Bestenu

Ontdek het Hier: je Vloer Egaliseren

Een egale vloer is belangrijk. Lees hier waarom en hoe je je vloer egaliseert!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Ontdek het Hier: je Vloer Egaliseren

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je vloer egaliseren is een essentiële stap voordat je nieuwe vloerbedekking installeert. Een egale vloer zorgt voor een stabiele basis, verbetert de levensduur van de vloerbedekking en zorgt voor een betere afwerking. 

In dit artikel leggen we aan de hand van een stappenplan uit hoe je je vloer kunt egaliseren, geven we tips en vertellen we wat je nodig hebt.

Info

Volg ons stappenplan om je vloer eenvoudig en effectief te egaliseren. Leer welke materialen en gereedschappen je nodig hebt en ontdek handige tips om je vloer perfect voor te bereiden op de installatie van nieuwe vloerbedekking.

Benodigdheden

 • Bezem of stofzuiger
 • Vulmiddel
 • Primer
 • Roller of kwast
 • Egalisatiemiddel
 • Emmer of kuip
 • Troffel of rakel
 • Rei of waterpas

Stappenplan voor het egaliseren van je vloer

 1. Inspecteer en reinig de vloer: Controleer de vloer op oneffenheden, losse deeltjes en vuil. Verwijder deze grondig met een bezem of stofzuiger.
 2. Repareer beschadigingen: Vul eventuele gaten en scheuren in de vloer op met een geschikt vulmiddel. Laat het vulmiddel drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
 3. Breng primer aan: Gebruik een primer die geschikt is voor het type vloer en egalisatiemiddel. Breng de primer aan met een roller of kwast en laat deze drogen volgens de instructies van de fabrikant.
 4. Meng het egalisatiemiddel: Meng het egalisatiemiddel volgens de aanbevelingen van de fabrikant in een grote emmer of kuip. Zorg voor een glad en klontvrij mengsel.
 5. Giet het egalisatiemiddel uit: Begin bij het verste punt van de ruimte en giet het egalisatiemiddel gelijkmatig over de vloer. Gebruik een troffel of rakel om het middel gelijkmatig te verdelen en te zorgen voor een egale laag.
 6. Laat het egalisatiemiddel drogen: Geef het egalisatiemiddel voldoende tijd om te drogen, meestal 24 tot 48 uur, afhankelijk van het product en de omstandigheden.
 7. Controleer de vloer op vlakheid: Gebruik een rei of waterpas om de vloer te controleren op vlakheid. Indien nodig, herhaal de vorige stappen om eventuele resterende oneffenheden te corrigeren.

Tips

 • Zorg ervoor dat de temperatuur en vochtigheid in de ruimte binnen de aanbevolen waarden liggen tijdens het egaliseren.
 • Test het egalisatiemiddel op een klein, onopvallend deel van de vloer voordat je het op de gehele vloer aanbrengt, om te controleren of het middel goed hecht en droogt.
 • Gebruik een egalisatiemiddel dat geschikt is voor het type vloer en de vloerbedekking die je wilt installeren.
 • Volg altijd de aanbevelingen en instructies van de fabrikant van het egalisatiemiddel om optimale resultaten te behalen.
 • Draag geschikte beschermende uitrusting, zoals handschoenen en een stofmasker, tijdens het werken met egalisatiemiddelen en primers.
 • Je vloer onderhouden zorgt voor een langere levensduur.

Conclusie

Het egaliseren van je vloer is een belangrijke stap om een stabiele basis en een professionele afwerking voor je nieuwe vloer te garanderen. Door ons stappenplan te volgen, de juiste materialen en gereedschappen te gebruiken en de tips in acht te nemen, kun je zelf je vloer egaliseren en een perfecte basis creëren voor je nieuwe vloer.