Bestenu

Laminaat Schoonmaken is een Eitje

Een stappenplan om je laminaatvloer onder handen te nemen, hoeft niet ingewikkeld te zijn!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Laminaat Schoonmaken is een Eitje

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Laminaat is ideaal, want het is onderhoudsvriendelijk, vuil hecht zich er niet snel aan, en met een zachte bezem is het zo weer schoon. Laminaat leggen is eenvoudig. Vanzelfsprekend is het fijn om eens in de zoveel tijd je laminaat goed onder handen te nemen, waardoor het echt schoon wordt. Hoe je dit doet, lees je in de onderstaande blog.

Dit heb je nodig:

  • vloerreiniger
  • stofzuiger
  • dweil of mop
  • schoonmaakazijn
  • droge doek

Heb je een goede vloerreiniger in huis, dan gebruik je geen mop of dweil en heb je ook geen emmer nodig. Een vloerreiniger zuigt ook licht vuil op, dus je gebruikt hem ook om je laminaat regelmatig in een snelle schoonmaakronde schoon te maken.

Besluit je om je laminaat een grondige schoonmaakbeurt te geven, dan raad ik je aan om een goede stofzuiger te gebruiken. Een stofzuiger heeft meer zuigkracht dan een vloerreiniger, waardoor je vloer nét iets schoner wordt.

Stap 1: stofzuigen

Stofzuig grondig je vloer. Gebruik bij voorkeur een speciaal mondstuk voor laminaat. Dit is vaak een extra zachte borstel die geen krassen achterlaat. Een goede stofzuiger heeft vaak allerlei handige hulpstukken. Gebruik de kleine ronde borstel om de hoekjes mee schoon te krijgen.

Stap 2: dweilen

Heb je een vloerreiniger, dan is het nu tijd deze uit de kast te halen. Ga langzaam over je vloer heen, totdat je de gehele vloer hebt gehad. 

Heb je geen vloerreiniger, dan maak je een mix van schoonmaakazijn en warm water en ga je hiermee aan de slag. Gebruik een mop of dweil, maar zorg ervoor dat je laminaat niet te nat wordt.

Waarom? Omdat laminaat uitzet als het te nat wordt. Dit geldt zowel voor horizontaal laminaat alsvisgraatlaminaat. Hierdoor gaat het bol staan, en dan ben je nog verder van huis. Bovendien kan het lijm oplossen als dit gebruikt is. Kortom: wring je mop goed uit voordat je ermee gaat moppen. Hetzelfde geldt voor een dweil.
 

Stap 3: drogen

Zet alle deuren en ramen open en laat je laminaat drogen. Is het hartje winter, dan is dit niet zo’n goed idee. Pak in dat geval een oude handdoek en wikkel deze om een bezem heen en ‘veeg’ je vloer op deze manier droog.

Wat moet je vooral niet doen?

Om zo lang mogelijk van je laminaat te genieten, zijn er een aantal dingen die je niet moet doen als je laminaat hebt. Laminaat is onderhoudsvriendelijk en kan veel hebben, maar is niet bestand tegen alles.

Het gebruik van een stoomreiniger

Een goede stoomreiniger is een ideaal apparaat om in huis te hebben, maar je gebruikt deze niet om je laminaat mee schoon te maken. Deze zijn té krachtig en produceren soms teveel stoom, waardoor de onderkant van het laminaat nat wordt. Hierdoor trekt je laminaat krom.

Bovendien is niet alle laminaat bestand tegen het hete stoom die een stoomreiniger produceert, waardoor de bovenste (bescherm)laag los kan laten. In dit geval is je laminaat onherstelbaar beschadigd.

Allesreiniger en groene zeep

Standaard reinigingsmiddelen zoals allesreiniger en groene zeep bevatten teveel agressieve middelen. Deze producten zorgen er soms voor dat de bovenste laag van je laminaat dof wordt. Gebruik daarom liever schoonmaakazijn. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook goedkoper en een algeheel veiligere optie.

Wil je liever iets anders gebruiken dan schoonmaakazijn? Gebruik dan een speciaal product dat geschikt is voor laminaat. Er zijn verschillende reinigers te koop waarmee je niet alleen laminaat schoon maakt, maar ook tegelijkertijd de glans herstelt.

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij de bovenstaande tips jouw laminaat weer stralend en streeploos schoon gekregen. Hou er rekening mee dat het schoonmaken van je vloer bijna onmogelijk is wanneer je vloer niet egaal is. Soms is het egaliseren van je vloer een must. Bedankt voor het lezen!