming waardoor een kind zich er niet aan kan verwonden. Als je op een bovenverdieping woont, is een traphekje een goed idee.

Zorg ervoor dat het matras goed in het ledikant of wiegje past zodat armpjes en beentjes niet klem kunnen komen te zitten. Gebruik daarnaast een nieuw matras. Let wel, dit mag niet te zacht zijn. Gebruik geen kussentjes en laat het ledikant leeg. Dit betekent ook geen knuffels, omranders of ander decoratiemateriaal.

commode in babykamer

#7 Babyfoon

Een goede babyfoon geeft je zekerheid terwijl je baby ligt te slapen. Dit is vooral zo als je baby op een andere verdieping slaapt of een dutje doet. Er zijn babyfoons die alleen met audio werken, maar er zijn ook babyfoons die videobeeld weergeven.

Er zijn zelfs babyfoons die je bedient via een bijbehorende app op je smartphone. Je leert via de app het slaapritme van je kindje kennen en kunt, indien nodig, hierop inspelen door bijvoorbeeld slaapliedjes af te laten spelen. Je leest daarna ook de kamertemperatuur af in je app. Zo’n slimme babyfoon geeft je dus veel extra mogelijkheden!

#8 Verf of behang

Ook dit is een erg persoonlijke keuze. Met behang kun je vaak meer kanten op dan met verf, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld te verven en daarna muurstickers te gebruiken. De meeste muurstickers zijn eenvoudig te verwijderen en laten geen lijmresten achter.

De muur een laagje verf geven is daarnaast vaak eenvoudiger dan behangen (in mijn ervaring!). Als je kiest om te behangen, gebruik dan in ieder geval een goede behangtafel. Wat je ook besluit te doen: wacht niet lang met behangen of verven, want je wilt geen nare geurtjes in je babykamer als je baby al geboren is.

#9 Persoonlijke elementen

Een kamer in je huis heeft altijd een ‘persoonlijke touch’, of dit nu de huiskamer, badkamer of de babykamer is. Je hangt een zelfgemaakt schilderij op, of je maakt het simpelweg persoonlijk door wat speciale foto’s neer te zetten.

Misschien heb je nog wel speelgoed uit jouw kindertijd. Waarschijnlijk kan je baby er nog niet mee spelen, maar het is leuk om weg te zetten als decoratie en het heeft sentimentele waarde voor jou wat het geheel extra leuk maakt.

babykamer met grote olifant

#10 Decoratie

De babykamer is natuurlijk niet af wanneer alleen de meubels erin staan. De kamer moet warmte uitstralen en er aantrekkelijk uit zien. Je creëert al heel wat sfeer met bijvoorbeeld een leuk kleedje op de grond of een mooie plant in de hoek. Heb je een stoel in de kamer, leg er dan een kussentje in.

Verder kies je voor een leuk schilderij of een foto die je aan de muur hangt. Er zijn tegenwoordig ook allerlei leuke haken voor aan de muur waar je bijvoorbeeld handdoeken aan hangt.

Een leuke mobiel boven het bedje ziet er ten slotte niet alleen leuk uit, maar helpt je ook bij het in slaap krijgen van je kindje.

#11 Stoel

Als de babykamer groot genoeg is om er een comfortabele stoel weg te zetten, dan raad ik je dit zeker aan. Let er wel op dat de stoel comfortabel is. Je gaat de stoel waarschijnlijk vaak gebruiken om je baby in te voeden, dus als deze stoel niet lekker zit, maak je er geen gebruik van. Dat is alleen maar zonde.

Er zijn speciale stoelen te koop om je baby in te voeden. Persoonlijk koop ik liever een comfortabele stoel met een goed voedingskussen waar ik alle kanten mee op kan als deze niet meer nodig is in de babykamer. Het is daarom een goed idee om een stoel te kopen die ook bij de rest van je interieur past.

#12 Inspiratie op doen

Inspiratie op doen is altijd leuk. Op deze manier kom je er achter wat je leuk vind, en vooral ook wat je niet leuk vindt. Er zijn genoeg tijdschriften met ideeën erin. Ben je creatief? Maak dan een moodboard of een collage met je favoriete kleuren en thema’s en ga zelf aan de slag door een tekening te maken met bijvoorbeeld de lay-out van je babykamer.

Op deze manier ben je productief én creatief bezig. Heb je vrienden met kinderen, vraag dan of je een kijkje mag nemen. De grotere babywinkels hebben natuurlijk ook kinderkamers die je kunt zien. Neem de tijd om erachter te komen wat je leuk vind en haast je niet.

vrouw die zwanger is in de herfst

Conclusie

De babykamer inrichten is best een hele klus, maar wel een hele leuke klus. Hopelijk heb ik je met de bovenstaande tips op weg geholpen. Veel plezier met de babykamer en geniet van je zwangerschap!