Bestenu

Hoe Verwijder je een Koffievlek?

Koffie is lekker, maar koffievlekken zijn minder leuk! Lees hier hoe je koffievlekken verwijdert.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Hoe Verwijder je een Koffievlek?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Koffie is één van de meest geliefde drankjes dat wereldwijd gedronken wordt. Voor veel mensen kan de dag niet goed beginnen als zij de dag niet gestart zijn met een kop koffie. 

Er zijn dan ook talloze verschillende koffiesoorten en manieren om koffie te zetten. De één vindt koffie die handmatig gezet is het lekkerst en weer een ander zweert bij een hypermoderne koffiemachine

Maar hoe koffie ook gedronken of klaargemaakt wordt, een ongelukje tijdens het koffiedrinken kan iedereen overkomen. Als gevolg hiervan wordt er gemorst met koffie en koffie kan over kleding, de vloer of over meubels gemorst worden. Het gevolg hiervan zijn koffievlekken. 

Een koffievlek verwijderen is niet altijd even gemakkelijk. Dus hoe kun je het beste een koffievlek verwijderen?

Direct actie ondernemen bij het morsen van koffie!

Bij het morsten van koffie, is het belangrijkste advies om direct actie te ondernemen, zodat de koffie niet uitdroogt. Het is juist uitgedroogde koffie dat een koffievlek veroorzaakt en maakt het lastiger om de koffievlek te verwijderen. 

Zodra je morst en dat hoeft helemaal niet veel te zijn, een druppel koffie kan al voor een hinderlijke koffievlek zorgen, is direct ingrijpen het belangrijkste om te doen. Mors je koffie op een tafel, dan is een droge of vochtige doek voldoende om de natte koffievlek van tafel te verwijderen. Dit is ook de methode op een houten vloer of een andere gladde vloer.

Lastiger wordt het als je koffie morst op je kleding of op het tapijt. Het belangrijkste is dan om direct na het morsen een badstof handdoek of keukenpapier te nemen en op de koffievlek te leggen. 

De nog verse koffievlek zal dan zo weinig mogelijk kans krijgen om in kleding of het tapijt te trekken en trekt in de handdoek of het keukenpapier. 

Belangrijk is ook om niet te gaan wrijven. Daarmee vergroot je de kans dat je de koffievlek groter maakt en dat is juist wat je wilt voorkomen. Heb daarom geduld en laat de koffievlek rustig in de handdoek of keukenpapier trekken.

Bij veel gemorste koffie op kleding of tapijt zul je de handdoek of keukenpapier moeten vervangen als deze verzadigd is. Direct actie ondernemen is een belangrijke eerste stap om erge schade te voorkomen. 

Meestal zal niet alle koffie opgenomen worden en moet je meer doen om de koffievlek definitief te verwijderen.

Koffie verwijderen uit kleding

Er kunnen situaties zijn dat je koffie over kleding morst, maar dat je niet thuis bent en je jezelf dus niet kunt omkleden. Het is dan wel handig als er een toilet in de buurt is, zodat je het kledingstuk kunt uittrekken en behandelen. 

Het is belangrijk dat je de koffievlek zo snel mogelijk uit je kleding probeert te spoelen met water. Doe dit vanuit de achterzijde van het kledingstuk. Zo wordt de koffievlek er als het ware ‘uitgeduwd’. Het kan ook zijn dat je een reeds bestaande koffievlek in je kleding hebt. 

Wat kun je in dat geval doen? Daar zijn gelukkig simpele huis-, tuin- en keukenproducten voor.

  • Wanneer de koffievlek in je kleding nog vers is, neem zout en strooi een grote hoeveelheid zout over de koffievlek. Zout neemt vocht op en dus ook de gemorste koffie. Geef het zout enkele minuten de tijd om alle koffie op te nemen, voordat je het met een doek afveegt. De koffievlek zal misschien niet helemaal uit je kleding zijn, maar wel aanzienlijk zijn verminderd. Het zout zal er ook voor zorgen dat de koffievlek niet uitbreidt. Wat er nog zichtbaar is van de koffievlek zal tijdens het wassen eruit gespoeld worden.
  • Een ander effectief middel is azijn. Overigens zorgt het gebruik van azijn wel voor een erg sterke geur. Maak een oplossing van water en azijn (1 deel water en 3 delen azijn) en laat het kledingstuk enkele uren of een hele nacht hierin weken. Vervolgens kan het kledingstuk in de was om volledig schoon te wassen.
  • Je kunt ook vlekken uit kleding met soda verwijderen. Soda is een zeer effectief middel, dat de koffievlek zeker uit kleding haalt. Giet hiervoor de soda op de koffievlek en wrijf met een doek de soda goed in, totdat de koffievlek is verdwenen.
  • Baking soda is een bakpoeder dat tevens zeer goed koffievlekken en andere vlekken uit kleding kan verwijderen. Maak de koffievlek eerst vochtig en strooi er dan baking soda op. Laat het vervolgens een tijdje inwerken, voordat je het schoonveegt. De koffievlek zal meestal niet volledig zijn verdwenen, maar na een wasbeurt is de vlek wel volledig verdwenen.

Een koffievlek uit tapijt verwijderen

Een koffievlek in tapijt kan funest zijn voor je tapijt. Het is belangrijk om bij het morsen van koffie bij het gebruik van een percolator op je tapijt, direct in te grijpen, om ergere schade te voorkomen. Direct na het morsen moet je met een droge doek of keukenpapier constant de koffievlek deppen, zodat de koffie wordt opgenomen. Nooit wrijven, want dan maak je de koffievlek groter.

Wanneer de meeste koffie verdwenen is, gebruik je koud water en schoonmaakazijn om de rest van de koffievlek te verwijderen. Wel moet je oppassen dat je het tapijt niet te nat maakt, want vooral een tapijt van wol kan hier gevoelig voor zijn. 

Maak nadien het tapijt goed droog met een droge doek. In de meeste gevallen is dit voldoende om de koffievlek volledig te laten verdwijnen. Gebruik nooit bleekmiddelen of andere chemische schoonmaakmiddelen. 

Deze middelen kunnen het tapijt laten verkleuren. De koffievlek is dan misschien wel weg, maar de middelen hebben het tapijt dan wel verpest. Er zijn ook speciale middelen op de markt die vlekken uit het tapijt kunnen laten verwijderen. Mocht je weten wat voor soort stof het is waar de koffievlek in zit. Lees hier onze gids voor het wassen van verschillende stoffen.

Koffievlek verwijderen van houten meubels

Oude en verweerde meubels kunnen een bepaalde ruimte karakter geven. Maar oude en verweerde meubels houdt niet in dat de meubels onder de koffievlekken moeten zitten. Dit is toch wat je nog regelmatig tegenkomt bij meubels. Een koffievlek kan zelfs dusdanig die in het hout zitten, dat alleen schuren de enigste oplossing is. 

Gelukkig zijn er voor koffievlekken op meubels ook middeltjes te gebruiken die iedereen wel in huis heeft.

  • Groene zeep is een ouderwets middeltje, maar werkt altijd goed. Maak hiervoor een sopje met water en groene zeer en breng dit met een zachte spons aan op de koffievlek. Even laten inwerken en daarna afspoelen. De koffievlek zal volledig verdwenen zijn.
  • Niet alleen kun je vlekken uit kleding met soda verwijderen. Je kunt soda ook voor je meubels gebruiken. Los soda op in warm water en breng het met een zachte spons op de koffievlek aan. Na het afspoelen zal er geen koffievlek meer te zien zijn.
  • Oude koffievlekken die al lange tijd op je meubels zitten, zullen niet altijd opgelost kunnen worden. In dit geval neem je fijn schuurpapier en schuur je de koffievlek van het meubel. Let wel op dat dit alleen kan bij meubels van onbehandeld hout. Het kan ook wel bij behandeld hout, maar dan zul je het hele meubelstuk opnieuw moeten lakken of beitsen.

Naast tips voor het verwijderen van koffievlekken hebben wij ook tips voor koffiebonen bewaren.