Bestenu

Laminaat Leggen Doe je Snel en Eenvoudig!

Sommigen denken dat laminaat leggen een helse klus is en vermijden het daarom liever maar. Het tegendeel is waar! Iedereen kan laminaat leggen. Met het stappenplan in dit artikel doe je het binnen een mum van tijd.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Laminaat Leggen Doe je Snel en Eenvoudig!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Wil je je vloer bedekken met laminaat, maar dacht je dat het nogal een opgave zou zijn, of weet je simpelweg niet hoe het moet? Laminaat leggen is eenvoudiger dan je denkt, en kunnen de meeste mensen zelf!

In dit artikel leer je stapsgewijs hoe je je vloer moet voorbereiden en hoe je uiteindelijk je laminaat moet leggen voor een prachtig eindresultaat. Lees snel verder!

Voorbereiding

Vele huishoudens hebben laminaat in huis liggen, en dat is niet geheel zonder reden. Redenen genoeg om het zelf neer te leggen. Wat laminaat precies is, lees je hier. Voordat je begint met laminaat leggen, zijn er een paar voorbereidende stappen die je moet nemen om te zorgen dat de vloer er mooi uitziet en lang meegaat. Hier zijn een paar belangrijke dingen om te doen:

 1. Verwijder eerst alle bestaande vloerbedekking en de plinten van de vloer. Zorg dat de ondervloer schoon en droog is voordat je verder gaat.
 2. Controleer of de ondervloer vlak is. Als er hobbels of bulten zijn, moet je deze glad maken of een egalisatiemiddel gebruiken om de vloer vlak te maken.
 3. Leg een vochtscherm neer als je op een betonnen ondervloer legt. Dit voorkomt dat vocht in het laminaat trekt en kan de levensduur van de vloer verlengen.
 4. Laat het laminaat acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat leggen. Dit betekent dat je de planken enkele dagen laat rusten in de ruimte waar ze gelegd zullen worden. Dit helpt om uitzetting en krimp van de planken te voorkomen.
 5. Leg eventueel een ondervloer neer. Dit kan helpen om geluid en warmte-isolatie te verbeteren en oneffenheden in de ondervloer op te vullen.
 6. Bereken de hoeveelheid laminaat en accessoires die je nodig hebt om de ruimte te bedekken, zoals plinten en overgangsstrips.

Gereedschappen

Bij het laminaat leggen heb je enkele gereedschappen nodig om het proces soepel te laten verlopen. Hier zijn een paar veelvoorkomende gereedschappen die je nodig hebt:

 • Een afkortzaag om de planken op maat te zagen, zoals de beste laminaatsnijder
 • Een afstandhouder om een gelijkmatige afstand tussen de muur en de planken te houden
 • Een aanslagijzer om de planken stevig tegen elkaar te tikken
 • Een decoupeerzaag om planken rond obstakels, zoals leidingen, te zagen
 • Een meetlint om de afmetingen van de ruimte en de planken te meten
 • Een potlood om de afmetingen op de planken af te tekenen
 • Een hamer en een beitel om de deurkozijnen aan te passen indien nodig
 • Een waterpas om te controleren of de vloer vlak is

Stappenplan om laminaat te leggen

Hier zijn de stappen om laminaat te leggen:

 1. Begin in de linkerhoek van de kamer en leg de eerste rij planken langs de muur volgens de legrichting van het laminaat. Houd een afstand van ongeveer 1 cm tussen de muur en de planken door middel van afstandhouders.
 2. Gebruik een afkortzaag om de laatste plank van de eerste rij op maat te maken en gebruik de rest van de plank om de tweede rij te beginnen.
 3. Plaats de tweede rij planken door de lange zijde van de planken schuin in de v-groef van de eerste rij te plaatsen en tik ze stevig op hun plaats met een aanslagblok en een hamer.
 4. Herhaal dit voor de rest van de kamer, werkend van links naar rechts en van rij tot rij. Zorg dat je de planken af en toe op maat zaagt met de afkortzaag als dat nodig is.
 5. Als je bij obstakels zoals leidingen of deurkozijnen komt, gebruik dan een decoupeerzaag om de planken op maat te zagen.
 6. Als je de laatste rij planken moet leggen, zaag de planken dan op maat en plaats ze op hun plaats. Gebruik een aanslagijzer om de planken stevig tegen elkaar te tikken.
 7. Als je klaar bent met het laminaat leggen, bevestig dan de plinten om de ruimte af te werken.

Hoe lang duurt laminaat leggen?

De tijd die het kost om laminaat te leggen, hangt af van de grootte van de ruimte en je ervaring met het leggen van vloeren. Over het algemeen duurt het gemiddeld een dag om laminaat te leggen in een kamer van gemiddelde grootte. Het verschilt ook van het type laminaat. Ontdek hier soorten vloeren, lees hier hoe je een visgraatvloer legt en lees ook hoe je een houten vloer legt

Levensduur laminaat

De levensduur van laminaat hangt af van de kwaliteit van het laminaat en hoe goed het wordt onderhouden. Hoogwaardig laminaat kan tot wel 20 jaar meegaan, terwijl goedkopere soorten laminaat na ongeveer 10 jaar vervangen moeten worden. Het is belangrijk om je laminaat goed te onderhouden door het regelmatig schoon te maken en te voorkomen dat er water op de vloer blijft staan. Dit kan zorgen dat je laminaat langer meegaat en er langer als nieuw uitziet.

Als je overweegt om laminaat te leggen, is het belangrijk om te investeren in hoogwaardige materialen en om het goed te onderhouden. Met de juiste zorg kan je laminaatvloer er jarenlang mooi uitzien en een geweldige aanvulling zijn op je huis.

Laminaat onderhouden

Na het installeren van je nieuwe laminaatvloer wil je zorgen dat deze er nog jarenlang mooi uitziet. Hier zijn een paar tips voor het onderhouden en laminaat schoonmaken:

 • Stofzuig of veeg de vloer regelmatig om vuil en stof te verwijderen.
 • Gebruik een licht vochtige dweil om de vloer schoon te maken, maar vermijd het gebruik van te veel water, want te veel vocht kan de vloer beschadigen.
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schurende materialen, omdat deze de toplaag van de vloer kunnen beschadigen.
 • Als er vlekken op de vloer zijn, gebruik dan een zachte doek om deze voorzichtig te verwijderen. Je kunt ook een laminaatvlekverwijderaar gebruiken.
 • Vermijd het gebruik van stoomreinigers, omdat het vocht de vloer kan beschadigen.
 • Gebruik viltjes onder meubels om krassen op de vloer te voorkomen.
 • Als je iets zwaars moet verplaatsen, til het dan op in plaats van het over de vloer te slepen om beschadiging te voorkomen.

Conclusie

Laminaat leggen hoeft niet moeilijk te zijn! Aan de hand van de stappen in dit artikel hoop ik dat je dit karwei zelf aankunt. Vergeet niet je laminaat te onderhouden door het regelmatig schoon te maken, dit verlengt de levensduur aanzienlijk.

Hopelijk ben je een eind op weggeholpen! Toch nog vragen? Stel ze hieronder. Bedankt voor het lezen!