Bestenu

Je wasmachine schoonmaken: stap voor stap uitgelegd

Het ultieme stappenplan

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Je wasmachine schoonmaken: stap voor stap uitgelegd

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je wasmachine schoonmaken kost niet veel tijd, is niet moeilijk en je hebt er niet veel voor nodig. Je krijgt er wel veel voor terug: Een frisse wasmachine die langer meegaat!

Volg dit stappenplan en je hebt binnen no-time weer een frisse wasmachine.

Wat wordt er vies in mijn wasmachine?

Zeepbakje

Het bakje waar je het wasmiddel in stopt. Waspoeders maken een grotere bende dan vloeibaar wasmiddel, maar ook vloeibaar wasmiddel laat zijn sporen na in dit bakje. Je ziet het snel genoeg zien zodra je het bakje verwijderd: dit kan echt enorm smerig worden.

Kalkaanslag

Daarnaast vormt er zich kalkaanslag op de onderdelen van je wasmachine. Als je in een omgeving met hard water woont, dan heb je hier sneller last van hebben. Pak je dit niet aan dan zorgt kalkaanslag ervoor dat je verwarmingselement stopt met werken.

Het verwarmingselement warmt je water op: Als hier kalkaanslag op zit dan duurt dit proces langer. Je verbruikt meer energie. Ik heb een extra stukje geschreven over hoe je kalkaanslag kunt voorkomen.

Zeepluis

Nee, het zijn geen kruipende beestjes die in je wasmachine wonen. Het zijn ophopingen van lichaamsvetten, haren, stofjes en zeep. De perfecte broedplaats voor bacteriën. Zeepluis veroorzaakt onprettige geurtjes en kan vlekken in je kleding achterlaten.

Gelukkig zijn bovenstaande problemen goed te behandelen. Volg het onderstaande plan en je hebt binnen no-time weer een sprankelende, frisse wasmachine.

Wat heb je nodig:

  • Een sopje van warm water en een klein beetje afwasmiddel of allesreiniger.
  • Keukenpapier of een oude theedoek (geen wc-papier, dit valt uit elkaar) en eventueel een oude tandenborstel.
  • Natuurazijn of soda, eventueel een beetje chloor.
  • Schoonmaakhandschoenen zijn geen overbodige luxe. Wasmiddelen maken je randen erg ruw.
  • Een goed humeur en misschien een wasknijper voor op je neus.🤢

Het stappenplan

Stap 1. De rubberen rand schoonmaken.

Dit is de ultieme broedplaats voor bacteriën. Hier vind je haren, muntjes, stiekjes, haarspeldjes en zeepresten. Soms blijft er hier wat water staan wat ervoor zorgt dat de hele rand gaat schimmelen. Schimmel herken je aan de typische zwarte vlekjes.

Haal alle losse troep uit de rand en maak dan met een sponsje of met de doek (waar jij de voorkeur aan geeft) de rand goed schoon. Als er schimmel op de rand staat kun je een (heel) klein beetje chloor gebruiken en dit voor een paar minuten in laten trekken. Spoel de rand daarna schoon met wat water.

Stap 2. Zeepbakje schoonmaken

Haal het bakje uit de machine. Deze maak je het gemakkelijkste onder de kraan schoon. Gebruik opnieuw je spons en ga aan de slag. Zit het vuil diep in de gleufjes en sleufjes, gebruik dan een oude tandenborstel. Spoel het goed af.

Stap 3. De ruimte voor het zeepbakje schoonmaken

Schijn eventueel met een zaklampje in de ruimte om te zien waar het vuil zit. Haal dit weg met je sponsje en spoel het na. Als het vuil hardnekkig is gebruik dan die oude tandenborstel weer. Als deze ruimte schoon is, plaats je het zeepbakje weer terug.

Stap 4. Zet je wasmachine aan

Doe een flinke scheut, zo’n halve liter, natuurazijn in de trommel. In plaats van natuurazijn kun je ook een halve kop soda in je trommel doen. Kies vervolgens een wasprogramma dat op 90c wast. Door de combinatie van het natuurazijn of de soda met de hoge temperatuur lossen de zeepresten en het andere vuil in je machine op.

Stap 5. Maak de buitenkant schoon

Maak de buitenkant van je wasmachine schoon met een sopje en maak hem droog met een zachte doek. Het oog wilt ook wat, toch?

Stap 6. Maak het filter schoon

Het filter bevindt zich meestal in de rechterhoek aan de onderkant van de machine. Leg een handdoek op de grond (er kan wat water ontsnappen) en draai het filter los. Maak het nu schoon: je vindt hier vooral stiekjes, muntjes, haar, en andere kleine troepjes.

Als je dit stappenplan elke maand volgt dan heb je niet alleen minder last van geurtjes, maar zal je machine langer meegaan.

Kalkaanslag voorkomen

Woon je in een omgeving woont waar het water erg hard is, dan vormt kalkaanslag sneller: Hier moet je iets aan doen als je niet wilt dat je wasmachine vroegtijdig het loodje legt. 

Kalkaanslag ontstaat als er kalkdeeltjes en hitte samenkomen. In een wasmachine is het warmte-element dus het slachtoffer.

Zoals eerder uitgelegd heeft dit vervelende gevolgen en uiteindelijk gaat je warmte-element stuk met alle gevolgen van dien. Je voorkomt kalkaanslag op een paar manieren.

Wasmiddel

In wasmiddel zitten stoffen die kalkaanslag aanpakken. Gebruik de juiste hoeveelheid: te weinig en het helpt niet bij het voorkomen van de kalkaanslag, gebruik je teveel dan krijg je problemen met zeep-ophopingen ergens anders in je machine. Lees de instructies op de verpakking van het wasmiddel nauwkeurig.

Temperatuur

Kalkaanslag ontstaat door hitte. Vaker wassen op lage temperatuur voorkomt kalkaanslag en het is bovendien beter voor het milieu: de wasmachine verbruikt minder energie. 

Het is bovendien een fabeltje dat je was niet schoon wordt op lagere temperaturen. De meeste wasmiddelen van tegenwoordig wassen prima schoon op een lage temperatuur.

Anti-kalkmiddelen

Deze heb je alleen nodig als je water hard is, anders volstaat soda of natuurazijn. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar. Sommige mensen gebruiken vaatwastabletten, maar wasmachinefabrikanten raden het gebruik van deze af, omdat het de rubbers zou kunnen beschadigen.

Tips

Om het onderhoud aan je wasmachine makkelijker te maken heb ik enkele tips voor je.

  • Laat de deur van de wasmachine altijd open staan als de wasmachine niet draait. Zo voorkom je bacteriegroei en groei van schimmels.
  • Doseer de juiste hoeveelheid wasmiddel. Doseer teveel en je krijgt niet alleen vlekken op je kleding, maar ook ophopingen van zeepresten in je wasmachine. Doseer te weinig en je bevordert kalkaanslag.
  • Draai elke maand een wasprogramma van 90c, desnoods zonder was. Door de hitte lost al het viezigheid en achtergebleven wasmiddel op.
  • Wissel af tussen vloeibaar wasmiddel en waspoeder: beide hebben voor- en nadelen.

Conclusie

Ik hoop dat mijn stappenplan je geholpen heeft! Het is niet moeilijk om je wasmachine schoon te maken en het neemt niet teveel tijd in beslag. Wasmachines zijn dure apparaten en als je deze goed onderhoud bespaar je jezelf dus een hoop geld.

Vond je mijn tips handig, vergeet ze dan niet te delen.

Bedankt voor het lezen!