Het Slaapritme van een Baby Verbeteren: Mogelijk, of Niet?
Wanneer je baby slaapt, slaap jij ook.
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Een goede nachtrust is iets wat onder veel nieuwe ouders tot het verleden behoort. Nooit eerder realiseerde je hoe heerlijk het is om een hele nacht aan één stuk door te slapen, of om de volgende ochtend tot een uur of elf in bed te blijven liggen.
De vraag of het slaapritme van je baby verbeteren tot de opties hoort, komt dus niet als een verrassing. Een slaapritueel kan hierbij helpen, maar eerst gaan we het onderwerp ‘slaapritme’ verkennen.
Je hebt er natuurlijk een mooi kindje voor terug gekregen; een nieuw zieltje waar je alles voor over hebt, zelfs de gebroken nachten.
Gelukkig heb ik enkele tips en manieren om het slaapritme van je kindje te verbeteren, maar vrees niet als niets helpt: sommige kindjes slapen pas de hele nacht door als ze drie jaar of zelfs ouder zijn. In dat geval moet ik je vooral een grote dosis geduld en uithoudingsvermogen aanraden. 😵💫
Elk kindje, eigen tempo
Pas doorslapen bij drie jaar oud is volkomen normaal. Elke baby en elk kindje is anders en ze doen alles op hun eigen tempo. De één loopt met een jaar, de ander bij anderhalf jaar.
De één slaapt de hele nacht door vanaf zes weken, de ander vanaf zes maanden en weer een ander kindje slaapt bij jou in bed tot ze vier zijn.
Zoals wij als volwassenen hebben, heeft ook elk kind andere behoeften. Vooral als je kindje nog erg klein is, heeft deze behoefte aan geborgenheid en veiligheid. Je kindje voelt zich veilig bij jou en wilt bij je zijn.
De onderstaande tips bieden geen garantie. Het ene kindje reageert er anders op dan het andere kindje. Ze zijn echter het proberen waard, vooral als je zelf de wanhoop nabij bent!
- Evalueer je routine
Vanaf een maand of drie kun je beginnen met het introduceren van een bedtijdroutine. 💤 Hierdoor herkent je kindje wanneer het tijd is om te gaan slapen. Ook hier geldt echter dat een strakke routine geen garantie is voor een goede nachtrust, maar het is een goede eerste stap.
Het is een goed idee om je kindje voor het slapen gaan een lekker warm bad te geven. Hiervoor gebruik je een goed babybadje. Gebruik hydrofiele doeken om je baby af te drogen.
Vervolgens lees je een kort verhaaltje voor of zing je een liedje. Als je baby gevoed wilt worden voor het slapen, doe je dit ook nu.
Veel kindjes vallen tijdens het voeden in slaap. Dit is helemaal niet erg! Je legt je kindje dan al slapend in zijn ledikantje of wiegje. Wordt je kindje vaak wakker? Dan is een goed draagwiegje een idee. Zet deze in de huiskamer, zodat je niet elke keer de trap op hoeft als je baby wakker wordt.
- Samen slapen
Met een pasgeboren baby in één bed slapen is misschien niet het beste en veiligste idee, maar een goede co-sleeper biedt hier de perfecte oplossing voor.
Dit is een klein bedje wat je de eerste paar maanden gebruikt. Het staat tegen jouw bed aan waardoor je ‘s nachts niet je bed uit hoeft voor voedingen.
Dit is vooral ideaal als je besluit borstvoeding te geven, maar ook als je flesvoeding geeft is een co-sleeper ideaal. Je moet je bedenken dat een pasgeboren baby alleen jou kent – jouw geur, jouw geluiden, jouw baarmoeder. Als hij kennis maakt met de wereld, is dit een enge ervaring.
Een baby is daarom altijd op zoek naar comfort, veiligheid en geborgenheid. Niet geheel onlogisch dus dat hij of zij zo veel mogelijk bij je wilt zijn.
Dat is niet altijd even ideaal, want een gebrek aan slaap kan je dag behoorlijk verstoren, maar bedenk dat het maar tijdelijk is. Juist om deze reden is een goede co-sleeper een ideale slaapplaats voor je baby.
Je baby dragen in een draagzak of draagdoek
Sommige baby’s kunnen overdag ook moeilijk alleen zijn. Ze zijn niet blij in de box, huilen in het wippertje en zelfs de speelboog houdt ze niet bezig. Het lijkt alsof je baby de hele dag huilt en alleen jouw aanwezigheid hier verandering in brentg. Dit is niet alleen erg vermoeiend voor jou, maar ook voor je kindje.
Je kindje heeft je nodig, en als ouder moet je inspelen op deze behoefte, zeker als je kleintje nog erg klein is. Door je baby continue in je armen of op schoot te hebben, beperk je je bewegingsvrijheid echter enorm. Een goede draagzak biedt hierbij de uitkomst.
Door je baby te dragen in een goede draagzak of goede draagdoek, heb je veel meer bewegingsvrijheid. Je doet huishoudelijke klusjes zoals afwassen en stofzuigen, maar haalt ook makkelijk een even een frisse neus.
Veel baby’s vallen daarnaast ook in slaap in de draagzak, waardoor je je kleintje alsnog in bed kunt leggen en kunt genieten van een warme kop thee. 🍵
Draagzakken en draagdoeken zijn daarbij in allerlei soorten en maten te vinden. Weet je niet zeker welke ideaal is voor jou, vraag dan advies aan een draagconsulente.
- Wandelen
Een frisse neus halen doet wonderen – niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje. Hoogstwaarschijnlijk ben je zelf erg moe. Naast koffie dpen ook zuurstof en een koel briesje wonderen.
Leg je baby in de kinderwagen en ga lekker wandelen. Je hebt er misschien geen zin in, maar achteraf ben je blij dat je naar buiten bent gegaan.
Met een beetje mazzel is je kindje in slaap gevallen en kan deze heerlijk in de kinderwagen verder dutten terwijl jij eindelijk wat tijd hebt voor jezelf. Pak naderhand een goed boek, een kop koffie of slaap zelf even bij.
- Dutjes
Men hoort vaak dat het een goed idee is om je kindje ‘zo moe mogelijk’ te maken, zodat hij in de avond goed slaapt. Dit is geen goed advies. Je kindje oververmoeid naar bed brengen staat bijna garant voor een onrustige nacht.
Er is niets mis met je kindje ‘gewoon’ moe maken. Ga naar buiten en laat hem of haar lekker rennen, maar las ook rustmomentjes in. Wilt je kindje slapen, laat hem dan slapen. Zie je dat hij moe is, speel hier dan op in en laat hem dutten. Dit kan in bed zijn, in de draagzak of in de kinderwagen.
Een goed babynest kan ook helpen. Een babynest heeft iets opstaande randen waardoor je baby zich veilig voelt. Je legt deze in de box of op een andere veilige plaats. De meeste baby’s slapen er heerlijk in. Let wel op: laat je baby alleen onder toezicht in een babynest slapen.
- Een stukje rijden
Deze tip is misschien een beetje omstreden en veel grootouders zullen je vertellen dat je je kindje ‘gewoon’ moet laten huilen als deze niet kan slapen. "Baby’s manipuleren hun ouders en winden je zo om je vinger!"
Niets is minder waar: baby’s zijn niet in staat tot manipuleren en zijn simpelweg op zoek naar genegenheid en vervulling van hun basisbehoeften. Huilen is de enige manier waarop ze kunnen communiceren met ons.
Je baby laten huilen is geen goed idee. Lees hier in meer detail waarom de Crying Out-methode zelfs schadelijk kan zijn. Kort gezegd levert het de kleintjes een enorme hoeveelheid stress op, wat tot verhoogde niveaus van stresshormonen leidt. Dit doet dat kleine lichaam geen goed!
Een stukje gaan rijden met de auto zorgt er daarentegen bij veel baby’s voor dat ze binnen vijf minuten in slaap vallen; het onspant ze. 😴
Hier stel je jezelf echter ook de vraag: hoe ver ga je om je je kindje in slaap te krijgen? Op een gegeven moment volg je de retoriek: “Wat werkt, werkt.” Dat is mijn motto. Je moet ook aan je mentale gezondheid denken. Een gestreste ouder draagt vaak zijn of haar emoties over aan de kinderen.
Als een half uurtje gaan rijden je rust geeft en je baby hierdoor ook kan slapen ... waarom niet? Ik zou er geen routine van maken, maar incidenteel is dit een perfecte oplossing.
Zorg er wel voor dat je kindje in een goede autostoel zit. Hoe hard je kindje ook huilt, veiligheid gaat voor alles. Neem je kindje nooit op schoot in de auto.
Dit is niet alleen extreem onveilig, maar ook illegaal. Maak het harnas alleen los als je geparkeerd bent en je kindje nog even door wilt laten slapen voordat je naar binnen gaat.
- White noise
White noise sluit goed aan op dat ritje met de auto. Het verwijst naar geluiden die andere geluiden verbergen die van nature in een omgeving kunnen voorkomen. Als je bijvoorbeeld in een stad woont, kan white noise helpen bij het blokkeren van verkeersgeluiden.
Specifieke geluiden zijn geschikt om de slaap te bevorderen, ongeacht de omgevingsgeluiden. Voorbeelden hiervan zijn regenwoudgeluiden of strandgeluiden. Zelfs het geluid van de haardroger of de stofzuiger kan helpen, zo ook het geluid van de auto.
Er zijn zelfs white-noise-machines die speciaal zijn ontworpen voor baby's. Sommige zijn uitgerust met instrumentele slaapliedjes of zelfs een hartslaggeluid dat die van de moeder nabootst.
Een baanbrekende studie uit 1990, gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood, toonde aan dat white noise in veel gevallen nuttig is. Veertig pasgeborenen werden onderzocht, en het bleek dat 80% – dus 32 baby's – in slaap viel na vijf minuten white noise te hebben gehoord.
Stofzuigen terwijl je baby probeert in slaap te vallen is daarom nog helemaal niet zo’n gek idee! Er zijn tegenwoordig ook apps te downloaden met verschillende white noise geluiden. Dit vergt iets minder moeite dan je stofzuiger uit de kast halen.
Het is trouwens ook een goed idee om het begrip slapen te begrijpen. Lees je in over REM-slaap bijvoorbeeld.
- Zelfzorg
Koffie bevordert zeker het slaappatroon van je kindje niet, maar wel jouw energieniveaus. Als je energie hebt, kun je de slapeloze nachten beter aan, en ben je beter in staat er voor je kindje te zijn. Zorg daarom goed voor jezelf.
Of dit nu een sterke kop koffie is, of even onder de regendouche staan om op die manier te ontspannen: je moet tussendoor ook je eigen batterij opladen.
Voordat je kindje wordt geboren, word je niet gewaarschuwd over hoe moeilijk en zwaar het ouderschap is. Natuurlijk is het ook leuk elke dag je kindje te zien ontwikkelen, maar niet alle kinderen en baby’s ontwikkelen zich op dezelfde manier of op hetzelfde tempo. Je gaat aan jezelf twijfelen en wordt verteld dat je zus moet doen, of zo moet proberen.
Binnen de kortste keren ben je op en geniet je niet meer van het ouderschap. Postnatale depressie is echt en hoeft zich niet meteen na de geboorte van je kindje te manifesteren.
Zorg voor jezelf. Heb je twijfels, praat dan met je huisarts, met de verloskundige of met een andere deskundige. Bovenal: leg de lat niet te hoog.
Alles wat je kindje nodig heeft is liefde, melk en verzorging. Zet dus een bakje koffie, lees een goed boek en trakteer jezelf op een lekker gebakje. Je hebt het verdiend!
Conclusie
Hopelijk heb je iets gehad aan de bovenstaande tips. Je kindje de nacht door laten slapen is niet iets wat eenvoudig aan te leren is. Zelfs de meest ervaren moeder heeft hier weinig invloed op en er is geen goed of fout!
Het zo aangenaam mogelijk maken voor je kindje door hem in een fijn bedje te laten slapen en elke avond dezelfde routine te doorlopen is een goed idee, maar geen garantie voor een goede nachtrust.
Blijf jezelf eraan herinneren dat ook deze periode eindig is en doe vooral wat werkt voor jou, je kindje en je gezin.
Over de auteur
Michael is 27 jaar oud en woont in het zuiden van het land. Micheal is afgestuurd in psychologie en schrijft heel graag in zijn vrije tijd. In zijn vrije tijd geniet hij van een potje Call of Duty en zijn sci-fi films helemaal zijn ding.