Bestenu

Wat is Laminaat?

Klassiek en populair, maar wat is laminaat eigenlijk? Lees het hier.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Wat is Laminaat?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Eeen vloer kiezen is een belangrijke, maar soms lastige opgave: er zijn vele soorten vloeren! Overweeg je laminaat?Tijdloos, duurzaam en het staat overal mooi. Wat weet jij over laminaat?

Wat is laminaat? 

Laminaat is een veelgebruikte bedekking van je vloer die bestaat uit meerdere lagen synthetische materialen die samengeperst zijn door middel van lamineren

Laminaatvloeren bootsen vaak de uitstraling vannatuurlijk hout of steen na, maar zijn meestal goedkoper en eenvoudiger te installeren en te onderhouden dan de natuurlijke tegenhangers. Een houten vloer leggen is niet hetzelfde alslaminaat leggen.

Wel kun je een mooie vloer creëren met laminaat door de juiste legrichting te bepalen, of je legt een visgraatvloer.

Het is zeker de moeite waard om laminaat te overwegen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vloer.

Laminaatvloeren bestaan uit vier lagen:

  1. De toplaag: Dit is een transparante, slijtvaste laag die de vloer beschermt tegen krassen, deuken en vlekken.
  2. De decoratieve laag: Dit is de laag die het uiterlijk van hout, steen of een ander materiaal nabootst door middel van een bedrukte afbeelding.
  3. De kernlaag: Deze laag bestaat meestal uit samengeperst houtvzel (HDF) of samengeperst hout (MDF) en biedt stevigheid en stabiliteit aan de vloer.
  4. De onderlaag: Dit is de basislaag die helpt bij het stabiliseren van de vloer en het voorkomen van vochtproblemen.

Interessante weetjes over laminaat

  1. Laminaatvloeren zijn sinds de jaren '70 populair en werden oorspronkelijk ontwikkeld in Zweden.
  2. Laminaat is verkrijgbaar in verschillende diktes, variërend van 6 mm tot 12 mm, wat invloed heeft op de duurzaamheid en het gevoel van de vloer.
  3. Het installeren van laminaatvloeren is relatief eenvoudig dankzij het kliksysteem, waardoor ze een populaire keuze zijn voor doe-het-zelvers.
  4. Het leggen van laminaat is eenvoudiger dan een visgraat vloer leggen.

Duurzaamheid en herbruikbaarheid van laminaat 

Laminaatvloeren zijn niet zo duurzaam als sommige andere duurzame vloeren, zoals hout of bamboe, omdat ze gemaakt zijn van synthetische materialen en samengeperst hout. |Wel maak je laminaat eenvoudig schoon.

Hoewel laminaatvloeren een langere levensduur hebben dan bijvoorbeeld tapijt, is het belangrijk op te merken dat ze niet opnieuw kunnen worden geschuurd en afgewerkt zoals houten vloeren. Als een laminaatvloer beschadigd raakt, moet het beschadigde deel vaak worden vervangen.

Wat betreft herbruikbaarheid is laminaat meestal niet zo milieuvriendelijk als andere opties. Hoewel sommige laminaatvloeren gerecyclede materialen kunnen bevatten, kunnen de meeste laminaatvloeren aan het einde van hun levensduur niet gemakkelijk worden gerecycled vanwege de lijm en samengeperste houtvezels die in het productieproces worden gebruikt.

Conclusie 

Laminaat is een populaire en betaalbare optie die de uitstraling van natuurlijk hout of steen nabootst. Hopelijk heeft dit artikel je wijzer gemaakt. Bedankt voor het lezen!