Laminaat schoonmaken doe je zo!

SCHOONMAKEN

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 01/26/2021


Laminaat is ideaal: het is onderhoudsvriendelijk, vuil hecht zich niet snel en met een zachte bezem is het zo weer schoon. Vanzelfsprekend is het fijn om eens in de zoveel tijd je laminaat goed onder handen te nemen, waardoor het echt schoon wordt. Hoe je dit doet, lees je in de onderstaande blog.

verschillende spullen om schoon te maken

Dit heb je nodig

  • Vloerreiniger
  • Stofzuiger
  • Dweil of mop
  • Schoonmaakazijn
  • Droge doek

Heb je een goede vloerreiniger in huis, dan gebruik je geen mop of dweil en heb je ook geen emmer nodig. Een vloerreiniger zuigt ook licht vuil op, dus je gebruikt hem ook om je laminaat regelmatig in een snelle schoonmaakronde schoon te maken.

Besluit je om je laminaat een grondige schoonmaakbeurt te geven, dan raad ik je aan om een goede stofzuiger te gebruiken. Een stofzuiger heeft meer zuigkracht dan een vloerreiniger, waardoor je vloer nét iets schoner wordt.

Stap 1: Stofzuigen

Stofzuig grondig. Gebruik bij voorkeur een speciaal mondstuk voor laminaat. Dit is vaak een extra zachte borstel die geen krassen achterlaat. Een goede stofzuiger komt vaak met allerlei handige hulpstukken. Gebruik de kleine ronde borstel om de hoekjes mee schoon te krijgen.

Stap 2: Dweilen

Heb je een vloerreiniger, dan is het nu tijd deze uit de kast te halen. Ga langzaam over je vloer heen totdat je de gehele vloer hebt gehad. Heb je geen vloerreiniger, dan maak je een mix van schoonmaakazijn en warm water en ga je hiermee aan de slag. Gebruik een mop of dweil, maar zorg ervoor dat je laminaat niet te nat wordt.

Laminaat zet namelijk uit als het te nat wordt. Hierdoor gaat het bol staan en dat willen we juist voorkomen. Bovendien kan het lijm oplossen als dit gebruikt is. Kortom: wring je mop goed uit voordat je ermee gaat moppen. Hetzelfde geldt voor een dweil.

kind die klaar is om te dweilen

Stap 3: Drogen

Zet alle deuren en ramen open en laat je laminaat drogen. Is het hartje winter, dan is dit niet zo’n goed idee. Pak in dat geval een oude handdoek en wikkel deze om een bezem heen en ‘veeg’ je vloer op deze manier droog.

Wat moet je vooral niet doen?

Om zo lang mogelijk van je laminaat te genieten, zijn er een aantal dingen die je niet moet doen als je laminaat hebt. Laminaat is onderhoudsvriendelijk en kan veel hebben, maar is niet bestand tegen alles.

Het gebruik van een stoomreiniger

Een goede stoomreinigeris een ideaal apparaat om in huis te hebben, maar je gebruikt deze niet om je laminaat mee schoon te maken. Deze zijn té krachtig en produceren soms teveel stoom, waardoor de onderkant van het laminaat nat kan worden. Hierdoor trekt je laminaat krom.

Bovendien is niet alle laminaat bestand tegen het hete stoom die een stoomreiniger produceert, waardoor de bovenste (bescherm)laag los kan laten. In dit geval is je laminaat onherstelbaar beschadigd.

Allesreiniger en groene zeep

Standaard reinigingsmiddelen zoals allesreiniger en groene zeep bevatten teveel agressieve middelen. Deze producten zorgen er soms voor dat de bovenste laag van je laminaat dof wordt. Gebruik daarom liever schoonmaakazijn. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook goedkoper.

Wil je liever iets anders gebruiken dan schoonmaakazijn? Gebruik dan een speciaal product dat geschikt is voor laminaat. Er zijn verschillende reinigers te koop waarmee je niet alleen laminaat schoon maakt, maar ook tegelijkertijd de glans herstelt.

grote bank in een woonkamer

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij de bovenstaande tips jouw laminaat weer stralend en streeploos schoon gekregen. Bedankt voor het lezen!