Bestenu

Visgraat Laminaat Leggen: Dat doe je Zo!

Visgraat laminaat leggen? Geen probleem, volg ons stappenplan!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Visgraat Laminaat Leggen: Dat doe je Zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Het leggen van een visgraatvloer kan een prachtige en stijlvolle toevoeging zijn aan je interieur. Hier is een eenvoudig stappenplan om je te helpen bij het leggen van een visgraatvloer, samen met enkele handige tips.

Stap voor stap visgraat laminaat leggen

Je hebt je vloer uitgezocht: visgraat laminaat! Hieronder leg ik je uit hoe je stap voor stap visgraat laminaatlegt. Wil je toch geen laminaat? Lees dan meer over andere vloersoorten.

Stap 1: Voorbereiding

 • Verzamel alle benodigde materialen en gereedschappen, zoals visgraatvloerplanken, ondervloer, zaag, meetlint, potlood, rolmaat, lijmkam en vloerlijm.
 • Zorg ervoor dat de ondergrond vlak, schoon en droog is. Indien nodig, egaliseer de vloer en laat deze volledig drogen.
 • Laat de vloerplanken minimaal 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar ze gelegd zullen worden om uitzetten of krimpen te minimaliseren.

Stap 2: Plan en markeer de lay-out

 • Bepaal hetmiddelpunt van de ruimte en trek een krijtlijn of leg tape op de vloer om de richting van het visgraatpatroon aan te geven.
 • Meet en markeer de startlijn voor de eerste rij planken, rekening houdend met eventuele randafwerkingen of plinten.

Stap 3: Begin met het leggen van de planken

 • Breng vloerlijm aan op de ondergrond met een lijmkam, waarbij je kleine secties tegelijk doet om te voorkomen dat de lijm uitdroogt.
 • Begin in een hoek en leg de eerste plank met de groef naar de muur gericht. Zorg ervoor dat de planken haaks op de startlijn liggen.
 • Leg de volgende plank in een hoek van 90 graden ten opzichte van de eerste plank, zodat ze samen een V-vorm creëren. Herhaal dit proces en werk in secties om het visgraatpatroon te vormen.

Stap 4: Pas planken aan

 • Zaag planken indien nodig bij om ze passend te maken voor de randen van de kamer. Gebruik een decoupeerzaag of verstekzaag voor nauwkeurige sneden.

Stap 5: Vul de randen op

 • Vul de randen van de kamer op met op maat gezaagde planken, rekening houdend met de ruimte voor uitzettingsvoegen.

Stap 6: Laat de lijm drogen

 • Volg de instructies van de fabrikant voor de droogtijd van de lijm voordat je meubels terugplaatst of op de vloer loopt.

Stap 7: Werk de vloer af

 • Plaats plinten of randafwerkingen om de uitzettingsvoegen te bedekken en de vloer een nette, afgewerkte uitstraling te geven. Maak je vloer vervolgens goed schoon.

Tips en tricks

 • Controleer tijdens het leggen of de planken goed op elkaar aansluiten en er geen lijmresten zichtbaar zijn.
 • Overweeg het gebruik van afstandhouders om een gelijkmatige uitzettingsvoeg rondom de kamer te creëren.
 • Als je niet zeker bent van je vaardigheden of de omvang van het project, overweeg dan om een ervaren vakman in te schakelen om de visgraatvloer te leggen.
 • Gebruik kniebeschermers om je knieën te beschermen tijdens het leggen van de vloer, aangezien dit een arbeidsintensief proces kan zijn.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte tijdens het leggen en het drogen van de lijm om eventuele dampen af te voeren.
 • Houd rekening met de richting van het licht bij het bepalen van de legrichting van het visgraatpatroon. Het leggen van de planken parallel aan de lichtinval kan de ruimte groter doen lijken.

Door deze stappen en tips te volgen, kun je zelf een prachtige visgraatvloer leggen die je interieur een verfijnde en tijdloze uitstraling geeft. 

Vergeet niet om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en hulp in te schakelen indien nodig om ervoor te zorgen dat het eindresultaat aan je verwachtingen voldoet.

Onderhoud

Nu je een prachtige visgraatvloer in je huis hebt gelegd, is het belangrijk om de vloer goed te onderhouden om zijn schoonheid en levensduur te behouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je visgraatvloer:

Regelmatig schoonmaken 

Het is belangrijk om je vloer regelmatig schoon te maken. Veeg of stofzuig je vloer regelmatig om stof, vuil en zand te verwijderen, wat krassen en slijtage kan veroorzaken. Gebruik bij voorkeur een zachte borstel of een stofzuiger met een parketborstel.

Dweilen 

Dweil de vloer indien nodig met een licht vochtige doek of mop, maar vermijd het gebruik van te veel water, omdat dit de vloer kan beschadigen. Gebruik een reinigingsmiddel dat geschikt is voor het type vloermateriaal, zoals hout of laminaat.

Plaats beschermende matten en vloerkleden 

Leg matten bij de ingangen van je huis om het binnendringen van vuil en vocht te verminderen. Gebruik vloerkleden op drukbezochte plekken om slijtage te voorkomen en extra comfort te bieden.

Meubelbescherming 

Plaats viltjes of beschermende pads onder de poten van meubels om krassen op de vloer te voorkomen. Vermijd het slepen van meubels over de vloer.

Controleer de luchtvochtigheid 

Houd de luchtvochtigheid in huis op een constant niveau (tussen 40% en 60%) om krimpen of uitzetten van de vloerplanken te minimaliseren.

Herstel kleine beschadigingen 

Repareer kleine krassen of deuken met een geschikte reparatiekit of houtvulmiddel, afhankelijk van het type vloermateriaal. Volg de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat.

Vernieuwen indien nodig 

Afhankelijk van het type vloermateriaal, kan het nodig zijn om de vloer periodiek te schuren en opnieuw af te werken om zijn uiterlijk te behouden. Dit geldt met name voor hardhouten vloeren, die na verloop van tijd kunnen slijten.

Door deze onderhoudstips op te volgen, zorg je ervoor dat je visgraatvloer er jarenlang prachtig en goed verzorgd uitziet. Zo kun je volop genieten van de schoonheid en het comfort van je nieuwe vloer.

Conclusie

Het leggen van een visgraatvloer is een stijlvolle en tijdloze keuze die je interieur een verfijnde uitstraling geeft. Hopelijk heeft dit artikel je wat wijzer gemaakt wanneer het gaat over visgraat vloeren. Bedankt voor het lezen!