Wat is er beter: waspoeder of vloeibaar wasmiddel?
Je leest er hier meer over.
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Vloeibaar wasmiddel is beter voor je wasmachine. Omdat het al vloeibaar is, koekt het minder snel aan op de onderdelen van de wasmachine. Draai af en toe een was op 90c graden om de zeepresten op te lossen.
Misschien was je maar één keer per week, of misschien één keer per dag, maar iedereen laat de wasmachine af en toe draaien. Hiervoor heb je een product nodig om je was mee schoon te krijgen, maar wat is beter nu beter voor je wasmachine: waspoeder of vloeibaar wasmiddel?
We gaan op onderzoek uit! 🔎
Een stukje geschiedenis
Vroeger werden er alleen waspoeders en zeepvlokken gebruikt om wasgoed te wassen. Helaas hebben deze producten voor flink wat milieuverontreiniging gezorgd in de jaren ‘60: Ze zaten namelijk vol met fosfaten.
Tegenwoordig mogen er geen fosfaten meer in wasmiddelen zitten. Toch is wasmiddel nog steeds niet erg milieuvriendelijk.
Wil je echt op een milieuvriendelijke manier wassen, gebruik dan azijn.
Waspoeder
Waspoeder moet eerst smelten voordat het je was schoon krijgt en dit is niet altijd even gemakkelijk. Omdat er tegenwoordig veel op lage temperaturen wordt gewassen, blijven er soms poederresten achter op je kleding. Dat niet alleen, het hoopt zich ook op in je wasmachine.
Hierdoor wordt er dan ook aangeraden om regelmatig een hete was van 90c graden te draaien: Hierdoor smelt het achtergebleven waspoeder.
Dosering
Gebruik je teveel waspoeder dan lost het niet allemaal op in het water. Hierdoor laat het resten achter op je kleding. Dat niet alleen, deze poederresten kunnen voor ophopingen zorgen in de onderdelen wat leidt tot beschadigingen en reparatiekosten.
Het is moeilijk om precies de juiste hoeveelheid poeder te doseren. De verpakking vertelt je hoeveel poeder je moet gebruiken per wasbeurt, maar dit is ook afhankelijk van de hardheid van je water, hoe vies je was is en de hoeveelheid was die je wast.
Helaas zijn er ook maar weinig mensen die hun wasmiddel wegen voordat ze de wasmachine aanzetten. Het gebruik van een maatschepje is dan ook een goed idee als je kiest voor waspoeder.
Milieu
Poeder bestaat uit kleine, harde korreltjes en “schuurt” kleding schoon voordat het helemaal is opgelost. Vezels van je kleding laten sneller los waardoor je niet alleen kleur verliest, maar deze vezels komen ook in het milieu terecht.
Dit is vooral een probleem bij synthetische stoffen zoals bijvoorbeeld fleece. Fleece is niet biologisch afbreekbaar zoals katoen.
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van synthetische stoffen. Daarom is het voorlopig aan ons, als wasmachine gebruikers, om op zoek te gaan naar de meest milieuvriendelijke manier van wassen.
Gelukkig was je tegenwoordig ook op lage temperaturen met waspoeder. Dit is natuurlijk wél beter voor het milieu: Je wasmachine gebruikt hierdoor minder energie om het water op te warmen.
Iets anders om over na te denken is de verpakking van waspoeder. Deze is meestal gemaakt van karton: milieuvriendelijker dan de plastic fles van vloeibaar wasmiddel. Het proces om waspoeder te produceren is bovendien veel korter, wat ook milieuvriendelijker is.
Watertemperatuur
Waspoeder lost het beste op in heet water. Als je op te lage temperatuur wast, lost niet al het poeder op en blijft dit achter op je wasgoed en in je wasmachine.
Was je altijd op 30 °C, draai dan regelmatig een hete was. Zo voorkom je dat de pomp of het filter verstopt. Op een hoge temperatuur zullen eventueel achtergebleven poederresten ook smelten.
Het is sowieso een goed idee om af en toe je wasmachine grondig schoon te maken: zo voorkom je nare geurtjes.
Resultaten
Hierover zijn de meningen verdeeld. Was je op een hoge temperatuur, dan lijkt waspoeder je kleding het beste schoon te krijgen. Dit geldt vooral voor de witte was. Omdat de meeste waspoeders bleekmiddel bevatten is dit eigenlijk ook wel logisch.
Daarentegen “schuurt” waspoeder meer dan vloeibaar wasmiddel, waardoor je kleding (vooral donkere en gekleurde) minder lang kleurrijk blijft.
Heb je een droger thuis, dan vind ik overigens dat wasmiddel een intensievere geur achterlaat op je kleding dan wanneer je het droogt op een wasrekje.
Vloeibaar wasmiddel
Vloeibaar wasmiddel laat weinig resten achter op je kleding en wasmachine en is makkelijker te doseren.
Dosering
Het doseren van vloeibaar wasmiddel is niet moeilijk: er zit bijna altijd een plastic doseerballetje of bakje bij. De verpakking vertelt je hoeveel er in het bakje gaat en vervolgens gaat het zo de trommel in.
Het is wel belangrijk dat je goed doseert. Teveel vloeibaar wasmiddel veroorzaakt vlekken op je wasgoed en dat niet alleen: Het is niet goed voor je wasmachine.
Milieu
Vloeibaar wasmiddel schuurt niet en lost goed op in water. De vezels van je wasgoed, vooral de vezels van synthetische stoffen, blijven langer intact en eindigen niet in het afvalwater.
Je wast bovendien op lagere temperaturen, want vloeibaar wasmiddel mengt zich beter met water. Je wasmachine verbruikt minder energie als je op lagere temperaturen wast: Beter voor het milieu dus.
De fles waarin vloeibaar wasmiddel wordt geleverd, is bijna altijd gemaakt van – je raadt het al –plastic. Niet milieuvriendelijk.
Watertemperatuur
Vloeibaar wasmiddel gebruik je op alle temperaturen. De meeste wasmiddelen voorkwetsbare stoffen zoals zijde en wol zijn vloeibaar. Delicate stoffen was je op lage temperaturen en daarom is vloeibaar wasmiddel zo geschikt voor deze stoffen.
Resultaten
Opnieuw lijkt niemand dezelfde mening te delen over de resultaten die je bereikt met vloeibaar wasmiddel. De meeste mensen zijn het er wel over eens dat vloeibaar wasmiddel beter werkt op lagere temperaturen.
Gebruik je de correcte dosering dan blijven er ook geen vlekken achter op je wasgoed.
Volgens veel mensen behoudt vloeibaar wasmiddel de kleuren van je wasgoed langer. Dit zou kunnen, omdat er geen bleekmiddel in vloeibaar wasmiddel zit, maar ook omdat vloeibaar wasmiddel niet schuurt zoals waspoeder doet.
Conclusie, wat is beter?
Het gebruiken van vloeibaar wasmiddel is beter voor je wasmachine, omdat deze minder resten achterlaat. Wat er beter is voor je kleding is onduidelijk: De meningen verschillen. Persoonlijk raadt ik je aan om vloeibaar wasmiddel te gebruiken op lage temperaturen en waspoeder op hogere temperaturen.
Hopelijk ben je nu wat wijzer in de wereld van de wasmiddelen.
Bedankt voor het lezen!
Over de auteur
Vanaf jonge leeftijd was Gabriëlle al gefascineerd door elektronica en deze passie heeft haar tot op de dag van vandaag gedreven. Ze is een elektrotechniek-afgestudeerde uit Den Haag met een specialisatie in digitale signaalverwerking. In haar vrije tijd is ze een enthousiaste hobbyist en sleutelt ze graag aan haar eigen elektronica-projecten. Voor diverse blogs deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen en schrijft artikelen over de nieuwste technologieën, hardware en software. Ze is actief in de lokale tech-gemeenschap en hoopt anderen te inspireren om zelf aan de slag te gaan met elektronica.