Bestenu

Alles Wat je Wilt Weten over Duurzame Vloeren!

Wil jij ook een duurzame vloer? Ik vertel je er hier meer over!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Alles Wat je Wilt Weten over Duurzame Vloeren!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Bij het inrichten van je huis is het belangrijk om duurzame en milieuvriendelijke opties te overwegen. Een essentieel onderdeel van elk interieur is de vloer. 

In dit artikel geven we je een overzicht van verschillende soorten vloeren en waar je op moet letten bij het kiezen van een milieuvriendelijke vloer.

Overzicht van duurzame vloeren

Hieronder heb ik de meest populaire duurzame vloeren voor je op een rijtje gezet. Hopelijk helpt dit wanneer je een nieuwe vloer gaat uitzoeken.

Kurk 

Kurk is een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal afkomstig van de schors van de kurkeik. Het is biologisch afbreekbaar en heeft uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen. Daarnaast is het antistatisch, waardoor het allergievriendelijk is.

Bamboe 

Bamboe is een snelgroeiend, hernieuwbaar materiaal dat een milieuvriendelijk alternatief is voor traditioneel hardhout. Het is sterk, duurzaam en verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Linoleum 

Linoleum is gemaakt van natuurlijke materialen zoals lijnzaadolie, hars, houtmeel, kalksteen en jute. Het is biologisch afbreekbaar, duurzaam en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen.

Gerecycled hout 

Gerecycled hout is een milieuvriendelijke optie die oude houten planken, balken en meubels hergebruikt om unieke en karaktervolle vloeren te creëren. Het is een geweldige manier om afval te verminderen en de vraag naar nieuw gekapt hout te verminderen.

Waar let je op bij het kiezen van een duurzame vloer?

Er zijn meerdere dingen waar je op let bij het uitkiezen van een duurzame vloer. Lees er hieronder meer over.

Materiaal 

Let op de herkomst en het productieproces van het materiaal. Kies voor hernieuwbare, gerecyclede of snelgroeiende materialen zoals kurk, bamboe of gerecycled hout.

Productieproces 

Informeer naar het productieproces en of er milieuvriendelijke methoden worden gebruikt. Kijk naar de gebruikte materialen, energiebronnen en afvalverwerking tijdens het productieproces.

Certificering 

Zoek naar vloeren met milieukeurmerken, zoals FSC-certificering voor houtproducten, wat aangeeft dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

Levensduur en onderhoud 

Kies een duurzame vloer die lang meegaat en eenvoudig te onderhouden is. Dit vermindert de behoefte aan vervanging en verlaagt de milieu-impact op de lange termijn.

Luchtkwaliteit binnenshuis 

Let op vloeren met lage of geen vluchtige organische stoffen (VOS) die kunnen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit binnenshuis.

Conclusie 

Het kiezen van een duurzame vloer is een verantwoorde keuze voor zowel het milieu als je huis. Door te kiezen voor milieuvriendelijke materialen zoals kurk, bamboe, linoleum of gerecycled hout, draag je bij aan een beter milieu en een gezondere leefomgeving. Hopelijk heb je wat gehad aan dit artikel. Bedankt voor het lezen!