Bestenu

Hoe kun je op de Beste manier Koffiebonen Bewaren?

Verse koffie is het lekkerst en deze maak je met verse koffiebonen! Lees hier hoe je deze bewaard!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Hoe kun je op de Beste manier Koffiebonen Bewaren?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

De echte koffieliefhebbers weten hoe belangrijk de kwaliteit van de koffie is voor een lekker kopje koffie. Ben je ooit eens op een koffieplantage in het buitenland geweest? Dan weet je hoe koffie eigenlijk bedoeld is! 

Dus wil je de beste koffie drinken? Dan is het een must dat deze gemaakt is van verse koffie, want hoe verser hoe beter! Daarom geven we in dit artikel alle informatie over koffiebonen bewaren, zodat je kunt genieten van het meest heerlijke kopje koffie. Deze bonen gebruik je uiteraard in je volautomatische koffiemachine.

Verse koffie

De eerste tip die we je geven om altijd te genieten van verse koffie, is om niet teveel in te slaan. Hoe langer het in je kast ligt, hoe groter de kans wordt dat de kwaliteit van je koffie beetje bij beetje verminderd. 

Koop dus datgene wat je de komende periode ook echt gaat gebruiken. Natuurlijk kun je een kleine voorraad in slaan, maar zorg ervoor dat deze niet te groot is.

Als je eenmaal je koffie of bonen aan hebt geschaft, is het belangrijk om de verpakking pas te openen als je het inderdaad gaat consumeren. Zolang dat niet het geval is, laat je je bonen het beste veilig in hun luchtdichte verpakking. Ook de soort verpakking waar de koffie in zit heeft invloed op de versheid ervan. 

De beste verpakking voor koffie zijn kleine luchtdichte zakjes die voorzien zijn van een ventilatieklepje. Hierdoor kan de koolstofdioxide die vrijkomt na het branden van de bonen wel naar buiten, maar blijft zuurstof buiten de verpakking. 

Als je de verpakking eenmaal open maakt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het beschermt tegen verschillende factoren waar koffiebonen niet van houden.

De vijanden van de koffieboon

Dat zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt! De kwaliteit van koffiebonen gaat snel achteruit door verschillende factoren, waaronder:

  • vocht
  • lucht
  • licht
  • warmte

Alhoewel koffie wel wordt gemaakt met water, wil je je bonen voor die tijd zo lang mogelijk in droge omstandigheden laten. Ze absorberen namelijk vocht uit de lucht. 

Het vocht tast de vluchtige oliën in koffie aan, en dit heeft een negatief effect op de kwaliteit ervan. Zorg er dus voor dat het blik of de zak waar je de bonen in bewaart, goed droog en schoon is van binnen voordat je het vult.

Luchtdicht je koffiebonen bewaren

Ook lucht is een grote boosdoener, en zorgt ervoor dat de sterke aromatische geur en smaak van koffie snel afneemt. Door oxidatie neemt de complexe vluchtige smaak af, en dat wil je natuurlijk niet hebben. 

Zorg er voor dat het blik of de zak waar je je koffie of bonen in bewaart luchtdicht is. Zo zitten ze veilig en wel beschermd, en zal de heerlijke smaak ervan behouden blijven.

Bewaar je koffiebonen donker en koel

Warmte en licht zijn funest voor koffie, dus kies een donker en koel plekje uit voor je koffie. Veel mensen doen dit gelukkig al door de koffie te bewaren in een luchtdicht blik in de bovenkastjes van de keuken. 

Ook is het belangrijk om de hoeveelheid koffie die je hier bewaart te beperken. Als je het blik opent, wordt de koffie namelijk telkens blootgesteld aan lucht, licht, en warmte. 

Dus kies voor een klein blik wat je af en toe bij vult met verse koffie. Glazen potten en dergelijke zijn afgeraden, omdat het de koffie niet beschermt tegen licht.

Idea

Wat je ook vooral niet moet doen, is je koffiebonen of koffie bewaren bij andere sterk geurende producten.

Dit heeft een negatief effect op de smaak van je koffie. Had je bijvoorbeeld sterk geurende kruiden in het blik waar je nu je koffie in wilt bewaren? Dan adviseren wij om eerst deze geur uit het blik te verwijderen, of te kiezen voor een ander blik.

Hoelang blijft koffie goed?

Koffie en koffiebonen blijven lang goed zolang ze dus beschermd blijven tegen lucht, licht, warmte, en water. Maar zodra je de verpakking opent, komt er zuurstof bij. Dus hoelang blijft je koffie nu nog goed? 

De bonen blijven langer goed dan gemalen koffie, omdat de meest essentiële stoffen zich bevinden in de kern. Maar zelfs de bonen zullen achteruit gaan in kwaliteit door de negatieve invloeden als de verpakking eenmaal geopend is.

Daarom adviseren wij de bonen te gebruiken binnen een tijdsbestek van ongeveer twee tot drie dagen. Ook in het bonenreservoir van een espressomachine bewaar je het beste niet meer dan een kleine hoeveelheid bonen. Wij hebben ook een handig artikel geschreven over hoe een koffiezetapparaat werkt.

Diepvries koffie

Het invriezen van koffie is een hele goede methode om de versheid van koffie te bewaren. In de koelkast bewaren raden wij niet aan omdat er dan condens vormt aan de binnenkant van het blik, en hier de koffie vochtig van raakt. 

In de vriezer is dat niet het geval, dus je kunt je koffie daar veilig in bewaren. Wel is het zo dat als je eenmaal de koffie uit de vriezer hebt gehaald, je deze meteen moet gebruiken, en niet meer terug in mag vriezen.

Bij diepvries koffie is het belangrijk om deze van te voren te portioneren in enkele porties die je meteen zult consumeren. Dit heeft ook gelijk als voordeel dat je zo voorkomt dat je de zak waar de koffie in bewaart is, telkens uit en in de vriezer gaat. 

Ook dit heeft een negatief effect op de versheid ervan, dus neem even de tijd om je koffie te portioneren. Ook de koffiebonen kun je makkelijk invriezen. Als je ze wilt malen, dan doe je dat terwijl ze nog bevroren zijn. Dit zorgt voor het beste resultaat.

Verse koffiebonen

Als je het ultieme kopje koffie voor jezelf wilt maken, dan raden wij aan om zelf je koffie te malen. Het is natuurlijk een extra stap die je moet nemen, maar het eindresultaat is zeker de moeite waard. Koffiebonen bewaren hun aroma in de kern. 

Bekijk hier de beste koffiemolens. Als de koffie eenmaal gemalen is, gaat daar veel van verloren. Maar als je de bonen maalt direct vóór gebruik, kun je jezelf verzekeren van heerlijk verse koffie. 

Je kunt de koffiebonen bewaren in een luchtdicht blik of zak, en elke ochtend je portie bonen malen wat je gaat gebruiken die dag. Als je geen ochtendmens bent, zou je het natuurlijk ook de avond ervoor kunnen doen.

Ook het branden van de koffie kun je zelf doen, en zorgt ervoor dat je nog dichterbij de versheid van koffie komt zoals die bedoeld is. Je kunt verse groene koffiebonen in kleine porties aanschaffen en ze zelf branden en malen. 

Een koffiemolen is handig om zelf je koffie te malen, en zal je veel plezier brengen als je een echte koffieliefhebber bent. Want eerlijk, is er iets beter dan de geur van versgemalen koffie?