Wat is de beste Compact camera van 2024?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 16 juli, 2024

Het aanschaffen van een goede Compact camera is een moeilijke opdracht. Wat is de beste Compact camera van 2024? Na het analyseren van 2275 Compact camera's kwam de Sony ZV-1M2 als beste getest uit onze Compact camera-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de Compact camera's, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 Compact camera's-experts en meer. Benieuwd naar alternatieven, voor- en nadelen en een behulpzame Compact camera-koopgids? Lees dan verder!

De top 10 beste Compact camera's

1Score: 9.4
Sony ZV-1M2
Sony ZV-1M2
Sony
Ga naar laagste prijs
2Score: 8.9
Sony Cybershot DSC-RX100 VA
Uitstekende prestaties bij weinig licht
Sony Cybershot DSC-RX100 VA
Sony
Ga naar laagste prijs
3Score: 7.8
Lomo Instant Automat Glass
Lomo Instant Automat Glass
Lomo
Ga naar laagste prijs
4Score: 7.5
Kodak Ektar H35
Ideale instapmodel filmcamera
Kodak Ektar H35
Kodak
5Score: 7.2
Canon PowerShot G7 X Mark
Veelzijdig voor zowel foto's als video
Canon PowerShot G7 X Mark
Canon
6Score: 7
Fujifilm Instax Mini Evo Instant
Fujifilm Instax Mini Evo Instant
Fujifilm instax
Ga naar laagste prijs
7Score: 6.3
OM System TG-7
OM System TG-7
OM
8Score: 0
Canon EOS R50
Canon EOS R50
Canon
9Score: 0
Sony Alpha a6700
Sony Alpha a6700
Sony
10Score: 0
Canon EOS R6 Mark II
Canon EOS R6 Mark II
Canon
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Compact Camera Koopgids

Om mooie en leuke momenten vast te leggen is het handig om een compact camera bij je te hebben, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Welke compact camera maakt nu echt mooie foto's? Je leest het in deze compact camera koopgids.

Wat is een compact camera?

Een compact camera is een fototoestel waar je digitale foto's mee maakt. De foto's worden opgeslagen op de geheugenkaart van de camera. Met een kabeltje of geheugenkaart adapter kan je de foto's op je computer zetten en verder beheren. Bij de nieuwere modellen kan dit ook met WiFi.

De compact camera werkt op een accu. Om die op te laden wordt er een adapter meegeleverd. Om een compact camera te kunnen gebruiken heb je ook een geheugenkaartje nodig: deze wordt niet standaard meegeleverd maar is wel een vereiste om foto's te kunnen maken en bewaren.

Hoe werkt een compact camera?

Een compact camera werkt dus op een accu, die je oplaadt. Op het display wordt met een icoontje aangegeven hoe hoog je batterijpercentage op het moment is. Je maakt een foto door ouderwets op het knopje te drukken, maar kan daarnaast nog gebruik maken van verschillende instellingen.

Zo heb je vaak voor allerlei omgevingen en soorten licht een verschillende stand. De gekozen stand corrigeert dat, bijvoorbeeld door de foto lichter te maken als je nachtmodus selecteert. Binnenshuis kan geel licht qua kleur gecorrigeerd worden en ga zo maar door.

Om de foto's op te slaan heb je dus een geheugenkaart nodig. Deze moet het juiste formaat zijn en dus in de compact camera passen. De foto's kun je vervolgens beheren door een kabeltje of WiFi te gebruiken. Wat er allemaal mogelijk is hangt af van de specificaties van de camera.

Hoe lang gaat een compact camera mee?

Op de meeste compact camera's zit een garantie van 2 jaar. Die periode ben je dus zeker van. Hoe lang een compact camera daarna mee gaat is afhankelijk van de kwaliteit, maar ook een camera van minder hoge kwaliteit zou eens goed 5 jaar mee kunnen gaan.

Er zijn ontzettend sterke en kwalitatieve camera's op de markt, maar helaas hebben ook die niet het eeuwige leven. Verwacht niet dat je compact camera meer dan ongeveer 10 jaar mee zal gaan.

Als je wilt dat een compact camera langer mee gaat, let er dan op dat je deze niet blootstelt aan water (als het apparaat niet waterbestendig is). Probeer het niet te laten vallen en check even of alles nog goed zit door de camera aan en uit te doen als je het toestel al een tijdje niet gebruikt hebt.

Compact camera of spiegelreflex?

Met een camera wil je zo mooi mogelijke foto's maken, en daar komt de spiegelreflex camera bij om het hoekje kijken. Deze werkt heel anders en maakt prachtige, professionele foto's. Daar kleven ook wat nadelen aan en het vereist enige kennis en ervaring.

Het eerste verschil tussen de compact camera en spiegelreflex dat je opmerkt, is dat je bij de compact camera op het digitale scherm kijkt en bij de spiegelreflex door de lens. De spiegelreflex zit volledig anders in elkaar. Zo zit er op een spiegelreflex camera een lens die je kunt wisselen. Bij de compact camera kun je de lens niet veranderen. Ook is de spiegelreflex camera een stuk groter en zwaarder.

De spiegelreflex camera maakt professionelere foto's en heeft meer zoom, scherpte en lichtopties. Je kan bijvoorbeeld sluitertijd en ISO handmatig instellen. Ook kan je met de spiegelreflex scherptediepte in foto's maken. Het punt waar je op focust wordt haarscherp en de achtergrond vervaagt. Bij een compact camera is dit veel moeilijker bereikbaar tot niet mogelijk.

Qua prijs zijn de verschillen ook aanwezig. Een spiegelreflex camera is een toestel dat door professionals wordt gebruikt, en is doorgaans een stuk duurder dan een compact camera. Daar komen ook nog eens de kosten van verschillende lenzen bij.

Kort samengevat: als je een groter toestel en hogere prijs over hebt voor geweldige foto's, is de spiegelreflex een fijne keuze. Heb je liever een klein toestel en zijn je foto's meer voor het plezier, dan zijn er veel leuke compact camera's.

Welke merken compact camera's zijn goed?

In de wereld van fotografie zijn er in het merkenaanbod een aantal gevestigde namen. Als je naar spiegelreflex camera's en videocamera's kijkt zul je deze merken ook voornamelijk tegenkomen.

De merken die je het meest tegenkomt zijn Canon, Nikon, Sony en Olympus. Fujifilm en Panasonic zie je ook regelmatig. De merken maken niet de goedkoopste camera's, maar hun aanbod ligt uitgebreid over verschillende prijsklassen.

Wat kwaliteit betreft zijn dit over het algemeen betrouwbare toestellen. Dit kan natuurlijk per model verschillen. Er zit nog een voordeel aan voor een compact camera van een groter merk gaan: als je eens hulp nodig hebt of er een reparatie verricht moet worden, kun je makkelijker bij fotowinkels terecht.

Hoeveel kost een compact camera?

Hoeveel een compact camera kost hangt af van de kwaliteit, het aantal functies en ook een beetje van het merk. De goedkoopste modellen beginnen bij €100 en de prijs voor een luxe model kan oplopen tot wel meer dan €1000.

Voor een compact camera die goede foto's maakt en geen onnodige extra's heeft betaal je €300 tot €500. Dit is ongeveer de middenklasse van compact camera's. Het verschil tussen middenklasse en topklasse is in kwaliteit moeilijker te merken en zal vooral opvallen bij echte kenners.

 

Wat betekenen de specificaties van een compact camera?

Als je op het internet zoekt naar compact camera's word je al snel geconfronteerd met een lijst specificaties. Die zeggen een hoop over het toestel, maar je moet dan wel weten wat het allemaal inhoudt.

Waterbestendig spreekt voor zich, zou je denken, maar let op het verschil tussen spat waterdicht en waterdicht in de zin van onderdompeling.

Je ziet vaak een aantal megapixels staan. Een foto wordt opgeslagen als een bestand dat bestaat uit pixels. Hoe meer pixels er zijn, des te gedetailleerder het bestand kan worden opgeslagen. Hoe hoger het aantal megapixels, des te scherper de foto.

Ook het type beeldsensor maakt verschil. Compact camera's hebben meestal een 1" of CMOS sensor. De 1" sensor is dan ook een kleine soort en verbetert de beeldkwaliteit. Van de kleinere sensor types is de 1" de beste. De CMOS doet een vergelijkbare klus, maar presteert net minder dan de 1".

Ten slotte is er de optische zoom. Dit heeft duidelijk te maken met het inzoomen. Het principe is hierbij vrij simpel: hoe groter het getal voor de optische zoom, des te verder je tijdens het fotograferen in kan zoomen. Houd er wel rekening mee dat inzoomen de fotokwaliteit niet ten goede komt.

hero illustration

Hoe testen we Compact camera's?

Om de beste Compact camera te bepalen, hebben we een bijzondere testmethode uitgewerkt. We geloven in een onafhankelijke vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het vergaren van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze Compact camera-test hebben we 2275 Compact camera's geanalyseerd.

illustration

De eerste variabel in onze Compact camera-test noemen we 'expertconsensus'. We hebben drieëntwintig buitenstaande expertwebsites waar we data verzamelen. Het belangrijkste criterium waar we deze websites op selecteren is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de bevindingen van deze Compact camera-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het verzamelen van testdata, bepalen onze interne Compact camera-experts ook welke specificaties belangrijk zijn bij het kopen van het meest geschikte Compact camera in 2024. We combineren deze informatie met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende webshops, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 2275 Compact camera's te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een geavanceerd statistisch model om bias te voorkomen.

illustration
hero illustration

De beste Compact camera's in een handige lijst

1. Sony ZV-1M2

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Sony ZV-1M2

  • list plusGeoptimaliseerd ontwerp voor draagbaarheid tijdens vloggen
  • list plusUitgebreide vlogfuncties
  • list plusVeelzijdige functionaliteit voor hybride fotografie

Nadelen Sony ZV-1M2

  • list plusBeperkte differentiatie van zijn voorganger
  • list plusTeleurstellende batterijduur
  • list plusZwak achterste LCD-scherm
De Sony ZV-1M2 compact camera is ontworpen met vloggen in gedachten, waardoor het een geweldige keuze is voor content creators onderweg. Het beschikt over een 18-50mm f/1.8-4.0 lens, een 20MP 1" BSI-CMOS sensor en 4K video-opname mogelijkheid. De opvallende kenmerken van de camera zijn digitale stabilisatie, automatische tracking voor mensen en dieren, een ingebouwde 3-capsule microfoon en een scala aan video-styling opties. Het compacte ontwerp, volledig verstelbaar touchscreen en Bluetooth en WiFi connectiviteit voegen toe aan de aantrekkingskracht, waardoor het een veelzijdig gereedschap is voor vloggers en hybride fotografen.

Volgens Digital Camera World biedt de ZV-1 II "een nieuwe groothoek zoomlens, digitale stabilisatie, automatische tracking voor mensen en dieren, een ingebouwde 3-capsule microfoon en verschillende video-styling opties." Dit toont de focus van de camera op het bieden van uitgebreide functies voor vloggers, waardoor verbeterde creatieve expressie en gebruiksgemak mogelijk is.

Het ergonomische ontwerp en intuïtieve bedieningselementen, zoals benadrukt in DPReview, zijn geschikt voor verschillende opnameposities en zorgen voor comfortabele bediening voor creators in diverse scenario's. De 24-70mm equivalent F1.8-2.8 lens en uitstekende autofocus demonstreren verder de veelzijdigheid van de camera voor zowel foto's als video's. Optionele accessoires zoals de Bluetooth shooting grip verbeteren de controle en functionaliteit, waardoor de potentie van de camera wordt vergroot voor creators die op zoek zijn naar een alles-in-één oplossing.

Echter, de ZV-1M2 onderscheidt zich weinig van zijn voorganger, zoals opgemerkt in een review door Digital Camera World. Dit gebrek aan significante verbeteringen kan teleurstellend zijn voor degenen die meer substantiële verbeteringen hadden verwacht in het nieuwere model.

Het pocket-vriendelijke ontwerp, extra groothoeklens en f/1.8 maximale diafragma, zoals benadrukt in UK.PCMag, maken het goed geschikt voor walk-and-talk vlogs en handheld snapshots. Ondanks zijn sterke punten heeft de camera te kampen met teleurstellende batterijduur en een zwak achterste LCD-scherm, wat gebieden zijn voor mogelijke verbetering.

In vergelijking met zijn tegenhangers onderscheidt de focus van de ZV-1M2 op vloggen en uitgebreide vlogging functies het in de compacte cameramarkt. De gespecialiseerde functies voldoen aan de behoeften van content creators die mobiliteit en veelzijdige vlogging-mogelijkheden prioriteren.

Al met al liggen de sterke punten van de Sony ZV-1M2 in zijn geoptimaliseerde ontwerp voor vloggen, uitgebreide vlogging functies en veelzijdige functionaliteit voor hybride opnames. Echter, de beperkte differentiatie van zijn voorganger, samen met problemen zoals batterijduur en LCD-schermkwaliteit, zijn mogelijke nadelen om te overwegen. Voor vloggers en content creators die op zoek zijn naar een compacte camera geoptimaliseerd voor vloggen onderweg, blijkt de Sony ZV-1M2 een sterke kanshebber te zijn, met een uitgebreid scala aan functies die zijn afgestemd op hun creatieve behoeften.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

2. Uitstekende prestaties bij weinig licht: Sony Cybershot DSC-RX100 VA

Loading ...
Ga naar laagste prijs
De Sony Cyber-shot DSC-RX100 VA is een opvallende compactcamera, met name vanwege zijn uitzonderlijke prestaties in omstandigheden met weinig licht. Voortbouwend op het succes van zijn voorgangers, is deze hoogwaardige zakcamera uitgerust met een 1-inch sensor, een heldere lens en een verbeterd menusysteem, waardoor het een overtuigende keuze is voor fotografie-enthousiastelingen die draagbaarheid zoeken zonder in te leveren op beeldkwaliteit. De 2,9x zoomlens met een diafragma van f/1.8-2.8, in combinatie met het compacte, zakvriendelijke ontwerp, maakt het een veelzijdig gereedschap voor fotografie onderweg, wat het lof oogst van gebruikers en recensenten.

Het opvallende kenmerk van de Sony Cyber-shot DSC-RX100 VA is zijn uitstekende prestaties in omstandigheden met weinig licht. Zoals opgemerkt door Photographyblog, maakt de combinatie van de snelle lens, beeldstabilisator en hoge ISO-snelheid het zeer geschikt voor het vastleggen van verbluffende beelden in uitdagende lichtomstandigheden. Bovendien minimaliseert de Anti-Distortion Shutter het rollende sluiter-effect en maakt het stille opnamen mogelijk, waardoor de bruikbaarheid in diverse situaties verder wordt verbeterd.

De 20,1-megapixel 1.0-type gestapelde Exmor RS CMOS-sensor van de camera, continue opnamen bij 24fps met AF/AE-tracking en een Fast Hybrid AF-systeem met 315 AF-punten onderstrepen zijn indrukwekkende snelheid en hoogwaardige beeldvastleggingsmogelijkheden. Bovendien maken zijn 4K-video-opname en super slow-motion-opname tot 1000fps het ook een veelzijdig gereedschap voor videografie.

Ondanks zijn sterke punten heeft de Sony Cyber-shot DSC-RX100 VA ook zijn beperkingen. Sommige gebruikers hebben de hoge prijs als een potentieel nadeel genoemd, vooral gezien de beschikbaarheid van concurrerende modellen met vergelijkbare mogelijkheden tegen een lagere prijs, zoals vermeld in de recensies op Photographyblog en DPReview. Bovendien is de afwezigheid van een touchscreen en een minder intuïtieve gebruikersinterface door sommige gebruikers genoemd als kleine frustraties, met name wanneer ze meer controle over de camera willen hebben voor het maken van beslissende momenten.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Sony Cyber-shot DSC-RX100 VA op door zijn uitzonderlijke prestaties in omstandigheden met weinig licht, waardoor het een ideale keuze is voor fotografen die het vastleggen van hoogwaardige beelden in uitdagende omgevingen prioriteren. Ondanks de hogere prijs en enkele overwegingen op het gebied van bruikbaarheid, positioneren zijn compacte formaat, geavanceerde functies en indrukwekkende beeldkwaliteit het als een topkandidaat in de categorie hoogwaardige compactcamera's.

Samenvattend stelt de Sony Cyber-shot DSC-RX100 VA een hoge standaard voor compactcamera's, met uitstekende prestaties in omstandigheden met weinig licht, snelle opnamemogelijkheden en 4K-video-opname in een draagbare verpakking. Zijn sterke punten maken het een overtuigende keuze voor enthousiastelingen en professionals die op zoek zijn naar een eersteklas compactcamera, ondanks enkele kleine nadelen.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs

3. Lomo Instant Automat Glass

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

4. Ideale instapmodel filmcamera: Kodak Ektar H35

Loading ...

Verkrijgbaar bij:

5. Veelzijdig voor zowel foto's als video: Canon PowerShot G7 X Mark

Loading ...

Verkrijgbaar bij:

6. Fujifilm Instax Mini Evo Instant

Loading ...
Ga naar laagste prijs
Met de Fujifilm Instax Mini EVO druk je geen mislukte foto's af, omdat je achteraf selecteert welke foto's je print. Zo druk je pas af als je tevreden bent en bespaar je je fotopapier. De camera heeft een lcd scherm, waardoor je direct ziet wat je fotografeert. Je bewaart de foto's die je maakt op een geheugenkaart. Wil je een foto afdrukken? Dan draai je de print hendel door en wordt jouw foto op instax papier afgedrukt. De camera is uitgerust met 10 verschillende lenseffecten en 10 filmeffecten. Hierdoor geef je jouw foto's een creatieve uitstraling, zoals een fisheye effect of een extra rode kleurzweem over je foto. Je voegt ook twee effecten samen in één foto. Met de Instax Mini EVO app print je foto's direct vanaf jouw smartphone of plaats je foto's met een Instax frame op social media.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

7. OM System TG-7

Loading ...

Verkrijgbaar bij:

8. Canon EOS R50

Loading ...

Verkrijgbaar bij:

9. Sony Alpha a6700

Loading ...

Verkrijgbaar bij:

10. Canon EOS R6 Mark II

Loading ...
Ga naar laagste prijs
De Canon EOS R6 Mark II heeft uitgebreide mogelijkheden op het gebied van foto- en videografie. Dit maakt de camera veelzijdig in gebruik. Dankzij de hoge snelheid leg je met 40 foto's per seconde snelle acties scherp vast. Zo fotografeer je bijvoorbeeld een sportwedstrijd. In donkere omstandigheden maak je scherpe foto's met de lichtsterke 24,2 megapixel full frame beeldsensor. Als je in 4K resolutie filmt, oversampled de camera 6K beelden. Dit levert extra gedetailleerde 4K opnames op.

Snelheid
De R6 Mark II heeft zowel een elektronische als mechanische sluiter. Met de elektronische sluiter fotografeer je met 40 frames per seconde. Als je de mechanische sluiter gebruikt, fotografeer je met maximaal 12 frames per seconde. Je gebruikt deze hoge framerates bijvoorbeeld als je een actiemoment fotografeert. Zo mis je geen enkele beweging van je onderwerp.

Autofocus met onderwerp herkenning
Het slimme autofocussysteem herkent verschillende onderwerpen. Hij stelt bijvoorbeeld automatisch scherp op mensen, honden en boten. Als jouw onderwerp beweegt, houdt de camera hem scherp in beeld. De camera voorspelt de beweging van je onderwerp, waardoor de scherpstelling erg nauwkeurig is.

Fotograferen in het donker
De grote 24,2 megapixel beeldsensor vangt veel licht. Hierdoor maak je zelfs bij weinig licht heldere foto's met weinig ruis. Je fotografeert bijvoorbeeld de zonsondergang op een mooi strand. De beeldstabilisatie corrigeert bewegingsonscherpte tot 7 stops. Zo maak je stabiele beelden uit de hand met langere sluitertijden.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Tijdelijk niet op voorraad. Wij werken er hard aan om onze voorraden weer aan te vullen.

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Bol.com

Uiterlijk 18 april in huis

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen. hopelijk maak je de beste koop!

Bestenu

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze gids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Compact camera's. Er zijn namelijk 2275 verschillende te koop ...

Bedankt voor het lezen!