Bestenu

Stap voor Stap je Houten Vloer Onderhouden

Om je houten vloer mooi te houden, is goed onderhoud belangrijk. Lees hier hoe je dit doet!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Stap voor Stap je Houten Vloer Onderhouden

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een houten vloer is een prachtige, natuurlijke en duurzame keuze voor je interieur. Om je houten vloer te onderhouden, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen (net zoals het leggen van je vloer). In dit artikel delen we enkele handige tips en tricks om je houten vloer er altijd op zijn best uit te laten zien.

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

  1. Regelmatig stofzuigen
  2. Bescherming
  3. Water en vocht vermijden
  4. Luchtvochtigheid controleren
  5. Vermijd direct zonlicht

Hieronder leg ik het stap voor stap uit.

Regelmatig stofzuigen en dweilen 

Stof en vuil kunnen krassen veroorzaken op je houten vloer. Daarom is het belangrijk om regelmatig je vloer schoon te maken. Dit doe je door te stofzuigen met een zachte borstel. Dweil de vloer één keer per week met een licht vochtige doek of mop. 

Gebruik een mild reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor houten vloeren om te voorkomen dat het hout wordt beschadigd.

Bescherm je vloer tegen krassen 

Plaatsviltjes onder meubels om krassen op je houten vloer te voorkomen. Zorg er bij het verplaatsen van meubels voor dat je deze optilt in plaats van te slepen. Leg matten bij de ingang van je huis om zand en vuil buiten te houden.

Vermijd water en vocht 

Water en vocht kunnen houten vloeren beschadigen en leiden tot kromtrekken of vlekken. Zelfs egaliseren helpt niet wanneer de vloer is krom getrokken door optrekkend vocht. Maak daarom gemorste vloeistoffen direct droog en vermijd het gebruik van natte dweilen. 

Gebruik in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken, een speciale waterbestendige houten vloer of kies voor een alternatief vloermateriaal.

Controleer de luchtvochtigheid 

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid kan houten vloeren doen uitzetten of krimpen. Houd de luchtvochtigheid in huis tussen de 45% en 65%. Gebruik indien nodig een luchtbevochtiger of ontvochtiger om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Houd direct zonlicht tegen 

Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan ervoor zorgen dat je houten vloer verkleurt. Gebruik zonwering, gordijnen of lamellen om je vloer te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen.

Regelmatig onderhoud met oliën en lakken 

Afhankelijk van de afwerking van je houten vloer, moet je deze periodiek behandelen met een geschikte olie of lak. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het type product en de frequentie van het aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat je vloer beschermd blijft en er fris en glanzend uitziet.

Gebruik de olie altijd met delegrichting mee, hierdoor krijg je het beste resultaat.

Conclusie 

Het onderhouden van je houten vloer is essentieel om de levensduur en uitstraling te behouden. Investeren in goed onderhoud is de sleutel tot het behoud van de schoonheid en waarde van je houten vloer. Bedankt voor het lezen!