Bestenu

Wat is REM-slaap: de Uitleg!

Sluimeren, lichte slaap, diepe slaap, REM-slaap? Wat betekent dit allemaal? Lees het hier!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat is REM-slaap: de Uitleg!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Rem-slaap, oftewel Rapid Eye Movement-slaap, is een fascinerend fenomeen waarbij ons brein zich in een bijzondere toestand bevindt. Tijdens deze slaapfase kunnen we levendige dromen hebben en worden onze spieren tijdelijk verlamd. 

Het is een essentieel onderdeel van onze slaapcyclus en speelt een belangrijke rol in ons cognitief functioneren, emotionele welzijn en lichamelijke gezondheid. In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken van de rem-slaap, de functies ervan en wat er gebeurt als we niet kunnen slapen.

Wat is REM-slaap?

REM-slaap staat voor Rapid Eye Movement-slaap en is een van de slaapfasen die we doormaken tijdens onze slaapcyclus. Het is de fase waarin we het meest levendig dromen en onze hersenactiviteit het meest lijkt op die van wanneer we wakker zijn. 

REM-slaap wordt ook wel paradoxale slaap genoemd, omdat ons brein tijdens deze fase actief is, terwijl ons lichaam volledig ontspannen en verlamd is.

Gemiddeld duurt een REM-slaapcyclus ongeveer 90 minuten en komt deze meerdere keren per nacht voor. In de eerste helft van de nacht hebben we meer diepe slaap en minder REM-slaap, terwijl de REM-slaap in de tweede helft van de nacht toeneemt en diepe slaap afneemt.

REM-slaap isessentieel voor onze gezondheid en welzijn. Het speelt een belangrijke rol bij het verwerken van emotionele en stressvolle ervaringen en helpt ons om cognitieve functies zoals leren, geheugen en creativiteit te verbeteren. 

REM-slaap wordt ook geassocieerd met het versterken van ons immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Tijdens de REM-slaap worden onze ogen snel heen en weer bewogen (vandaar de naam Rapid Eye Movement), onze ademhaling en hartslag worden onregelmatiger en onze spieren zijn verlamd. 

Dit verlammen van de spieren is een belangrijk onderdeel van de REM-slaap, omdat het ons ervan weerhoudt om onze dromen fysiek uit te voeren.

Kortom, REM-slaap is een belangrijk onderdeel van onze slaapcyclus dat essentieel is voor ons fysieke en mentale welzijn. Het is de fase waarin we het meest levendige dromen hebben en ons brein actief is terwijl ons lichaam volledig ontspannen is.

Wat zijn de verschillende slaapfasen?

Er zijn over het algemeen vier verschillende fasen van slaap, die in een bepaalde volgorde herhaald worden tijdens een slaapcyclus. Deze slaapfasen worden aangeduid als N1, N2, N3 en REM-slaap. Hieronder worden de verschillende slaapfasen beschreven:

N1-slaap 

Dit is de lichtste slaapfase en wordt gekenmerkt door langzamere hersenactiviteit en slaperigheid. Tijdens deze fase kunnen we af en toe nog bewust zijn van geluiden of andere stimuli om ons heen en kunnen we kleine spiertrekkingen ervaren. De N1-slaap duurt ongeveer 5-10% van de totale slaapcyclus.

N2-slaap 

Dit is een diepere slaapfase dan N1 en maakt ongeveer 45-55% van de slaapcyclus uit. Tijdens de N2-slaap worden onze spieren verder ontspannen, onze hartslag en ademhaling vertragen en wordt onze lichaamstemperatuur verlaagd. We zijn minder gevoelig voor externe stimuli en ervaren geen bewustzijn van onze omgeving.

N3-slaap 

Dit is de diepste slaapfase en wordt ook wel slow-wave sleep genoemd. Tijdens deze fase zijn onze hersenactiviteit, hartslag en ademhaling het laagst. Het is de fase waarin ons lichaam zich het meest herstelt en regenereert. Tijdens de N3-slaap vinden er fysieke processen plaats zoals groei, weefselherstel en spierherstel. Deze fase maakt ongeveer 10-20% van de totale slaapcyclus uit.

REM-slaap 

Tijdens de REM-slaap, die ongeveer 20-25% van de slaapcyclus uitmaakt, zijn onze hersenactiviteit, ademhaling en hartslag vergelijkbaar met die wanneer we wakker zijn. Tijdens de REM-slaap hebben we levendige dromen en worden onze ogen snel heen en weer bewogen. Ons lichaam is volledig ontspannen en verlamd, behalve onze ademhaling en oogbewegingen.

Conclusie

De verschillende slaapfasen worden meerdere keren per nacht herhaald, waarbij de REM-slaap steeds langer wordt naarmate de nacht vordert. Elke fase van de slaapcyclus speelt een belangrijke rol bij het herstellen van ons lichaam en geest en het bevorderen van onze gezondheid en welzijn.

Hoewel een zacht dekbed en een goed (baby)matras en een goed slaapritme van een baby bijdragen aan goede slaap, maar vertelt je niet wat REM-slaap is. Hopelijk heeft dit artikel je hierbij geholpen. Bedankt voor het lezen!